Ukrajina
- Lokman
#10951 Re: Ukrajina
Challenger je prejak za intelektualni prosjek njegovih oponenata. Svaki njegov post se temelji na argumentaciji i pokušava objasniti kontekst dešavanja. Ne slažem se sa nekim njegovim pogledima ali skidam kapu na način na koji vodi forumsku borbu. 
- Challenger__
#10953 Re: Ukrajina
Hvala Šabo, i ja volim čitati tvoje komentare. Mahala rules! Samo, mala korekcija. Kolege sa foruma ne držim za oponente. Samo otvaram nove perspektive. Pa kom' milo, kome krivo bilo, svejedno mi...
Muzička pauza:
Muzička pauza:
-
flexibila
#10954 Re: Ukrajina
[/quote]Još kad bi znao ispravno napistati ime svoga omiljenog geostratega, gdje bi mu kraj bio... Iako mislim da je ovo on po Vuku, srpsko školovanje, nema druge...[/quote]
Posto mi je pismenost slabija strana ipak si uspio procitat i razumiti sto sam napisao, vidis tu se postavlja pitanje koliko smo fleksibilni da razumijemo sta drugi misli i kaze.
A nasa mana i umisljenost je ako neko kaze djesi onda je seljak, ali ako kojim slucajem kaze GDJE si onda je dobrodosao u nase drustvo koje pati od niskog kompleksa...
Nisi prvi kjoji me baca preko Drine
, siguran sam, neces biti ni poslednji

Posto mi je pismenost slabija strana ipak si uspio procitat i razumiti sto sam napisao, vidis tu se postavlja pitanje koliko smo fleksibilni da razumijemo sta drugi misli i kaze.
A nasa mana i umisljenost je ako neko kaze djesi onda je seljak, ali ako kojim slucajem kaze GDJE si onda je dobrodosao u nase drustvo koje pati od niskog kompleksa...
Nisi prvi kjoji me baca preko Drine
- AleksoMKD
#10955 Re: Ukrajina
Interesantna analiza gresaka Zapada oko Ukrajinske krize, ovako mi lici na prilicno realan osvrt bez navijanja za bilo koju stranu.
http://nationalinterest.org/feature/six ... aine-10397
Ukratko greske:
1. The Ukrainians are one people, united in their support of change
2. Supporting the Euromaidan’s ouster of president Yanukovych
3. Failing to stand behind the February 21 agreement
4. Ignoring the rise of the Radical Right
5. Labeling protesters in the East and South “pro-Russian” and “separatists.”
6. Blaming Russia for Ukraine’s problems
I ovo je dobro http://www.businessweek.com/articles/20 ... ut-ukraine
Ukratko greske:
1. The Ukrainians are one people, united in their support of change
2. Supporting the Euromaidan’s ouster of president Yanukovych
3. Failing to stand behind the February 21 agreement
4. Ignoring the rise of the Radical Right
5. Labeling protesters in the East and South “pro-Russian” and “separatists.”
6. Blaming Russia for Ukraine’s problems
- Challenger__
#10956 Re: Ukrajina
- Denis Pušilin, jedan od lidera u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck, rekao je kako je Narodno Vijeće razmotrilo Putinov zahtjev te kako su svi jednoglasno glasali za održavanje referenduma na zakazan datum, 11. ovog mjeseca.
- Moskva već osjeća efekt ove odluke - ruska tržišta odmah su potonula nakon ove vijesti, nakon što su jučer naglo skočila kada je Putin pozvao na odgađanje referenduma.
-
Nikolaj Stavrogin
#10957 Re: Ukrajina
AleksoMKD wrote:Interesantna analiza gresaka Zapada oko Ukrajinske krize, ovako mi lici na prilicno realan osvrt bez navijanja za bilo koju stranu.
Ukratko greske:
1. The Ukrainians are one people, united in their support of change to cesto rade. tako su mislili u iraku, afganistanu, siriji, libii, bivskoj jugoslaviji. kako je to moguce uprkos svim informacijama koje imaju i spijunazi koju vrse? odgovor: zaludjeni su ideologijom i misle da su problemi u svijetu onakvi kakve ih oni projektuju - daj izbore i slobodno trziste i to je dovoljno.
2. Supporting the Euromaidan’s ouster of president Yanukovych ovim su izazvali rat. ne treba zaboraviti da je janukovic otkazao saa sa eu nakon sto je putin ponudio vise para, bolji kredit pod povoljnijim uslovima i nizu cijenu gasa. zasto ga zapad jednostavno nije nadmasio u novcanoj ponudi? umjesto toga, izabrali su da potrose 5 miliona $ na drzavni udar samo 6 mjeseci prije regularnih izbora.
3. Failing to stand behind the February 21 agreementovo je razumljivo donekle. dogovor je bio da ilegalci napuste drzavne zgrade sto bi znacilo i turcinov i jatsenjuk koji su ilegalno instalirani na vlast.
4. Ignoring the rise of the Radical Rightnije nista novo da podrzavaju teroriste i ekstremiste od sirije, preko kosova, afganistana do ukrajine
5. Labeling protesters in the East and South “pro-Russian” and “separatists.”ovo je kljucni spin. mogli bi reci tacnije da su to "anti - mejdanovci" ili "federalisti" ali je ucinkovitiji propagandni rat kad se kaze separatisti ili prorusi
6. Blaming Russia for Ukraine’s problemsnormalno, cilj je rasparcati rusiju ukrajina je samo proxy
-
Nikolaj Stavrogin
#10958 Re: Ukrajina
Challenger__ wrote:Da,da, šahovska tabla, nego šta...
- Tako geostratezi (Z. Bžežinski, npr) vide planetu, a potršne figure su pojedinci, narodi, države, čitavi kontinenti...
______
- Ukrajinski konflikt je višedimenzionalni sukob različitih grupacija i koncepcija. Jedna od dimenzija ovog sukoba je ekonomska. O toj dimenziji pišu mnogi autori, jedan od njih je Jim Willie.
- On je mišljenja da bi Ukrajina mogla da bude "USD Vaterlo" - Ukraine as the U.S. Dollar Waterloo . Ovaj tekst je bio povod da ekonomista sa adavance.hr da svoje autorsko viđenje - N. Babić
______
- Uoči obilježavanja Dana pobjede, održane su vježbe posebnih snaga armije RF: VIDEO 1
- Zanimljiv video iz Vice-news serijala Russian Roulet: VIDEO 2
rusija sa ovom krizom ili bez nje mora de-dolarizirati svoju ekonomiju ako hoce da se razvija u buducnosti. isto vazi za kinu i druge zemlje.
- sluga_okupatora
#10959 Re: Ukrajina
Jest vala i taj dolar zajeban, nema vece pare od stoje - ev' mi novcanik gotov puk'o kolk'o sam natrp'o u njeg' a nema ni 5 'iljada 
- ILVIIR
#10960 Re: Ukrajina
ja nisam ama bas nista skonto sta ti pises u svojim postovima, pa cak ne kontam ni sta sustinski hoces da kazessema911s wrote:Halo bolan, sta zelis reci da je nas finansijski sitem u rangu Ruskog, daj mi reci koje banke operiraju kod nas i cije su, i sto je naj vaznije ko je njihov vlasnik.
Reci mi ko je vlasnik nase Centralne Banke (odgovor Rotsild) a Ko je vlasnik Ruske centralne banke (nije rotsild)......Moras se malo vise informisati na polju finasija.....
Imas na netu mnogo informacija ko sta kontrolise i kako, i imas info kako prolaze oni koji zele biti samostalni![]()
![]()
![]()
pogledas koliko ruskog novca stoji van rusije, a koliko u zemlji, ako se ti zatvoris prema svijetu izmjenis nacin placanja sta to govori drugima,. moja rublja vise nije 1km vec koliko ja kazem pa bil ti pristao na tu trgovinu a znas da do juce 1km bila 10rublji(omjer je za primjer)
te banke mislis sigurno na seber pa pogldaj kako je nastala, ko joj je grant, ko ju osigurava i ko je reosiguranje ta imena dionicara zaboravi to su samo imena, vrati historiju te banke 5 i vise godina (druze hebem se sa bankama vec 10godina) pogledas gdje ti ruski tajkuni drze pare,. sjeti se krize kipar sto je eu srala samo je bila zelja da dobije uvid u knjige,.
to za centralnu banku hmm fulio si ,., hoce li taj ruski novac vrijedit na zapadu ili ce da bude ko tariguz ko sto je prije bio
evo ti primjer,. ti neki lovator hoces da ulozis u rusiju, oni rade na kontra sistemu i tvoje pare tu nevrijede jer se alat ne podudara kako ti da ides po rusiji i kontra da kupujes i radis,., kako da svoj novac unovcis kod njih kada su se zatvorili
ali ovo "novac unovcis" mi je najjace
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#10961 Re: Ukrajina
Sve više ljudi polako kuže "rusofilizam"...
Ova agresivna rusofilska propaganda je vise nego ocigledna. Ono sto meni trenutno nije jasno, to je ko stoji iza toga, vlast, delovi opozicije, ostaci udbe, mozda i ovi iz vojske (ne znam zasto, al sve mi se cini da je bas vojska izvor te zaraze). A verovatno je sve podmazano nasim parama, koje nam NIS izvlaci prodajuci nam energente po bratskoj ceni. Ako vlast stoji iza toga, onda su veoma glupi, narodu pricati o priblizavanju EU, a voditi rusofilski propagandu je kao da sebi kopaju grob.
U svakom slucaju, nije tu samo propaganda u vezi ukrajinskih desavanja. Pogledajte samo na kojim vestima je akcenat, svaka druga vest popovi drze neke parastose (ljudima koje su sami pre koju deceniju huskali da se ubijaju), onda gomila vesti kako ovi iz EU hoce da nas potruju sa hranom (hrana iz EU ne zadovoljava ostre srpske standarde, za sebe cuvaju najbolje, a nama salju otrove), sporadicno se plasira neka vest o novom setu ucena iz EU, EU sabotira Juzni tok (to je isto svaka druga vest), citav serijal vesti o tome kako nekakve ruske masine stoje na granici, a treba da udju da renoviraju neku prugu (to bar mesec i po dana se prati put tih ruskih masina, verovatno kada stignu te masine, iz dana u dan ce nas obavestavati o ucinku tih masina, koliko je prekopano, nasuto sljunka...), opet iz medija krece neka anticrnogorska histerija...
Veliki problem je i sto javnost ima kratko pamcenje. Secate li se one propagande pre koju godinu, raspade se kapitalizam, EU broji zadnje dane, bankrot, bankrot, bankrot... Gde su danas ti ljudi da kazu, jeli smo govna, jebiga ispromasivali smo se. Zasto uopste javnost ne zajebava te analiticare, zbog tih njihovih strucnih analiza od pre koju godinu? Isti ti ljudi nam danas analiziraju ukrajinsku krizu.
Izvor
- Challenger__
#10962 Re: Ukrajina
Strateški ciljevi SAD i NATO u Ukrajini iz perspektive zapadnog autora;
1. Preuzimanje Krima;
2. Penetracija NATO u Ukrajinu; približavanje granicama Rusije;
3. Prekid saradnje između vojne industrije Ukrajine i Rusije (jugoistok zemlje);
4. Okruživanje Rusije NATO bazama
1. Preuzimanje Krima;
3. Prekid saradnje između vojne industrije Ukrajine i Rusije (jugoistok zemlje);
izvor - The Kiev Putsch: Rebel Workers Take Power in the EastThe Strategic Targets
NATOs violent, high-risk seizure of the Ukraine was driven by several strategic military objectives. These included:
1.) The ousting of Russia from its military bases in Crimea – turning them into NATO bases facing Russia.
2.) The conversion of the Ukraine into a springboard for penetrating Southern Russia and the Caucasus; a forward position to politically manage and support liberal pro-NATO parties and NGOs within Russia.
3.) The disruption of key sectors of the Russian military defense industry, linked to the Ukrainian factories, by ending the export of critical engines and parts to Russia.
4. The military encirclement of Russia with forward NATO bases in the Ukraine matching those from the Baltic to the Balkans, from Turkey to the Caucasus and then onward from Georgia into the autonomous Russian Federation.
-
zilog
#10963 Re: Ukrajina
Svaku "analizu" koju procitam, koja nece ukljuciti rusku subverziju Ukrajine, pustim niz WC solju.Challenger__ wrote:Strateški ciljevi SAD i NATO u Ukrajini iz perspektive zapadnog autora;
1. Preuzimanje Krima;
izvor - The Kiev Putsch: Rebel Workers Take Power in the EastThe Strategic Targets
NATOs violent, high-risk seizure of the Ukraine was driven by several strategic military objectives. These included:
1.) The ousting of Russia from its military bases in Crimea – turning them into NATO bases facing Russia.
2.) The conversion of the Ukraine into a springboard for penetrating Southern Russia and the Caucasus; a forward position to politically manage and support liberal pro-NATO parties and NGOs within Russia.
3.) The disruption of key sectors of the Russian military defense industry, linked to the Ukrainian factories, by ending the export of critical engines and parts to Russia.
4. The military encirclement of Russia with forward NATO bases in the Ukraine matching those from the Baltic to the Balkans, from Turkey to the Caucasus and then onward from Georgia into the autonomous Russian Federation.
Hocete da budete neutralni?
Hajde mangupi, ispricajte sta je Rusija godinama radila Ukrajini? Kako im je montirala predsjednika koji ih je pokrao i razvalio?
- GAU8
#10964 Re: Ukrajina
Pa ispricaj nam ti. Samo SA DOKAZIMA!zilog wrote: Hocete da budete neutralni?
Hajde mangupi, ispricajte sta je Rusija godinama radila Ukrajini? Kako im je montirala predsjednika koji ih je pokrao i razvalio?
- Fantassin
#10965 Re: Ukrajina
Auuu pa to jr vec ozbiljno, jer ti si stvarno faktor, ocekujemo znacajnu izmjenu svih analizazilog wrote: Svaku "analizu" koju procitam, koja nece ukljuciti rusku subverziju Ukrajine, pustim niz WC solju.
Hocete da budete neutralni?
- Alfons Kauders
#10966 Re: Ukrajina
Srbi
kako ide navijanje?
kad ce tata Putin da zavede red u Bosni?
kako ide navijanje?
- ILVIIR
#10967 Re: Ukrajina
kod srba je jasno kako navijanje ide. tu nema dilemeAlfons Kauders wrote:Srbi
kako ide navijanje?
pitanje je kako ide navijanje kod bosnjaka. tu slika izgleda nije tako jasna.. po obicaju.. stas..
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#10968 Re: Ukrajina
kod srba je uvijek sve bilo jasno i guslaju istu priču desetljećima
ostali se okolo mijenjaju
ostali se okolo mijenjaju
- Alfons Kauders
#10969 Re: Ukrajina
meni je savrseno jasna... samo ih je potrebno prestati nazivati bosnjacima i rijesen problemILVIIR wrote:kod srba je jasno kako navijanje ide. tu nema dilemeAlfons Kauders wrote:Srbi
kako ide navijanje?
pitanje je kako ide navijanje kod bosnjaka. tu slika izgleda nije tako jasna.. po obicaju.. stas..
ne kaze se dzaba poturica gori od turcina... uz male izmjene to se da primjeniti i ovdje
-
glockov kolac
- Fantassin
#10972 Re: Ukrajina
Hans-Ulrich Rudel aka "one man army"
- Fantassin
#10973 Re: Ukrajina
NATO ovi oficiri su procjenili da je Rusija nagomilala toliko vojske na granicu sa Ukrajinom da su poceli sumnjati da je Rusima cilj Trans-Sinistrija u Moldaviji -koja je na drugoj strani Ukrajinetolinoo wrote:poslao bi on davno da je u pitanju kakva država tipa Gruzije ili Čečenije od maksimalno milion-dva stanovnika, već bi se kurčili kako nezaustavljivo napreduju (u ove svete dane antifašizma) ka glavnom gradu da poraze nacizam i fašizam.
- Lincoln-Burrows
#10974 Re: Ukrajina
Svi koji misle da će NATo udariti na Ruse u gadnoj su zabludi.
I usput usudi li se netko napasti Kinu? Odgovor: samo budala.
I usput usudi li se netko napasti Kinu? Odgovor: samo budala.
-
Nikolaj Stavrogin
#10975 Re: Ukrajina
znači bošnjak bi trebao da bude po defaultu protiv rusije čak i kad je rusija u pravu?Alfons Kauders wrote:meni je savrseno jasna... samo ih je potrebno prestati nazivati bosnjacima i rijesen problemILVIIR wrote:kod srba je jasno kako navijanje ide. tu nema dilemeAlfons Kauders wrote:Srbi
kako ide navijanje?
pitanje je kako ide navijanje kod bosnjaka. tu slika izgleda nije tako jasna.. po obicaju.. stas..![]()
ne kaze se dzaba poturica gori od turcina... uz male izmjene to se da primjeniti i ovdje
po tebi, ljudi ne treba da ukljucuju mozak. vec samo da se dijele na nacije