Irak

Post Reply
amoninan

#1101 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

ex-Efendija wrote:
amoninan wrote:
Inače, kad već dođošmo do Azzam brigada... Njihov lider je nedugo nakon proglašenja ISISa izdao saopštenje u kojem je oštro kritikovao takvu odluku, njihove metode i taktike...u da če uništiti sliku džihada u Siriji.. između ostalog kaže:

The creation of an Islamic State] will corrupt the jihad in al-Sham and aid our enemy… this will spark a clash [in #Syria].
ISIS] has no Islamic discipline or political knowledge, which means they're not suited to run a state…ISIS will perceive others negatively”

( https://twitter.com/Charles_Lister/stat ... 5759058944 )

a prije toga, izdali su još jedno saopštenje vezano ua SIriju:

http://azelin.files.wordpress.com/2013/ ... m22-en.pdf
puno baba, kilava djeca :D . mislim da je krajnje vrijeme da mauslimani sjednu zajedno i izaberu najpostenijeg medju sobom, da izaberu Halifu!
Pa to je bilo na putu u Siriji , dok Bagdadi nije proglasio ISIS, i počeli se ponašat kako se ponašaju.
Ne halifu... jes' ti požuri sa halifom. Ne ide to tako ba. Postoji niz šerijatskih preduslova za takvo nešto.
No vrlo je blizu bilo formiranje Medžlisa...

helem...
jon_jovi

#1102 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jon_jovi »

Image

Image

Prepoznatljivi Rumunski AK-47
amoninan

#1103 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

Jesul to na toj drugoj slici one iranske MEK budaletine?
jon_jovi

#1104 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jon_jovi »

amoninan wrote:Jesul to na toj drugoj slici one iranske MEK budaletine?
Ne, obje su iz Bagdada, datirano 01. Septembar 1990.
Na prvoj je BAAS "Pionirka" a na drugoj BAAS omladinka.
Slike su odgovor na one zgodne Izraelke sa M-16
amoninan

#1105 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

jon_jovi wrote:
amoninan wrote:Jesul to na toj drugoj slici one iranske MEK budaletine?
Ne, obje su iz Bagdada, datirano 01. Septembar 1990.
Na prvoj je BAAS "Pionirka" a na drugoj BAAS omladinka.
Slike su odgovor na one zgodne Izraelke sa M-16
Aha.. Ma i MEKovci su imali iste uniforme, pa kontam. I oni su se borili za Sadama..
jon_jovi

#1106 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jon_jovi »

MEK, to oni Munafik brigada dobrovoljaca?
shibonja

#1107 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by shibonja »

amoninan

#1108 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

jon_jovi wrote:MEK, to oni Munafik brigada dobrovoljaca?
aha, tako ih iranci zovu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mujahideen-e_Khalq

Budaletine... u iračko-iranskom ratu su gazili tenkovima zarobljenike. A imaju i nekakav suludi kult ličnosti...

pro-ISIS propaganda video. Unatoč propagadnoj namjeni... ipak ima zanimljivih detalja iz kojih se mogu izvući neki zaključci.

- lokalna podrška
- prizori manifestacija masovnog "pokajanja" vojnih lica i pristupanju istih ISISu
- meni nekako najzanimljiviji zadnji dio, isječak iz govora Bagdadija od prije par mjeseci, u kojem se obraća direktno Malikiju

madner

#1109 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by madner »

Mene samo zanima hoce li u Bagdad uci prvo novoformiran Republicka garda ili crnozastavasi?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1110 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by japin_mutapi »

sječam se ovih munafika bili su često spominjani u emisijama iriba nakon američke invazije
nikada nisam istražio detaljnije pa su mi ostali poprilično nejasni mislio sam da su plod iribove propagande
Objektivni navijac

#1111 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Objektivni navijac »

madner wrote:Mene samo zanima hoce li u Bagdad uci prvo novoformiran Republicka garda ili crnozastavasi?
Niko od njih nece Bagdada ni vidjeti.
ex-Efendija

#1112 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by ex-Efendija »

.
Last edited by ex-Efendija on 16/06/2014 22:30, edited 1 time in total.
Joe McCarthy

#1113 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Joe McCarthy »

ex-Efendija wrote: a kakvu kaznu bi ti propisao asadovim siitskim zlocincima koji pobise 1500 muslimana hemijskim oruzjem ? od toga, 80% zene i djeca

Image
Lol dokazano je da tvoji ekberaši su oprašili Arape sa hemikalijama :/

http://www.globalresearch.ca/syria-un-m ... es/5363139

http://www.theguardian.com/world/2014/m ... ghts-watch

http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... s-use.html

Kakva kazna njih čeka kod Muhamedovog boga ili ćeš im halalit ovu djecu, jer su htjeli podvalili ovu nevinu arapčad kao neku PR pobjedu?
jon_jovi

#1114 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jon_jovi »

amoninan wrote:
aha, tako ih iranci zovu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mujahideen-e_Khalq

Budaletine... u iračko-iranskom ratu su gazili tenkovima zarobljenike. A imaju i nekakav suludi kult ličnosti...

pro-ISIS propaganda video. Unatoč propagadnoj namjeni... ipak ima zanimljivih detalja iz kojih se mogu izvući neki zaključci.

- lokalna podrška
- prizori manifestacija masovnog "pokajanja" vojnih lica i pristupanju istih ISISu
- meni nekako najzanimljiviji zadnji dio, isječak iz govora Bagdadija od prije par mjeseci, u kojem se obraća direktno Malikiju

Da, kao i komunistička partija Irana zabranjeni nakon 1979. Cijeli Iračko-Iranski rat bili su uz Irak i ratovali na njihovoj a poslije rata su uživali gostoprimstvo u Iraku dok ih tripartitna koalicija nije rasćerala 2003. godine. Mislim da su otišli u druge zemlje poglavito u Švedsku. Švedska je najviše pružala gotoprimstvo azilantima iz Irana
Last edited by jon_jovi on 16/06/2014 22:34, edited 1 time in total.
ex-Efendija

#1115 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by ex-Efendija »

amoninan wrote:
ex-Efendija wrote:
amoninan wrote:
Inače, kad već dođošmo do Azzam brigada... Njihov lider je nedugo nakon proglašenja ISISa izdao saopštenje u kojem je oštro kritikovao takvu odluku, njihove metode i taktike...u da če uništiti sliku džihada u Siriji.. između ostalog kaže:

The creation of an Islamic State] will corrupt the jihad in al-Sham and aid our enemy… this will spark a clash [in #Syria].
ISIS] has no Islamic discipline or political knowledge, which means they're not suited to run a state…ISIS will perceive others negatively”

( https://twitter.com/Charles_Lister/stat ... 5759058944 )

a prije toga, izdali su još jedno saopštenje vezano ua SIriju:

http://azelin.files.wordpress.com/2013/ ... m22-en.pdf
puno baba, kilava djeca :D . mislim da je krajnje vrijeme da mauslimani sjednu zajedno i izaberu najpostenijeg medju sobom, da izaberu Halifu!
Pa to je bilo na putu u Siriji , dok Bagdadi nije proglasio ISIS, i počeli se ponašat kako se ponašaju.
Ne halifu... jes' ti požuri sa halifom. Ne ide to tako ba. Postoji niz šerijatskih preduslova za takvo nešto.
No vrlo je blizu bilo formiranje Medžlisa...

helem...
sto prije rijesiti serijatske preduslove a na inauguraciju halife pozvati cak i Busa, Netanjahua i, obavezno, predstavnike vlasti iz Teherana :) . Ako se ne odazovu, to je pitanje njihove kulture a ne nase! Sto se Bagdadija tice, meni bi bio sasvim prihvatljiv kao Halifa a verujem i velikoj vecini muslimana jer bitka za Mosul podjseca na Bedr a Bagdad bi mogao postati novi Usud :) :) :) :)

Naprijed, Bagdadi, muslimani su svim srcem za tebe!
sumirprimus

#1116 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Wtf...bagdadi vam je jedan od rijetkih prezivjelih pokretaca trenda odsijecanaj glava.on lider kalifa dobrocinitelj?kontaju li slucajno predat i zahtjev za clanstvo u unu :D
amoninan

#1117 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

ISIS je u više navrata odbij'o takvu mogućnost. Odbili su sve inicijative o udruživanju, čak i o uspostavljanju nezavisnog šerijatskog tijela koje će riješiti sporove među mudžahidskim grupama....Oni se već vide kao država. I igraju po svojim pravilima, koja su, nezanemaljivim djelom u skobu sa šerijatom.

Usput, ja sam musliman. I ne podržavam način, odnosno metodologiju ISIS-a.
Kikibombona

#1118 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

amoninan wrote:ISIS je u više navrata odbij'o takvu mogućnost. Odbili su sve inicijative o udruživanju, čak i o uspostavljanju nezavisnog šerijatskog tijela koje će riješiti sporove među mudžahidskim grupama....Oni se već vide kao država. I igraju po svojim pravilima, koja su, nezanemaljivim djelom u skobu sa šerijatom.

Kakav je sastav ISILa u Siriji?
Koliki je udio Sirijaca?

Da li ce rat u Iraku ojacati ili oslabiti njihovu poziciju u Siriji gdje su najjaca pobunjenicka formacija koja se ujedno bori sama protiv svih!??
Fantassin

#1119 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Fantassin »

Herr Flick wrote:Image
Treba muda za to :D , nema kod Izraelaca zenevskih konvencija i tih stvarki..
ex-Efendija

#1120 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by ex-Efendija »

amoninan wrote:ISIS je u više navrata odbij'o takvu mogućnost. Odbili su sve inicijative o udruživanju, čak i o uspostavljanju nezavisnog šerijatskog tijela koje će riješiti sporove među mudžahidskim grupama....Oni se već vide kao država. I igraju po svojim pravilima, koja su, nezanemaljivim djelom u skobu sa šerijatom.

Oni i jesu drzava! Sto se tice mudzahidskh grupa, ne vidim razlog da se ne pridruze ISISu jer je ISIS svjetlosnu godinu nadmasio ostale. Pazi, ovo ne umanjuje uspjehe i zrtve ostalih ali ISIS mi djeluje kao mudziza :-) .

Ako ti nije tesko, mozes li nam objasniti u cemu je ISIS u sukobu sa serijatom jer bih to stvarno volio cuti od nekoga ko je iskreni musliman, dosta mi je ovih siitskih tumaca istine.
Last edited by ex-Efendija on 16/06/2014 23:32, edited 2 times in total.
Challenger__

#1121 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Herr Flick wrote:Image
da se kvotam:

Anglocionistička babaroga za strašenje i reketiranje, njihova osvetnička ruka. Vječni čuvari interesa Izraela, Amerike i Kraljice majke. Robovi vrhovnog rabina, desna ruka IDF-a.

Mudžahidi Izraela i AIPAC-a.

:mrgreen:
amoninan

#1122 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

Kikibombona wrote:

Kakav je sastav ISILa u Siriji?
Koliki je udio Sirijaca?

Da li ce rat u Iraku ojacati ili oslabiti njihovu poziciju u Siriji gdje su najjaca pobunjenicka formacija koja se ujedno bori sama protiv svih!??
Udio Sirijaca je oko 40ak %.

Zavisi. Nakon ovih posljednjih dešavanja u Iraku, vrlo je moguće da se određene sirijske pobunjeničke formacije pridruže ISISu u skorije vrijeme. Vjerujem da se mnogi pitaju da možda ISIS nije riješenje... i ne mislim generalno na formacije s islamističkim ubjeđenjima, nego i one sekularne FSA brigade.... (njih ne zanimaju neke šerijatske dimenzije i prigovori, čisti pragmatizam)

Vidi... ISIS u Siriji ima samo jedan aktivan front u posljednjih godinu dana. (S režimom se tu i tamo popuškaraju, i to je to.) A to su konkurentske pobunjeničke skupine, prije svih IF i Nusra. I nešto malo s PKKom se puškaraju. Dok su IF i Nusra razvučeni, i imaju 3 fronta (režim, PKK, ISIS).

Možda najbolje da ti objasnim na primjeru Deir ezura... IF i Nusra tamo imaju front s režimom kroz pola provincije. A ISIS im uleti s leđa, i ovi se bukvalno snađu u opsadi. S jedne strane režim, s druge ISIS. U Allepu su slično radili. Ustvari, otkako su došli u Siriji njihov cilj je bio koridor od Aleppa - turks egranice, preko naftnih polja, do Iraka. Uspostavljanje tog koridora. Većinu tih područja su od režima oslobodile FSA/Nusra i IF. ISIS strpljivo čekao, planirao, organizovao se...i dok su ovi bili zabavljeni drugim stvarima s lakoćom završio posao...
Ukratko.
Last edited by amoninan on 17/06/2014 00:14, edited 1 time in total.
Challenger__

#1123 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Hajde sada da vidimo kakav je epilog američke vanjske politike iz perspektive jednog čuvenog blogera, prijevremeno penzionisanog američkog vojnog analitičara najvišeg ranga. Pogledajte šta piše:
Also,

While I do not have the energy to follow the events in both locations, what is taking place in Iraq is nothing short of amazing. Think of it - when Uncle Sam attacked Iraq, al-Qaeda basically did not exist there (except in Saddam's jails). Now, after a decade of "US-style nation building" the local franchise of al-Qaeda is in full control of Mosul, Falludjah, Tikrit, Ramadi and many other. And now, years after Dubya's "mission accomplished" we have Barak "no we can't" Obama having to decide whether to bring back the "official" US military in (the "private" or "unofficial" never left) or whether to provide air cover for the Iranian Pasdaran. Or maybe attack them too? Who knows what kind of idiotic plan Obombya and his advisers can come up with? What is certain is that this is a total disgrace for a country which fancies itself as a superpower. Think of it:

Lebanon: US wanted a new Middle-East. Fail.
Iraq: US wanted to built a client-state. Fail.
Afghanistan: US wanted to eliminate the Taliban. Fail.
Pakistan: US wanted to eliminate the Taliban. Fail.
Syria: US wanted to regime-change Assad. Fail.
Egypt: US wanted to create a client state. Fail.
Libya: US wanted to create a client state. Fail.
Chechnia: US wanted to subvert Russia and control the Caucaus. Fail.
Georgia: US wanted to subvert Russia and control the Caucasus. Fail.
KSA: US wanted an alliance with KSA over Syria. Fail
Qatar: US wanted Qatari support over oil prices and Russi. Fail.
Yemen: US wanted to destroy al-Qaeda. Fail.
Somalia: 20 years ago the US wanted to take Somalia under control. Fail.

And the list goes on and on and one all around the planet. Remember when Obama said that Russia was a "regional power"? I wonder whether he said that with envy as the US is not even capable of dealing with Mexico, nevermind the middle east.

These examples also show how weak in impotent the US military has become. It is just powerful enough to make a bloody mess out of a small country, but if we accept that warfare is the pursuit of other means, than the US military is basically useless as it has failed to secure a US political objectives since a long while already, no less than 20 years or even many more...
Potpuni debakl vanjske politike koji se samo produbljuje sa stalnim promjenama u hodu koje pretenciozno nazivaju "The Redirection".

The redirection my ass.
Kikibombona

#1124 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

amoninan wrote:
Udio Sirijaca je oko 40ak %.

Zavisi. Nakon ovih posljednjih dešavanja u Iraku, vrlo je moguće da se određene sirijske pobunjeničke formacije pridruže ISISu u skorije vrijeme. Vjerujem da se mnogi pitaju da možda ISIS nije riješenje... i ne mislim generalno na formacije s islamističkim ubjeđenjima, nego i one sekularne FSA brigade.... (njih ne zanimaju neke šerijatske dimenzije i prigovori, čisti pragmatizam)

Vidi... ISIS u Siriji ima samo jedan aktivan front u posljednjih godinu dana. (S režimom se tu i tamo popuškaraju, i to je to.) A to su konkurentske pobunjeničke skupine, prije svih IF i Nusra. I nešto malo s PKKom se puškaraju. Dok su IF i Nusra razvučeni, i imaju 3 fronta (režim, PKK, ISIS).

Možda najbolje da ti objasnim na primjeru Deir ezura... IF i Nusra tamo imaju front s režimom kroz pola provincije. A ISIS im uleti s leđa, i ovi se bukvalno snađu u opsadi. S jedne strane režim, s druge ISIS. U Allepu su slično radili. Ustvari, otkako su došli u Siriji njihov cilj je bio koridor od Aleppa - turks egranice, preko naftnih polja, do Iraka. Uspostavljanje tog koridora. Većinu tih područja su od režima oslobodile FSA/Nusra i IF. ISIS strpljivo čekao, planirao, organizovao se...i dok su ovi bili zabavljeni drugim stvarima s lakoćom završio posao...
Ukratko.
Slazem se boldanim. Nesto slicno sam napisao na temi Sirija.

ISIL je valjao Asadu. Prodisali su u Deir ez Zoru od kada je ISIL krenuo na provinciju i grad. Divizija 17 i Brigada 93 vise ne trpe snazne napade, kao i zracna baza Tabga. Ima toga jos.

Meni su u ovoj prici Kurdi totalna nepoznanica. Apsolutno nepredvidivi. U Siriji igraju peterostruku igru, a evo sada i u Iraku. Jako mudro po meni. Sumnjam da ih savjetuju zajebani igraci, da imaju podrsku velikih sila. Sve su jaci i jaci, u svakom pogledu.

Sta je njihov cilj meni je jako tesko pretpostaviti?
Nemoguce je predvidjeti njihov sljedeci potez, bilo u Siriji ili Iraku.

Inace, njihov sam 'navijac'. :-D
totalni kapitalista

#1125 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by totalni kapitalista »

kada ce Muslimani prestati da budu pijuni u igri korporacija i interesa neokolonijalnih sila i igrati krvavu bratoubilacku igranku koju svira Evropa i Amerika ?

vidite ovo , bas nedavno su Americke korporacije pocele isporuku 36 F-16 Iracanima , istim onima kojima su srokali svu avijaciju
Rusija takodjer zadovoljno trlja ruke ( njihovi oligarsi ) Irak narucuje jos Mil 35 Helikoptera i transportnih Mil 17
ISIS zarobio ( ili je dobio preko Sirije jer isti taj ISIS u Siriji dobija USA oruzje protiv Assada , ukljucujuci i TOW protivtenkovske rakete i obuku ) masu Americkoga oruzja
vidte li vi ironije ?
u Iraku se ISIS bije sa Americkim oruzjem protiv Bagdadske vlasti koje podrzavaju Amerikance naoruzani Ruskim helikopterima !
dodjite sebi napokon i Mosul i ko kontrolise najvece naftno polje tamo ( kao i bitka u Libiji )
i niko metka na Izrael da ispali od sve te vojske
joj narode sto vam pamet razvlace !
igraju se sa Arapskim i Muslimanskim zivotima kao u video-igrici

http://www.sott.net/article/280483-If-y ... i-conflict
Post Reply