155_mm wrote:spreca wrote:155_mm wrote:uvijek sam se pitao zbog ceg kolinda od kako je na vlasti ne ispusta ni jednu priliku da bosnjake okarakterizira kao teroriste i opasnost za HR i citavu EU.
sad vec postaje jasnije. taj 'njemacki pakleni' plan nije od juce nego je doslo vrijeme za realizaciju istog.
Kolinda toliko prica (trabunja)o Bosni da je ne ispusta iz usta kao da je predsjenik Bosne a ne 'Rvatske
ma to je bilo ocigledno. samo razlog nije bio ocigledan. barem meni nije bio. sad polako postaje jasnije. onoliko pljuvanje po bosnjacima mora imati neki ozbiljan razlog. ali kad vidimo ovo pljuvanje po njemackoj i EU bosnje su jos dobro prosli.
problem je sto mi pojma nemamo o kakvim promjenama se radi. jedino znamo od susjeda izvora da se stvara gradjanska dzamahirija.
Ma nikakve bitne promjene, samo tehnicka pitanja i harmonizacija s EU standardima, sto se vuce jos od one britansko-njemacke inicijative s kraja 2014. To i jeste problem, jer HDZ se vise ne moze pretvarati da je za EU, a iz godine u godinu blokirati procese. Srali su kad nisu bili u vlasti, pa im se trpilo, ali sad su na vlasti, samo sto misle da se EU mogu pretvarati da su opozicija kao svojim ovcama.
Zato je Hrvatska ovo i pustila u javnost, a ne Njemacka ili Sarajevo. Vala i bilo je vrijeme jer se ovdje radi o procesima unazad par godina, a problemi eskaliraju nakon izbora prosle godine. Hrvatska je time poslala poruku da je spremna ici na dalju radikalizaciju odnosa u BiH, odnosno na balvane o kojim pricam godinu dana.
Nadao sam se da nece, ali jebiga, u jednu ruku je i bolje za nas da su odabrali taj put. Zagreb je izabrao dosta rizicniji kurs no sto su Evropljani ocekivali. Odlucili su se ponovo pokusati ostvariti ciljeve u BiH politickim sredstvima, a kada su shvatili da za to vise nema vremena, odlucili su se za nesto vise od toga, nesto sto EU nije u interesu.