Zivot u Austriji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
shine_on

#1101 Re: Zivot u Austriji

Post by shine_on »

da , vjerujem da si upravu, ali sigurno odredjeni dijelovi imaju neke epitete ... negdje sam vec procitao u ranijim postovima da u Grazu postoje dijelovi sa npr. pretezno Turcima, ili ovim ili onim, ... zivio sam u Engleskoj , u gradu malo manjem od Graza, i tamo sam imao priliku zivjeti u kvartu gdje su uglavnom Englezi na socijali u pretezno opcinskim kucama ... mislim, to je totalno drugi svijet i totalno suprotan onome kako zamisljamo "zapad". nije opasan po zivot, daleko od toga, ali je ono bas divlji ... Toga u Grazu nema?
mufa1

#1102 Re: Zivot u Austriji

Post by mufa1 »

A je li dolazis da studiras ili zivis u Graz. Generalno ako želiš izbjeci turke i ostalu mraku, zaobidji Gries i Lend. Ostalo je sve manje vise isto. Ako hoces puno zelenila, onda Andritz i Goesting. Po meni najbolji dijelovi za živjeti sa porodicom St. Peter, Libenau i Jakomini tamo oko stadiona...

Sent from my XT1562 using Tapatalk
shine_on

#1103 Re: Zivot u Austriji

Post by shine_on »

mufa1, hvala ti na konkretnim savjetima ... nisam jos siguran da li uopce dolazim. sigurno uskoro kao turista, da malo vidim kako to gore sve izgleda. za neki duzi ostanak se nisam jos opredjelio, ali ozbiljno razmisljam. koliko si ti dugo vec tamo?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1104 Re: Zivot u Austriji

Post by Truba »

koja je ona sto je ucmekala obitelj
i "razlozi"???
pirmin

#1105 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

pelcer224

#1106 Re: Zivot u Austriji

Post by pelcer224 »

Ako može koji savjet od ljudi (poželjno porodičnih sa malom djecom) koji već žive u Austriji . Imam srećnu okolnost da imam pasoš Slovenije i planiram posle zime da idem u Austriju pronaći neki posao (prvo običan posle neki stručniji ako uspijem) sa namjerom da trajno dovedem tamo i suprugu i 2 djece. Izgubio sam strpljenje da će u Bosni nešto da se promjeni na bolje. Kad sumiram život na kraju godine, u zadnjih 5 godina kao porodica sve teže živimo, sve manje druženja i sadržaja, djeca krenula u školu i kako rastu sve manje mogućnosti itd. i da ne gnjavim sa razlozima više. Uglavnom nemam velika očekivanja osim da se živi normalno da kažem od 1. do 1. u mjesecu. Ne zanima me priča tipa radi ko konj pa sve sto zaradiš trči gradi u Bosni i slično.
Skoro sam razgovarao sa čovjekom koji je 10god u Beču i kaže da sve postaje skuplji zivot od parkinga, stanovanja do hrane, te da on misli da su manja mjesta bolja sve ukupno gledajući za život.
Gdje živjeti sa djecom školskog uzrasta manji ili veći grad?
Odnos primanja- cijene (stan, hrana itd...)?
Mogućnost zaposlenja u manjim mjestima?
Ključni faktor za posao poznavanje jezika? (znam ga nivou A2)

Hvala na svakoj dobronamjernoj smjernici....
Last December

#1107 Re: Zivot u Austriji

Post by Last December »

U Beču život skup za pop...it. Više stan ne možeš ni naći a kad nađeš cijene napucane. Za djecu je Beč Ok grad, al neki vanjski bezirkovi, meni je lično 18. bezirk jedan od ljepših, puno zelenila i parkova, mirno. Al teško za stan jer velika konkurencija. IMam članove familije u Lincu sa malom djecom, kaže da su zadovoljni i da je relativno povoljno al tu je negdje ko i Beč. Primanja su manja izvan Beča za NKV djelatnosti, VKV mislim da su tu negdje.
Odnos primanja/troškovi ti izađe na isto mislim jer je nekako proporcionalno sve - manji grad manji troškovi, manja plata itd...
Sve u svemu niko se od plate nije obogatio pa da je i u najboljem gradu na svijetu. Tebi je presudan faktor da imaš svoj mir, da nema terorizma i emigranata po ulicama, prosjaka i sl. Za to su bolji manji gradovi. Jezik A2 za neke prostije poslove bez puno kontakta. Za neki tehnički posao ti treba bar B1+stručni rječnik. Beč se pretvara u rupu otkad su došli rumuni i poljaci, posvuda ih ima, iza svakog ćoška. Toliko od mene, ja sam se vratio 2014. jer sam popiz..io od rumuna.
Last edited by Last December on 14/12/2016 08:56, edited 1 time in total.
Last December

#1108 Re: Zivot u Austriji

Post by Last December »

.
Last December

#1109 Re: Zivot u Austriji

Post by Last December »

I da, nemoj u Sloveniju nikako :) Austrija kakva god da je, bolja je milion puta :bih:
pelcer224

#1110 Re: Zivot u Austriji

Post by pelcer224 »

Hvala na odgovorima.
Tako sam i pretpostavljao, manji grad manja primanja i manje mogucnosti za posao, a u Beču sve obrnuto.
Naravno da je faktor bezbjednosti jedan od prioriteta zbog porodice, a i ne smeta mi zivot u manjem mjestu skromna smo porodica, samo se plasim da se ne zavucem u neku pricu da ne mogu naci drugi posao ako izgubim postojeci, i eventualno zbog siromasnijih mogucnosti za djecu.
Pasiflora

#1111 Re: Zivot u Austriji

Post by Pasiflora »

.
Last edited by Pasiflora on 20/12/2016 15:40, edited 1 time in total.
filozofija

#1112 Re: Zivot u Austriji

Post by filozofija »

Zapad Austrije je mnogo bolji i prijatniji od Beča ili južno-istočnih pokrajina.
Mnogo je mirnije, bolje za djecu, staloženije i sigurnije za život.
Naši ljudi su super prihvaćeni u Bundeslandima poput Salzburg, Tirol i Voralberg. Imaš jako zajednicu Bosanaca i Hercegovaca u Sazburgu naprimjer.
pirmin

#1113 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

Slazem se.
Bec ima tu neku brutalnu notu u mentalitetu i nije za svakoga.
pelcer224

#1114 Re: Zivot u Austriji

Post by pelcer224 »

filozofija wrote:Zapad Austrije je mnogo bolji i prijatniji od Beča ili južno-istočnih pokrajina.
Naši ljudi su super prihvaćeni u Bundeslandima poput Salzburg, Tirol i Voralberg. Imaš jako zajednicu Bosanaca i Hercegovaca u Sazburgu naprimjer.
Citao sam da je Salzburg skup za zivot...
hrle1976

#1115 Re: Zivot u Austriji

Post by hrle1976 »

pirmin wrote:Slazem se.
Bec ima tu neku brutalnu notu u mentalitetu i nije za svakoga.
Niste vi probali ziviti u New York-u. Bec jest krut i brutalan po pitanju mentaliteta i odnosa izmedju ljudu. Ali opet mislim da je ok nasprem Praizu, Oslu... A New York, blago je reci da su ljudi arogantni, pridrzace tebi vrata i sl. ali to je i maks. Jednom sam u Sloveniji sreo jednog US amerikanca koji se zbog posla zivi u Sloveniji. On je samo jedno rekao da jos arogantnij od njegovih iz New Yorka su samo u Ljubljani. Mozda je u pravu mozda nije, ali New York za moj pojam je bio ono pravo hardcore brutalan u mentalitetu. Bec je mozda na 50-60% New Yorka, a Pariz je gotovo na 90%.
hrle1976

#1116 Re: Zivot u Austriji

Post by hrle1976 »

pelcer224 wrote:
filozofija wrote:Zapad Austrije je mnogo bolji i prijatniji od Beča ili južno-istočnih pokrajina.
Citao sam da je Salzburg skup za zivot...
Skuplji je za zivota odnosno nesto manje ti ostaje izmedju ruku nego u Becu. Mislim samo da je nesto jeftinij po pitanju podstanarstva (od Beca) ali i plate su nesto nize nego u Becu. Sve na kraju krajeva dodje na neku nulu. Ali sve u svemu da skup je grad kao i Bec, naravno za standard u Austriji.

Za 2.500€ u Salzburgu ti treba 2.450€ u Becu. Ovo je moja procjena.
pirmin

#1117 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

electriq

#1118 Re: Zivot u Austriji

Post by electriq »

imam zelju ici vani, pogotovo u austriju
poznajem njemacki odlicno jer sam u njemackoj isao u skolu. bili smo na nekom duldungu i nije bilo teorije da ostanemo.
stvar je u tome da nemam ama bas nikoga u austriji, ni prijatelja ni rodbine

koliko je pametno otici u austriju, uzeti stan na sedmicu ili dvije i trazit posao?
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#1119 Re: Zivot u Austriji

Post by Matijevic_Vlado »

Hrle expert za svaki moguci grad :mrgreen: . I ne se*e kvalitetno kao nekad, vidi kakve gluposti pise :mrgreen: :mrgreen:
staxx

#1120 Re: Zivot u Austriji

Post by staxx »

Zna li neko koliku brutto/netto platu u Austriji može očekivati mladi mašinski inženjer sa 3 godine radnog iskustva u struci i znanjem njemačkog jezika na nivou B1?

Netto platu uzimajući u obzir oženjen bez djece, alleinverdiner.
hrle1976

#1121 Re: Zivot u Austriji

Post by hrle1976 »

staxx wrote:Zna li neko koliku brutto/netto platu u Austriji može očekivati mladi mašinski inženjer sa 3 godine radnog iskustva u struci i znanjem njemačkog jezika na nivou B1?

Netto platu uzimajući u obzir oženjen bez djece, alleinverdiner.

Racunaj oko 45.000€ (prosjek) godisnje znaci negdje 3.750. Da se razumijemo ovo je bruti, precizno ti niko nece moci dati broajku o nettu, jer ima nekoliko faktora ulogu kad je u pitanju porez. I ovo sa radnim iskustvom ti nepije bas puno vode, tri godine ili nula ti ga skoro "isto" dodje tek kad masis 10 godina osjeti se debljina marmelade. naravno poslodavac ti nije duzan ponuditi ovu sumu moze ona biti visa ili manja sve zavisi kako si spretan pregovarati. U Austriji je max porez na platu 55% ali sve zavisi od beitragsgruppe, sachbezug, vorsogekasse, lohnsteuerfrei, kinder (ti nemas) koja bundesland, pendlerpauschale pa to alleinverdiner... pa ti se odbija za sozialversicherung pa onda ono najglavno lohnsteuer.

nek imas malo km do 5 do posla i to sa si sam u kucu koji donosi te da nemate djece te nesto neka imas popusta na porez... od 3.750€ plate tipam da bi ti ostalo poslje poreza oko 2.350€, znaci oko 40% bi placao poreza ukupno.
ibi

#1122 Re: Zivot u Austriji

Post by ibi »

Matijevic_Vlado wrote:Hrle expert za svaki moguci grad :mrgreen: . I ne se*e kvalitetno kao nekad, vidi kakve gluposti pise :mrgreen: :mrgreen:
Hrle(zviz) je najtuzniji lik na ovom forumu, covjek je novu godini docekao na forumu klixa, cak ga niko nije imao nigdje ni izvesti koliko je nepozeljan bilo kome; a onda od nove godine do sada, svaki dan pise po 10 postova minimum.

Izgleda da mu je klix jedini zivot kojeg ima.
hrle1976

#1123 Re: Zivot u Austriji

Post by hrle1976 »

ibi wrote:
Matijevic_Vlado wrote:Hrle expert za svaki moguci grad :mrgreen: . I ne se*e kvalitetno kao nekad, vidi kakve gluposti pise :mrgreen: :mrgreen:
Hrle(zviz) je najtuzniji lik na ovom forumu, covjek je novu godini docekao na forumu klixa, cak ga niko nije imao nigdje ni izvesti koliko je nepozeljan bilo kome; a onda od nove godine do sada, svaki dan pise po 10 postova minimum.

Izgleda da mu je klix jedini zivot kojeg ima.

Aha taman posla, koji si ti ober pacenik. Idu uhvati se za mesnu bananu u cacinoj supi pa se opusti.
svemirska_vjeverica

#1124 Re: Zivot u Austriji

Post by svemirska_vjeverica »

Last December wrote:Beč se pretvara u rupu otkad su došli rumuni i poljaci, posvuda ih ima, iza svakog ćoška. Toliko od mene, ja sam se vratio 2014. jer sam popiz..io od rumuna.
Bosancima smetaju Rumuni, Rumunima smetaju Bosanci...Zamisli kako je Austrijancima...Garant govore "sve sami dosljo" :D
pirmin

#1125 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

Svi bi da budu okruzeni iskljucivo Austrijancima, da se time osjecaju posebnim. :D

:oops:
Post Reply