RTV taksa

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
LikeLike

#1101 Re: RTV taksa

Post by LikeLike »

Evo i ja danas platio struju bez takse, sad provjerim na stranici stanje pise 0,00KM. :D
friskyoreo

#1102 Re: RTV taksa

Post by friskyoreo »

Da ne citam cijelih 45 stranica... Kako se moze izbjeci placanje RTV takse i da li postoji mogucnost da u buducnosti dodje tuzba zbog neplacanja? Hvala
Maraschino

#1103 Re: RTV taksa

Post by Maraschino »

Mislim da je i ovaj projekat propao. Nisam nista radio po tom pitanje nego ''neka bude sta ce biti''.
Malocas dobijam mail sa racunom do 02.11.2017.god. Tamo stoji skoro nevidljivo JS 7,50 KM a znam da imam pretplatu a na racunu za placanje stoji samo 7,5oKM. Obaveze na dan 02.11.2017 Nema ono''za isporucenu el.energiju...''

Nista mi nije jasno.
problemnatravunu

#1104 Re: RTV taksa

Post by problemnatravunu »

friskyoreo wrote:Da ne citam cijelih 45 stranica... Kako se moze izbjeci placanje RTV takse i da li postoji mogucnost da u buducnosti dodje tuzba zbog neplacanja? Hvala
Pa naravno da postoji, jbga, barem teoretski i zdravorazumnim razmišljanjem ti je jasno da je ovo vrsta poreza i da država mahom nastoji da ga naplati (uglavnom kao i sve ostale poreze!), tako da su velike šanse da kad tad tužba dodje.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1105 Re: RTV taksa

Post by mali_milojica »

I ovaj nacin pretplate preko el.en. ce dozivjeti krah,cim se moze odvajati struja i rtv taksa.
Ispocetka mozda to izgleda i dobro,malo se narod trznuo,neki se ko fol prepali,ali za 6mj kad vecina vidi da nema nikakvih sankcija i oni sto su placali ce prestati. Odrzavanje na aparatima do izbora 2018,a onda brigo moja predji na drugoga ili vidjet cemo sta cemo sa njima ako opet budemo vlast.
Blinker

#1106 Re: RTV taksa

Post by Blinker »

Tomahawk11 wrote:
Blinker wrote:Danas dobio račun za struju i onako slučajno ugledam tu taksu za JS. Vidi, rekoh ovo uvedena neka nova taksa za Javno Snabdijevanje!? Kontam uveli neki novi harač, ono ko prije 100 godina. Uletim na google kad vidim da je to RTV taksa.

Pročitam ovih zadnjih 10-ak stranica teme i malo je reći da @Dozer prekucava temu, bravo majstore, objasnio sve u najsitnije detalje, a za ove kojima kao da i dalje nije jasno (nivo prvačića) ili se samo prave naivni (a u pozadini vjerovatno imaju ličnu korist od ovih 7,5KM - neko iz porodice/familije ili oni sami rade u javnom servisu) čovjek se potrudio i da nacrta i oboji. Kapa dole @Dozer, imaš pivu od mene kad god :thumbup:

Vraćam se sad na ovaj moj slučaj, prošli mjesec platio račun za struju nisam ni vidio tu novu taksu ali od ovog mjeseca ide priznanica uredno :izet:

Nisam često na forumu i za sve eventualne replike kako nisam patriota, ne poštujem zakone i slično.. Odgovor bi bio - da kad sam ja sa puškom skakao po ovim našim Bosanskim vrletima oni su još tutu vozali u rikverc, no to im ne smeta ni najmanje da nakon 20 godina od završetka rata daju sebi za pravo da oni nekom spočitavaju nedostatak patriotizma ili slične gluposti - vrhunac licemjerja).

Rezime bi bio - Da, eto zaebah se i greškom dadoh 7,5KM prošlog mjeseca ali vjerujte da neću više. Od mene dosta i neka tu lovu pametno investiraju :)
Što si ti neki zajeban :-)
Čuj dok si se ti borio....što si se borio....da sad nabijaš drugima na nos....
Čuj lična korist....ne plaćaj, al ne kontam koja je svrha qrčenja s tim po forumu :?
Plaćaš li zrak iz vodovoda :)
Zakonski neriješenu ekološku taksu za vozilo?
Jok eto ti si zaeban :)
Jeste, čekao sam 21 godinu poslije rata da to počnem drugima nabijati na nos :lol:
Ti plaćaš i ne kontam ni ja koja je svrha da ljude ubjeđuješ u ispravnost tvojih odluka!?
Ne plaćam. Plaćam vodu, koju hvala Bogu imam 0-24 redovno.
Vozilo koristim uredno i plaćam sve ono što i drugi plaćaju. TV sam kupio, nisam ga iznajmio iz RTV doma da bih na njega plaćao neke dodatne namete.

Vjerujem da se trudiš biti "dežurni pametnjaković" na forumu sa 50k + postova i sa 18 objava dnevno reklo bi se "da spavaš na forumu", međutim i pored te činjenice, imaš obraza da meni prigovoriš da se qrčim po forumu, meni koji napišem post na ovom forumu svako dva mjeseca. :kiss: Da budem iskren, smiješan si sa ovim prozivkama i konstatacijama.

Budi mi pozdravljen i pamet u glavu :wink:
Tomahawk11
Globalni moderator

#1107 Re: RTV taksa

Post by Tomahawk11 »

Blinker wrote: Jok eto ti si zaeban :)
Jeste, čekao sam 21 godinu poslije rata da to počnem drugima nabijati na nos :lol:
Ti plaćaš i ne kontam ni ja koja je svrha da ljude ubjeđuješ u ispravnost tvojih odluka!?
Ne plaćam. Plaćam vodu, koju hvala Bogu imam 0-24 redovno.
Vozilo koristim uredno i plaćam sve ono što i drugi plaćaju. TV sam kupio, nisam ga iznajmio iz RTV doma da bih na njega plaćao neke dodatne namete.

Vjerujem da se trudiš biti "dežurni pametnjaković" na forumu sa 50k + postova i sa 18 objava dnevno reklo bi se "da spavaš na forumu", međutim i pored te činjenice, imaš obraza da meni prigovoriš da se qrčim po forumu, meni koji napišem post na ovom forumu svako dva mjeseca. :kiss: Da budem iskren, smiješan si sa ovim prozivkama i konstatacijama.

Budi mi pozdravljen i pamet u glavu :wink:
:lol: :lol: :lol:
Pozdravljam i ja tebe :)
edo_79

#1108 Re: RTV taksa

Post by edo_79 »

Od mene dinara neće dobit ....ende!
Dozer

#1109 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

Pa i nece...dinari odavno nisu u modi :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#1110 Re: RTV taksa

Post by Tomahawk11 »

Jes, kreneš prema Jahorini, staneš u Mokrom ili Han Derventi, ljudi primaju sve....KM, eure, dinare...
kuli1961

#1111 Re: RTV taksa

Post by kuli1961 »

bumboo wrote:Pitanje za upućene: Može li neko objasniti proceduru odjave plaćanja RTV pretplate za vikendicu? Vidim spominjete neku ovjerenu izjavu, ima li negdje obrazac te izjave ili mogu sama otkucati tekst da ne posjedujem TV u vikendici? Gdje to predajem, je li u EP ili RTV? Hvala unaprijed!
RTV taksa se prema zakonu BiH i zakonima entiteta (oba entitetska zakona se smatraju uskladjenim sa zakonom BiH) smatra taksom ZA POSJEDOVANJE radio ili TV aparata. Prema tome, gledaš li ili ne gledas/slusas ili ne slusas radio- nebitno. Dovoljno je da takav aparat IMAS.
Zakonodavstvo predvidja da se lice moze osloboditi te taksene obaveze (to nije porez, kako neki ovdje navode) ako da izjavu da ne posjeduje R/TV aparat. Zakoni NE TRAŽE da potpis izjave o neposjedovanju bude ovjeren. Ovlastena lica iz javne TV kuce (FTV- RTRS) imaju pravo kontrole da li zaista imas ili nemas R/TV aparat.
Prema tome, ne vidim nikakvog razloga ni potrebe, a ni zakonske obaveze da potpis na izjavi bude ovjeren. Fol je u administativnoj taksi za ovjeru poptisa (opstine ili notar). Tu drzava "uzima".
Posto zakon ne obavezuje da potpis bude ovjeren, niti zakon propisuje bilo kakav obrazac, niti to moze, jer je primjenjivi procesni zakon za tu oblast- Zakon o (opstem) upravnom postupku (FBiH/RS), dovoljno je napisati jednostavan podnesak RTV javnom servisu (FTV-RTRS) koji treba da sadrzi lsjedece podatke:

Ime i prezime, adresa

"Ovom izjavom tvrdim da NE POSJEDUJEM R/TV aparat u objektu (adresa) ciji sam vlasnik, te vas obavjestavam da od prvog dana narednog mjeseca (npr. 01.12.2017 godine) prestajem sa placanjem RTV takse.
Dozvoljavam Vam kontrolu objekta, na datoj adresi, u radnom vremenu od.. do...
Potpis
...... "

Zatim tu izjavu posaljes tvom javnom RTV servisu preporucenom postom (postarina oko 2,40 KM),sacuvaj PTT priznanicu, ili podnesak predaj neposredno na protokol RTV-a, trazi da ti na kopiju stave prijemni stambilj i datum prijema.
Za gradjane F BiH kojima racun za struju ukljucuje taksu- kad dobijes racun za struju iz ukupne sume izbij 7,50 Km i plati ostatak.
Gradjanima RS- RTV taksa stize zasebno, mimo racuna za struju, pa kad dodje inkaksant- ili odbij placanje, eventualno pokazi kopiju podneska/izjave ili jednostavno baci uplatnicu RTV takse ako je zateknes u postanskom sanducicu. I MORNO SPAVAS, CAK I U SLUCAJU TUZBE/PRIJEDLOGA ZA DOZVOLU IZVRSENJA.
Ono sto je bitno- ta izjava vrijedi od prvog dana narednog mjeseca i uz uslov da zaista NEMAS R/TV aparat.
Nebitno je hoce li oni vrsiti kontrolu ili nece, vec je bitno da si dao izjavu, dao tacnu oznaku nekretnine i pruzio mogucnost kontrole.
Dajte, ljudi, dokle cete vise cumurati oko ove takse -placati ili ne placati? Dosadno vam, pa nemate druga posla? Ako imate R/TV aparat, a necete da placate- Ok, vasa stvar, samo racunajte da cete kad tad biti prinudjeni na to sudskim putem. Ako nemate R/TV aparat, a stize vam taksa (u F BiH) uz racun za struju- uradite kako vam predlazem i mirna Bosna.

Relevantni Zakon o javnom RTV servisu F BiH- bitni su clanovi 54. i narocito 58. :

http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp?wbf_id=206
Dozer

#1112 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

kuli1961 wrote: RTV taksa se prema zakonu BiH i zakonima entiteta (oba entitetska zakona se smatraju uskladjenim sa zakonom BiH) smatra taksom ZA POSJEDOVANJE radio ili TV aparata. Prema tome, gledaš li ili ne gledas/slusas ili ne slusas radio- nebitno. Dovoljno je da takav aparat IMAS.
I ovo bi bilo super - kada bi bilo bas tako.
Jeste, kazu da je tako, ali onda i sami sebe pobiju u tome time sto kazu da se to odnosi na JEDNO domacinstvo, a ne na JEDAN TV prijemnik/uredjaj.
Logika kaze da bi se onda to trebalo placati za SVAKI TV uredjaj koji se posjeduje, a ne po domacinstvu. Time, u stvari, kazu da to jeste nekakva pretplata za kanale JS, odnosno neka vrsta poreza.
kuli1961

#1113 Re: RTV taksa

Post by kuli1961 »

Dozer wrote:
kuli1961 wrote: RTV taksa se prema zakonu BiH i zakonima entiteta (oba entitetska zakona se smatraju uskladjenim sa zakonom BiH) smatra taksom ZA POSJEDOVANJE radio ili TV aparata. Prema tome, gledaš li ili ne gledas/slusas ili ne slusas radio- nebitno. Dovoljno je da takav aparat IMAS.
I ovo bi bilo super - kada bi bilo bas tako.
Jeste, kazu da je tako, ali onda i sami sebe pobiju u tome time sto kazu da se to odnosi na JEDNO domacinstvo, a ne na JEDAN TV prijemnik/uredjaj.
Logika kaze da bi se onda to trebalo placati za SVAKI TV uredjaj koji se posjeduje, a ne po domacinstvu. Time, u stvari, kazu da to jeste nekakva pretplata za kanale JS, odnosno neka vrsta poreza.
To jeste tako. RTV taksa se placa za jedno domacinstvo- vidi clan 54. zakona. Dakle, u kuci ili stanu mozes imati "xy" TV i "z" radio aparata, platices jednu taksu. Ali ako imas npr stan i vikendicu, i u oba prostora po 1 TV, platices 2 takse.
Drugo, RTV taksa nije pretplata za kanale JS-a, vec taksa kao nacin finansiranja J RTV servisa. Porez je nesto drugo- poresko davanje se definise kao jednokratno davanje u budzet (drzave, republike, federacije, kantona, opstine, svejedno) koje je obavezno (kojeg se ne mozes osloboditi).
No, mislim da je nebitno kako ce ko zvati ovu taksu, vec je bitno naci pravilan, zakonom propisan najbrzi najefikasniji nacin da se oslobodi te obaveze ako je zakonski moguce. Upravo iz tog motiva sam i napisao prethodni post sa objasnjenjima. Inat- "necu da platim za smece od kanala"- ne pije vode. I u Evropi postoje JS-i, i postoji istovrsna taksena obaveza i svi placaju. BiH nije izuzetak od evropskih praivla, tradicije i prakse. No to je nebitno.

Primjer iz prakse- jedan moj drug nema TV kao aparat, nema ni radio. On je IT zaludjenik, pa neke radio i TV kanale gleda iskljucivo preko interneta. Kupio mocan laptop i veci dodatni monitor, prikljucio ga i tako gleda. RTRS-u je dao gore opisanu izjavu, ono dosli u kontrolu, blenuli, htjeli ga navuci da mu je monitor u biti TV, sto naravno nisu uspjeli kad im je pokazao tehnicke specs tog monitora, dali mu ispravu da zaista nema ni TV ni radio prijemnik i on ne placa, cist.. tj. gleda sta zeli, bez takse. Njegov izbor, ali zakonski pravilan. Ni meni se program JS nimalo ne dopada, ali hocu komociju velikog ekrana, dakle imam TV i placam taksu JS-u.
kuli1961

#1114 Re: RTV taksa

Post by kuli1961 »

Drugi primjer- moj vlastiti:
Zivim u svojoj stambenoj jedinici, placam taksu. Od roditelja sam naslijedio drugu stambenu jednicu, trenutno niko ne zivi. TV iz tog stana sam izbacio, odjavio ga na opisani nacin i nemam obavezu RTV takse.
dosada_ziva

#1115 Re: RTV taksa

Post by dosada_ziva »

ti si bas zapeo da se ovaj harac treba placat pa da nam Sebija kroji sta ce da bude na tv-u a sta ne

sigurno radis tamo, ili mozda neko tvoj

ustvari idete na posao, a nista ne radite
Dozer

#1116 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

kuli1961 wrote: To jeste tako. RTV taksa se placa za jedno domacinstvo- vidi clan 54. zakona. Dakle, u kuci ili stanu mozes imati "xy" TV i "z" radio aparata, platices jednu taksu. Ali ako imas npr stan i vikendicu, i u oba prostora po 1 TV, platices 2 takse.
Nisi me shvatio. Ja i kazem da to jeste tako.
Ali, ako se kaze da je to "taksa na posjedovanje TV prijemnika/aparata", onda je logicno da tu taksu placas za svaki TV uredjaj koji posjedujes, a ne "po domacinstvu".
Jer, ako je "po domacinstvu", onda to vise nije "taksa na posjedovanje TV prijemnika", nego nesto skroz drugo.
Drugo, RTV taksa nije pretplata za kanale JS-a, vec taksa kao nacin finansiranja J RTV servisa. Porez je nesto drugo- poresko davanje se definise kao jednokratno davanje u budzet (drzave, republike, federacije, kantona, opstine, svejedno) koje je obavezno (kojeg se ne mozes osloboditi).
No, mislim da je nebitno kako ce ko zvati ovu taksu, vec je bitno naci pravilan, zakonom propisan najbrzi najefikasniji nacin da se oslobodi te obaveze ako je zakonski moguce. Upravo iz tog motiva sam i napisao prethodni post sa objasnjenjima. Inat- "necu da platim za smece od kanala"- ne pije vode. I u Evropi postoje JS-i, i postoji istovrsna taksena obaveza i svi placaju. BiH nije izuzetak od evropskih praivla, tradicije i prakse. No to je nebitno.
Sve to stoji, i to sam i ranije napisao X puta. Problem ovdje je sto to nije drzavni JS, nego stranacke prcije.
Cim se taj servis uspostavi kao pravi drzavni i cim ga budu placali direktno svi u drzavi, a ne preko kojekakvih entitetskih JS, ja cu biti prvi koji ce ga placati. Do tada, zivo mi se hebe sto Dodik upravlja jednim blentitetskim JS (RTRS), Bakir drugim (FTV), Covic kmeci za svojim kojeg nema, a svi oni zajedno jedinim drzavnim - BHT.
Dzontra_Volta

#1117 Re: RTV taksa

Post by Dzontra_Volta »

Dozer wrote:
kuli1961 wrote: To jeste tako. RTV taksa se placa za jedno domacinstvo- vidi clan 54. zakona. Dakle, u kuci ili stanu mozes imati "xy" TV i "z" radio aparata, platices jednu taksu. Ali ako imas npr stan i vikendicu, i u oba prostora po 1 TV, platices 2 takse.
Ali, ako se kaze da je to "taksa na posjedovanje TV prijemnika/aparata", onda je logicno da tu taksu placas za svaki TV uredjaj koji posjedujes, a ne "po domacinstvu".
Jer, ako je "po domacinstvu", onda to vise nije "taksa na posjedovanje TV prijemnika", nego nesto skroz drugo.
Meni sad nije jasno: ako piše da se plaća po "domaćinstvu", zašto bi se onda plaćale takse i za kuću i za vikendicu? Isto domaćinstvo je vlasnik i jednog i drugog.
kuli1961

#1118 Re: RTV taksa

Post by kuli1961 »

dosada_ziva wrote:ti si bas zapeo da se ovaj harac treba placat pa da nam Sebija kroji sta ce da bude na tv-u a sta ne

Prvo pogledaj u ogledalo, pa tek onda drugima lijepi etikete. Gdje ja radim i sta radim, ti sa tim nista nemas. Postovima sam pojasnio kako stoje stvari sa zakonske strane, sta se moze a sta mora uraditi Javni servis cine 3 javne rtv kuce bhrtv, rtrs iftv, to je tako prooisano zakonom o javnom rtv sistemu bih, dakle taj BIH zakon dozvoljava te rtv kuce kao ravnopravne dijelove jav og servisa. Od rtv takse se sve 3 finansiraju. Njiihova uredjivacka politika je direktni rezultat izbora. Svako od nas ima pravo izbora hoce li iki nece placati, a izbor nosi i posljedice. Toliko od mene.
kuli1961

#1119 Re: RTV taksa

Post by kuli1961 »

Dzontra_Volta wrote:
Dozer wrote:
Meni sad nije jasno: ako piše da se plaća po "domaćinstvu", zašto bi se onda plaćale takse i za kuću i za vikendicu? Isto domaćinstvo je vlasnik i jednog i drugog.
U principu-dobro receno. No, pojam domacinstva u smislu rtv zakona se odnosi na "adresu"...tako da su stan i vikendica 2 adrese. Nemusto je, znam, ali je tako. Necu vise o ovome, koliko mi je trebalo da smanjim obavezu, uradio sam. Koliko viidm, mnogi ovdje samo nesto drobe, filozofiraju, inate se, a nista ne preduzimaju da se oslobode obaveze ako postoje zakonski uslovi.
boshniak

#1120 Re: RTV taksa

Post by boshniak »

friskyoreo wrote:Da ne citam cijelih 45 stranica... Kako se moze izbjeci placanje RTV takse i da li postoji mogucnost da u buducnosti dodje tuzba zbog neplacanja? Hvala
Može se isbjeći tako što se račun za struju plaća ručno popunjenom uplatnicom u EL privredi, ili u banci, ili elektronskim bankarstvom. Do tužbe može doći, ali ne mogu ti sabrati iznose za više od jedne godine, jer računi za RTV zastarijevaju za jednu godinu, odnosno svaki račun zasebno zastarijeva za tačno godinu dana računajući od roka dospijeća.
Dzontra_Volta

#1121 Re: RTV taksa

Post by Dzontra_Volta »

boshniak wrote:
Može se isbjeći tako što se račun za struju plaća ručno popunjenom uplatnicom u EL privredi, ili u banci, ili elektronskim bankarstvom. Do tužbe može doći, ali ne mogu ti sabrati iznose za više od jedne godine, jer računi za RTV zastarijevaju za jednu godinu, odnosno svaki račun zasebno zastarijeva za tačno godinu dana računajući od roka dospijeća.
Da, ali pošto se ovo ne vodi kao "račun" nego kao "taksa", da li u tom pogledu ima neke razlike?
boshniak

#1122 Re: RTV taksa

Post by boshniak »

Dzontra_Volta wrote:
boshniak wrote:
Da, ali pošto se ovo ne vodi kao "račun" nego kao "taksa", da li u tom pogledu ima neke razlike?
Nema razlike, sudska praksa je usvojila rok od 1god.
escobar__

#1123 Re: RTV taksa

Post by escobar__ »

kuli1961 wrote:
dosada_ziva wrote:ti si bas zapeo da se ovaj harac treba placat pa da nam Sebija kroji sta ce da bude na tv-u a sta ne

Prvo pogledaj u ogledalo, pa tek onda drugima lijepi etikete. Gdje ja radim i sta radim, ti sa tim nista nemas. Postovima sam pojasnio kako stoje stvari sa zakonske strane, sta se moze a sta mora uraditi Javni servis cine 3 javne rtv kuce bhrtv, rtrs iftv, to je tako prooisano zakonom o javnom rtv sistemu bih, dakle taj BIH zakon dozvoljava te rtv kuce kao ravnopravne dijelove jav og servisa. Od rtv takse se sve 3 finansiraju. Njiihova uredjivacka politika je direktni rezultat izbora. Svako od nas ima pravo izbora hoce li iki nece placati, a izbor nosi i posljedice. Toliko od mene.
Zakon veliš?
L u c i f e r

#1124 Re: RTV taksa

Post by L u c i f e r »

ma neka ga puše i oni i taxa

ne dam
channel10

#1125 Re: RTV taksa

Post by channel10 »

kuli1961 wrote:

Da ubleho, ali na teritoriji EPBIH -a sto dalje čini diskriminaciju.

Samo da drugima prijavim da EP ipak sabire sve dugove po osnovu takse ali ih ne prikazuje na računu.
Post Reply