drugi profil wrote:Taj autoput je interes Srba u Srbiji i BiH. Također djelom interes Turske, a može biti interes Bosnjaka Sandzaka.
E sad, ako put ide 90% kroz RS, valjda RS vraca taj kredit. Ne vidim zasto bi se Federacija, tj Bosnjaci i Hrvati uvaljivali u dug radi ceste koja je primarni interes drugih drzava. Mi za tih 10% dobijemo brži put do Goražda i Grčku/Tursku kao ljetnu destinaciju dostižnu za dan vožnje.
Jel to vrijedi uvaljivanja ako nam je prioritetnije povezeti velike gradove u drzavi sa AP i za to se zaduzivati?
Jer ne zaboravite, Turci nista ne poklanjaju, samo daju kredit.
Mi se uvijek mozemo zaduziti da povezemo Tuzlu sa ostatkom zemlje. Ima kineskih kredita koliko hoces, samo trazi.
Kao Tuzlaku, meni ne smeta da se radi preko Visegrada, ali pod uslovom da se i finansiranje rijesi na taj nacin - mi dobijemo 10%, mi vracamo 10% kredita. RS i Srbija nek se skontaju za preostalih 90%.
Isto tako, ne smeta mi ni prijedlog za uvodjenje akciza, ali pod uslovom da se sredstva pravilno rasporede, a ne da kanton s najgorim cestama gradi nekakve tunele po Sarajevu i zaobilaznice oko Livna. Usput se solidarisemo i s USK koji nema najgore ceste, ali je najdalje, a kao i TK od ove price nema nista.
Dakle, akcize da - pod uslovom da na TK i USK zavrsi procentualno onoliko love koliko ce uplatiti kroz akcize, posto Vc ne prolazi ni blizu doticnih kantona. Turski kredit, da - pod uslovom da ga servisira onaj kod koga se gradi.
Ne daju mi se pare da spajam Visegrad sa Uzicem, ni Livno s Splitom, kraj makadama oko Tuzle.