Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
Merce
#10926 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ima li neko iskustva sa elektricnim podnim grijanjem. Posto renoviram stan razmisljam da li da postavim tu vrstu grijanja u kupatilu i hodniku ili da to uradim za cijeli stan. Imam dvije vece prostorije: spavaca i dnevni/kuhinja i svakako sam mislio postaviti dvije klime. Stan je oko 50 m2.
-
Ermin ZM
#10927 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jesil grijao a konvektorima ili grijalicom?
Tu je to negdje mrvicu manje jer sa poda dize, a isti je princip kilovat struje za kilovat toplote. Koliko tvoja kuca treba kilovata to je pitanje..
Za kupatila je i ok ako je malo.. mada ja sam se opekat sa tim grijanjem 1 za 1, osim toplotne pumpe/klime ne uzimam nista u razmatranje.
(Ja sam kod sebe stavio 400wati panel u kupatilo, programirao ga da se pali nekoliko sati po jeftinoj struji. I opet sam ne bi mogao msm kupatilo citavo ugrijat da ne dolazi od klime toplote, jer drzim odskrinutaa vrata. Za usporedbu sav ostatak kuce sam grijao sa klimom sa potrosnjom oko 800 wati. 400wari za nekih 8 kvadrata, vs 800 wati za 45 kvadrata ostatka kuce)
Tu je to negdje mrvicu manje jer sa poda dize, a isti je princip kilovat struje za kilovat toplote. Koliko tvoja kuca treba kilovata to je pitanje..
Za kupatila je i ok ako je malo.. mada ja sam se opekat sa tim grijanjem 1 za 1, osim toplotne pumpe/klime ne uzimam nista u razmatranje.
(Ja sam kod sebe stavio 400wati panel u kupatilo, programirao ga da se pali nekoliko sati po jeftinoj struji. I opet sam ne bi mogao msm kupatilo citavo ugrijat da ne dolazi od klime toplote, jer drzim odskrinutaa vrata. Za usporedbu sav ostatak kuce sam grijao sa klimom sa potrosnjom oko 800 wati. 400wari za nekih 8 kvadrata, vs 800 wati za 45 kvadrata ostatka kuce)
-
Merce
#10928 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Trenutno sam u kuci gdje se grije na centralno plinsko, tako da nemam iskustva sa grijanjem na struju. Posto sam u stanu mislio izbaciti plin jer zelim kuhati i grijati se samo na struju razmisljao sam staviti po inverter u dvije prostorije i to mozda upotpunio sa elektricnim podnim grijanjem. Stan je na drugom spratu. Stolarija bi se svakako mijenjala tako da bi izolacija bila bolja. Zgrada u koju se useljavam nema fasadu pa ne znam koliko bi se toplote tako gubilo. Konvektori su svakako u opciji ali bih radije koristio inverter jer je stan povisok, pa bih radije zrtvovao taj prostor. A imao bih i opciju hladjenja tako da mi dodje dvije muhe jednim udarcemErmin ZM wrote: ↑05/07/2020 13:51 Jesil grijao a konvektorima ili grijalicom?
-
Ermin ZM
#10929 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kovektor, podno i sva ostala el grijanja su 1:1. Klima 1-4. Sta god uzmes osim dobrog invertera zeznuces se. Evo gore sam objasnio covjeku koja je razlika iverter i konvekor. Kako god okrenes sa inverterom ce ti dosta bit jeftinije nego sa plinom, o konvektorima da ne pricam.
Mozes li gdje vidjet koliko si plina potrosio za ovu grijnu sezonu, pa cu ti otprilike sracunat koliko bi te to isto izaslo sa inverterima i sa konvektorima da imas jasniju sliku.
Mozes li gdje vidjet koliko si plina potrosio za ovu grijnu sezonu, pa cu ti otprilike sracunat koliko bi te to isto izaslo sa inverterima i sa konvektorima da imas jasniju sliku.
-
Merce
#10930 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala na savjetima. Vec sam siguran da cu nabaviti inverter, sa podnim sam mislio upotpuniti ugodjajErmin ZM wrote: ↑05/07/2020 15:22 Kovektor, podno i sva ostala el grijanja su 1:1. Klima 1-4. Sta god uzmes osim dobrog invertera zeznuces se. Evo gore sam objasnio covjeku koja je razlika iverter i konvekor. Kako god okrenes sa inverterom ce ti dosta bit jeftinije nego sa plinom, o konvektorima da ne pricam.
-
Ermin ZM
#10931 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nez koliko ta "skalamerija" kosta, nez sta bih ti rekao. Ako ti je bitno grijanje "sa nogu" pogledaj imas i podne klime. Skuplje su dosta u odnosu na zidne pogotovo kad se karakteristike uporede, al eto pisao sam sa nekim forumasima kazu puno ugodnije/prirodnije griju.
Ja cu roditeljima ugradit sad podnu kad budem na godisnjem, pa cu moc na zimu usporedit sa svojom zidnom.
Ja cu roditeljima ugradit sad podnu kad budem na godisnjem, pa cu moc na zimu usporedit sa svojom zidnom.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#10932 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kako je ova tema najviše zastupljena, da li neko moze reci šta mogu očekivati sa "jeftinim" klimama do 400KM, kao što je ova
https://www.ekupi.ba/VIVAX-COOL-klima-u ... 76223.aspx
Uzeo bih je za sprat, korištenje ne bi bilo intezivno, samo da ublaži one najveće temperature. Šta mogu očekivati od ovakve klime, koja mi je potrebna samo za hlađenje?
Uzeo bih je za sprat, korištenje ne bi bilo intezivno, samo da ublaži one najveće temperature. Šta mogu očekivati od ovakve klime, koja mi je potrebna samo za hlađenje?
- esawyer
#10933 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mi smo prije 2 god kupili Teslinu, bila je isto nešto jeftina oko 450 KM i prezadovoljni smo. Baš ekstra hladi, a može i zagrijati prostoriju ako vani nije manja temperatura od 5 stepeni. 
- rovac13
#10934 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nazalost te jeftine klime nisu inverteri.......one samo znaju radit intenzivnoun1ted wrote: ↑09/07/2020 10:08 Kako je ova tema najviše zastupljena, da li neko moze reci šta mogu očekivati sa "jeftinim" klimama do 400KM, kao što je ova
Ili pusu maximalno hladno koliko mogu ili ne hlade nikako.
Imaju one termostat trebao imat tu negdje oko zadane temperature.Ali ona npr kad hladi puse +5 ili ne znam koliko tacno moze nisko,pa onda napeavi pauzu jer postane prehladno,pa posle pauze opet isto.Rezultat je ne ravnomjerna temp i prehladni puhanje,moras to usmjerit nekuda gdje nema ljudi,jer kad te zagrijanog to dokuci moze te svasta safatat.
Ako ti to ne smeta onda uzmi jeftinu.
Inverteri mogu da duvaju i +2 +5 +10 +20 +25........oni prilagode snagu,pa ne duvaju ledeno,nego samo onoöiko koliko treba minimalno.....usput radi tise.....usput trosi u pola manje ili cak jos manje.........usput mogu i bolje grijat.......ali kostaju od 600 KM na vise ....dobar inverter i puno vise.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#10935 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala vam puno na odgovoru! Da li je do mene, ili mi se cijena ugradnje od 200-250KM čini malo previše? Je li to ok cijena?
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#10936 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ugradnja je ugradnja, bila ona na uređaju od 300 ili 2000KM.
-
Ermin ZM
#10937 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Za ovaj inverter sam procitao dobra iskustva s obzirom na cijenu, pogledaj malo po forumima.
VOX KLIMA (IVA5-12JR) (549 KM)
https://www.olx.ba/r/37768610/1311481
A ugradnja je zavisna od duzine, da li je jednostavna ili komplikovana(prizemlje ili penjanje po krovu itd) dosta faktora ima. Ugradnja do 3 metra, je obicno oko 150 km, mada zavisi od radnje do radnje, sezone i tako dalje. Neke radnje malo spuste cijenu klime al onda stave skuplju ugradnju..
- rovac13
#10938 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ti ermina bas svima vjerujes na rijec 
Znas kolko sam se nacitao komentara po forumima kako ne treba dzaba uzimat inverter,obicna grije kazu i na -15,kunu se
Eto sad zadnja klasa kineskog uredjaja za 500 i kusur km ispast ce da je pouzdan
Tu nema mjesta za kompresor skuplji od 50 KM da bi i oni koju marku zaradili
Znas kolko sam se nacitao komentara po forumima kako ne treba dzaba uzimat inverter,obicna grije kazu i na -15,kunu se
Eto sad zadnja klasa kineskog uredjaja za 500 i kusur km ispast ce da je pouzdan
Tu nema mjesta za kompresor skuplji od 50 KM da bi i oni koju marku zaradili
-
Ermin ZM
#10939 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pazi rovac vjerujem ja da dosta ljudi i lazu, neki promovisu brendove koje prodaju itd. Al nako na oko kad vidis ovaj model ima solidne specifikacije za cijemu. Nista spektakularno ali ok. E sad ja sebi kad bi birao on off za 400km ili ovaj Vox inverter za 500, uzeo bi Vox. Covjek hoce da hladi i malo dogrije to moze manje vise svaka. Nece se sa njim ugrijat na minus 15, al nije to ni trazio
- un1ted
#10940 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nije potrebno grijanje ni minut, jer imam centralno. Godinama je bez klime, ali kako ću sada raditi od kuće, razmišljam o opciji kupovine.
-
boshniak
#10941 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Meni ovaj uliva više povjerenja od ovih jeftinih
https://www.ekupi.ba/Hisense-klima-ured ... 23965.aspx
Ima integrisan WiFi, Gorenje je ovlašteni uvoznik, tj. Hisense je vlasnik Gorenja pa se ove klime mogu kupiti i na sajtu Gorenja, što biopet značilo u slučaju neke garancije, može se kupiti čak i posebno vanjska/unutrašnja. Na daljinskom je I feel funkcija, ako je po tome suditi onda im taj model radi Gree
Ima integrisan WiFi, Gorenje je ovlašteni uvoznik, tj. Hisense je vlasnik Gorenja pa se ove klime mogu kupiti i na sajtu Gorenja, što biopet značilo u slučaju neke garancije, može se kupiti čak i posebno vanjska/unutrašnja. Na daljinskom je I feel funkcija, ako je po tome suditi onda im taj model radi Gree
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#10942 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kako nema, treba i preko "tanjira" gledati, neka kupuju narodne mase.
-
Ermin ZM
#10943 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Negdje sam i procitao da Gree pravi za Hisense. Za Vox pravi Gree i Aux. Za Vivax Midea posljednje modele.boshniak wrote: ↑09/07/2020 20:26 Meni ovaj uliva više povjerenja od ovih jeftinih
Dobra je isto i Azuri Nora, prepakovani Gree Lomo Economical. Mada sve je to u blizu da se razumijemo, za 500 km se ne mogu ocekivat cuda, al za hladjenja moze proc. Btw cini mi se da je alen pisao na eliteu da mu se lomo economical na hladjenju spusta na 120 wati.
- rovac13
#10944 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Onaj alen na onom forumu ti je uzeo gree lomo12eco za oko 600 km negdje na akciji.
Zar nije onda bolje uzet gree,on i proizvodi klime,puno ih eto radi kazu bez kvarova nekih.
Isplatil se zbog 50-100 km ustede uzet zadnju klasu no name kineza koji se kupuju na kilo i lijepe nake naljepnice oznake i bajagi specifikacije koje je neko samo naskrabao reda radi
Zar nije onda bolje uzet gree,on i proizvodi klime,puno ih eto radi kazu bez kvarova nekih.
Isplatil se zbog 50-100 km ustede uzet zadnju klasu no name kineza koji se kupuju na kilo i lijepe nake naljepnice oznake i bajagi specifikacije koje je neko samo naskrabao reda radi
-
Ermin ZM
#10945 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nafatao ih na ekupi za 640km. Inace su 750. Stoji i ja bih radije tako. Al ove azuri mi nisu lose, vidio si rastavio ih je, apsolutno ista hardverski kao lomo regular, product fiche isti, isti tezina, rezeevni dijelovi isti.. o njima bih vec razmislio
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#10946 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nije isto kupiti GREE,MIDEU ili njihove "prepakovane" verzije kao sto pisete ovdje.
Od vise stotina Gree klimi koje sam ugradio ni na jednoj nisam imao reklamaciju a na
ARGO klimi koju takodjer pravi GREE u jednoj firmi namontirana su 2 kom.
Firma koja im je radila grijanje namontirala im je i klime.
Naravno kad su stale sa radom onda traze ko ce popraviti,jer oni samo montiraju,ne servisiraju.
Na obe je pukla potisna cijev koja izlazi iz kompresora i iscurio sav plin.
Moze biti da su to izolirani slucajevi ali prije da nesto nije uredu sa tom serijom.
Znaci kad za sebe prave kvalitet je drugaciji nego kad prave te "prepakovane."
I savjet za ove sto kazu da kupuju klimu samo za hladjenje.
Manite se tih jeftinih invertera.
Kupite solidnu on/off klimu i hladite sa njom.To su klime prostije konstrukcije,koje ce raditi
par mjeseci u godini.Mogu trajati godinama.
Kod tih jeftinih invertera,kao sto rovac rece kompresor je najjeftini koji su mogli naci da bi se
uklopili u cijenu,elektronika koja ga kontrolise isto tako.
Kad crkne za par godina ,samo skidaj sa zida,bacaj i daj drugu.
Od vise stotina Gree klimi koje sam ugradio ni na jednoj nisam imao reklamaciju a na
Naravno kad su stale sa radom onda traze ko ce popraviti,jer oni samo montiraju,ne servisiraju.
Moze biti da su to izolirani slucajevi ali prije da nesto nije uredu sa tom serijom.
Kupite solidnu on/off klimu i hladite sa njom.To su klime prostije konstrukcije,koje ce raditi
Kod tih jeftinih invertera,kao sto rovac rece kompresor je najjeftini koji su mogli naci da bi se
-
Ermin ZM
#10947 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala na misljenju Haso. Ako je ko kompetentan to si ti. Al eto i vi ljudi u struci imte oprecna misljenja, na jednom drugom forumu Dule serviser Fujitsua iz Novog Sada na upit ljudi kaze on off ni slucajno, zastarjela tehnologija, prije su bile dobre sad su cisti hamelj 
-
boshniak
#10948 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Najbitnije je da se kupi roba koja ima uvoznika i svoj servis, trgovačke marke poput koje imaju samo uvoznika gotovog proizvoda su dobre dok rade i dok su pod garancijom, u slučaju kvara možeš je baciti jer nema dijelova. Evo recimo da pohvalim Vivax podršku, znam njihovo montera i kaže da im Vivax redovno održava seminare za montere, i da u slučaju određenog pritužbi na rad ukida status ovlaštenog montera. A čovjeku je na Vivaxu crkla ploča nakon isteka garancije, i u roku od 2 dana poslali mu novu i nisu naplatili. Za vivax znam da je ovlašten Kim Tec, za Gree i Azuri je Deltron tu nema fule, Hisense je novi ali uvoznik je Gorenje, mislim da je Covic za Fujitsu.... A klime koje uvoze trgovački brendovi poput Robota, Binga i sl to je dobro dok radi, kad crkne skidaj i bacaj jer nema više ni dijela ni tog brenda (Telefunken, AWT, Vest, Sharp....)
-
Dzontra_Volta
#10949 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa je li mi onda Haso, po tvom mišljenju, bolje uzeti ovu Hisense klimu (koja ima Gorenje servis i dijelove) https://www.ekupi.ba/Hisense-klima-ured ... 23965.aspx ili neki on-off za 5 stoja?haso hasic wrote: ↑10/07/2020 06:46 Nije isto kupiti GREE,MIDEU ili njihove "prepakovane" verzije kao sto pisete ovdje.
-
boshniak