Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- vjeshalica
#10926 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
To bi izmedju ostalog dohakalo seljacinama koji nisu prijavljeni na zajednicko mjerilo...pa mos mislit infOrkta kad seljanki dodje racun za vodu koju nije placala od kako je izbjegla u Sarajevo
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#10927 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
tacno tako,ja sam u ratu vidio koji papci najvise trose vode u neboderu,jer su nemilice nosili u kanisterima svaki dan po stotine litara,a zamisli kad im tece s cesme ,ne moraju se umarati....
- Dozer
#10928 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Nema teorije da se ovoliko vode potrosilo po glavi. Prakticno nemoguce. Evo brzinska racunica.drug_profi wrote:Vi ste tu vodu potrosili. Nemoj kriviti ViK. Neko pere zube dok mu voda tece, neko pere sudje dok mu voda tece, neko 4-5 puta pusta vodu u solji...
Dok svako ne bude imao svoj vodomjer tu nema haira.
Recimo da svako svaki dan ode u WC 5x i pusti vodu, to je 50L/dan, 1.500 L /mjesec.
Neka se svaki dan tusira i neka potrosi 100L vode, to je 3.000 L/mjesec.
Neka svaki dan upali ves masinu i masinu za sudje (a niko ovo ne pali svaki dan), to je 2x20L=40, ili 1.200L/ mjesec.
To je ukupno 5.700 L. mjesec, ili 5.7 kubika (i to momacki navucenih, jer nema snase da penzioneri ovo ovako rade, pogotovo oni od 80 godina).
Hoces da kazes da svako od nas u zgradi popije jos po 4.000 litara mjesecno...?
- drug_profi
#10929 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
hocu da kazem da vam je mjerilo izmjerilo tu kolicinu. I to dva razlicita mjerila. I potrosnja vode nije samo tako kako ti navedes vec je najgora ona nedomacinska.Dozer wrote:Nema teorije da se ovoliko vode potrosilo po glavi. Prakticno nemoguce. Evo brzinska racunica.drug_profi wrote:Vi ste tu vodu potrosili. Nemoj kriviti ViK. Neko pere zube dok mu voda tece, neko pere sudje dok mu voda tece, neko 4-5 puta pusta vodu u solji...
Recimo da svako svaki dan ode u WC 5x i pusti vodu, to je 50L/dan, 1.500 L /mjesec.
Neka se svaki dan tusira i neka potrosi 100L vode, to je 3.000 L/mjesec.
Neka svaki dan upali ves masinu i masinu za sudje (a niko ovo ne pali svaki dan), to je 2x20L=40, ili 1.200L/ mjesec.
To je ukupno 5.700 L. mjesec, ili 5.7 kubika (i to momacki navucenih, jer nema snase da penzioneri ovo ovako rade, pogotovo oni od 80 godina).
Hoces da kazes da svako od nas u zgradi popije jos po 4.000 litara mjesecno...?
Moj vam je savjet da idete na pojedinacna mjerila i onda ces biti nacisto.
- Qler
#10930 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
komsiji iznad mene pukla česma i lik ostavio da teče voda onako odvrnuto do kraja dva mjeseca... epilog, meni racun za vodu dosao 165KM... kaze sta cu ja sad.. Pa reko da si mi rekao da ti je pukla ka bi ti kupio novu jeftinije bi me doslo..
Pisali smo neku zalbu, nesto slali, kao razmatraju, od decembra jos nema nikakvih vijesti..
Pisali smo neku zalbu, nesto slali, kao razmatraju, od decembra jos nema nikakvih vijesti..
- bitanga_sa_otesa
#10931 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
moguce,neka u 5 stanova cure vodokotlici,a to je najcesci kvar,eto ti te potrosnje...ode sva voda u kanalizaciju....Dozer wrote: Nema teorije da se ovoliko vode potrosilo po glavi. Prakticno nemoguce.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#10932 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ma ovi u vodovodu, volio bih ga vidjeti ko se s njima dogovorio. To samo jednosmjerna, nema kod njih nikakve logike.
-
high_volume
#10933 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Mislim da su tri moguća razloga za prekomjernu potrošnju vode:drug_profi wrote:hocu da kazem da vam je mjerilo izmjerilo tu kolicinu. I to dva razlicita mjerila.Dozer wrote:Nema teorije da se ovoliko vode potrosilo po glavi. Prakticno nemoguce....?drug_profi wrote:Vi ste tu vodu potrosili. Nemoj kriviti ViK. Neko pere zube dok mu voda tece, neko pere sudje dok mu voda tece, neko 4-5 puta pusta vodu u solji...
1. Da se stanari stvarno potrošili tu vodu,
2. Da je puknuće cijevi od vodomjera do potrošača, da voda odlazi u zemlju i ne primjeti se curenje. Kad su svi stanari prisutni da zavrnu sve ventile, pa ako se vodomjer vrti - negdje curi.
3. Da vodomjer laže. Čini mi se da je jedino ViK-ova laboratorija ovlaštena za nabavku i baždarenje vodomjera. Naravno da u toj situaciji postoji sumnja
-
didgeridoo
#10934 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
@dozer cisto vizuelizacije radi:
3x3x1m a ne 3x3x3m
3x3x1m a ne 3x3x3m
- bitanga_sa_otesa
#10935 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
ako mislis na 3 kubika to je 3x1x1 mdidgeridoo wrote:@dozer cisto vizuelizacije radi:
3x3x1m a ne 3x3x3m
-
didgeridoo
#10936 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
ne 3 vec 9 kubika, jer je dozer napisao:
"Ovo znaci da je svaki stanar potrosio po 9.7 m3, tj. po 9.700 L za manje od mjesec dana...
Ako neko ne zna o kojoj kolicini se radi, neka zamisli ispred sebe posudu dimenzija 3x3x3m punu vode"
znaci cca 9 kubika...
"Ovo znaci da je svaki stanar potrosio po 9.7 m3, tj. po 9.700 L za manje od mjesec dana...
Ako neko ne zna o kojoj kolicini se radi, neka zamisli ispred sebe posudu dimenzija 3x3x3m punu vode"
znaci cca 9 kubika...
-
high_volume
#10937 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
3 x 1x1x1bitanga_sa_otesa wrote:ako mislis na 3 kubika to je 3x1x1 mdidgeridoo wrote:@dozer cisto vizuelizacije radi:
3x3x1m a ne 3x3x3m
- drug_profi
#10938 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Meni su uvazili dva puta argumentovan zahtjev za umanjenje racuna. Jednom u stanu radi kvara vodomjera obracunata mi potrosnja iz 3 mjeseca kao da je u jednom mjesecu napravljena, pa po razlicitim tarifama doslo me da platim oko 20 maraka vise nego bih trebao. Uvazeno i korigovano.Tomahawk11 wrote:Ma ovi u vodovodu, volio bih ga vidjeti ko se s njima dogovorio. To samo jednosmjerna, nema kod njih nikakve logike.
Drugi put havarija bila na vikendici iza vodomjera. Nismo ni skontali da je napukla cijev dok nisu kise prestale, a voda odnekud iz zemlje izlazi.
Po belaju ocitanje ViK tamo radi svakih nekoliko mjeseci, a između paušalno obračunava. Bilo nekih 140 maraka da se plati. Umanjili su nešto, a ostalo na 6 rata uz račun. Mislim realno, mogli su tražiti sve da se isplati.
A što se tiče potrošnje: i ja sam sumnjao da je moguće potrošiti 8-9 kubika po glavi koliko me zakači sa zajedničkog mjerila.
Ugradio odvojeno za stan i plaćam sad po svom vodomjeru oko 6 kubika po glavi, s tim da imam 3 zenska stvora u kuci.
Last edited by drug_profi on 08/04/2019 08:55, edited 1 time in total.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#10939 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Super, eto pozitivno iskustvo. Ja imam negativna s njima.drug_profi wrote:Meni su uvazili dva puta argumentovan zahtjev za umanjenje racuna. Jednom u stanu radi kvara vodomjera obracunata mi potrosnja iz 3 mjeseca kao da je u jednom mjesecu napravljena, pa po razlicitim tarifama doslo me da platim oko 20 maraka vise nego bih trebao. Uvazeno i korigovano.Tomahawk11 wrote:Ma ovi u vodovodu, volio bih ga vidjeti ko se s njima dogovorio. To samo jednosmjerna, nema kod njih nikakve logike.
Drugi put havarija bila na vikendici iza vodomjera. Nismo ni skontali da je napukla cijev dok nisu kise prestale, a voda odnekud iz zemlje izlazi.
Po belaju ocitanje ViK tamo radi svakih nekoliko mjeseci, a između paušalno obračunava. Bilo nekih 140 maraka da se plati. Umanjili su nešto, a ostalo na 6 rata uz račun. Mislim realno, mogli su tražiti sve da se isplati.
- Qler
#10940 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Sto kaze moj bivsi gazda, ko da delfine u kuci imamdrug_profi wrote:Meni su uvazili dva puta argumentovan zahtjev za umanjenje racuna. Jednom u stanu radi kvara vodomjera obracunata mi potrosnja iz 3 mjeseca kao da je u jednom mjesecu napravljena, pa po razlicitim tarifama doslo me da platim oko 20 maraka vise nego bih trebao. Uvazeno i korigovano.Tomahawk11 wrote:Ma ovi u vodovodu, volio bih ga vidjeti ko se s njima dogovorio. To samo jednosmjerna, nema kod njih nikakve logike.
A što se tiče potrošnje: i ja sam sumnjao da je moguće potrošiti 8-9 kubika po glavi koliko me zakači sa zajedničkog mjerila.
Ugradio odvojeno za stan i plaćam sad po svom vodomjeru oko 6 kubika po glavi, s tim da imam 3 zenska stvora u kuci.
- drug_profi
- VladaFBiH
#10942 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
6m3 je mrvicu ispod EU prosjeka - dobar sidrug_profi wrote:Meni su uvazili dva puta argumentovan zahtjev za umanjenje racuna. Jednom u stanu radi kvara vodomjera obracunata mi potrosnja iz 3 mjeseca kao da je u jednom mjesecu napravljena, pa po razlicitim tarifama doslo me da platim oko 20 maraka vise nego bih trebao. Uvazeno i korigovano.Tomahawk11 wrote:Ma ovi u vodovodu, volio bih ga vidjeti ko se s njima dogovorio. To samo jednosmjerna, nema kod njih nikakve logike.
- VladaFBiH
- Dozer
#10944 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Pa znam i ja da je mjerilo izmjerilo tu kolicinu, ali je to prakticno nemoguca kolicina koju su stanari mogli potrositi. Nema tu ni zaljevanja baste, ni pranja auta, ni bilo cega slicnog pa da se moze reci da je otislo na nesto.drug_profi wrote: hocu da kazem da vam je mjerilo izmjerilo tu kolicinu. I to dva razlicita mjerila. I potrosnja vode nije samo tako kako ti navedes vec je najgora ona nedomacinska.
Moj vam je savjet da idete na pojedinacna mjerila i onda ces biti nacisto.
I nije. Izgleda da je napukla cijev u zidu u podrumu, iza mjerila....
A ugradnja privatnih mjerila je prilicno neizvodljiva i neisplativa jer imamo po 3 vertikale, sto znaci da bismo morali ugraditi po 3 mjerila u stanove.
Last edited by Dozer on 08/04/2019 10:40, edited 1 time in total.
- vjeshalica
#10945 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
VIK da je htio da se odrzi kao stabilna firma sa dobrom infrastrukturom i da je seljaci nisu zaposjeli nikada ne bi bio problem ta tri vodomjera i naslo bi se rjesenje za nabavku i pogodnost za korisnika
Đe će seljačina imat mjerač pa da placa,nije poludio valjda?
I sad su kolektivni mjeraci smrt,dobar dio debila ne placa sto od bezobrazluka sto od seljakluka,a trose fiktivni potrosaci
U nasoj zgradi jedna izdavala stan negdje,pa svu posteljinu i peskire donosila i napravila zena veseraj,a placala vodu za jedno,a masina joj se nije gasila...mislim halooo
Seljacina na poslu kod mene je crko dok nije dosao u grad
Odma mu je kuca uprla u nebo,ima on,zena,troje djece mislim da mu i mater zivi sa njima na spratu,lik ne placa vodu,mislim da bi mu seljancura od zene izazvala treci rat kad bi morali platiti vodu, a redovno seru o redukcijama
Đe će seljačina imat mjerač pa da placa,nije poludio valjda?
I sad su kolektivni mjeraci smrt,dobar dio debila ne placa sto od bezobrazluka sto od seljakluka,a trose fiktivni potrosaci
U nasoj zgradi jedna izdavala stan negdje,pa svu posteljinu i peskire donosila i napravila zena veseraj,a placala vodu za jedno,a masina joj se nije gasila...mislim halooo
Seljacina na poslu kod mene je crko dok nije dosao u grad
Odma mu je kuca uprla u nebo,ima on,zena,troje djece mislim da mu i mater zivi sa njima na spratu,lik ne placa vodu,mislim da bi mu seljancura od zene izazvala treci rat kad bi morali platiti vodu, a redovno seru o redukcijama
- Dozer
#10946 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Tacno. Moja greska. Mahinalno opletoh 3x3x3. Ovo moje je bilo 27 m3. Hvala na korekciji.didgeridoo wrote:@dozer cisto vizuelizacije radi:
3x3x1m a ne 3x3x3m
Ali, svejedno, opet je to bazen vode po glavi...
- dobar osjecaj
#10947 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ja imam vodomjer i kad sam sama u stanu potrošim oko 4 kubika vode mjesečno. Računi mi dolaze u iznosima od 4 do 6 KM. Odsutna sam najveći dio dana i moja potrošnja podrazumijeva tuširanje dva puta dnevno, do pet pranja veš mašine sedmično, jedno pranje mašine za suđe i svakodnevno pranje sitnog posuđa.VladaFBiH wrote:6m3 je mrvicu ispod EU prosjeka - dobar si
Kad je rođak student tu kod mene mjesečna potrošnja je između 12 i 20 kubika. Mjesecima objašnjavam da ja imam vodomjer, da sva voda koju pušta da onako bezveze teče dok pere suđe, zube ili se brije su moje marke koje mi baca niz odvod ali teško išta dopire do mozga. Jako puno ljudi u našim prilikama doživljava vodu kao nešto što je tu u neograničenim količinama i što se može i treba rasipati u svakoj prilici.
- VladaFBiH
#10948 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
upravo, nismo ni svjesni koliko vode iscuri "onako" dok nešto drugo radimo (peremo zube, brijemo se, peremo suđe, tuširamo se pola sata i sl.)dobar osjecaj wrote:Ja imam vodomjer i kad sam sama u stanu potrošim oko 4 kubika vode mjesečno. Računi mi dolaze u iznosima od 4 do 6 KM. Odsutna sam najveći dio dana i moja potrošnja podrazumijeva tuširanje dva puta dnevno, do pet pranja veš mašine sedmično, jedno pranje mašine za suđe i svakodnevno pranje sitnog posuđa.VladaFBiH wrote:6m3 je mrvicu ispod EU prosjeka - dobar si
Kad je rođak student tu kod mene mjesečna potrošnja je između 12 i 20 kubika. Mjesecima objašnjavam da ja imam vodomjer, da sva voda koju pušta da onako bezveze teče dok pere suđe, zube ili se brije su moje marke koje mi baca niz odvod ali teško išta dopire do mozga. Jako puno ljudi u našim prilikama doživljava vodu kao nešto što je tu u neograničenim količinama i što se može i treba rasipati u svakoj prilici.
- bitanga_sa_otesa
#10949 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
vec sam rekao neispravni vodokotlici su glavni razlog tog curenja,u svakoj zgradi najmanje 2 imaju sto stalno pomalo ljeva u solju iz njih...mjesecno su to velike cifre...
- Dozer
#10950 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
To nije pretesko izracunati.
Kod mene se pod punim pritiskom (do kraja odvrnuta pipa) 1l vode napuni za 7 sec. Znam po kuhalu, mjerio.
Kad se sapire sudje prije stavljanja u masinu, pipa je odvrnuta na cca. 50%, a na brijanju i pranju zuba je i manje, ali neka i to bude 50%, sto znaci 0,5 l/7 sec., sto je nesto manje od 5 l/min..
Da bi se, pored gornje racunice za kupanje, ves i masina za sudje, i vodokotlic, namirilo jos 4.000 l po glavi, to znaci da pipa mora biti odvrnuta pod punim pritiskom 800 minuta, odnosno 13.33h mjesecno za nekoga ko zivi sam.
U mom slucaju mora se namiriti jos 16.000 l, sto znaci da pipa mora sibati 53.32h mjesecno. Mislim da je ovo nerealno.
Kod mene se pod punim pritiskom (do kraja odvrnuta pipa) 1l vode napuni za 7 sec. Znam po kuhalu, mjerio.
Kad se sapire sudje prije stavljanja u masinu, pipa je odvrnuta na cca. 50%, a na brijanju i pranju zuba je i manje, ali neka i to bude 50%, sto znaci 0,5 l/7 sec., sto je nesto manje od 5 l/min..
Da bi se, pored gornje racunice za kupanje, ves i masina za sudje, i vodokotlic, namirilo jos 4.000 l po glavi, to znaci da pipa mora biti odvrnuta pod punim pritiskom 800 minuta, odnosno 13.33h mjesecno za nekoga ko zivi sam.
U mom slucaju mora se namiriti jos 16.000 l, sto znaci da pipa mora sibati 53.32h mjesecno. Mislim da je ovo nerealno.