Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rahmetli dedo

#10976 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rahmetli dedo »

evo i ja nešto gledam za vikendicu, daikin ftx ili gree lomo regulaar za cca isto para?
zlo zlo

#10977 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

bega10 wrote: 28/07/2020 15:27 Pozdrav svima...
Jučer u stan od 62m2 ugrađene dvije inverter klime Daikin Sensire 35A, odlično hlade, čekam zimu pa da vidim kako će grijati zimi i koliko će biti potrošnja :)
kontaj oko 50km grijanje da bude, manje ako imaš dobru izolaciju, možda 10km više ako je loša i jaka zima.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#10978 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gentoo »

Ja narucujem slijedece sedmice ili Daikin FTXC25B ili Mitsubushi BT25VG. Daikin generalno chekira vise stavki ali sam se nalozio na Mitsu zbog SEER/SCOP parametara. Fotofinish ce da odluci :D. Razlika je u cca 280KM
rovac13

#10979 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Da bi klima bila stedljivija 10-20 % u stvarnosti.....morate doplatit jedno 1000KM

To sto mislis da je neka klima iz iste klase stedljivija od druge........tu se radi samo o ne razumijevanju specifikacija :)
Ermin ZM

#10980 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

rahmetli dedo wrote: 30/07/2020 19:53 evo i ja nešto gledam za vikendicu, daikin ftx ili gree lomo regulaar za cca isto para?
Zavisi sta hoces od klime. Za hladjenja bih uzeo Daikin, za grijanja Lomo Regular(izmedju ova dva modela)
Evo ti prednosti i mane obe:
-daikin ima bolju modulaciju, na 160 se haman na grijanju spusta, Lomo Regular na 300w
--daikin je tisi, nije ni lomo bucan al u poredjenju sa ovim daikinom koji je extremno tih ipak malo glasniji
-Daikin je mrvicu stedljiviji al slabiji na minusima
-Daikin na -15c daje 1,99kw uz COP 2,12,
-Lomo Regular daje 3.14 kw uz COP 1.89.
-lomo regular ima ugradjene grijace tacne i kompresora
-uz Lomo dobivas fabricki wifi ugradjen, za Daikin msm da moras doplatit
Ovaj Daikin je ulazni model, Lomo Regular je niza srednja klasa... kao sto sam rekao sve zavisi za sta ti treba i kakav je prostor. Jedan od razloga sto sam uzeo Lomo Regular umjesto prvobitno planiranog Fujitsu LLc je to sto sam bio impresioniran koliko topao izduv na jakim minusima ima Lomo regular kad smo sjedili kod jarana na vikendici na Vlasicu. Tada bilo -16/-17 ona ubijala vruc zrak isto fen
rahmetli dedo

#10981 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rahmetli dedo »

Hvala na odgovoru! Klima će prvenstveno grijati, imam tu kuću 15 godina i nikad mi nije unutra bilo vruće :)
Stolarija i izolacija su vrhunske, kuća je 3x ccq 50m2, Ispod svega je ljetna kuhinja koja se zimi ne grije (ukopano s 3 strane, izolovano).
Za "glavnu" prostoriju, hodnik i wc od 40m2 mislio sam uzeti u-crown 18ku (ima još jedna prostorija od 10m2 koju ne želim da grijem)
Za potkrovlje kažu da je dovoljna 12ka (sve je jedna prostorija i kosi krov)

Dosad sam sve ovo lijepo grijao kaminom (drva i briketi), ali više nemam snage da se zezam s tim (godine i povrede). Ovo sve bi trebalo da me dođe oko 4k maraka sa ugradnjom, pa ako ima boljih varijanti u tim parama, bujrum. Okolina Sarajeva, na 800m visine.
gentoo

#10982 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gentoo »

A kako i gdje skontate to koliku snagu daje klima na -X ili na +Y stepeni iz specifikacija ?
rida1976

#10983 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rida1976 »

Ermin ZM wrote: 30/07/2020 22:43
rahmetli dedo wrote: 30/07/2020 19:53 evo i ja nešto gledam za vikendicu, daikin ftx ili gree lomo regulaar za cca isto para?
Zavisi sta hoces od klime. Za hladjenja bih uzeo Daikin, za grijanja Lomo Regular(izmedju ova dva modela)
-daikin ima bolju modulaciju, na 160 se haman na grijanju spusta, Lomo Regular na 300w
--daikin je tisi, nije ni lomo bucan al u poredjenju sa ovim daikinom koji je extremno tih ipak malo glasniji
Ovaj Daikin je ulazni model, Lomo Regular je niza srednja klasa... kao sto sam rekao sve zavisi za sta ti treba i kakav je prostor. Jedan od razloga sto sam uzeo Lomo Regular umjesto prvobitno planiranog Fujitsu LLc je to sto sam bio impresioniran koliko topao izduv na jakim minusima ima Lomo regular kad smo sjedili kod jarana na vikendici na Vlasicu. Tada bilo -16/-17 ona ubijala vruc zrak isto fen
Gdje sad najpovoljnije uzeti taj Lomo Regular?
Ermin ZM

#10984 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

gentoo wrote: 31/07/2020 09:50 A kako i gdje skontate to koliku snagu daje klima na -X ili na +Y stepeni iz specifikacija ?
Imas u specifikacijama vecine prizvodjaca tzv scop test.
Plus eurovent isto vrsi testiranja, i tu mozes naci "nezavisne" podatke.
Ermin ZM

#10985 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

rida1976 wrote: 31/07/2020 09:56
Ermin ZM wrote: 30/07/2020 22:43
Gdje sad najpovoljnije uzeti taj Lomo Regular?
To ti ne znam rec. Pogledaj na piku, u radnjama u gradu, ugl se moze o cijeni pregovarat.
Jeftinija verzija je Azuri Supra, deltronova robna marka u biti Lomo regular sa Azuri naljepnicom. Oko 750 km se krece.. ako nemas povjerenje u robne marke onda idi na original.. ja sam svoj platio 1100 km sa ugradnjom
Ermin ZM

#10986 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

rahmetli dedo wrote: 31/07/2020 07:31 Hvala na odgovoru! Klima će prvenstveno grijati, imam tu kuću 15 godina i nikad mi nije unutra bilo vruće :)
Stolarija i izolacija su vrhunske, kuća je 3x ccq 50m2, Ispod svega je ljetna kuhinja koja se zimi ne grije (ukopano s 3 strane, izolovano).
Za "glavnu" prostoriju, hodnik i wc od 40m2 mislio sam uzeti u-crown 18ku (ima još jedna prostorija od 10m2 koju ne želim da grijem)
Za potkrovlje kažu da je dovoljna 12ka (sve je jedna prostorija i kosi krov)

Dosad sam sve ovo lijepo grijao kaminom (drva i briketi), ali više nemam snage da se zezam s tim (godine i povrede). Ovo sve bi trebalo da me dođe oko 4k maraka sa ugradnjom, pa ako ima boljih varijanti u tim parama, bujrum. Okolina Sarajeva, na 800m visine.
40 kvadrata dobro izoliranog prostora? To ti je 18ka U Crown bacanje paraa. Uzmi 12ku, i ona je u biti 18 ka softverski programirana da radi kao 12ka. Pogledaj i Hansol i to je isto jaka klima a fina joj je fcijena trenutno.

Molim moderaciju da mi spoji postove, do mene
eluna

#10987 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

nego - gdje i kome da se javim za ona subfinansiranja za prelazak na ekološka goriva .....moram na kuću nabaciti solar :-)
Dzemss

#10988 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dzemss »

Dzemss wrote: 07/01/2020 08:10
zposao wrote: 06/01/2020 22:42 Mene isto zanimaju mjerni uređaji za potrošnju el. energije u kući. Mislio sam kupiti one "pametne" utičnice na aliexpressu ali vidim da većina ima samo funkciju ON/OFF preko wifija. Vecina uopce nema funkciju mjerenja potrosnje.

Gdje je i šta najbolje kupiti za mjerenje potrošnje par uređaja u kući?

P.S. ne zanima me trenutačna potrošnja, nego kumulativna, mjesečna, sezonska, godišnja... Još ako se moze unijetti jedinična cijena, to bi bilo super.
Ja ima par smart uredjaja, to jest "pametne" utičnice.
Jednu koristim samo da pratim potrošnju invertera, na njoj imaš krivu potrošnje. Prati ti trenutnu, dnevnu i mjesečnu potrošnju. Od opcija na njoj što imaš je ON/OFF, timer za gašenje/paljenje i praćenje potrošnje. Preko nje možeš pratit potrošnju klime, samo ne diraj ON/OFF :) Ona dodje 30-tak KM.
Image

Drugu što imam ona prati sobnu temperaturu sa bežičnim daljinskim/senzorom. Ona se isključuje kad dostigne trenutnu temp. i opet gasi kad padne 2C ispod zadate. Nju koristim u spavaćoj uz obični konvektor kojem takođe pratim potrošnju (on se većinom uključuje kad je jeftina struja). CCA 35KM
Image

Za klimu koristim wifi remote, to je kao bežični daljinski i onda imaš sve opcije na aplikaciji i kontrolišeš je sa udaljenosti (putem internet konekcije 3g, wifi). Pomoću tog uređaja možeš kontrolisat sve uređaje koji se mogu koristiti putem daljinskog. 20-tak KM.
Image

Sve te uređaje imam u jednoj aplikaciji (Smart life).
Sve sam ih poručio sa Aliexpress, pa ukoliko si zainteresovan za neku mogu ti privatno poslati linkove.
Da se nadovežem na ovaj post. Sada sam naletio na dva uredjaja u jednom. To jest pametnu utičnicu koja mjeri potrosnju i kontroliše klimu (WIFI).
Uspio sam je nabaviti prije ove situacije sa koronom i blokiranjem paketa iz kine. Cim se situacija smiri preporucio bi svima da je naruce;
Image
Image
gentoo

#10989 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gentoo »

Ja sam narucio MSZ-BT25VG danas..

Narucio sam i ovo https://www.tado.com/gb-en/smart-ac-control-overview , malo ce me skuplje izaci nego Wifi modul od Mitsu.. ali svi kazu da je smece + ovo radi sa HomeKit sto mi je extra
Ermin ZM

#10990 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Nisam upratio u zadnjim postovima za sta si uzeo klimu?nije ti ta nesto aman za grijanja veceg prostora, za neke sobe ok.. koliko si je platio?
Malo sam bacio oko na specifikacije i sto mi za oko zapada:
-0.5kg r32 u sistemu. Malo...
-24kg vanjska. Dosta lagana. Opet za 9ku moze proc
-3.5kw max snaga, znaci oko 0 je to dosta dosta manje..
gentoo

#10991 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gentoo »

Ermin ZM wrote: 03/08/2020 17:04 Nisam upratio u zadnjim postovima za sta si uzeo klimu?nije ti ta nesto aman za grijanja veceg prostora, za neke sobe ok.. koliko si je platio?
Malo sam bacio oko na specifikacije i sto mi za oko zapada:
-0.5kg r32 u sistemu. Malo...
-24kg vanjska. Dosta lagana. Opet za 9ku moze proc
-3.5kw max snaga, znaci oko 0 je to dosta dosta manje..
Uzeo je sa sobu od 12m2, nista vise.. PVC, vanjske zaluzine preko, stiropol na vanjskim zidovima.. Gradsko grijanje je tu (iako nekad u buducnosti ce biti iskljuceno) , necu se grijati 100% na nju osim u prelazima i kad crkne grijanje (a u Zenici cesto crkne). Ideja je bila japanac, 9-ka, 1000-1300KM i da trosi sto manje u jedinici vremena.. :mrgreen: Ova ima SEER od 8.1 sto je skoro pa A+++ a ni SCOP nije los. Ne razumijem jos 100% te gubitke na minusima, vjerujem taj "problem" sto spominjes ima manje-vise svaka klima. Ne znam da nas vise ikad ocekuju minusi od -10 i manje.. realno
piplica
Grijem se na: Ćumur

#10992 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Realno rekoše da će ovo sranje potrajati par sedmica, pa nije.
Realno je da je Januar bio hladniji od prosjeka, ove godine.
Realno bi snijega i po 1m, sa - 25, ali ako si vidovita Džemila, onda vjerovatno znaš šta pišeš.
Ermin ZM

#10993 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Svaka klima gubi snagu sa padom temperature i istovremeno joj pada cop, tj omjer data toplota u odnosu na potrosenu struju. Evo npr tvoja klima ima nominalnu snagu 3.15 kw. To je njena snaga na +7stepeni. Cop nez tacno mrsko mi rovit al hajd nek je 5 na +7. E sad (priblizno ne tacno, da vidis kako funcionise pad snage klime) na +7 tvom prostoru treba recimo 2 kw. Tvoja klima daje 3.15. Super.
Na 0 stepeni tvom prostoru treba 2.5 kw, al klima je izgubila kapacitet malo, sad vec daje -2.75 sa copom 3.5. I dalje ok imas dovoljno.
E sad -5. Tvome prostoru treba 3 kw toplote.. tvoja klima daje 2.5kw sa copom 3. I sve tako sto vise temperatura opada.

Zato ljudi predimenzionisu klime tj uzimaju se jace da i kad izgubi kapacitet ima tog "viska snage"
Brojke su fiktivne i u zavisnosti od prostora i klime cisto sam ti radi primjera napisao.
E sad za 12 kvadrata dobro izolovanog proatora nema problema, trebalo bi da imas viska snage koliko hoces.
Iskreno msm da si imao boljih izbora, Mitsubishi pravi odlicne klime ali u tom nizem segmentu dosta skrtare na modelima. Premium modeli su im zvijeri, no dobro ne sumnjam da ces bit zadovoljan i sa tom.
Cisto da znas ako u buduce budes presao potpuno na grijanje na klime da malo uracunasntog viska snage.
Btw i ja sam iz Zenice, i jaran kad je vidio kako kod mene da klima moze da grije uzme sebi 2 klime. Prije placao msm 100nak km mjesecno cijelu godinu, a vise nije imao grijanja nego sto jest(zgrade u babinoj rijeci zadnji sprat). Sad mu puno jeftinije izadje a makar se ugrije..
gentoo

#10994 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gentoo »

Mislim da malo pretjerujete.. Niti treba biti posebno pametan da skontas da nije OK da bude 17C u Julu kao sto ni u Januaru statisticki nije bilo vise od 4 dana ispod -7 . Doduse ni Trump ne vjeruje u globalno zagrijavanj :D

@Ermin ZM sta bi ti uzeo da uzimas sebi 12m2 za ~3 mjeseca hladjenja i 25-30 dana grijanja godisnje i da imas 1200KM (bez ugradnje). Cisto da vidim kako razmisljas :mrgreen:

PS.

Ako si iz Zenice onda znas da gradskom grijanju nema zamjene kad je sve OK i bez problema.. Za ~70KM koliko to placam se ne mogu ugrijati niti na jednu klimu za te pare (ukljucujuci pocetno ulaganje..)
piplica
Grijem se na: Ćumur

#10995 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Plaćaš 70km x 12mj?
Ermin ZM

#10996 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

gentoo wrote: 03/08/2020 22:23 Mislim da malo pretjerujete.. Niti treba biti posebno pametan da skontas da nije OK da bude 17C u Julu kao sto ni u Januaru statisticki nije bilo vise od 4 dana ispod -7 . Doduse ni Trump ne vjeruje u globalno zagrijavanj :D

@Ermin ZM sta bi ti uzeo da uzimas sebi 12m2 za ~3 mjeseca hladjenja i 25-30 dana grijanja godisnje i da imas 1200KM (bez ugradnje). Cisto da vidim kako razmisljas :mrgreen:

PS.

Ako si iz Zenice onda znas da gradskom grijanju nema zamjene kad je sve OK i bez problema.. Za ~70KM koliko to placam se ne mogu ugrijati niti na jednu klimu za te pare (ukljucujuci pocetno ulaganje..)
Sto se tice japanaca posto si rekao da samo njih uzimas u obzir uzeo bih Daikin 9ku, bilo ih je nedavno na akciji za 900km. Il eno ti mitsubishi Sf serija 9ka 1200km. Il daikin sensiru 12ku svakako ima nisku modulaciju.
Jaran iskljucio bez problema, samo koju marku pausala placa. Zet isto tako u zgradama kod stanice. Tako da koliko znam itekako je se moguce iskljucit.
Ne kazem da je losa klima, samo mislim da si mogao malo jeftinije proc.

E sad ti placas 70 km × 12 =840 km
Sa inverterima bi ti bilo sigurno duplo jeftinije, tih 70 km bi platio mozda decembar, januar i februar, i jos 4 prelazna mjeseca po 30-40 km. Itekako da ima razlike.

Ja za sprat kuce u januaru potrosio 93 km, na 26 stepeni nastimana nikako je nisam gasio. 45 kvadrata, izolacija solidna, stolarija losa. Februar 50km. Znaci ja bi odokativno za sprat kuce godisnje nekih 500 km dao(ne zivim vise u BiH, januar sam bio na godisnjem, zena bila i februar). A ktb je stan, griju te okolo, iznad, ispod itd daleko manje gubitke imas...

Uradis mali eksperiment. Uzmes mjerac potrosnje. I kad bude zima zavrni radijator i koji dan dan nek klima grije. Uzmes potrosene kilowate, sracunas koliko je potrosila pa prilagodis malo na mjesecni nivo. Sve ce ti bit jasno

Sto se tice globalnog zagrijavanja koje ne osporavam sigurno znas da je jedna od stavki globalnog zagrijavanja ciklicne netipicne ektremne promjene temperature. Tako da nije uopste iskljuceno da se dese ekstremne hladnoce iako je nazivno globalno zagrijavanje
Izvinite na dugom postu
gentoo

#10997 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gentoo »

piplica wrote: 03/08/2020 22:49 Plaćaš 70km x 12mj?
Da

@Ermin ZM jbmg ja i SF i te Daikin su losije na papiru od ove BT serije.Daikin je bio opcija, 200KM je jeftiniji cak.. Ja se svakodnevno druzim sa snagama ne vecim od 20W ali znam citati.. :D. Ispravi me svakako.. ?

SF - skuplji 100-200 KM na papiru ima istih 3.2kw i losiji SEER/SCOP

Daikin kao ide do 4.00kw max. sve ostalo je slabije.

Gledao sam nekog rusa na YT sa titlovima.. rastavljao i Daikin-a i ovu BT i jos neke.. U Mitsu sve i jedan dio njihov, u Daikina Panasonic kompresor, elektronika neka ŽLJ itd.. Govorim o Sensira B. Ne kazem da ima to ikakve veze i da je lose, ali cijenim kad vec placam brand da ga i dobijem.

Koliko ja mogu da vidim po cijenama (gledam samo 2.5KW 9-ke) kod Mitsu je HJ i WN serija entry, FH,SF,EF neki mid, LN i koje jos vec high. Ova BT,koja je predstavljena Feb/Mar ove godine je neki entry+ sto je meni sasvim OK.

Na kraju, najbitnije mi je da se ohladim za marku dnevno i da znam da sam kupio nesto sto je pouzdano (ili bi bar trebalo biti..) :D

Da, i jako bitna stvar mi je bila i razina buke koja je jedna od najmanjih na trzistu.. tj. da ima onaj "Eco" tj "Sleep" mode
NecuVise

#10998 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NecuVise »

24 kg malo za klimu, i to bilesi devetku? :run:

A @gentoo na klime se itekako možeš jeftinije grijati, ako ništa davao bi tih 70 KM tri mjeseca godišnje a ne 12, i još možda tri mjeseca u pola te cijene. Ogromna razlika.
gentoo

#10999 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gentoo »

Da, samo sto sad rijesavam jednu sobu a imam jos 2 + kupatilo koje treba rijesiti.. tj. treba mi jos 4-5 tisuca :D. Nekad u buducnosti da,za sad mi je bitno da ugodno spavam i da djeca imaju grijanje kad ovo centralno crkne ili kad pocetkom oktobra upekne minus
Ermin ZM

#11000 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

I najbolje tako. Jedno po jedno. Idealno grijanje sto se invertera tice je vise slabijih uredjaja, tj uredjaj po sobi. Dobije se ravnomjernija temperatura apotrosnja tu negdje. Sad zbog finansijskih razloga tj pocetne investicije vecina ide na manje uredjaja al sa vise snage.
Razumijem ti skepsu, al fakat je jeftinije od gradskog grijanja. Ja sam bio pomalo skeptik dok nisam shvatio poentu rada invertera, tj studioznije pristupio temi. Kad skontas januar grijao 24h za 93 km(i to previse realno al haj zbog zene i djeteta drzao 26). Prije sa konvektorima 300-400 dolazilo.. odradi onako kako sma ti rekao, sam ces se uvjerit, uzmes mjerac 20-30 i eksperimentises koji dan to je i najmjerodavnije jer ipak svaki prostor ima svoje specificne toplotne potrebe koje ti mi ne znamo. Al ravnajuci se po tome sto placas toplanama u najmanju ruku bi upolovio racun. Tako je kod ovog prijatelja ispalo sto sam ga spomenuo..plus prije malo malo nema grijanja il mu skroz mlaki radijatori..
Post Reply