to sto je rat zavrsio i sto se nisu vratili ne mijenja cinjenicu da su ti ljudi prognani tj da svoje domove nisu napustili dobrovoljno vec pod prisliom.Pokajnik wrote: Ne,sad su dijaspora pošto se rat davno završio a oni se nisu vratili.
Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
-
hizo ramidovic
#1101 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#1102 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Izvoli prijavi ...hizo ramidovic wrote:molim te da mi citiras dio u kojem ja, eksplicitno ili implicitno, pozivam nekoga na rat (rasprava o mogucim scenarijima nisu pozivi na rat, valjda si toliko pametan da to znas razlikovati).UnscarD wrote:
Ako nisi pozivao na rat, onda sam te nesto pogresno shvatio.
ukoliko to ne ucinis, prijavit cu te moderaciji, jer su u pitanju ozbiljne optuzbe.
- Hajvan
#1103 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Dobijo si ti izgled pravo batina na velikim odmorima.
-
UnscarD
#1104 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Nije mi se bilo mrsko potuc kad sam bio mladji, sad kako kad se prolazilo, jbg, al se nije kukalo i trcalo uciteljicama 
-
hizo ramidovic
#1105 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
s obzirom na stavove i razmisljanja, nisam siguran da si bas u potpunosti odrastao.UnscarD wrote:Izvoli prijavi ...hizo ramidovic wrote:molim te da mi citiras dio u kojem ja, eksplicitno ili implicitno, pozivam nekoga na rat (rasprava o mogucim scenarijima nisu pozivi na rat, valjda si toliko pametan da to znas razlikovati).UnscarD wrote:
Ako nisi pozivao na rat, onda sam te nesto pogresno shvatio.
ukoliko to ne ucinis, prijavit cu te moderaciji, jer su u pitanju ozbiljne optuzbe.u redu je. Ja dok sam dijete bio, pa batine dobijem u skoli, pa nisam nikad nikoga prijavljivao a ne da prijavljujem po forumima
ali dobro, nismo svi isti, bilo bi dosadno da jesmo. Uzivaj, lijep dana napolju a vikend ide, bit ce to sve u redu
inace, ako imas u cemu uzivati, onda ti suncani dani i vikend nisu nuzni...
-
hizo ramidovic
#1106 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
stvar je u tome sto je izgleda uzivao u tome da dobije batine....Hajvan wrote:Dobijo si ti izgled pravo batina na velikim odmorima.
-
UnscarD
#1107 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Don't grow up. It's a traphizo ramidovic wrote: s obzirom na stavove i razmisljanja, nisam siguran da si bas u potpunosti odrastao.
-
hizo ramidovic
#1108 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
sve si upravu i svaka ti je za udzbenika...UnscarD wrote:Don't grow up. It's a traphizo ramidovic wrote: s obzirom na stavove i razmisljanja, nisam siguran da si bas u potpunosti odrastao.
-
UnscarD
#1109 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Hajde kad mi je vec dijagnostifikovan mazohizam, evo jedan vic ne bi li iz tog mog teskog poremecaja, bar kakav osmijeh iznjedrilihizo ramidovic wrote:stvar je u tome sto je izgleda uzivao u tome da dobije batine....Hajvan wrote:Dobijo si ti izgled pravo batina na velikim odmorima.
A sadist, a masochist, a murderer, a zoophile, and a pyromanic are all sitting on a bench in a mental institution. "Let's have sex with a cat?" Asked the zoophile. "Let's have sex with a cat and then torture it" says the sadist. "Let's have sex with a cat, torture it and then kill it" shouted the murderer. "Let's have sex with a cat, torture it, kill it and then have sex with it again" said the necrophile. "Let's have sex with a cat, torture it, kill it, have sex with it again and then burn it" said the pyromanic. There was silence and then the masochist said: "Meow"
-
hizo ramidovic
#1110 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
sto bi djuro rek'o: grohotom se smijem....UnscarD wrote: Hajde kad mi je vec dijagnostifikovan mazohizam, evo jedan vic ne bi li iz tog mog teskog poremecaja, bar kakav osmijeh iznjedrili:
A sadist, a masochist, a murderer, a zoophile, and a pyromanic are all sitting on a bench in a mental institution. "Let's have sex with a cat?" Asked the zoophile. "Let's have sex with a cat and then torture it" says the sadist. "Let's have sex with a cat, torture it and then kill it" shouted the murderer. "Let's have sex with a cat, torture it, kill it and then have sex with it again" said the necrophile. "Let's have sex with a cat, torture it, kill it, have sex with it again and then burn it" said the pyromanic. There was silence and then the masochist said: "Meow"
- Mister Yes
#1111 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Kosovo je voljom velikih sila odvojeno od Srbije. Da nije bilo te volje Srbi bi Albance protjerali sa Kosova i odnjeli 100% pobjedu. Naravno da ako veliki žele da se BiH raspadne onda će se BiH i raspasti i Bošnjaci neće moći ništa uraditi. Ali da su veliki to htjeli onda bi se to desilo početkom devedesetih.Blek Stena wrote:Sta mogu, nista! Isto kao sto srbi nisu mogli nista kad je Kosovo otislo.
Mogu kukat i prijetit a kad dodje taj dan, a docice sigurno u nerednih deceniju dvije nakon sto izumru generacije koje iole pamte zajednicki zivot, okrenuce pricu na odbranu suverenitete i integriteta diplomatskim i pravnim sredstvima. Pa ce, bas kao su srpski politicari sludjivali svoj narod i bosnjacki politicari sludjivati svoj u borbi protiv vjetrenjaca i pisanju uz vjetar. Jer, tesko je priznat ali je tako, Bosna je podjeljena 95 i ni bog je vise sastavit nece. Ovo je moje misljenje i predvidanje bez namjere da nekog provociram i bez da odredjujem sta je pravicno i pravedno. Moguci su naravno i drugi razvoji dogadjaja, ali u onoj mjeri u kojoj je moguc 3 svjetski rat i slicne kataklizme.
Tvoj stav da će se BiH raspasti kada izumru generacije koje pamte zajednički život bio bi legitiman da demografske tendencije nisu takve kakve su. To jest, da niko ne pada u broju onda bi nakon izvjesnog vremena, a kao što ti reče kada izumru generacije koje pamte zajednički život, I Bošnjaci rekli "čemu sva ova patnja ne možemo ih natjerati da žive sa nama". Ali Bošnjaci jasno vide da protokom vremena BiH postaje bošnjačka država i naravno da neće odustati od 100% BiH. Zato ne možeš računati na to da će Bošnjaci sami pristati na miran razlaz. A ako nije miran onda je rat a onda sve zavisi od velikih sila koje do sada nisu pokazale interes da se BiH podjeli. Poređenje sa Kosovom ti neće pomoći jer tamo su veliki pokazali interes da se Srbija podjeli.
- tandmand
#1112 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Da to nazovemo:?prog321 wrote:Ponovni rat bi bio pokolj za Srbe. Znaju to i u Beogradu.
Ne postoji ni najmanja sansa za to.
Zato se okrenimo drugim opcijama. Kao reformiranju republike srpske i federacije , da bi mogli i drugi narodi u njima zivjeti normalno.
Mirna reintegracija Republike Srpske i Federacije u ustavno-pravni poredak Republike Bosne i Hercegovine.
-
prog321
#1113 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Pa cuj,tandmand wrote:Da to nazovemo:?prog321 wrote:Ponovni rat bi bio pokolj za Srbe. Znaju to i u Beogradu.
Zato se okrenimo drugim opcijama. Kao reformiranju republike srpske i federacije , da bi mogli i drugi narodi u njima zivjeti normalno.
Mirna reintegracija Republike Srpske i Federacije u ustavno-pravni poredak Republike Bosne i Hercegovine.
Ni Hrvati ni Bosnjaci ne zele dijeliti sve sa Srbima.
Pogotovo sada kada je sve rasprodato u RS sto je imalo bilo kakvu vrijednost.
-
UnscarD
#1114 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Moram priznati (a sada me malo stid), da sam malo sumnjao u tvoje godine. Sada vidim da sam sigurno pogrijesio jer ovo su defintivno autenticne prijeratne doskocicehizo ramidovic wrote:sto bi djuro rek'o: grohotom se smijem....UnscarD wrote: Hajde kad mi je vec dijagnostifikovan mazohizam, evo jedan vic ne bi li iz tog mog teskog poremecaja, bar kakav osmijeh iznjedrili:
-
Pokajnik
#1115 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
RBiH se integrisala sa HR HercegBosnom i tako je nastala Federacija BiH 1994.Vjerovatno misliš na poredak Socijalističke Republike BiH ?tandmand wrote:Da to nazovemo:?prog321 wrote:Ponovni rat bi bio pokolj za Srbe. Znaju to i u Beogradu.
- Streptokok
#1116 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
isuse ovi mentoli i dan danas spominju nekaku svoju paradržavu.
Sinko da ti nisi iz međugorja?
Sinko da ti nisi iz međugorja?
- Blek Stena
#1117 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Jasno je da treba podrska velikih i ja smatram da ce ona vremenom doci kao sto je dosla i u slucaju Albanaca. Pa nisu oni rjesili pitanje Kosova u svoju korist odjedanput 1999 nego je ta borba trajala vise decenija i jos uvjek traje. Pratim sta pises vec duze vrijeme oko demografije i nisam ubjedjen tvojom argumentacijom. Dzaba Bosnjacima sto Srbi imaju los prirastaj kad opet ostaju apsolutna vecina na citavoj teritoriji RSa osim, ako se ne varam, u nekoliko opstina gdje su bara bara. Mozda u nekoj dugorocnoj perspektivi za 50-60 g se ispostavi da si ti pravu . Ipak, smatram da ce se pitanje BIH rijesiti znatno prije, odnosno, najkasnije za nekih 20 godina, te demogafija nece imati nikakvog znacaja.Mister Yes wrote:Kosovo je voljom velikih sila odvojeno od Srbije. Da nije bilo te volje Srbi bi Albance protjerali sa Kosova i odnjeli 100% pobjedu. Naravno da ako veliki žele da se BiH raspadne onda će se BiH i raspasti i Bošnjaci neće moći ništa uraditi. Ali da su veliki to htjeli onda bi se to desilo početkom devedesetih.Blek Stena wrote:Sta mogu, nista! Isto kao sto srbi nisu mogli nista kad je Kosovo otislo.
Mogu kukat i prijetit a kad dodje taj dan, a docice sigurno u nerednih deceniju dvije nakon sto izumru generacije koje iole pamte zajednicki zivot, okrenuce pricu na odbranu suverenitete i integriteta diplomatskim i pravnim sredstvima. Pa ce, bas kao su srpski politicari sludjivali svoj narod i bosnjacki politicari sludjivati svoj u borbi protiv vjetrenjaca i pisanju uz vjetar. Jer, tesko je priznat ali je tako, Bosna je podjeljena 95 i ni bog je vise sastavit nece. Ovo je moje misljenje i predvidanje bez namjere da nekog provociram i bez da odredjujem sta je pravicno i pravedno. Moguci su naravno i drugi razvoji dogadjaja, ali u onoj mjeri u kojoj je moguc 3 svjetski rat i slicne kataklizme.
Tvoj stav da će se BiH raspasti kada izumru generacije koje pamte zajednički život bio bi legitiman da demografske tendencije nisu takve kakve su. To jest, da niko ne pada u broju onda bi nakon izvjesnog vremena, a kao što ti reče kada izumru generacije koje pamte zajednički život, I Bošnjaci rekli "čemu sva ova patnja ne možemo ih natjerati da žive sa nama". Ali Bošnjaci jasno vide da protokom vremena BiH postaje bošnjačka država i naravno da neće odustati od 100% BiH. Zato ne možeš računati na to da će Bošnjaci sami pristati na miran razlaz. A ako nije miran onda je rat a onda sve zavisi od velikih sila koje do sada nisu pokazale interes da se BiH podjeli. Poređenje sa Kosovom ti neće pomoći jer tamo su veliki pokazali interes da se Srbija podjeli.
-
feferon
#1118 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
tandmand wrote:Da to nazovemo:?prog321 wrote:Ponovni rat bi bio pokolj za Srbe. Znaju to i u Beogradu.
ili državna zajednica? nešto u fazonu države Srbija i Crna Gora, samo sa zajedničkom valutom i logično bez granica između, iako bi konfederacija bila najpametnije rješenje nego o tom po tom, možemo mi ovdje pisati i smišljati koliko hoćemo - gubiti vrijeme
ja vjerujem u ovakav ishod:
Dodik je nakon pritiska Zapada prisiljen napustiti svoju poziciju i cjelokupni politički život, a sa njim i cijeli SNSD sa satelitskim strankama
jer to naravno neće moći podnijeti pobjeći će u Laktaše gdje će proglasiti Laktaško Vojvodstvo, a sebe Vojvodom od Laktaša, a promijenit će i radi sigurnosti ime - Milorad Laktašenko
naravno nakon proglašenja Vojvodstva slijedi i proglašenje neovisnosti novoproglašenog Vojvodstva
time će se stvoriti mala enklava unutar BiH, a čije će granice BiH strogo kontrolirati kako bi Vojvoda bio siguran unutar svojih par hektara zemlje
mene više brine šta će biti sa federalnom elitom? ne bih da Sarajevo ili Mostar postanu vojvodstva po uzoru na Milu, taman da vadim vizu kada hoću kod na Baščaršiju ili pod Stari most
- tandmand
#1119 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Mislim na poredak medjunarodno priznate drzave Republike Bosne i Hercegovine.Pokajnik wrote:RBiH se integrisala sa HR HercegBosnom i tako je nastala Federacija BiH 1994.Vjerovatno misliš na poredak Socijalističke Republike BiH ?tandmand wrote: Da to nazovemo:?
Time bi se recimo morala ispostovati jedna ovakva odluka.
Odluka Ustavnog Suda RBiH od 8.10.1992 kojom se proglašava nevažećom tzv. Republika Srpska
J broj; 47/92
Sarajevo, 8.10.1992. godine
...
Ustavni .sud Bosne i Hercegovine, na osnovu člana 387.stav 1. tačka 3. ustava Repub1ike Bosne i Hercegovine i člana 72. tačka 3. Poslovnika Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ("Službeni list
SRBiH",broj 1/92 i "Službeni list R'BiH", broj 8/92), na sjednici održanoj 8. 10. 1992. godine donio je
O D L U K U
Poništavaju se:
1. Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini od 9. januara 1992. godine;
2. Ustav Srpske repub1ike Bosne i Hercegovine od 28.februara 1992. godine i njegove promjene od 11.8. i 1.9.1992. godine i
3. opšti akti doneseni na osnovu akata navedenih u prethodnim tačkama
Ova odluka objaviće se u "Službenom listu Republike Bosne i Hercegovine u službenim glasilima opština.
- Mister Yes
#1120 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Blek Stena wrote: Jasno je da treba podrska velikih i ja smatram da ce ona vremenom doci kao sto je dosla i u slucaju Albanaca.
Ne vidim na osnovu čega imaš takvo mišljenje. Rusija je previše daleko da se ovdje vojno mješa a vidjeli smo na primjeru Kosova da zapad (NATO) nije daleko i da se može umiješati. Neprijateljstvo zapada i Rusije je sve veće i veće. Ne vidim kako možeš porediti Albance na Kosovu sa Srbima u BiH kada je jasno da u oba slučaja zapad radi protiv interesa ruskih prijatelja Srba. Podrška za Albance je stigla jer su Albanci bili kontra Srba a time i kontra Rusa. U našem slučaju Bošnjaci su kontra Srba i ako iko ima šanse da dobije podršku zapada onda su to Bošnjaci a ne Srbi. A kažem Rusija je daleko.
RS ako ne dobije nezavisnost u sljedećih 10 godina nikada je neće ni dobiti. Uskoro će podaci PP za 2014-tu i biće rekordno loši. Teško je riječima opisati koliko je to stanje loše u RS-u. U svakom slučaju, podaci konstantno dolazi i Bošnjaci postaju sve više i više svjesni šta se dešava. Moja je poenta da ZNAJUĆI to Bošnjaci neće mirno pristati na podjelu zemlje. Nebitno je koliko će Bošnjaci imati stvarne koristi od toga. Bitno je da će ZNATI da RS rapidno gubi stanovništvo i to saznanje će potpuno uništiti argument "ne možemo im ništa".Blek Stena wrote:Pratim sta pises vec duze vrijeme oko demografije i nisam ubjedjen tvojom argumentacijom. Dzaba Bosnjacima sto Srbi imaju los prirastaj kad opet ostaju apsolutna vecina na citavoj teritoriji RSa osim, ako se ne varam, u nekoliko opstina gdje su bara bara. Mozda u nekoj dugorocnoj perspektivi za 50-60 g se ispostavi da si ti pravu . Ipak, smatram da ce se pitanje BIH rijesiti znatno prije, odnosno, najkasnije za nekih 20 godina, te demogafija nece imati nikakvog znacaja.
Bošnjački lideri su itekako svjesni trendova i odugovlačit će sa ulaskom u EU što je više moguće. Najgore što neko može uraditi je prekinuti trendove kada ti idu u korist a upravo bi to uradili bošnjački lideri kada bi pustili da BiH uđe u EU. Siromašne zemlje koje uđu u EU imaju totalni egzodus stanovništva (vidjeti Bugarsku i Rumuniju za primjer) i BiH bi izgubila strašno mnogo stanovnika nakon ulaska u EU. Uglavnom Bošnjaka jer je Bošnjaka najviše. Nakon toga Bošnjaka u BiH bi ostalo tako malo da više ne bi imalo smisla težiti bošnjačkoj državi a bošnjačka država je cilj bošnjačke politike već desetljećima. Šta god ljudi mislili o bošnjačkim liderima oni nisu glupi i neće to dopustiti.
Iz njihove perspektive gledano, cilj je blizu i ako se odugovlači još nekih desetak godina Srbi i Hrvati u BiH će doći u takvu demografsku rupu da iz nje više neće biti moguće izaći. Ljudi uglavnom ne razumiju kako se takve demografske katastrofe progresivno razvijaju. Šta se dešava sa selom kada izgubi omladinu, šta se dešava sa opštinom u kojoj više nema doktora. Mladi odlaze da studiraju u velike gradove. Pa zatim kako naći momka/djevojku u malom mjestu. Pa se onda uda u veće. Itd.
Cijele opštine će biti POTPUNO puste bez ijednog jedinog čovjeka. Već sad nedostaju doktori i svašta nešto što ljudska bića trebaju za život. Tu se jednostavno neće moći živjeti i ono malo ljudi što je ostalo morat će seliti. Ogroman prostor bez ljudi je nemoguć za život jer su ljudima potrebni:
-doktori
-učitelji
-hrana u prodavnicama (neće niko dovoziti istu kamionima jer se ne isplati / nema kome prodati)
-prodavnice robe i usluga (ne mogu opstati ni prodavnice, ni trafike, ni granapi, ni frizeri, ni advokati, ni kafane, ni kina, ni apoteke, autoprevoznici, pumpe, obdaništa, itd jer nema mušterija)
-nema ko da finansira javne službe poput službi za održavanje puteva, čišćenje snijega, vodovod, komunalna preduzeća itd
-nema ni posla za fizičke radnike jer ništa se ne gradi jer niko nije lud da ulaže u propala mjesta
Kod ovako radikalnog pada broja stanovništva jedna stvar izaziva drugu i propast naselja ide radikalno brzo. Milan mora zatvoriti radnju jer nema mušterija-ostavši bez posla i Milan ide negdje gdje ima posla-još jedan stanovnik manje-i ostale radnje se zatvaraju-sve manje kupaca bilo čega-sve manje stanovništva-kataklizma i na kraju ghost town.
- Blek Stena
#1121 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Sve si rekao osim onog glavnog; sta vrijedi Bosnjacima da Srba ima ispod milion ako ce i dalje biti ogromna vecina? Ovaj demografski pad i migracioni trend koji si opisao ce zahvatit i opstine u FBIH, sto je prirodan i ne zaustavljiv procec . ALi opet pitam kakvu to premoc donosi Bosnjacima kad ce i oni biti u istim govnima?Mister Yes wrote:Blek Stena wrote: Jasno je da treba podrska velikih i ja smatram da ce ona vremenom doci kao sto je dosla i u slucaju Albanaca.
Ne vidim na osnovu čega imaš takvo mišljenje. Rusija je previše daleko da se ovdje vojno mješa a vidjeli smo na primjeru Kosova da zapad (NATO) nije daleko i da se može umiješati. Neprijateljstvo zapada i Rusije je sve veće i veće. Ne vidim kako možeš porediti Albance na Kosovu sa Srbima u BiH kada je jasno da u oba slučaja zapad radi protiv interesa ruskih prijatelja Srba. Podrška za Albance je stigla jer su Albanci bili kontra Srba a time i kontra Rusa. U našem slučaju Bošnjaci su kontra Srba i ako iko ima šanse da dobije podršku zapada onda su to Bošnjaci a ne Srbi. A kažem Rusija je daleko.
RS ako ne dobije nezavisnost u sljedećih 10 godina nikada je neće ni dobiti. Uskoro će podaci PP za 2014-tu i biće rekordno loši. Teško je riječima opisati koliko je to stanje loše u RS-u. U svakom slučaju, podaci konstantno dolazi i Bošnjaci postaju sve više i više svjesni šta se dešava. Moja je poenta da ZNAJUĆI to Bošnjaci neće mirno pristati na podjelu zemlje. Nebitno je koliko će Bošnjaci imati stvarne koristi od toga. Bitno je da će ZNATI da RS rapidno gubi stanovništvo i to saznanje će potpuno uništiti argument "ne možemo im ništa".Blek Stena wrote:Pratim sta pises vec duze vrijeme oko demografije i nisam ubjedjen tvojom argumentacijom. Dzaba Bosnjacima sto Srbi imaju los prirastaj kad opet ostaju apsolutna vecina na citavoj teritoriji RSa osim, ako se ne varam, u nekoliko opstina gdje su bara bara. Mozda u nekoj dugorocnoj perspektivi za 50-60 g se ispostavi da si ti pravu . Ipak, smatram da ce se pitanje BIH rijesiti znatno prije, odnosno, najkasnije za nekih 20 godina, te demogafija nece imati nikakvog znacaja.
Bošnjački lideri su itekako svjesni trendova i odugovlačit će sa ulaskom u EU što je više moguće. Najgore što neko može uraditi je prekinuti trendove kada ti idu u korist a upravo bi to uradili bošnjački lideri kada bi pustili da BiH uđe u EU. Siromašne zemlje koje uđu u EU imaju totalni egzodus stanovništva (vidjeti Bugarsku i Rumuniju za primjer) i BiH bi izgubila strašno mnogo stanovnika nakon ulaska u EU. Uglavnom Bošnjaka jer je Bošnjaka najviše. Nakon toga Bošnjaka u BiH bi ostalo tako malo da više ne bi imalo smisla težiti bošnjačkoj državi a bošnjačka država je cilj bošnjačke politike već desetljećima. Šta god ljudi mislili o bošnjačkim liderima oni nisu glupi i neće to dopustiti.
Iz njihove perspektive gledano, cilj je blizu i ako se odugovlači još nekih desetak godina Srbi i Hrvati u BiH će doći u takvu demografsku rupu da iz nje više neće biti moguće izaći. Ljudi uglavnom ne razumiju kako se takve demografske katastrofe progresivno razvijaju. Šta se dešava sa selom kada izgubi omladinu, šta se dešava sa opštinom u kojoj više nema doktora. Mladi odlaze da studiraju u velike gradove. Pa zatim kako naći momka/djevojku u malom mjestu. Pa se onda uda u veće. Itd.
Cijele opštine će biti POTPUNO puste bez ijednog jedinog čovjeka. Već sad nedostaju doktori i svašta nešto što ljudska bića trebaju za život. Tu se jednostavno neće moći živjeti i ono malo ljudi što je ostalo morat će seliti. Ogroman prostor bez ljudi je nemoguć za život jer su ljudima potrebni:
-doktori
-učitelji
-hrana u prodavnicama (neće niko dovoziti istu kamionima jer se ne isplati / nema kome prodati)
-prodavnice robe i usluga (ne mogu opstati ni prodavnice, ni trafike, ni granapi, ni frizeri, ni advokati, ni kafane, ni kina, ni apoteke, autoprevoznici, pumpe, obdaništa, itd jer nema mušterija)
-nema ko da finansira javne službe poput službi za održavanje puteva, čišćenje snijega, vodovod, komunalna preduzeća itd
-nema ni posla za fizičke radnike jer ništa se ne gradi jer niko nije lud da ulaže u propala mjesta
Kod ovako radikalnog pada broja stanovništva jedna stvar izaziva drugu i propast naselja ide radikalno brzo. Milan mora zatvoriti radnju jer nema mušterija-ostavši bez posla i Milan ide negdje gdje ima posla-još jedan stanovnik manje-i ostale radnje se zatvaraju-sve manje kupaca bilo čega-sve manje stanovništva-kataklizma i na kraju ghost town.
- Mister Yes
#1122 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Psihološku premoć da vrijeme radi za njih. A zatim, tu je i činjenica da ako je ljudi manje manji je i potencijal za bilo kakve promjene a odcjepljenje RS-a (kao i ukidanje RS-a naravno) je promjena.Blek Stena wrote: Sve si rekao osim onog glavnog; sta vrijedi Bosnjacima da Srba ima ispod milion ako ce i dalje biti ogromna vecina? Ovaj demografski pad i migracioni trend koji si opisao ce zahvatit i opstine u FBIH, sto je prirodan i ne zaustavljiv procec . ALi opet pitam kakvu to premoc donosi Bosnjacima kad ce i oni biti u istim govnima?
- Blek Stena
#1123 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Uvazavam tvoje misljenje ali mislim da se malo previse "matematicki" vodis u svojim procjenama. Tesko ces ti tvrdoglavim srbima u BIH objasnit matematicki kako nemaju sanse da (ponovo) ostvare svoje ciljeve kojim teze mozda i duze od Albanaca, pa taman ih ostalo pola miliona. Ostaje naravno ona omiljena bajka bosnjackih nacionalista o vojnickom pobjedom nad srbima i hrvatima, ali to ce ostati samo bajka bar za narednih 50 godina.Mister Yes wrote:Psihološku premoć da vrijeme radi za njih. A zatim, tu je i činjenica da ako je ljudi manje manji je i potencijal za bilo kakve promjene a odcjepljenje RS-a (kao i ukidanje RS-a naravno) je promjena.Blek Stena wrote: Sve si rekao osim onog glavnog; sta vrijedi Bosnjacima da Srba ima ispod milion ako ce i dalje biti ogromna vecina? Ovaj demografski pad i migracioni trend koji si opisao ce zahvatit i opstine u FBIH, sto je prirodan i ne zaustavljiv procec . ALi opet pitam kakvu to premoc donosi Bosnjacima kad ce i oni biti u istim govnima?
-
Nomo
-
Pokajnik
#1125 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
To nema nikakav značaj.Isto kao što ne bi imaolo značaj ni da je ustavni sud Republike Srpske odlučivao o aktima Republike BiH ili HZ HercegBosne.tandmand wrote:Mislim na poredak medjunarodno priznate drzave Republike Bosne i Hercegovine.Pokajnik wrote:RBiH se integrisala sa HR HercegBosnom i tako je nastala Federacija BiH 1994.Vjerovatno misliš na poredak Socijalističke Republike BiH ?tandmand wrote: Da to nazovemo:?
Time bi se recimo morala ispostovati jedna ovakva odluka.Odluka Ustavnog Suda RBiH od 8.10.1992 kojom se proglašava nevažećom tzv. Republika Srpska
J broj; 47/92
Sarajevo, 8.10.1992. godine
...
Ustavni .sud Bosne i Hercegovine, na osnovu člana 387.stav 1. tačka 3. ustava Repub1ike Bosne i Hercegovine i člana 72. tačka 3. Poslovnika Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ("Službeni list
SRBiH",broj 1/92 i "Službeni list R'BiH", broj 8/92), na sjednici održanoj 8. 10. 1992. godine donio je
O D L U K U
Poništavaju se:
1. Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini od 9. januara 1992. godine;
2. Ustav Srpske repub1ike Bosne i Hercegovine od 28.februara 1992. godine i njegove promjene od 11.8. i 1.9.1992. godine i
3. opšti akti doneseni na osnovu akata navedenih u prethodnim tačkama
Ova odluka objaviće se u "Službenom listu Republike Bosne i Hercegovine u službenim glasilima opština.
SR BiH je u prvoj polovini 1992 doživjela dezintegraciju na više dijelova- RS,HZHB-HR HB,RBIH a kasnije i AP ZB.RBIH.RBIH i HRHB su se ujedinili u FBiH a FBiH je sa RS postigla dogovor o međusobnim granicama i zajedničkim institucijama - poznati Dejtonski sporazum.