Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Radio Sarajevo

#10976 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

512MB wrote:Eto rjesenja, nemoj te trpiti svasta, poruka iz Holandije :lol:

Nemojte*

Sramota je biti nepismen.
Tomahawk11
Globalni moderator

#10977 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Radio Sarajevo wrote:
melac wrote: A vidi se da nisi ni ti u Bosni. Pa bolan u Bosni je normalno da se mjesecno odradi 220-240 radnih sati, ja sam recimo jedno 5 godina imao prosjek mjesecno preko 300 sati, svaki mjesec. I svi ljudi oko mene su imali slicnu satnicu. A sve za istu placu, nema placanja prekovremenih, trošak. A imao sam perioda po pola godina kada je taj prosjek isao i preko 400 radnih sati mjesecno. A ne znam je li bio 1 promil dana kada sam odradio 8 radnih sati. Zato mojne nime šuplje, radio sam kod privatnik u Bosni haman 20 godina, 5 ih promijenio, uvijek radni dan isti. KOd posljednjeg sam prešao samo zato što sam imao pravo na godišnji, možeš li to zamisliti. A kada opisujem sebe, opisujem mnogo ljudi.
Buraz, kad vas ima koji to trpite, i treba vas musti. Kad jednog dana svi kažu da to ne žele, to će i prestati.
Sad gledam, kad su 22 radna u mjesecu, ne prebacim 187 sati.

Ovo bold, preko 13 sati dnevno svaki dan?? To niko normalan ne može izdržati.
sumirprimus

#10978 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

e ima i tu caka, da plate po satnici izdrzo bi mujo i gore :lol: :thumbup:
512MB

#10979 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Radio Sarajevo wrote:
512MB wrote:Eto rjesenja, nemoj te trpiti svasta, poruka iz Holandije :lol:

Nemojte*

Sramota je biti nepismen.
Bravo, eto vidis, vec jedan uspjeh za ovu heftu :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#10980 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

sumirprimus wrote:e ima i tu caka, da plate po satnici izdrzo bi mujo i gore :lol: :thumbup:
Ma izdržao bi vraga, čisto sumnjam da iko živ radi 30 dana po 13+ sati.
Pa čakijom bih tog gazdu izbocao nakon 30 dana :skoljka:
512MB

#10981 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote:
Radio Sarajevo wrote:
melac wrote: A vidi se da nisi ni ti u Bosni. Pa bolan u Bosni je normalno da se mjesecno odradi 220-240 radnih sati, ja sam recimo jedno 5 godina imao prosjek mjesecno preko 300 sati, svaki mjesec. I svi ljudi oko mene su imali slicnu satnicu. A sve za istu placu, nema placanja prekovremenih, trošak. A imao sam perioda po pola godina kada je taj prosjek isao i preko 400 radnih sati mjesecno. A ne znam je li bio 1 promil dana kada sam odradio 8 radnih sati. Zato mojne nime šuplje, radio sam kod privatnik u Bosni haman 20 godina, 5 ih promijenio, uvijek radni dan isti. KOd posljednjeg sam prešao samo zato što sam imao pravo na godišnji, možeš li to zamisliti. A kada opisujem sebe, opisujem mnogo ljudi.
Buraz, kad vas ima koji to trpite, i treba vas musti. Kad jednog dana svi kažu da to ne žele, to će i prestati.

Nije svaki radni sat isti valjda, kad imas redovne pauze i kad posao nije tjelesno iscrpljujuci onda to nije problem, jedno vrijeme..
sumirprimus

#10982 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

Tomahawk11 wrote:
sumirprimus wrote:e ima i tu caka, da plate po satnici izdrzo bi mujo i gore :lol: :thumbup:
pa rade nasi ljudi i radili su po afganistanu i iraku i po 6 mjeseci :lol:
odvojen zivot jebga 24/7 svakako si u kampu nemas dje :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#10983 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

sumirprimus wrote:
Tomahawk11 wrote:
pa rade nasi ljudi i radili su po afganistanu i iraku i po 6 mjeseci :lol:
odvojen zivot jebga 24/7 svakako si u kampu nemas dje :D
Dobro to, govorim za prilike ovdje u BiH.
To odradiš nekako 6 mjeseci, a što kažeš, svakako nemaš kud.
Tomahawk11
Globalni moderator

#10984 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote: Nije svaki radni sat isti valjda, kad imas redovne pauze i kad posao nije tjelesno iscrpljujuci onda to nije problem, jedno vrijeme..
Jah, radiš od zvijezde do zvijezde i imaš i pauze...imaš, da mazneš paštetu sa pola hljeba i cigaru zapališ.
sumirprimus

#10985 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

lijepe zlatne godine dok su ameri ovde bili, svima dobro bilo i kaze ne valjaju :lol:
pustopoljina

#10986 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

Radio Sarajevo wrote:
Tomahawk11 wrote: Sad gledam, kad su 22 radna u mjesecu, ne prebacim 187 sati.

Ma frajer ili laže, ili je rob. Treće nema.

Ako bi radio pet dana sedmično, to bi značilo da radi po 18-19 sati dnevno.

Ako radi i subote, to je onda opet 15 i po sati dnevno.

Ako nema slobodnog dana, onda je to preko 13 sati.

To bi pristala samo budala, ili možda neko ko nema života ali je dobro plaćen, a i to neko vrijeme. Niko ne može izdržati to više od nekoliko mjeseci, da je ne znam kakva lova.
Moze izdrzati zdravo musko bez porodice od 22-35 god...s tim da bi ovaj od 35 u neka doba demolirao nesto, ako ne bi bio zadovoljan bar parama. Ovi mladji bi tako radili ocekujuci da sefovi vide sav taj trud. Sto mladog covjeka mozes zednog preko vode...
sumirprimus

#10987 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

mladji plate danak neiskustvu, bilo i bice :D
Seyfo

#10988 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Ima ovakvih primjera,mada nisu pravilo. Mlad covjek cesto hoce da se dokaze,tako da gazda vidi da daje 150% sebe pa da ga zadrzi. Druga stvar je kad gazda zna i stalno podsjeca da "ako nes ti,ima takvih na ulici bezbroj" i onda radnik,stalno filovan strahom,suti i trpi.
pustopoljina

#10989 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

Seyfo wrote:Ima ovakvih primjera,mada nisu pravilo. Mlad covjek cesto hoce da se dokaze,tako da gazda vidi da daje 150% sebe pa da ga zadrzi. Druga stvar je kad gazda zna i stalno podsjeca da "ako nes ti,ima takvih na ulici bezbroj" i onda radnik,stalno filovan strahom,suti i trpi.
Ili kad se toliko prijetnji naslusa, postane mu svejedno i da otkaz "u sebi" radi sa 20% i taj sef ga svejedno drzi tu ili skonta da nije tesko naci los posao, pa bar promijeni firmu da ne gleda sefovu njusku.
Ko nastavi izgarati, samo se razboli.
Tomahawk11
Globalni moderator

#10990 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Pa dobro, ne pričamo o mladićima koji su puni snage i koji gleda hoće mu gazda dati milju to što sebi guli kožu s leđa, sve kako bi otišao na more i proveo se s rajom.
To je neki kraći period i vozdra.
Pričamo o poslu koji će raditi osoba koja ima porodicu, obaveze, život.
pustopoljina

#10991 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

Tomahawk11 wrote:Pa dobro, ne pričamo o mladićima koji su puni snage i koji gleda hoće mu gazda dati milju to što sebi guli kožu s leđa, sve kako bi otišao na more i proveo se s rajom.
To je neki kraći period i vozdra.
Pričamo o poslu koji će raditi osoba koja ima porodicu, obaveze, život.
Pa to su firme koje samo tako i rade- uzmu djecu, ispljunu kad ih potrose. Ode jedan, dodje novi koji misli da ce bas on napraviti razliku. Ovi sto napuste takvu firmu, pusu i u jogurt.
Hendrix

#10992 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

Radio Sarajevo wrote:
Tako je Che Guevara! Otpor i pobuna, iz Amsterdama direktno za budale u Bosni.
neko_sa_strane

#10993 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by neko_sa_strane »

Je li grupa "pokret za odlazak" još uvijek samo grupa na FB-u ili su formirali udruženje? Sjećam se da su govorili da će formirati udruženje.
512MB

#10994 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Hendrix wrote:
Radio Sarajevo wrote: Buraz, kad vas ima koji to trpite, i treba vas musti. Kad jednog dana svi kažu da to ne žele, to će i prestati.
Tako je Che Guevara! Otpor i pobuna, iz Amsterdama direktno za budale u Bosni.
Image
melac

#10995 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by melac »

Tomahawk11 wrote:
Radio Sarajevo wrote:

Tako je, svaki dan od 12-15 sati. Nemoj sad o tome je li neko normalan ili nije, svakako da nije to ispravno ni tražiti ni raditi, ali je stvarnost takva.
No zadnjih 2 godine se stvatnost okreće u korist radnika, dobijaju istu placu za manje radnih sati.
cassius

#10996 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by cassius »

Buntovnik iz udobnog officea u Holandiji , poziva ljude u BiH na otpor. :lol: kakav fail od covjeka.

on topic : imam par kolega inzenjera koji odraduju 200-210 mjesecno sati , jer su kod privatnika. :D
gidra

#10997 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by gidra »

cassius wrote:Buntovnik iz udobnog officea u Holandiji , poziva ljude u BiH na otpor. :lol: kakav fail od covjeka.

on topic : imam par kolega inzenjera koji odraduju 200-210 mjesecno sati , jer su kod privatnika. :D
to je 6 dana u sedmici po 8 sati. Nedjelja slobodna.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#10998 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

radio sam i ja svakakva radna vremena, ali ovo najfiksnije od 8 do 16 je zakon :mrgreen:
pa ti u petak popodne javi sutra radni dan... to mi je gore nego da je svaka subota radna

ostanem prekovremeno ako me saobraćaj zajebe, ili recimo krenem iz tuzle nazad u sarajevo u 3, pola4...
sumirprimus

#10999 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

od 7 do 3 je zlatno doba radnicke klase, sve ostalo bljak :D
Radio Sarajevo

#11000 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

sumirprimus wrote:od 7 do 3 je zlatno doba radnicke klase, sve ostalo bljak :D

:D :D :D

Tako je!

8- 16 je isto okej.
Post Reply