Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
-
co211
#1101 Re: Poplave u cijeloj BiH
Kakvo crno zajedništvo? Pogledaj portale i sve će ti jasno biti.
- janje_
#1102 Re: Poplave u cijeloj BiH
jedino ako ces helikopterom.. sjedi s mirom..Tkanton wrote:Zna li neko mozel se sutra iz Tuzle do Sarajeva, trebam na onaj ispit certificiranog racunovodje, supci nisu htjeli da odgode, nebi iso ni za zivu glavu al mi zao ova dva mjeseca sto sam ucio
- CoCoLoCo
#1103 Re: Poplave u cijeloj BiH
jbes portal kralju, izadji na ulicu pa pogledaj malo kako se raja organizuje i radico211 wrote:Kakvo crno zajedništvo? Pogledaj portale i sve će ti jasno biti.
- O'zone
- Globalni moderator
- guber90
#1105 Re: Poplave u cijeloj BiH
Moj jaran je danas trebao u Sarajevo i nije mogao, jer je Tuzla odsjecena, nema nacina da se dodje do Sarajeva. Tesko da ce se sta do sutra promjeniti.janje_ wrote:jedino ako ces helikopterom.. sjedi s mirom..Tkanton wrote:Zna li neko mozel se sutra iz Tuzle do Sarajeva, trebam na onaj ispit certificiranog racunovodje, supci nisu htjeli da odgode, nebi iso ni za zivu glavu al mi zao ova dva mjeseca sto sam ucio
EDIT: Tuzla je navodno ostala samo na jednom izvoristu vode, dobar dio grada nema vode, a ostatak bi navodno mogao ostati uskoro bez vode.
Last edited by guber90 on 15/05/2014 18:54, edited 1 time in total.
- nadžak
#1106 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ok evo u međuvremenu je drugi kolega dobio informacije pa je javio. Hvala drug.snaga_znanja wrote:Zvanicno imas na http://www.voda.ba. Probaj sa civilnom zastitom da ti dadnu zvanicne informacije. Odokativno voda je od 12 sati danas opala jedno 30 cm.nadžak wrote:Pozdrav.
Nas par radio-ametera iz Zenice i drugih krajeva smo na radio-vezi smo sa radio-amaterima iz Doboja, pa ih zanima nivo vode u području oko Zenice i uzvodno prema Sarajevu. Kaže mi čovjek da treba 11 sati ( ? ) da voda dođe dole do njih pa na osnovu toga računaju kad im dolaze kakve promjene. Ja koliko vidim u Zenici je blagi pad vode, jeli tako? AKo tko ima kakve tačnije informacije a pogotvo uzvodno od Zenice prema Sarajevu molio bih da javi da možemo javit dole njima. Hvala.
E74D Zenica
- O'zone
- Globalni moderator
#1107 Re: Poplave u cijeloj BiH
Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta u Sarajevu pozvala je građane i građanke, posebno studente i studentice, da učestvuju u humanitarnoj akciji sakupljanja donacija za stanovnike ugroženih mjesta širom BiH.
Ono što je ljudima u ugroženim mjestima najpotrebnije jesu deke, hrana, lijekovi, pitka voda i slično.
Svi koji mogu učestvovati u ovoj akciji svoje priloge trebaju donijeti sutra (petak, 16. maj) od 10 do 14 sati u prostorije Studentske asocijacije Filozofskog fakulteta (prizemlje, soba broj 10).
Akcija prikupljanja pomoći sutra će se održati i u Art kinu Kriterion u 16 sati, kad će biti održan i Plenum građana i građanki povodom alarmantne situacije zbog poplava.
Budimo humani, pomozimo onima u nevolji!
- O'zone
- Globalni moderator
#1108 Re: Poplave u cijeloj BiH
Kompletna Tuzla se trenutno snadbjedava samo sa jednog izvorišta sa Toplice. Dovedeno je u pitanje ostatka grada. Bez vode su još Požarnica, Borić, badre, Husino, dio Kiseljaka, Donji Čaklovići, Šljivice, Stari Mramor, Milešići. Izvorište Cerik je zatvoreno.
-
Tkanton
#1109 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ma mora bit neki puteljak, mislio sam da neko zna od ovis sto non stop prelaze taj put......guber90 wrote:Moj jaran je danas trebao u Sarajevo i nije mogao, jer je Tuzla odsjecena, nema nacina da se dodje do Sarajeva. Tesko da ce se sta do sutra promjeniti.janje_ wrote:jedino ako ces helikopterom.. sjedi s mirom..Tkanton wrote:Zna li neko mozel se sutra iz Tuzle do Sarajeva, trebam na onaj ispit certificiranog racunovodje, supci nisu htjeli da odgode, nebi iso ni za zivu glavu al mi zao ova dva mjeseca sto sam ucio
EDIT: Tuzla je navodno ostala samo na jednom izvoristu vode, dobar dio grada nema vode, a ostatak bi navodno mogao ostati uskoro bez vode.
- Zovem se Zelena
#1110 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ja kontala u subotu prema Tz, ma ne pada mi na pamet! Mislim da će večeras u Tuzli biti najteže. Javili su da je na Karauli obustavljen saobraćaj.Tkanton wrote:Zna li neko mozel se sutra iz Tuzle do Sarajeva, trebam na onaj ispit certificiranog racunovodje, supci nisu htjeli da odgode, nebi iso ni za zivu glavu al mi zao ova dva mjeseca sto sam ucio
- O'zone
- Globalni moderator
#1111 Re: Poplave u cijeloj BiH
Nivo Drine i Save i dalje raste. Protok Drine od 3500 m3 u sekundi
Četvrtak 15. Maj 2014 18:14
Kanal Drina- Dašnica- Sava srušio je most iza Ustave u Kojčinovcu i voda nadire prema gradu.
Sva mehanizacija i brojno ljudstvo angažovani su na prokopavanju njive i podizanju jednometarskog nasipa.
Na području grada najkritičnije su ulice duž kanala Dašnica gdje su poplavljene saobraćajnice i stambeno - poslovni objekti.
Na 400 metara od graničnog prelaza Pavlovića most ekipe “Vode Srpske” prekopali su dio magistralnog
puta da bi se preusmjerio dio priliva rijeke Drine u staro korito.
“U toku je rušenje magistralnog puta M18 Bijeljina - Šabac kako bi se povećala propusna moć rijeke
Drine i da pokušamo spasiti grad Bijeljinu od poplave koje su se desila 2010. godine “ rekao je Aleksandar Pljevaljčić iz "Voda Srpske"
U Kojčinovcu kod bijeljine Kanal Drina- Dašnica- Sava odnio je most iza Ustave, poplavljeno je više
od dvije stotina domaćinsrtava u Kojčinovcu i Ljeskovcu i voda ide prema gradu.
“To je onaj pravac kada je Drina 2010. iza leđa poplavila Amajlije, Popove. Mi smo odvezli dva teška
kamiona i mašine da napravimo jedan odbrambeni nasip i mislim da ćemo u tome i uspjeti ako ne bude više puštanja sa brane u Zvorniku” rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.
Dašnica je u Ulici Ilije Garašanina poplavila dio saobraćajnica, nekoliko kuća i poslovnih objekata.
Kritično je i na kružnom toku kod Tržnog centra Robot, gdje se voda iz časa u čas sve više izliva.
Zbog izlivanja vode na kolovozu u Vršanima došlo je do obustave saobraćaja na magistralnom putu
Brčko – Bijeljina.
U vanrednim situiacija Dom zdravlja Bijeljina pokušava da po pitanju zdravstva zadrži redovno stanje.
“Sve ambulante na selima rade i obezbjeđena su alternativna mjesta gdje doktori pružaju adekvatne
usluge i dežurstva su pojačana”, kaže direktor Doma zdravlja Bijeljina Zlatko Maksimović.
Drina iz časa u čas sve više nadire, i prijeti da poplavi veći dio Semberije. Nadležni organi apeluju na mještane da budu u stanju pripravnosti i maksimalne budnosti.
- O'zone
- Globalni moderator
#1112 Re: Poplave u cijeloj BiH
Stanje u Zvorniku sve teže
Četvrtak 15. Maj 2014 15:24
Na području zvorničke opštine stanje se pogoršava iz časa u čas, a protok vode na Hidroelektrani /HE/ Mali Zvornik je 3.000 metara kubnih u sekundi, rekao je načelnik opštine Zoran Stevanović.
On je naveo da je protok vode na HE Mali Zvornik jutros bio iznad 3.000 metara kubnih u sekundi, dok je u vrijeme katastrofalne poplave iz decembra 2010. protok Drine bio 4.000 metara kubnih u sekundi, ali tada nije bilo bujičnih vodotoka poput Sapne i Hoče, koje sada prave probleme.
On je na vanrednoj konferenciji za novinare istakao da prognoze nisu optimistične, te da padavine i dalje ne prestaju.
"Čeka nas neizvjesna noć ukoliko dođe do povećanja protoka na HE Mali Zvornik za još par stotina metara kubnih. Treba imati u vidu i vodostaj Sapne", upozorio je Stevanović.
On je saopštio da su neprohodni magistralni put Zvornik - Bijeljina i Zvornik -Vlasenica, kao i put Zvornik - Sapna.
"Nastava u osnovnim školama, izuzev škole u Pilici, prekinuta je do daljeg, Dječiji vrtić neće raditi u popodnevnoj smjeni, a sutra će raditi sa smanjenim kpacitetom, jer vjerovatno neće biti vode za piće", kaže Stevanović i ističe da je opština suočena i sa problemom vodosnabdijevanja, jer, zbog nestanka struje, nije u funkciji izvorište Sopotnik, a iz sistema vodosnabdijevanja isključen je i jedan od dva bunara na Tilić-adi.
On je pozvao stanovništvo koje se snabdijeva vodom iz gradskog vodovoda da obezbijede zalihe za naredni period, jer postoji bojazan da će do kraja dana u potpunosti prestati vodosnabdijevanje grada.
"I snabdijevanje električnom energijom nije onakvo kakvo bi smo željeli, a ekipe Elektrodistribcije su na terenu i gdje god je moguće otklanjaju kvarove", rekao je Stevanović.
On je saopštio da su najugroženije mjesne zajednice Čelopek, Tršić i Ekonomija, te da je teška situacija i u Jardanu, Ceru, Malešiću, Kamenici, kao i u Drinjači gdje ni najstariji mještani ne pamte takav vodostaj rijeke Drinjače. Tu je evakuisano nekoliko domaćinstava, a do kraja dana će svi oni koji su u opasnosti biti evekuisani.
Stevanović je naglasio i da je na području opštine pojavilo mnogo klizišta.
"Većina privrednih subjekata na prostoru naše opštine je ugrožena, na svu sreću proizvodnja u 'Alumini' se odija normalno, iako značajan broj radnika jutros nije došao na posao, zbog prekida putnih komunikacija. Veliku štetu pretrpjela je 'Tehnomanija'. Borimo se da sačuvamo gotove proizvode i magacin sirovina u 'Aleksandriji'. Veliku štetu pretrpjela su i sva druga postrojenja koja se nalaze u Karakaju, gdje se izlila rijeka Sapna", naveo je Stevanović.
On je istakao da je obezbijeđen prevoz pacijenata na hemodijalizu, kao i svih hitnih slučajeva do Službe hitne pomoći.
Prema njegovim riječima, nivo podruma u B blokovima na području grada je nizak, te je došlo do njihovog plavljenja.
"Pokušaćemo u toku dana da organizujemo crpljenje vode iz najugroženijih prostorija u B blokovima. Konstantno pratimo stanje i pokušavamo da pomognemo najprije onima kojima je potrebna medicinska pomoć i hrana, a potom i svima drugima", poručio je Stevanović.
Načelnik opštine Zvornik je rekao i da je obezbijeđen smještaj za sve one kojima bude potrebno, jer su naredbom Štaba za vanredne situacije svi ugostiteljski objekti obavezani da obezbijede određeni broj smještajnog kapaciteta i obroka, dokle god to bude potrebno.
Stevanović je saopštio i da su Oružane snage BiH poslale tri vozila koja imaju mogućnost kretanja po putevima koji su poplavljeni i gdje je visok vodostaj, kao i da je desetak pripadnika Oružanih snaga stavljeno na raspolaganje Štabu civilne zaštite.
"Ono što je dobro jeste da vodostaj Sapne i Drinjače u njihovim gornjim tokovima opada polagano, Drinjača je na Raševu niža za 15 centimetara, a Sapna je u Petkovcima opala za 20 do 25 centimetara u odnosu na jutros.
Kad bi se smanjio vodostaj Drine, Sapna ne bi predstavljala toliki problem.Međutim, povećanje vodostaja Drine značajno utiče i na protok Sapne i na zadržavanje ogromnih količina vode u predjelu Karakaja i Ekonomije", objasnio je Stevanović.
On je zahvalio policiji, vatrogascima, Civiloj zaštiti, a posebno rezervnom sastavu.
Opštinski Štab za vanredne situacije Zvornik proglasio je vanredno stanje na teritoriji opštine Zvornik sinoć u 23 časa zbog poplava uzrokovanih obilnim kišama.
-
Tkanton
#1113 Re: Poplave u cijeloj BiH
U subotu ces sigurno moc, ja mislim da ce se situacija preko noci i sutra dosta smirit jer vrhunac je prosao, naravno mislim na glavne saobracajnice,Zovem se Zelena wrote:Ja kontala u subotu prema Tz, ma ne pada mi na pamet! Mislim da će večeras u Tuzli biti najteže. Javili su da je na Karauli obustavljen saobraćaj.Tkanton wrote:Zna li neko mozel se sutra iz Tuzle do Sarajeva, trebam na onaj ispit certificiranog racunovodje, supci nisu htjeli da odgode, nebi iso ni za zivu glavu al mi zao ova dva mjeseca sto sam ucio
- O'zone
- Globalni moderator
#1114 Re: Poplave u cijeloj BiH
Poplavljen centar Doboja
Četvrtak 15. Maj 2014 18:10
Grad Doboj je kompletan pod vodom, u užem centru grada dubina vode je do pet metara, potvrdio je Dragan Vasilić iz Štaba civilne zaŠtite grada Doboja.
"Krovovi kuća i prvi spratovi stambenih zgrada su pod vodom. Mnogo građana čeka pomoć na
krovovima svojih kuća. Neophodna nam je pomoć od bilo koga ko nam može dati na raspolaganje čamce da pokušamo spašavati građane iz ovih poplavljenih objekata", rekao je Vasilić.
On je apelovao na sve republičke i državne institucije da pomognu u obezbjeđivanju materijalno-tehnička sredstva kojim bi se pružila pomoć građanima.
"Kiša i dalje pada, voda i dalje nadolazi, na svakih 20 minuta 20 novih centimetara je voda u porastu", reako je Vasilić.
- snaga_znanja
#1115 Re: Poplave u cijeloj BiH
I Drveni most u Zenici je zatvoren za vozila i pjesake. Kao alternativa za prelaz u Crkvice moze se koristiti Lukovo polje ili kod Lamele (za vozila i pjesake) i kod autobuske stanice za pjesake.

-
Ambrozija
#1116 Re: Poplave u cijeloj BiH
Znas li kakvo je stanje u Olovu? Je li se popravilo?O'zone wrote:Poplavljen centar Doboja
Četvrtak 15. Maj 2014 18:10
Grad Doboj je kompletan pod vodom, u užem centru grada dubina vode je do pet metara, potvrdio je Dragan Vasilić iz Štaba civilne zaŠtite grada Doboja.
"Krovovi kuća i prvi spratovi stambenih zgrada su pod vodom. Mnogo građana čeka pomoć na
krovovima svojih kuća. Neophodna nam je pomoć od bilo koga ko nam može dati na raspolaganje čamce da pokušamo spašavati građane iz ovih poplavljenih objekata", rekao je Vasilić.
On je apelovao na sve republičke i državne institucije da pomognu u obezbjeđivanju materijalno-tehnička sredstva kojim bi se pružila pomoć građanima.
"Kiša i dalje pada, voda i dalje nadolazi, na svakih 20 minuta 20 novih centimetara je voda u porastu", reako je Vasilić.
Ovo u Dobiju je nevjerovatno zaista.
- snaga_znanja
#1117 Re: Poplave u cijeloj BiH
U Olovu se voda spustila za oko 2 metra, oko 30% grada pod vodom...Ambrozija wrote: Znas li kakvo je stanje u Olovu? Je li se popravilo?
- Janjicar
#1118 Re: Poplave u cijeloj BiH
Tuzla jos uvijek voda lije a Spreca polagano nadolazi ... :S
-
lajk
#1119 Re: Poplave u cijeloj BiH
Apeli iz maglaja za roditelej sa bebama od 15.mjeseci
Nemaju hrane i vode
Nemaju hrane i vode
- O'zone
- Globalni moderator
#1120 Re: Poplave u cijeloj BiH
Nije kod nas ali nas može zadesiti
Hitna evakuacija stanovništva
Pukla brana kod Obrenovca, Kolubara se izlila!
U Velikom Polju, nadomak Obrenovca u Srbiji, pukla je brana, rijeka Kolubara se izlila, a trenutno je u toku hitna evakuacija stanovništva.
Objavljeno Prije 3 sati 15 minuta
Mještani se evakuišu u Osnovnu školu "Jovan Jovanović Zmaj".
Podsjetimo, Vlada Srbije proglasila je na današnjoj sednici vanrednu situaciju na teritoriji čitave Srbije zbog obilnih padavina i nezapamćenih poplava koje su zadesile ovu državu.
Vanredna situacija proglašena je na zahtijev Republičkog štaba za vanredne situacije, na kojem je, ranije danas, razmatrana situacija u zemlji izazvana obilnim padavinama i poplavama.
Vlada je istovremeno zatražila pomoć od Evropske komisije, Rusije i Slovenije.
- shibonja
-
azdralovic
#1122 Re: Poplave u cijeloj BiH
danas se bukvalno, ali bukvalno nikako nije moglo za Sarajevo, nadaj se poboljsanju vremena sutra... poslom dosli ovamo, i ne mozemo nazad a kolegica ima ispit kao i ti ...Tkanton wrote:Zna li neko mozel se sutra iz Tuzle do Sarajeva, trebam na onaj ispit certificiranog racunovodje, supci nisu htjeli da odgode, nebi iso ni za zivu glavu al mi zao ova dva mjeseca sto sam ucio
Izgleda da ces cekati novembar
-
Ambrozija
#1123 Re: Poplave u cijeloj BiH
Hvala ti na informaciji.snaga_znanja wrote:U Olovu se voda spustila za oko 2 metra, oko 30% grada pod vodom...Ambrozija wrote: Znas li kakvo je stanje u Olovu? Je li se popravilo?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1124 Re: Poplave u cijeloj BiH
ljudi će se smrznuti večeras ako su na krovovima

- O'zone
- Globalni moderator