znam i ja da ne bi trebalo biti, ali svakako nije iskljuceno i da se kod prepaida obavezes koristiti odredjenu mrezu na odredjeni vremenski period a da zauzvrat dobijes nesto u vidu besplatnog intrneta ili govornog saobracaja. a mozda je i teta na salteru nesto pobrkala, nije iskljuceno.smartXL wrote:Nema obaveznog ugovora na prepaidu. Nema ugovora, nema racuna, napunis pa trosis. Vjerovatno je pobrkao sa super tarifom.
BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri
Moderator: Benq
-
nightvision
#1101 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
-
smartXL
#1102 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
I da hoces ne mozes mijenjat mrezu tek prenesenog broja, ali nemas obavezu ni dopunjavat kredit u tom periodu, sama ponovna realizacija prenosa broja nece bit moguca.
-
nightvision
#1103 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
ma jasno je da ne mozes mijenjati operatera svako malo, ali se mozes obavezati da ces mrezu koristiti duzi vremenski period, znaci npr dvije godine, a da zauzvrat dobijes taj neki besplatni saobracaj.
-
smartXL
#1104 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Ama nema ugovora na prepaidu a pogotovo o obaveznom periodu. Nema racuna, nema cipsa... To o cemu pricas mozete vezat samo za postpaid uslugu. I ultra je davala bonus ko prenese broj, pa nije bilo ugovora, haloo ti daje bonus pa nema ugovora
-
nightvision
#1105 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
pa i ne pricam o klasicnom ugovoru gdje si obavezan placati neku sumu novca mjesecno vec o najobicnijoj obavezi da koristis usluge jednog operatera odredjeni vremenski period. znaci drzis broj kod tog operatera a zauzvrat dobijas besplatni saobracaj. ali nisi obavezan trositi nista vise od toga, odnosno nista vise od koliko je potrebno da ti broj bude aktivan. svakako, uvijek mozes baciti sim karticu ali to sigurno nece niko uraditi ako koristi taj broj nekoliko godina, pa nisu ni oni ovce. sasvim moguce je da se moras obavezati drzati broj u eronet mrezi dvije godine zbog dodjele tog bonusa, nebitno sto je prepaid.
- ja sam amoniman
#1106 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
moraš redovno bez ijednog dana prekida vršit dopunu da ni ostvario bonuse
-
smartXL
#1107 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Malo si tvrdoglav il si previse mlad. Nema obaveznog ugovora na prepaidu! Nema operater mehanizma da te obaveže.

ja sam amoniman wrote:moraš redovno bez ijednog dana prekida vršit dopunu da ni ostvario bonuse
-
nightvision
#1108 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
jel' stvarno?smartXL wrote:Malo si tvrdoglav il si previse mlad. Nema obaveznog ugovora na prepaidu! Nema operater mehanizma da te obaveže.
ja sam amoniman wrote:moraš redovno bez ijednog dana prekida vršit dopunu da ni ostvario bonuse
pa eto ti ugovora na prepaidu, moras redovno dopunjavati kredit da bi dobio bonus. to nije ugovor?
drugo, kada aktiviras novu sim karticu, primoran si koristiti je kod tog operatera 3 ili 6 mjeseci. isto tako, kada promijenis mrezu primoran si kostiti taj broj 3 do 6 mjeseci na novoj mrezi, nije bitno. to nije ugovor?
sasvim moguce da te operater obaveze da koristis njegovu mrezu bez obzira sto si prepaid. to sto ti mozes izabrati da bacis tu karticu je sasvim drugi par opanaka.
nisam ja burazeru mlad i tvrdoglav nego ti.
-
smartXL
#1109 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Ipak si mlad, premlad. To nije ugovor nego pravila koja ako preksis gubis benefit. Ugovor je skroz nesto drugo, ono na sta stavljas svoj potpis i za sta snosis daleko vece sankcije ako ga svjesno prekrsis.
-
nightvision
#1110 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
nije govno vec se pas posr'o.smartXL wrote:Ipak si mlad, premlad. To nije ugovor nego pravila koja ako preksis gubis benefit. Ugovor je skroz nesto drugo, ono na sta stavljas svoj potpis i za sta snosis daleko vece sankcije ako ga svjesno prekrsis.
sasvim moguce da te operater obaveze a ti ces pristati da koristis njegovu mrezu na odredjeni vremenski period a da ti zauzvrat dadne bonus u vidu internet ili govornog saobracaja. ti sa svoje strane da bi ispostovao taj ugovor moras redovno dopunjavati kredit.
koji ti dio od toga nije jasan? reci slobodno da ti opet ponovim.
tipicno seljacko ponasanje na balkanu, ne bi ono reklo da nije u pravu nedobog...
-
smartXL
#1111 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
To nije ugovor bolan ne bio, kolko ti je godina? Hocul zavrsit na sudu ako ne dopunim kredit? Gdje sam stavio potpis da uslugu moram koristit 3,6,12,24 mjeseca? Sta ako prestanem koristit, hocel mi doc plava koverta?
Ako redovno dopunjavas racun, operater te nagradjuje u vidu bonusa, sto je sasvim ok i korektno s njihove strane. Ja prvi nikad ne bih prebacio broj samo radi tog bonusa koji mi je usput, prenio bih ako imam vece koristi na nekoj tarifi kod drugog operatera.
Ne znas razliku izmedju ugovora i pravila. To sto ne mozes prenijet broj tek prenesenog broja nije ugovor nego pravilo doneseno da bi se zaustavila enetualna zloupotreba.
Ako redovno dopunjavas racun, operater te nagradjuje u vidu bonusa, sto je sasvim ok i korektno s njihove strane. Ja prvi nikad ne bih prebacio broj samo radi tog bonusa koji mi je usput, prenio bih ako imam vece koristi na nekoj tarifi kod drugog operatera.
Ne znas razliku izmedju ugovora i pravila. To sto ne mozes prenijet broj tek prenesenog broja nije ugovor nego pravilo doneseno da bi se zaustavila enetualna zloupotreba.
- ja sam amoniman
#1112 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
nema ugovora jeboga ti, ne potpisuješ ništa i možeš prekinut bez ikakvih posljedica i obaveza
-
nightvision
#1113 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Cuj gdje si stavio potpis??? Pa ako prebacujes broj da bi imao bonus saobracaj 6 mjeseci uz klauzulu da pristajes ne prebacivati broj naredne dvije godine tu si stavio potpis. Halooooo? Jel ja spanski govorim?smartXL wrote:To nije ugovor bolan ne bio, kolko ti je godina? Hocul zavrsit na sudu ako ne dopunim kredit? Gdje sam stavio potpis da uslugu moram koristit 3,6,12,24 mjeseca? Sta ako prestanem koristit, hocel mi doc plava koverta?
Svakako da mozes izabrati da ne dopunjujes kredit, ali onda nema bonusa. To su ti sankcije umjesto plave koverte.
Prestanes dopunjavati kredit, izgubis broj jer si pristao da ga ne prebacujes u drugu mrezu. To su takodje sankcije.
Hoces prebaciti broj u drugu mrezu prije isteka roka od dvije godine, nije problem, platis ono sto si dobio bonusom. To su takodje sankcije.
Nisam ja ni govorio o ugovorima vec si ti zapeo ko magarac. Ja tebi lijepo kazem da operater ima nacina da te obaveze da koristis njegovu mrezu i na prepaidu a ti zapeo "ugovor pa ugovor". Tesko ljudima koji s tobom imaju posla svaki dan. Lakse ulazi u guzicu nego u glavu.
- Maharadza
- pepeljara
#1115 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
smartXL wrote:Kakvo bolan crno potpisivnje ugovora za prepid. Prednost prepaida i jeste u tome sto nema ugovora, nema racuna. Aj majke ti, koja je sankcija ako npr bacis sim karticu il ne dopunjavas kredit? Ides na sudpepeljara wrote:Eronet isto tako ne kaze da moras potpisat 2 godine da bi dobio tih 500 mb
Tako da su i oni smradovi![]()
Nema potpisivanja ugovora, jedino je kvaka sto nakon prenosenja broja, moras na toj mrezi ostat min 3 mjeseca, al to je pravilo kod svih. Dakle u tom periodu nemas mofucnost mijenjat operatera ali nemas ni obavezu dopunjavat kredit.
Ti si vjerovano pobrko nesto sa super tarifom
@kloniran, kad ti se to desilo? Da slucajno te druge kartice nisi aktiviro kad je istekla ta akcija, pa te bonus zakacio samo na 1 sim kartici
Odnosilo se na postpaid.
-
smartXL
#1116 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
A koji si ti Tod, majko mila
Rezime: nema ugovora za prepaid korisnika, kao ni racuna. Bilo je receno da moras potpisat ugovor na 24 mjeseca ukoliko zelis bonus 500 MB 6 mjeseci. Jedino je pravilo (neovisno o bonusu) je da tek prenesen broj ne mozes ponovo prenosit, da bi se izbjegla zloupotreba.
I jos jednom, operater nema mehanizma da te obaveze ugovorom na prepaidu. Valjda ces shvatit sta je ugovor, koje su posljedice ugovora.
Rezime: nema ugovora za prepaid korisnika, kao ni racuna. Bilo je receno da moras potpisat ugovor na 24 mjeseca ukoliko zelis bonus 500 MB 6 mjeseci. Jedino je pravilo (neovisno o bonusu) je da tek prenesen broj ne mozes ponovo prenosit, da bi se izbjegla zloupotreba.
I jos jednom, operater nema mehanizma da te obaveze ugovorom na prepaidu. Valjda ces shvatit sta je ugovor, koje su posljedice ugovora.
-
nightvision
#1117 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
dzaba se cupas, to je jedino sto mozemo remizirati.
- pepeljara
#1118 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Buraz ti gl-p il sta?smartXL wrote:A koji si ti Tod, majko mila![]()
Zakonski taj broj 6mj ne smije mjenjat mrežu. Benefite idu na 24mj ugovor. Naravno niko te ne tjera da koristiš mobitel uopste..
Cijela spika je za =postpaid.
- krakatoa
#1119 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Potpisao ti obavezu da ces biti na mrezi 2 godine ili ne, ti mozes nakon 3 mjeseca prenijeti broj iz Halo mreze. Halo nema pravnih mehanizama da te sankcioniše i oni moraju po zahtjevu taj broj osloboditi drugom operateru. Mozes ti potpisivati ne znam ti sta ali za prepaid to nista ne vazi.nightvision wrote:dzaba se cupas, to je jedino sto mozemo remizirati.
-
nightvision
#1120 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Isto tako u svakom momentu mozes prekinuti i ugovor na postpaidu ali moras izmiriti sve predvidjene obaveze koje povlaci ugovor, ukljucujuci i sve pogodnosti koje si uzivao i kao npr. sto bi morao doplatiti punu cijenu telefona ako si ga uzao na rate a raskidas ugovor.krakatoa wrote:Potpisao ti obavezu da ces biti na mrezi 2 godine ili ne, ti mozes nakon 3 mjeseca prenijeti broj iz Halo mreze. Halo nema pravnih mehanizama da te sankcioniše i oni moraju po zahtjevu taj broj osloboditi drugom operateru. Mozes ti potpisivati ne znam ti sta ali za prepaid to nista ne vazi.nightvision wrote:dzaba se cupas, to je jedino sto mozemo remizirati.
E isto tako, ako prebacis broj u drugu mrezu na postpaid radi nekakvih bonusa u vidu internet ili govornog saobracaja i ako potpises i das svoj pristanak da neces mijenjati operatera, hoces li reci da ne mozes snositi nikakve sankcije?
Mozda zelis reci da jedan potpis vrijedi a drugi ne vrijedi? Mada je bosni sve moguce pa i to.
- krakatoa
#1121 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Hoču reći da Halo ne može opstruirati prenos prepaid broja. To nije dozvoljeno odlukom RAK-a iz 2012. godine. Za prepaid postoji jedino uslov koji je RAK propisao da ne možeš prva tri mjeseca prenositi broj. Halo se ne može pozvati ni na jedan potpis kao ni na jednu pisanu odluku kada je prepaid u pitanju. To nije ugovor a ni izjava ovjerena u opštini. To što ti navodiš je za Postpaid a Halo ne smije vezati prepaid korisnike nikakvim pisanim dokumentom. Prepaid je slobodan ko ptica i šta god da Halo traži od korisnika da potpiše, to je ništavno jer je u suprotnosti sa opštim uvjetima koje je odredio RAK. Korisnik može prenijeti broj bez ikakavih pravnih sankcija. Jedino poslije toga neće dobijati bonuse od Halo mreže što je sasvim normalno i to je jedina "sankcija" u ovom konkretnom slučaju, što je ne gledam kao sankciju.nightvision wrote:Isto tako u svakom momentu mozes prekinuti i ugovor na postpaidu ali moras izmiriti sve predvidjene obaveze koje povlaci ugovor, ukljucujuci i sve pogodnosti koje si uzivao i kao npr. sto bi morao doplatiti punu cijenu telefona ako si ga uzao na rate a raskidas ugovor.krakatoa wrote:Potpisao ti obavezu da ces biti na mrezi 2 godine ili ne, ti mozes nakon 3 mjeseca prenijeti broj iz Halo mreze. Halo nema pravnih mehanizama da te sankcioniše i oni moraju po zahtjevu taj broj osloboditi drugom operateru. Mozes ti potpisivati ne znam ti sta ali za prepaid to nista ne vazi.nightvision wrote:dzaba se cupas, to je jedino sto mozemo remizirati.
E isto tako, ako prebacis broj u drugu mrezu na postpaid radi nekakvih bonusa u vidu internet ili govornog saobracaja i ako potpises i das svoj pristanak da neces mijenjati operatera, hoces li reci da ne mozes snositi nikakve sankcije?
Mozda zelis reci da jedan potpis vrijedi a drugi ne vrijedi? Mada je bosni sve moguce pa i to.
-
smartXL
#1122 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Ako cemo se vrijedjat onda ok. Jesi li ti glup il ne kontas da se prica o savrsenoj tarifi=prepaid brend eroneta gdje dobivas bonus od 500 MB 6 mjeseci ukoliko preneses broj? Ko prica o postpaidu i ugovoru na 24 mjeseca?pepeljara wrote: Buraz ti gl-p il sta?
Zakonski taj broj 6mj ne smije mjenjat mrežu. Benefite idu na 24mj ugovor. Naravno niko te ne tjera da koristiš mobitel uopste..
- pepeljara
#1123 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
smartXL wrote:Ako cemo se vrijedjat onda ok. Jesi li ti glup il ne kontas da se prica o savrsenoj tarifi=prepaid brend eroneta gdje dobivas bonus od 500 MB 6 mjeseci ukoliko preneses broj? Ko prica o postpaidu i ugovoru na 24 mjeseca?pepeljara wrote: Buraz ti gl-p il sta?
Ista stvar je sa postpaid, zato su nesuglasice nastale, i bez vrijedjanja vise.
-
nightvision
#1124 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
halo ili bilo koja druga mreza, nebitno koji je operater. znaci nije moguce da se obavezes da svoj prepaid broj koristis kod odredjenog operatera na odredjeni vremenski period? I nemoguce je da operater opstruira prenos broja iako ima pravni osnov a svojevoljni pristanak i vlastorucni potpis to moze biti? Ja cijelo vrijeme govorim o teoretski situaciji sbb kbb gdje je to zakonski moguce, znaci sasvim druga stvar ako tamo neki opsti uvjeti to ne predvidjaju i ne dozvoljavaju, u tom slucaju onda ni operater nece takvo nesto nuditi.krakatoa wrote: Hoču reći da Halo ne može opstruirati prenos prepaid broja. To nije dozvoljeno odlukom RAK-a iz 2012. godine. Za prepaid postoji jedino uslov koji je RAK propisao da ne možeš prva tri mjeseca prenositi broj. Halo se ne može pozvati ni na jedan potpis kao ni na jednu pisanu odluku kada je prepaid u pitanju. To nije ugovor a ni izjava ovjerena u opštini. To što ti navodiš je za Postpaid a Halo ne smije vezati prepaid korisnike nikakvim pisanim dokumentom. Prepaid je slobodan ko ptica i šta god da Halo traži od korisnika da potpiše, to je ništavno jer je u suprotnosti sa opštim uvjetima koje je odredio RAK. Korisnik može prenijeti broj bez ikakavih pravnih sankcija. Jedino poslije toga neće dobijati bonuse od Halo mreže što je sasvim normalno i to je jedina "sankcija" u ovom konkretnom slučaju, što je ne gledam kao sankciju.
- krakatoa
#1125 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Ma operater to nudi pa ko nasjedne nasjedne. Ali ako nalete na nekoga ko zna tematiku, mogu mahati usima. RAK je izričit i tu je kraj priče. Sada si me malo zaintrigirao sa tim fantomskim ugovorom na Halo pa ću poslije Dana državnosti prenijeti jedan svoj prepaid broj u Halo, potpisaću taj tzv. Ugovor i nakon tri mjeseca podnijeti zahtjev za vraćanje na telekom pa ćemo vidjeti kakve će ublehe bacatinightvision wrote:halo ili bilo koja druga mreza, nebitno koji je operater. znaci nije moguce da se obavezes da svoj prepaid broj koristis kod odredjenog operatera na odredjeni vremenski period? I nemoguce je da operater opstruira prenos broja iako ima pravni osnov a svojevoljni pristanak i vlastorucni potpis to moze biti? Ja cijelo vrijeme govorim o teoretski situaciji sbb kbb gdje je to zakonski moguce, znaci sasvim druga stvar ako tamo neki opsti uvjeti to ne predvidjaju i ne dozvoljavaju, u tom slucaju onda ni operater nece takvo nesto nuditi.krakatoa wrote: Hoču reći da Halo ne može opstruirati prenos prepaid broja. To nije dozvoljeno odlukom RAK-a iz 2012. godine. Za prepaid postoji jedino uslov koji je RAK propisao da ne možeš prva tri mjeseca prenositi broj. Halo se ne može pozvati ni na jedan potpis kao ni na jednu pisanu odluku kada je prepaid u pitanju. To nije ugovor a ni izjava ovjerena u opštini. To što ti navodiš je za Postpaid a Halo ne smije vezati prepaid korisnike nikakvim pisanim dokumentom. Prepaid je slobodan ko ptica i šta god da Halo traži od korisnika da potpiše, to je ništavno jer je u suprotnosti sa opštim uvjetima koje je odredio RAK. Korisnik može prenijeti broj bez ikakavih pravnih sankcija. Jedino poslije toga neće dobijati bonuse od Halo mreže što je sasvim normalno i to je jedina "sankcija" u ovom konkretnom slučaju, što je ne gledam kao sankciju.