SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drug_profi

#10951 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

4 covjeka razvlace liniju na 11 spratova. Sta imas kontati. Uprti crijevo i iznesi ga gore.

Poslano sa Tipfeler mašine
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#10952 Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by stetoskop »

zdruzdjo wrote:
stetoskop wrote: Na radio vezi sam slušao tok čitave akcije čuo sam javljanje vatrogasca......
Uuuuu pa nije to nelegalno :-)
Koji ti je uredjaj???
Vatrogasci koriste digitalnu radio vezu, pa tako da ne mogu pratiti oni koji se ne bave vatrogasnom djelatnošću.
archi_a

#10953 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by archi_a »

Pomoći treba, da, ali ne glumiti šefa stanice i previti se pametan. Treba slušati onoga kojem pomažeš.
Kod nas je problem što se svi prave pametni i oni bi da kažu kako treba. Jučer su lokalne kabadahijice sebi uzeli za pravo da razbijaju prozore na vatrogasnim vozilima. :roll:
zateznistub

#10954 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

archi_a wrote:Pomoći treba, da, ali ne glumiti šefa stanice i previti se pametan. Treba slušati onoga kojem pomažeš.
Kod nas je problem što se svi prave pametni i oni bi da kažu kako treba. Jučer su lokalne kabadahijice sebi uzeli za pravo da razbijaju prozore na vatrogasnim vozilima. :roll:
Pobogu, iz koje razloga i gdje je policija bila?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#10955 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_milojica »

drugi profil wrote:4 covjeka razvlace liniju na 11 spratova. Sta imas kontati. Uprti crijevo i iznesi ga gore.

Jbg ne moze se od obicnih ljudi ocekivati da odigraju ulogu istreniranog vatrogasca,ali ih je sigurno neko mogao organizovati. 10 ljudi bi brze to odradilo nego 4-5 vatrogasaca i gasenju bi se pristupilo brze.
Lako je sad pametovati,ljudi su poginuli,svako sa sebe zeli skinuti odgovornost.
I upravitelj i vatrogasci,svi.
archi_a

#10956 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by archi_a »

Eksplozija se dogodila u 8:55, u 09:20 je sve bilo gotovo. Ovo je fakt, pa sad vi vidite šta se moglo i kako je trebalo.
archi_a

#10957 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by archi_a »

zateznistub wrote:
archi_a wrote:Pomoći treba, da, ali ne glumiti šefa stanice i previti se pametan. Treba slušati onoga kojem pomažeš.
Pobogu, iz koje razloga i gdje je policija bila?
Pa tu je bila, međutim imali su posla sa obezbjeđivanjem prostora oko zgrade i udaljavanja lica koji su se okupili preblizu iako krhotine i dijelovi prozora otpadaju i padaju okolo, stotine automobila koji su se stvorili i njihovog preusmjeravanja, kamera i fotoaparata koji si se trudili napraviti što bolji kadar. :roll:
zateznistub

#10958 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

mali_milojica wrote:
drugi profil wrote:4 covjeka razvlace liniju na 11 spratova. Sta imas kontati. Uprti crijevo i iznesi ga gore.

Jbg ne moze se od obicnih ljudi ocekivati da odigraju ulogu istreniranog vatrogasca,ali ih je sigurno neko mogao organizovati. 10 ljudi bi brze to odradilo nego 4-5 vatrogasaca i gasenju bi se pristupilo brze.
Lako je sad pametovati,ljudi su poginuli,svako sa sebe zeli skinuti odgovornost.
I upravitelj i vatrogasci,svi.
Ne vidim razloga da se vatrogasci bilo šta peru. Ljudi odradili posao rekordno brzo.
vješalica

#10959 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

zateznistub wrote:
vješalica wrote:
zateznistub wrote:Ja sam povjerenik u mome ulazu i imamo ogroman problem glede hidranata i pp aparata. U samo nekoliko mjeseci su lopovi u nekoliko navrata razvaljivali pp aparate i krali neke dijelove sa njih, ni policiji, koja je svaki put obaviještena nije jasno šta su krali. Sada su aparati raspoređeniu par stanova. Hidranti su pokradeni a procenata naplate je smiješnih 50% i para jednostavno nema na računu za sanaciju hidranata.

@logovan građani su dužni pomoći u ovakvim situacijama. Ne da gase aktivno požare ali da pomognu to u svakom slučaju. Na dva požara u dobrinji sam i sam pomogao dok je većina skljocala telefonima... :(
Pisala sam vec kod nas su svjesno iz upravitelja dosli i poskidali crijeva i one mlaznice i dovukli par aprata.nije tesko zakljuciti o kakvim se talovima radi i kome je u cilju da bude neispravan hidrant a da se tuse aparati koji se s vremenom na vrijeme uniste ili dobiju nekim cudom noge i odsetaju u nepoznatom pravcu....sve se to placa i finansira bas kao i atest aprara
Znam da je bilo slučaja gdje su se crijeva i mlaznice skidala i nosile da bi se sačuvale. Opravdano ili ne, o tome bi se dalo raspravljati jer ne znaš Jel bolje da ostanu (pa nestanu) ili da se sklone... U oba slučaja ih nemaš. Glede pp aparata mislim da nije upravitelj, je bar u mome slučaju su aparati ostali samo rastavljeni i nedostaju neki dijelovi... koji i zašto ne znam ni ja ni policija..
ja ne znam gdje se cuvaju nlaznice aa svakog sprata koje je licno pev odnio po nalogu upravitelja ukljucujuvi i crijeva tako da to mjesto je neloznato i tako nema svrhe da se cuvaju tamo gdje su nedostupni za hitnu upotrebu dakle oni su otudjeni za privatne talove i to je jasno
ukljucujuci i uvodjenje pp parata o kojima se kofol brine ulravitelj i placa serviseru pinkicu
zakljucak je ociz i jasan nije sve ni u kradjama od sitnoklosara i kokosara
orinoco

#10960 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by orinoco »

Može li mi neko pomoći da shvatim brzinu kojom su vatrogasci stigli na mjesto požara:
"Dojava koju smo mi zaprimili je bila u 8:55. Prvo vozilo koje je došlo na lice mjesta je bilo u 8:59. To su četiri minute. Vozilo je došlo iz prve najbliže ispostave Alipašino Polje gdje rade vatrogasac i vozač u jednoj smjeni. Standardna procedura je ta da se izvrši izviđanje požara da se napravi neka procjena oni su odmah tražili pomoć vozač je po proceduri ostao kod vozila a vatrogasac je otišao na 11 sprat. U 9:03 dolaze još dva vozila sa Stupa sa ukupno šest ljudi od kojih su se četiri uputila prema stanu", kazao je Gibanica za N1.

http://ba.n1info.com/a136434/Vijesti/Vi ... za-N1.html
Sodom1

#10961 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sodom1 »

agent_zero

#10962 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by agent_zero »

Najgore u ovoj tragediji je prepucavanje ko govori istinu, a ko ne. Istraga, ako je bude, će valjda pokazati. Ako ne rade hidranti i nema pp aparata u haustoru, to je odgovornost upravitelja i predstavnika stanara, pa i policije ako se isti neprestano otuđuju.

Ono što je bitno jeste kako spriječiti da više niko nikad smrtno ne strada. :sad:
archi_a

#10963 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by archi_a »

Image

Image

Image

Image

Image

Ko govori istinu?
Ja te molim da obratiš pažnju na odijela ljudi koji su se borili sa požarom. Nakon toga, pogledaj kako su čisti oni koji daju izjavu protiv vatrogasaca.
Pa da ja kao laik upotrijebim samo čistu logiku.... Ne treba mi više.
I dao Bog da nam nikad ne zatrebaju, ali ja znam koga bih zvao u pomoć. Vatrogasce naravno. Ako neću vjerovati njima, onda mi je bolje da se selim.
zateznistub

#10964 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

orinoco wrote:Može li mi neko pomoći da shvatim brzinu kojom su vatrogasci stigli na mjesto požara:
"Dojava koju smo mi zaprimili je bila u 8:55. Prvo vozilo koje je došlo na lice mjesta je bilo u 8:59. To su četiri minute. Vozilo je došlo iz prve najbliže ispostave Alipašino Polje gdje rade vatrogasac i vozač u jednoj smjeni. Standardna procedura je ta da se izvrši izviđanje požara da se napravi neka procjena oni su odmah tražili pomoć vozač je po proceduri ostao kod vozila a vatrogasac je otišao na 11 sprat. U 9:03 dolaze još dva vozila sa Stupa sa ukupno šest ljudi od kojih su se četiri uputila prema stanu", kazao je Gibanica za N1.

Šta je čudno? Stanica je u Džemala Bijedića i pod rotacijom mogu stići jako brzo... Vazdusne linije je možda 500 Metara
zateznistub

#10965 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

Jedne prilike kad je u ratu gorio crveni neboder u hranom zovnuli su našu jedinicu na ispomoć. Te vrućine i prašine i prljavštine u haustoru nikad neću zaboraviti imao sam osjećaj da će mi mozak proviriti. Tako da ovi manekeni čisto sumnjam...
julisiz es grant

#10966 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by julisiz es grant »

Smrad i prljavština koji se uvuku u odijelo od dima od ovolikog požara se ne mogu danima "istjerati".
Višegradskog monstruma Milana Lukića je, između ostalog, na doživotnu robiju otjeralo i svjedočenje žene u čiju je kuću ušao jutro nakon spaljivanja 72 osobe na Bikavcu a koja je, ne znajući uopšte šta se desilo, primijetila kako je čađav i smrdi na dim. To je pobilo alibi odbrane da tada uopšte nije bio u Višegradu.
Tako je i sa ovom trojicom...nisu se oni ni primakli požaru. Nije to nešto što samo tako spereš sa sebe jednim tuširanjem i dođeš da se uslikaš ni sat nakon požara.
mali_milojica

#10967 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_milojica »

Po zgrade crno od pozara na njima ni praska,kao da su krenuli u grad na pice :-)
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#10968 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by stetoskop »

orinoco wrote:Može li mi neko pomoći da shvatim brzinu kojom su vatrogasci stigli na mjesto požara:

U isto vrijeme su izašli vatrogasci iz Alipašinog i Stupa, a ne po dolasku ovih prvih na lice mjesta. Operativni centar 123 od dojavioca uzima podatke i ako zna da je nešto ozbiljno odmah upućuje više ekipa.
orinoco

#10969 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by orinoco »

zateznistub wrote:

Šta je čudno? Stanica je u Džemala Bijedića i pod rotacijom mogu stići jako brzo... Vazdusne linije je možda 500 Metara
Za tel. prijem poziva, trk do kamiona, njegovo startanje, polazak, prolazak frekventne raskrsnice, vožnja do požarne zgrade... sve u 4 minute! To mi je čudno. Nevjerovatno zapravo.

Dok sam ovo piosao, potrošio sam 2 minute
zateznistub

#10970 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

orinoco wrote:
Za tel. prijem poziva, trk do kamiona, njegovo startanje, polazak, prolazak frekventne raskrsnice, vožnja do požarne zgrade... sve u 4 minute! To mi je čudno. Nevjerovatno zapravo.

Jest, jest
Onaj se javi negdje u gradu pa onda na tramvaj u stanicu u Džemala Bijedića pa u kamion pa na gašenje...

Nisi nikad čuo za dežurne ekipe...
mali_milojica

#10971 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_milojica »

zateznistub wrote:
orinoco wrote:

Jest, jest
Onaj se javi negdje u gradu pa onda na tramvaj u stanicu u Džemala Bijedića pa u kamion pa na gašenje...

Realno,Amel Tuka bi istrco za 4 min navedenu razdaljinu,a da ne moze vozilo.
orinoco

#10972 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by orinoco »

zateznistub wrote:
orinoco wrote:

Jest, jest

Čitaš li ti šta sam napisao?
orinoco

#10973 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by orinoco »

mali_milojica wrote:
zateznistub wrote:
orinoco wrote:

Jest, jest

Realno,Amel Tuka bi istrco za 4 min navedenu razdaljinu,a da ne moze vozilo.
Realno - nije realno da vatrogasci mogu stići za 4 minute od trenutka prijema poziva do ovog požarišta. Sjedi ti u svoj automobil pa testiraj vrijeme uz najveću brzinu vožnje, nisam siguran da ćeš stići za tako kratko vrijeme, čak i sa sirenom.

OK, vatrogascima svakako sve čestitke, bez obzira na 4 minute ili koliko god više, nisu oni rasprava. Samo mi zaškripala ta informacija o 4 minute
mali_milojica

#10974 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_milojica »

Jednom sam zakasnio na posao,probudile me kolege.
Sa autom dosao,razdaljina cca 2 km i regularan prolazak kroz semafore (njih 5 komada) i pjeske se popeo na 14 sprat (jer lift nisam mogao cekati) za 7-8 minuta.
Trcite noge posra vas guzica :D
drug_profi

#10975 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

@orinoco
nisi vojsku sluzio jelde?
Post Reply