Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post Reply
Dozer

#1101 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

Da...danas im je godisnjica... :roll:
I odmah me muka uhavti kad vidim za sta i za koga su dali zivot..fuj... :sad:
Drvosjeca iz Dejcica

#1102 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Nekako s proljeća wrote:Ma malo da temu oživimo sa ''oklopima'' a teritorijalno jeste indirektno povezana sa temom :wink: . Ne da mi se pisati tamo na Dobrinji, a nešto mi danas kroz glavu blinka rahmetli Lilić, Tufo, Đulić.... pa sam ni tamo ni 'vamo. pozz
Jesu li Lilić, Tufo, Đulić poginuli zajedno u istoj akciji ili odvojeno? Nisam ih poznavao ali poznajem brata jednog od njih trojice.
Dozer

#1103 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

Nije bila akcija. Pala minobacacka pored baze na Dobrinji i povalila Kemu, Spico i Dalila poletili da ga izvuku, padne druga...
I nisu njih "trojica". Tufo je bila Dalila - zensko.
Last edited by Dozer on 30/01/2015 15:12, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#1104 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Dozer wrote:Nije bila akcija. Pala minobacacka pored baze na Dobrinji i povalila Kemu, Spico i Dalila poletili da ga izvuku, padne druga...
A u pm. :(
trocadero

#1105 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by trocadero »

Tromblon wrote:*

Za Trocadera:

Vidio sam da su u Azicima pogodjeni strijelom neki na tenku koje je snimala televizija. Vidio sam na Srni Bobara i ekipu na tenku kako pjevaju „nama zolja nista ne moze“ i da pitam da li je njih krhnula ta strijela.

Jos jedno. Znas li nesto o upadu nasih diverzanata na Spaića farmu (vi ste je zvali pilicarnik) u decembru 1993? O ovome mozes i na privat ako zelis.
Колико ја знам погођен је тенк и транспортер. На транспортер се наши попели да их сними камера.Стријела посред њих, хаос! Тад су погинули сниматељ и новинар.
А Бобар, то онај Сирков добри јаран ? :D Нисам баш сигуран али мислим да он тад није био рањен.

У вези оклопа,
Са Кртеља сте извукли 2-3 транспортера М-60. Један је и дејствовао по нама из Бутмира током напад у априлу.
Јел се мени причинило да Дивјак написа да је ваш 1. Корпус крајем 1992 имао 150-200 артиљеријског оружија :shock:

За наше оклопе у СРК ,прадпостављам да бих је било преко 100. Само мислим да је више било транспортера него тенкова бар за 20 %. Сад велик је простор тог Корпуса, Соколац,Пале, Трново, Илијаш, Хаџићи, Вогошћа..... тако да је доста њих било распоређено и на спољном прстену око Сарајева!
PM72

#1106 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Samo je jedan transporter izvučen u Butmir.Drugi je završio kod vas na Ilidži,prikazan je na snimku 21.04.1992 kod hotela Dalmacija.Dakle,bratska podjela.Da smo tako podjelili i sve ostalo,rata ne bi bilo.Razmislio bi onaj sa Brusa hoćel opalit plotun na grad kad bi znao da mu slijedi odmazda.Ovako ga je bolio ćošak,rokao je bez straha dan i noć.

General Jovo ubrajao je i prazne kontejnere zolja i tromblonske nastavke na puškama - u tih 150-200 artiljerijskih cijevi.Tek od ljeta 1993 i otvaranjem tunela počele su unositi minobacače i municiju,top i tenk nisi mogao rasklopiti pa pronjeti kroz isti a da nam je JNA ostavila toliko cijevi-nema teorije.Možda je Jovi suflirao Kerim Lučarević na toj pres konferenciji,znam da je on izvalio kako su njegovi momci (cca 20 momaka) zarobili 168 šlepera oružja u kasarni Jusuf Džonlić.Da su ponjeli kompletan asfalt ,ogradu, krovne konstrukcije i zidove iz kasarne trebalo bi manje šlepera ali helem neise,papir sve trpi.

kad pomenu Bobara,gdje je ta spodoba sada?Znao sam ga nekad,ložio se na Delije i četništvo.
Nekako s proljeća

#1107 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Nekako s proljeća »

Mladić Ratko: Ništa nećemo ostaviti. Ostavit ćemo samo, mi ćemo njima dati ono, što je po ugovoru od 10-oga. Taj ćemo ugovor realizovati ako oni hoće. Jesi me razumeo?
Baroš: Jesam
Mladić Ratko:E, tako. Ti se pripremi. Nemoj da vas brukaju kao ovu kasarnu Jusuf Džonlić.
Baroš: Da
Mladić Ratko: Tamo smo im ostavili naoružanje svo teško i opet su napali kolone, a vas bi masakrirali. Ništa se ti ne sekiraj, svi ćete vi izaći.Vi se tu dobro držite, neće biti nikakvih problema.
Baroš: Da
Mladić Ratko: Daj mi malo Potporu da ga još čujem
Baroš: Evo
Mladić Ratko:Halo halo
Potpara: Molim , tu sam.
Mladić Ratko:Hej, Potpora. Ovo što je rek'o general Panić o nekakom ostavljanju teškog naoružanja
Potpara: Da, da
Mladić Ratko:Nemoj da se zanosite, ovi su, ostavili smo tamo celokupno naoružanje u kasarni Jusuf Džonlić.
Potpara:Da da
Mladić Ratko:Nismo mi, već ostavio ovaj Bošković tamo.
Potpara:Aha
Mladić Ratko: on je, se, zatrčavo išao je tamo, je zatrčavo i što ima i što nema pravo, niti ovo-ono i kolona je opet napadnuta. Prvo,ako budemo izmještali, izmještaće se kasarna iz Pazarića.

.....

.....

Mladić Ratko: a kad bi to realizovali onda bi se išlo na kasarnu vašu.Međutim, oni su prekršili svoj deo sporazuma. Istina samo su ga poštovali kod Viktor Bubanj. Tamo smo izmestili sve,a u kasarni, u Jusufu Džonliću, ostavljeno im je i teško naoružanje. Ovaj je, sebi dozvoljavao prava i kompetencije koje nema i to na štetu vojske i na štetu, ovaj, srpskoga naroda.
.....
Mladić Ratko: opet su napali tu kasarnu. Zaklonili su tamo 54 vozila, opreme i tako dalje, a oružje su tamo, koje im je dato, ono je
dato u stanju kakvom je bilo, jer je deo toga naoružanja, ovaj, ranije planski, ovaj, dejstvovao i ranije pripremljen njima za odstupanje. I tako kako je, tako, u stanju kakvom su našli. Vi nemojte slučajno da se zalijećete, da primate bilo kakve misare. Nikoga. Mene ćete ovde pitati. Ja sam tu na licu mesta, tu sam neposredno,ovaj, i vidim vas. Mislim da nisam dalje petsto metara od vas. Vidim šta se sve dešava. Ne sekiraj se. Pratim situaciju.

Razgovor vođen dana 29.05.1992.godine između Mladić Ratka i Potpare a zatim između Mladić Ratka i Baroša.
http://www.helsinki.org.rs/serbian/doc/ ... govori.pdf
taxidriver

#1108 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by taxidriver »

Malo bih se samo nadovezao na pricu o nasem BOV-u koji je pogodjen.
Svi malo ponekad zalutamo u datumima (nije cudo) ali to se desilo u junu 92 koliko se ja sjecam, koji je datum bio ne mogu se zaista sjetiti. Mi smo dosli dole onaj dan kada su nasi zaposjeli Rogoj. Cekalo se nekoliko dana. Bila je odlicna ekipa. Standardni mix koji je u to vrijeme bio u toj zoni b/d...

Kada je krenulo sve ujutru nasa dva BOV-a su dejstvovala zajedno lijevo je bio BOV iz Specijalne a desno BOV iz RgSto-a. Izlazili bi i dejstvovali po dubini i pokrivali nas dok smo prelazili preko potoka. I to je prilicno dobro izgledalo. Bili su odlican tandem.

Taman smo se vratili preko potoka da pokupimo jos dvije "bebe" za osu kada je nas BOV pogodjen. To je potpuno nevjerovatan slucajan pogodak, jedan od milion. Jedan nas je otrcao do vrata i otvorio. I to je to... kasnije je izvucen po mraku.
trocadero

#1109 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by trocadero »

ПМ,
Наши су два транспортера клепили са Кртеља.
Бобар је негдје вани, а био је једно вријеме и ватрени "питар"! :D Током рата код Брнета, гдје би он друго и могао!
fanta

#1110 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by fanta »

Kad vec pricate oko oklopnjaka, zna li neko gdje je zavrsio nas oklopni transporter mislim da je bio M-60, koji je ostao u kvaru prilikom napustanja JNA iz kasarne Marsal Tito.Znam da je dovucen kod Jukinih u stab u b-fazu,tu je prefarban u plavo bijelu boju sa oznakom Policija.
bach

#1111 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by bach »

PM72 wrote:U ljeto 1992 naši pametnjakovići su napravili akciju i poslali tenk T55 prema aerodromu i punktu VRS u Kasindolskoj.Taj tenk je imao kašiku kao dozer (ne naš jaran :kiss: nego mašina) i četnici su ga ,nakon prvobitnog iznenađenja,pogodili i svalili u jarak kod cvjećare.Poslije su dovukli još jedan,tenk za izvlačenje ,pa je i on zaglavio.Radi se o tenkovima ostavljenim u kasarni Jusuf Džonlić.

BOV koji je pogođen u ulici Dobrinjska dobio je minobacačku granatu 82 mm drito kroz kupolu i koliko sam čuo,posada je stradala.To je bilo u proljeće 1994 kad su četnici napali naše položaje kod Zizine kuće i prešli rijeku.Dobili su po guzici.

Pomenuti BOV je zarobljen kod Estrade i u njemu je stradala posada.Nakon stradanja naše posade u proljeće 1994 taj su BOV zvali ukletim,opravljen je i očišćen pa ofarban u maskirne boje.Nije više korišten u borbama a vrtio se oko Viktor Bubnja a bio je u posjedu vojne policije.
Znači AR BiH je na istom mjestu, skoro isto dan izgubila dva tenka?

95 posto svojih oklopnih snaga?

Ko nas je vodio, dobro je da nas ikako ima ...
Nekako s proljeća

#1112 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Hajd' ne naprđujte, već izbacite podatke iz relevantog izvora i tako demantujte . Jok eto vama ili meni ćemo vjerovati na riječ. S druge strane, šta je cijev pa i sa postoljem i posadom , ako se nema granata za minobacač. Ništa već statistički podatak. Kasnije se kroz tunel već zenička i goraždanska komponenta uvlačila i ...ali to je već iza 1992.
Znam da su nam u KMT-u ostavili trojance među granatama, uništili smo npr i minobacač i :( dio posade u naselju Mlađani.
@fanta, Jusufu nije bilo dopušteno da učestvuje u iseljavanju KMT-a, transporter je bio angažovan u našem lažnom napadu na Nedzariće iz Olimpijskog , isti dan kada smo uspješno izveli tzv Pofalićku bitku. Mislim da je 8 juni u pitanju, dakle dva-tri dana nakon iseljavanja KMT-a. Ne tvrdim, ali mislim da je taj transporter ušao u Dobrinju sredinom juna.
Repetitor

#1113 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Repetitor »

Mi prosetasmo od Otesa pa kroz Sarajevo nadovezujuci se jedni na druge,ali u Dobrinji nikad nije usao niti jedan M-60. Jeste M-80 i BOV. Mala ispravka,tako da vjerovatno ne mislite na isto oklopno vozilo.
PM72

#1114 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Nekako s proljeća,

Šta je ,po tebi,relevantan izvor podataka?

Pisanje samozvanog doktora o 168 zarobljena šlepera uz opasku -gdje su ti šleperi? Čovjeku koju je napisao kako je njegova jedinica u Nedžarićima uništila kompletnu jedinicu iz Srbije zvanu gusari iz Lebanovaca ( za koje nije niko čuo ni u Lebanovcu).Da ne pominjem kao je pobio više niških specijalaca nego što ih je služilo vojni roku u toj jedinici od 1945.Antologijska je laž o četrdeset i nešto uništenih oklopa oko Mojmila.Ja takvom čovjeku ne vjerujem kad bi sjeo golom guzicom na vrelu peć.

Hoćemo li je vjerovati onom koljaču iz Kalinovika ako znamo da je sve vojne efektive iz područja na kojima Srbi nisu većina dislocirao još prije marta 1992.Kasarna Maršal Tito bila je centar vojnih škola i sem oruđa za obuku pitomaca ništa značajnije nije ostavio.To uključuje i tenk "Mirza",gvozdiku i nekoliko topova i haubica.U komandi na Bistriku sem namještaja nije ništa ostalo kao i u kasarni Jajce i Zmajevac.Da Puška na Kovačima nije zaustavio konvoj sa 20 vojnika i uzeo im lično naoružanje - ni to ne bi hajrovali.U tim pobrojanim kasarnama nije ostavljen niti jedan sijač a kamoli šta ozbiljnije.Šta smo uzeli u Viktor Bubnju od cijevi ? Ništa.

U kasarni Jusuf Donlić jeste ostavljeno NEŠTO težeg naoružanja poput tenkova za inžinjerijske jedinice koji su uništeni poslije u jarku kod Intereksa.Jedan imao ralicu a drugi nije imao ni cijev nego kran za izvlačenje teške mehanizacije.da nam nije ostavio možda koju M84 ili bar T72? Jest malo morgen.Mogli su nam komotno ostaviti i eskadrilu MIG-ova-šta bi sa njima kad niti smo imali pilota niti piste da uzlete.Tamo gdje su morali ostaviti SVO teško naoružanje,poput kasarne u Visokom,sipali su šećer u rezervoare da sjebu motor i kvarili zatvarače.U Zenici ostavili tenkove koji su napadali Berlin 1945.Ono što valja prije su odvukli.

U remontnom zavodu u Hadžićima bilo je 14 praga - šatro na opravci kao i desetine oklopnih transportera.Što njih nisu izvukli? Nisu jer su već prije podjelili oružje srpskom stanovništvu , bili su tu prekaljeni dobrovoljci iz Hrvatske a uzdali su se u vojsku oko Žunovnice,skladišta punog kao šipak.Po Osjeku su već prije špartali četnici naoružani do zuba.

P.S.Pofalićka bitka bila je 16 maja 1992.maršalka je iseljenja krajem maja ili početkom juna - ne sjećam se tačno datuma.
Nekako s proljeća

#1115 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Dozer wrote:Nego, fakat, back to tema ;)
ja se toga ne sjecam, ali zna li se koliki su bili nasi gubici dole, kao i njihovi?
Ne ove nekakve propagandne budalastine, nego zaista.
Složeno pitanje @doz, dosta različitih formacija je dole dolazilo a do sada se nikad' nisam sreo sa nekom stručnom analizom koja bi i taj podatak imala u sebi. Dodatna komplikacija je i nemali broj civilnih žrtava od artiljerije, ima i jedan broj dio naših zarobljenih vojnika, ranjenih ima mnogo više pa ne znaš gdje bi ih svrstao osim u ''izbačene iz stroja'' . Ali ako bi se mi ovdje na temi ograničili samo na period 29.11. 1992 do 6.12. 1992. mislim da bi mogli postići dvije stvari. Prva je da odgovorno posvjedočimo zvanične gubitke unutar jedinice kojoj smo pripadali u ovih desetak dana, a druga je da te naše ubijene saborce pomenemo i sačuvamo od zaborava. Tako bi se i tema vratila u njen suštinski okvir koji je @PM imao na umu kada ju je i otvorio.

Propaganda, kontam ali sam mišljenja da može koristiti ako se udružimo i odbacimo ono nepotrebno u njoj. Na primjer, Jusuf Prazina je u svojim jedinicama imao znatne gubitke tokom ovih borbi, ubijenih, ranjenih i zarobljenih. I druga strana (VRS) i naši su potvrđivali da je iznio prijedlog za razmjenu i da je uspio u toj namjeri. Ostalo je zabilježeno u novinskom članku da je za 35 naših vojnika nudio 3 pripadnika VRS. Od tih 35, riječ je o 10 pripadnika jedinice ''Leptirice''. Mislim da nije problem da dobijemo potvrdu nekog od pripadnika jedinica Jusufa Prazine, koliko je njih stvarno razmijenjeno živih i dovedeno na Igman odmah početkom 1993. Nešto i ja znam oko toga, al' ne iz prve ruke pa se ne namećem već usmjeravam na same pripadnike jedinica Prazine. I tako, po jedinicama . Ne vidim neki drugi način za sada, a eto... bujrum predloži nešto pametnije i konkretnije.
Nekako s proljeća

#1116 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Smrtno stradalih na području Sarajeva : 3+22+10+11+14 =60
Ranjenih na području Sarajeva: 74+47+100+131+106= 482

29.11.1992. Potpisan sporazum Bobetko i Mladić na sarajevskom aerodromu, bez prisustva predstavnika BH Vlade.
Od 11 sati 27.11.1992 do 11 sati 28.11.1992. , u Sarajevu je smrtno stradalo 1 lice a 24 je ranjeno.
3.12.1992. Republički štab zdravstva BIH:
Od 11 sati 1.12.1992 do 11 sati 2.12.1992. na području Sarajeva je bilo 3 smrtno stradala lica a 74 ranjena. Primijećena je kolona od 80 motornih vozila kojim su se četnici prevozili na pravcima Mrkovići-Vogošća i Trebević-Lukavica. Likvidiran je snajperista u rejonu Milinkladske i dva četnika na Stupu, u krugu fabrike Energoinvest, a uništena su dva motorna vozila s ljudstvom u ulici Milutina Đuraškovića.
Od 11 sati 2.12.1992 do 11 sati 3.12.1992. na području Sarajeva je bilo 22 poginula i 47 ranjenih.
Četnici su izvršili kombinirani napad oklopno-mehanizovanim sredstvima na pravcima Doglodi-Bare-Otes, Ilidža-Pejton-Otes i Rajlovac-Zabrđe-Sokolje. Branioci su spriječili prodor i zadržali položaje, uništili i onesposobili devet neprijateljskih tenkova. Mustafa Hajrulahović kaže da su tokom borbi četničke snage podržane sa dodatnih 6 tenkova i tri oklopna transportera , pored onih jučerašnjih šest. Tvrdi da su neprijatelju uništena 3 tenka i jedan oklopni transporter.
Od 11 sati 3.12.1992 do 11 sati 4.12.1992. na području Sarajeva je bilo 10 smrtno stradalih i 100 ranjenih. Salih Džidić i Sefer Zajko kažu da je i među našim borcima bilo nekoliko mrtvih i ranjenih.Također je izvjestan broj civila ubijen i ranjen tokom četničkog granatiranja.Zajko tvrdi da je na Sokolju ubijeno najmanje 15 četnika, a oštećen je jedan tenk i jedan transporter. Karavelić izjavljuje da je VRS napala sa 15 oklopa (tenkovi, transporteri i prage), da im je tokom borbi uništeno 5 a oštećeno 9 oklopa.Procjenjuje da je ubijeno najmanje 30 četnika, da linije nisu pomjerene i da očekuje nove napade s obzirom da je golim okom vidljivo pristizanje pojačanja sa Pala i pregrupisavanje snaga.
Petak. Od 11 sati 4.12.1992 do 11 sati 5.12.1992. na području Sarajeva je bilo 11 smrtno stradalih a 131 ranjeno. Odbijen još jedan napad u rejonu Otesa, Stupa i Sokolja, onesposobljena su tri tenka i likvidirano oko 2o četnika, neprijatelj je koristio hemijska sredstva. Tokom noći je primijećena veća kolona motornih vozila iz pravca Hreše prema Mrkovićima.
Nedelja 6.12. 1992 je objavljeno: Civilno stanovništvo na vrijeme evakuisano sa Otesa. Uništena tri tenka VRS-e.U redovima branitelja je bilo gubitaka u ljudstvu, branitelji su se povukli na drugu liniju odbrane.navodi se broj od 6 000 ispaljenih granata na tom dijelu ratišta, da je iz stroja izbačeno oko 100 vojnika VRS od čega bar pola likvidirano.Pukovnik Ričard Mol (UN) izjavio je da bitka za Otes još nije završena. Na sarajevsko naselje Otes dnevno padne i 1 500 granata, ali linije fronta nisu pomjerane.Devetnaest neprijateljskih tenkova djeluje u pravcu Otesa. Branioci BIH drže pozicije, ali im nedostaje teško naoružanje.General Abdul Razek je kontaktirajući VRS stranu i tražeći obustavu granatiranja, dobio odgovor da je Ilidža pod udarom artiljerijske paljbe sabh. pozicija i da je u toku odmazda. Šest četničkih tenkova je u toku jučerašnjeg dana (5.12.1992) prošlo iz pravca Lukavice ka Nedžarićima, pored aerodromske piste koju kontroliše snage UNPROFOR-a, navodi se u protestu Šibera. Pukovnik Davu (UN) : Francuski bataljon bi sigurno primijetio prelazak tenkova preko piste, a nije vidio niti jedan.
Prihvatni centar ''Ivo Andrić 2'' je bilo mjesto gdje su prihvatani civili iz ovog područja obuhvaćenim borbama. Mrsko mi prepisivati sada autentične izjave Ante i Milke Mijatović, Ante Vrljića, Nikole i Mirka Graovca,Hajrudina,Munire, Eldina i Kadire Selmanović itd. U prihvatnom centru su tada odgovorne osobe bile Mirjana Čapelj i Suljo Beganović.
Informacija objavljena 7.12.1992 kaže da je u Sarajevu smrtno stradalo 14 ljudi a 106 ih je ranjeno. Naše snage su stabilizovale linije na najneuralgičnijoj tačci sarajevske odbrane, a to je Otes-Stup-Azići. U toku noći i jutros na Žuči smo došli nadomak kote 850, zauzeli smo uzvišenje Vis i selo Živkovići, uništen je i jedan tenk. Pet tenkova sa Poljina je upućeno ka Vogošći. U rejonu Vidikovca se vode žestoke borbe , likvidirano je oko 50 četnika, odbijen napad sa Vraca na Milinkladsku, neprijatelj je koristio hemijska sredstva u Pionirskoj dolini, na Humu i u Jukićevoj ulici.
Utorak 8.12.1992. Vidikovac opet naš, zaplijenjena je haubica, nekoliko minobacača 120 mm, PAM-ova i PAT-ova, te znatna količina municije.
Četvrtak. 10.12.1992.
''Tražio sam od agresora razmjenu zarobljenih boraca na Otesu. Nudim im četiri njihova, eventualno još dvojicu, za naših 35, od kojih je 10 boraca iz jedinice ''Leptirica''. Njima je u interesu da prihvate ove uslove, a mi dobijemo svoje borce. Ne prihvatam nikakvu ucjenu- rekao nam je Juka Prazina.
.....
Juka je objasnio i kako je povrijedio ligamente: -pokliznuo sam se prilikom istovaranja bijelog konja, na kojem namjeravam ući u Sarajevo, i to kroz Ilidžu.
aldinjo

#1117 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by aldinjo »

PM72 wrote:Nekako s proljeća,

Šta je ,po tebi,relevantan izvor podataka?

Pisanje samozvanog doktora o 168 zarobljena šlepera uz opasku -gdje su ti šleperi? Čovjeku koju je napisao kako je njegova jedinica u Nedžarićima uništila kompletnu jedinicu iz Srbije zvanu gusari iz Lebanovaca ( za koje nije niko čuo ni u Lebanovcu).Da ne pominjem kao je pobio više niških specijalaca nego što ih je služilo vojni roku u toj jedinici od 1945.Antologijska je laž o četrdeset i nešto uništenih oklopa oko Mojmila.Ja takvom čovjeku ne vjerujem kad bi sjeo golom guzicom na vrelu peć.

Hoćemo li je vjerovati onom koljaču iz Kalinovika ako znamo da je sve vojne efektive iz područja na kojima Srbi nisu većina dislocirao još prije marta 1992.Kasarna Maršal Tito bila je centar vojnih škola i sem oruđa za obuku pitomaca ništa značajnije nije ostavio.To uključuje i tenk "Mirza",gvozdiku i nekoliko topova i haubica.U komandi na Bistriku sem namještaja nije ništa ostalo kao i u kasarni Jajce i Zmajevac.Da Puška na Kovačima nije zaustavio konvoj sa 20 vojnika i uzeo im lično naoružanje - ni to ne bi hajrovali.U tim pobrojanim kasarnama nije ostavljen niti jedan sijač a kamoli šta ozbiljnije.Šta smo uzeli u Viktor Bubnju od cijevi ? Ništa.

U kasarni Jusuf Donlić jeste ostavljeno NEŠTO težeg naoružanja poput tenkova za inžinjerijske jedinice koji su uništeni poslije u jarku kod Intereksa.Jedan imao ralicu a drugi nije imao ni cijev nego kran za izvlačenje teške mehanizacije.da nam nije ostavio možda koju M84 ili bar T72? Jest malo morgen.Mogli su nam komotno ostaviti i eskadrilu MIG-ova-šta bi sa njima kad niti smo imali pilota niti piste da uzlete.Tamo gdje su morali ostaviti SVO teško naoružanje,poput kasarne u Visokom,sipali su šećer u rezervoare da sjebu motor i kvarili zatvarače.U Zenici ostavili tenkove koji su napadali Berlin 1945.Ono što valja prije su odvukli.

U remontnom zavodu u Hadžićima bilo je 14 praga - šatro na opravci kao i desetine oklopnih transportera.Što njih nisu izvukli? Nisu jer su već prije podjelili oružje srpskom stanovništvu , bili su tu prekaljeni dobrovoljci iz Hrvatske a uzdali su se u vojsku oko Žunovnice,skladišta punog kao šipak.Po Osjeku su već prije špartali četnici naoružani do zuba.

P.S.Pofalićka bitka bila je 16 maja 1992.maršalka je iseljenja krajem maja ili početkom juna - ne sjećam se tačno datuma.
5. juna 1992. godine.
aldinjo

#1118 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by aldinjo »

https://www.youtube.com/watch?v=oI3pvBlgkNk Jeli to ovaj transporter na 5:43?
bach

#1119 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by bach »

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oI3pvBlgkNk [/youtube]

Mislim da je ovo jedinstven snimak iz rata na kojem se vidi borbeni juriš kakvog takvog oklopa Ar BiH. Čuje se "oduševljenje" na balkonu zgrade od crvene cigle u Dobrinju.

Ko je vozio naš transporter? Svaka mu čast ko god je to bio...
karanana

#1120 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by karanana »

koliko znam i koliko se sjecam pisanja se neke od ovih tema, mozda one o dobrinji, nije ovo nikakav borbeni juris nego neuspio pokusaj izvlacenja tijela poginulog borca.
trambusek88

#1121 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by trambusek88 »

Ima i na temi o Dobrinji na 109 strani od 51:28
PM72

#1122 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Ne znam je li ovo pokušaj izvlačenja tijela rahmetli Pliška (rahmet mu duši ) ili neka druga akcija.Ako je riječ o njemu ( a bio sam dobar s njim-odrasli smo zajedno) njegovo tijelo izvukli su saborci u saradnji sa Unprofor-om.Bijeli pikap i dva bolničara (njegovi saborci šatro bolničari -dobri momci :thumbup: ) izvukli su njegovo tijelo koje se već raspalo na augustovskoj vrućini.
smurf

#1123 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by smurf »

Jeste PM72, to je bio pokusaj izvlacenja Pliska rahmet mu dusi.
PM72

#1124 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Jeste da smo odmakli od teme ali Pliško rahmetli je to zaslužio.Ćesović Nedžad zvani Pliško poginuo je u akciji kod Dobrinje V.Na mjestu njegovog stradanja stoji ploča sa natpisom.Dobar momak bio,pravi jaran. :thumbup: :bih:a njegov otac i moj također rasli u istoj mahali...
dječak sa šibicama

#1125 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by dječak sa šibicama »

bach wrote:[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oI3pvBlgkNk [/youtube]

Mislim da je ovo jedinstven snimak iz rata na kojem se vidi borbeni juriš kakvog takvog oklopa Ar BiH. Čuje se "oduševljenje" na balkonu zgrade od crvene cigle u Dobrinju.

Ko je vozio naš transporter? Svaka mu čast ko god je to bio...
Moze li neko objasniti, koja je ovo tacno lokacija, ja se fakat ne snalazim na snimku, crveni i bijeli neboderi na 5:32 u pozadini su? Mojmilo?

Ili bolje, s koje pozicije je snimano.
Post Reply