Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Otto24

#10951 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Otto24 »

zateznistub wrote:
Filter wrote:koliko me sjecanje sluzi, imas jednu vilu u ljubljanskoj i odmah prekoputa madjarske ambasade jos jednu.
ako se sjetim, sutra smeknem imena. mozda ih ima jos okolo.
vila lepa i ova preko puta ambasade su bas propale... grehota :roll:
Vila Lepa vila Mara, ima sigurno jos jedna ali izlapilo se
Na kuci u Trnovskoj ulici, koja tu stoji kao sto je stajala za vrijeme FNRJ, nevidljivim slovima je ispisan natpis Vila Serafina. Iako se razlikuju u izgledu, sve tri vile imaju jednako burnu istoriju punu razlicitih, cesto tragicnih biografija. I to je, zapravo, dovoljno za nove stanovnike Saraj’va koji ne razlikuju Kovace od Kovacica.
selma 83

#10952 Re: Slike starog Sarajeva

Post by selma 83 »

Banksy wrote:Ne znamo,

vratimo se temi.

28.09.1968
Image
:cry: :skoljka:
selma 83

#10953 Re: Slike starog Sarajeva

Post by selma 83 »

Banksy wrote:Image
koje je auto/marka iza stojadina, opel?? ovo je neko jak vozio, neko tipa menadžer neke grupe, Brega, ili top menadžer(direktor) neke kompanije, guzonja iz pjesme z. pušenja. a uvijek je bilo nekih extra bogatih Sarajlija, baš u potezu maršala tita - koševski potok. pogotovo vrijeme privatizacije: početak privatizacije ,farmerke, kafa, videorekorderi, sve što je dugo bilo deficit, sjećam se 90 kad smo išli na Ilidžu baš da vidimo farmerke, sad gdje su kafići, da je bio kiosk do kioska sa lewiskama, pa Ciglane drmale. i to je SArajevo :-D uglavnom koja je marka, sorry za pisanje, možda neko ne voli.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#10954 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

ford taunus je to
tempuser

#10955 Re: Slike starog Sarajeva

Post by tempuser »

selma 83 wrote: sjećam se 90 kad smo išli na Ilidžu baš da vidimo farmerke, sad gdje su kafići, da je bio kiosk do kioska sa lewiskama, pa Ciglane drmale. i to je SArajevo :-D uglavnom koja je marka, sorry za pisanje, možda neko ne voli.
Za auto su ti odgovorili Ford Taunus P7, a sto se deficitarne robe tice, Zeljeznicka stanica je bila jaka lokacija, butik do butika na galeriji u auli, onda Privredni grad Skenderija, Skend bazar...
selma 83

#10956 Re: Slike starog Sarajeva

Post by selma 83 »

tempuser wrote:
selma 83 wrote: sjećam se 90 kad smo išli na Ilidžu baš da vidimo farmerke, sad gdje su kafići, da je bio kiosk do kioska sa lewiskama, pa Ciglane drmale. i to je SArajevo :-D uglavnom koja je marka, sorry za pisanje, možda neko ne voli.
Za auto su ti odgovorili Ford Taunus P7, a sto se deficitarne robe tice, Zeljeznicka stanica je bila jaka lokacija, butik do butika na galeriji u auli, onda Privredni grad Skenderija, Skend bazar...
hvala , a za ove lokacije, naravno zna se. u jednom periodu je stakleni grad strašno pun bio.
muha_sa

#10957 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Banksy wrote:1968
Image

1966, Trebević, Dom invalida (?)
Image
:thumbup:

na prvoj slici se vide stolice u bašti gdje je nekad bila i muzika uživo :) nisam sjedio te godine koja piše iznad slike jer još nisam bio za kafane :D kad se malo poraslo boMMe se sjedilo :D

kad se pjehoke od žicare ide ka Brusu pa nekih stotinjak metara prije glavne saobracajnice sa lijeve strane bio je ovaj dom :) sad imaju ostaci :( mislim da je to taj--sad jel se zvao Dom invalida il Vranicin bog me ubio ako znam :lol:
samo jedno znam :-D a to je :D da je bilo hejbet domova u koje se svracalo :) svratiš na caj ostaneš do fajrunta :lol: kako otic kad je tu harmonika, gitara i veselo društvo koje te--ako si sam- zovne da sjedeš za njihov sto a nikad ih u životu vidio nisi :-D tako je bilo svakog vikenda a još ona mrska vremena kad je covjek covjeku bio covjek :D nekad bilo sad se pominjalo :(
tempuser

#10958 Re: Slike starog Sarajeva

Post by tempuser »

selma 83 wrote:
tempuser wrote:
hvala , a za ove lokacije, naravno zna se. u jednom periodu je stakleni grad strašno pun bio.
Tacno, i Stakleni grad je jeno vrijeme bio "in", a to je jedna od lokacija koje je imala predispozicije da ubija od posla, a propala ko sjekira.
Zapravo, to je tuzna slika naseg grada i drzave, da mi nemamo kriticnu masu kupaca da trgovci, osim par izuzetaka koji imaju svoje prostore isl, mogu odrzati radnje na dvije lokacije, jednu u shopping centru, drugu odvojenu u nekoj ulici.
BadBoy

#10959 Re: Slike starog Sarajeva

Post by BadBoy »

Image

Pogledajte kraka Mošćanice koja i dan danas teče ispod Vratnika i zbog čega ja imam bunar u bašti. Inače slikano 10 metara od moje kuće :D
jefff

#10960 Re: Slike starog Sarajeva

Post by jefff »

Image
zikamu

#10961 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Image
zikamu

#10962 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Image
zikamu

#10963 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Image
Koshpa

#10964 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Koshpa »

Image

Image
Bullet Tooth Tony

#10965 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Bullet Tooth Tony »

BadBoy wrote:Image

Pogledajte kraka Mošćanice koja i dan danas teče ispod Vratnika i zbog čega ja imam bunar u bašti. Inače slikano 10 metara od moje kuće :D
Moze li info koji je ovo tacno dio?
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#10966 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sime_cipol »

Bullet Tooth Tony wrote:
BadBoy wrote:Image

Moze li info koji je ovo tacno dio?
Snimljeno iz ulice Hendek, desno je sada skola Hamdija Kresevljakovic ( nekada Dzavid Haveric) i ide se prema Visegradskoj kapiji, lijevo je Mejdan.
Bullet Tooth Tony

#10967 Re: Slike starog Sarajeva

sime_cipol wrote: Snimljeno iz ulice Hendek, desno je sada skola Hamdija Kresevljakovic ( nekada Dzavid Haveric) i ide se prema Visegradskoj kapiji, lijevo je Mejdan.

Pa zbunilo me groblje, nisam znao da je kod hendek-a bilo groblje.. Vecinom su bila uz dzamije na Carinoj kod Visegradske, Porcina ta sto je prekoputa, Lubina itd...

A Hamdija Kresevljakovic ili Dzavid Haveric je moja osnovna 8-) ali sam ja isao kad sr zvala Hamdija :D
BadBoy

#10968 Re: Slike starog Sarajeva

Post by BadBoy »

Nije ovo iz ulice Hendek, ovo je malo više desno. Danas tu ima podzid. Slikat ću vam sliku kako to danas izgleda.

Groblje je ispod škole, to su sva djeca znala :D

EDIT: evo na mapi ispod približne tačke odakle je slikana gornja slika na Vratniku.

Image
Bullet Tooth Tony

#10969 Re: Slike starog Sarajeva

BadBoy wrote:Nije ovo iz ulice Hendek, ovo je malo više desno. Danas tu ima podzid. Slikat ću vam sliku kako to danas izgleda.

Groblje je ispod škole, to su sva djeca znala :D

EDIT: evo na mapi ispod približne tačke odakle je slikana gornja slika na Vratniku.
Znam tacno gdje je to slikano.. Napisao sma da je porcina prekoputa :D za moscanicu znam da je tekla dok nije preusmjerena ali za groblje nisam znao
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#10970 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pitar sa Kariba »

Image

Vala bi ja sadasnji park poravnao i napravio dobar trg.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#10971 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sime_cipol »

Bullet Tooth Tony wrote:
sime_cipol wrote: Snimljeno iz ulice Hendek, desno je sada skola Hamdija Kresevljakovic ( nekada Dzavid Haveric) i ide se prema Visegradskoj kapiji, lijevo je Mejdan.

Pa zbunilo me groblje, nisam znao da je kod hendek-a bilo groblje.. Vecinom su bila uz dzamije na Carinoj kod Visegradske, Porcina ta sto je prekoputa, Lubina itd...

A Hamdija Kresevljakovic ili Dzavid Haveric je moja osnovna 8-) ali sam ja isao kad sr zvala Hamdija :D
Moja je osnovna bila Dzavid Haveric, doduse samo prvi razred, na Vratniku rodjen i odrastao, onda smo preselili, dobili stan :mrgreen:
BadBoy

#10972 Re: Slike starog Sarajeva

Post by BadBoy »

Dok je bio Džavid Haverić i ulica Hendek se zvala Ragiba Ljubunčića :D
black

#10973 Re: Slike starog Sarajeva

Post by black »

Image
Image
dimnjacar

#10974 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dimnjacar »

Pitar sa Kariba wrote:Image

Vala bi ja sadasnji park poravnao i napravio dobar trg.
Potpuno se slažem, i ja bih isto tako.....
Centralna lokacija u gradu, ubilo se za trga.... a nije ni neki park sada tamo.....Može se ostaviti malo zelenila na rubovima i to je to.
Samo, bojim se da neće biti ništa od toga. Čitao sam, nekad, da se tu planira izgradnja monumetalnog spomenika svim žrtvama rata u Sarajevu / muzeja opsade ?
Ovo, naravno, podržavam, i sam sam bio borac u TO / AR BiH / MUP R BiH i bio u rovovima (a bogme, i po ćoškovima, iza zidova, iza ruševina...) odbrane Sarajeva, ali ne na ovoj lokaciji. Trg se ovdje sam po sebi nameće.
Osim toga, ne vjerujem ni današnjim arhitektima (što se estetike tiče), a pogotovo državnoj administraciji (Opština ? Kanton ? Grad ?) što se troškova tiče. Neko (vjerovatno više njih) će se tu masno okoristiti.
Jah ....
Banksy

#10975 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

Željezničar - Partizan, Sarajevo 1964.
Image
Post Reply