Haris.ba wrote: ↑25/07/2026 12:01
darius_maximus wrote: ↑24/07/2026 23:55
Pitanje je šta je "propisan" broj parking mjesta.
Nešto sumnjam da dosta zgrada ima propisan broj parking mjesta.
Mali Bosmal, Nova Otoka (jel' se tako zove ono naselje blizu one nove bolnice na Otoci), onaj poslovni neboder na Otoci kod DM-a, zgrada ProCredit banke i BHTelecoma, istom nizu u Franca Lehara, itd.
Ma ima zgrada vjerovatno kao u priči, a ne znam gdje im je svima planiran parking osim "među zgradama" (znam da Nova Otoka ima neki podzemni parking, ali sumnjam da svako ima mjesto dole).
1 parking po stanu + 10%, poslovni se racuna po kvadraturi.
Mali Bosmal je napravljen prije tog propisa.
Mislim da i Bosmal nema ispunjen broj oko parkinga.
Nova Otoka ima parkinga u podzemlju za svaki stan jedan.
Te poslovne zgrade nemaju standarde parkinga ko stambene.
Odavno novogradnje nemaju problema sa parking prostorom. Problem se javlja jer ne moras kupiti stan sa parkingom. Pa onda imas parkiranje gdje se stigne.
Mozda je rjesenje da se ne moze kupiti stan bez parkinga.
Dvije stvari, ako natakaris negdje zgradu punu poslovnih prostora, opet ljudi negdje moraju parkirati, ako ce u tu zgradu.
Nova Otoka ima poslovnih prostora kao u prici, a ne cini mi se da je rijeseno parkiranje.
Ono sto sam vidio na Novoj Otoci da se izdaju parking mjesta, ne znam ko i ne znam cija.
A za stan bez parkinga, moze se ono uvesti i kao u Japanu, da ne mozes kupiti auto ako nemas potvrdu da imas parking mjesto (tako nesto sam cuo).
Svasta nesto moze, samo grad koji pati od slabog javnog saobracaja, skupa sa losom infrastrukturom koja se slabo odrzava, cini mi se da nema bas puno opcija.