Pa ne može niko predvidjeti ali bolje da malo planira kada već ima prostora za to...Nuke wrote:
Koliko dugo ce ti biti dovoljno bilo sta u racunaru? Mislim, ko to moze predvidjeti... Ako imas niskobudzetnu graficku ili procesor, dzaba ti i 32 GB memorije. Na nizim postavkama igrica koristi manje memorije.
Sto se tice isplativosti, neces birati sistem prema memoriji, nego valjda obratno ide. Ako ne mislis kupovati Skylake procesor, koja je poenta u poredjenju cijena DDR3 i DDR4?
Ako ima high end grafičku i procesor a 8GB rama a minimalno treba 12 neće je moći pokrenuti, samo govorim, stoji i to što ti veliš
Poenta poređenja memorija je da cijena još uvijek nije opravdana i nije isplativo uzimati takav sistem ako je budžet problem.
Ako uzimaš računar od 2000KM naravno da treba ići na noviju platformu, ako krpaš do 1000KM apsolutno ne vidim razlog. Mada što kažeš nije ni DDR4 više toliko skup ali uzmeš u obzir i novi procesor i matičnu pa će ipak izaći skuplje... Ispravi me ako griješim
p.s.
Postavke u igri utiču na VRAM ne toliko na DRAM, igra sebi uzme koliko joj treba, pa bilo to 2-4-6GB a ostatak je za sistem. Bolje imati viška, nego da šteka, evo primjera radi BF4 kada igram, 64bitni exe je pokrenut (znači iskoristiće i više od 3,5GB rama), u pozadini ti radi Firefox ili Chrome (šta već) na kojemu je otvoren barem jedan prozor (za battlelog), radi ti i Teamspeak/Ventrilo, u pozadini su još i CCC (Crimson sada), Afterburner, antivirus/internet security itd... Da ja sada ne bih sve to gasio pri pokretanju igre bolje je imati više memorije.
Igraju ljudi i na 4GB BF4 bez ikakvih problema, samo onda zaboravi na neke dodatne programe, minimiziranje i slično.
Ne traži ni sam COD Bops3 16GB ali uz sve pokrenuto ipak prelazi tu magičnu brojku od 8GB i onda je bolje imati viška nego da šteka...
A ram je fakat najjeftinija komponenta i ne treba cigančiti na uštrb zadovoljstva...