Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HM 2011

#1101 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by HM 2011 »

Dozer wrote:I treba da bude.
Prvo, presli su na skoro duplo jeftiniji mazut (toplane), i pri tome duplo slabije griju, a istovremeno hoce da dignu cijenu grjanja. Ne treb biti ekonomista pa da se shvati kako ovdje nesto ne stima.
Drugo, sad nece povecati cijenu, nego ce to vjerovatno uraditi nekad na ljeto ( ili, po novobosanskom pravopisu - naljeto), nadajuci se da ce tako ljude polako uvesti u nove cijene do zime. Naravno, zajebace se.
Trece, ako ovo urade ovako, a hoce sigurno, mogu ocekivati da ce im bar jos 20% korisnika odbit placanje potpuno, a jos isto toliko ce im placati samo dio. Ja prvi im ne dam vise od ovoga sto placam sada, a zivo me zanima kako ce me iskljuciti.

Kad se sve ovo sabere i oduzme, Toplane ce komotno moci staviti kljuc u bravu.
Druga solucija ce im biti da se sve tri firme stope u jednu (BH gas, Sarajevogas i Toplane), sto oni sigurno nece uraditi jer tako bi vlastodrsci izgubili desetine miliona.
Razumijem problem da se korisnici toplana tek tako ne mogu niti isključiti sa sistema - prisiljeni su na to - pa je jedini način da im umanjimo dugove to da im povećamo iznose za naplatu (10-20% ili slično)....

Ne razumijem zašto bi plin trebao biti skuplji potrošačima plina - ljudi samo odjave plin ili ga jednostavno ne koriste i manje je potrošača plina te povećavanje spirale poskupljenja ?

Energetska klasa A+++ kuca na vrata svima....
sumirprimus

#1102 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by sumirprimus »

meni nije jasna jedna stvar...kako bh gas i sarajevo gas?ako jedni uzimaju iz vana pa prodaju ovim drugim,oni trecim..treci cetvrtim..pa to je cetvrta ruka...to nema ni na pijaci.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1103 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by hrasno38 »

sumirprimus wrote:meni nije jasna jedna stvar...kako bh gas i sarajevo gas?ako jedni uzimaju iz vana pa prodaju ovim drugim,oni trecim..treci cetvrtim..pa to je cetvrta ruka...to nema ni na pijaci.
U tom lancu treba ukinuti sve osim jedne firme a to je BH gas dakle Sarajevogas i Energoinvest vozdrica i plin bi jednostavno uz izbacivanje dva posrednika morao biti jeftiniji i to solidno. ....

cijena gasa je u zadnje dvije i pol godine smanjena od Gasproma za 40 posto, a do kraja godine očekuje se da će biti manja za ukupno 60 posto.....sa 530 dolara smanjena i biće još smanjena na cca 200 dolara...

ko onda ovdje koga zega?????!!!!
VjecitiStudent

#1104 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by VjecitiStudent »

hrasno38 wrote:
sumirprimus wrote:meni nije jasna jedna stvar...kako bh gas i sarajevo gas?ako jedni uzimaju iz vana pa prodaju ovim drugim,oni trecim..treci cetvrtim..pa to je cetvrta ruka...to nema ni na pijaci.
U tom lancu treba ukinuti sve osim jedne firme a to je BH gas dakle Sarajevogas i Energoinvest vozdrica i plin bi jednostavno uz izbacivanje dva posrednika morao biti jeftiniji i to solidno. ....

cijena gasa je u zadnje dvije i pol godine smanjena od Gasproma za 40 posto, a do kraja godine očekuje se da će biti manja za ukupno 60 posto.....sa 530 dolara smanjena i biće još smanjena na cca 200 dolara...

Cijena ruskog plina jeste pala, ali ne toliko, trenutno tek 20% u odnosu na početak 2012.
http://www.indexmundi.com/commodities/? ... rrency=eur

I Bečarević malo šilji u svoju korist.
hrasno38

#1105 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by hrasno38 »

VjecitiStudent wrote:
hrasno38 wrote:

Cijena ruskog plina jeste pala, ali ne toliko, trenutno tek 20% u odnosu na početak 2012.

ali je pala!!! a nama kao krajnjim korisnicima porasla. Sad je kubik sa svim oko marke i za 100 kubika platis 100 KM. Da je 20% manja bilo bi 80 KM i na godisnjem obracunu 220 KM manja sto mzoe pokriti jedan cijeli mjesec prosjecnog grijanja. Zar nije neki dan i onaj Slovenac rekao da zbog neuredjenog sistema i neimanja zakona o energentima BiH placa najvecu cijenu plina u Evropi.
VjecitiStudent

#1106 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by VjecitiStudent »

hrasno38 wrote:
VjecitiStudent wrote: Cijena ruskog plina jeste pala, ali ne toliko, trenutno tek 20% u odnosu na početak 2012.

ali je pala!!! a nama kao krajnjim korisnicima porasla. Sad je kubik sa svim oko marke i za 100 kubika platis 100 KM. Da je 20% manja bilo bi 80 KM i na godisnjem obracunu 220 KM manja sto mzoe pokriti jedan cijeli mjesec prosjecnog grijanja. Zar nije neki dan i onaj Slovenac rekao da zbog neuredjenog sistema i neimanja zakona o energentima BiH placa najvecu cijenu plina u Evropi.
Tu spora nema, cijena plina kod nas bi sada morala biti 20% niža u odnosu na 2012.
hrasno38

#1107 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by hrasno38 »

VjecitiStudent wrote:
hrasno38 wrote:
VjecitiStudent wrote: Cijena ruskog plina jeste pala, ali ne toliko, trenutno tek 20% u odnosu na početak 2012.

Tu spora nema, cijena plina kod nas bi sada morala biti 20% niža u odnosu na 2012.
Cak mislim da bi trebala biti i 30% niza jer su oni povecavali cijene od 2012 bar koliko me sjecanje sluzi....ma ko ce znati tu bagru...to vise niko ne moze upratiti. Prosle godine su za Decembar ispostavili racune koji nisu imali veze sa pamecu doduse u citavom regionu su stigli takvi racuni ali za razliku od BiH u Srbiji su nesto uradili po tom pitanju a ovdje se samo mudru ucutali i uzeli ogromen pare.
quarterback

#1108 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by quarterback »

hrasno38 wrote:

:thumbup:
Dozer

#1109 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Dozer »

Ovdje je najveci problem relativna maloumnost gradjana, a pogotovo nesolidarsnost istih.

Evo, neka svi oni koji su na Toplanama (centralno) ne plate racun za januar, ili bar 80% njih/nas. Te pare ostaviti na stranu, ali pokazati mamlazima na vlasti, a i Toplanama, da mi, GRADJANI, imamo i te kakav alat da njima zavrnemo pipu.
Oni nama ne mogu nikako.
Sta ce? Tuziti nas? Pa eto, neka tuze sve svoje korisnike. Ali, to se nikada ne bi desilo jer bi to znacilo da se odmah mogu zatvoriti.

Da ne pricamo o tome da bi se kroz jedan sudski proces, a u kojem bi ucestvovala vecina korisnika Toplana, odmotalo klupko koje bi sigurno pokazalo kako nas sve bukvalno pljackaju vec godinama.

Znaci, na njih treba napraviti najbrutalniji, ali i najefikasniji moguci pritisak - ukinuti im pare.
vješalica

#1110 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by vješalica »

hrasno38 wrote:
hah ti bi čitav energoinvest ukinuo,vjerovatno ne znaš ni koji je obim rada te firme,ali bi ti to ukinuo samo radi plina
goru glupost nisam pročitala ovdje
hrasno38

#1111 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by hrasno38 »

vješalica wrote:
hrasno38 wrote:
hah ti bi čitav energoinvest ukinuo,vjerovatno ne znaš ni koji je obim rada te firme,ali bi ti to ukinuo samo radi plina
Ha pricas o Energoinvestu covjeku koji je prije rata radio u njemu. Govorim samo o lancu koju je vezan za distribuciju gasa i gdje kad dobijes racun u cijenu su uracunati troskovi sve tri firme. Dakle o glupostima mi mogli pricati kad bi procitala sta napisao onako kako treba.
vješalica

#1112 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by vješalica »

hrasno38 wrote:
vješalica wrote:
hrasno38 wrote:
Ha pricas o Energoinvestu covjeku koji je prije rata radio u njemu. Govorim samo o lancu koju je vezan za distribuciju gasa i gdje kad dobijes racun u cijenu su uracunati troskovi sve tri firme. Dakle o glupostima mi mogli pricati kad bi procitala sta napisao onako kako treba.
nisam ti ja kriva što ne znaš pisati niti se izražavati
haj vozdra
VjecitiStudent

#1113 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by VjecitiStudent »

Izjavili ste da BiH plaća najskuplji plin u Evropi.
- Da, ali ne toliko zbog nabavne cijene plina, koja nije tako visoka za BiH, nego zbog tranzitnih troškova kroz Mađarsku. Tu smo suočeni sa nevjerovatno nefleksibilnim, tvrdim i rekao bih skoro iskorištavajućim odnosnom mađarskog operatera prenosnog sistema prema BH gasu, odnosno Energoinvestu, i tu stavrno BiH ne može napraviti ništa jer zavisi od Mađara, ali ako bi iz postojećeg plinovoda kroz Srbiju neko drugi snabdijevao bh. tržište gasom kupljenim u Srbiji, onda bi se nepodnošljivi troškovi zaobišli, ali nema pravnog okvira unutra BiH za pristup treće strane.
http://www.oslobodjenje.ba/ekonomija/ja ... kao-oruzje
hrasno38

#1114 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by hrasno38 »

vješalica wrote:hah ti bi čitav energoinvest ukinuo,vjerovatno ne znaš ni koji je obim rada te firme,ali bi ti to ukinuo samo radi plina
hrasno38 wrote:Ha pricas o Energoinvestu covjeku koji je prije rata radio u njemu. Govorim samo o lancu koju je vezan za distribuciju gasa i gdje kad dobijes racun u cijenu su uracunati troskovi sve tri firme. Dakle o glupostima mi mogli pricati kad bi procitala sta napisao onako kako treba.
vješalica wrote:nisam ti ja kriva što ne znaš pisati niti se izražavati
haj vozdra
a sta sam ja napisao i gdje sam asocirao da treba ukinuti kompletan Energoinvest????? Nisam siguran ko je ovdje nepismen!

"U tom lancu treba ukinuti sve osim jedne firme a to je BH gas dakle Sarajevogas i Energoinvest vozdrica i plin bi jednostavno uz izbacivanje dva posrednika morao biti jeftiniji i to solidno. ....
OldMayor

#1115 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by OldMayor »

Toplane rade punim kapacitetom u periodu grijanja, tj. zimi jel od tamo oktobra evo do marta, to je dakle 6 mjeseci, gdje se sigurno i jedan mjeseci ne radi punom parom, jer evo npr ovih dana temperature su bile 10+ stepeni vani. Pod ovim rade, mislim na to da su im ljudi, radnici angazovani da ukljucuju, loze, iskljucuju grijanje, da nabavljaju plin, pregovaraju bla, bla sta vec rade...

Ostatak godine Toplane NE RADE.

E sad mene zanima, kako tokmaci ne mogu spremiti da nas ugriju u tih 6 mjeseci kada su 'slobodni'. Sta rade oni tamo od marta do oktobra? Osim sto naplacuju racune, pomalo odrzavaju postrojenja, sta ti ljudi rade? Vjerovatno hlade jaja.

I umjesto kad si vec hladio jaja pola godine, zapni onda drugo pola godine jebemu kralja. Jok. Oni kad treba da rade, kad se ocekuje od njih, oni tad ne rade.

I zato umjesto da mamlazi vec sada, znaci u martu krenu sa pripremama za narednu zimu, jook oni ce to raditi u januaru 2016. godine na minus 18. :-)

Jebo te plin, kupi sad plina, ljeti kupuj svaki mjesec ko da ces grijati - isto ko sto mi placamo ko da cete grijati, pa ga skladisti negdje, kupi mazuta, pa ga skladisti ili sta vec, napravi neki plan... Pa svake godine ista prica, svake.

Mene je vise stid gdje zivim. Sramota. Gase grijanje u pola devet navecer, pola dana ne radi, a i kad radi, radi smanjenim kapacitetom.
Dozer

#1116 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Dozer »

Jutros u 7 radijatori mlaki... Ne topli, nego bukvalno mlaki. A napolju 0 stepencica.
Ali, sad da ih se pita "u cemu je problem", reci ce - "pa grijemo!". I jos ce te u oci gledat i lagat da griju punim kapacitetom i po pravilima.
Last edited by Dozer on 09/03/2015 13:22, edited 1 time in total.
drndalo

#1117 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by drndalo »

Evo jutros (opet) od 7.30 ugaseno ionako "tanko" grijanje... Jucer su ga pustili oko 14.00... Bas sam se nalozio da im pisem e-mail sa "hvalospjevima", a bogme cu CC poslati i svim *ebenim Kantonalnim sluzbama i "organima", a poslacu i Klix redakciji mail da je vrijeme da se o ovome pise "na sva zvona"... Kome ne bude mrsko, neka pise takodjer... 50 prituzbi je "teze" nego 1-2....
Cholina_Lokica

#1118 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Cholina_Lokica »

Radijatori i dalje hladni...
drndalo

#1119 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by drndalo »

Ja HiN ga poslah sa mnogo Kantonalnih guzonja u CC-u... Morace ga makar DELETE iz inboxa.... :evil:
VjecitiStudent

#1120 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by VjecitiStudent »

Elmedin Konaković, mandatar za sastav Vlade KS, za Source.ba
„Ne sjećam se većih gafova Zeljkovića, osim onog sa novinarkom”
Za one koji ne znaju: Suad Zeljković, dugogodišnji direktor Toplana, koji je iz Toplana prešao na mjesto premijera kantonalne vlade i ostavio preduzeće u dugu od 70 miliona km.
StupskaBitanga

#1121 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by StupskaBitanga »

ono sa novinarkom zove gaf ja to zovem bahatošću, primitivnošću i blago rečeno retardiranošću jer se poto ograđivao u stilu nisam ja to je montirano
oldtajmer

#1122 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by oldtajmer »

radi li kod vas grijanje,udjem u stan kad ledara,vani tek 7 stepeni
hebo li ih otac lopovski
mayab

#1123 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by mayab »

Smradovi, pale grijanje tek iza pola 7 ujutro, i to tek ga umlače, naveče prije 21 sat ugase!
Ja im se stvarno uljudno pozalim putem e-maila, i imaju obraza napisati ovakav odgovor pun floskula i šuplje, evo :
Obavještavamo Vas da su zbog reducirane isporuke prirodnog plina Kantonu
Sarajevu putem nadležnih subjekata, za 35% u odnosu na potrebne količine za
KS, a u cilju održanja toplifikacionog i plinskog sistema u KS, KJKP
"Toplane - Sarajevo" d.o.o. od 23. 01. 2015. godine na većini svojih
kotlovskih postrojenja rade na alternativna goriva i kontinuirano isporučuju
toplotnu energiju.
Od 06. 03.2015. godine zbog dodatne redukcije prirodnog plina za Kanton
Sarajevo, koja se isključivo odnosi na KJKP "Toplane – Sarajevo" d.o.o.,
situacija sa isporukom toplotne energije je dodatno usložnjena. Uslijed
problema u obezbjeđenju potrebnih količina rezervnih tečnih goriva i rada
postrojenja, moguće je da će povremeno dolaziti do nestabilnosti u isporuci
toplotne energije.
Unatoč gore navedenom, tokom ove grijne sezone nisu zabilježena odstupanja u
propisanim temepraturama u toku režima pružanja usluge centralnog grijanja,
kao ni značajniji prekidi u isporuci isporuka energije obavlja se redovno
svim našim korisnicima u Kantonu Sarajevo, kojima su instalacije ispravne.
Ukoliko želite, molimo da kontaktirate Odjel za uviđaje (033/678-305), kako
biste dogovorili što hitnije mjerenje temerature u Vašem stanu i pregled
grijnih instalacija, te zajedničkih vertikalnih grijnih instalacija.
Molimo Vas za razumijevanje i strpljenje.
O svim eventualnim poteškoćama i prekidima rada po postrojenjima i
područjima korisnici će biti pravovremeno informisani putem naše web
stranice www.toplane-sa.co.ba i putem sredstava javnog informisanja.
S poštovanjem,
Služba prodaje i marketinga
Zaboli me neka stvar sto vam je usloznjena situacija
quarterback

#1124 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by quarterback »

cudi me da su ti se uopste javili, ja sam im pisao nekoliko puta oko radnog vremena i lokacij saltera za naplatu pa nikad ni slova odgovora
GAU8

#1125 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by GAU8 »

quarterback wrote:cudi me da su ti se uopste javili, ja sam im pisao nekoliko puta oko radnog vremena i lokacij saltera za naplatu pa nikad ni slova odgovora
Javili su se, i to su ga srocili pravo diplomaCki :D

Sve je "u granicama" :evil:
Post Reply