Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nasa

#1101 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

odr0n wrote:
nasa wrote:
Pa kakva je tebi razlika ako te potrefi nedo Bog jedno ili drugo....nikakva!
Kako nikakva kad bi bog bio jedini odgovorni kao krivac za pogrešno isprogramirano biće (psihički bolesnik), dok bi krivica kod ispravno programiranih u slučaju zmija-zdravi čovjek bila ili od strane zmije (kriva procjena) ili zdravog čovjeka (nepažnja).
Ali po zrtvu nema razlike,u oba slucaja moze okriviti Boga....
Steas po suncanoj livadi i zaskoci te bolesnik ili poskok....niko kriv...a ti snosis posljedice ....i u oba slucaja ako hoces mozes okriviti Boga!
odr0n

#1102 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

nasa wrote:
odr0n wrote:
nasa wrote:
Pa kakva je tebi razlika ako te potrefi nedo Bog jedno ili drugo....nikakva!
Kako nikakva kad bi bog bio jedini odgovorni kao krivac za pogrešno isprogramirano biće (psihički bolesnik), dok bi krivica kod ispravno programiranih u slučaju zmija-zdravi čovjek bila ili od strane zmije (kriva procjena) ili zdravog čovjeka (nepažnja).
Steas po suncanoj livadi i zaskoci te bolesnik ili poskok....niko kriv...a ti snosis posljedice ....i u oba slucaja ako hoces mozes okriviti Boga!
Ne možeš boga okriviti kod zmije koja je ispravno programirana, dok možeš za bolesnika jer ga je on takvog pogrešnog programirao.
MyTao

#1103 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

Kroksica wrote:
MyTao wrote:Pa normalno... ja se zalazem za to da slobodna volja ne postoji.
Da ne postoji ne bi ti sad ovdje vazio kako ne postoji.
Pa nepostoji... mi ovdje pisemo jer imamo interes da pricamo o ovakvim stvarima koje smo stekli kroz zivot... sto znaci da nismo slobodni u pravom smislu te rijeci, jer neko ko nema taj interes i nepise ovdje...

Uglavno ovo je jako komplikovana tema, i mnogi filozofi su podjeljeni kad je u pitanju slobodna volja...
Zlatni_djecko

#1104 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Zlatni_djecko »

Evo molim sve ove, koje traze i nisu nasli smisao zivota, da pogledaju predavanje Prof. Elvedina Pezica

I svakom muslimanu i nemuslimanu toplo preporucujem..

Evo ja cu se jos samo na to pridodati.. Prije nego sto sam se okrenuo istinskom prakticiranju Islama, imao sam bijesno auto, para koliko hocu, svaku noc diskoteke, hvala Bogu lijepu tjelesnu gradju, fakultet, drustva tone, zena tonu i to sve najbolje i naljepse (da me Bog sacuva toga), ali SAM TEK U ISLAMU NASAO SMIRAJ; LJUBAV I SRECU...
Eh tu je poenta i tu je razlika.. Jedino musliman to moze osjecati, jer to iz iskustva govorim.. eto toliko..

Da vam Bog da sve najbolje, i moja preporuka citaj, citaj, citaj, uci, pa makar citao i bajke i pripovjetke, samo ne dozvoli da umres glup.. eto toliko

Velike pozdrav i selam za svu raju

Kroksica

#1105 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Kroksica »

MyTao wrote: Uglavno ovo je jako komplikovana tema, i mnogi filozofi su podjeljeni kad je u pitanju slobodna volja...
E nek je vala neko nesto pametno rek'o! :thumbup:
nasa

#1106 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

odr0n wrote:
nasa wrote:
odr0n wrote:
Ne možeš boga okriviti kod zmije koja je ispravno programirana, dok možeš za bolesnika jer ga je on takvog pogrešnog programirao.
Paaaaa mogu :mrgreen:
jer je mogao i zmiju drugcije programirati ili kao u slucaju Srebrenice mogao je sprijeciti da se nesto desi...
Tako si ti izlagao na ovoj temi ...Bog je kriv ,po tebi i za zdravog covjeka primjer Srebrenica zasto nije sprijecio i u slucaju bolesnog ,zato sto ga je pogresno programirao....
Ukratko ,a objasnila sam ti i opsirno, tebi je Bog uvijek kriv....
nasa

#1107 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

Kroksica wrote:
MyTao wrote: Uglavno ovo je jako komplikovana tema, i mnogi filozofi su podjeljeni kad je u pitanju slobodna volja...
E nek je vala neko nesto pametno rek'o! :thumbup:
:thumbup: I ja da se slozim napokon i s MyTao,onog koga ovo pitanje interesuje stvarno bolje da posegne za pravim filozofima :D
odr0n

#1108 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

nasa wrote:
odr0n wrote:
nasa wrote: Ali po zrtvu nema razlike,u oba slucaja moze okriviti Boga....
Paaaaa mogu :mrgreen:
jer je mogao i zmiju drugcije programirati ili kao u slucaju Srebrenice mogao je sprijeciti da se nesto desi...
Tako si ti izlagao na ovoj temi ...Bog je kriv ,po tebi i za zdravog covjeka primjer Srebrenica zasto nije sprijecio i u slucaju bolesnog ,zato sto ga je pogresno programirao....
Ukratko ,a objasnila sam ti i opsirno, tebi je Bog uvijek kriv....
U slučajevima gdje čovjeku nije u njegovoj ili bilo čijoj moći da djeluje kako bi izmjenio nešto, jedini krivac može biti bog jer nosi epitet svemoćnog. Psihički bolesnik ne može snositi krivicu za svoje nedjelo ako počini, ako ljudi stradaju u zemljotresu, ako vjernici stradaju u Srebrenici, također u slučaju gdje čovjek pogriješi jer iako je imao mogućnost da ne učini to čovjek je griješan, nije perfektan i svemoćan, pa bi i tu bilo nelogično presuditi nemoćnom i malom čovjeku naspram velikog i svemoćnog boga koji je mogao djelovati u svakom trenutku itd., najveći problem je u tom epitetu i nelogičnosti nekoga svemoćnog i perfektnog koji stvori nemoćno i griješno još sa zahtjevom da mu se prikloni po principu "join me in heaven or burn in hell", totalno barbarski.
fatamorgana

#1109 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote: Kur'an ima poseban izraz i način govora, koji izvire iz njegovog specifičnog gledišta. Sa stanovišta Kur'ana, Božija vjera od Adema do Muhammeda (s.a.v.s.), jedna je vjera. Svi poslanici, i oni koji su imali vjerozakon i oni koji ga nisu imali, pozivali su jednom učenju. Principi vjerovjesničkog učenja koji se nazivaju vjerom bili su jedno....
Da bespotrebno ne citiram cijeli post .... Svi ovi vjerski argumenti koje navodiš i koji slijede iza citiranog su za mene kao ne-vjernika potpuno nerelevantni pa time i beskorisni, :)
fatamorgana

#1110 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

Znal' ko jel' ovaj Elvedin kak'a raja sa Ziketom Ljakićem?

AlmirM

#1111 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by AlmirM »

ikcikc wrote:Nije provokacija. Ovo je samo pitanje covjeka koji trazi smisao svoga zivota u vjeri. Dosao sam do pitanja na koje ne znam odgovoriti - ako nam je sve vec unaprijed odredjeno (sudbina, vrijeme smrti, cijeli zivot i sl.), koja je onda svrha<:
1. moliti se Bogu?

2. moliti se za nekoga ako mu je vec predodredjena sudbina?
..zasto jesti,kad znas da ces opet izgladnit???
belfy

#1112 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by belfy »

Great Cornholio wrote:
belfy wrote: sebe smatram tolerantnim, ali sve ima granice.
tvoji postovi su skoro pa maloumni. kao da se neko autistican pokusava izraziti, samo...autisticni imaju opravdanje. covjece, dijete ili sta si vec... moral je apsolutno relativan. to sto jedni misle da je moralno jesti psa ili kravu, a drugi ne, je vrlo relativno i lako objasnjivo. to sto neki vjeruju u stvaranje snjega, a drugi u stvaranje kosmosa je opet stvar relacije i objasnjivo. to sto je nekima vjeru predstavlja pitanje "kako to onda?", a drugima cinjenica "zato" sve ima objasnjenje kada krenes upravo od relacije i relativnog shvatanja. sve u svemu fuj.
ako si maloljetan izvinjavam se unaprijed. ako si barem punoljetan slobodno te stid moze biti.

P.S. ovakvih tvojih nebuloznih postova ima jako mnogo, i kamara ih zasluzuje slican odgovor.
Nisam maljoljetan, a ti ako si punoljetan mogao bi malo poraditi na kulturi dijaloga ;-)

Moralno= normalno = zdravo - u ovakvoj postavci relativno i moralno ne mogu opstati zajedno.
nemam vremena da se cesce javljam, ali vidim da kritika uticala. kornohlio, moralno bi moglo biti normalno, ali kanibalima je normalnon da jedu ljude, da li to vazi za sve?
ALI, moralno nije jednako zdravome, cak ni blizu. tacnije, nema nikakve veze sa njim. je li zdravo silovati maloljenika/cu? da li je u redu opljackati slabijeg od sebe? zdravlje sa tim nema apsolutno nikakve veze. i to je ono gdje ti govorim da su tvoja pisanja ovdje besmislena. ne samo da si u besmislu, nego ni sam ne znas zasto pises to sto pises. iza ovoga odgovorno stojim.

spram svega ostalog recenog na temi...dovoljno je sasvim uzeti granicne vrijednosti da bi se rijesila ova dilema. a to je da li bog u trentku "stvaranja" pojedinca (ili prije) zna, da li poslije smrti ides u dzenet ili pakao. ako zna, gdje je smisao "slobodne volje" ili bilo cega. ako ne zna... :) jednostavno, zar ne?
harač

#1113 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by harač »

vatrogasac wrote:Ti i ja nemamo sposobnost da vidimo šta će se desiti kroz 13,7 milijardi godina, ali ima Neko ko to može vidjeti i ničim ta Njegova sposobnost ne utiče na to da li sam ja izabrao dobro ili loše pa makar to Bog do najsitnijeg detalja registrovao da će se desiti.

:lol: konstantno ponavljaš isto. to je tvrdnja koju treba opravdati jer je kontradiktorna sa premisama. to su pokušali mnogi, pa i u islamu, i to sam ja (iz nekog razloga :D ) očekivao da se učini i ovdje (ili da se barem učini neki kvalitetan copy/paste). ali, ne, ja kažem 2+2 ne može biti 5, jer "2" "+" "2" ne može dati pet, a meni se odgovara da može jer je "2+2=5". nije dovoljno da to ponavljaš, to moraš opravdati. naravno, većina vjernika prihvata nabubane dogme u paketu, ali ponavljam ima i onih koji se više trude
vatrogasac wrote:A tek si ovdje u žešćoj zabludi, ali...svikli smo na ovom forumu i na gore.
analogije koje daješ dovoljno govore na koji su ti dometi u ovoj raspravi :D već sam govorio o nasinim, tako da se odnose većim dijelom i na tvoje
Avetinho

#1114 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Avetinho »

Mora biti da je Muhamed bio u pravu, jer tako tvrdi Kuran, kojeg je pisao Muhamed.
vatrogasac

#1115 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

harač wrote:
:lol: konstantno ponavljaš isto. to je tvrdnja koju treba opravdati jer je kontradiktorna sa premisama. to su pokušali mnogi, pa i u islamu, i to sam ja (iz nekog razloga :D ) očekivao da se učini i ovdje (ili da se barem učini neki kvalitetan copy/paste). ali, ne, ja kažem 2+2 ne može biti 5, jer "2" "+" "2" ne može dati pet, a meni se odgovara da može jer je "2+2=5". nije dovoljno da to ponavljaš, to moraš opravdati. naravno, većina vjernika prihvata nabubane dogme u paketu, ali ponavljam ima i onih koji se više trude
Govorio sam da ne ponavljam isto jer je već napisano, ali ponavljanje kao ovo iznad je bez predaha dolazilo iz "tvog tima" koji je prepoznatljiv po 'palčevima gore'. To što ti nisi zadovoljan odgovorima teista ima racionalno objašnjenje koje je suvišno komentarisati. Pretvaranje svog mišljenja u aksiom samo na osnovu ličnog promišljanja ne znači i da jeste "temeljna istina". Vidim šta vas ateiste zbunjuje i to me čini zadovoljnim zbog moje perspektive koja u odnosu na vašu je meni daleko prihvatljivija kada se pokušava shvatiti ovaj svijet i čovjek u njemu, ali i pored toga nismo daleko od Dana kada ćemo izaći iz forumaških "začaranih krugova" ovog podF-a pa ćemo se pogledati face to face. Ti se i dalje oslanjaj na razne "Filozofe koji su do sada svijet samo različito tumačili, a radi se o tome da se on izmijeni", kako reče čika Marx u svojoj 11. tezi o Feurbachu, ali pazi da te ne podučavaju oni koji pogrešno svijet razumijevaju zato što se dešava jer krhko je znanje ljudsko. Meni je sve to tvoje mubah, ni iz džepa ni u džep i dalje. Bog te mogao učiniti i melekom, a bar smo toliko razumni da shvatamo zašto je ovo veći kvalitet. Ko ne pogriješi, iznad meleka je. Dokle god ne dođe Azrail, imaš šansu za popravni. :wink:
odr0n

#1116 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

Kad neko priča o razumijevanju i znanju, a pominje anđele, parodija. :lol:
Avetinho

#1117 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Avetinho »

odr0n wrote:Kad neko priča o razumijevanju i znanju, a pominje anđele, parodija. :lol:
Ili o logici, a pominje istinitost Kurana kojeg je pisao Muhamed, u kojem se tvrdi pod prijetnjom najgorim mukama na onom svijetu da Muhamed govori istinu.
vatrogasac

#1118 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

odr0n wrote:Kad neko priča o razumijevanju i znanju, a pominje anđele, parodija. :lol:
Rekoh, ne moramo uopšte pričati. Neka svako svoje do onog Dana koji nam je svaki minut bliži pa će se sva 'priča' pretvoriti u Znanje. :wink:
Avetinho

#1119 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Avetinho »

vatrogasac wrote:
Rekoh, ne moramo uopšte pričati. Neka svako svoje do onog Dana koji nam je svaki minut bliži pa će se sva 'priča' pretvoriti u Znanje. :wink:
To je onaj dan o kojem je pisao Muhamed u Kuranu, u kojem se tvrdi da je Muhamed poslanik, a koji je istinit zato sto je to rekao Muhamed.
vatrogasac

#1120 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

Ja Sam Odavle wrote:
vatrogasac wrote:
To je onaj dan o kojem je pisao Muhamed u Kuranu, u kojem se tvrdi da je Muhamed poslanik, a koji je istinit zato sto je to rekao Muhamed.
To je tvoje ateističko mišljenje koje se totalno razlikuje od stava muslimana. Obavezujuće samo za tebe, a za muslimane zanimljivo zbog nečijeg nepoznavanja Sire.
Avetinho

#1121 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Avetinho »

vatrogasac wrote:
Ja Sam Odavle wrote:
vatrogasac wrote:
To je tvoje ateističko mišljenje koje se totalno razlikuje od stava muslimana. Obavezujuće samo za tebe, a za muslimane zanimljivo zbog nečijeg nepoznavanja Sire.
Naravno da nam se stavovi razlikuju. Ako si ovoliko lakovjeran, ispricacu ti istinitu prorocansku pricu o Crvenkapici i Zlom Vuku.
vatrogasac

#1122 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

Ja Sam Odavle wrote: Naravno da nam se stavovi razlikuju. Ako si ovoliko lakovjeran, ispricacu ti istinitu prorocansku pricu o Crvenkapici i Zlom Vuku.
Ne vjerujem u bajke. Zar Muhammed a.s. nije očistio Kabu od 360 bajki? Ibrahim a.s. slično?
Avetinho

#1123 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Avetinho »

vatrogasac wrote:
Ja Sam Odavle wrote: Naravno da nam se stavovi razlikuju. Ako si ovoliko lakovjeran, ispricacu ti istinitu prorocansku pricu o Crvenkapici i Zlom Vuku.
Ne vjerujem u bajke. Zar Muhammed a.s. nije očistio Kabu od 360 bajki? Ibrahim a.s. slično?
Sto mu je to trebalo? Borba za vlast, sta li? Osjetio se ugrozenim?

Svakom njegovo vjera, to je izgleda vazilo za sviju, osim za Muhameda.
odr0n

#1124 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
Pa u šta spadaju anđeli, pakao, raj nego u bajku, sam sebe pobijaš. :lol:
Avetinho

#1125 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Avetinho »

odr0n wrote:
vatrogasac wrote:
Pa u šta spadaju anđeli, pakao, raj nego u bajku, sam sebe pobijaš. :lol:
Izazov je prevelik. Kad odrastes uz stalna prepadanja vjecnim rostiljanjem i gradelama, a ako cesto klanjas nagrade te djevicama -- ko bi normalan takvu sansu propustio?
Post Reply