PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
avaks

#1101 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Nuke wrote:
Koliko dugo ce ti biti dovoljno bilo sta u racunaru? Mislim, ko to moze predvidjeti... Ako imas niskobudzetnu graficku ili procesor, dzaba ti i 32 GB memorije. Na nizim postavkama igrica koristi manje memorije.

Sto se tice isplativosti, neces birati sistem prema memoriji, nego valjda obratno ide. Ako ne mislis kupovati Skylake procesor, koja je poenta u poredjenju cijena DDR3 i DDR4?
Pa ne može niko predvidjeti ali bolje da malo planira kada već ima prostora za to...
Ako ima high end grafičku i procesor a 8GB rama a minimalno treba 12 neće je moći pokrenuti, samo govorim, stoji i to što ti veliš :D
Poenta poređenja memorija je da cijena još uvijek nije opravdana i nije isplativo uzimati takav sistem ako je budžet problem.
Ako uzimaš računar od 2000KM naravno da treba ići na noviju platformu, ako krpaš do 1000KM apsolutno ne vidim razlog. Mada što kažeš nije ni DDR4 više toliko skup ali uzmeš u obzir i novi procesor i matičnu pa će ipak izaći skuplje... Ispravi me ako griješim ;)

p.s.
Postavke u igri utiču na VRAM ne toliko na DRAM, igra sebi uzme koliko joj treba, pa bilo to 2-4-6GB a ostatak je za sistem. Bolje imati viška, nego da šteka, evo primjera radi BF4 kada igram, 64bitni exe je pokrenut (znači iskoristiće i više od 3,5GB rama), u pozadini ti radi Firefox ili Chrome (šta već) na kojemu je otvoren barem jedan prozor (za battlelog), radi ti i Teamspeak/Ventrilo, u pozadini su još i CCC (Crimson sada), Afterburner, antivirus/internet security itd... Da ja sada ne bih sve to gasio pri pokretanju igre bolje je imati više memorije.
Igraju ljudi i na 4GB BF4 bez ikakvih problema, samo onda zaboravi na neke dodatne programe, minimiziranje i slično.
Ne traži ni sam COD Bops3 16GB ali uz sve pokrenuto ipak prelazi tu magičnu brojku od 8GB i onda je bolje imati viška nego da šteka...
A ram je fakat najjeftinija komponenta i ne treba cigančiti na uštrb zadovoljstva...
Dante27

#1102 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Dante27 »

pa bogomi ovaj ram sto ja imam nije bio jeftin, 16gb skoro 350km kingston venom beast x tako nesto
Arslan_11

#1103 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arslan_11 »

Na kraju sve zavisi od graficke. Uzmi i3 4150 8gb finu napojnu i sto bolju graficku. Ostalo manje vise. Kada bude para uzmes neki i5 i jos 8gb rama.
I kod racunara kao i u svemu koliko para toliko muzike.
Ak neko ima viska para ev prodajem ja dobru konf.:mrgreen: Hajd pokazite svoja kucista.
Image
Image
Cossack

#1104 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Cossack »

Arslan_11 wrote:Na kraju sve zavisi od graficke. Uzmi i3 4150 8gb finu napojnu i sto bolju graficku. Ostalo manje vise. Kada bude para uzmes neki i5 i jos 8gb rama.
Ak neko ima viska para ev prodajem ja dobru konf.:mrgreen: Hajd pokazite svoja kucista.
Koliko repe? Ima li je na PIK-u? :)
MTV

#1105 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by MTV »

Cossack wrote:
Arslan_11 wrote:Na kraju sve zavisi od graficke. Uzmi i3 4150 8gb finu napojnu i sto bolju graficku. Ostalo manje vise. Kada bude para uzmes neki i5 i jos 8gb rama.
Viska para = puno puno para :)
Dante27

#1106 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Dante27 »

moja konfa me na kraju u totalu izasla oko 3-3500km a nema joj ni 8 mjeseci vec kako je imam
Pulse460

#1107 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Pulse460 »

Da li je RAM DDR2 4 Gb 800 MHz dovoljan za GTA V da radi bez laga sa low postavkama ako je ostatak konfiguracije dovoljno jak?
super_bayern

#1108 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by super_bayern »

-
-
-
Image
Image

Ima i na PIKu, sva konfiguracija: http://www.olx.ba/artikal/19392572/game ... -0-4-4ghz/
Nuke

#1109 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Nuke »

avaks wrote:
Nuke wrote:
Koliko dugo ce ti biti dovoljno bilo sta u racunaru? Mislim, ko to moze predvidjeti... Ako imas niskobudzetnu graficku ili procesor, dzaba ti i 32 GB memorije. Na nizim postavkama igrica koristi manje memorije.

Sto se tice isplativosti, neces birati sistem prema memoriji, nego valjda obratno ide. Ako ne mislis kupovati Skylake procesor, koja je poenta u poredjenju cijena DDR3 i DDR4?
Pa ne može niko predvidjeti ali bolje da malo planira kada već ima prostora za to...
Ako ima high end grafičku i procesor a 8GB rama a minimalno treba 12 neće je moći pokrenuti, samo govorim, stoji i to što ti veliš :D
Poenta poređenja memorija je da cijena još uvijek nije opravdana i nije isplativo uzimati takav sistem ako je budžet problem.
Ako uzimaš računar od 2000KM naravno da treba ići na noviju platformu, ako krpaš do 1000KM apsolutno ne vidim razlog. Mada što kažeš nije ni DDR4 više toliko skup ali uzmeš u obzir i novi procesor i matičnu pa će ipak izaći skuplje... Ispravi me ako griješim ;)

p.s.
Postavke u igri utiču na VRAM ne toliko na DRAM, igra sebi uzme koliko joj treba, pa bilo to 2-4-6GB a ostatak je za sistem. Bolje imati viška, nego da šteka, evo primjera radi BF4 kada igram, 64bitni exe je pokrenut (znači iskoristiće i više od 3,5GB rama), u pozadini ti radi Firefox ili Chrome (šta već) na kojemu je otvoren barem jedan prozor (za battlelog), radi ti i Teamspeak/Ventrilo, u pozadini su još i CCC (Crimson sada), Afterburner, antivirus/internet security itd... Da ja sada ne bih sve to gasio pri pokretanju igre bolje je imati više memorije.
Igraju ljudi i na 4GB BF4 bez ikakvih problema, samo onda zaboravi na neke dodatne programe, minimiziranje i slično.
Ne traži ni sam COD Bops3 16GB ali uz sve pokrenuto ipak prelazi tu magičnu brojku od 8GB i onda je bolje imati viška nego da šteka...
A ram je fakat najjeftinija komponenta i ne treba cigančiti na uštrb zadovoljstva...
Kad se odlucis za kupovinu konfiguracije, nije ti valjda prvi korak izbor memorije. Memoriju kupujes prema platformi za koju se odlucis, tako da tu nema izbora da li uzeti DDR3 ili DDR4, a onda nema smisla pricati o isplativosti jedne u odnosu na drugu (osim ako ne kupujes skylake). To je poenta mog posta. Nadam se da se sad razumijemo.

Za ostalo se u sustini slazem. Postoje scenariji kada bi dobro doslo malo vise od 8 GB rama, ali je to rijetkost, sto sam vec i napisao. Ako imas 16 GB RAM-a u sistemu onda znas o cemu pricam. Za ljude koji su na budzetu, moze puno znaciti usteda i na memoriji.
Nuke

#1110 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Nuke »

Je li to fractal design kuciste?
Nuke

#1111 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Nuke »

super_bayern wrote: Ima i na PIKu, sva konfiguracija: http://www.olx.ba/artikal/19392572/game ... -0-4-4ghz/
Interesantno da su skoro sve komponente najnovije generacije :D
Pulse460

#1112 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Pulse460 »

Pozdrav,
Kako mogu znati da li je RAM memorija kompaktibilna? Imam DDR2 RAM plocicu od 2 GB(znaci jedna plocica od 2 Gb 800 MHz) i zelim sa Pik.ba da uzmem jos jednu plocicu DDR2 800 MHz. Eh sada, kako da znam da ce ta plocica koju kupim biti kompaktibilna sa mojom trenutnom RAM plocicom? Da li neko zna kod koga na Pik.ba iz Sarajeva mogu uzeti provjerene RAM ploce. Unaprijed hvala... :)
avaks

#1113 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Pogledaj oznake na svojoj i kupi istu, jedino si onda 99% siguran da će raditi :D
Kod mene 4GB transcend a 4GB HyperX, prva 1333, druga 1600, mislim da ni cl nisu iste ali rade i to dual channel :D
Tref jbg...
Pulse460

#1114 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Pulse460 »

avaks wrote:Pogledaj oznake na svojoj i kupi istu, jedino si onda 99% siguran da će raditi :D
Kod mene 4GB transcend a 4GB HyperX, prva 1333, druga 1600, mislim da ni cl nisu iste ali rade i to dual channel :D
Tref jbg...
A ako Latencija i CL nisu isti, a frekvencija je ista, kolike su sanse da ce raditi?
Bosnian Dragon1

#1115 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Bosnian Dragon1 »

kako da spojim racunar i smart tv, kupio sam hdmi kabal i prikopcao al ne prepoznaje nista... jel se treba nesta instalirati ili sta vec
avaks

#1116 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Pulse460 wrote:
avaks wrote:Pogledaj oznake na svojoj i kupi istu, jedino si onda 99% siguran da će raditi :D
Tref jbg...
A ako Latencija i CL nisu isti, a frekvencija je ista, kolike su sanse da ce raditi?
Ima šanse da neće raditi, ako možeš prvo da istestiraš pa kupiš to bi bilo idealno...
Samo potpuno isti moduli će sigurno raditi, ostalo je sve manje vjerovatno.
Vidiš kod mene besprijekorno radi, kod druga isti moduli pa ga zeza, kada je kupio novu matičnu isti problemi... Prestalo kada je ukinuo dual channel (stavio u odvojene slotove).
Pulse460

#1117 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Pulse460 »

avaks wrote:
Pulse460 wrote:
Tref jbg...
Ima šanse da neće raditi, ako možeš prvo da istestiraš pa kupiš to bi bilo idealno...
Samo potpuno isti moduli će sigurno raditi, ostalo je sve manje vjerovatno.
Vidiš kod mene besprijekorno radi, kod druga isti moduli pa ga zeza, kada je kupio novu matičnu isti problemi... Prestalo kada je ukinuo dual channel (stavio u odvojene slotove).
Hvala na odgovoru :)
Nasao sam na Pik.ba RAM. Izgleda isti kao moj tj. Naljepnica je na istom mjestu gdje je moja. Sta puse nisam mogao procitati. Uglavnom i moj RAM i taj RAM su Kingston, ali moj je 800MHz, a taj je 667 MHz. Da li ce raditi zajedno ili ne?(nema veze ako se ovaj od 800 spusti na 667)
Armadilo

#1118 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Armadilo »

@super_bayern..

Ovoj konfiguraciji jednostavno fali jaca graficka karta.. :)
Arslan_11

#1119 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arslan_11 »

Cossack wrote:
Puno druze 3500 :) puno punopara sto kaze drug MTV. Iako vrijedi obzirom kakve su komponente unutra.
@bayern :thumbup:
@nuke jeste, fractal design xl.
@dante daj sliku tvoje zvjerke.
avaks

#1120 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Pulse460 wrote: Hvala na odgovoru :)
Nasao sam na Pik.ba RAM. Izgleda isti kao moj tj. Naljepnica je na istom mjestu gdje je moja. Sta puse nisam mogao procitati. Uglavnom i moj RAM i taj RAM su Kingston, ali moj je 800MHz, a taj je 667 MHz. Da li ce raditi zajedno ili ne?(nema veze ako se ovaj od 800 spusti na 667)
Ako bude radilo, ići će obje pločice na 667, potraži još, sigurnije je da od 800 uzmeš jbg.
Imaš program CPUz:
http://www.cpuid.com/downloads/cpu-z/cpu-z_1.74-en.exe
Pogledaj svoje specifikacije memorije pa da znaš kakvu tačno da kupiš!
Sretno.
Armadilo

#1121 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Armadilo »

Pryda wrote:
avaks wrote:U gamingu nema razlike između 1333 DDR3 (najsporiji) i 2400 (najbrži), odnosno ima (kome znači pola FPSa).
Bolje uzeti 12 ili 16GB na 1333 nego 8GB na 2400 (cijena je tu negdje). U ovom slučaju količina je bitnija a igre polako prelaze na 16GB, 8 je već minimalac... Ispod 8 ni u najgorim snovima jer će DDR3 biti skuplji i skuuplji dok DDR5 ne izađe :D

p.s.
Ne vidim razlog da na i3 i 260x stavljaš napojnu od 700w, neka brand name od 500-550 je i više nego dovoljna.

p.s.s.
i3 ti neće raditi na fm2+ matičnoj (navedena je za AMD procesore) tebi treba neka sa socketom 1150.
Uzmeš slabiju napojnu, razliku uloži i uzmi GTX 750ti ili eventualno GTX 950 i puno će gamerski stroj da ti bude računar :thumbup:
Procitao sam tvoj post i izvrsio ove izmjene, da li je ovako ok? :D
I pitanje za procesor. Izmedju i3-4165 i 4170 je razlika 80 KM, da li cu ja osjetiti razliku uzevsi u obzir da ce se 80% vremena igrati dota i mozda ponekad ove zahtjevnije igre?

RAM: DDR3 8GB 1866MHz Kingston HyperX Fury Blue
SSD: KINGSTON 120GB SSDNow V300 SATA3 2,5" SV300S3B7A/120G
Kućište: Raidmax Vortex V3
CPU: INTEL CORE I3-4170 PROCESSOR

VGA: GTX 750TI 2GB GDDR5
Napajanje: LC Power 600W
MB: LGA 1150 H81 Asus H81M-K
Ne treba ti 1866 mhz Ram.. Uzmi 1600 jer ti ploca svakako podrzava max 1600 mhz, takodjer i procesor..
avaks

#1122 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

A samo će mu podesiti na 1600 valjda, underclock, ako je već našao jeftinije tu navedenu :mrgreen:
A evo malo centralke:
Image
Image
Minus na ovom CM kućištu što nema cable management a ja nemam živaca sakrivati kablove plaho :evil:
Armadilo

#1123 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Armadilo »

avaks wrote:A samo će mu podesiti na 1600 valjda, underclock, ako je već našao jeftinije tu navedenu :mrgreen:
A evo malo centralke:

Minus na ovom CM kućištu što nema cable management a ja nemam živaca sakrivati kablove plaho :evil:
Kakvu konfiguraciju imas avaks? Kuciste, hladnjak za cpu i ostalo? :)
Dante27

#1124 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Dante27 »

Image

Ovo je moj gaming rig, kuciste kao kuciste nije nesto posebno, da bi koliko toliko ustedio uzeo sam najobicnije kuciste
Arslan_11

#1125 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arslan_11 »

Dante27 wrote:Image

Ovo je moj gaming rig, kuciste kao kuciste nije nesto posebno, da bi koliko toliko ustedio uzeo sam najobicnije kuciste
Sredi te temp. Il si pravio ss dok si jos igrao.
Post Reply