SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
karanana

#10976 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by karanana »

samo zalosno je sto se mora reci da je i ovo od 16 godina visoka kazna u usporedbi sta se u ovoj zemlji inace dobije za ubistvo.
Alfons Kauders

#10977 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Alfons Kauders »

kokuz_sa wrote:
Chmoljo wrote:
karanana wrote:

za ratni zlocin ili za sve?
za sve, ali ko je detaljnije čitao KZ, neka kaže, pošto je bilo nekih izmjena. Aleksa Mican je dobio nešto preko dvadeset godina zatvora, ali mu je sigurno KD drugačije okarakterisano.

Muamer Topalović, 34 godine, i to po starom KZ.
ja sam topalovica izucavao na faksu/kriminalistika/
i tada je to bilo jedinstven presedan da je dobio toliku kaznu jer tad je po zakonu bila 20g max..
e sada ja sam davno to slusao predavanje a od tada je bilo promjene u KZ-u al ne znam koje
nije bio presedan, samo je dobio kaznu dugotrajnog zatvora umjesto kazne zatvora... da je isto djelo pocinio prije 30tak godina, dobio bi metak u glavu i neobiljezeni grob na trebevicu...

usput, jebem sudiji dje god sta ima za ovu presudu... lik ce izaci za dvije trecine kazne, odnosno za 11-12 godina... uracunat ce mu 2 godine koje je vec odlezao, dakle vani je 9-10 godina...

bice opet ne ulici sa 33... i garant ce nastaviti gdje je stao...
kokuz_sa

#10978 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by kokuz_sa »

karanana wrote:ovo topalovicevo bi se dijelom moglo i racunati kao ratni zlocin ili zlocin rasne/vjerske netrpeljivosti i morala je biti jaka kazna i politicki i sigurnosno.

vec dvije odsluzio. on je vani do 2019. taman kad se jos malo nabilda.
momak/covjek u zatvoru se igra samo za komp i to super marija.. :mrgreen:
vodili su nas s faksom tamo na ekskurziju i to mozda odmah nakon sto je on pocinio zlocin i osudjen ovako sta..uglavnom sjecam se dobro
ulazimo u tu kao sobu neku ..ustaje lik od kompa pruza ruku i naziva selam..a mi ono :shock: ovo je onaj sa dnevnika :D

@Alfons Kauders

sadasnji ministar MUP-a je drzao mi ovo predavanje oko topalovica kad je receno da je presedan..jer tada je bilo tacno mjenjanje zakona pa uzima se zakon koji je laksi za pocinioca a njemu su izgleda koristili onaj tezi
Last edited by kokuz_sa on 21/09/2011 16:04, edited 1 time in total.
Bodkin

#10979 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Bodkin »

karanana wrote:samo zalosno je sto se mora reci da je i ovo od 16 godina visoka kazna u usporedbi sta se u ovoj zemlji inace dobije za ubistvo.
pazi nije to obicno ubistvo, ovaj je pucao i nenaoruzanu osobu i van borbe (bar tako pise u izvjestaju na sa-x) pa to je cisto iz obijesti sa point blank udaljenosti. bilo gdje drugo ne bi vidio nebo osim kroz resetke...
pianist

#10980 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by pianist »

Nemam rijeci fakat....Zao mi je zrtvinih roditelja, mogu mislit kako se oni osjecaju sad....Ovo je uzas :|
Alfons Kauders

#10981 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Alfons Kauders »

karanana wrote:samo zalosno je sto se mora reci da je i ovo od 16 godina visoka kazna u usporedbi sta se u ovoj zemlji inace dobije za ubistvo.
nazalost imas pravo... u poredjenju s nekim drugim presudama, 16 je puno... sto dovoljno govori o standardima u pravosudju...

jos malo i za ubistvo ce se dobijati uslov...
Alfons Kauders

#10982 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Alfons Kauders »

kokuz_sa wrote:
karanana wrote:ovo topalovicevo bi se dijelom moglo i racunati kao ratni zlocin ili zlocin rasne/vjerske netrpeljivosti i morala je biti jaka kazna i politicki i sigurnosno.

momak/covjek u zatvoru se igra samo za komp i to super marija.. :mrgreen:
vodili su nas s faksom tamo na ekskurziju i to mozda odmah nakon sto je on pocinio zlocin i osudjen ovako sta..uglavnom sjecam se dobro
ulazimo u tu kao sobu neku ..ustaje lik od kompa pruza ruku i naziva selam..a mi ono :shock: ovo je onaj sa dnevnika :D

@Alfons Kauders

sadasnji ministar MUP-a je drzao mi ovo predavanje oko topalovica kad je receno da je presedan..jer tada je bilo tacno mjenjanje zakona pa uzima se zakon koji je laksi za pocinioca a njemu su izgleda koristili onaj tezi
moguce je da ministar ima pravo... mada znajuci nase ministre... vece su sanse da on fula nego ja.... puno vece :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#10983 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

ratni zločin u miru? :roll: daj malo kontajte šta pišete :-)

Topalovićevo KD jeste okrakterisano kao zločin iz vjerske netrpeljivosti. i nije ubio jedno, nego troje, i to tako što je upao u njihovu kuću. sve su to otežavajuće okolnosti.
dezurni_ucenik

#10984 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by dezurni_ucenik »

Meni nije jasno kako recimo Gasi dobije cvaju,,jedan Zijad Turkovic dobice sigurno veliku kaznu..Kako onda ovi obicni pilicari i jajari dobijaju male kazne??Ispade gore je u ovoj drzavi pucati rekete ugostiteljima nego ubiti covjeka.
Sramota"!
Chmoljo

#10985 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

CVIKERASH wrote:Meni nije jasno kako recimo Gasi dobije cvaju,,jedan Zijad Turkovic dobice sigurno veliku kaznu..Kako onda ovi obicni pilicari i jajari dobijaju male kazne??Ispade gore je u ovoj drzavi pucati rekete ugostiteljima nego ubiti covjeka.
Sramota"!
zato što se kokošara manje bojiš kada izađe iz zatvora 8-) ako padneš, kao što je pao Turković ili Gaši, znači da te niz vodu pustila ona veza u politici tj. državnim institucijama koja te čuvala. ili je ta veza jednostavno oslabila...
kokuz_sa

#10986 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by kokuz_sa »

CVIKERASH wrote:Meni nije jasno kako recimo Gasi dobije cvaju,,jedan Zijad Turkovic dobice sigurno veliku kaznu..Kako onda ovi obicni pilicari i jajari dobijaju male kazne??Ispade gore je u ovoj drzavi pucati rekete ugostiteljima nego ubiti covjeka.
Sramota"!
mafija..tj organizovane kriminalne grupe..njima se sudi pred sudom BIH i podlijezu KZBIH
a sva ostala KD(kriv.djela) podlijezu pod entitetske zakone
Chmoljo

#10987 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

kokuz_sa wrote:
Sramota"!
mafija..tj organizovane kriminalne grupe..njima se sudi pred sudom BIH i podlijezu KZBIH
Gašija je osudio Kantonalni sud :)
dezurni_ucenik

#10988 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by dezurni_ucenik »

Chmoljo wrote:
Sramota"!
zato što se kokošara manje bojiš kada izađe iz zatvora 8-) ako padneš, kao što je pao Turković ili Gaši, znači da te niz vodu pustila ona veza u politici tj. državnim institucijama koja te čuvala. ili je ta veza jednostavno oslabila...

Garant je tako.Iskreno vise se treba bojati ovih pilicara kao sto je Vuk nego ljudi kao Gasi.Mislim nemoj se kaciti sa njima nece ni oni tebe dirati .A na ove pilicare mozes naletiti i u tramvaju,navece u gradu i zbosce te ili upucati bez imalo kajanja.Neki dan cekam tramvaj prolaze pored mene neka djecurlija od nekih 12 godina ja slucajno rukom zakaci malo jednog od njih a oni odmah svi u mene pogledase.Jbte djeca!!!!Stali gledaju u mene ono u fazonu misle u sebi "sta je sta gledas".Sta treba uraditi?Spustiti se na njihov nivo i poceti sa tuci?Jbga glupo bi definitivno bilo da ja kao 27godisnjak udaram se sa djecom od 12 godina.Ali ipak zasluzili su batine itekakve.Danas je sve kurcevito kod nas svi bi da budu face i opasni.
drndalo

#10989 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by drndalo »

Religious Fantastic wrote:samo pogledajte sliku zločinca koja je sada na naslovnici i onaj prikriveni osmijeh. A onda zamislite kako je jadnim roditeljima žrtve bilo gledati i taj osmijeh i ovakvu kaznu.
Jedina prava pravda je da ce su uskoro smjeskati, ali zbog potpuno drugih razloga...
Last edited by drndalo on 21/09/2011 16:36, edited 1 time in total.
kokuz_sa

#10990 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by kokuz_sa »

Chmoljo wrote:
kokuz_sa wrote:
Sramota"!
Gašija je osudio Kantonalni sud :)
:roll:
bemu ja kao da nisam isao na predavanja iz krivicnog prava kod "Rajke Mladjenovic"

doduse proslo je pofino godina od tada..al tadje bilo da organizovane krim grupe su okarakterisane kao da rede protiv ustavnog poretka drzave i zato idu na drzavni sud a na na ove obicne..
Chmoljo

#10991 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

Religious Fantastic wrote:samo pogledajte sliku zločinca koja je sada na naslovnici i onaj prikriveni osmijeh. A onda zamislite kako je jadnim roditeljima žrtve bilo gledati i taj osmijeh i ovakvu kaznu.

ovaj drot lijevo od ubice je garant greasy!
zbog ovoga imaš opomenu pred ban! ničim izazvan provociraš. :-) uopšte se ne želim raspravljati oko ovoga.
zonbirile

#10992 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by zonbirile »

Član 166.
Ubistvo
(1) Ko drugoga usmrti,
kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.
(2) Kaznom zatvora najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora kaznit će se:
a) ko drugog usmrti na okrutan ili podmukao način;
b) ko drugog usmrti pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju;
c) ko drugog usmrti iz rasnih, narodnosnih ili vjerskih pobuda;
d) ko drugog usmrti iz koristoljublja, radi učinjenja ili prikrivanja kog drugog krivičnog
djela, iz bezobzirne osvete ili iz drugih niskih pobuda;
e) ko usmrti službenu ili vojnu osobu pri vršenju poslova sigurnosti ili dužnosti čuvanja
javnoga reda, uhićenja učinitelja krivičnog djela ili čuvanja osobe kojoj je oduzeta
Lakat Jebić

#10993 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Lakat Jebić »

za ubistvo, ako se dobro sjecam, max je 20 godina. a dugotrajni zatvor, tj do 45 godina, moze se izreci za kr. djela teskog ubistva. ovo je ocito kvalifikovano kao osnovni oblik ubistva
FreeSol

#10994 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by FreeSol »

Bez obzira, dobio je koliko-toliko, iznenadio sam se kad sam vidio 16 godina. Mislio sam da ce manje dobiti, ali i ovo je super.
alica.k

#10995 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by alica.k »

Lakat Jebić wrote:za ubistvo, ako se dobro sjecam, max je 20 godina. a dugotrajni zatvor, tj do 45 godina, moze se izreci za kr. djela teskog ubistva. ovo je ocito kvalifikovano kao osnovni oblik ubistva
jel me zezas da postoji osnovno i neosnovno ubistvo? ubistvo s namjerom je ubistvo, nema tesko i lako, i treba da je kazna ista za svako takvo...
samo u be i ha
Lakat Jebić

#10996 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Lakat Jebić »

alica.k wrote:
Lakat Jebić wrote:za ubistvo, ako se dobro sjecam, max je 20 godina. a dugotrajni zatvor, tj do 45 godina, moze se izreci za kr. djela teskog ubistva. ovo je ocito kvalifikovano kao osnovni oblik ubistva
jel me zezas da postoji osnovno i neosnovno ubistvo? ubistvo s namjerom je ubistvo, nema tesko i lako, i treba da je kazna ista za svako takvo...
samo u be i ha
jah eto, samo u be ha

a sta je ono na filmovima, prvi, drugi i treci stepen ubistva?
alica.k

#10997 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by alica.k »

Lakat Jebić wrote:
alica.k wrote:
samo u be i ha
jah eto, samo u be ha

prvi stepen u usa je ubistvo s namjerom, iliti s predumisljajem i za isto se dobiva smrtna ili dozivotna kazna.
Lakat Jebić

#10998 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Lakat Jebić »

alica.k wrote:
Lakat Jebić wrote:
alica.k wrote: jel me zezas da postoji osnovno i neosnovno ubistvo? ubistvo s namjerom je ubistvo, nema tesko i lako, i treba da je kazna ista za svako takvo...
samo u be i ha
jah eto, samo u be ha

prvi stepen u usa je ubistvo s namjerom, iliti s predumisljajem i za isto se dobiva smrtna ili dozivotna kazna.
a drugi i treci?
alica.k

#10999 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by alica.k »

drugi stepen je ubistvo bez planiranja, namjere ili predumisljaja a kolko znam ovdje nije to slucaj? on je svjesno uzeo pistolj i opalio s namjerom da ubije.
odma da se razumjemo, ja se ne razumjem u pravo, ali razliku izmedju ubistva s namjerom i bez namjere razumjem. i kazem da bi sva ubistva s namjerom trebala bit ista pred zakonom i imati istu kaznu. nema tezih il laksih :S

na stranu sva ova naglabanja, ja sam bila ubjedjena da ce manje dobiti...obzirom da je kod nas cijena ljudskog zivota mizerna.
Last edited by alica.k on 21/09/2011 19:35, edited 1 time in total.
Lakat Jebić

#11000 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Lakat Jebić »

ma nebitno, jer procitah na onoj drugoj temi:

Sud je presudom potvrdio pravnu kvalifikaciju tužilaštva kad je u pitanju I optuženi Vuk Edin, a to je krivično djelo ubistva iz člana 166. stav 2. tačka a) KZ FBiH koja glasi
(2) Kaznom zatvora najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora kaznit će se:
b) ko drugog usmrti pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju;

tako da se ipak nije radilo o osnovnom obliku ubistva
Locked