Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
- BHCluster
-
155_mm
#1102 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
a ti garantujes da se u tu tvoju CZ nece niko ubaciti preko stele. nego ce tu biti samo najbolji, najsposobniji, najljepsi, najzgodniji, najjebaci itd. a zbog cega selektivno da se ukidaju samo OS zbog stele. ako ce mo po tom kriterijumu onda bi trebalo ukinuti i policiju, telekom, zeljeznice, elektroprivredu i mnogo toga jos. zbog cega samo OS. na primjer zdravstveni sistem je najkorumpiraniji u drzavi. kosta mnogo vise od OS a vecina se nema pravo lijeciti a i oni koji imaju to pravo haman bi im bilo bolje da i nemaju. sto njega ne ukinuti? hvala u naprijed na odgovoru.FARMAS wrote:ho oponopono wrote:OS treba ukinuti to ko pirane, obicni paraziti drzave u hrpetini drugih...ako im je vec volja da egzistiraju jebiga volontirajte...na kraju krajeva samo nekome vlast drugome mast u malverzaciji sa tenderima...kad zapuca ionako puska se baca onome ko ju osim na telci nikad nije ni vidio...![]()
Ja bi to rasformirao i napravio jaku civilnu zastitu, da baziraju i funkcionisu na primjeru CZ-a, i onako su skupina podobnih nesposobnjakovica
najveca prednost jake i profesionalne CZ je sto bi imali dovoljno kvalitetne radne snage za kopanje i zakopavanje bosnjackih masovnih grobnica. nije bas da ne bi bilo nikakve koristi.
-
155_mm
#1106 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
ovaj tvoj kriterij za ukidanje ispunjavaju mnoge stvari u BiH. na primjer entiteti, kantoni, razne elektriprivrede i telekomi. po tebi bi na primjer odmah po hitnom postupku trebalo ukinuti RS. jesi li ti za to?Mister Fini wrote:OS BiH ukinut pod hitno, jer uopšte nisu potrebni nikome, niti su sposobni za bilo kakvu vrstu ratnih djelovanja a koja nije uključena pod američkom komandom, ne smiju metka ispalit bez dozvole amera.Gledam ove slike nakvih starih kanti iz afričkih republika od tenkova i oklopnih vozila pa da nije jadno bilo bi smješno.
Totalno bespotrebna ovakvoj državi i uglavnom služi za udomljavanje stranačkog kadra kroz tzv generalčiće i ostale činove a OS BiH takođe služi kao kura za mršavljenje onima koji su pretili, pošto kadeti nemaju šta da jedu.
-
junior3
#1107 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Ajde ba 155mm hvataj se politike, nema se ovdje šta raspravljati o ukidanju RS.
- malwarebyte
#1109 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
---
Last edited by malwarebyte on 25/10/2021 00:02, edited 1 time in total.
-
archi_a
#1110 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
@Malwarebyte 
-
archi_a
#1114 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Potporučnik Oružanih snaga BiH (OS BiH) Aldin Bajrović (26) ostvario je najbolji rezultat u okviru pješadijske oficirske obuke, koju je od maja do septembra u Džordžiji organizovala Američka vlada.
Prve vojne korake ovaj mladić napravio je u BiH. Kao kandidat prve oficirske obuke u BiH, bio je najbolji u klasi, nakon čega je radio nekoliko mjeseci, pa je poslan na oficirsku obuku u Americi. To zahtjeva mnogo truda i odricanja, priča Bajrović.
IBOLIC je vrlo zahtjevna pješadijska osnovna oficirska obuka za vođe, koju moraju proći svi koji žele postati komandiri pješadijskog voda. Kako Bajrović pojašnjava, obuka se sastoji iz teorijskog i terenskog dijela.
"Izuzetno je psiho-fizički zahtjevna, jer se 30 posto vremena provodi u teorijskoj nastavi, a preostalih 70 posto na terenu - na strelištima, poligonima, šumama... Na terenu smo kontinuirano provodili pet, šest dana, spavali pod vedrim nebom. Najveći problem bile su visoke temperature, čak do 45 stepeni. Kada se tome doda ruksak od 30 kg, te prateća oprema od 10 kg, često su se dešavali toplotni udari. No, to je neminovnost", ispričao je Bajrović, konststujući da pojedini kandidati jednostavno nisu izdržali taj tempo. Njih 26 nije uspjelo završiti obuku.
No, Bajrović je uspješno prevazišao sve poteškoće i izazove. Na testu tjelesne spremnosti imao je maksimalni broj bodova, u testu dnevno - noćna navigacija ostvario je pet od pet zadatih tačaka, u rendžerskom testu tjelesne spremnosti trčao je osam km za 33 minute, a marš od 19 km završio za dva sata i 23 minute, a standard je tri sata. Ovi izuzetni rezultati doveli su ga na prvo mjesto. Na kraju obuke uručena mu je i medalja za vojna dostignuća.
U najtežim i najzahtjevnijim trenucima obuke imao je, kaže, dodatni motiv za istrajnost i borbu.
"Naprosto, dodatnu snagu tražite jer predstavljate svoju domovinu, pa tek onda sebe. Većina momaka bilu su Amerikanci. Za razliku od njih, ja sam naosio uniformu OS BiH, po kojoj su me svi prepoznavali", pojašnjava on.
Podrška ovom mladom vojniku došla je sa svih strana, kako u Americi, tako i u BiH.
"Kolegama iz BiH bilo je drago, bez ijedne zle misli. Kada sam se vratio iz Amerike, jedan od narednika mi je rekao da mu je drago što ostajem poslije njega. Imao sam podršku i u Americi, oni cijene trud i zalaganja, još ako posjedujeete tražene vještine, podrška neće izostati", kazao je Bajrović.
Biti vojnik u uniformi BiH za njega je velika čast. "Ne mogu da zamislim da radim bilo šta drugo", dodaje Bajrović.
Govoreći o planovima za budućnost, ističe kako će dati maksimalni doprinos poboljšanju i unapređenju OS BiH.
"U oficirskom koru doćiće do smjene, jer dolaze mladi ljudi. Ovo je za njih izvanredna prilika. želim da se percepcija OS BiH mijenja nabolje, da unaprijedimo ono što se može unaprijediti. Daću sve od sebe da dam doprinos svemu tome", zaključuje potporučnik Bajrović.

Prve vojne korake ovaj mladić napravio je u BiH. Kao kandidat prve oficirske obuke u BiH, bio je najbolji u klasi, nakon čega je radio nekoliko mjeseci, pa je poslan na oficirsku obuku u Americi. To zahtjeva mnogo truda i odricanja, priča Bajrović.
IBOLIC je vrlo zahtjevna pješadijska osnovna oficirska obuka za vođe, koju moraju proći svi koji žele postati komandiri pješadijskog voda. Kako Bajrović pojašnjava, obuka se sastoji iz teorijskog i terenskog dijela.
"Izuzetno je psiho-fizički zahtjevna, jer se 30 posto vremena provodi u teorijskoj nastavi, a preostalih 70 posto na terenu - na strelištima, poligonima, šumama... Na terenu smo kontinuirano provodili pet, šest dana, spavali pod vedrim nebom. Najveći problem bile su visoke temperature, čak do 45 stepeni. Kada se tome doda ruksak od 30 kg, te prateća oprema od 10 kg, često su se dešavali toplotni udari. No, to je neminovnost", ispričao je Bajrović, konststujući da pojedini kandidati jednostavno nisu izdržali taj tempo. Njih 26 nije uspjelo završiti obuku.
No, Bajrović je uspješno prevazišao sve poteškoće i izazove. Na testu tjelesne spremnosti imao je maksimalni broj bodova, u testu dnevno - noćna navigacija ostvario je pet od pet zadatih tačaka, u rendžerskom testu tjelesne spremnosti trčao je osam km za 33 minute, a marš od 19 km završio za dva sata i 23 minute, a standard je tri sata. Ovi izuzetni rezultati doveli su ga na prvo mjesto. Na kraju obuke uručena mu je i medalja za vojna dostignuća.
U najtežim i najzahtjevnijim trenucima obuke imao je, kaže, dodatni motiv za istrajnost i borbu.
"Naprosto, dodatnu snagu tražite jer predstavljate svoju domovinu, pa tek onda sebe. Većina momaka bilu su Amerikanci. Za razliku od njih, ja sam naosio uniformu OS BiH, po kojoj su me svi prepoznavali", pojašnjava on.
Podrška ovom mladom vojniku došla je sa svih strana, kako u Americi, tako i u BiH.
"Kolegama iz BiH bilo je drago, bez ijedne zle misli. Kada sam se vratio iz Amerike, jedan od narednika mi je rekao da mu je drago što ostajem poslije njega. Imao sam podršku i u Americi, oni cijene trud i zalaganja, još ako posjedujeete tražene vještine, podrška neće izostati", kazao je Bajrović.
Biti vojnik u uniformi BiH za njega je velika čast. "Ne mogu da zamislim da radim bilo šta drugo", dodaje Bajrović.
Govoreći o planovima za budućnost, ističe kako će dati maksimalni doprinos poboljšanju i unapređenju OS BiH.
"U oficirskom koru doćiće do smjene, jer dolaze mladi ljudi. Ovo je za njih izvanredna prilika. želim da se percepcija OS BiH mijenja nabolje, da unaprijedimo ono što se može unaprijediti. Daću sve od sebe da dam doprinos svemu tome", zaključuje potporučnik Bajrović.

-
krater
#1115 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
IZVJEŠĆE
O IZDANIM ISPRAVAMA ZA VANJSKOTRGOVINSKI PROMET ORUŽJA I VOJNE
OPREME TE ROBE DVOJNE I POSEBNE NAMJENE ZA 2012. GODINU
https://www.parlament.ba/sadrzaj/plenar ... wsid=30700
ML 040/12 Tehnički remontni
zavod Hadžići Hadžići SABIEX INTERNATIONAL SA - Belgija - Ministarstvo odbrane - Rezervni dijelovi za tenk M60 ML6 sp. - 0
ML 005/12 Tehnički remontni
zavod Hdžići MOAV Consulting Services Ltd - Izrael - Tehnički remontni zavod - Motor za tenk M60-1790 ML6 kd - 1
ML 006/12 Tehnički remontni
zavod Hadžići MOAV Consulting Services Ltd - Izrael - Tehnički remontni zavod - Rezervni dijelovi za tenk M60-1790 ML6 kd - 303
ML 039/12 Tehnički remontni
zavod Hadžići Hadžići TECMOTIV (USA) Inc. - SAD - Ministarstvo odbrane - Rezervni dijelovi za tenk M60 ML6 sp. - 0
ML 041/12 Tehnički remontni
zavod Hadžići Hadžići ASSOCIASTED INDUSTRIES - SAD - Ministarstvo odbrane - Rezervni dijelovi za tenk M60 ML6 kd - 7
Motor tenka - https://en.wikipedia.org/wiki/Continental_AV1790
- ferratilis
#1120 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Danas u Tz na Trgu slobode javni konkurs za prijem u OS, ima bina i modeli vojnika i svašta. Nigdje nikog, samo poneko zastane da pogleda šta se tu radi 
-
archi_a
-
archi_a
-
junior3
#1123 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Dobro ti se čini. 
-
zvucnikk
#1124 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Gledam sad za ovaj konkurs OS BiH,vezano za oficira.
Zanima me,ima li neko iskustva,kakve su obaveze u slucaju upada u OS,sta radi oficir,kakva su primanja,rade li do penzije il ih otpustaju nakon nekog vremena.I jesul' ista primanja za sve oficire,ili ima razlike u primanjima u odnosu na skolu i opis posla.
Zanima me,ima li neko iskustva,kakve su obaveze u slucaju upada u OS,sta radi oficir,kakva su primanja,rade li do penzije il ih otpustaju nakon nekog vremena.I jesul' ista primanja za sve oficire,ili ima razlike u primanjima u odnosu na skolu i opis posla.
-
archi_a
#1125 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Osnovna obuka pa daljnje usavrsavanje za veci cin pod uslovom da prodjes odabir. Cak ni prolazak prvog odabira i prolazak osnovne obuke nije garancija da ces ostati jer nece svi proci dalje i napredovati jednakim tempom. Nije svima plata ista, postoji bodovanje i tzv. koeficijenti. Ako doguras, vidjet ces. Sretno.