Vijesti iz Tuzle

Tuzla, Bijeljina, Brčko, Gradačac, Živinice, Srebrenik, Lukavac, sve do Gračanice, Kladnja i Zvornika...
Post Reply
pepeljara

#1101 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by pepeljara »

Danas u 12:15 u ulici Mitra Trifunovića Uče dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovali pasat čiji je vlasnik E.O. i mercedes kojim je upravljao A.H. (1983.) iz Tuzle.

E.O. je zadobio lakše tjelesne povrede zbog kojih je prebačen na UKC Tuzla. Prema riječima glasnogovornice UKC-a Tuzla Amre Odobašić povrijeđeni je nakon pregleda pušten na kućno liječenje. Uviđaj su obavili policajci PS Zapad, a o nesreći je obaviješten kantonalni tužilac, saopćeno nam je iz MUP-a TK.

Photo na http://www.tip.ba/2009/06/11/saobracajn ... iladijama/

Izvor http://www.tip.ba
pepeljara

#1102 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by pepeljara »

Zaustavite duhovni i materijalni urbicid najužeg centra Tuzle!

Nakon dekade dosta uspješne poratne revitalizacije centra Tuzle, proces je krenuo obrnutim smjerom. Slikom najužeg centra Tuzle dominiraju ruševine i napuštena gradilišta, prazni parking prostori, opasne rupe u popločanim ulicama… Da li je tonjenje tla zamijenilo duhovno tonjenje centra našeg grada?

Zamislite da su Vam u posjetu doputovali poslovni partneri, rodbina ili prijetelji iz drugog grada - i zamole Vas da im pokažete centar Tuzle. Dovezete se s njima do centra grada, parkirate auto u Turalibegovoj ulici (2 KM jedan sat parkiranja) i krenete prema “Ismetu i Meši”.

Šta im možete pokazati: Gradilište Islamskog centra na kojem se više ništa ne gradi, polusrušenu Turalibegovu (Poljsku) džamiju - koju smatramo najstarijim objektom u Tuzli i nacionalnim spomenikom - prepuštenu propadanju, ogoljene zidove kuće Hukića, devastiran kino Centar, zaprljanu fontanu koja jedva bljuca vodu, prazne bašte kafića i rupe na nedavno obnovljenim pločnicima. To je centar našeg grada!

Rušenje i prepuštanje propadanju znamenitih gradskih objekata predstavlja urbicid centra Tuzle. Protjerivanje građana i biznisa iz centra grada uspostavljanjem restriktivnih mjera kretanja i parkiranja i ograničavanjem društvenih dešavanja, smatram duhovnim urbicidom - kao oblikom nasilja nad životom grada.

Kao primjer koji slikovito opisuje kakvu politiku gradska administracija vodi kada je u pitanju centar grada, naveo bih slučaj firme, ovlaštenog zastupnika marke Mercedes za BiH, koja je nedavno bezuspješno pokušavala dobiti dozvolu za organizaciju promotivnog predstavljanja najnovijeg Mercedesa E klase. Naime, centrala iz Stuttgarta je tražila od zastupnika u zemljama regije da se sve promocije održe u centrima većih gradova, tako da je npr. u Sarajevu predstavljanje Mercedesa organizovano na Ferhadiji, ispred sarajevske katedrale. Bez obzira na uvjeravanja i izraze spremnosti da se plate sve potrebne takse za ovu saglasnost, Općina Tuzle je odbila da izda dozvolu za održavanje trosatne promocije Mercedes automobila u centru Tuzle, na trgu ispred kina Centar. Možda je tako i bolje - da se ne sramotimo kod svih onih poslovnih ljudi iz regije koji bi došli da vide novi Mercedes E klase, izložen pored javnog ćumeza u kinu Centar.

Kako slika govori više od hiljadu riječi, pozivam Vas da pogledate priloženu foto galeriju i napišete svoj komentar. Pošaljite fotografije svojim prijateljima i posebno osobama za koje znate da bi mogle utjecati da se ovom dijelu Tuzle vrati malo života i izgled kakav bi trebao da ima centar grada.

Izvor: http://www.tip.ba/2009/06/12/zaustavite ... tra-tuzle/

Photo:Image
webz

#1103 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by webz »

Danas u Sudu BiH
Presuda za zločin na tuzlanskoj „Kapiji“

Pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH danas je zakazano izricanje presude Novaku Đukiću, koga optužnica tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da je Novak Đukić, za vrijeme ratau Bosni i Hercegovini, 25. maja 1995. godine, u svojstvu komandanta taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, naredio svojim jedinicama, smještenim u selu Panjik – planina Ozren, da artiljerijskim projektilom granatiraju Tuzlu, i to bliži lokalitet centra grada zvani „Kapija“.

Usljed eksplozije projektila, smrtno je stradala 71 osoba, dok je ranjeno oko 240 osoba.

Rezolucijom Vijeća bezbjednosti Ujedinjenih nacija od 6. maja 1993. godine, Tuzla je proglašena zaštićenom zonom.
http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/704
Daphna

#1104 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by Daphna »

Šta se dešava sa štrajkom radnika FO Aida? Grad je još uvijek u saobraćajnom kolapsu, jel' da?
pepeljara

#1105 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by pepeljara »

Tuzla jos uvjek blokirana!!

Nastavljeni protesti ˝Aide˝, radnici noć proveli na cesti

Radnici i dalje u blokadi drže sjevernu i južnu saobraćajnicu, zapadni izlaz iz Tuzle.

Radnici Fabrike obuče ˝Aida˝ nakon neprospavane noći i dalje u blokadi drže sjevernu i južnu saobraćajnicu, zapadni izlaz iz Tuzle. Prema riječima nezadovoljnih radnika blokada će biti nastavljena sve dok Vlada TK ne ispuni njihove zahtjeve. Podsjećamo radnici od Vlade Tuzlanskog kantona zahtijevaju da se svi radnici uposle, da im se isplati 300 konvertibilnih maraka klix pomoći, te osigura mjesečna pomoći od 200 konvertibilnih maraka. U slučaju da se navedeno ne može osigurati, zahtijeva se da se izvrši uplata obaveza za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje te radnicima isplati otpremnina.

Kako nezvanično doznajemo sinoć oko 19:30 sati sa radnicima je razgovarao ministar za industriju, energetiku i rudarstvo u Vladi Tuzlanskog kantona Sehudin Ograšević, ali dogovor nije postignut. Protekle noći bilo je i manjih incidenata između radnika i frustriranih vozača ali uslijed brze intervencije službenika MUP-a TK nije bilo posljedica.

Image

Izvor: http://www.tip.ba/2009/06/13/nastavljen ... -na-cesti/
Daphna

#1106 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by Daphna »

pepeljara wrote: Protekle noći bilo je i manjih incidenata između radnika i frustriranih vozača ali uslijed brze intervencije službenika MUP-a TK nije bilo posljedica.
Nažalost, moja mama je jedna od tih štrajkača... I ti radnici su više isfrustrirani od vozača, ljudi koji su se bezdušno zalijetali autima u radnike, potezali vatreno oružje na njih... Žalosno! Sramota za vladu...

Svaka čast tuzlacima koji su juče i sinoć radnicim donosili hranu i sokove. Da su i ostali takvi pa da skupa sa radnicima traže rješenje ove situacije, jer oni su najmanje krivi za ovo što se dešava :roll:
fukara_tz

#1107 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Nezadovoljni radnici Fabrike obuće 'Aida' blokirali Tuzlu

Zbog protesta radnika Fabrike obuće «Aida» od jučer je blokirana Tuzla, te se za sada koriste alternativni pravci.

Radnici su blokirali glavnu raskrsnicu u tuzlanskom naselju Irac preko puta Fabrike obuće Aida i kod Bosanskog kulturnog centra Tuzla. Propuštaju se samo vozila hitne medicinske pomoći i ostala interventna vozila.

Blokada traje od jučer nakon što radnici nisu bili zadovoljni rezultatima sastanka sa premijerom i resornim ministrom. Stav Sindikata ove fabrike je da će blokada potrajati sve do ispunjenja zahtjeva.

Radnici ove tvornice zahtijevaju da se svi radnici uposle. Isplata 300 KM klix pomoći, te osiguranje mjesečne pomoći u iznosu od 200 KM do osiguranja poslova za Fabriku obuće ''Aida'' Tuzla, zahtjevi su radnika.

U slučaju da se navedeno ne može osigurati zahtijeva se uplata obaveza za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje, te radnicima isplati otpremnina.

(FENA)

Tuzla sinoć

Image

Image
iz dna duše

#1108 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by iz dna duše »

Draga Daphna, pozdrav za tvoju mamu i njene kolegice i kolege...
Pozdrav i Tuzlacima koji su im donosili hranu i piće ili na drugi način dali podršku...
A fuj za one koji su se zaletali autima u njih ili činili gore stvari.
Aida je mnogo u našoj državi: ova fabrika je sinonim za sve one koje je neko prodao, izdao i ostavio da se snalaze....
Daphna

#1109 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by Daphna »

Hvala ti iz dna duše... :thumbup:

Grad je deblokiran, uspjeli su se dogovoriti za jednokratnu pomoć ali što je najvažnije iz vlade su obećali da će raditi na pokretanju proizvodnje i da će uvezati staž... Moja mama je od decembra prošle godine trebala biti u penziji, ali upravo zbog neuplaćenog staža još uvijek nije :roll: Ali nisu samo radnici iz Tuzle u pitanju, tu su i pogoni iz Lukavca i Dubokog potoka, i ti radnici su juče i danas bili na raskrsnicama!

A da nije sve bajno bilo govori i činjenica da je oko 5 radnica, uglavnom srčanih bolesnika tokom dana kolabiralo :(
pepeljara

#1110 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by pepeljara »

Radnici ˝Aide˝deblokirali puteve na zapadnom izlazu iz Tuzle

Postignut dogovor između predstavnika sindikata fabrike obuče ˝Aida˝ i Vlade TK.

Radnici fabrike obuče ˝Aida˝deblokirali su danas oko 13:50 sati sjevernu i južnu saobraćajnicu, zapadni izlaz iz Tuzle. Nakon neprospavane noći na tuzlanskom asfaltu, predstavnici sindikata jutros su nastavili razgovore sa predstavncima resornog mistarstva, na kojima su usaglašeni zaključci koje u ponedjeljak treba da usvoji Vlada TK na vanrednoj sjednici.

Dogovoreno je da svi radnici budu uposleni u roku od tri mjeseca, da isti imaju naknadu u iznosu od 55% isplaćene plaće, kao i da se radnicima isplati jednokratna pomoć u iznosu od 300 konvertibilnih maraka. Ukoliko Vlada Tuzlanskog kantona ne usvoji pomenute zaključke na vanrednoj sjednici koja je zakazana za ponedjeljak 15. juna, radnici Fabrike obuče ˝Aida˝ će ponovo blokirati tuzlanske saobraćajnice. Dvjestotinjak radnika ˝Aide˝, nakon propalih pregovora s Vladom Tuzlanskog kantona, držalo je u potpunoj blokadi zapadne izlaze iz Tuzle više od 26 sati.

(TIP/A.J.)

Izvor: http://www.tip.ba/2009/06/13/radnici-%C ... -iz-tuzle/
Dixon

#1111 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by Dixon »

Jel zna ko kad pocinje upis na fakultete u Tuzli???
fukara_tz

#1112 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Nakon dugo godina u Tuzli na Tijelovo upriličena procesija

Image

Iako je četvrtak, 11. lipnja u Tuzli bio redoviti radni dan, to nije spriječilo veliki broj vjernika da iznađu način i dođu u tuzlansku crkvu te u zajedništvu proslave veliki katolički blagdan Tijelovo.

Image

Ova godina također će ostati upamćena jer je nakon dugog niza godina u Tuzli nakon svete mise ponovo upriličena procesija. „Željeli smo vratiti stari običaj iznošenja Presvetog Tijela Isusova na naše ulice i polja kako bismo pokazali svoju vjeru i svoje uvjerenje da je Gospodin s nama prisutan te također želimo da bude na svim prostorima gdje se mi krećemo kako bi ih blagoslovio i kako bi nam dao snagu i milost da kročimo hrabro kroz život“ – kazao je fra Zdravko Anđić, gvardijan tuzlanski. Propovijedajući na svetoj misi vjernicima je u više navrata naglasio bitnost zajedništva. „Euharistija u sebi uključuje zajedništvo i sam naš Gospodin je tražio od svojih nasljedovatelja da budu zajedno.

Image

Sve što god čine trebaju činiti zajedno jer to će biti znak da je on s njima i da su oni njegovi u čemu je i naša prepoznatljivost“ – kazao je te dodao da u današnjem svijetu u kome svak gleda samo svoj interes i samo sebe, upravo je potrebo napominjati važnost zajedništva, da nismo sami na ovome svijetu i da trebamo voditi brigu o čovjeku koji s nama i pored nas živi, da on nije samo neko, nego naš brat i naša sestra i da mi zapravo činimo jednu veliku obitelj.

Image

Po običaju procesija na Tijelovo je imala četiri postaje. Ove godine uredile su ih Udruga Hrvatska žena, Franjevački svjetovni red, članovi Frame i ovogodišnji prvopričesnici.

Ankica Stjepić Ćosić
fukara_tz

#1113 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Image

Cijena ulaznice: 10,00 KM
Prodaja ulaznica:
Na dan Koncerta 18.06.2009. godine od 19:00 sati,
na blagajni Privilege Cluba

SKADARLIJSKE NOĆI

Kristalna Dvorana 25. i 26. Juna,
Crveni Salon ili Nacionalni Restoran 27. Juna 2009.

Cijena ulaznice 12KM

Ponuda: Skadarlijski meni

Rezervacije na: 066 716 281
fukara_tz

#1114 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Diplomirala XII generacija gimnazije KŠC «Sv. Franjo»

Danas je u amfiteatru KŠC-a upriličena svečana dodjela diploma maturantima Opće gimnazije. Prije samog čina dodjele diploma maturanti su u svečanim odorama prošli kroz uži centar grada do Kapije, gdje su položiti cvijeće u spomen poginulim mladima grada Tuzle. Ovo je XII generacija maturanata, a diplome je primilo 87 učenika završnih razreda Opće gimnazije Katoličkog školskog centra «Sv. Franjo» u Tuzli.

Image

Image
seln

#1115 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by seln »

Lijepe slike jos ljepsih cura... :D
Tuzla je to.
fukara_tz

#1116 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Image
fukara_tz

#1117 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Prva pričest 2009

U Franjevačkom samostanu Svetog Petra i Pavla u Tuzli tokom vikenda obavljena je Prva pričest. Po prvi put u svom životu pristupilo je Gospodnjem stolu 29 dječaka i djevojčica uzrasta od 3.osnovne do 1.razreda srednje škole. Djeca su izvela nekoliko recitacija i pjesmica zatim su se pričestili. Sestra Mirela pobrinula se da sve protekne u najboljem redu. A kako je to jedna moja mala raja vidjela evo u njenom kratkom opisu :)

"Sunce je uslo u moju sobu i nagovjestilo mi da je dosao taj 14. juni/lipanj 2009.godine. Pa da, danas ce biti moja Prva pricest. Na satu je kucnulo 10:00. Mama naredi da se spremim i da nazovem kumu. Silazim niz stepenice, izlazim iz zgrade I neka me trema hvata. Dolazim pred crkvu, a tamo puno ljudi i prvopricesnika. Svi dotjerani, obuceni u bjelo. Sjela sam na svoje mjesto. Trazim mamu – to lijepo stvorenje, koje mi daje hrabrost svojim toplim osmejhom. Pocinje misa. Drugarica sjedi do mene i gleda me kako sam zbunjena. Nekako sam sve odjednom zaboravila I odjednom dodje vrijeme da primimo hostiju. Kad je zavrsila misa pocelo je slikanje sa svecenicima i sestrom, koja je imala strpljenja da vodi citavu skolsku godinu vjeronauk – nasa sestra Mirela. Kuma i mama me docekase ispred crkve dok sam se slikala i pozdravila sa poznatim osobama. Primila sam prve cestitke I bas sam se osjecala kao jedno starije stvorenje. Sad vise necu gledati cike i tete kako staju u red za hostiju, nego cu im se i ja pridruziti."

Sestra Mirela sa djecicom
Image
fukara_tz

#1118 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Od 21. do 27.06.2009. godine

Deseta Međunarodna likovna kolonija ˝Breške˝

HKD „Napredak“ Glavna podružnica Tuzla će i ove godine organizirati Međunarodnu likovnu koloniju na Breškama. Kolonija će se održati u periodu od 21. lipnja do 27. lipnja 2009. godine na prostoru Općine Tuzla.

Image

Ova već tradicionalna manifestacija HKD „Napredak“ iz Tuzle, održava se u okviru kulturne manifestacije „Ljeto u Tuzli“ i među ljubiteljima umjetnosti ima brojnu publiku i moćnu duhovnu potporu. Tradicionalni, pokrovitelji ove kulturne manifestacije su Vlada TK-a, Općina Tuzla i Franjevački samostan „Sv. Petra i Pavla“ u Tuzli.

Svečano otvaranje će biti upriličeno u nedjelju 21. lipnja s početkom u 19 sati.
fukara_tz

#1119 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Googleovo takmičenje

Tuzlak šalje robota i burek na Mjesec

Tuzlak Nebojša Stanojević član je tima istraživača i ljubitelja svemira koji će zajedno sa ostalim timovima iz cijelog svijeta učestvovati u takmičenju Google Lunar X Prize, čiji je cilj slanje robota na Mjesec.

Image

Tim pod nazivom "Synergy Moon" okuplja oko 150 naučnika iz cijelog svijeta, među kojima su svjetski priznati stručnjaci, koji su radili na velikim projektima. Osim Nebojše, timu su se pridružili i Edin Omerdić, Vedad Pašić, Azur Dervišagić i Joško Balić iz Bosne i Hercegovine.

Prije dvije godine Google je osnovao fond u vrijednosti od 30 miliona dolara za tim koji prvi spusti robota na Mjesec. Robot treba preći 500 metara mjesečeve površine i poslati video i fotografije nazad.

"Ideja nam se učinila jako primamljivom, jer svi smo kao djeca maštali o tome da jednog dana odemo u svemir, te nam se na ovaj način i pružila prilika da ostvarimo svoje snove. Raspitao sam se o uslovima za učestvovanje u ovoj utrci i nakon što sam uvidio da možemo ispuniti uslove, počeo sam okupljati tim po cijelom svijetu", ispričao je Nebojša za Sarajevo-x.com.

Jedan od uslova za učestvovanje u Googleovom takmičenje jeste da robot mora biti privatno finansiran. Prvi tim čiji robot sleti na Mjesec i kompletira sve ciljeve misije bit će nagrađen sa 30 miliona američkih dolara.

Nebojšin tim planira svog robota "Teslu" lansirati 2012. godine.

"Pored Tesle, na Mjesec planiramo poslati i burek, kao dio promocije naše zemlje, koji bi ujedno bio prvi burek u svemiru. Burek će naravno biti domaći, pravljen u kućnoj varijanti", kaže on.

Prema procjeni Googlea, "Synergy Moon" trenutno se nalazi među prva tri favorita za osvajanje nagrade.

(Sarajevo-x.com)

Zovem se Nebojša...
pepeljara

#1120 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by pepeljara »

Teretnjak udario pješaka na magistrali Tuzla - Srebrenik

Zbog saobraćajne nesreće koja se dogodila na dionici M-1.8 Tuzla-Srebrenik u mjestu Ljepunica, a u kojoj je teretno vozilo sa prikolicom oborilo pješaka, saobraćaj se odvija otežano-jednom trakom, saopćavaju iz . Prema prvim informacijama iz MUP-a TK udareni pješak je zadobio povrede o čijem se karakteru ljekar nije izjasnio. U toku je uviđaj ove nesreće.

(TIP)
fukara_tz

#1121 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Održana manifestacija "20-godišnjica KK Jedinstvo Aida Tuzla na krovu Evrope"

Prije 20 godina, 1989-te u Firenci, Jedinstvo Aida je pobjedom nad Primiđijem 74:70 osvojila naslov prvaka Evrope. Ta sjajna generacije tuzlanskih košarkašica se sinoć i zvanično oprostila od igračke karijere utakmicom protiv reprezentacije BiH. Prije početka pomenute utakmice prisutne su na manifestaciji pod nazivom “Dvadesetogodišnjica Košarkaškog kluba Jedinstvo Aida Tuzla na krovu Evrope” pozdravili predsjednica Organizacionog odbora manifestacije Spomenka Mičić, načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović, ministrica obrazovanja,nauke,kulture I sporta TK Mirzeta Hadžić-Suljkić, Premijer našeg kantona Enes Mujić I Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Manifestacija je zaista bila organizovana na jednom visokom nivou I svi oni koji su bili u Mejdanu su mogli uživati u još jednom susretu sa ovom sjajnom generacijom tuzlanskih košarkašica. Za šampionsku ekipu koju su sa klupe vodili Mihajlo Miki Vuković I Zdravko Dugonjić igrale su: Jadranka Savić, Ilvana Zvizdić, Mara Lakić, Vesna Pođanin, Dragana Jevtić, Smilja Rađenović, Razija Mujanović, Zorica Dragičević, Naida Hot I Stojanka Došić. Sve one su se sinoć zvanično I oprostile od igračke karijere a jedino iz opravdanih razloga nije bila prisutna Ilvana Zvizdić.

Prava je šteta što sinoć Mejdan, kao u vrijeme kada je ovaj tim osvajao trofeje,nije bio ispunjen do posljendjeg mjesta jer su ove legendarne košarakšice, treneri I rukovodstvo kluba iz tog vremena i više od toga zaslužili.

Incko pozdravio tuzlanske šampionke

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko (Inzko) jučer je u Tuzli uveličao obilježavanje 20 godina od kako su košarkašice Jedinstva Aide osvojile titulu evropskih prvakinja u Firenci.

Incko je stigao nešto prije 19 sati helikopterom iz Banje Luke i odmah je otišao na kafu u hotel „Tuzla“, gdje su ga dočekali potpredsjednica FBiH Spomenka Mičić, premijer Vlade TK Enes Mujić i načelnik Tuzle Jasmin Imamović sa saradnicima. Ipak, Incko se posebno obradovao susretu s jednom od najvećih zvijezda svjetske košarke Razijom Mujanović i njenom nekadašnjom klupskom kolegicom, također poznatom košarkašicom Marom Lakić.

Incko je sa svojim domaćinima u Mejdanu sinoć prisustvovao revijalnoj utakmici, u kojoj je nastupio šampionski tim Jedinstva Aide iz 1989.

(AVAZ)

Tuzla where basketball is not just a game

Himna
fukara_tz

#1122 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Orguljaški koncert u okviru Petrova u Tuzli

Image

U okviru manifestacije Petrovo u Tuzli, koju organizira Franjevački samostan Sv.Petra i Pavla, sinoć je održan orguljaški koncert Edmunda Andlera Borića iz Hrvatske. Za petak je najavljen koncert Libora Dudaša, također orguljaša. Ovi događaji uvod su u Dan Sv.Petra i Pavla 26.juna. Koncert orguljaša Edmunda Andlera Borića bio je posvećen 200.godišnjici rođenja kompozitora Feliksa Mendelsona. On je prvi veći kompozitor nakon smrti Johana Sebastijana Baha koji je orgulje kroz period romantizma vratio u koncertni život Europe.Komponovao je za orgulje i sam ih svirao.Mendleson je dugi niz godina bio zapostavljan,jer su ga smatrali neorginalnim.Danas je prisutan na svim simfonijskim i posebno orguljačkim koncertima.Edmund Andler Borić ga smatra biserom orguljaške muzike,virtuozom koji je iza sebe ostavio bogat orguljaški opus.Upravo zato je svoj koncert u Tuzli posvetio ovom velikom kompozitoru.
fukara_tz

#1123 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Folklorna priredba na Međunarodnoj likovnoj koloniji Breške

Udruženje Društvo Breščana u ponedjeljak 22. juna s početkom u 17 sati u Breškama organizuje priredbu za umjetnike u sklopu tradicionalne manifestacije Međunarodne likovne kolonije Breške. Riječ je o priredbi koja će obuhvatiti nastup folklornih grupa iz Husina, Ljubača, Doknja i Brežaka.

Predviđena je izložba narodnih nošnji, ručnih radova i starinskih predmeta. “Očekujemo da će se na priredbi, pored umjetnika koji dolaze iz BiH, Srbije, Hrvatske, Češke i Mađarske, članova folklornih skupina, pojaviti i veći broj gostiju. Ono što je karakteristično je da će Međunarodna likovna kolonija Breške ove godine po prvi puta imati sadržaje koji na ovakav način promovišu kulturu, tradiciju i običaje brežačkog kraja” saopćeno je iz ovog udruženja.

(TIP)
J.B.Tito

#1124 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by J.B.Tito »

Prenosim vijest sa jednog portala o ribolovu:

Namjerno sam prvo postavio ove tri vijesti o lijepim ulovima sa rijeke Plive, Ramičkog jezera i sa rijeke Une.Kod nas, na momente "bljesne" nešto lijepo i pozitivno, a onda nas nešto drugo vrati u relanost i shvatimo da su ove lijepe vijesti samo izuzeci od pravila.
A ovo je kod nas pravilo:

Image
Ovu, a i ostale slike i klipove je poslao posjetilac stranice, Emir iz naselja Babice, opština Lukavac.Emir je prvo poslao jedan mail sa kratkim obavještenjem o ovim dešavanjima, i nije mu bilo mrsko da izadje na vodu, uslika i dokumentuje sve, te pošalje na moj mail.

A njegov mail glasi:

"Evo da vam se još jednom javim i da vam pokažem šta se dešava sa rijekom Turijom koja se ulijva u Modračko jezero!
Naravno, sad sam vam poslao i slike i video da vam bude jasnije, jer slika govori sve! Zovem se Emir i živim u jednom malom naselju koje se zove Babice, opština Lukavac.Babice su odmah uz jezero Modrac i jednim dijelom zahvataju rijeku Turiju.Rodio sam se i odrastao na Modracu i Turiji i dobro poznajem taj teren.
Problem rijeke Turije traje već godinama, jer je njeno korito zakrčeno u donjem dijelu, blizu ušća u Modračko jezero, te zbog toga, rijeka ne može da teče svojim pravim koritom, nego je napravila više malih korita koja se granaju.
Riba ne može normalno da se kreće i da ulazi u jezero i natrag!
Sve bi to opet bilo podnošljivo da riba ne strada gotovo svaki put kad se mijenja nivo vode!
Kada voda nadolazi, riba ulazi u to sporedno korito, a prilikom povlačenja, ona ostaje tu zarobljena i ugine.
Radi se o većim količinama ribe!
Tako se desilo i prije par dana i ja sam snimio par slika da ljudi vide, a to se dešava drugi put u ova dva mjeseca!
Znači, ovo što je na slikama, to je rezultat neuređenog korita, i zbog toga su ribe uginule!
Jednim dijelom su i mještani koji žive uz rijeku Turiju odgovorni za ovakvo stanje jer se baca smeće u rijeku a normalno i voda nanese u rano proljeće balvana i granja i to se sve tako nakupljalo godinama a niko nije održavao korito.
Mene je stid toga, da se nešto tako dešava u mojoj okolini i osjećam odgovornost da moram bar nešto učiniti da se popravi ovo stanje, makar ću slati slike na internet pa nek se onda stide svi oni koji su odgovorni za ovo!
Tuzla i Lukavac koriste ovu vodu iz Modraca za kućne potrebe a tolike godine je korito rijeke Turije u smeću da se jedva voda probija do jezera.
Naravno, nije to jedini problem Turije i Modračkog jezera - česta je pojava da Turija i bez kapi kiše počne teći mutna što se vidi i na ovim slikama.
Priča se, a najvjerovatnije da je i istina jer nema ko drugi mutiti vodu, da rudnik Banovići često ispušta svoje otpadne vode gore negdje kod Borovca u Turiju, i to se dešava duži niz godina!
Ima blizu mjesec dana kako Turija teče mutna, i to je mještane koji žive uz Turiju počelo zabrinjavati, počela je i deverika pomalo da ugiba, jer je ovo do sada najduži period kako voda teče mutna!
Inače, Turija je gotovo uvijek bila bogata raznim vrstama ribe (štuka, deverika, klijen, grgeč, crvenoka, bjelica), a do prije par godina je bilo i smuđa (dok nije korito zakrčeno)!
A prije rata da ne pričamo, nekad je bilo i soma, škobalja itd., međutim, sve je počelo da se mijenja stalnim pomijeranjem vodostaja Modračkog jezera, tačnije naglim povlačenjem vode i zakrčenjem korita.
Ovo je još jedan podatak, koji je činjenica - stalnim pomijeranjem vodostaja Modračkog jezera uništava se riblji fond.Mala hidrocentrala koja je izgrađena na brani Modračkog jezera crpi velike količine vode, te je voda stalno u povlačenju, nivo vode se ne može zadržati ni 24 sata, što štetno utiče na riblji fond naročito za vrijeme mrijesta kada riba položi ikru a voda se naglo povuče i ikra ostane na suhom! Ali to je već druga tema i to je teško razumjeti ljudima koji nisu na vodi često i koji ne vole prirodu, vode i život u vodi."

Ide klip lošije kvalitete jer je snimljen mobitelom, i desetak slika.
Slika našeg nemara, bahatosti, nekulture.
Slika nas kakvi smo i šta smo.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Ovu vijest sam postavio ovako i neka nam ona bude upozorenje na šta nam mogu ličiti i kakve biti sve vode u Bosni i Hercegovini ako se svako od nas ne angažuje makar malo.
Emir sam ne može učiniti mnogo, ali deset "Emira" mogu učiniti čuda.
Bistro i u pamet!

P.S.Ako moderator misli da ovo treba ici u temu "Priroda i ekologija" neka ureduje.
fukara_tz

#1125 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

1. jula počinje gradnja sjeverne tribine stadiona Tušanj

Izgradnja sjeverne tribine stadiona Tušanj počet će 1. jula, a pripremni radovi će početi već danas. Ukupna vrijednost radova na prvoj fazi izgradnje gradskog stadiona Tušanj iznosi oko 4.100.000 KM. Rok za izvođenje ovih radova je 11 mjeseci i 20 dana.

Image

Ugovor o izvođenju radova na prvoj fazi izgradnje gradskog stadiona Tušanj u Tuzli” potpisan je danas između predstavnika Općine Tuzla i građevinske firme „Tehnograd d.o.o. za građevinarstvo i injženjering” Tuzla. Kako je kazano ovom prilikom, izgradnja stadiona Tušanj u mnogome će doprinijeti razvoju sporta u našem gradu. „Sa pripremnim radovima ćemo krenuti odmah, kako bi sve bilo spremno na vrijeme, i kako bi radovi krenuli 1. jula. Uz saradnju Općine Tuzla, mislim da ćemo radove završiti na vrijeme, odnosno za 11 mjeseci i 20 dana”, izjavio je nakon potpisivanja finansijski direktor građevinske firme „Tehnograd d.o.o. za građevinarstvo i injženjering” Tuzla Tunjo Pavić.

Image

Kapacitet sjeverne tribine će biti oko 3.000 sjedećih mjesta, što će na postojeću tribinu, povećati kapacitet stadiona Tušanj na oko 7.000 sjedećih mjesta. „J.U. Gradski stadion Tušanj će u narednom periodu učiniti maksimalne napore, kako oko pomoći izgradnje sjeverne tribine stadiona, tako i kasnijem kvalitetnom, efikasnom i efektivnom održavanju iste. Tako ćemo građanima, sportskim klubovima i organizacijama, svakodnevno pružiti isti nivo kvaliteta usluge koje ustanova pruža kroz aktivnosti”, kazao je direktor JU Gradski stadion Tušanj Zijad Lugavić, koji je prisustvovao potpisivanju.

Potpisivanju ugovora je prisustvovao i predsjednik Sportskog saveza Općine Tuzla Mirsad Đonlagić, koji je izrazio nadu da će gradnja ovog objekta pomoći razvoju sporta u Tuzli, kao što je to svojevremeno bio i SKPC Mejdan. „Imam priliku da s obzirom na godine kažem da sam zapamtio dan prvog otvorenja stadiona Tušanj, koji se desio prije 57 godina. To je bio jedan spektakularan događaj, i to je značilo mnogo za fudbal u Tuzli. Tada je FK Sloboda bila jedan od klubova iz vrha tabele lige bivše Jugoslavije. Smatram da se ovim stvaraju pretpostavke da se Sloboda vrati na poziciju gdje je nekada bila” kazao je Đonlagić.

Image

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, kazao je kako od viših nivoa vlasti očekuje pomoć kako bi se što ranije nastavilo sa gradnjom. „Mi građani Tuzle u državnu imovinu, fudbalski i atletski stadion smo uložili oko 4 miliona KM. Sada pozivam i druge nivoe vlasti, prije svega Vladu Tuzlanskog kantona, da odmah u septembru u budžet za narednu godinu predvidi novac i pomogne gradnju stadiona. Pozivam i budžet Federacije BiH, koji je pomagao druge stadione, da pomogne i stadion u Tuzli. Obratit ćemo se i različitim asocijacijama, donatorima, da prikupimo što više novca i završimo posao”, izjavio je Imamović.

Image

Gradnjom stadiona Tušanj zasigurno će se povećati kvalitet sportskih, kulturnih i zabavnih manifestacija u gradu. Tenderi za ostale tribine bit će raspisivani posebno.

http://www.tip.ba/2009/06/22/foto-1-jul ... na-tusanj/
Post Reply