Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post Reply
smasma

#1101 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by smasma »

postrojba, i dalje se ti igraj indijanaca i kauboja, al daleko od moje kuce ;-)

evo ti jedan tekst,

Code: Select all

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJALI/ISKAZI/BrankoZuljBane.pdf
slobodno procitaj. a ja ti saljem jedan screenshot. Strana 4.

http://upload.slike.com/slika/?image=13 ... titled.jpg

u jos nesto

Code: Select all

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJALI/ISKAZI/DrazenFrigula.pdf
procitaj sve, a ja ti saljem drugi screenshot
http://upload.slike.com/slika/?image=13 ... itleda.png

eto kako ste znali gdje dolazite. Ova svjedočenja su vjerovatno od tvojih drugova iz bojne.
Žali bože djece koja su gore poginula.
postrojba

#1102 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by postrojba »

I ovi su znali gdje idu. Sta ti stvarno mislis da postrojba kao sto su Busici da oni idu na teren a ne znaju gdje idu?! Ma slusaj, ja sam bio gore dva puta i znam kako je bilo. Rekao sam ti odma da je bilo zajebano samo ne volim kad neko prica i glumi ramba. Isto tako kako smo mi ginuli, tako ste i vi. Kako ste vi nama upadali iza, tako smo i mi vama. Te price o autobusima i glupostima, preseljavanju i sta ja znam, te price pricaj s nekim drugim. I dobro je, kani se Boksevice zna se da je bilo krvavo na obe strane. Mozda i jesi bio gore, al sta sad hoces? Da naglabamo danima? Izimali je mi 3-4 puta, vi je vracali i eto. E sad, svak ko je u ratu bio zna sta to znaci i kakvi su gubici kad napadas posebno takav teren.
VjecitiStudent

#1103 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by VjecitiStudent »

Politički komesari, ohladite malo, pravite smeće od teme.
Santiceva

#1104 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Santiceva »

hehehehe PRVI POST PA MUSKO

@postrojba

Ti i takvi kao ti ste isti kao i oni cetnici iz Srbije, koji su dosli kao rezervisti JNA pocetkom 90-te u Hercegovinu!!!

-Za ratovanje u BiH nisi bio na platnoj listi Sarajeva, nego na platnoj listi Zagreba /cetnik Beograda. Strani vojnik....

-Da ste se borili za BiH, niste! Da ste se borili sa cetnicima na prostoru BiH od kada ste prodali Posavinu!?!?! Niste! Navedi mi jednu ofanzivu vasu 93 ili 94 protiv Srba. Nemoj mi samo pisati o tome, da vas je rahmetli Daidza ili Nijaz Batlak poslao na Trebevic da deblokirate Sarajevo...suplja prica i bacanje prasine u oci.

-Onda o naoruzanju. Pa kada ti je stalo do naroda u BiH, sto ste uzeli naoruzanje iz kasarne u Capljini i prebacili u Makarsku (Basko...). Zar nije bilo postenije da ga ostavite dole ljudima u Capljini? Ne, vi ste ga koristili na Dubrovackom podrucju.

-Ciscenja po Hercegovini, Mostaru itd. Zasto su HV i SIS-ovici mucili, ubijali, silovali, protjerivali po Mostaru??? Odnosno u cemu je razlika izmedju vas i cetnika sa Grbavice u ovome periodu? I cetnici su napr. sa Grbavice pustali humanitarnu pomocu u Sarajevu i oduzimali.... a vi ste i humanitarnu pomoc, oruzje i benzin itd. itd. Vi ste jos bili u boljoj poziciji, pa ste jos vojnike ABiH na spavanju po Mostaru hvatali. Toliko samo o Smiljko Sagolj prici "mudzahedini na lijevoj obali napadaju napaceni puk....."
ob433

#1105 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by ob433 »

santiceva bolje da se nisi ni javio , na kraju zabineri s ovim vojnike Abih na spavanju hvaltali u kasarnama ,de raspitaj se ko je koga na spavanju uhvatio u Sjevernom Logoru ....jos jedan internet ratnik iz SVeCke :D
Santiceva

#1106 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Santiceva »

Pa mozemo i o tome pricati...linija nije ni postojala napr. prema Liri!! Izvuklo se na kraju 16-18 vojnika preko Tresajbi.
smasma

#1107 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by smasma »

Santiceva wrote:hehehehe PRVI POST PA MUSKO

@postrojba

Ti i takvi kao ti ste isti kao i oni cetnici iz Srbije, koji su dosli kao rezervisti JNA pocetkom 90-te u Hercegovinu!!!

-Za ratovanje u BiH nisi bio na platnoj listi Sarajeva, nego na platnoj listi Zagreba /cetnik Beograda. Strani vojnik....

-Da ste se borili za BiH, niste! Da ste se borili sa cetnicima na prostoru BiH od kada ste prodali Posavinu!?!?! Niste! Navedi mi jednu ofanzivu vasu 93 ili 94 protiv Srba. Nemoj mi samo pisati o tome, da vas je rahmetli Daidza ili Nijaz Batlak poslao na Trebevic da deblokirate Sarajevo...suplja prica i bacanje prasine u oci.

-Onda o naoruzanju. Pa kada ti je stalo do naroda u BiH, sto ste uzeli naoruzanje iz kasarne u Capljini i prebacili u Makarsku (Basko...). Zar nije bilo postenije da ga ostavite dole ljudima u Capljini? Ne, vi ste ga koristili na Dubrovackom podrucju.

-Ciscenja po Hercegovini, Mostaru itd. Zasto su HV i SIS-ovici mucili, ubijali, silovali, protjerivali po Mostaru??? Odnosno u cemu je razlika izmedju vas i cetnika sa Grbavice u ovome periodu? I cetnici su napr. sa Grbavice pustali humanitarnu pomocu u Sarajevu i oduzimali.... a vi ste i humanitarnu pomoc, oruzje i benzin itd. itd. Vi ste jos bili u boljoj poziciji, pa ste jos vojnike ABiH na spavanju po Mostaru hvatali. Toliko samo o Smiljko Sagolj prici "mudzahedini na lijevoj obali napadaju napaceni puk....."
ovaj smećar dajdža je namjeravao sa autobusom ljudi da deblokira Sarajevo :lol: Ali im nisu dali da prođu kroz Konjic čini mi se. Ili Bradinu, ne znam tačno. Htio je i povesti cijelu Jablaničku brigadu. Plan je bio da se vojnici 44bbr izvuku iz grada, a da se Ćikota, Tuta, Štela, Petković i ekipa ušetaju u grad. Malo morgen.
zlajaBHF

#1108 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by zlajaBHF »

ciza-s

#1109 Re: Brigada Bregava- 442 brdska brigada

Post by ciza-s »

@ Raymond Tango
Jeste, ovo su "rezultati" akcije Jesen 94. Jedna nepotrebna suluda akcija nesposobnog generala Drekovića... Združene snage HVO, HV i ABiH nisu uspjele da u Mitrovdanskoj ofanzivi 1992 probiju srpske linije, a on je mislio da će izmučeni i iscrpljeni 4. korpus akcijom Jesen 94 osvoji Nevesinje i Istočnu Hercegovinu. Imajući u vidu operativnu dubinu Hercegovačkog korpusa VRS i rezervne snage, mogu reći da je sreća što ova akcija nije ostvarila svoj uspjeh i pomjerila linije otprilike na dejtonsko razgraničenje, jer bi u kontranapadu VRS potpuno porazila 4. korpus. Neko reče da bezveze izginuše momci za nešto što je nakon godinu dana "dobijeno" u Dejtonu... Čitajući knjigu Šefke Hodžića i sjećajući se dešavanja tog dana na Vranjevićima, mogu reći da je dosta toga netačno, pa zarad kompetne istine o tim događajima ne bi bilo loše čuti i drugu stranu u tom sukobu.
karanana

#1110 Re: Brigada Bregava- 442 brdska brigada

Post by karanana »

ja ne znam gdje je, nesto ga nisam primjetio zadnjih par mjeseci, ali bio je na forumu user dragans, koji je cini mi se bio pripadnik nevesinjske brigade. regulara covjek, sasvim normalno prica bez nekih provokacija ili navodjenja na nesto. a cini se da bas dosta zna o desavanjima. pitali smo ga neke stvari i o ovoj akciji jesen 94 i ima nekih stvari na temama rat u hercegovini 1 i 2. mislim da je vecina napisana na temi broj 1. e sad, ne vidim je na prvu, mozda su je moderatoti i obrisali jer bilo je nekih prepucavanja na toj temi.
Max Bunker

#1111 Re: Brigada Bregava- 442 brdska brigada

Post by Max Bunker »

bascelik wrote:Eh, bilo je tu dosta sjajnih ljudi i istinskih boraca za Bosnu i Hercegovinu. Dok je većina branila svoj kućni prag, mnogi borci brigade Bregava su još 1992. ginuli po sarajevskim ratištima, a oni koji su preživjeli kasnije su se iščuđavali ludostima i svojeglavosti nekih "privatnih" vojski i njihovih komadanata. Kasnije, 1993. i `94 su borci 42. bbr (bivša brigada Bregava) davali ključni doprinos odbrani Mostara i Blagaja. Famozna akcija "Jesen `94" je ozbiljno uzdrmala 42. bbr., a 1995. je više stotina boraca iz Stoca i Čapljine u novoformiranim ili dopunjenim jedinicama kao što su 4. Mlbr, 46. bbr, 47. bbr (ako se dobro sjećam naziva ovih brigada), Zukine jedinice itd.učestvovali u operacijama oslobađanja Vlašića, Treskavice, deblokade Sarajeva, Prenja, Kisera iznad Konjica itd). Hoću da kažem da je ova brigada (Bregava) bila jezgro istinskih patriota koji su svojom domovinom smatrali sve od Une do Drine i od Save do mora. Bez želje da idealiziram, bilo je i karijerista (kao i svugdje), sitnih kriminalaca, ali o tome je suvišno pričati, jer je svakom pametnom jasno nakon 20 godina ko je šta radio. Prostor BiH od Mostara do Stoca i Čapljine je zbog složenih i beskrajno teških prilika u BiH (stanje u Sarajevu, Goraždu, Srebrenici, Žepi, Bihaću, Gradačcu...) (posebno 1992. i `93.) često bio prostor za potkusurivanje i omekšavanje odnosa sa Hrvatima i Hrvatskom. Slična je situacija i danas, pa je problem Mostara i Stoca i dalje težak i specifičan, ali se činjenica da u Mostaru i Stocu i sada značajan faktor predstavljaju Bošnjaci ne može zanemariti, a to je najveća zasluga istinskih boraca ove brigade. Rahmet duši svim šehidima brigade Bregava, a onim borcima koji su živi puno sreće u životu.
Ponosan na Hercegovinu :)
Odgovorno tvrdim, jebenijeg mentaliteta od Hercegovaca, Krajisnika i Albanaca do Grcke nema.
Sto vise citam i slusam price, sve vise sam ubjedjen da je Hercegovina izdata i da su jos njenoj tragediji doprinijeli nesposobni SDA kadrovi (samo pogledati fim "Rat u Mostaru).

P.S.
I ovo oko Bosnjaka u HVO-u (i u HOS-u), koliko sam mogao zakljuciti da je razlog njihovog ulaska u te vojne formacije bio ne organizovanost tadasnjeg muslimanskog/bosnjackog vrha u vojnom/oruzanom segmentu pa umjesto da se ulazi u PL ili TO, mahom se ulazilo u HVO i HOS.
Fact

#1112 Re: Brigada Bregava- 442 brdska brigada

Post by Fact »

Max Bunker wrote:
P.S.
I ovo oko Bosnjaka u HVO-u (i u HOS-u), koliko sam mogao zakljuciti da je razlog njihovog ulaska u te vojne formacije bio ne organizovanost tadasnjeg muslimanskog/bosnjackog vrha u vojnom/oruzanom segmentu pa umjesto da se ulazi u PL ili TO, mahom se ulazilo u HVO i HOS.
Ulazili su jer je HOS imao bolju opermu,kvalitetnije naoružanje,više hrane,terence i sl.
Više manje htjeli su da budu malo baje,da paradiraju po gradu.
zlajaBHF

#1113 Re: Brigada Bregava- 442 brdska brigada

Post by zlajaBHF »

Fact wrote:
Max Bunker wrote:
P.S.
Ulazili su jer je HOS imao bolju opermu,kvalitetnije naoružanje,više hrane,terence i sl.
Više manje htjeli su da budu malo baje,da paradiraju po gradu.
Velika vecina je bila u HVO-u.
U HOS-u je bio manji broj ljudi, vecinom se radilo o takvim kakvim si ih opisao.

Posto licno poznajem mnoge od pripadnika moram priznati da su me u ratu impresionirali ti ljudi.

Naime clanove HVO-a neki od njih su uhapseni dok su bili na liniji prema Srbima. Oni su nakon par dana u logotu pobjegli i vratili se na podrucje dubrava i napravili dar mar.....redovno su posjecivali svoje domove tokom rata, i tu se 15-20 km duboko iza linija, neprijatelj NIKAD nije osjecao sigurno.
Škobo Habu

#1114 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Škobo Habu »

smasma wrote:
postrojba wrote:Evo mene nakon dosta dugo. Zaboravio sam password pa sam se morao ponovo registrirati. Ako nekog nesto zanima neka pita. Pozdrav!
PPN
Pozdrav. Kazes bio si kod Dajdze? Znaci bio si u Jablanici 92/93 godine? Taj Dajdza je glumio nekog heroja ovdje, a ustvari ga niko nista nikad nije ni pit'o. Kazu da ga je Alija poslao nama,.
Ne znam koliko je tačna informacija, ali sam čuo da se ta Dajdžina jedinica raspala i prije Igmana. U Konjicu je im'o problema, nisu mu dozvoljavali dalje zbog otvorenog ustašovanja, tako da je, nakon niza peripetija, sa malo skupinom boraca doš'o na Igman. Tvrdi se da je kasnije preko Ilidže, zapravo teritorije pod kontrolom VRS-a, fukn'o za Kiseljak Ivici Raiću.
Škobo Habu

#1115 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Škobo Habu »

hinterland00 wrote:
Potpisao ga je Alija Izetvegović i Mate Boban. Odbili su ga Srbi poslije u skupštini RS-a. Taj plan je i uzrok H-M sukoba.
Nije to uzrok uopšte rata, već medijski spin.
Wance-Owen mirovni plan datira iz januara 1993 god. dok je sam sukob između HVO i ABiH započeo par mjeseci ranije, samo ne onem intenzitetom koji će započeti u januaru 1993 god u Gornjem Vakufu.
Prisjetimo se, prije toga imamo Prozor, u koji, i pored dogovora Praljka i armijske strane, nije bio dozvoljen povratak ABiH u isti grad, i u kome je već bilo desetine mtrvih i nestali. Prije toga imamo Busovaču, gdje već u ljeto 1992 god. izbija sukob između hrvatskih jedinica i pripadnika TO-a oko podjele naoružanja iz kasarne Kaonik.
No, ono što je najbitnije za sam početak hrvatsko-bošnjačkog sukoba, pogotovo u Srednjoj Bosni, jeste činjenica da sredinom 1992 god. politički predstavnici HZHB na sastanku u Mostaru donose zaključak po kom se vlast u većini srednjobosanskih opština mora preuzeti ili vojnim ili političkim putem. Taj scenario je već postao jasan sa ultimatumom Bošnjacima u Prozoru, a to je već mjesecima prije Wance-Owenovog plana.
Joe McCarthy

#1117 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Joe McCarthy »

Rat između Srba i Bošnjaka je bio historijski promašaj, umjesto nezavisnosti trebali smo gledati što veću autonomiju Bosne i kroz nekoliko desetljeća, kad demografija odigra svoje, jednostavno se razići.

A ovako sa Hrvatske smo prebacili sav teret, svo uništenje i etnička čišćenja na Bosnu i na nespreman Bošnjački narod... :roll:
Arsenal Royal

#1118 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Arsenal Royal »

Joe McCarthy wrote:Rat između Srba i Bošnjaka je bio historijski promašaj, umjesto nezavisnosti trebali smo gledati što veću autonomiju Bosne i kroz nekoliko desetljeća, kad demografija odigra svoje, jednostavno se razići.

A ovako sa Hrvatske smo prebacili sav teret, svo uništenje i etnička čišćenja na Bosnu i na nespreman Bošnjački narod... :roll:
Problem je što bi te poklali kad god bi im se digo k... a to bi uradili za mjesec dana jer bi imao četnike u svakom većem gradu nauružanih do zuba dok bi bošnjaci ginuli za veliku srbiju i ostavljali kosti po Hrvatskoj i Sloveniji.Jesmo platili veliku cjenu ali od 15 vijeka nismo u boljoj poziciji:Imamo državu koja se zove BIH(kakva takva),imamo pirznato ime i jezik,nadpolovična većina smo.
muflon1977

#1119 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by muflon1977 »

Arsenal Royal wrote:
Joe McCarthy wrote:Rat između Srba i Bošnjaka je bio historijski promašaj, umjesto nezavisnosti trebali smo gledati što veću autonomiju Bosne i kroz nekoliko desetljeća, kad demografija odigra svoje, jednostavno se razići.

Problem je što bi te poklali kad god bi im se digo k... a to bi uradili za mjesec dana jer bi imao četnike u svakom većem gradu nauružanih do zuba dok bi bošnjaci ginuli za veliku srbiju i ostavljali kosti po Hrvatskoj i Sloveniji.Jesmo platili veliku cjenu ali od 15 vijeka nismo u boljoj poziciji:Imamo državu koja se zove BIH(kakva takva),imamo pirznato ime i jezik,nadpolovična većina smo.

Sta to u jednini ili mnozini govoris? Nista mi nemamo mislim mi vi oni....jad i cemer sinko moj
Arsenal Royal

#1120 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Arsenal Royal »

muflon1977 wrote:
Arsenal Royal wrote:

Sta to u jednini ili mnozini govoris? Nista mi nemamo mislim mi vi oni....jad i cemer sinko moj
Govorim u ime dobrih bošnjana :D
bezbelin

#1121 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by bezbelin »

Ja kao Čeh ne mogu biti sudija što bi jeli bilo bolje za Bošnjake možda da ste ostali u Jugoslavji kad su vam to velikodušno halalili Milošević i Šešelj,mošda bi imali svoju fudbalsku ekipu možda i nebi.
postrojba

#1122 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by postrojba »

Santiceva wrote:hehehehe PRVI POST PA MUSKO

@postrojba

Ne mogu ja biti isti kao onaj četnik rezervista koji je dosao u Hercegovinu početkom 90e jer sam ja te rezerviste zaustavljao na Balinovcu i Pologu skupa sa Hujkom, Mišićem i ostalim normalnim ljudima koji su bili iole pametni da razaberu neke stvari. Za razliku od mene i mojih kolega, neki su na te tenkove bacali cvijeće u Stocu. Toliko o tenkovima. Te platne liste i gluposti ostavi za nekog drugog. Svi muslimani 92 koji nisu pobjegli na more ili vani su bili na platnoj listi Zagreba. Nemoj da se lažemo bez veze. Toliko o platnim listama. Odradili smo zimu 94, skok1, skok2... Toliko o akcijama protiv četnika s kojim ste vi šurovali dok ih niste mislili iznenadit 94 ko nas 93, samo su vas ovi sacekali i desetkovali. Toliko o akcijama. Sa vojarnom u Čapljini i naoružanjem smo radili što nas je volja, mi smo se borili za Čapljinu i vojarnu. HV, HVO i HOS. Dosta naoružanja je ostalo u Čapljini i Hercegovini a nešto je otišlo gdje je bilo potrebno. I u čemu je problem tu? Koga smo to trebali pitati gdje da šaljemo i šta da radimo sa zarobljenim naoružanjem? I šta što je nešto otišlo za južno bojište? Pa znaš li ti uopće ko je zapovjedao oslobađanjem Čapljine, Stoca, Dubrovnika? Ovo za čišćenja po Hercegovini ću ti odgovoriti pitanjem a šta je Armija BiH radila Hrvatima u Lašvanskoj dolini? I kada je to počelo? Pogledaj datume i zbivanja pa složi kockice. Šta sad, trebali smo kao jedna komponenta koja je prva stala četnicima na crtu gledat kako maltretirate i ubijate Hrvate po srednjoj Bosni dok se jos dosta vaših kupa po jadranskom moru? Ja ne vidjeh toliki bezobrazluk odavno. I još mene prozivaš za naoružanje iz Čapljine, za platnu listu? Pa ja sam se borio za Čapljinu i vojarnu i imam pravo radit sa naoružanjem šta hoću. Jel ovako? Bilo je tu i muslimana i svaka im čast samo u kojim postrojbama de mi molim te reci i na čijim platnim listama su oni bili? Iz Zagreba jelde, da se ne lažemo. Eto tako šantićevo moja, pa se javi opet ako te nešto zanima. Bio sam u šantićevoj 92 i opet 93 a gdje si ti bio? Na čijoj si ti platnoj listi bio u proljece 92?
RahatHurmašica

#1123 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by RahatHurmašica »

"Na čelu udruženog zločinačkog pothvata bio je Franjo Tuđman, koji je, prema zaključcima suda, s liderima "Herceg-Bosne" dogovorio etničko čišćenje muslimanskog stanovništva s teritorija BiH kojeg su smatrali "hrvatskim". Sud je zaključio da počinjeni zločini nisu bili samovolja šačice vojnika, već dio udruženog zločinačkog pothvata."
Last edited by RahatHurmašica on 24/01/2015 21:25, edited 1 time in total.
postrojba

#1124 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by postrojba »

Znaš kolko mene briga za Tuđmana i sud u Hagu? Ja sam se borio za Hrvatsku i Hrvate. Tuđman je otišao a sud u Hagu smatram lakrdijom ali Hrvatska i Hrvati ostaju.
RahatHurmašica

#1125 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by RahatHurmašica »

ti si fašista i borio si se za fašizam. da su prava vremena do sada bi već negdje visio.
Post Reply