Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
Kataklinger
#1101 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Imam ja Kovan Ekoline 20 kW. Oko 120-130 stepeni je ta temperatura kad peć radi u dnevnom režimu (temperatura na termostatu 23 stepena). Na objketu je dobra izolacija i grije se otprilike oko 80 kvadratnih metara u 90% vremena i imam osjećaj da mi peć troši mnogo. Obzirom da nisu neke hladnoće, peć se vjerovatno gasi/pali nekoliko puta na dan a naveče u 23h ide u noćni režim na 18 stepeni. I troši oko 1.5-2 vreće na dan ako sam dobro upratio. Kakve su ti postavke?
Kod mene radni dani: 13-23h dnevna 23 C / 23-13h noćna 18 C
Vikend: 08-23h dnevna 23 C / noćna 23-08h 18 C
Eko ne koristim, ako je pretoplo smanjim dnevnu ili noćnu za koji stepen, ili ako je hladno povećam.
Peć uspije ugrijati otprilike 1/3 kombinovanog bojlera od 80l.
Kod mene radni dani: 13-23h dnevna 23 C / 23-13h noćna 18 C
Vikend: 08-23h dnevna 23 C / noćna 23-08h 18 C
Eko ne koristim, ako je pretoplo smanjim dnevnu ili noćnu za koji stepen, ili ako je hladno povećam.
Peć uspije ugrijati otprilike 1/3 kombinovanog bojlera od 80l.
-
MOKE_R
#1102 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
evo vec sam prije pisao o postavkamaMOKE_R wrote:Evo da se i ja ukljucim,prva mi je sezona sa peletom,tema je extra.
Kod mene je kotao kovan 20 kw.
Koristim pelet bioenergy iz Ilijasa,placen 270 km u julu sa dostavom.
Kotao podesen:
Doziranje paljenja 10
Doziranje gorenja 22
Doziranje gasenja 12
Zrak paljenja 15
Zrak gorenja 17
Zrak gasenja 12
Temperatura vode 70℃
Ukljucenje pumpe 41℃
Temperatura izlaznih gasova oko 130 ℃
Sa ovakvim pdesenjem imam lijep plamen,pelet skroz izgori a u gorioniku ostane malo prasine,pec cistim svako 2-3 dana do sad nisam imao nikakvih problema,pec pali i gasi sobni termostat na kome je zadana dnevna temperatura 23,5 ℃ a nocna 23℃ u ovih zadnjih par dana pec se upali i ugasi 5-6 puta,grijem 125 m2,fasada stiropor 8 cm prozori obicni drveni do sad nisam pratio potrosnju ali juce od 18:00 do danas do 18:00 sam potrosio 1,5 vrecu stim da je danas jutarnja vanjska temperatura bila -3℃ a dnevna do +5℃
Znaci i kod tebe je temperatura izlaznih gasova oko 130℃
-
MOKE_R
#1103 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod mene je dnevna od 5:30 do 23:00h 23,5℃ a nocna od 23 do 5:30h 23℃ ovo je zbog male bebe i zadovoljan sam potrosnjom s obzirom na konstantno veliku zadanu temperaturu.
bojler mi jos uvijek radi na struju jer meni nije dovoljno koliko se ugrije na grijanje,vidjet cemo kad bude hladnije kako ce to hodati.
bojler mi jos uvijek radi na struju jer meni nije dovoljno koliko se ugrije na grijanje,vidjet cemo kad bude hladnije kako ce to hodati.
-
Kataklinger
#1104 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ima li neko iskusniji ko bi mogao savjetovati kako da podesim odnos dnevne i noćne temperature te da minimizujem broj gašenja peći u toku dana? Pretpostavljam da učestalo gašenje/paljenje peći najviše doprinosi potrošnji peleta.
- rovac13
#1105 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Sto slabiju vatru pokusaj napravit.......slabija vatra sporije grijevodu na zadanu......pa tako se rjedje gasi odnosno duze grije tu vodu.
Moji roditelji griju 90m2 sa ne tako dobrom izolacijom i trose manje.
-zidovi 5cm stiropor......sa istoka 3cm
-plafon ne izolovan
-prozori drveni prilicno stari i losi
U izlazu za dimnjak temp je izmedju 90-100*C.
Kazu da najvise trosi kad se gasi-pali........iako mi nije bas skroz jasno.
Kod nas na termoflux postavke idu
Od 5 nivoa vatre non stop radi na nivo 1.....malo sam ga prestimao oni su ga bili programirali na jace.
-doziranje 2 (puz se okrece 0,2 sekunde)
-pauza 60 ( puz miruje 6 sekundi )
-ventilator 25 (to je najmanje)
Za potpaljivanje vatre trenutno radi ista postavka kao i za nivo 1.....potpuno iste vrijednosti.......iskljucio sam opciju da prije paljenja prvo napuni gorionik peletom........znaci krece isto kao i nivo 1.....malo po malo pocne dobacivat pelet....taman dok se grijac uzari.....ono se vec nakupilo i paljenje moze da pocne
Poslije potpale ide rezim FIRE ON koji traje mozda 1 minut......takodje ista postavka....jedino pojacan ventilator da bolje rasplamsa vatru.
Tako da u bilo kom rezimu......dok pec radi ......kotao iz spremnika ide u intervalima 0,2 sekunde......a miruje 6 sekundi.......a kad kotao ode na pauzu tad pelet ne ide.........kad opet krene sa potpalom pec ide istom brzinom kao sto je i isao na nivo1........u njihovom slucaju pauze znaci manje peleta.....ali eto.
Njihov kotao radi 24h na dan na isto.....voda 70.
Moji roditelji griju 90m2 sa ne tako dobrom izolacijom i trose manje.
-zidovi 5cm stiropor......sa istoka 3cm
-plafon ne izolovan
-prozori drveni prilicno stari i losi
U izlazu za dimnjak temp je izmedju 90-100*C.
Kazu da najvise trosi kad se gasi-pali........iako mi nije bas skroz jasno.
Kod nas na termoflux postavke idu
Od 5 nivoa vatre non stop radi na nivo 1.....malo sam ga prestimao oni su ga bili programirali na jace.
-doziranje 2 (puz se okrece 0,2 sekunde)
-pauza 60 ( puz miruje 6 sekundi )
-ventilator 25 (to je najmanje)
Za potpaljivanje vatre trenutno radi ista postavka kao i za nivo 1.....potpuno iste vrijednosti.......iskljucio sam opciju da prije paljenja prvo napuni gorionik peletom........znaci krece isto kao i nivo 1.....malo po malo pocne dobacivat pelet....taman dok se grijac uzari.....ono se vec nakupilo i paljenje moze da pocne
Poslije potpale ide rezim FIRE ON koji traje mozda 1 minut......takodje ista postavka....jedino pojacan ventilator da bolje rasplamsa vatru.
Tako da u bilo kom rezimu......dok pec radi ......kotao iz spremnika ide u intervalima 0,2 sekunde......a miruje 6 sekundi.......a kad kotao ode na pauzu tad pelet ne ide.........kad opet krene sa potpalom pec ide istom brzinom kao sto je i isao na nivo1........u njihovom slucaju pauze znaci manje peleta.....ali eto.
Njihov kotao radi 24h na dan na isto.....voda 70.
-
bpejinov
#1106 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdravljan sve peletovce i peletane!Uz sve Vas sam se malo educiro,ali sljedeće mi je promaklo..
1.Da li mogu ugraditi miš ventil na crne cjevi 5/4 cola,a ulaz u kotao kovan 20 KW je 1 col(pumpa je isto 5/4 cola)?
Znači da moram reducirati miš ventil prema peći?Hoće li to smetati dobrom radu miš ventila?
2.Je li pumpa mora biti na polaznom vodu iza miš ventila ili i negdje drugo?Sada se nalazi na povratnom vodu(Bajpas),da li može tako i ostati?
Zahvaljujem svima koji mi pomognu!Pozdrav iz Bistrice kod Žepča!
1.Da li mogu ugraditi miš ventil na crne cjevi 5/4 cola,a ulaz u kotao kovan 20 KW je 1 col(pumpa je isto 5/4 cola)?
Znači da moram reducirati miš ventil prema peći?Hoće li to smetati dobrom radu miš ventila?
2.Je li pumpa mora biti na polaznom vodu iza miš ventila ili i negdje drugo?Sada se nalazi na povratnom vodu(Bajpas),da li može tako i ostati?
Zahvaljujem svima koji mi pomognu!Pozdrav iz Bistrice kod Žepča!
- Danguba
#1107 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Evo kako je kod mene. Plavo je troputni mis ventil i nalazi se izmedju pumpe(koja je na odlaznom vodu) i kotla. Izmedju njih je obican ventil(crveni).
Redukcija se moze uraditi i ne vidim kod tebe nikakav problem da to uradis.
Na mis ventilu ja odredjujem(rucno) mjesavinu vode prema radijatorima. Sto ne prodje kroz ventil prema radijatorima, odmah se vraca u kotao.
-
bpejinov
#1108 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Razumijem kako radi miš ventil ali nisi mi odgovorio na drugo pitanje.Da li pumpa mora biti na polaznom vodu iza miš ventila ili može i negdje drugdje.Na staroj instalaciji(koju trebam preurediti) je na povratnom vodu.Možel tako ostat??
Hvala na odgovoru možda se još neko javi!Peletski pozdrav!!
- Danguba
#1109 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod mene je na polaznom vodu iznad mis ventila sto je sasvim logicno. Tako najbolje vrsi izmjenu i prenos energije.bpejinov wrote:Razumijem kako radi miš ventil ali nisi mi odgovorio na drugo pitanje.Da li pumpa mora biti na polaznom vodu iza miš ventila ili može i negdje drugdje.Na staroj instalaciji(koju trebam preurediti) je na povratnom vodu.Možel tako ostat??
-
dam1
#1110 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pitanje za Filtera i ostale sa termofux pećima.
Dali ste ikako čistili ventilator koji je iza peći ima ona mrežica sa 4 šarafa koja se skinu ?
Moj prijatelj je nedavno to skidao i kaže da je puno pepela, te da nakon čišćenja ventilator puno brže radi i puno bolje čisti.
lp
Dali ste ikako čistili ventilator koji je iza peći ima ona mrežica sa 4 šarafa koja se skinu ?
Moj prijatelj je nedavno to skidao i kaže da je puno pepela, te da nakon čišćenja ventilator puno brže radi i puno bolje čisti.
lp
- Filter
#1111 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
pozz dam1dam1 wrote:Pitanje za Filtera i ostale sa termofux pećima.
lp
nisam nikad sidao mrezicu sa ventilatora, ali kad usisavam onu kutiju ispod ventilatora ili kad cistim sulunar, usisam i taj dio.
ima pepela, ali nisam primijetio da se nesta puno nakupi.
-
dam1
#1112 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kolega mi kaže da je skidao sve i da je puno pepela a nakon toga ventilator radi duplo bolje.
-
amciking
#1113 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ima li ko Stilmetal Eco smart 35kw. Kakva su iskustva sa potrošnjom i režimima rada ?
-
Niqhtmare
#1114 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Zdravo forumasi,
Situacija je sljedeca:
5 radijatora + bojler na ukupnu kvadraturu od 60m2.
Kuca je prizemna. Zidovi cigla kec, debljine od 45-50 cm.
Na stropu je uradjen stiropor 5-ica i stolarija je PVC. Izolacija je sasvim ok.
Trenutno se grijem na Kamin Pritty (drva) i dovoljne je snage da zagrije kompletnu kucu ali sa stalnim lozenjem, prljanjem, cijepanjem drva, skaldistenjem istih itd...
Odlucio sam se za pec na pelet za centralno grijanje od iduce sezone aBd.
Ono sto mene muci jeste to sta odabrati? Kotao na pelet ili kamin na pelet? Da li uopce postoji kamin na pelet koji ima odgovarajuce prikljucke za centralno grijanje? Ili postoje manji kotlovi za centralno grijanje?
Naravno novac je glavni faktor (kao i supruga, njoj se kamin ne svidja uopce jer izgleda ruzno i zauzima prostor u kuci).
Molim Vas za savjet ili prijedlog kako sto ekonomicnije investirati a da pri tome dobijem kvalitetno rijesenje za grijanje.
Unaprijed hvala! LP
Situacija je sljedeca:
5 radijatora + bojler na ukupnu kvadraturu od 60m2.
Kuca je prizemna. Zidovi cigla kec, debljine od 45-50 cm.
Na stropu je uradjen stiropor 5-ica i stolarija je PVC. Izolacija je sasvim ok.
Trenutno se grijem na Kamin Pritty (drva) i dovoljne je snage da zagrije kompletnu kucu ali sa stalnim lozenjem, prljanjem, cijepanjem drva, skaldistenjem istih itd...
Odlucio sam se za pec na pelet za centralno grijanje od iduce sezone aBd.
Ono sto mene muci jeste to sta odabrati? Kotao na pelet ili kamin na pelet? Da li uopce postoji kamin na pelet koji ima odgovarajuce prikljucke za centralno grijanje? Ili postoje manji kotlovi za centralno grijanje?
Naravno novac je glavni faktor (kao i supruga, njoj se kamin ne svidja uopce jer izgleda ruzno i zauzima prostor u kuci).
Molim Vas za savjet ili prijedlog kako sto ekonomicnije investirati a da pri tome dobijem kvalitetno rijesenje za grijanje.
Unaprijed hvala! LP
-
sabanss
#1115 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kamin na pelet sa prikljuckom za centralno postoji, nije ruzan ali nije ni najsretnije rjesenje. Ukoliko imas mogucnost odvojene kotlovnice savjetujem uzimanje kotla - pa cak i kamina u odvojenu kotlovnicu.
Najmanji kotao recimo kod thermofluxa je 25 kW dok je najveci kamin 20 kW.
Grijem vecu kvadraturu od tvoje takodjer solidno izolovanu sa 14 kW kaminom.
Pitaj ako te jos nesto zanima....
Najmanji kotao recimo kod thermofluxa je 25 kW dok je najveci kamin 20 kW.
Grijem vecu kvadraturu od tvoje takodjer solidno izolovanu sa 14 kW kaminom.
Pitaj ako te jos nesto zanima....
-
Niqhtmare
#1116 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Imam mogucnost da bude izdvojeno - kotlovnica.
Nemam dimnjaka a i to je jedan od faktora zasto bih izabrao pec na pelet jer mi ne treba dimnjak, samo otvor.
Postoje kotlovi od firme Termomont iz Srbije :
http://www.termomont.co.rs/category/pro ... eni-pelet/
Da li neko ima iskustva sa ovim kotlom Eco Toby?
Ili ako ima firma u Bosni koja nudi po istoj cijeni - kupujmo domace
Ova pec se krece oko 2.800 KM bez ugradnje. Garancija 5 god i 2 god na elektroniku.
Edit: Upravo gledam od Termofluxa Interio kotao. Cini mi se da je ovo najbolje rijesenje do sada. Cijena je prihvatljiva takoder.
Ima li neko iskustva sa ovim kotlom?
Nemam dimnjaka a i to je jedan od faktora zasto bih izabrao pec na pelet jer mi ne treba dimnjak, samo otvor.
Postoje kotlovi od firme Termomont iz Srbije :
http://www.termomont.co.rs/category/pro ... eni-pelet/
Da li neko ima iskustva sa ovim kotlom Eco Toby?
Ili ako ima firma u Bosni koja nudi po istoj cijeni - kupujmo domace
Ova pec se krece oko 2.800 KM bez ugradnje. Garancija 5 god i 2 god na elektroniku.
Edit: Upravo gledam od Termofluxa Interio kotao. Cini mi se da je ovo najbolje rijesenje do sada. Cijena je prihvatljiva takoder.
- rovac13
#1117 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ako uzmes kamin......i ako ga stavis unutra negdje u sobu........mogao bi imat novo iskustvo........unosenje peleta u sobu......jedno 200 vreca mozda u toku zime......unijet,istrest,prasina se dize kad sipas pelet,ciscenje peci u sobi,pepeo,prasina,čađ.Niqhtmare wrote:IEdit: Upravo gledam od Termofluxa Interio kotao. Cini mi se da je ovo najbolje rijesenje do sada.
pitanje da li su ti kamini ucinkoviti kao kotao
-
Lozac
#1118 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav svima na forumu.
Planiram uvođenje grijanja na pelet u sprat kuće pa me interesuju iskustva drugih korisnika. Naime, objekat je površine cca 85 m2 korisnog prostora, izolacija je jako loša (zidovi od šuplje cigle 25 cm, bez izolacije trenutno) stolarija drvena (ne baš za pohvalu).
Pored gijanja prostora grijao bih i dva kombinovana bojlera (80+50 l). Otprilike sam na internetu uspio naći proračun potrebne snage kotla za grijanje prostora (u zavisnosti od zapremine prostora, izolacije...) ali nigdje nisam našao koliko bi kW "povukao" kombinovani bojler.
Imam preporuku za kotao Pelling 25 kW pa me zanima da li neko ima iskustva sa ovim kotlom u sličnim uslovima. Da li uzeti ECO verziju ili standardnu? Koliku potrošnju peleta po sezoni mogu očekivati?
Svako mišljenje i preporuka bi mi dobro došla
Planiram uvođenje grijanja na pelet u sprat kuće pa me interesuju iskustva drugih korisnika. Naime, objekat je površine cca 85 m2 korisnog prostora, izolacija je jako loša (zidovi od šuplje cigle 25 cm, bez izolacije trenutno) stolarija drvena (ne baš za pohvalu).
Pored gijanja prostora grijao bih i dva kombinovana bojlera (80+50 l). Otprilike sam na internetu uspio naći proračun potrebne snage kotla za grijanje prostora (u zavisnosti od zapremine prostora, izolacije...) ali nigdje nisam našao koliko bi kW "povukao" kombinovani bojler.
Imam preporuku za kotao Pelling 25 kW pa me zanima da li neko ima iskustva sa ovim kotlom u sličnim uslovima. Da li uzeti ECO verziju ili standardnu? Koliku potrošnju peleta po sezoni mogu očekivati?
Svako mišljenje i preporuka bi mi dobro došla
- Filter
#1119 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
nezgodno je davati preporuke. svaki objekat je poseban. od lokacije do unutrasnjeg rasporeda, instalacije itd.
kod mene je thermoflux 25kW i 200m2 koji se griju.
stari objekat bez ploce, bez termofasade (prijeratna malter fasada, ocuvana) 60cm zidovi, puna cigla i u prizemlju stolarija stara kao i kuca (85 godina)
moja potrosnja je 5-6 tona po sezoni... ja sam zadovoljan i kotlom i potrosnjom.
ove godine koristim pelet bioenergy
kod mene je thermoflux 25kW i 200m2 koji se griju.
stari objekat bez ploce, bez termofasade (prijeratna malter fasada, ocuvana) 60cm zidovi, puna cigla i u prizemlju stolarija stara kao i kuca (85 godina)
moja potrosnja je 5-6 tona po sezoni... ja sam zadovoljan i kotlom i potrosnjom.
ove godine koristim pelet bioenergy
-
sabanss
#1120 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Imam ja... To je varijanta kamina, nije kotao.Niqhtmare wrote:
- Ucinkovitost je ok, nemoj da te brine
- Iako se reklamira, nija za unutrasnji prostor ako ne moras. Kao sto rovac13 rece, vrece moras nositi kroz kucu, kamin moras cistiti, ima prasine. Iako je zanemariva i uz upotrebu usisivaca za pepeo svedena na minimum, prasine ima. Kamin vani osim u krajnjoj nuzdi.
- Kamini su ti osjetljiviji na los pelet zbog drugacije konstrukcije posudice. Nije strasno ali kotao je ipak bolje rjesenje.
Suma summarum ako mozes uzmi kotao i stavi ga van prostora u kojem boravis. Ukoliko bas hoces kamin, neces biti nezadovoljan samo te napominjem da ces sa kotlom bolje proci...
Takodjer da odgovorim i za kombinovani bojler. Mislim da sam negdje nasao podatak za 80l etacolor kombinovani da spirala oslobadja 2 kW na 70 stepeni vode u sistemu grijanja. Dakle slicno kao i sa strujom. Ne uzimaj podatak zdravo za gotovo...
-
Niqhtmare
#1121 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Hvala na informacijama. Razgovarao sam sa jos par ljudi i oni su mi isto rekli.
Kamin nije rijesenje za centralno. Naravno, zelim da se rijesim nosanja i ciscenja, to imam i trenutno sa drvima. Nikad nacistiti...
Ostaje varijanta da nadjem povoljan i kvalitetan kotao do 20 kW.
Ako neko ima iskustva sa Termomontom - kotao Toby neka se javi.
Pratim temu
Kamin nije rijesenje za centralno. Naravno, zelim da se rijesim nosanja i ciscenja, to imam i trenutno sa drvima. Nikad nacistiti...
Ostaje varijanta da nadjem povoljan i kvalitetan kotao do 20 kW.
Ako neko ima iskustva sa Termomontom - kotao Toby neka se javi.
Pratim temu
-
Lozac
#1122 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Hvala na odgovorima.
Ono sto sam ja planirao za svojih 85 m2 je Pelling kotao opremljen 4-krakim miš ventilom i regulaciju sobnim termostatom. E sad sam u jednoj dilemi... nije li suvišno kombinovati miš ventil i sobni termostat?
Ako npr. sagledamo 2 varijante:
1. Sistem bez miš ventila sa sobnim termostatom: zadamo npr. temp. kotla 70-75C, pustimo vodu direktno u radijatorski krug, temperatura u prostoriji se brzo dostigne i termostat iskljuci kotao. Dakle termostat je taj koji iskljucenjem pravi ustedu.
2. Sistem sa miš ventilom bez termostata (radijatori sa termoventilima): zadamo temp. kotla 70C, pomocu miš ventila regulisemo temp. prema radijatorima a kotao se gasi kada temp. vode u kotlu pređe zadanu.
Sada vodeci se gore navedenim dodje mi nekako suvisan miš ventil ako imam termostat. Tako ja bar mislim. Volio bih da me neko demantuje ako grijesim.
Također volio bih da mi neko kaze kakv dimnjak zahtijeva kotao na pelet. Posto kotao planiram smjestiti u pomocnu prizemnu zgradicu pored objekta je li dovoljno da ukupna visina dimnjaka bude cca 3 m sto bi meni odgovaralo? Jedan mi majstor rece da je dovoljno da samo izbacim dimnovodnu cijev van objekta koz zid... može li to tako?
Ono sto sam ja planirao za svojih 85 m2 je Pelling kotao opremljen 4-krakim miš ventilom i regulaciju sobnim termostatom. E sad sam u jednoj dilemi... nije li suvišno kombinovati miš ventil i sobni termostat?
1. Sistem bez miš ventila sa sobnim termostatom: zadamo npr. temp. kotla 70-75C, pustimo vodu direktno u radijatorski krug, temperatura u prostoriji se brzo dostigne i termostat iskljuci kotao. Dakle termostat je taj koji iskljucenjem pravi ustedu.
2. Sistem sa miš ventilom bez termostata (radijatori sa termoventilima): zadamo temp. kotla 70C, pomocu miš ventila regulisemo temp. prema radijatorima a kotao se gasi kada temp. vode u kotlu pređe zadanu.
Sada vodeci se gore navedenim dodje mi nekako suvisan miš ventil ako imam termostat. Tako ja bar mislim. Volio bih da me neko demantuje ako grijesim.
Također volio bih da mi neko kaze kakv dimnjak zahtijeva kotao na pelet. Posto kotao planiram smjestiti u pomocnu prizemnu zgradicu pored objekta je li dovoljno da ukupna visina dimnjaka bude cca 3 m sto bi meni odgovaralo? Jedan mi majstor rece da je dovoljno da samo izbacim dimnovodnu cijev van objekta koz zid... može li to tako?
- Danguba
#1123 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Dobro nam dosaoLozac wrote:Hvala na odgovorima.
Ja imam TF 30 sa trokrakim mis ventilom bez automatike ali sa termo glavama. Ja sam zadovoljan sa takvim funkcionisaanjem. Ja odredjujem koju temperaturu vode zelim poslati prema radijatorima.
Nikako ne ide kombinacija termoglave, termostat i mis ventil. Za termostat je bitan njegov polozaj u prostoriji.
Ne treba ti neki shidelov dimnjak. Taj majstyor ti je dobro rekao a ako i ozidas neki dimnjak, nije na odmet usmjeriti dim od kuce.
- Sodom1
#1124 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
https://www.youtube.com/watch?v=2aGrpDHe8zE
Raja o cemu se ovde tacno radi? Ja ovo nikad nisam vidio kod nas.
Raja o cemu se ovde tacno radi? Ja ovo nikad nisam vidio kod nas.
-
hulioko
#1125 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Što ne ide?Danguba wrote: Nikako ne ide kombinacija termoglave, termostat i mis ventil.
Slažem se. Kod mene je kod vrata ali mislim da nije baš najbolje rješenje. Sobni termostat brže reaguje pogotovo ako je histereza mala pa često pali/gasi pumpu kojom upravlja.Danguba wrote: Za termostat je bitan njegov polozaj u prostoriji.