Terorizam u Parizu!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
neMir

#1101 Re: Terorizam u Parizu!

Post by neMir »

Čovječe koje relativiziranje, koje opravdavanje ovog gnusnog zločina, pa gdje ja živim? :sad:

A govorio sam ja kakva sam imao iskustva sa ovom "braćom" u Francuskoj, ali doleti ona Kosača i izjavi da su to sve radišni ljudi, upotrijebivši isti primjer sa nekim Sirijcima, kao i na ovoj temi.
E pa znaš samo kako su radišni i vrijedni, isto kao i ova dvojica - stolica na rasklapanje, pločica haša za 5€, i tako cijeli dan, uz Insallah, daće dragi Allah. Dovedu po tri žene iz pustinje, sa svakom po petoro djece i tako pljuju po nevjerničkoj Europi, a socijala uredno kapa.
Ovu kozojebačku bagru potjerati što dalje, odakle su došli jer nemaju ništa zajedničko sa tradicionalnim Europskim vrijednostima i kulturom.
mO k3

#1102 Re: Terorizam u Parizu!

Post by mO k3 »

amiliana wrote:
mO k3 wrote:Strasno je sta se desilo i sve u ime islama , onaj ko kaže da nema ovo veze sa islamom laže i traži isprike , dakako ima sa islamom .
Vrijeme je da se islam iz korijena promjeni , da se kuran ne tumači kako je potrebno islamistitima ,nego na moderniji način .
Ne treba da se mijenja nego da se tumaci na pravi nacin kao i ostale vjere koliko ja znam nigdje ne pise u islamu da je dozvoljeno ubijanje i u drugim vjerama takodjer.Ono sto bradonje propagiraju je daleko od vjere
To je poenta , ali sve u ime islama ....
Mi " umjereni" koji smo većina u Bosni treba da stanemo na pravu stranu i distanciramo od ovih bradonja
sha_ba

#1103 Re: Terorizam u Parizu!

Post by sha_ba »

@angel, pa onda znas sta ti je ciniti
Queen_of_hearts

#1104 Re: Terorizam u Parizu!

Post by Queen_of_hearts »

Ne postoji duznost postovanja nekoga ili necega u demokratskoj Evropi........pogotovo pod prijetnjom smrcu!!!
Ako ljudi pocnu crtati citave strip romane o Muhamedu ,moze ih se nazivati supcima,ukazivati na neprilicno ponasanje,tuziti sudu na ovom ili onom osnovu ,reagovati na citav niz neubilackih nacina .....Ne postoji duznost suosjecanja sa ubijenim takodjer ,ne kucaju vam "Charlie"brigade na vrata .Nicija krava nije vise sveta .Ako neko odluci da provede zivot kao provokator ,isto je legitimno kao zivjeti kao vijernik ili nesta trece.
Zasto bi se ulazilo u motive "crtaca" ,namjere,pokusavalo proniknuti sta eto oni imaju od provokacija.?! Nije to nicije da polemise,vec ako se nalazi uvrijedjen da reaguje zakonom predvidjenim i ostalim legalnim sredstvima .
Meni je tesko razumijeti da je ovo nekima nejasno.
Tekovine drustva ce se primijeniti na svaku pojedinku koja se tu nadje. Tekovine evrope su sloboda govora ili sloboda brutalne uvrede svejedno i kriticizam prema svemu ,kao i mogucnosti adekvatnih odgovora . Zasto bi islam bio izuzet ?! Zasto pojedinci krv,teror i ubistvo vide kao adekvatan odgovor ?! Zasto znatno vece grupe pojedinaca to odobravaju ,je korjen problema izmedju islamskog i zapadnog svijeta!
amiliana

#1105 Re: Terorizam u Parizu!

Post by amiliana »

mO k3 wrote:
@ngel wrote:
mO k3 wrote:Strasno je sta se desilo i sve u ime islama , onaj ko kaže da nema ovo veze sa islamom laže i traži isprike , dakako ima sa islamom .
Vrijeme je da se islam iz korijena promjeni , da se kuran ne tumači kako je potrebno islamistitima ,nego na moderniji način .
drz se ti biblije imate vi vaseg terorizma na pretek, nemas ti veze sa islamom
Kakvog mi terorizma imamo?
jasko_ba

#1106 Re: Terorizam u Parizu!

Post by jasko_ba »

Image
http://www.n juz.net/njuzov-specijal-o-teroristickom-napadu-na-list-sarli-ebdo/
Last edited by jasko_ba on 08/01/2015 17:30, edited 1 time in total.
uglavnomja

#1107 Re: Terorizam u Parizu!

Post by uglavnomja »

tataćusak wrote:
uglavnomja wrote:
York Light 100`s wrote: Slažem se ali da li bi nekom živčanom opalio šamar, ušao u lokal i opsovao svima u prostoriji mater, onom koji ne voli određene pjesme otpjevao jednu nacionalističku protiv njegovog naroda?
Ima sloboda govora i ima provokacija, ako imaš pravo iznijeti svoje mišljenje to ne znači da to smiješ iskoristiti u negativnom smislu. Moje pravo je da ti kažem da mi se ne sviđaju tvoji postovi (samo primjer, ne pratim uopšte ni tebe ni tvoje postove :D ) ali drugo je ako te ja počnem vrijeđati pa ti opletem i po vjeri i po familiji samo zato što se ne slažem sa jednim tvojim posto. Ako bi tako postupio onda bi najvjerovatnije bio banovan, kako bi ja onda imao pravo da pizdim kako na Klixu vlada teror ako sam 100% kriv?
Kladim se da većina što brani slobodu govora nije ni pogledala one karikature? Samo ću da kažem da ni Šešelj ni Karadžić ne bi imale poganije ideje.
dakle, ako je "moja" kafana i moje drustvo ... boli me qrac koje dosao u moju kafanu, radicu sta hocu.

ako odem u "njihovu" kafanu ponasacu se kao gost, naravno. bio je moj izbor da odem u tu kafanu i svjesno cu se ponasati prema domacinovim pravilima.

ne mislim samo na kafanu, nego i na kucne posjete, ako odem kod muje koji ne pije i nema pive u kuci, necu ponijeti paket pive da imam ..
ali isto tako ocekujem da taj isti mujo nece srati kad dodje kod mene i ja izvadim hladno pivo da srknem ...

a sto se tice karadzica i seselja ... jos jedan u nizu bisera ...

mislim ako su ovdje sve neke princeze na zrnu graska, onda je veca uvreda strpati muhameda u istu recenicu sa ovom dvojicom nego nacrtati nesto
Fazon je da i u svojoj kafani treba da poštuješ druge goste, ali eto izgleda da ne moraš....
dva se brata ne mogu sloziti oko mase stvari. kako ce se 20 ljudi u kafani sloziti oko necega? moja kafana ne znaci da sam ja vlasnik, nego da sam tu stalno, da je tu moja muzika, moja raja, moj konobar, moja atmosfera ... i sad ce doci neko da mi zabrani da slusam to sto slusam ili pijem to sto pijem :-)

shvatas li razliku izmedju ZABRANE i POSTOVANJA?????????
@ngel

#1108 Re: Terorizam u Parizu!

Post by @ngel »

sha_ba wrote:@angel, pa onda znas sta ti je ciniti
sta?
O'zone
Globalni moderator

#1109 Re: Terorizam u Parizu!

Post by O'zone »

Zanimljivi podaci o osumnjičenima

http://www.france24.com/en/20150108-cha ... -al-qaeda/
Wassim Nasr, FRANCE 24’s expert on jihadist groups, warns, a false ID card could also have been placed to deliberately mislead investigators. “These attackers are professional. They can use something to mislead the police and mislead the press,” noted Nasr.
Kouachi’s lawyer, Vincent Ollivier, is quoted as telling the court, “He drinks, smokes, he doesn’t have a beard. What interests him is football. He is an ideal target for Islamist preachers.”
French news reports from that time described Kouachi, a pizza deliveryman, as being a one-time pot smoker who “even had a girlfriend before marriage”.

But the 2003 US invasion of Iraq – and especially the photographs emerging from Baghdad’s Abu Ghraib jail of US troops taunting Muslim prisoners – rapidly changed that profile.
Kareem Abdul

#1110 Re: Terorizam u Parizu!

Post by Kareem Abdul »

Havatar wrote:
Kareem Abdul wrote:Dosta muslimana izgleda imaju dosta velikih poteškoća sa pojmovima: sloboda govora i izražavanja, te sloboda vjeroispovijesti.

Evo primjer iz svijeta.

Ukupno 23 države u svijetu imaju zakone protiv napuštanja službene religije. U svim tim zemljama je službena religija islam, a narod većinom muslimani. Iznimke su Turska, Bangladeš i Eritreja, makar su i tamo ubijanja neistomišljenika česta pojava.

Image

Od navedenih država ima i onih poput Saudijske Arabije, Irana, Sudana koje napuštanje islama zakonski kažnjavaju smrću.
Ne postoji niti jedna ne-muslimanska država u svijetu gdje je napuštanje službene religije zločin, pogotovo ne za smrtnu kaznu.

Dakle, ovdje nije problem u karikaturama ili kako neki kažu u "provociranju", jer vidimo da su države u kojima žive ljudi sa takvim mentalnim sklopom spremne ubiti čovjeka samo zato jer ne želi biti vjernik, i to sve po zakonu.
A oni najekstremniji, dakle kakvi sačinjavaju grupe poput Al-Qaide, Džebatun Nusre, Ahraru Šama i nekih šiitskih milicija su spremni ubiti i svakog muslimana koji ne klanja onako kako oni klanjaju.

Samim time nije problem u karikaturama, već u ekstremistima koji ubijaju karikaturiste.
Legend karte te demantuje posto samo ove narandzaste imaju kaznu za napustanje islama a njih je tek nekoliko . Dobar pokusaj ali si se zajebao posto si mislio da niko ne na engleski.
:-) :-) :-)
Izgleda da baš ti neznaš engleski. :lol:
U crvenima je smrtna kazna, u smeđima zatvor i gubitak djece u razvodu, a naračastima je suprotno. Tamo nema kazne za napuštanje islama od strane vlasti, već vlast kažnjava one koje muslimane preobraćuju na neku drugu religiju. Dakle, zabranjeno je misionarenje, bilo ono kršćansko, budističko, pagansko a također je zabranjeno promicanje nevjerstva u obliku ateizma i agnosticizma.

Problem kod većine muslimana u Bosni koji su odlučili braniti postupke "braće" iz sjeverne Afrike je slijedeći. Oni žive u demokraciji i sekularnom društvu. I navikli su na demokraciji i sekularizam, a samim time imaju daleko veći stepen tolerancije od muslimana iz Afrike i Azije koji misle da je demokracija sotonska ideologija i koji ljudima režu glave jer su se usudili nešto krivo reći ili napisati.

I taj problem se manifestira kod Bošnjaka tako što oni smatraju da su oni takvi zbog islama, a ne zbog sekularizma i demokracije, i da je islam kakav oni prakticiraju svugdje isti pa im nikako nije jasno kako Francuzi mogu mrziti "dobre Tunižane i Marokance" kao što Srbi mrze "dobre Bošnjane".

Ako gledamo objektivno, za Arapine i Berbere prosječni je Bošnjo musliman koliko i prosječan Francuz i Englez. Jednake su im boje kože, jednako izgledaju i isto pivo piju. Ako Francuzi ne vole Arape i crnce, to nikakve veze sa bijelim Bošnjama nema.
I zato je potpuno besmisleno to vaše branjenje ljudi koji sa vama nemaju ni kulturološke, ni vjerske, ni rasne veze.
Last edited by Kareem Abdul on 08/01/2015 17:24, edited 1 time in total.
MyTao

#1111 Re: Terorizam u Parizu!

Post by MyTao »

avetinja wrote:Ma iskreno da kažem bli me briga za ovim novinarima i Francuzima. Bi li oni plakali za nama? Ne. Tražili kavgu već dugo, dobili su je.
A ko ste vi, ti i ko jos?
Vitezanin

#1112 Re: Terorizam u Parizu!

Post by Vitezanin »

LSD wrote:
Kikibombona wrote:
tataćusak wrote:
Zašto nisi dužan poštovati moju vjeru, moje ubjeđenje kao ljudskog bića ne moraš vjeru kao vjeru, poštuj mene neće ti škoditi

Nemam ja šta govoriti o krišćanstvu ni lijepo ni ružno, nisam pripadnik te vjerske skupine i neću ni da ih ismijavam a isto tako ni da ponižavam.

Ova treća teza upravo pravi zlikovca od onoga koji pokušava da spriječi zlo

Zašto tako govoriš o ljudima koji žive na drugim kontinentima. Ljudi su dostigli nivo razvoja koji su dostigli i kada bi ih malo Evropljani ostavili na miru može biti da bi za stoljeće-dva dostigli sadašnji Evropski razvoj, zašto im nametati nazor našu kulturu (i nekulturu)

Pa neka su objavili, mislim da i sam/a znaš ko su vlasnici klixa, a i neka su svi objavili šta me boli neka stvar. A na ovo šta ćemo sad, ja lično ništa isto kao i do sad

Budala koji su ubijali iz razno-raznih razloga nikad neće nestati vjerskih, nacionalnih, rasističkih itd.

I još nešto kad već toliko potenciraš slobodu govora, pokušaj tako nešto pisati i crtati karikature o gej zajednici bićeš u banovićima trajno i postovi će biti pobrisani. Po Muslimanima, Katolicima, Jevrejima, Pravoslavcima itd. možeš da kakiš čitav dan na svakom forumu i vidi čuda "ništa". Zanimljivo, zar ne!

Uzmimo kao pretpostavku da sam homoseksualac.

Da li tvoja vjera postuje mene?
Da li me postuje kler?
Da li me postuju vjernici?

Tvoja vjera i vjernici se bave homoseksualcima, ljudima koji piju, djevojkama koje se lezernije oblace.... U vecini slucajeva govore ruzno o drugim i drugacijim. Zagovaraju smaknuce homoseksualaca.......

I zasto bi ja kao homoseksualac postovao vjeru u kojoj pise da sam nakazan, da me treba ubiti?

Zasto bi kao covjek postovao takvu religiju?

Tebe postujem ako si na mjestu, ali tvoju ideologiju nisam duzan postovati, kao ni ti moju.
a ti bi kao homosexualac, inace poštovao religiju, jelde....ali eto, oni ti svojim postupcima to ne daju :lol: :lol:

hehehhe, okano moje namazano.....pa koga bolan lažeš i varaš ovdje
Zašto bi on trebao poštovati nešto što ga definira kao bolesnog i smatra da ga treba smaknuti?

To je ono kao kad muže razvali ženu i ona kaže "Eto, to je moj muž, ja ga poštujem", a on je opet razvali šakom. Široko rasprostranjeno kod nas. Šuti i poklopi se, je l'?
5 0 5

#1113 Re: Terorizam u Parizu!

Post by 5 0 5 »

LSD wrote: a ti bi kao homosexualac, inace poštovao religiju, jelde....ali eto, oni ti svojim postupcima to ne daju :lol: :lol:

moze biti i vjernik i homoseksualac u isto vrijeme.
avetinja

#1114 Re: Terorizam u Parizu!

Post by avetinja »

MyTao wrote:
avetinja wrote:Ma iskreno da kažem bli me briga za ovim novinarima i Francuzima. Bi li oni plakali za nama? Ne. Tražili kavgu već dugo, dobili su je.
A ko ste vi, ti i ko jos?
Za nama Bosancima.
GaRGa

#1116 Re: Terorizam u Parizu!

Post by GaRGa »

amiliana wrote: Kakvog mi terorizma imamo?

ovo je i gore...

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sc ... ted_States
sha_ba

#1117 Re: Terorizam u Parizu!

Post by sha_ba »

@ngel wrote:
sha_ba wrote:@angel, pa onda znas sta ti je ciniti
sta?
pridruzi se braci i spasi svijet od nevjernika
ime_kojeg_nema

#1118 Re: Terorizam u Parizu!

Post by ime_kojeg_nema »

ExNihilo wrote:
dječak sa šibicama wrote:
Lincoln-Burrows wrote: Nego jedno pitanje: zašto se ne smije ismijavati pedere?
Nije da ne smije, nego su na zapadu, modernom i naprednom kako ga nazivaju, homoseksualci danas dozivljeni kao normalna pojava. Dapace, zbog svog lobija, promicu homoseksualnu ideju, predstavljaju je simpaticnom, i slicno.

Dok je religija, posebno u Francuskoj, dobila status zaostalosti, retrogradnosti, konzervativnosti, cemu uvelike kumuju i sami vjernici jer... pa evo, upravo tema o tome, sta ce ovaj cin donijeti nego dodatnu osudu religije (u ovom slucaju islama) kao takve.

Jebiga, dodjes i pucas covjeku u glavu, jer je nacrtao Muhameda. Jel to normalno? kakvu to sliku stvara o tvojoj religiji.

Kontraproduktivno, u svakom slucaju. Puno je pametnije ignorisati, ali kad ono ne zna...
'Ajd da budemo iskreni. Hipotetički magazin koji bi karikaturalno ismijavao homoseksualce ili lidere LGBT pokreta, ako već ne bi bio zatvoren, zasigurno bi bio markiran kao ksenofobičan, homofobičan, netolerantan i radikalan. Sloboda govora ne bi našla mjesto u jednačini koja opisuje djelovanje takvog magazina, čak ni kada bi neki homo uletio i pobio urednike. S druge strane, zamijeni LGBT sa religijom i postaješ posljednji bastion otpora za slobodu govora protiv sila zla. Nema sumnje da su dvostruki standardni na snazi. Treba otvoreno reći da je Charlie bio ksenofobičan, "religiofobičan" i netolerantan. To ne znači da nisu imali pravo da objavljuju šta hoće, jer jesu. To ne znači da to pravo ne treba braniti, jer treba. To ne znači da zaslužuju da ih neki idioti izrafalaju, jer ne zaslužuju. Ali znači da je apsurdno predstavljati ih kao "svece slobode govora i liberalne misli". Likovi su se vodili paorlom: izazovi skandal da povećaš tiraž. Kakva borba za slobodu govora, kakvi bakrači. Neke budale se uhvatile na to i ostalo je historija...
pa covjek je fino napisao da se south park zajebaje s pederima, sto i jeste istina, i da mozes izguglati milion magazina koji se zajebavaju na tu temu i opet djaba, vi gonite svoje. i charlie nije bio ksenofobican. pisao sam vec da je charlie zajebavao marinu le pen i njezine ksenofobicne stavove protiv emigranata itd. charlie je bio i propalestinski i ismijavao je i izrael zbog onoga sto rade palestincima. charlie je u sustini lijevi satiricki magazin, ali izgleda djaba ovdje to govoriti...
avetinja

#1119 Re: Terorizam u Parizu!

Post by avetinja »

jasko_ba wrote:Image
Ovako su pisali prije ubojstava, pa se sada čude što se to dogodilo.
@ngel

#1120 Re: Terorizam u Parizu!

Post by @ngel »

amiliana wrote:
Kakvog mi terorizma imamo?
Raznog, od Breivika do Iraka, Afganistana i sireg podrucja bliskog istoka, uopste ne moramo daleko u hisoriju
LSD

#1121 Re: Terorizam u Parizu!

Post by LSD »

5 0 5 wrote:
LSD wrote: a ti bi kao homosexualac, inace poštovao religiju, jelde....ali eto, oni ti svojim postupcima to ne daju :lol: :lol:

moze biti i vjernik i homoseksualac u isto vrijeme.
zavisi u kojoj religiji....znam da u islamu ta dva pojma ne mogu zajedno...za druge religije nisam siguran
Kikibombona

#1122 Re: Terorizam u Parizu!

Post by Kikibombona »

LSD wrote:
a ti bi kao homosexualac, inace poštovao religiju, jelde....ali eto, oni ti svojim postupcima to ne daju :lol: :lol:

Naravno.

Postujem mnoge organizacije, mnoga drustva i mnoge ljude koji ne zagovaraju zlo.

Zasto ne postovati nekoga ko ne generira zlo, ko ne stigmatizira nikoga, ko nastupa casno i posteno prema svima?

Nego, zasto bi neko postovao religiju koja homoseksualce tretira kao skart i propisuje im smrtnu kaznu?
Idemedosumom

#1123 Re: Terorizam u Parizu!

Post by Idemedosumom »

Ah šta je izronilo ovih islamofoba, to je haos :D

I po treći put:

Ja se uopšte ne distanciram. Ja uopšte neću da osuđujem terorizam. Ne tiče me se terorizam! Kakve veze on ima sa nama? Ja tražim od zapadnih medija da nam se izvine zato što vezuju islam i terorizam, jer to je uvreda! Ne postoji islamski terorizam!
Lalena

#1124 Re: Terorizam u Parizu!

Post by Lalena »

Nebitno sto su se svi znacajniji lideri, i predstavnici islamskih zajednica ogradili od zlocina u Francuskoj, cinjenica je da nakon zrtava i njihovih porodica, ovo ce imati najteze posljedice po same muslimane...
Voljela bih da se sve zavrsi na tome da se samo krivci kazne...

Ne bih ni pokusala naci opravdanje, ovo je zlocin, i nema opravdanja, nebitno kakvi su motivi bili... krivci trebaju biti strogo kaznjeni... Ovi koji su ucinili nesto ovakvo, u ime islama, uvrijedili su Poslanika s.a.v.s mozda i gore nego oni koji crtaju karikature...

Ali, ne mogu a da ne primjetim da su mnogi jedva docekali, gotovo se obradovali, i smatraju da sada imaju opravdanje za mnogo toga protiv drugih muslimana, nevinih ljudi koji nemaju nikakve veze s time?!
Nisam pobornik teorija zavjere, ali ovo ide samo u korist onih koji mrze islam... I cijela vijest je toliko medijski eksploatisana...

Prosto osjecam kako vise nije bitno to sto penzije nisu uplacene na vrijeme, sto radnici protestuju, ili cijela ova afera oko slobode medija u nasoj zemlji... A i Palestinski protesti sada padaju u vodu, i ebola, i glad u Africi...
Jedna ovakva vijest u stanju je da cijeloj svjetskoj javnosti skrene paznju sa svega ostaloga, danima... Mnogi to znaju itekako iskoristiti.
Da, posljedice su najteze po muslimane, ali osjetice ih i ostali...

I jos nesto, zasto se iz nase ambasade u prvom javljanju ogradjuju kako nema "sumnjivih" iz nase zemlje? Ahhhhh, sami sebi stavljamo "etikete" bez ikakvog razloga... a posljedice toga cemo osjetiti svi. Za razliku od nas, ostatak svijeta nema urodjenu vjestinu da nas razazna po imenima, prezimenima ili necemu drugom :roll:
MyTao

#1125 Re: Terorizam u Parizu!

Post by MyTao »

Idemedosumom wrote:Ah šta je izronilo ovih islamofoba, to je haos :D

I po treći put:

Ja se uopšte ne distanciram. Ja uopšte neću da osuđujem terorizam. Ne tiče me se terorizam! Kakve veze on ima sa nama? Ja tražim od zapadnih medija da nam se izvine zato što vezuju islam i terorizam, jer to je uvreda! Ne postoji islamski terorizam!
:lol: :lol: :lol: :sax:
Post Reply