Nek mi netko prvo definira šta je udobno auto da se može voditi polemika dalje... za mene je udobno auto da mogu napraviti 500 km u komadu a da izadjem vani bez bolova u kičmi, a ako je nekomu udobno auto to što je sjedež napravljen od pjene pa ti je 5 minuta mekano ili što se naginje u svakoj krivini kao da si na čamcu to je druga stvar i naravno stvar ukusa...530i wrote:Sedmicu nisam probao, ali jesam sve ostale golfove i glupost je tvrditi da je to udoban auto. Postoji mnogo auta, čak i iz nižih klasa koja su udobnija od golfa.dottore wrote:jesi probao golfa 7, ili golfa 6 sa DCC.om?530i wrote:Mislio sam replicirati...ali onda sam vidio kako se spominju riječi golf i udbonost u istoj rečenici...pa lagano odustajem...
Novi Golf 7 dolazi u septembru
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- medo28
#1101 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
- medo28
#1102 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
kad sam kupovao auto vozio sam testnu novu mazdu 3, astru, hyundai i30, kia ceed, c4, golfa 6 i megana... koja auta si ti vozio u tom razredu i možemo debatirati dalje o plusevima i minusima tih modela.530i wrote:objasnio čovjek koji se tek registrovao i koji agresivno reklamira golfmedo28 wrote:a i objasnio ti čovjek koji je vlasnik astre![]()
![]()
-
citroen xm
#1103 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Maystor wrote:
Da ponovim, grupacija vw proizvodi najbolje automobile na svijetu, a oni koji to ne mogu progutati neka pate od zavisti.
Volkswagen, Audi, Porsche, Lambo, Bugatti jesu ili najbolji ili u samom vrhu svoje lige. Sve zajedno kad se sabere, koncern vw proizvodi najbolja auta na svijetu. Zato i jesu u poziciji u kojoj se nalaze. A ne zbog marketinga. Niti zbog mcdonaldsa o kojem si, pretpostavljam, više puta razmislio prije nego si izvalio.
Aha, kako da ne. Pogotovo će biti najbolji kada Bentli i Bugati dobiju TDI perjanice.
- drndalo
#1104 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
To sto je Bentley u istoj grupaciji sa VW, ne znaci automatski da je Golf 7 = udoban kao Bentley, kao sto ni Golf 7 GTI nece ubrzavati i lezati na cesti kao Lamborghini, samo zato sto su im iste gazde...
- johntra
#1105 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
nemoj lupati cifre o registraciji kad to nije istina, jeftinija registracija može biti samo do 30 KM u korist 1,2 TSI Golfa u slabijoj verziji, u odnosu na 1,4 Astru...medo28 wrote:
pa upravo i govori o toj verzijia ona slabija verzija se može porediti sa 1.4 od opela i opet ima bolje performanse...
znači rezime: kod golfa je manja kubikaža i manje KS znači 100-200 EUR manje kod registracije, potrošnja debeli litar manje, bolje povuče.... a i objasnio ti čovjek koji je vlasnik astre ako tebi nisu dosta podatki na papiru.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1106 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Tu sam te "majstore" cekao.Maystor wrote:A za međuubrzanja ima jedna caka. U skladu sa novom filozofijom bluemotion, volkswagen je malo drugačije proračunao omjere u mjenjaču, tako da su golfova 4. 5. i 6. brzina nešto duže od citroenovih, pa se to osjeti na mjerenju. Ako pogledaš podatke, možeš vidjeti da 2.0 TDI najveći obrtni moment razvija već pri 1750 min-1, a citroen tek pri 2000.mali_milojica wrote: Pa dobro generacijski su tu negdje s tim da je C4 stariji 2 godine. Golf je sigurno bolji auto,ali ne bas toliko koliko ti to predstavljas,kao nisu u istoj ligimislim ono,nidje veze.
I u svemu tome nisi spomenuo da C4 ima bolja medjuubrzanja.
Posto si na sva zvona naglasio kako Golf ima vecu krajnu brzinu,sad si sam odgovorio da je to samo zbog duzeg omjera u mjenjacu,ali zbog toga gubi na medzuubrzanjima. I pokusavas u svom postu sa testom naglasiti kako je on nad C4 superioran zbog vece max brzine. Pa kad smo te poklopili pricom o medzuubrzanjima sad se vadis i vidis sam da mehanicki sklop G7 i nije toliko superioran na C4.
Zbog duzih omjera motor se manje vrti pa naravno da i manje trosi.
- medo28
#1107 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Moja greška možda to nije mjerodavno za BIH ja pričam za sloveniju čak štoviše sad od 1. novembra če biti još veče razlike plačanja takse cestarine a gdje je još razlika kod same registracije, recimo ove iznad 4.0 su opalili čak 200% skuplje nego do sad a i u evropi je trend u budučnosti da se opali više po džepu automobile sa višom kubikažom i sa večim CO2 zagadjivanjem a ako BIH misli pratiti trendove EU onda če se slično dešavati i u BIH uskoro.johntra wrote:nemoj lupati cifre o registraciji kad to nije istina, jeftinija registracija može biti samo do 30 KM u korist 1,2 TSI Golfa u slabijoj verziji, u odnosu na 1,4 Astru...medo28 wrote:
pa upravo i govori o toj verzijia ona slabija verzija se može porediti sa 1.4 od opela i opet ima bolje performanse...
znači rezime: kod golfa je manja kubikaža i manje KS znači 100-200 EUR manje kod registracije, potrošnja debeli litar manje, bolje povuče.... a i objasnio ti čovjek koji je vlasnik astre ako tebi nisu dosta podatki na papiru.
http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/za-pe ... lov/293842
- mali_milojica
#1108 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Ne provaljuj se vise covjece.Maystor wrote:Da ponovim, grupacija vw proizvodi najbolje automobile na svijetu, a oni koji to ne mogu progutati neka pate od zavisti.citroen xm wrote:I onda ovaj isti čovjek kaže da nije subjektivan. Pa ni najsubjektivniji vozač nekog VW proizvoda ne bi ovo sa lakoćom izjavio. Tri puta bi razmislio.Maystor wrote:
Uzmi 4 najveća proizvođača (GM, Toyota, VW, Ford) i pogledaj gdje su bili prije 5 godina, a gdje su danas. GM i Ford skoro propali, Toyota grca u skandalima i problemima, a VW iz kvartala u kvartal obara rekorde. Pogledaj im trend (rast) prodaje i sasvim je jasno da vw nezaustavljivo ide ka poziciji najvećeg proizvođača auta na svijetu, a već danas je najprofitabilniji.
Patetično je koliko se neki upinju da dokažu nedokazivo, pa onda vw porede sa mcdonaldsom![]()
![]()
![]()
Grupacija vw proizvodi najbolje automobile na svijetu, a oni koji to ne mogu progutati neka pate od zavisti.
Volkswagen, Audi, Porsche, Lambo, Bugatti jesu ili najbolji ili u samom vrhu svoje lige. Sve zajedno kad se sabere, koncern vw proizvodi najbolja auta na svijetu. Zato i jesu u poziciji u kojoj se nalaze. A ne zbog marketinga. Niti zbog mcdonaldsa o kojem si, pretpostavljam, više puta razmislio prije nego si izvalio.
Ti ako predajes buducim inzinjerima,ja predajem buducim NASA-inim strucnjacima koji rade na slanju covjeka na Mars.
Posto si uzeo banalan primjer u dokazivanju nj visocanstva VW kao najboljeg proizvodzaca na svijetu,samo cu odgovoriti pitanjem. Na kojem je mjestu FIAT po tvojoj logici,jer on ipak posjeduje Ferrari,Maserati,Lancia,AR,Chrysler group,IVECO,Juventus itd itd da ne nabrajam.
-
BISCANIN2
#1109 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Maystor wrote:Uzmi 4 najveća proizvođača (GM, Toyota, VW, Ford) i pogledaj gdje su bili prije 5 godina, a gdje su danas. GM i Ford skoro propali, Toyota grca u skandalima i problemima, a VW iz kvartala u kvartal obara rekorde. Pogledaj im trend (rast) prodaje i sasvim je jasno da vw nezaustavljivo ide ka poziciji najvećeg proizvođača auta na svijetu, a već danas je najprofitabilniji.drndalo wrote:To znaci, ne samo po meni, da svaka kompanija sadasnjim losim odabirom pravca u narednih 5 godina moze sa profita od npr. 8 milijardi godisnje, spasti na 1 milijardu, ili nulu (0) ili i u minus, a kamoli sa par neuspjelih modela, u koje je ulozeno puno para u razvoj... Ne kazem da ce tako biti, samo kazem da sadasnji + ne mora znaciti da ce potpuno isto ili bolje biti za 5, 10, 15, 20 godina... Tipa VW Phaeton, koji je iako sigurno nije los automobil, sigurno bio poslovni potez koji je umjesto da ostavi sta para u kasi, iz nje samo izvukao... Na njihovu srecu, ali vise na znanje, to im je bio samo jedan relativno jeftin los potez....saibaba wrote:Sta bi po tebi onda trebalo da znaci nesto dugorocno ?
Patetično je koliko se neki upinju da dokažu nedokazivo, pa onda vw porede sa mcdonaldsom![]()
![]()
![]()
Grupacija vw proizvodi najbolje automobile na svijetu, a oni koji to ne mogu progutati neka pate od zavisti.
GM FORD I TOYOTA SU u krizi jer prave nedovoljno dobre automobile , a vw ce ih preteci jer pravi bolje automobile ,ceca je bolja pjevaćica od Hanke jer ima duplo veći auditorijum i brze ce napuniti folkoteku ,
- medo28
#1110 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Sad sam gledao karakteristike i izgleda da je @mali milojica ovdje u pravu mada ima C4 10KS više ali za ostalo je u pravu.mali_milojica wrote:Tu sam te "majstore" cekao.Maystor wrote:A za međuubrzanja ima jedna caka. U skladu sa novom filozofijom bluemotion, volkswagen je malo drugačije proračunao omjere u mjenjaču, tako da su golfova 4. 5. i 6. brzina nešto duže od citroenovih, pa se to osjeti na mjerenju. Ako pogledaš podatke, možeš vidjeti da 2.0 TDI najveći obrtni moment razvija već pri 1750 min-1, a citroen tek pri 2000.mali_milojica wrote: Pa dobro generacijski su tu negdje s tim da je C4 stariji 2 godine. Golf je sigurno bolji auto,ali ne bas toliko koliko ti to predstavljas,kao nisu u istoj ligimislim ono,nidje veze.
I u svemu tome nisi spomenuo da C4 ima bolja medjuubrzanja.
Posto si na sva zvona naglasio kako Golf ima vecu krajnu brzinu,sad si sam odgovorio da je to samo zbog duzeg omjera u mjenjacu,ali zbog toga gubi na medzuubrzanjima. I pokusavas u svom postu sa testom naglasiti kako je on nad C4 superioran zbog vece max brzine. Pa kad smo te poklopili pricom o medzuubrzanjima sad se vadis i vidis sam da mehanicki sklop G7 i nije toliko superioran na C4.
Zbog duzih omjera motor se manje vrti pa naravno da i manje trosi.
Last edited by medo28 on 31/10/2012 17:53, edited 1 time in total.
-
citroen xm
#1111 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Međuubrzanje ti se najviše i osjeti kod preticanja. To ti je obično ubrzanje od 60 do 100. U realnom saobraćaju ubrzanje od 0-100 je totalno nebitno jer niko ne vozi 200 km pravcem bez i jedne krivine. I niko ne počinje preticati sa brzinom 0, a završava sa 60. Zbog toga što kada se sa 60 KM/h upustiš u preticanje, onda ti je svaka milisekunda tog međuubrzanja bitna.
- medo28
#1112 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Slažem se, pitao sam i google ali svejedno hvala na odgovoru.citroen xm wrote:Međuubrzanje ti se najviše i osjeti kod preticanja. To ti je obično ubrzanje od 60 do 100. U realnom saobraćaju ubrzanje od 0-100 je totalno nebitno jer niko ne vozi 200 km pravcem bez i jedne krivine. I niko ne počinje preticati sa brzinom 0, a završava sa 60. Zbog toga što kada se sa 60 KM/h upustiš u preticanje, onda ti je svaka milisekunda tog međuubrzanja bitna.
- mali_milojica
#1113 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Medjuubrzanje se mjeri u nekom odredjenom stepenu prijenosa,najcesce su to 4,5 ili 6 i mjere se ubrzanja od 80-120 km/h.
Npr u navedenom tekstu G7 ima bolje ubrzanje i vecu max brzinu,ali je slabije medjuubrzanje zbog prijenosnih omjera u mjenjacu. Da li je razlika u omjerima pojedinih brzina ili samo u diferencijalu ili oboje stvarno ne znam,ali je evidentno po mjerenjima da C4 ima krace omjere s tim i manju max brzinu,ali bolja medjuubrzanja u odnosu na G7.
Npr u navedenom tekstu G7 ima bolje ubrzanje i vecu max brzinu,ali je slabije medjuubrzanje zbog prijenosnih omjera u mjenjacu. Da li je razlika u omjerima pojedinih brzina ili samo u diferencijalu ili oboje stvarno ne znam,ali je evidentno po mjerenjima da C4 ima krace omjere s tim i manju max brzinu,ali bolja medjuubrzanja u odnosu na G7.
-
citroen xm
#1114 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Eto od 80-120, ja sam malo omašio. Ali suština je ista. Dakle što se tiče toga nema superiornost ni sa čije strane. Sve zavisi po kakvoj se konfiguraciji terena vozi auto. Ako je to 80% auto put, onda će vjerovatno krajnja brzina biti bolji izbor. Ali koliko je takvih auta kompakt klase koja 80% vremena provode na auto putu? Ja bi po ovi našim vrletima uvijek prije izabrao manju konačnu brzinu i bolje međuubrzanje.
- mali_milojica
#1115 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Ma nisi ti omasio.
Npr je nekada bilo u 4 od 60-100,u 5 od 80-120. Sada su valjda zbog 6 brzine uzeli samo mjerenje od 80-120. Valjda neka zlatna sredina
Npr je nekada bilo u 4 od 60-100,u 5 od 80-120. Sada su valjda zbog 6 brzine uzeli samo mjerenje od 80-120. Valjda neka zlatna sredina
- Maystor
#1116 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Ima superiornosti i to drastične. Kada 30 konja slabiji golf (1.4 TSI, 122 KS) ima brzinu 203, a citroen sa 150 KS 201, to se zove superiornost.citroen xm wrote:Eto od 80-120, ja sam malo omašio. Ali suština je ista. Dakle što se tiče toga nema superiornost ni sa čije strane. Sve zavisi po kakvoj se konfiguraciji terena vozi auto. Ako je to 80% auto put, onda će vjerovatno krajnja brzina biti bolji izbor. Ali koliko je takvih auta kompakt klase koja 80% vremena provode na auto putu? Ja bi po ovi našim vrletima uvijek prije izabrao manju konačnu brzinu i bolje međuubrzanje.
Ovo ostalo što pričaš su bajke za djecu. Golf 7 (iz ovog francuskog testa) bi poderao citroena na svakom mogućem putu. U praksi niko normalan ne bi pretjecao od 80 do 120 km/h u golfu sa 6. brzinom kod ovako dugačkog mjenjača. Pravilnom upotrebom mjenjača, citroen ne bi bio ni blizu ovom golfu. A da ne govorimo o tome koliko je bolji i precizniji golfov mjenjač od citroenovog. O ljuljanju karoserije i brzini prolaska kroz zavoje ne treba ni pričati s obzirom na golfov multilink ovjes u odnosu na citroenovu polukrutu osovinu (koju u ovoj klasi više ni hyundai ne koristi).
Tri metra kraći zaustavni put je debela superiornost. Kao i litar manja potrošnja (koja nije posljedica omjera u mjenjaču već kompletne tehnike motora i auta).
I za kraj, podaci za BMW 118d, sa motorom od 143 KS i 320 Nm: max. brzina 212, međuubrzanja 7,2 (4.) 9,3 (5.).
- mali_milojica
#1117 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
U citavom svom utapljanju pocinjes da mjesas dizele i benzince i ubacujes BMW u usporedbu pokusavajuci nesto da dokazes. Prestani dok jos imas sansu. Provaljen si. G7 jeste bolji od C4 ali nije superioran,ma koliko se ti trudio to da dokazes.Maystor wrote:Ima superiornosti i to drastične. Kada 30 konja slabiji golf (1.4 TSI, 122 KS) ima brzinu 203, a citroen sa 150 KS 201, to se zove superiornost.citroen xm wrote:Eto od 80-120, ja sam malo omašio. Ali suština je ista. Dakle što se tiče toga nema superiornost ni sa čije strane. Sve zavisi po kakvoj se konfiguraciji terena vozi auto. Ako je to 80% auto put, onda će vjerovatno krajnja brzina biti bolji izbor. Ali koliko je takvih auta kompakt klase koja 80% vremena provode na auto putu? Ja bi po ovi našim vrletima uvijek prije izabrao manju konačnu brzinu i bolje međuubrzanje.
Ovo ostalo što pričaš su bajke za djecu. Golf 7 (iz ovog francuskog testa) bi poderao citroena na svakom mogućem putu. U praksi niko normalan ne bi pretjecao od 80 do 120 km/h u golfu sa 6. brzinom kod ovako dugačkog mjenjača. Pravilnom upotrebom mjenjača, citroen ne bi bio ni blizu ovom golfu. A da ne govorimo o tome koliko je bolji i precizniji golfov mjenjač od citroenovog. O ljuljanju karoserije i brzini prolaska kroz zavoje ne treba ni pričati s obzirom na golfov multilink ovjes u odnosu na citroenovu polukrutu osovinu (koju u ovoj klasi više ni hyundai ne koristi).
Tri metra kraći zaustavni put je debela superiornost. Kao i litar manja potrošnja (koja nije posljedica omjera u mjenjaču već kompletne tehnike motora i auta).
I za kraj, podaci za BMW 118d, sa motorom od 143 KS i 320 Nm: max. brzina 212, međuubrzanja 7,2 (4.) 9,3 (5.).
Last edited by mali_milojica on 31/10/2012 19:16, edited 1 time in total.
-
citroen xm
#1118 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Ajd ti profesore na posao pa tamo podučavaj te jadne student kojima si ti profesor. Jbt pa ovo nije moguće. Svaka mana nekog VW proizvoda se predstavlja kao vrlina. Ponoviću opet, slijepilo druže, slijepilo.
- drndalo
#1119 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Majstore, profesore, sjedi, 1-, i to zakljucno!!! Poredis kruske i jabuke, tj. krajnju brzinu benzinca i dizela, te njihove odnose max. snaga, potpuno zaboravljajuci pri tome njihove prenosne odnose transmisije... Do sada sam mozda i mislio da s tobom vrijedi pokusati razgovarati, ali nakon ovoga ne vise...Maystor wrote:Ima superiornosti i to drastične. Kada 30 konja slabiji golf (1.4 TSI, 122 KS) ima brzinu 203, a citroen sa 150 KS 201, to se zove superiornost.citroen xm wrote:Eto od 80-120, ja sam malo omašio. Ali suština je ista. Dakle što se tiče toga nema superiornost ni sa čije strane. Sve zavisi po kakvoj se konfiguraciji terena vozi auto. Ako je to 80% auto put, onda će vjerovatno krajnja brzina biti bolji izbor. Ali koliko je takvih auta kompakt klase koja 80% vremena provode na auto putu? Ja bi po ovi našim vrletima uvijek prije izabrao manju konačnu brzinu i bolje međuubrzanje.
Moja Felicia je superiorna u odnosu na Mercedes ! Sa 58 KS na benzinu, a cca. 48-50 KS na plinu, superiorno dere guzove Mercedesu Actrosu sa 558 KS, 12.000 kubika, 1-2-3 turba, 18 brzina... Felicia 'ladno 140 km/h, a Actros ni 120 posteno...
- mali_milojica
#1120 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Ja samo jos cekam da vidim sta misli o FIAT-udrndalo wrote:Majstore, profesore, sjedi, 1-, i to zakljucno!!! Poredis kruske i jabuke, tj. krajnju brzinu benzinca i dizela, te njihove odnose max. snaga, potpuno zaboravljajuci pri tome njihove prenosne odnose transmisije... Do sada sam mozda i mislio da s tobom vrijedi pokusati razgovarati, ali nakon ovoga ne vise...Maystor wrote:Ima superiornosti i to drastične. Kada 30 konja slabiji golf (1.4 TSI, 122 KS) ima brzinu 203, a citroen sa 150 KS 201, to se zove superiornost.citroen xm wrote:Eto od 80-120, ja sam malo omašio. Ali suština je ista. Dakle što se tiče toga nema superiornost ni sa čije strane. Sve zavisi po kakvoj se konfiguraciji terena vozi auto. Ako je to 80% auto put, onda će vjerovatno krajnja brzina biti bolji izbor. Ali koliko je takvih auta kompakt klase koja 80% vremena provode na auto putu? Ja bi po ovi našim vrletima uvijek prije izabrao manju konačnu brzinu i bolje međuubrzanje.
Moja Felicia je superiorna u odnosu na Mercedes ! Sa 58 KS na benzinu, a cca. 48-50 KS na plinu, superiorno dere guzove Mercedesu Actrosu sa 558 KS, 12.000 kubika, 1-2-3 turba, 18 brzina... Felicia 'ladno 140 km/h, a Actros ni 120 posteno...
-
BISCANIN2
#1121 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Jedna kraljica koja vlada gdje golf nikad nije smio kročiti (i neće ).
http://world-viewer.com/data_images/cit ... wrc-09.jpg
Zašto golfa nema na wrc ?????
Hajmo golfoljubci ,zašto ga u ozbiljnom automobilizmu nema na mapi ???
Zašto je vw naguzio škodu da se blamira u wrc ,pa zar jednom kralju nije mjesto na stazi ??
http://world-viewer.com/data_images/cit ... wrc-09.jpg
Zašto golfa nema na wrc ?????
Hajmo golfoljubci ,zašto ga u ozbiljnom automobilizmu nema na mapi ???
Zašto je vw naguzio škodu da se blamira u wrc ,pa zar jednom kralju nije mjesto na stazi ??
Last edited by BISCANIN2 on 31/10/2012 20:00, edited 1 time in total.
- Maystor
#1122 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Složio bih se sa tvojim zaključkom, razgovor s tobom jeste gubljenje vremena. Ovo što ću napisati je zbog manje upućenih čitaoca, a neka svako za sebe procijeni koliko je ko ovdje kompetentan.drndalo wrote:Majstore, profesore, sjedi, 1-, i to zakljucno!!! Poredis kruske i jabuke, tj. krajnju brzinu benzinca i dizela, te njihove odnose max. snaga, potpuno zaboravljajuci pri tome njihove prenosne odnose transmisije... Do sada sam mozda i mislio da s tobom vrijedi pokusati razgovarati, ali nakon ovoga ne vise...Maystor wrote:Ima superiornosti i to drastične. Kada 30 konja slabiji golf (1.4 TSI, 122 KS) ima brzinu 203, a citroen sa 150 KS 201, to se zove superiornost.citroen xm wrote:Eto od 80-120, ja sam malo omašio. Ali suština je ista. Dakle što se tiče toga nema superiornost ni sa čije strane. Sve zavisi po kakvoj se konfiguraciji terena vozi auto. Ako je to 80% auto put, onda će vjerovatno krajnja brzina biti bolji izbor. Ali koliko je takvih auta kompakt klase koja 80% vremena provode na auto putu? Ja bi po ovi našim vrletima uvijek prije izabrao manju konačnu brzinu i bolje međuubrzanje.
Ovo što je drndalo napisao su stravične gluposti. Maksimalna brzina vozila dobije se na osnovu snage koju je moguće prenijeti na točkove i ukupne sile otpora koja djeluje na auto (pri brzinama od oko 200 km/h tu je dominantna aerodinamika, ali ne treba potcijeniti ni masu auta). Ovo je bitno: za maksimalnu brzinu je relevantna snaga koja se isporučuje na točkove, a ne tip motora, mjenjača, diferencijala ili bilo čega drugog. Dokaz za to je činjenica da benzinci i dizeli iste snage imaju gotovo identične maksimalne brzine. Poređenje felicije i kamiona je u najmanju ruku glupo, i ne trebam objašnjavati zašto je to tako, dok poređenje golfa i citroena stoji jer je riječ o autima slične aerodinamike, veličine i mase. Kao što rekoh, za max. brzinu nebitno je kakav je tip motora.
Podatke za novi BMW 118d sam dao za usporedbu, poenta je da po ovim podacima ispada da je citroen puno bolji od BMW-a u međuubrzanju (čak više nego od golfa) i to je primjer kojim ilustrujem ulogu mjenjača.
- drndalo
#1123 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Ma vidis da nisu htjeli jadnog Citroena da izdominiraju i tu u reliju... Pa im pustili...
Super, glorifikujes ulogu kraceg mjenjaca u slucaju kada je C4 brzi pri ubrzanju od 118d, ali kada je Golf ima vecu max. brzinu od C4, onda nije do duzeg mjenjaca, iako ima 30 KS manje, nego je do svemiraca... Hajd' se prvo sam sa sobom dogovori...
Super, glorifikujes ulogu kraceg mjenjaca u slucaju kada je C4 brzi pri ubrzanju od 118d, ali kada je Golf ima vecu max. brzinu od C4, onda nije do duzeg mjenjaca, iako ima 30 KS manje, nego je do svemiraca... Hajd' se prvo sam sa sobom dogovori...
-
Edisontije
#1124 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
Joj glava me zaboli od cifara i njutn metara obrtnog momenta.
Vako: popakuješ stavri za Jadran u golfa6 ili 7 nebitno,nebitno je i to međuubrzanje, pa laganice prema Ivan sedlu i popeće se svaki jal 1,2 tsi ili 2,0 tdi nebitno. Bitno bi iblo da je reli utrka ili slična manifestacija, ovako, lagana muzikica onako guštaš, kakva međuubrzanja i trice. Pa Orahovica pura il uštipci, kafica mlijeko bijela kafica itd. Onda lagano prema obali sasvim svejedno s kakvim međuubrzanjem. Voziš a BC pokazuje neku pristojnu potrošnju, lagana muzikica, miris mora i borova.......i nemisliš na njutn metre nego se skoncentrišeš da ne izgoriš prvi dan da ti ne prisjedne more......
Samo je bitno dobr faktor za sinčanje ponijet e to je bitno.....ostalo.....kad voziš vw sve imaš

Vako: popakuješ stavri za Jadran u golfa6 ili 7 nebitno,nebitno je i to međuubrzanje, pa laganice prema Ivan sedlu i popeće se svaki jal 1,2 tsi ili 2,0 tdi nebitno. Bitno bi iblo da je reli utrka ili slična manifestacija, ovako, lagana muzikica onako guštaš, kakva međuubrzanja i trice. Pa Orahovica pura il uštipci, kafica mlijeko bijela kafica itd. Onda lagano prema obali sasvim svejedno s kakvim međuubrzanjem. Voziš a BC pokazuje neku pristojnu potrošnju, lagana muzikica, miris mora i borova.......i nemisliš na njutn metre nego se skoncentrišeš da ne izgoriš prvi dan da ti ne prisjedne more......
Samo je bitno dobr faktor za sinčanje ponijet e to je bitno.....ostalo.....kad voziš vw sve imaš
-
BISCANIN2
#1125 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru
E vidiš kolega meni puno znači na tom putu kad krenem preticati kakva puža uz brdo da to bude jako kratko i brzo , da ne cujem motor ,da vozim na 1/4 gasa,nemam drndanja uz pristojan komfor i udobnost znaci dosta toga sto vw nema ,meni je jako ali jako bitno jeli 1.2ili 1.4 ili 3.7Edisontije wrote:Joj glava me zaboli od cifara i njutn metara obrtnog momenta.
Samo je bitno dobr faktor za sinčanje ponijet e to je bitno.....ostalo.....kad voziš vw sve imaš![]()
i naravno ništa bez barem 180 razigranih konjica .
Pogotovo uz gudure tipa Ivan i ostale Bosanske vukodzebine .