Sirija vol. 2

Locked
Opetja033

#109901 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

ergo :lol: :lol: :lol: :lol:

Inace "ideolosko blebetanje" mozes pripisati proSDF twitterasu, otvorenom mrzitelju svega sto ima veze sa Turskom i turskim intervencijama - @Syria_Rebel_Obs

Tako da je sasvim ocito da pojma nemas o cemu pricas. Po obicaju naravno, nista novo sa tvoje strane.

Ergo.... :lol: :lol:
Opetja033

#109902 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

The 51st State wrote:ovaj ko gore ko da dimiskiju ostri na assada svako jutro, cuj ti pjesnika duge kose neomi se sirija tako lako, a zemlja skrsena za narednih sto godina.
Samo mu jos gusle fale da opjeva ovo idolopoklonstvo. :mrgreen:
Opetja033

#109903 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

DaysleepeR wrote:
Opetja033 wrote: Kada su u pitanju operacije na jugu zemlje uopće se ne spominju duže vrijeme. Tek zadnjih 15-tak dana. Kada je u pitanju turska operacija, o njoj se govori već duže vremena i Afrin je pokazao da misle ozbiljno.

Međutim direktnu opasnost po Assada može (a ne mora) predstavljati samo varijanta ukoliko bi se krenulo iz Al Tanfa prema zapadu zemlje. Druge dvije opcije (Daara i čišćenje YPG/SDF teritorije) ne udaraju direktno na sam Damask.
Naravno dugoročno gledano dolazi do onoga što godinama govorim: ne postoji apsolutno nikakva mogućnost da Assad ovlada kompletnom Sirijom. Prosto neizvodivo.

Sasvim je sigurno da će nešto od ovoga i da se desi: tipujem na Daaru i sjever Sirije.
Ja mislim da Assad želi još da očisti ovih par okruženih enklava, uz to želi sjever Homsa i sjever Hame i mislim da je njemu to dovoljno.

Siguran sam da je halalio ostatak zemlje.

Isto tako sam i apsolutno siguran da Rusija neće pristati na nekakve ofanzive iz Tanfa i Dare, u Tanfu je dogovoren status quo a Dara je "zona deeskalacije" šta god to značilo. Jednostrano kršenje te zone, otvara ludilo i u ostalim.
Zone deeskalacije su i Ist. Ghouta i džep na sjeveru Homsa.

Isto tako zone deeskalacije su dogovorene u Astani, dakle SAD se nisu obavezale. Uz to Rusija i Assad su prekrsile primirje za Ist. Ghoutu. Dakle jednostrano krsenje dogovora o zonama je pocelo sa Assadom i Putinom.

Zivi bili pa vidjeli, necemo morati dugo cekati.
The 51st State

#109904 Re: Sirija vol. 2

Post by The 51st State »

Opetja033 wrote:
The 51st State wrote:ovaj ko gore ko da dimiskiju ostri na assada svako jutro, cuj ti pjesnika duge kose neomi se sirija tako lako, a zemlja skrsena za narednih sto godina.
Samo mu jos gusle fale da opjeva ovo idolopoklonstvo. :mrgreen:
mah zabavljac sirokih narodnih masa, nego tel rifat je bas golema prekretnica, to zmaci da ima skroz cvrst deal sa rusima cim se zabahatio ovoliko, vrlo moguca jug i jugoistok amerima i saudima, centar asadu, turcima sjever, a kurdima sta zapadne.
husein_kapetan

#109905 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Challenger_ wrote:
husein_kapetan wrote:Ja opet mislim da od toga ce malo sta biti..kupuju vrijeme..po svemu sudeci se sprema masivni raketni napad na SAA i Damask..a ako u medjuvremenu uspiju natjerati primate na evakuaciju ovaj napad amera sto pripremaju ce biti uzaludan..malo vjerovatno ali ipak..
Ako se usude, biće vidljivo ono što je pametnima jasno od početka:

Image

Zio-USA agresija maskirana čitavim blokom proksija, od regionalnih satelita do proksi-balvana iz preko 80 zemalja svijeta.
Veoma precizni operativni podaci govore o recentnom "hitrom" pozicioniranju 400 cruise projektila na njihovim plovilima..cisto sumnjam da se o nekakvoj "deterenciji" radi..ipak je toga previse..
Ipak masivni napad ovog obima u ovom slucaju nikako bez trajnih posledica po obje strane nebi prosao..nije da ovi drugi sjede skrstenih ruku..
Ne znam..ovaj put ne znam..
rajv0sa

#109906 Re: Sirija vol. 2

Post by rajv0sa »

Opetja033 wrote:
Kada su u pitanju operacije na jugu zemlje uopće se ne spominju duže vrijeme. Tek zadnjih 15-tak dana. Kada je u pitanju turska operacija, o njoj se govori već duže vremena i Afrin je pokazao da misle ozbiljno.

Međutim direktnu opasnost po Assada može (a ne mora) predstavljati samo varijanta ukoliko bi se krenulo iz Al Tanfa prema zapadu zemlje. Druge dvije opcije (Daara i čišćenje YPG/SDF teritorije) ne udaraju direktno na sam Damask.
Naravno dugoročno gledano dolazi do onoga što godinama govorim: ne postoji apsolutno nikakva mogućnost da Assad ovlada kompletnom Sirijom. Prosto neizvodivo.

Sasvim je sigurno da će nešto od ovoga i da se desi: tipujem na Daaru i sjever Sirije.
Nije ni Alija, pa opet imam državu, kakvu takvu :D :bih:
DaysleepeR

#109907 Re: Sirija vol. 2

Post by DaysleepeR »

Opetja033 wrote:
Zone deeskalacije su i Ist. Ghouta i džep na sjeveru Homsa.

Isto tako zone deeskalacije su dogovorene u Astani, dakle SAD se nisu obavezale. Uz to Rusija i Assad su prekrsile primirje za Ist. Ghoutu. Dakle jednostrano krsenje dogovora o zonama je pocelo sa Assadom i Putinom.

Zivi bili pa vidjeli, necemo morati dugo cekati.
ja samo znam da je Trump tražio od Johna Boltona da mu obeća da više neće biti ratova.
husein_kapetan

#109908 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

LJudine..moje vrle..dedera se direktno obracajte..ovako razumljivo nije..jednom nebi bio prvi put..a ovaj drugi izgleda neke stvari jos od mene u brk nije cuo..
dedera..
insomnia78

#109909 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Jel vas stra?
Image
Kikibombona

#109910 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:Turska vojska sklanja granični zid prema Siriji na potezu od Ras al Ayna, preko Tell Halafa pa do Tell Abyada.
I prema propobunjenickim izvorima i prema izvorima tzv. SDF-a početak operacije je uskoro. Koristiće se jedinice FSA/Nacionalne vojske Sirije, jedinice koje su sa područja pod kontrolom tzv. SDF-a sa istoka Sirije te dijelovi arapskih komponenti tzv. SDF-a.

Prema istim izvorima cilj operacije će biti kompletna teritorija pod kontrolom tzv. SDF-a. Ovo će odnose Turske i SAD dovesti do vrhunca. Naravno zvanični razlog je PKK/YPG, međutim postoji i druga pozadina a to je povratak osovine S.Arabija-UAE u Siriju na velika vrata: preko Al Tanfa i dijela arapske komponente tzv. SDF-a. Čak i otvoreno flertuju sa YPG/PKK.

Ukoliko izvori prenosi istinu, Turska zaista igra igru sa vrlo visokim ulozima. Nakon Jarablusa i Al Baba, oslobođen je Afrin. Krenula je i vojna operacija čišćenja Sinjara. U narednim danima se udara na Tell Rifat. Ukoliko zaista stoji priča o Menbidžu i ostatku tzv. SDF teritorije to bi definitivno značilo najopsežnije vojne operacije Turske u zadnjih 100 godina. Ovo je nemoguće izvesti bez značajne lokalne podrške.

Definitivno u narednih nekoliko sedmica očekuje se i velika ofanziva pobunjeničkih snaga na jugu zemlje. Po nekim izvorima cilj su dijelovi grada Daare koji su pod kontrolom proassadovih snaga, kako bi se u potpunosti ovladalo tim gradom i kako bi se psihološki udarilo na pristalice Assada jer bi to značilo da su izgubili kontrolu nad još jednim glavnim gradom neke od provincija. Prema drugim izvorima krenuće se iz Al Tanfa na istok duž iračke granice do teritorije pod kontrolom tzv. SDF-a a na zapadu prema ist. Kalemunu i Dumayru - što bi Damask dovelo do poluokruženja.

Isto tako sve informacije koje se na ovoj temi iznose o odnosima Jaysh al Islama i Saudijske Arabije su stare vijesti. Zadnjih nekoliko godina JAI i S.Arabije nemaju nikakve odnose, da ne kažem da su neprijateljski. Komandanti JAI otvoreno optužuju S.Arabiju da je Rusima dostavila koordinate rahmetli Zahrana Allousha. Ne treba zaboraviti da je JAI imao delegacije u Astani.
Izgleda da je krenula u Erdoganovoj glavi! PKK je prije 4-5 dana zvanicno najavio da napusta Shingal i da ce na tom prostoru ostati pro-PKK jezidi milicija YBS.
Anti-PKK military operation in #Shingal, in Nineveh Province, has started - Erdogan.
Svi aktivisti sa terena kazu da nema nikakvih zbivanja na Shingalu. :-)

Sto se tice glasnogovornika MMC, pokusan je atentat, lakse je ranjen, nije ubijen.

Sto se tice Tel Rifata, Tajip je najavio ofanzivu. Bice veoma zanimljivo posto se u Tel Rifatu nalazi NDF iz Nubla i Zare. U Afrinu su siiti pometeni u nekoliko navrata, vidjet cemo kako ce sada proci. Iran za sada ne radi nista.

Erdogan prijeti Amerikancima u Manbidzu. Bice veselo, od dzuma namaza u Damasku, transfera vehabija iz Damaska, dosli smo da konfrontacije Turske sa najjacom svjetskom silom. :izet: :D
Opetja033

#109911 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

husein_kapetan wrote:LJudine..moje vrle..dedera se direktno obracajte..ovako razumljivo nije..jednom nebi bio prvi put..a ovaj drugi izgleda neke stvari jos od mene u brk nije cuo..
dedera..
Pise se odvojeno intelektualac. Nije ti prvi put. :mrgreen:

Evo direktno:
Lupetas gluposti - po obicaju.
Pises neshvatljivo, nepovezano - po obicaju.
Predmet si ismijavanja na temi - po obicaju.

Doviđenja i prijatno.
Opetja033

#109912 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Fotke od petka, dzuma namaz u oslobođenom Afrinu. Etničko šarenilo. Kurdi, Arapi, Turkmeni, Turci kao jedno. :thumbup:

Image
Image
Image
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#109913 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Zajednički namaz a poklaše se između sebe. Redditov prevod:
According to rebels channel, 3 Ahrar Al-Sharqiyah fighters was killed by Al-Hamza brigade (incl. a commander) in Afrin. And then Ahrar Al-Sharqiyah have arrested about 200 members of Al-Hamza brigade after raid on the headquarters of Al-Hamza brigade.
arapski izvor :arrow: LINK

To ni Turska ne može urediti.
Opetja033

#109914 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:na tom prostoru ostati pro-PKK jezidi milicija YBS.
Anti-PKK military operation in #Shingal, in Nineveh Province, has started - Erdogan.
Nece dugo ostati.

3,2,1.......
Challenger_

#109915 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Challenger_ wrote:Zajednički namaz a poklaše se između sebe. Redditov prevod:
According to rebels channel, 3 Ahrar Al-Sharqiyah fighters was killed by Al-Hamza brigade (incl. a commander) in Afrin. And then Ahrar Al-Sharqiyah have arrested about 200 members of Al-Hamza brigade after raid on the headquarters of Al-Hamza brigade.

evo i videa :arrow: LINK

Smetljarski odron a ne vojske.
Last edited by Challenger_ on 25/03/2018 19:08, edited 1 time in total.
husein_kapetan

#109916 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Opetja033 wrote:
husein_kapetan wrote:LJudine..moje vrle..dedera se direktno obracajte..ovako razumljivo nije..jednom nebi bio prvi put..a ovaj drugi izgleda neke stvari jos od mene u brk nije cuo..
dedera..
Pise se odvojeno intelektualac. Nije ti prvi put. :mrgreen:

Evo direktno:
Lupetas gluposti - po obicaju.
Pises neshvatljivo, nepovezano - po obicaju.
Predmet si ismijavanja na temi - po obicaju.

Doviđenja i prijatno.
Vidis da znas kada hoces..ergo..Bosanski ti zasigurno predavati mogu..ako te bas zanima pojasnicu ti ovaj fonetski "lapsus"..
To sto ti odvajkada , ni kada se iz petnih zila napnes..moje ne razumijes..je tvoj problem i samo u svoje ime govoriti mozes..nije ti dozvoljeno nekakvo (bilo kakvo) javno mjenje praviti iliti generalizovati..ima ih mnogo koji drugacije misle i ocituju se na taj nacin..ovo tvoje se svakako moze i treba zvati tendenciozna glupost..
Onaj koji servira sefa tamo neke drzave "naslijednikom Poslanikovim" naziva pise susvislosti a ja eto "gluposti valjam"..svasta..
Opetja033

#109917 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Challenger_ wrote:

Je li to važi i za Assadove i NDF? Jer je do skora svako malo dolazila do obracuna. Bili su i videosnimci međusobnog rafalanja.

Ili važi samo kada se radi o drugoj strani? Onako propagandno..
Opetja033

#109918 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Svakodnevni život se lagano vraća u oslobođeni Afrin. Humanitarne organizacije dijele pomoć civilnom stanovništvu:

https://twitter.com/EuphratesPost/statu ... 3642868736

:thumbup:
Challenger_

#109919 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Opetja033 wrote:Je li to važi i za Assadove i NDF? Jer je do skora svako malo dolazila do obracuna. Bili su i videosnimci međusobnog rafalanja.

Naravno da ne važi. Ni za kog na planeti. Ovakvih odron-majmuna nema s kraja na kraj planete Zemlje.
The 51st State

#109920 Re: Sirija vol. 2

Post by The 51st State »

Challenger_ wrote:

Stvarno se trudis pdrzati pozocoju najveceg smutljivca I lazova na temi.

Krimske plaze Vol. X, pa bolan ne bio, pogledaj prije nego postavis, nisu dovoljno slike iz tvoje glave, zar ne vidis da je video negdje iz pustinje?
Challenger_

#109921 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Hajde ne lupetaj.
Last edited by Challenger_ on 25/03/2018 19:15, edited 1 time in total.
Opetja033

#109922 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Challenger_ wrote:
Opetja033 wrote:Je li to važi i za Assadove i NDF? Jer je do skora svako malo dolazila do obracuna. Bili su i videosnimci međusobnog rafalanja.

Naravno da ne važi. Ni za kog na planeti. Ovakvih odron-majmuna nema s kraja na kraj planete Zemlje.

Aha, da zakljucimo dakle da se radi o cistom propagandnom pristupu koji u osnovi samo ima licemjerje i razlicite arsine za identicne stvari - ovisno o tome koja strana je pocinilac.
Od pljacki preko zlocina pa do međusobnog rafalanja.

Okej je i to. Samo treba biti fer pa to otvoreno naglasiti.
Challenger_

#109923 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Ložite se na neandertalce i majmune. Vaš izbor. Ja sa tim nemam ništa. Ostalo, demagogija me ne zanima.
The 51st State

#109924 Re: Sirija vol. 2

Post by The 51st State »

Na ovim celijem forama I toltalitarni rezimi funkcioniso, sibaj propagande I optuzuj sveokolo za zavjeru.
Challenger_

#109925 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Ovdje je jedino rješenje ulazak turske policije i vojske, a ako od toga nema ništa, trajno i dugoročno rješenje je Damask.
Locked