Jest, jest....Bosna je ista ko AustralijaAlexander Abramovich wrote:U Australiji i Bosni je filozofija ista, samo što naša raja misle da na zapadu (ili istoku, svejedno) pare rastu na grani.
Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#1101 Re: Jadi nas nezaposlenih
- Alexander Abramovich
#1102 Re: Jadi nas nezaposlenih
To je tačno, ali nema veze sa ovim o čemu ja pričam.Lajavikrelac wrote:Jest, jest....Bosna je ista ko AustralijaAlexander Abramovich wrote:U Australiji i Bosni je filozofija ista, samo što naša raja misle da na zapadu (ili istoku, svejedno) pare rastu na grani.Ti porediš uređenu viskorazvijenu zemlju koja, tako reći, nije osjetila krizu i koja uvozi radnu snagu sa Bosnom u kojoj ne fercera ni željeznički saobraćaj između dva grada kako treba, gotovo 50% nezaposlenih, enormnom i preskupom administracijom i nepostojećom privredom? Bujrum...
- Domaci izdajnik
#1103 Re: Jadi nas nezaposlenih
Kako nema? Trud i zalaganje u zemlji gdje se to cijeni i nagrađuje, i trud i zalaganje u zemlji u kojoj se cijeni čiji si rođo, šura, zejo, zemo, sin sa tendencijom da ćeš napredovati u karijeri kad u Sahari procvjeta skijaški turizam!
- Alexander Abramovich
#1104 Re: Jadi nas nezaposlenih
Odakle ti to da se trud i zalaganje u Australiji cijeni? Cijeni se onoliko koliko ti dopustiš, a ako pustiš da te jašu, jahaće te.Lajavikrelac wrote:Kako nema? Trud i zalaganje u zemlji gdje se to cijeni i nagrađuje, i trud i zalaganje u zemlji u kojoj se cijeni čiji si rođo, šura, zejo, zemo, sin sa tendencijom da ćeš napredovati u karijeri kad u Sahari procvjeta skijaški turizam!
- Domaci izdajnik
#1105 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa što se onda ne vratiš u BIH?...isto je kao u Australiji samo nemamo kengure al zato volova i ovaca ko u priči 
- Alexander Abramovich
#1106 Re: Jadi nas nezaposlenih
A što ti ne dođeš u Australiju kad je već sve tako sjajnoLajavikrelac wrote:Pa što se onda ne vratiš u BIH?...isto je kao u Australiji samo nemamo kengure
Bez zajebancije, ono o čemu pričam nema veze s uređenjem. Ovdje su ulice čistije, manje je kriminala, politika je poštenija, ali posao je nešto drugo. Dok sam radio u hotelu, niko mi nije ni hvala govorio, izrabljivali su me na sve strane, a šutio sam i kupio kontakte. Na kraju je upalilo.
-
mali_balon
#1107 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ja bi samo da dam savjet ovima iz dijaspore. Dakle, cim pocnete razmisaljti da napisete nesta tipa ..."kod nas u ameriki australiji, EU, zanzibaru..." da to sto ste htjeli napisati zaboravite i napustite odredjenu temu na kojoj ste htijeli pisati, pogotovu ovu temu.
Cuj njega ides na poso zbog raje, daj BA na poso se ide da se radi zaradi i potrosi, a raje ima i mimo posla. Pa necu doci na salter Elektroprivrede i reci "e ovo je moja raja, nama je fino na poslu". Daj ljudi odrastite.
I opet, po 1000000 put, molim dijasporu i zaposlene da zaobiju temu ako nemaju kakav konkretan savjet ili inforamciju. Hvala
Ovo je tema za nas lijene da malo kukamo.
Cuj njega ides na poso zbog raje, daj BA na poso se ide da se radi zaradi i potrosi, a raje ima i mimo posla. Pa necu doci na salter Elektroprivrede i reci "e ovo je moja raja, nama je fino na poslu". Daj ljudi odrastite.
I opet, po 1000000 put, molim dijasporu i zaposlene da zaobiju temu ako nemaju kakav konkretan savjet ili inforamciju. Hvala
Ovo je tema za nas lijene da malo kukamo.
- Domaci izdajnik
#1108 Re: Jadi nas nezaposlenih
Skupa kartaAlexander Abramovich wrote:A što ti ne dođeš u Australiju kad je već sve tako sjajno . Isto je kao u BiH, samo imamo kengure .
-
mali_balon
#1109 Re: Jadi nas nezaposlenih
Alexander Abramovich wrote:A što ti ne dođeš u Australiju kad je već sve tako sjajnoLajavikrelac wrote:Pa što se onda ne vratiš u BIH?...isto je kao u Australiji samo nemamo kengure. Isto je kao u BiH, samo imamo kengure
.
Bez zajebancije, ono o čemu pričam nema veze s uređenjem. Ovdje su ulice čistije, manje je kriminala, politika je poštenija, ali posao je nešto drugo. Dok sam radio u hotelu, niko mi nije ni hvala govorio, izrabljivali su me na sve strane, a šutio sam i kupio kontakte. Na kraju je upalilo.
A jesi li bi adekvatno placen, jesi li imao ikakvo osiguranje (ne znam kako je u down under, tipa kao kod nas socijalno). Jesi li jeo grah 6 dana zaredom. Meso vidio samo onim reklamnom matrerijalu itd itd.
- Alexander Abramovich
#1110 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nisam bio adekvatno plaćen, a jeo sam ostatke od gostiju. Radio sam na crno, tako da nije bilo nikakvog osiguranja. Nemoj misliti da je to samo u BiH tako, svugdje će ti biti tako ako dopustiš, ali nekad treba procijeniti isplati li se i šta iz toga možeš dobro izvući.mali_balon wrote:Alexander Abramovich wrote:A što ti ne dođeš u Australiju kad je već sve tako sjajnoLajavikrelac wrote:Pa što se onda ne vratiš u BIH?...isto je kao u Australiji samo nemamo kengure. Isto je kao u BiH, samo imamo kengure
.
A jesi li bi adekvatno placen, jesi li imao ikakvo osiguranje (ne znam kako je u down under, tipa kao kod nas socijalno). Jesi li jeo grah 6 dana zaredom. Meso vidio samo onim reklamnom matrerijalu itd itd.
- JThomas
#1111 Re: Jadi nas nezaposlenih
spram naše dijaspore, adam smith se doima kao predani marksista.
- Domaci izdajnik
#1112 Re: Jadi nas nezaposlenih
Eeeeee....u tom slučaju nije bitno je li Australija ili AustrijaAlexander Abramovich wrote:Radio sam na crno,
-
krater
#1113 Re: Jadi nas nezaposlenih
Lajavikrelac wrote:Eeeeee....u tom slučaju nije bitno je li Australija ili AustrijaAlexander Abramovich wrote:Radio sam na crno,govorimo o normalnim i regularnim odnosima.
-
hazbi
#1114 Re: Jadi nas nezaposlenih
odprilike kod mene to ide ovako
povratnik u manji bh entitet,sss-medicinski tehnicar......supruga takodje...prestao sam brojati broj javljanja za sve vrste konkursa koji nude posao....u i izvan struke......egzistenciju objezbjedjujem radeci gotovo sve....od cjepanja drva,kopanja kanala,rad s elektricarem/kad zovne/molerisanje,poljoprivredni radovi,radovi u vocnjacima,gradjevina i slicno....nazalost to ovdje traje maksimalno 6 mjeseci u godini....izvan sezone nema posla...dakle u tih 6 mjeseci moram objezbjediti novac i za racune i za hranu i za odjecu,obucu,ogrjev i sve ostalo....od teskog rada gore mi je samo sto pocesto moras odslusati pametovanja i monologe poslodavaca...nekako najgori su mi dijasporci...ali odsutis....odradis i bjezi dalje....da sam mladji sebi bih postavio neki vremenski cilj -koliko vremena zivota spreman sam potrositi na trazenju posla u BiH....kad bi to vrijeme isteklo pokusao bih pokrenuti samostalno posao u struci...ako je i to nemoguce zbrisao bih preko granice....ja ne mogu/nazalost/i moram trpiti OVO...
p.s.
nije isto biti nezaposlen u provinciji i velikom gradu.....to je jedno i drugo iako sam i dalje u teskoj situaciji sada /proveo 4 godine u tom gradu/kada bi mi neko dao besplatno stan,placene rezije i 1500 maraka djeparca glatko bih odbio da nastavim zivot u Bihacu...onakve marve,neljudi,hostoplera i parazita na jednom /cast rjetkim izuzecima/mjestu niste vidjeli....raja iz Cazina,Kladuse,itd vec je druga prica....ali ono zlo u Biscu treba dozivjeti....
povratnik u manji bh entitet,sss-medicinski tehnicar......supruga takodje...prestao sam brojati broj javljanja za sve vrste konkursa koji nude posao....u i izvan struke......egzistenciju objezbjedjujem radeci gotovo sve....od cjepanja drva,kopanja kanala,rad s elektricarem/kad zovne/molerisanje,poljoprivredni radovi,radovi u vocnjacima,gradjevina i slicno....nazalost to ovdje traje maksimalno 6 mjeseci u godini....izvan sezone nema posla...dakle u tih 6 mjeseci moram objezbjediti novac i za racune i za hranu i za odjecu,obucu,ogrjev i sve ostalo....od teskog rada gore mi je samo sto pocesto moras odslusati pametovanja i monologe poslodavaca...nekako najgori su mi dijasporci...ali odsutis....odradis i bjezi dalje....da sam mladji sebi bih postavio neki vremenski cilj -koliko vremena zivota spreman sam potrositi na trazenju posla u BiH....kad bi to vrijeme isteklo pokusao bih pokrenuti samostalno posao u struci...ako je i to nemoguce zbrisao bih preko granice....ja ne mogu/nazalost/i moram trpiti OVO...
p.s.
nije isto biti nezaposlen u provinciji i velikom gradu.....to je jedno i drugo iako sam i dalje u teskoj situaciji sada /proveo 4 godine u tom gradu/kada bi mi neko dao besplatno stan,placene rezije i 1500 maraka djeparca glatko bih odbio da nastavim zivot u Bihacu...onakve marve,neljudi,hostoplera i parazita na jednom /cast rjetkim izuzecima/mjestu niste vidjeli....raja iz Cazina,Kladuse,itd vec je druga prica....ali ono zlo u Biscu treba dozivjeti....
-
mali_balon
#1115 Re: Jadi nas nezaposlenih
@Abramovic
Ma tamo i na crno kada radis mozes predevarati, kod nas radis legano na crno, nit te placaju nit ti uplacuju socijalno i to jos u drzavnim firmama
. Eto jeo si ostatke od gostiju makar je bilo mesa
.
Ti si radom na crno cekao bolju situaciju, ovdje nema bolje situacije, kontas, cak se negdje vise isplati raditi na crrno nego biti prijavljen. Osim ako nemas stele ali onda ne bi ni bio u takvoj situaciji.
Ma tamo i na crno kada radis mozes predevarati, kod nas radis legano na crno, nit te placaju nit ti uplacuju socijalno i to jos u drzavnim firmama
Ti si radom na crno cekao bolju situaciju, ovdje nema bolje situacije, kontas, cak se negdje vise isplati raditi na crrno nego biti prijavljen. Osim ako nemas stele ali onda ne bi ni bio u takvoj situaciji.
- Alexander Abramovich
#1116 Re: Jadi nas nezaposlenih
Poenta je da se uvijek više isplati raditi, ili barem pokušati. Možda je zarada nikakva, ali možda nađeš ženu svog života (ili muškarca) u toj firmi, a možda te i neko drugi zaposli s kim se slučajno sretneš. Sjedeći kući nećeš ništa promijeniti na bolje, to ti pokušavam reći.mali_balon wrote:@Abramovic
Ma tamo i na crno kada radis mozes predevarati, kod nas radis legano na crno, nit te placaju nit ti uplacuju socijalno i to jos u drzavnim firmama. Eto jeo si ostatke od gostiju makar je bilo mesa
.
Jbg, 400 KM je plata, od koje 300 KM pojedeš, ali se barem nešto dešava (a često barem imaš zdravstveno osiguranje, ja ni to nisam imao, a jedna fucking plomba je 400-500 AUD), dok kad sjediš kući, samo te depresija još više puca, pa ne možeš ni gazdu poslati u pm kad ga odjebeš. Nadam se da shvataš šta ti govorim.
A možda bude i mesa ako neki kolega donese pola janjeta od jučerašnjeg ražnja
-
frx
#1117 Re: Jadi nas nezaposlenih
ja te jarane nemogu slusat vise pa cu ti ovako reci.Alexander Abramovich wrote:U Australiji i Bosni je filozofija ista, samo što naša raja misle da na zapadu (ili istoku, svejedno) pare rastu na grani.Lajavikrelac wrote:Aha sad je jasnije....Alexander Abramovich wrote:Ipak, promijenio sam tu filozofiju i u Australiji
radio sam i u bosni i u svedskoj i u norveskoj i u njemackoj i moja iskustva su sljedeca
ja sam u svedskoj radio najjadniji poso kad to kazem mislim na najmanje placen posao, a to je ciscenje na gradzevini.Satnica mi je bila 70 kruna, ili 7 eura, i imao sam para za sve. Za 5 dana zaradim mjesecnu platu koju sam imao u bosni kao ekonomista i o cemu ti covjece pricas. Bas bi te volio vidjet da radis jedno 5-6 mjeseci ovdje za 500KM i ja jebem mater svakom gazdi koji mi na razgovoru pocne snizavati moje kvalifikacije i ono sta ja mogu uraditi ili ne. Daj mi platu mater ti jebem da i ja mogu ziviti a ne samo ti, i dok svi nebudemo rekli otvoreno svakom ovom idiotu privatniku sto hoce da za njega dzaba radimo nista nam nece biti bolje i netreba da nam bude.
-
frx
#1118 Re: Jadi nas nezaposlenih
i zaboravih, ali uzbudim se pa neznam ni sta pisem, ali znamo mi da nerastu pare na grani ali jarane razlika je kad radis jebu te po citav dan i kad nemas ni za cigara a razlika je isto tako tesko raditi ali kad kuci dodzes pun frizider
-
frx
#1119 Re: Jadi nas nezaposlenih
a da nespominjem da npr sam pocnes nesto banke kod nas su ko gasi programa za startup biznise ima samo za odabrane i da neduljim nemojte molim vas porediti rad i egzistenciju u evropskim zemljama i kod nas to poredzenje je nemoguce
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1120 Re: Jadi nas nezaposlenih
i treba navesti da su cijene hrane skoro svugdje iste ili približno iste bez slijeđenja proporcionalosti s platama
jel tako?
jel tako?
-
modem33
#1121 Re: Jadi nas nezaposlenih
Alexander Abramovich wrote:Poenta je da se uvijek više isplati raditi, ili barem pokušati. Možda je zarada nikakva, ali možda nađeš ženu svog života (ili muškarca) u toj firmi, a možda te i neko drugi zaposli s kim se slučajno sretneš. Sjedeći kući nećeš ništa promijeniti na bolje, to ti pokušavam reći.mali_balon wrote:@Abramovic
Ma tamo i na crno kada radis mozes predevarati, kod nas radis legano na crno, nit te placaju nit ti uplacuju socijalno i to jos u drzavnim firmama. Eto jeo si ostatke od gostiju makar je bilo mesa
.
Jbg, 400 KM je plata, od koje 300 KM pojedeš, ali se barem nešto dešava (a često barem imaš zdravstveno osiguranje, ja ni to nisam imao, a jedna fucking plomba je 400-500 AUD), dok kad sjediš kući, samo te depresija još više puca, pa ne možeš ni gazdu poslati u pm kad ga odjebeš. Nadam se da shvataš šta ti govorim.
A možda bude i mesa ako neki kolega donese pola janjeta od jučerašnjeg ražnja, a kući nema ni toga.
U redu je lazove. Ti si otisao u Sydney na mjesec dana sa drzavnog budzeta BiH-a i samo zajebavas ljude. Ovo sto ti pricas nitko ziv ne radi niti bi pristao jer troskovi zivota su 800 KM mjesecno. To sto je netko pristao radit za 500 KM mjesecno znaci da ima "nekog skrivenog sponzora" .... za koje ostali ne znaju .... inace bi za 2 mjeseca automatski svi napustili posao.
-
mali_balon
#1122 Re: Jadi nas nezaposlenih
Samo da bude jasno, ako govorimo o plati od 500KM moramo malo razjasiti da nije isto kada je neko sam i ima platu 500KM ili ako ima porodicu.
Samac sa 500KM bi mozda mogao prezivjeti mjesec , uz neke ekstremne poteze.
Ako govorimo o plati od 500KM za troclanu porodicu, znamo da nema sanse da se prezivi tako da bi drugi supruznik trebao da ima makar 400KM platu. Znaci da se prezivi uz uredno placene rezije i koliko toliko kvalitetnu prehranu, mozda nekad da si priusti koji komad odjece ili obuce.
Sve ispod je vec naplacanje racuna, losa prehrana, odjecu i obucu mozemo zaboraviti itd itd itd. Mozda grijesim mozda se moze i bolje za te pare
Samac sa 500KM bi mozda mogao prezivjeti mjesec , uz neke ekstremne poteze.
Ako govorimo o plati od 500KM za troclanu porodicu, znamo da nema sanse da se prezivi tako da bi drugi supruznik trebao da ima makar 400KM platu. Znaci da se prezivi uz uredno placene rezije i koliko toliko kvalitetnu prehranu, mozda nekad da si priusti koji komad odjece ili obuce.
Sve ispod je vec naplacanje racuna, losa prehrana, odjecu i obucu mozemo zaboraviti itd itd itd. Mozda grijesim mozda se moze i bolje za te pare
-
frx
#1123 Re: Jadi nas nezaposlenih
neznam za drugu hranu ali mi smo argetu i poli salamu jeftino uzimaliBlack swan wrote:i treba navesti da su cijene hrane skoro svugdje iste ili približno iste bez slijeđenja proporcionalosti s platama
jel tako?
-
julisiz es grant
#1124 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sve se nema a Poli salama se kupujefrx wrote:neznam za drugu hranu ali mi smo argetu i poli salamu jeftino uzimaliBlack swan wrote:i treba navesti da su cijene hrane skoro svugdje iste ili približno iste bez slijeđenja proporcionalosti s platama
jel tako?
-
mali_balon
#1125 Re: Jadi nas nezaposlenih
Imas pitara gdje je kila pite 5KM, razgodis tu kilu na cijeli dan, 30 dana 150KM, ali to je vec luksuz
.