Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
belfy

#10951 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote: Jednostavno ne vidim smisao u Bogu sa osobinama sadiste.
Ti kako hoćeš.

nije on sadista nego je tvoja percepcija Boga pogresna.

ti si na ovom nivou percepcije, i to te moze ukopati, takvo pogresno razimisljanje...

recimo prvi put dodjes u civilizovani svijet nakon sto te neko u nekom selu na planinama rekao da moras otici u bolnicu da ti doktor pomoze oko neko zdravstvenog problema, udjes u BOlnicione sale, pogledas kroz prozor vrata vidis hirurga kako rastvorio stomak osobe radi nesto, umazan krvlju do zavrat, izlazi na vrata onako krv, ti predstravljen, kontas gdje sam ja dasao, ovo je neki psihopata kad moze ovako da ubije osobu i rastvori je (neznajuci da je to operacija za spasavanje osobe, gdje nerkoza odradi svoj dio posla i krene operacija)...i tako zbog pogresne percpecije ti pobjegnes iz bolnice mislis da je to neki psihopata, i onda za nekolika dana umres zato sto ti se pomoc nije ukazala. ti si klasican ovakav primjer, jer mislis Bog je sadista zato sto ima dzehennem, kao eto svi ljudi su med i mlijeko i niko nikad ne cini grijehe koje zasluzuju itekakvu kaznu.

Bog ti kaze nemam koristi da te kaznim, zato ne idi tim putem koji vodi u dzehennem, dzehennem sam postavio za osobe koji idu tim putem koji sami izaberi taj put, ja ovdje te upozoravam da ne ides tim putem i da ides putem koji meni vodi i koji vodi vjecnom uzivanju u Raju.

i ti kazes, e necu ja idem kuda ja hocu.

U tom slucaju , mogu samo da kazem, sam pao sam se ubio :kiss: ko ti je kriv onda.
nerkoza je kralj. covjek odradi svoj dio posla....
belfy

#10952 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

Smrcak15 wrote:quote="славянин"]
allem_77 wrote:
славянин wrote:Malo mi cudno to - radio dobra djela pa cemu samo mozak kljucati jer nije vjerovao :lol: cudan taj milosni samilosni - sta bi tek bilo da nije :lol:
Šta je čudno kada nabaciš posudu sa vodom na vatru? Dno posude se počne zagrijavati, i na koncu proključa voda.
Uvijek spominješ Milostivog, a nikada sotonu? Je li ti to sotona ne dozvoljava da i njega u negativnom kontekstu spomeneš? :evil:
Sama neopoznanica ili negacija Boga automatski ukljucuje i nepoznanicu ili nepostojanje sejtana/sotone - jer ga je po narativu Bog i stvorio :D
BOga i andjele nemozemo empirijski dokazati, dok sejtana/sotonu mozemo, Sejtan/Sotona se vrlo lahko moze dokazati kroz exorcizam, ko je prosao kroz ove stvari zna o cemu pricam.[/quote]
jer zasto bi dokazivali direktno tvdnju ako mozemo indirektno, pajel...
belfy

#10953 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

Smrcak15 wrote:
exampLe. wrote:Moj Smrle i ostali...

Ti znaci totalno zanemarujes cinjenicu da bi i ti (99%) bio krscanin da te je rodila kakva Britney, a napravio John negdje u Coloradu.
Znaci rodio bi se, odrastao i imao vjerovanje koje si pokupio od svojih roditelja i okoline da je Isus Boziji sin.

Citao bi Bibliju, isao u crkvu itd. itd.

Kao takav, sigurno bi cuo za Islam jer u danasnje vrijeme gdje je u 21. stoljecu tehnologija toliko napredovala je skoro pa nemoguce da nikad nisi cuo za Islam i Kur’an.

Dakle, ovdje dolazimo do zakljucka da ustvari sreca odlucuje o tome hoce li ti roditelji biti muslimani ili krscani, pa samim tim ako te rodi Britney koja vjeruje u Isusa i koja bi sasvim prirodno prenijela i tebi svoju vjeru (kao sto su tebi sad tvoja mama/otac/nana prenijeli islam jer si imao tu srecu da te rodi muslimanka i da odrastas u muslimanskoj porodici i okruzenju) tebi je Dzehennem zagarantovan jer si cuo za islam i Kur’an ali si se rodio i umro kao krscanin zato sto si imao taj peh da te rodi krscanka, te ti od rodjenja ispira mozak svojim vjerovanjima i Biblijom i gdje su male sanse da se ti od tog “ispiranja” mozga odbranis.

Znaci zao mi je, nisi imao srece da te rodi muslimanka, ides u dzehennem lagano.
Ti znaci totalno zanemarujes cinjenicu da bi i ti (99%) bio krscanin da te je rodila kakva Britney, a napravio John negdje u Coloradu.
ne mora znaciti da bi, ako bi se sluzio svojom logikom odabrao bi islam, jer mi je nalogicija vjera, dok krscanstvo je toliko nelogicno da bi ako bi birao sta da budem, ateista ili krscanin, bez razmisljanja uzeo ateizam.
Dakle, ovdje dolazimo do zakljucka da ustvari sreca odlucuje o tome hoce li ti roditelji biti muslimani ili krscani, pa samim tim ako te rodi Britney koja vjeruje u Isusa i koja bi sasvim prirodno prenijela i tebi svoju vjeru (kao sto su tebi sad tvoja mama/otac/nana prenijeli islam jer si imao tu srecu da te rodi muslimanka i da odrastas u muslimanskoj porodici i okruzenju) tebi je Dzehennem zagarantovan jer si cuo za islam i Kur’an ali si se rodio i umro kao krscanin zato sto si imao taj peh da te rodi krscanka, te ti od rodjenja ispira mozak svojim vjerovanjima i Biblijom i gdje su male sanse da se ti od tog “ispiranja” mozga odbranis.
prvi da te informise, ja sam u islam sam usao bez roditelja, ja sam se prvo islamu naucio pa tek onda roditelja ucio o islamu i ostalu familiju, tako da nema veze bas ko me rodio, nego sta odabares studirajuci i analiziraju sve to.

Znaci zao mi je, nisi imao srece da te rodi muslimanka, ides u dzehennem lagano
ti bas ne poznajes kako stvari ufynkcionisu po islamu

evo ja ti kazem, da mene da je otac Muhammed i majka fatima rodili ja opet mogu da dubine dzehennema odem iako mozda nekad i klanjam.

dok da me britanny rodi tamo negdje u Americi, mogu opet do dzenneta.

Shvati ovo prvilo u islamu, Bog ne kaznjava nikoga kome poslanika posalje, ako nije dosao dokaz ili poslanik dok si zivio onda ces da budes stavljen na test na sudnjem danu.

mada ja sam misljenja da svako onaj ko ima tv, kompijuter pa cak i mobil sa wifi konekcijom ne moze biti podlozen testu na sudnjem danu, jer imas ogroman pristup infomracijama, da je sve do covjeka hoce li se pokrenuti ili ne. toliko infomracija imas da nema opravdanja vise, svako moze da sazna o islamu.
kaze tako cerka majci: "e da ti samo znas kako je dijete roditi..."
allem_77

#10954 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

Lucifer poslao pojačanje? :lol:
славянин

#10955 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

allem_77 wrote:Lucifer poslao pojačanje? :lol:
Image
:D
belfy

#10956 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

Smrcak15 wrote:quote="zposao"]
Smrcak15 wrote:
zposao wrote: Evo ne bijaše mi mrsko pa sam se malo podsjetio. Elem, jehovine svjedoke nijedna druga kršćanska zajednica na svijetu ne smatra kršćanima zato jer ne prihvataju dogmu o Svvetom Trojstvu. A ni Jehovini Svjedoci ne prihvataju nijednu drugu krscansku crkvu.
Znači jedno isključuje drugo. Na jednoj strani imaš same Jebovine Svedoke, a na drugoj sve ostale krsćanske crkve.

Btw, piše na wikipediji i da i Jehovini Svejdoci vjeruju da je Isus božanskog podrijetla. Tako da ti hipotetska teza u potpunosti pada u vodu.

Znači mogao si jednostavno reći da se apsolutno nijedan kršćanin po tvome nauku ne može nadati vječnom životu. :D

ne smatra kršćanima zato jer ne prihvataju dogmu o Svvetom Trojstvu.
imam ja i ljepsu definiciju koju bi svi krscani koji imaju imalo logike u sebi trebali da prihvate, a to je definicija krscanina bi trebala da bude

Krscanin je onaj ko slijedi Isusa.

Je li ovo prirodnije zvuci od paganskog mnogobozackog vjerovanja svetog trojstvo, gdje ne znas ko pije ko placa

Dobro, znači ti imaš neku novu definiciju koju bi sad morali prihvatiti svi na svijetu, u protivnom su glupi :lol: kako logično i skromno od tebe :D

Ništa, predloži to negdje kad se skupe za sećijom krsćanske vjerske vođe pa im predloži :thumbup:

A ako već daješ svoje neke definicije, može li onda neko reći da je na primjer musliman svako onaj koji se poziva na proroka Muhameda , bez obzira kako tumačio njegov nauk i slaže li se sa većinskim islamskim pravcima? To bi bila neka tvoje definicija muslimana onda? Musliman je čak i onaj ko vjeruje da je Muhamed bio prorok, poštuje ga i slično, ali ne vjeruje ništa od ovog što vjeruju glavni islamski učenjaci i vjerske škole. Jel se slažeš sa ovakvim rezonom?
Edit: da još zakomplikujemo.. :D na primjer taj isti čovjek koji na primjer vjeruje da je Muhamed bio Božiji prorok ali ne vjeruje da mu je dat Kuran, nego da je to poslje nadodano, i ne drži se glavnih stubova islama, nevo samo miski da je Muhamed dobar čovjek i poštuje ga. Je li takav onda musliman? :-)

to je prosta logika, slijedis Isusa krscnin si, slijedis Muhammeda musliman si, slijedis BUddu, budista si itd

prosta logika druze.[/quote]
ali Isusa kako ti kazes...
belfy

#10957 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

Smrcak15 wrote:
zposao wrote: Evo ne bijaše mi mrsko pa sam se malo podsjetio. Elem, jehovine svjedoke nijedna druga kršćanska zajednica na svijetu ne smatra kršćanima zato jer ne prihvataju dogmu o Svvetom Trojstvu. A ni Jehovini Svjedoci ne prihvataju nijednu drugu krscansku crkvu.
Znači jedno isključuje drugo. Na jednoj strani imaš same Jebovine Svedoke, a na drugoj sve ostale krsćanske crkve.

Btw, piše na wikipediji i da i Jehovini Svejdoci vjeruju da je Isus božanskog podrijetla. Tako da ti hipotetska teza u potpunosti pada u vodu.

Znači mogao si jednostavno reći da se apsolutno nijedan kršćanin po tvome nauku ne može nadati vječnom životu. :D

ne smatra kršćanima zato jer ne prihvataju dogmu o Svvetom Trojstvu.
imam ja i ljepsu definiciju koju bi svi krscani koji imaju imalo logike u sebi trebali da prihvate, a to je definicija krscanina bi trebala da bude

Krscanin je onaj ko slijedi Isusa.

Je li ovo prirodnije zvuci od paganskog mnogobozackog vjerovanja svetog trojstvo, gdje ne znas ko pije ko placa
jer ko su oni da slijede svoje stavove, nego eto vam moji... pajel!
allem_77

#10958 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

Čekam da Smrle dođe, da ti disektira te postove. Neće ti koristi ni to što se razumiješ u namjensku industriju.
славянин

#10959 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

allem_77 wrote:Čekam da Smrle dođe, da ti disektira te postove. Neće ti koristi ni to što se razumiješ u namjensku industriju.
Ako ti je smrle kredibilan da necije postove disektira onda imas problem :D :lol:
allem_77

#10960 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

славянин wrote:
allem_77 wrote:Čekam da Smrle dođe, da ti disektira te postove. Neće ti koristi ni to što se razumiješ u namjensku industriju.
Ako ti je smrle kredibilan da necije postove disektira onda imas problem :D :lol:
Ne sumnjam ja u Smrleta. Vidjet ćeš ponjave, koja će prekriti ove iznad, tako da će samo sjena od njih ostati.
славянин

#10961 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

allem_77 wrote:
славянин wrote:
Ne sumnjam ja u Smrleta. Vidjet ćeš ponjave, koja će prekriti ove iznad, tako da će samo sjena od njih ostati.
Kvantitet a ne kvalitet .... i to cesto funkcionise,stara ruska taktika :D
zposao

#10962 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zposao »

:lol:
beni-bu-man

#10963 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

allem_77 wrote:
славянин wrote:
iskreno se nadam da se zajebavas
JVC

#10964 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

allem_77 wrote: Ne znam tačno šta želiš da dokažeš? Je li ti ozbiljno misliš da se Mojsiju obratio trojedan bog? Volio bih da nam objasniš ko je trojedan bog? Ali bez sličica, kvadrat je krug, odnosno krug je kvadrat? Ja sam pokušao da nađem odgovor na ovom linku. Ali mislim da čak i kršćani ovo ne mogu skontati? :-)
Nije valjda da tako slabo bacas? Pa ti potezes pitanje 10 Zapovijedi zadnjih 4 mjeseca i zelis da kazes da su ih krscani pogazili sa Kristovim ucenjem.
Da ponovim, kad mi dokazes citatom iz Kurana da je Muhamed propovjedao u ime JHWH onda nastavimo. Do tada, Muhamed je pogazio prvu zapovjed uvlaceci nekog drugog boga umjesto onoga kojeg smo spoznali u SZ, tj JHWH.

Sve dok ti budes Boga ogranicavao/sputavao/shvatao ljudskim mozgom, nikada neces ni moci shvatiti da je Bogu sve moguce, pa tako i da se manifestuje ljudima u 1,2,3,4,5,6,7.... nacina ili osoba.
I na kraju sa svojim odgovorom nisi nista rekao, samo bacas prasinu u oci.

Sura4:171 "O People of the Scripture! Do not exaggerate in your religion nor utter aught concerning Allah save the truth. The Messiah, Jesus son of Mary, was only a messenger of Allah, and His word which He conveyed unto Mary, and a spirit from Him.

Ivan 1:1-5 "U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade u njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo; i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze." [/quote]

P.S. Do tada uzivaj u Smrckovim nebulozama od tekstova. Shalom brate :D
allem_77

#10965 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

JVC wrote:
allem_77 wrote: Ne znam tačno šta želiš da dokažeš? Je li ti ozbiljno misliš da se Mojsiju obratio trojedan bog? Volio bih da nam objasniš ko je trojedan bog? Ali bez sličica, kvadrat je krug, odnosno krug je kvadrat? Ja sam pokušao da nađem odgovor na ovom linku. Ali mislim da čak i kršćani ovo ne mogu skontati? :-)
Nije valjda da tako slabo bacas? Pa ti potezes pitanje 10 Zapovijedi zadnjih 4 mjeseca i zelis da kazes da su ih krscani pogazili sa Kristovim ucenjem.
Da ponovim, kad mi dokazes citatom iz Kurana da je Muhamed propovjedao u ime JHWH onda nastavimo. Do tada, Muhamed je pogazio prvu zapovjed uvlaceci nekog drugog boga umjesto onoga kojeg smo spoznali u SZ, tj JHWH.

Sve dok ti budes Boga ogranicavao/sputavao/shvatao ljudskim mozgom, nikada neces ni moci shvatiti da je Bogu sve moguce, pa tako i da se manifestuje ljudima u 1,2,3,4,5,6,7.... nacina ili osoba.
I na kraju sa svojim odgovorom nisi nista rekao, samo bacas prasinu u oci.

Sura4:171 "O People of the Scripture! Do not exaggerate in your religion nor utter aught concerning Allah save the truth. The Messiah, Jesus son of Mary, was only a messenger of Allah, and His word which He conveyed unto Mary, and a spirit from Him.

Ivan 1:1-5 "U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade u njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo; i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze."
P.S. Do tada uzivaj u Smrckovim nebulozama od tekstova. Shalom brate :D[/quote]

https://biblija-govori.hr/tag/trojedini-bog/

Ovdje piše da je Isus Jahve :-)
Moje pitanje,
Da li se Mojsiju obratio Isus?

I zašto koristiš engleski prevod?
Pričaj srpski, da te ceo svet razume.
I šta želiš da dokažeš ovim ajetom?

Sura4:171

171. O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog - hvaljen neka je On! - zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok.
JVC

#10966 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

allem_77 wrote: https://biblija-govori.hr/tag/trojedini-bog/
Moje pitanje,
Drug moj, iako ispadas kao obicni trol jer ne zeli da odgovoris na moje jednostavno pitanje ja budem tako ljubazan pa nastavim razgovor sa tobom. Ono sto ti mogu reci srecom, Bog ne slijedi nasu logiku, mi moramo biti dovoljno skromni da slijedimo Njegovu.
Kod vas u hadisima kad kazu da bog ima dvije desne ruke pitanja se ne postavljaju. Zasto? Alah zna najbolje. Ali nemoj da skrecem sa teme, please.
Ja kao krscanin uvjeren sam da Pismo uci o trinitarnoj prirodi Boga - bitno jedinstvo Boga, koje se sastoji od tri razlicite osobe.
Ali evo, ja ti necu nista reci, neka ti samo Pismo kaze.
Kad se Mojsije priblizio gorucem grmu na Sinajskom brdu, iznenada se suocio sa samim Bogom. Bog mu rece: Izlazak 3.5-6 "Ne prilazi ovamo!" - reče. "Izuj obuću s nogu! Jer mjesto na kojem stojiš sveto je tlo. Ja sam", nastavi, "Bog tvoga oca; Bog Abrahamov, Bog Izakov, Bog Jakovljev." Mojsije zakloni lice: bojao se u Boga gledati."
Pismo nam govori da je Mojsije je bio zaprepasten i da je pokrio lice. Ovdje je bio u prisutnosti svetog, zivog Boga koji je stvorio zvijezde, planete, kao i sve ostalo sto postoji.
Bog je tada rekao Mojsiju da ga salje kralju egipatskom da isporuci svoj narod (Zidove) iz ropstva.
Izlazak: 3:13-14 "Nato Mojsije reče Bogu: "Ako dođem k Izraelcima pa im kažem: `Bog otaca vaših poslao me k vama`, i oni me zapitaju: `Kako mu je ime?` - što ću im odgovoriti? "Ja sam koji jesam", reče Bog Mojsiju. Onda nastavi: "Ovako kaži Izraelcima: `Ja jesam`
posla me k vama.
Jos od Mojsijevog vremena, JA SAM/JA JESAM (hebrejsko ime, YHWH, je Jahva ili Jehova) postalo je tako sveto za Zidove da to uopce nisu ni izgovrali.
Kada citas NZ zato su Isusove rijeci bile tako zadivljujuce/zastrasujuce njegovoj jevrejskoj publici. Isus je s njima razgovarao o sebi, otkrivajuci im da oni koji slusaju Njegovo ucenje nikada nece umrijeti. To je bilo previse za njih (kao i za tebe) da prihvate. Njihova je reakcija bila brza i osudujuca.
Ivan 8:52-53 "Rekoše mu Židovi: "Sada vidimo da imaš zloduha. Abraham umrije, tako i proroci, a ti kažeš: `Ako tko čuva moju riječ, neće okusiti smrti dovijeka.` Zar si ti veći od oca našega Abrahama, koji je umro? Pa i proroci pomriješe. Kime se to praviš?"

Abraham i proroci, kao i Mojsije i Ilija, bili su superzvijezde jevejske religije. Nadalje, Abraham i Mojsije zivjeli su stotinama godina ranije. To je samim tim natjeralo Jevreje tog vremena kojima je Isus govorio da ga cinicno gledaju.

Ivan 8: 57-59 "Rekoše mu nato Židovi: "Ni pedeset ti još godina nije, a vidio si Abrahama? Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!"
Njegovi protivnici bili su bijesni jer je Isus sebe nazvao samim imenom po kojem se Bog identificirao Mojsiju (Jahvie JA JESAM).
Da li je li Isus mogao misliti nesto drugo koristeci Bozje ime za sebe?

I na kraju Otkrivenje 21: 6-7 "I još mi reče: "Svršeno je! Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak! Ja ću žednomu dati s izvora vode života zabadava.To će biti baština pobjednikova. I ja ću njemu biti Bog, a on meni sin.
Last edited by JVC on 22/05/2019 14:49, edited 4 times in total.
JVC

#10967 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

allem_77 wrote: I zašto koristiš engleski prevod?

171. O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog - hvaljen neka je On! - zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok.
Jer vi trazite dlaku u jajetu. Nije dobar ovaj prijevod, nije ovaj, te Kuran se moze shvatiti samo kad ga citas na arapskom. Go figure tu poruku za covjecantsvo po kojem dobijamo spasenje. Sto rekli kod nas "Niđe veze".
allem_77

#10968 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

JVC wrote:
allem_77 wrote: https://biblija-govori.hr/tag/trojedini-bog/
Moje pitanje,
Drug moj, iako ispadas kao obicni trol jer ne zeli da odgovoris na moje jednostavno pitanje ja budem tako ljubazan pa nastavim razgovor sa tobom. Ono sto ti mogu reci srecom, Bog ne slijedi nasu logiku, mi moramo biti dovoljno skromni da slijedimo Njegovu.
Kod vas u hadisima kad kazu da bog ima dvije desne ruke pitanja se ne postavljaju. Zasto? Alah zna najbolje. Ali nemoj da skrecem sa teme, please.
Ja kao krscanin uvjeren sam da Pismo uci o trinitarnoj prirodi Boga - bitno jedinstvo Boga, koje se sastoji od tri razlicite osobe.
Ali evo, ja ti necu nista reci, neka ti samo Pismo kaze.
Kad se Mojsije priblizio gorucem grmu na Sinajskom brdu, iznenada se suocio sa samim Bogom. Bog mu rece: Izlazak 3.5-6 "Ne prilazi ovamo!" - reče. "Izuj obuću s nogu! Jer mjesto na kojem stojiš sveto je tlo. Ja sam", nastavi, "Bog tvoga oca; Bog Abrahamov, Bog Izakov, Bog Jakovljev." Mojsije zakloni lice: bojao se u Boga gledati."
Pismo nam govori da je Mojsije je bio zaprepasten i da je pokrio lice. Ovdje je bio u prisutnosti svetog, zivog Boga koji je stvorio zvijezde, planete, kao i sve ostalo sto postoji.
Bog je tada rekao Mojsiju da ga salje kralju egipatskom da isporuci svoj narod (Zidove) iz ropstva.
Izlazak: 3:13-14 "Nato Mojsije reče Bogu: "Ako dođem k Izraelcima pa im kažem: `Bog otaca vaših poslao me k vama`, i oni me zapitaju: `Kako mu je ime?` - što ću im odgovoriti? "Ja sam koji jesam", reče Bog Mojsiju. Onda nastavi: "Ovako kaži Izraelcima: `Ja jesam`
posla me k vama.
Jos od Mojsijevog vremena, JA SAM/JA JESAM (hebrejsko ime, YHWH, je Jahva ili Jehova) postalo je tako sveto za Zidove da to uopce nisu ni izgovrali.
Kada citas NZ zato su Isusove rijeci bile tako zadivljujuce/zastrasujuce njegovoj jevrejskoj publici. Isus je s njima razgovarao o sebi, otkrivajuci im da oni koji slusaju Njegovo ucenje nikada nece umrijeti. To je bilo previse za njih (kao i za tebe) da prihvate. Njihova je reakcija bila brza i osudujuca.
Ivan 8:52-53 "Rekoše mu Židovi: "Sada vidimo da imaš zloduha. Abraham umrije, tako i proroci, a ti kažeš: `Ako tko čuva moju riječ, neće okusiti smrti dovijeka.` Zar si ti veći od oca našega Abrahama, koji je umro? Pa i proroci pomriješe. Kime se to praviš?"

Abraham i proroci, kao i Mojsije i Ilija, bili su superzvijezde jevejske religije. Nadalje, Abraham i Mojsije zivjeli su stotinama godina ranije. To je samim tim natjeralo Jevreje tog vremena kojima je Isus govorio da ga cinicno gledaju.

Ivan 8: 57-59 "Rekoše mu nato Židovi: "Ni pedeset ti još godina nije, a vidio si Abrahama? Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!"
Njegovi protivnici bili su bijesni jer je Isus sebe nazvao samim imenom po kojem se Bog identificirao Mojsiju (Jahvie JA JESAM).
Da li je li Isus mogao misliti nesto drugo koristeci Bozje ime za sebe?

I na kraju Otkrivenje 21: 6-7 "I još mi reče: "Svršeno je! Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak! Ja ću žednomu dati s izvora vode života zabadava.To će biti baština pobjednikova. I ja ću njemu biti Bog, a on meni sin.
Napisao si,

Ovdje je bio u prisutnosti svetog, zivog Boga koji je stvorio zvijezde, planete, kao i sve ostalo sto postoji.

A mogao si i jednostavno odgovoriti,
Mojsiju se nije obratio Isus. I da Isus nije Jahve.

I ako si primijetio, ja ne citiram hadise, jer mislim da ima i hadisa koji su izmišljeni.
allem_77

#10969 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

JVC wrote:
allem_77 wrote: I zašto koristiš engleski prevod?

Jer vi trazite dlaku u jajetu. Nije dobar ovaj prijevod, nije ovaj, te Kuran se moze shvatiti samo kad ga citas na arapskom. Go figure tu poruku za covjecantsvo po kojem dobijamo spasenje. Sto rekli kod nas "Niđe veze".
Namjerno to radiš, da navedeš na pogrešan prevod?
Google translate, ajet koji ti postaviš,

SAHIH INTERNATIONAL
O ljudi iz Svetog pisma, nemojte pretjerivati ​​u svojoj religiji ili govoriti o Allahu osim istine. Mesija, Isus, sin Marijin, bio je samo Allahov poslanik i Njegova riječ koju je uputio Mariji i duši [koju je stvorio zapovijed] od Njega. Zato vjerujte u Allaha i njegove glasnike. I nemojte reći: "Tri"; odustani - bolje je za tebe. Uistinu, Allah je samo jedan Bog. Uzvišen je On koji ima sina. Njemu pripada sve što je na nebesima i što je na zemlji. A dovoljan je Allah kao izvršitelj poslova.

Pogledaj šta piše,
Uzvišen je On koji ima sina. :-)

https://quran.com/4/171
JVC

#10970 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

allem_77 wrote:
Napisao si,

Ovdje je bio u prisutnosti svetog, zivog Boga koji je stvorio zvijezde, planete, kao i sve ostalo sto postoji.

I ako si primijetio, ja ne citiram hadise, jer mislim da ima i hadisa koji su izmišljeni.
Nisam napisao, ali mogu nacrtati ako ce to pomoci?
allem_77

#10971 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

JVC wrote:
allem_77 wrote:
Napisao si,

Nisam napisao, ali mogu nacrtati ako ce to pomoci?
Ne moraš crtati.

https://biblija-govori.hr/tag/trojedini-bog/amo javi administratoru ove stranice da prepravi ovu prvu rečenicu. :D

https://biblija-govori.hr/tag/trojedini-bog/
славянин

#10972 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Samo da vam olaksam diskusiju - sa teoloskog aspekta : ako je bog svemuguc onda moze biti i 3 u 1 :D ko nes :D onda je sve moguce ako je on svemoguc pa jel :D
beni-bu-man

#10973 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

славянин wrote:Samo da vam olaksam diskusiju - sa teoloskog aspekta : ako je bog svemuguc onda moze biti i 3 u 1 :D ko nes :D onda je sve moguce ako je on svemoguc pa jel :D
pa nije nescafe
JVC

#10974 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

beni-bu-man wrote:
славянин wrote:Samo da vam olaksam diskusiju - sa teoloskog aspekta : ako je bog svemuguc onda moze biti i 3 u 1 :D ko nes :D onda je sve moguce ako je on svemoguc pa jel :D
pa nije nescafe
A sta ako voli psenicno vopi?
славянин

#10975 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

beni-bu-man wrote:
pa nije nescafe
Ali ako zeli biti - moze biti - omnipotentan sve moze :D
Locked