Na kuci u Trnovskoj ulici, koja tu stoji kao sto je stajala za vrijeme FNRJ, nevidljivim slovima je ispisan natpis Vila Serafina. Iako se razlikuju u izgledu, sve tri vile imaju jednako burnu istoriju punu razlicitih, cesto tragicnih biografija. I to je, zapravo, dovoljno za nove stanovnike Saraj’va koji ne razlikuju Kovace od Kovacica.zateznistub wrote:Vila Lepa vila Mara, ima sigurno jos jedna ali izlapilo seFilter wrote:koliko me sjecanje sluzi, imas jednu vilu u ljubljanskoj i odmah prekoputa madjarske ambasade jos jednu.
ako se sjetim, sutra smeknem imena. mozda ih ima jos okolo.
vila lepa i ova preko puta ambasade su bas propale... grehota
Slike starog Sarajeva
-
Otto24
#10951 Re: Slike starog Sarajeva
-
selma 83
#10952 Re: Slike starog Sarajeva
Banksy wrote:Ne znamo,
vratimo se temi.
28.09.1968
-
selma 83
#10953 Re: Slike starog Sarajeva
koje je auto/marka iza stojadina, opel?? ovo je neko jak vozio, neko tipa menadžer neke grupe, Brega, ili top menadžer(direktor) neke kompanije, guzonja iz pjesme z. pušenja. a uvijek je bilo nekih extra bogatih Sarajlija, baš u potezu maršala tita - koševski potok. pogotovo vrijeme privatizacije: početak privatizacije ,farmerke, kafa, videorekorderi, sve što je dugo bilo deficit, sjećam se 90 kad smo išli na Ilidžu baš da vidimo farmerke, sad gdje su kafići, da je bio kiosk do kioska sa lewiskama, pa Ciglane drmale. i to je SArajevoBanksy wrote:
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#10954 Re: Slike starog Sarajeva
ford taunus je to
-
tempuser
#10955 Re: Slike starog Sarajeva
Za auto su ti odgovorili Ford Taunus P7, a sto se deficitarne robe tice, Zeljeznicka stanica je bila jaka lokacija, butik do butika na galeriji u auli, onda Privredni grad Skenderija, Skend bazar...selma 83 wrote: sjećam se 90 kad smo išli na Ilidžu baš da vidimo farmerke, sad gdje su kafići, da je bio kiosk do kioska sa lewiskama, pa Ciglane drmale. i to je SArajevouglavnom koja je marka, sorry za pisanje, možda neko ne voli.
-
selma 83
#10956 Re: Slike starog Sarajeva
hvala , a za ove lokacije, naravno zna se. u jednom periodu je stakleni grad strašno pun bio.tempuser wrote:Za auto su ti odgovorili Ford Taunus P7, a sto se deficitarne robe tice, Zeljeznicka stanica je bila jaka lokacija, butik do butika na galeriji u auli, onda Privredni grad Skenderija, Skend bazar...selma 83 wrote: sjećam se 90 kad smo išli na Ilidžu baš da vidimo farmerke, sad gdje su kafići, da je bio kiosk do kioska sa lewiskama, pa Ciglane drmale. i to je SArajevouglavnom koja je marka, sorry za pisanje, možda neko ne voli.
- muha_sa
#10957 Re: Slike starog Sarajeva
Banksy wrote:1968
1966, Trebević, Dom invalida (?)
na prvoj slici se vide stolice u bašti gdje je nekad bila i muzika uživo
kad se pjehoke od žicare ide ka Brusu pa nekih stotinjak metara prije glavne saobracajnice sa lijeve strane bio je ovaj dom
samo jedno znam
-
tempuser
#10958 Re: Slike starog Sarajeva
Tacno, i Stakleni grad je jeno vrijeme bio "in", a to je jedna od lokacija koje je imala predispozicije da ubija od posla, a propala ko sjekira.selma 83 wrote:hvala , a za ove lokacije, naravno zna se. u jednom periodu je stakleni grad strašno pun bio.tempuser wrote:
Za auto su ti odgovorili Ford Taunus P7, a sto se deficitarne robe tice, Zeljeznicka stanica je bila jaka lokacija, butik do butika na galeriji u auli, onda Privredni grad Skenderija, Skend bazar...
Zapravo, to je tuzna slika naseg grada i drzave, da mi nemamo kriticnu masu kupaca da trgovci, osim par izuzetaka koji imaju svoje prostore isl, mogu odrzati radnje na dvije lokacije, jednu u shopping centru, drugu odvojenu u nekoj ulici.
-
BadBoy
#10959 Re: Slike starog Sarajeva

Pogledajte kraka Mošćanice koja i dan danas teče ispod Vratnika i zbog čega ja imam bunar u bašti. Inače slikano 10 metara od moje kuće
- Bullet Tooth Tony
#10965 Re: Slike starog Sarajeva
Moze li info koji je ovo tacno dio?BadBoy wrote:
Pogledajte kraka Mošćanice koja i dan danas teče ispod Vratnika i zbog čega ja imam bunar u bašti. Inače slikano 10 metara od moje kuće
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#10966 Re: Slike starog Sarajeva
Snimljeno iz ulice Hendek, desno je sada skola Hamdija Kresevljakovic ( nekada Dzavid Haveric) i ide se prema Visegradskoj kapiji, lijevo je Mejdan.Bullet Tooth Tony wrote:Moze li info koji je ovo tacno dio?BadBoy wrote:
- Bullet Tooth Tony
#10967 Re: Slike starog Sarajeva
sime_cipol wrote: Snimljeno iz ulice Hendek, desno je sada skola Hamdija Kresevljakovic ( nekada Dzavid Haveric) i ide se prema Visegradskoj kapiji, lijevo je Mejdan.
Pa zbunilo me groblje, nisam znao da je kod hendek-a bilo groblje.. Vecinom su bila uz dzamije na Carinoj kod Visegradske, Porcina ta sto je prekoputa, Lubina itd...
A Hamdija Kresevljakovic ili Dzavid Haveric je moja osnovna
-
BadBoy
#10968 Re: Slike starog Sarajeva
Nije ovo iz ulice Hendek, ovo je malo više desno. Danas tu ima podzid. Slikat ću vam sliku kako to danas izgleda.
Groblje je ispod škole, to su sva djeca znala
EDIT: evo na mapi ispod približne tačke odakle je slikana gornja slika na Vratniku.

EDIT: evo na mapi ispod približne tačke odakle je slikana gornja slika na Vratniku.

- Bullet Tooth Tony
#10969 Re: Slike starog Sarajeva
Znam tacno gdje je to slikano.. Napisao sma da je porcina prekoputaBadBoy wrote:Nije ovo iz ulice Hendek, ovo je malo više desno. Danas tu ima podzid. Slikat ću vam sliku kako to danas izgleda.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#10970 Re: Slike starog Sarajeva

Vala bi ja sadasnji park poravnao i napravio dobar trg.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#10971 Re: Slike starog Sarajeva
Moja je osnovna bila Dzavid Haveric, doduse samo prvi razred, na Vratniku rodjen i odrastao, onda smo preselili, dobili stanBullet Tooth Tony wrote:sime_cipol wrote: Snimljeno iz ulice Hendek, desno je sada skola Hamdija Kresevljakovic ( nekada Dzavid Haveric) i ide se prema Visegradskoj kapiji, lijevo je Mejdan.
Pa zbunilo me groblje, nisam znao da je kod hendek-a bilo groblje.. Vecinom su bila uz dzamije na Carinoj kod Visegradske, Porcina ta sto je prekoputa, Lubina itd...
A Hamdija Kresevljakovic ili Dzavid Haveric je moja osnovnaali sam ja isao kad sr zvala Hamdija
-
BadBoy
#10972 Re: Slike starog Sarajeva
Dok je bio Džavid Haverić i ulica Hendek se zvala Ragiba Ljubunčića 
- black
-
dimnjacar
#10974 Re: Slike starog Sarajeva
Potpuno se slažem, i ja bih isto tako.....Pitar sa Kariba wrote:
Vala bi ja sadasnji park poravnao i napravio dobar trg.
Centralna lokacija u gradu, ubilo se za trga.... a nije ni neki park sada tamo.....Može se ostaviti malo zelenila na rubovima i to je to.
Samo, bojim se da neće biti ništa od toga. Čitao sam, nekad, da se tu planira izgradnja monumetalnog spomenika svim žrtvama rata u Sarajevu / muzeja opsade ?
Ovo, naravno, podržavam, i sam sam bio borac u TO / AR BiH / MUP R BiH i bio u rovovima (a bogme, i po ćoškovima, iza zidova, iza ruševina...) odbrane Sarajeva, ali ne na ovoj lokaciji. Trg se ovdje sam po sebi nameće.
Osim toga, ne vjerujem ni današnjim arhitektima (što se estetike tiče), a pogotovo državnoj administraciji (Opština ? Kanton ? Grad ?) što se troškova tiče. Neko (vjerovatno više njih) će se tu masno okoristiti.
Jah ....
- Banksy
#10975 Re: Slike starog Sarajeva
Željezničar - Partizan, Sarajevo 1964.