Papa Franjo u Sarajevu

Post Reply
Kikibombona

#1101 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Kikibombona »

hrasno38 wrote: Pa u svoj ovoj danasnjoj zaista lijepoj prici posjete jednog od najznacajnih svjetskih lidera iz drzave koja je bez sumnje uvijek davala podrsku nasoj zemlji ti si nasao da pricas price o nemoralu koji se uzgred nalazi u svakoj pori danasnjeg drustva i vec dokazano, u svakoj religiji. I koja bi to dijela trebalo da ucini jedan Papa pa da bi ti bio zadovoljan. U dvije godine svoje sluzbe Franjo je posjetio 6 drzava medju kojima je i BiH.
Dan patetike. Al eto, narod to voli, neka...

Drago mi je ako je raji bilo fino i ako su ljudi u Sarajevu zaradili lovu od turista.

O instituciji pape i Vatikanu nemam bas nista pozitivno reci.
Better Man

#1102 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Better Man »

Velinčastven događaj i kao Bosanac i Hercegovac mogu biti ponosan što je sve proteklo kako treba. Papa pravi gazdurina. Vozio se u najobičnijoj varijanti Forda Focusa i time opalio šamar svim našim političarima. Legenda kojeg više poštuju ateisti nego vjernici, jer je jednostavan, skroman i otvoren prema svima bez obzira na rasu, boju, vjeru, nevjeru itd. Bio sam danas u Sarajevu svojim nekim obavezama, odnosno nisu to sad neke obaveze, već više da malo prohodam i odem u kino i najnormalnije sam s autom ušao u grad i parkirao se gdje se uvijek parkiram. Izgleda da su građani previše ozbiljno shvatili ta neka ograničenja, pa je grad bio pust. Tek oko Baščaršije je bilo svijeta. Organizacija perfektna, sigurnost na visokom nivou. Jedinu zamjerku imam na policiju, odnosno na sve organe javnog reda i mira, to je što se danas pokazalo da oni kad je normalna situacija, tj. kad nema ovakvih visokih zvanica ništa ne rade, jer da 10% rade kao što su radili ovih dana i danas, građani bi bili sigurni i ne bi strahovali da li će ih ko na sred ulice opljačkati ili prebiti, da li će se naći ni krivi ni dužni između dvije vatre, da li će ujutro zateći zapaljen automobil ili ukraden ili probušenih guma. Potpisao bih sad da Papa svaki dan dolazi samo zbog visokih mjera sigurnosti i saobraćaja bez gužvi.
dječak sa šibicama

#1103 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

volta dzontra wrote:Vrijedilo je Papi danas propustiti prvo poluvrijeme finala i posjetiti jedan malobrojan ali vitalni narod. Lijepo su danas Hrvati organizirali docek vjerskog poglavara, one fine nosnje i napjevi, prava bosanskohercegovacka tradicija, mladez dobronamjrna pjeva, nema nasilja, naravno uz pomoc dobronamjernih ljudi drugih vjera. Jedan Hrvat iz Bosne zabi gol u finalu LP, drugi iz Hercegovine osvoji Rolan Garos u paru, suncan dan.....sutra satak voznje do mora ....bas kul vikend
Dodig Rakitic :thumbup:
Danguba

#1104 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Danguba »

insomnia78 wrote:A da mi se skinete malo?
Citav dan se osvrcete na mene umjesto na postove
Nisam napisao nista uvrjedljivo niti ista protiv pravila, samo iznosim svoje misljenje

Protiv pape Francois-a nemam nista, simpatican ciko sa folklornom funkcijom u svijetu
Podrzavam dolazak i radujem se sto je sve proteklo u najboljem redu
Sruga je stvar sto se razilazimo u koristi od istog
Sa ovim se ne bih slozio.
Nije svemoguc ali ima jak uticaj.
vivaldi

#1105 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by vivaldi »

Better Man wrote:Jedinu zamjerku imam na policiju, odnosno na sve organe javnog reda i mira, to je što se danas pokazalo da oni kad je normalna situacija, tj. kad nema ovakvih visokih zvanica ništa ne rade, jer da 10% rade kao što su radili ovih dana i danas, građani bi bili sigurni i ne bi strahovali da li će ih ko na sred ulice opljačkati ili prebiti, da li će se naći ni krivi ni dužni između dvije vatre, da li će ujutro zateći zapaljen automobil ili ukraden ili probušenih guma. Potpisao bih sad da Papa svaki dan dolazi samo zbog visokih mjera sigurnosti i saobraćaja bez gužvi
a jebiga, danas je u gradu bilo preko 6.000 policajaca koji su dosli i iz drugih gradova. ljudi radili od jutra do mraka. priom em neradni dan em blokada saobracaja.

da papa dolazi svaki dan mi bi vrlo bankrotirali jer osim zarade od turista ovo je jako puno i kostalo.

vidim da mnogi govore d aje ovako svaki dan, ali to je isto ko da kazes "da nam je svaki dan trpeza ko za bajram/bozic". jbg ne moze.
Last edited by vivaldi on 06/06/2015 22:55, edited 1 time in total.
insomnia78

#1106 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by insomnia78 »

Cherry-Cherry wrote:Al stvarno više... ovo nije normalno... :-?
Sta to tebi, po vlastitom priznanju, spiritualna a ne religiozna, hanumice nije jasno?
Sta to tebi, prvoj kad treba pljunuti bilo sta vezano za religiji (pogotovo ako je u pitanju islam) toliko zasmeta da stanes u odbranu najveceg moguceg religijskog klisea, pape?
insomnia78

#1107 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by insomnia78 »

Danguba wrote:
insomnia78 wrote:A da mi se skinete malo?
Citav dan se osvrcete na mene umjesto na postove
Nisam napisao nista uvrjedljivo niti ista protiv pravila, samo iznosim svoje misljenje

Protiv pape Francois-a nemam nista, simpatican ciko sa folklornom funkcijom u svijetu
Podrzavam dolazak i radujem se sto je sve proteklo u najboljem redu
Sruga je stvar sto se razilazimo u koristi od istog
Sa ovim se ne bih slozio.
Nije svemoguc ali ima jak uticaj.
Sta je zadnja bitnija stvar koju je Vatikan izlobiro?
Freamon Lester

#1108 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Freamon Lester »

insomnia78 wrote:
Sta to tebi, po vlastitom priznanju, spiritualna a ne religiozna, hanumice nije jasno?
Sta to tebi, prvoj kad treba pljunuti bilo sta vezano za religiji (pogotovo ako je u pitanju islam) toliko zasmeta da stanes u odbranu najveceg moguceg religijskog klisea, pape?
Nesreco pa i finale LP si propustio. :lol:
insomnia78

#1109 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by insomnia78 »

Kikibombona wrote:
hrasno38 wrote: Pa u svoj ovoj danasnjoj zaista lijepoj prici posjete jednog od najznacajnih svjetskih lidera iz drzave koja je bez sumnje uvijek davala podrsku nasoj zemlji ti si nasao da pricas price o nemoralu koji se uzgred nalazi u svakoj pori danasnjeg drustva i vec dokazano, u svakoj religiji. I koja bi to dijela trebalo da ucini jedan Papa pa da bi ti bio zadovoljan. U dvije godine svoje sluzbe Franjo je posjetio 6 drzava medju kojima je i BiH.
Dan patetike. Al eto, narod to voli, neka...

Drago mi je ako je raji bilo fino i ako su ljudi u Sarajevu zaradili lovu od turista.

O instituciji pape i Vatikanu nemam bas nista pozitivno reci.
:thumbup:
Kao i o svekolikoj ulemi i slicnim
It_is_a_Leclerc

#1110 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by It_is_a_Leclerc »

Neki dijelovi trase jednostavno nisu bili pristupačni da građani budu na njima. Gdje god je bilo trotoara i kuća, bilo je i građana. Prema tome, @Hafis, kao i obično, namjerno ili ne, iskrivljava istinu.

Sarajevo, a naročito Bošnjaci u njemu, su se pokazali kao vrhunski domaćini gostima iz svih dijelova BIH i okolnih, ali i udaljenih dijelova svijeta. Bošnjaci su uradili što je do nas - dočekali, pozdravili u dobroj nadi i dobrom duhu. Nismo žalili ni entuzijasma, ni novca, ni logistike, ni ljudi. Dapače.

No, draga braćo i sestre, ja vas, u duhu izjava našeg današnjeg gosta, pozivam da oprostimo Hafisu na njegovim izmišljanjima i malicioznim podmetanjima, jer znate kako reče Papa - "Blago mirotvorcima i onima koji praštaju" (citirao Evanđelje). Da pokažemo da su Bošnjaci makar slušali poruke dragog nam gosta, za razliku od nekih koji i ovu svečanu, divnu priliku koriste da se obračunavaju sa Bošnjacima i Sarajlijama.
karanana

#1111 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by karanana »

ma sta su zaradili.....vecina dosla busevima jutros oko 3-4 i odmah poslije mise nazad u buseve. i voda im je bila gratis. a to sto su trgovci ostali uskraceni redovnih sarajevskih kupaca jer ljudi nisu izlazili niti hodali zbog blokade, to niko ne racuna. ja danas nikad prazniju pijacu otoka nisam vidio.
danas su se hrvati pokazali u sarajevu kao bosanci i hercegovci na hrvatskim plazama. nista ne trose.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#1112 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Matijevic_Vlado »

Freamon Lester wrote:
insomnia78 wrote:
Nesreco pa i finale LP si propustio. :lol:
kazu klinac mu prohodo a on nije ni skonto od forumanja :mrgreen:
skupljac_zeljeza

#1113 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by skupljac_zeljeza »

BHCluster wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Hafis wrote: Kako bi to izgledalo da nije pristigao onoliki broj ljudi. nisam mogao gledati TV, ali mi kažu da je ulazak u delegacije grad izgledao kao ulazak u Černobil.....zato što su gosti bili na stadionu i nisu mogli biti istodobno raspoređeni ulicama....
Sarajlije su se pokazale poprilično nezainteresirano, ako ćemo iskreno. ali im godi čuti priču i pohvaliti se dočekom....to jest tuđom belegijom gloginje mlatiti.
Ko su gosti? Nećemo računati Sloveniju, Austriju, Srrbiju itd. Ako su na Koševu bili katolici iz Hrvatske i BiH i došlo ih samo 65000 da dočeka tako važnog im vjerskog lidera onda to govori o njima, a ne Sarajlijama koji jesu danas izašli na ulice od aerodroma do Predsjetništva što se može vidjeti na snimcima. Koševo od šale napune samo navijači Želje i Sarajeva i to opet ne svi.
:thumbup: Sta ti je ba Hafisaga ovo nije ni na tv gledao samo prati portale.
Mogli su Splićani Split Pride organizovati na neki drugi dan nego baš danas da bi Sarajlije bile krive.
Kikibombona

#1114 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Kikibombona »

I da, cestitam na organizaciji i drago mi je sto je sve proteklo bez incidenata. Nadam se da ce tako biti protiv Izraela. Sranja nam u ovakvoj situaciji ne trebaju.
Mister Yes

#1115 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Mister Yes »

Challenger__ wrote:Imam impresiju da bi nadobudni pojedinci iz dijaspore rađe ponovo gledali rat i krv, sa bezbjedne distance, nego afirmativne poruke mira. Mislim da im baš te poruke bodu oči.
Naravno. Ja o tome stalno govorim. Pojedinci iz dijaspore (ne svi naravno) imaju potrebu da sebi dokažu da su napravili dobar izbor kada su odlučili otići. Zato navijaju da ovdje bude belaj a minimiziraju sve što je dobro. Klasika.

Ovo danas je fantastičan događaj za BiH. Koristan na bezbroj načina.
Freamon Lester

#1116 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Freamon Lester »

It_is_a_Leclerc wrote:Neki dijelovi trase jednostavno nisu bili pristupačni da građani budu na njima. Gdje god je bilo trotoara i kuća, bilo je i građana. Prema tome, @Hafis, kao i obično, namjerno ili ne, iskrivljava istinu.

Sarajevo, a naročito Bošnjaci u njemu, su se pokazali kao vrhunski domaćini gostima iz svih dijelova BIH i okolnih, ali i udaljenih dijelova svijeta. Bošnjaci su uradili što je do nas - dočekali, pozdravili u dobroj nadi i dobrom duhu. Nismo žalili ni entuzijasma, ni novca, ni logistike, ni ljudi. Dapače.

No, draga braćo i sestre, ja vas, u duhu izjava našeg današnjeg gosta, pozivam da oprostimo Hafisu na njegovim izmišljanjima i malicioznim podmetanjima, jer znate kako reče Papa - "Blago mirotvorcima i onima koji praštaju" (citirao Evanđelje). Da pokažemo da su Bošnjaci makar slušali poruke dragog nam gosta, za razliku od nekih koji i ovu svečanu, divnu priliku koriste da se obračunavaju sa Bošnjacima i Sarajlijama.
Ljudi su pri dolasku ocigledno suvise ozbiljno shvatili preporuke organizatora. Nigdje nikoga na trasi. Kasnije vjerovatno kada su vidjeli da je atmosfera lezerna i opustena ljudi su izasli da vide covjeka, neko da mu i mahne. Jbg prolazi ti vazna licnost kroz carsiju normala je da ces nos proviriti.

A hard core domacih nacionalista orgija bez obzira na povod. Da im praznu kantu das oni bi se posvadjali, jel zbog boje ili zbog sadrzaja koji treba unutra da se nadje.
Edin H.

#1117 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Edin H. »

karanana wrote:ma sta su zaradili.....vecina dosla busevima jutros oko 3-4 i odmah poslije mise nazad u buseve. i voda im je bila gratis. a to sto su trgovci ostali uskraceni redovnih sarajevskih kupaca jer ljudi nisu izlazili niti hodali zbog blokade, to niko ne racuna. ja danas nikad prazniju pijacu otoka nisam vidio.
danas su se hrvati pokazali u sarajevu kao bosanci i hercegovci na hrvatskim plazama. nista ne trose.
Paradajz hodocasnici :zzzz:
Freamon Lester

#1118 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Freamon Lester »

Kikibombona wrote:I da, cestitam na organizaciji i drago mi je sto je sve proteklo bez incidenata. Nadam se da ce tako biti protiv Izraela. Sranja nam u ovakvoj situaciji ne trebaju.
:thumbup: Pogotovo jer je policija danas pokazala da kad hoce moze... :izet:
Kombat

#1119 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Kombat »

Mister Yes wrote:
Challenger__ wrote:Imam impresiju da bi nadobudni pojedinci iz dijaspore rađe ponovo gledali rat i krv, sa bezbjedne distance, nego afirmativne poruke mira. Mislim da im baš te poruke bodu oči.
Naravno. Ja o tome stalno govorim. Pojedinci iz dijaspore (ne svi naravno) imaju potrebu da sebi dokažu da su napravili dobar izbor kada su odlučili otići. Zato navijaju da ovdje bude belaj a minimiziraju sve što je dobro. Klasika.

Ovo danas je fantastičan događaj za BiH. Koristan na bezbroj načina.
Daj nam samo dva nacina od kojih ce imati koristi drzava i sira drustvena zajednica!!! Zajebi privremeni subjektivni osjecaj da smo nekome bitni (primarni uzrok kolektivnog svrsavanja).
pemanapemani

#1120 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by pemanapemani »

Na stranu šta mislim o religiji.

Ljudi su na početku bili isprepadani. Danima smo bili ubijani u mozak kako ne smijemo promoliti nos vani (blokiran grad petak i subotu, ako izađeš na balkon - metak u čelo, bit će isključen internet i mobilna telefonija, špijuni su među nama...).

Pored Predsjedništva je bilo već malo opuštenije, put prema stadionu pravo fino (kad čovjek gleda Sarajevo u junu, rekao bi da pršti od zelenih površina :) ). Koševo ne treba komentarisati.

Na Kovačićima je bilo bruku ljudi iza ograde. U dvorani prepuno. Isključivo zastave BiH i Vatikana :) .

Hiljade ljudi je pomagalo na sve moguće načine. Pokazalo se da se može neuhljupski pokositi trava i pokupiti smeće, da se mogu pokrpiti neke opjevane rupe na asfaltu, da se može biti solidarno i bez nekih većih talova...

Uostalom, rijetko se kad spontano okupi ovoliko Sarajlija na nekoliko lokacija u gradu, bez da ih je neko zvao.

Naravno, bez hrvatskih hercegovačkih pleća, potop. :-)
Last edited by pemanapemani on 06/06/2015 23:15, edited 1 time in total.
Mister Yes

#1121 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Mister Yes »

insomnia78 wrote: Ko sto rekoh, Vatikan je medju prvima priznao BiH, pozivao na mir, pa smo svi vidjeli sta bi
Papa je pozvao katolike da glasaju za nezavisnost BiH. I šta bi? Glasali su.

Naravno da USA, GB, Njemačka ili Rusija nisu veliki fanovi Pape ali Hrvati jesu. A Hrvatima je Papa ovim ponovo poručio da im je Sarajevo glavni grad i da je Sarajevo i hrvatsko. Danas je ovdje bilo desetine hiljada Hrvata i sigurno osjećaju Sarajevo više Hrvatskim nego prije ovog dana. Nakon današnjeg dana Hrvate još nešto više veže sa Sarajevo.

Poruka da je Sarajevo i hrvatski grad je po meni najznačajniji plus ove posjete. Ali ima tih pluseva više o čemu su i drugi govorili.
insomnia78

#1122 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by insomnia78 »

Mister Yes wrote:
insomnia78 wrote: Ko sto rekoh, Vatikan je medju prvima priznao BiH, pozivao na mir, pa smo svi vidjeli sta bi

Naravno da USA, GB, Njemačka ili Rusija nisu veliki fanovi Pape ali Hrvati jesu. A Hrvatima je Papa ovim ponovo poručio da im je Sarajevo glavni grad i da je Sarajevo i hrvatsko. Danas je ovdje bilo desetine hiljada Hrvata i sigurno osjećaju Sarajevo više Hrvatskim nego prije ovog dana. Nakon današnjeg dana Hrvate još nešto više veže sa Sarajevo.

Poruka da je Sarajevo i hrvatski grad je po meni najznačajniji plus ove posjete. Ali ima tih pluseva više o čemu su i drugi govorili.
Nesto slicno je papa govorio i 97-e pa gdje nas je to dovelo

I kad je to papa pozvao katolike da glasaju za nezavisnost?
Nisam upoznat sa tim
vivaldi

#1123 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by vivaldi »

Mister Yes wrote:

najveca korist je sto je hiljada vjernika starih ii bolesnih papa danas na neki nacin olaksao bol ili ulio nadu,a to je nemjerljivo.

sve osalo je kratkog daha..bice aktuleno jos sutra jer je nedjelja, a od ponedeljka opet sve po starom (pravna drzava).

ali nerelano je bilo sta drugo i ocekivati od vjerskog lidera
Challenger__

#1124 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Challenger__ »

Kikibombona wrote:I da, cestitam na organizaciji i drago mi je sto je sve proteklo bez incidenata. Nadam se da ce tako biti protiv Izraela. Sranja nam u ovakvoj situaciji ne trebaju.
Kiki. Ni ja ne spadam u apologete Vatikana niti advokate papa, ali ovaj događaj je pokazao kako naš grad može da izgleda čisto, umiveno, nasmijano, moćno, evropski i svjetski. Pokazao je da sve institucije ove nesretne zemlje mogu da funkcionišu perfektno, a da poltičari mogu da budu učtivi, ljubazni i na nivou. Ovaj dan je pokazao sve naše prigušene, neiskorištene, pozitivne, konstruktivne potencijale. U osnovi, ovaj dan je pozitivna priča o nama. Svima nama.

Zato plus!
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1125 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by hrasno38 »

insomnia78 wrote:
hm olako se bacas rijecima za nesto ili nekoga ko egzistira kao bitna pojava na ovome svijetu preko 1000 godina. ako je Papa kao vrhovni poglavar rimokatolicke crkve klise onda sasvim sigurnio nemas apsolutno nikakav argument da pobijes da je svaka vjera i sve u njoj isto tako religisjki klise. Jednostavno nije mi jasno sta pokusavas da kazes i osporis??? Da ovo je prvi covjek jedne vjere i to vjere koja je jos uvijek najveca i najstarija na zemaljskoj kugli. E taj bitni covjek u svjetskim okvirima nicim izazvan je dosao da posjeti nasu zemlju i sasvim slucajno pokazao da je ovo jedna sasvim normalna zemlja u koju bez problema moze doci jedan katolicki poglavar iako je Islam u znacajnoj vecini i iako je ova zemlja okarakterisana kao jedan od kvalitetnih izvoznika ubica koji sluze u IDIL-u. Uz rijeci mira, vrlo lezerno ponasanje koje je nekoliko puta iskocilo iz protokola Papa se sa osmjehom na licu opsrostio od svojih dobrih domacina.
Post Reply