Citroen All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#1101 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

johntra wrote:jah, i šta sad, svi moramo vozati Golfove? Logika je ono, baš...
prijateljski savjet je da mu nudiš auto starije tri do četiri godine...mislim, ono, fakat...a C4 novi uopšte ne zaostaje za Golfom šesticom...da, sad ćeš reći C4 je i mlađi od šestice...
i na kraju, prozvao sam te radi toga što čovjek traži mišljenje o C4...ja kad ne znam nešto konkretno o nekom modelu, ne javljam se, ne kvarim ljudima teme sa prijedlozima koji nemaju veze sa onim što postavljač teme traži...
pitanje para je već druga tema, i postavljač teme ima maasu tema sa finansijskim budžetima, pa nek gugla tamo...
Ne moramo, nigdje nisam napisao "pogledaj samo Golfa", nego "pogledaj i Golfa". Naravno Golf se nece svakom svidjeti, ali najbolje da to odluci onaj koji ne daje bas male pare za takvo auto, i ima mogucnost da bira.

Koja su to auta starija 3-4 godine? Od tri sto sam postavio, dva su isto godiste kao i C4 o kojem je rijec, i jedan je godinu stariji. I sva tri su za klasu veca auta.

Covjek trazi misljenje o C4, konkretnom, i ja sam dao svoje misljenje, tj. da je preskup. Naveo sam razloge zasto. Taj C4 je nov kostao 30 hiljada, i sad je takav oko 30, a ovaj 4 godine star ima cijenu kao 5 godina star Audi A3 koji je nov kostao preko 50 hiljada. Jest da je taj Citroen vani sigruno bio skuplji, ali ravnamo se po BH cijenama.
Hajde da je on presao malo pa da kaze covjek vrijedi zbog kilometraze pa hajde... Evo na PIKu ima ona zelena Astra iz Visokog, presla 60 hiljada, 2011. za 17 milja, jako slicna oprema i motorizacija kao kod ovog Citroena.
condy wrote:JUvijek kad se kupuje auto treba uzeti u obzir tri do četri različita vozila sličnog cjenovnog ranga, probati ih, pa odlučiti šta ti najviše odgovara i šta ti je najpotrebnije. Auto se ne cijeni na osnovu onog što nude na papiru i na slikama. Tek u vožnji možeš ocjeniti stvarne mogućnosti vozila, ako si iskusan dobre i loše strane. Pa nije niko dijete da ne zna da dva različita auta slične opreme u vožnji mogu biti potpuno dva različita auta, i sve ovisi o tome koliko ko ima sluha kao i šta ko očekuje i traži od auta.
Upravo tako. To je ono sto sam ja htio poentirati. Kad mozes da biras od 10 modela, zasto ne probati jos makar 2-3?! Realno, nije da nekom u Bosni 20 milja maraka padne s neba pa da se tek tako daju.
citroen xm

#1102 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

sema911s wrote:tnx citras,. ovdje svi po praznicima, servisi slabo koji da radi, nasao par komada nisu nesto puno para 9+k€ presli oko 100kkm, nesto od opreme, nisu lupani i svi servisirani u ovlastenim u utorak prema bosni valjda nebude neki los primjerak

a predrasude jbga ima nas cudnih svakakvih i kada nesto neces onda neces da je neznam koliko dobro(mene neces vidjet da jedem kavijar, vozim malo auto, mali motorici)

condy znas kako kazu "sto ljudi trista muda"
Ako su toliko prešli i tako održavani, onda ne bi trebao imati nikakve brige. Koji motor, koje vješanje? :-D

Ado, ona auta jesu za klasu više, ali i osnovna su oprema. Dakle ful napucan C4 je možda bio i skuplji od tih limuzina sa osnovnom opremom. Plus, ne trebamo pričati razliku u vožnji C4 i P508 sa istim motorom.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1103 Re: Citroen All About

Post by mali_milojica »

Ja sam takodze rekao da je C4 koji je covjek postavio mozda preskup. Spomenuo sam da u UniCredit Leasingu ima C4 sa malo slabijom opremom za 20k KM star godinu (2013) i presao 40k km. Po meni je to bolja kupovina.
@citroen
Mislio sam na nove DS. Ti stari su samo za vikend,ponekad i kao drugi ili treci auto,a to nisam u situaciji finansirati,barem ne sada.
citroen xm

#1104 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Ma zezam se, mada su mi ovi stari san. :thumbup:

Što se tiče ovih novijih, u DS5 bih se lako pronašao. DS3 mi je mali, a DS4 nije nešto u šta bi sasuo velik novac.

Što se tiče mog razmišljanja, bilo koji kompakt sa 150000 na satu ne vrijedi 20000 KM. Ali u suštini možda je bolje uzeti najnapucanijeg kompakta nego najsiromašniju limuzinu za isti novac.
ado-šampion

#1105 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

Pa ne bih bas rekao da su navigacija, senzori za parkiranje, automatska klima, tempomat, senzor za kisu, sportska sjedista, alu felge 17-ke, itd, osnovna oprema. Sve citajuci opremu C5 na jednom od linkova, plus 140 konja. 508 i Insignija imaju nesto slabiju opremu, ali su za klasu veca auta i kao nova su skuplja od C5.

Ja gledam auto te klase vec neko vrijeme, do 5 godina star, usput pratim i auta za klasu veca. Tako da sam dobro upoznat kako se krecu cijene. Taj C4 ne vrijedi 21 hiljadu nema sanse. Cak i za Kramarove standarde koji su za 10-ak posto veci sto se tice cijena slicnih auta kod nas, posebno onih koja su kupljena ovdje. Obralozio sam dovoljno slozeno zasto tako mislim.

Ne vrijedi ni jedno nepremium auto u toj klasi 21 hiljadu da je preslo preko 120 000, po mom misljenju.
sema911s

#1106 Re: Citroen All About

Post by sema911s »

@citro

motori (mrtvaci dizeli) konja oko 160(3 kolona osiguranja) vjesanje je valjda to +3h3 sport kako vec(kolega mi je nesto objasnjavao nisam slusao)
citroen xm

#1107 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Sa tim C5 nema greške. :thumbup:

Ado, kažem i ja da ne bih dao taj novac. 20000 nije mala cifra kako god okreneš, ali pogledaj cjenovnike novih vozila pa ćeš vidjeti da veća klasa starta sa nižom cijenom od cijene niže klase sa najvećim paketom.
Na taj C5 nisam ni obratio pažnju, a vidim sada da je daleko od najvećeg paketa.
530i

#1108 Re: Citroen All About

Post by 530i »

ado-šampion wrote:
Covjek trazi misljenje o C4, konkretnom, i ja sam dao svoje misljenje, tj. da je preskup. Naveo sam razloge zasto. Taj C4 je nov kostao 30 hiljada, i sad je takav oko 30, a ovaj 4 godine star ima cijenu kao 5 godina star Audi A3 koji je nov kostao preko 50 hiljada. Jest da je taj Citroen vani sigruno bio skuplji, ali ravnamo se po BH cijenama.
Hajde da je on presao malo pa da kaze covjek vrijedi zbog kilometraze pa hajde... Evo na PIKu ima ona zelena Astra iz Visokog, presla 60 hiljada, 2011. za 17 milja, jako slicna oprema i motorizacija kao kod ovog Citroena.

Ado, baš si šampion. C4 kao ovaj crni iz Kramara je koštao možda i 50 hiljada nov...
ado-šampion

#1109 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

530i wrote:
ado-šampion wrote:

Ado, baš si šampion. C4 kao ovaj crni iz Kramara je koštao možda i 50 hiljada nov...
Gdje? Mozda u Njemackoj. Hajde napravi ovakvu konfiguraciju na citroen.ba pa da vidimo koliko ce izaci. I da je kostao 50 hiljada, A3 i BMW 1 s osnovnom opremom i slicnim motorima su bili 50 hiljada. I takvi se s dobrim opremama mogu birati za 20 hiljada 4-5 godina stari.
Sodom1

#1110 Re: Citroen All About

Post by Sodom1 »

https://www.youtube.com/watch?v=gHfPFwcH4io
Da imam love ovo bi sebi uzeo. Kako je dobar ,fantazija.
Skup je ,ziza prava
citroen xm

#1111 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Legendarni HY. Poznat i kao Buldog. Strava, pogotovo ga posebnim čine ovi rebrasti limovi.
U Srbiji se radi jedna profesionalna restauracija ovakvog i pretvaranje u kampera.
Jako ga je teško naći, a zbog ovih rebrastih limova teže i popraviti ako je truo.

ado-šampion wrote:
Gdje? Mozda u Njemackoj. Hajde napravi ovakvu konfiguraciju na citroen.ba pa da vidimo koliko ce izaci. I da je kostao 50 hiljada, A3 i BMW 1 s osnovnom opremom i slicnim motorima su bili 50 hiljada. I takvi se s dobrim opremama mogu birati za 20 hiljada 4-5 godina stari.[/quote]

U BiH je ovakav i sada 34600 KM na akcijskoj cijeni.

Onakav C5 kakav kakav je na tvom linku košta 37600 KM.
em11r

#1112 Re: Citroen All About

Post by em11r »

Mislim da u ovoj klasi nema puno razlika medju konkurencijom sto se tice udobnosti pa samim time nije ni C4 nesto bajkovito meksi i udobniji od golfa.
Ono sto bi mene nagnalo na kupovinu C4 je sama cinjenica da ga mozes ostaviti otkljucanog cak i u Sarajevu a kamoli po kakvim drugim carsijicama.

Da napomenem jos jednom gore se neko poslije mene osvrnuo na mjenjac i spomenuo nesto o izmjeni ulja, iako mozda je mjenjac sealed for life.
Znaci da napomenem ovo je mehanicki robotizirani mjenjac nije klasicni automatik. Ulje je njemu najmanji problem, malo veci razni senzori i hidraulicki sklopovi koji mogu poluditi. Ovo tvrdim na osnovu mjenjaca koji se mogao naci u prethodnoj generaciji C3 i C3 Pluriel, ti robotizirani mjenjaci nisu veselje! Da li su sada ovog usavrsili ne znam.

Sto se tice same motorizacije, tu odgovorno tvrdim da je C4 1.6 HDi mnogo bolji izbor od G6 1.6 TDI. Oko ovog 1.6 TDI narod u zadnje vrijeme dreci kao onomad oko onih dizni i zamajaca na 2.0 tdi

Malo razgledah cjenike da vidim o ovoj tvrdnji od cca 50.000 KM kao nov i vjerovatno je da je bio blizu te cifre ovakav jedan exclusive model sa kozom navigacijom itd. Ako nije bio 50, jest bio 46-7, a s obzirom da je auto uvezeno vrlo je lako da je tamo negdje u EU bio i preko te cifre od 50K.

Malo se razocarah gledajuci ove cjenike ... ovo je totalno dno :)
Image
530i

#1113 Re: Citroen All About

Post by 530i »

ado-šampion wrote:
530i wrote:
ado-šampion wrote:

Gdje? Mozda u Njemackoj. Hajde napravi ovakvu konfiguraciju na citroen.ba pa da vidimo koliko ce izaci. I da je kostao 50 hiljada, A3 i BMW 1 s osnovnom opremom i slicnim motorima su bili 50 hiljada. I takvi se s dobrim opremama mogu birati za 20 hiljada 4-5 godina stari.
Ne razumijem šta pokušavaš da kažeš? Ovaj C4 je nesumnjivo bio skup kao nov, bez obzira gdje je kupljen. Kod Kramara imaš A3 sličnog motora, ali prilično slabije opreme i skuplji je par hiljada, u Dalmiju ima A3 sa sličnom opremom, ali je skuplji 5 hiljada, ilitiga 25% od cijene. Mogu se birati kažeš?
citroen xm

#1114 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Evo ja sam par postova iznad dao cijene sa sajta Citroena u BiH. Dakle trenutne cijene sa akcijama. C5 2.0 koji je Ado postavio je 3000 KM skuplji od ovoga C4 kod Kramara.
madner

#1115 Re: Citroen All About

Post by madner »

Ado kralj, vani je bio skuplji ali kod nas nov sigurno ne bi bio vise od 30 000. :D

Vidi se da covjek zna i umije.
em11r

#1116 Re: Citroen All About

Post by em11r »

Image
citroen xm

#1117 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Srećna nova godina svim forumašima! :thumbup: :thumbup:

Od mene kao poklon jedan interesantan video.

Sodom1

#1118 Re: Citroen All About

Post by Sodom1 »

Citroen zakon :thumbup:
em11r

#1119 Re: Citroen All About

Post by em11r »

citroen xm wrote:Srećna nova godina svim forumašima! :thumbup: :thumbup:

Od mene kao poklon jedan interesantan video.

jbt GS u ko zna koje je ovo godine snimano bez problema moose test odradi, maltene se i ne nagne, a danas ga X auta mladjih 20-30 godina ne moze zavrsiti.

extra vidoje!!!
Sodom1

#1120 Re: Citroen All About

Post by Sodom1 »

celeron

#1121 Re: Citroen All About

Post by celeron »

Pozdrav

Poznati problem: "airbag light on citroen xsara picasso"

Mrdao vozacevo sjediste, ali to nije od pomoci.
em11r

#1122 Re: Citroen All About

Post by em11r »

celeron wrote:Pozdrav

Malo detaljnije provjeri kablove ispod sjedista pa gdje na dijagnostiku ponisti gresku.
celeron

#1123 Re: Citroen All About

Post by celeron »

em11r wrote:
celeron wrote:Pozdrav

Malo detaljnije provjeri kablove ispod sjedista pa gdje na dijagnostiku ponisti gresku.
Bio u ovlastenom servisu radio dijagnostiku, i oni kazu da je na "volanu problem", te mi jos nađoše problem da je "regulator tlaka" pokvaren.
nellismo

#1124 Re: Citroen All About

Post by nellismo »

I kako su vozaci C4 zadovoljni sa autom? Ja kontam uzeti C4 2011/2012 1.6 HDI. Odrzavanje, snaga motora, nabavka dijelova, udobnost itd?
plemba

#1125 Re: Citroen All About

Post by plemba »

nellismo wrote:I kako su vozaci C4 zadovoljni sa autom? Ja kontam uzeti C4 2011/2012 1.6 HDI. Odrzavanje, snaga motora, nabavka dijelova, udobnost itd?
e i mene to zanima

i ja sam u potrazi za jednim :D
Post Reply