Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
cccccc

#10926 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by cccccc »

Eh ovako.. Imam golf 4 1.9 TDI 96kw. Npr kad krecem sa semafora malo brzo dizem na nekih 2.5 do 3 hiljade obrtaja pogledam na retrovizor bijeli oblak dima iza mene. :shock: A kad normalno ubrzavam ne dimi koliko mogu primjetiti nikako. Jel zna neko sta bi moglo biti ?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#10927 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

cccccc wrote:Eh ovako.. Imam golf 4 1.9 TDI 96kw. Npr kad krecem sa semafora malo brzo dizem na nekih 2.5 do 3 hiljade obrtaja pogledam na retrovizor bijeli oblak dima iza mene. :shock: A kad normalno ubrzavam ne dimi koliko mogu primjetiti nikako. Jel zna neko sta bi moglo biti ?
Mogao bi biti neki belaj...
skafiskafsnjak

#10928 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

Predao se motor :D
amar1994

#10929 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Tebi ce dugo da traje lamela :lol: , cuj dize sa 2500-3000 rpm :run:
skafiskafsnjak

#10930 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

amar1994 wrote:Tebi ce dugo da traje lamela :lol: , cuj dize sa 2500-3000 rpm :run:
Lamela je tu da se trosi :lol:
Throttle

#10931 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Jel auto hladno il zagrijano
axe22

#10932 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by axe22 »

liaar wrote:Imam jedno pitanjce za ovdje ko se razumije.

Trenutno u autu (2.0 HDi motor) imam nasuto 5w40 ulje.
Kad je auto hladno, dosta grublji zvuk ima dok se ne ugrije auto.

Da l' je moguće, pošto taj motor nema hidropodizače, da mu je to ulje po hladnom vremenu pregusto...

Dizel je to, nista cudno da ima grublji zvuk.
Samo ga ne forsiraj dok se ne zagrije i miran si.
NediM17

#10933 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

axe22 wrote:

Da l' je moguće, pošto taj motor nema hidropodizače, da mu je to ulje po hladnom vremenu pregusto...

2.0 HDi ima hidropodizace. A vecina dizela malo grublje radi kada su hladni. Nemas brige.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#10934 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by liaar »

axe22 wrote:Dizel je to, nista cudno da ima grublji zvuk.
Ako mi ima veće i gluplje priče od ove, "dizel je to, nista cudno da ima grublji zvuk"
Jes' dizel, al' ovo nije dizelov zvuk kad je hladan, ovo je zvuk da nešto nije ispravno, kao da se čuje neka plastika da lupka od nešto, jer je auto tromo do Boga prvih 20 minuta dok se ne ugrije i razradi. Čak i kad prestane taj grubi zvuk, i dalje pri ubrzavanju dosta se čuje zvuk "tak-tak-tak-tak", brzina taktanja zavisi od obrtaja koje podignem.

Jebemu majku Felicija 1.9d je radila kao maca naspram ovog zvuka, a vozio sam je čitavu zimu prošlu bez ikakvih belaja.

Sutra ili prekosutra sam kod majstora, pa ćemo da vidimo.
Throttle

#10935 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

HIdropodizaci mozda i lupaju tj. kuckaju
pirmin

#10936 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by pirmin »

Kolega ima problem, kad otvori suvozaceva vrata cuju se neki cudni zvukovi...

https://www.facebook.com/germanvinesgro ... pKrTar2Omg

Tipuje na hladnjak.

:D
axe22

#10937 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by axe22 »

liaar wrote: Ako mi ima veće i gluplje priče od ove, "dizel je to, nista cudno da ima grublji zvuk"
Jes' dizel, al' ovo nije dizelov zvuk kad je hladan, ovo je zvuk da nešto nije ispravno, kao da se čuje neka plastika da lupka od nešto, jer je auto tromo do Boga prvih 20 minuta dok se ne ugrije i razradi. Čak i kad prestane taj grubi zvuk, i dalje pri ubrzavanju dosta se čuje zvuk "tak-tak-tak-tak", brzina taktanja zavisi od obrtaja koje podignem.

Jebemu majku Felicija 1.9d je radila kao maca naspram ovog zvuka, a vozio sam je čitavu zimu prošlu bez ikakvih belaja.

Sutra ili prekosutra sam kod majstora, pa ćemo da vidimo.

A sto onda ne navedes odmah u prvom postu da ima zvuk kao da plastika lupka, da je auto tromo prvi 20 minuta, da isti zvuk ima i kad se kola zagriju???
A ne kazes da je malo bucniji motor dok je hladana sto je normalno za dizel.

Iduci put kad bude isao doktoru (nadam se nikad) samo reci "DOKTORE BOLI ME" ali ne spominji sta i gdje pa neka doktor konta onda sta bi moglo biti.

DIZNA
jahac96

#10938 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by jahac96 »

zamijenio bocu, izgleda ne gubi vise permant, ali to cu znati tek kroz par dana, tek sam ocistio oko motora ako procuri da mogu prepoznati jer ostaje smedjkast trag gdje iscuri. Vozio sam se malo duze i po auto putu da malo forsiram auto haha i kada sam kuci dosao crijeva nisu nesto posebno tvrda vjerovatno je ovo sasvim normalno. Izgleda da sto su mi neki ljudi govorili da je dihtung glave i da moram spremiti nekoliko stoja a ja sam sredio za cvaju. Samo da se ne ureknem i da bude samo to :D
dgL_

#10939 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

jahac96 wrote:zamijenio bocu, izgleda ne gubi vise permant, ali to cu znati tek kroz par dana, tek sam ocistio oko motora ako procuri da mogu prepoznati jer ostaje smedjkast trag gdje iscuri. Vozio sam se malo duze i po auto putu da malo forsiram auto haha i kada sam kuci dosao crijeva nisu nesto posebno tvrda vjerovatno je ovo sasvim normalno. Izgleda da sto su mi neki ljudi govorili da je dihtung glave i da moram spremiti nekoliko stoja a ja sam sredio za cvaju. Samo da se ne ureknem i da bude samo to :D
Ne postoji covjek koji se nekad nije utripovao da mu je otisao dihtung glave iz nekih glupih stvari... A sve bude ok nakon zamjene cepa ili nadju gdje curi ili, ili...

Nije cak mali broj motora koji su otvarani, a da je dihtung bio citav... Dobro sve treba pregledat i testirat prije otvaranja motora... Ako je neizbjezno onda jbg odradis i tjeraj dalje... Al otvarat motor eto jer je neko rekao na osnovu nekih stvari koje nisu provjerene je najveca glupost...

Sretno
Optimist

#10940 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

NediM17 wrote:
axe22 wrote:

2.0 HDi ima hidropodizace. A vecina dizela malo grublje radi kada su hladni. Nemas brige.
Idem jutros za Zenicu iz pravca Sarajeva i u Kaknju se ukljucuje P308. Vlasnik ga je toliko stisnuo hladnog da je meni bilo zato tog auta. (zakljucio sam da je hladan po bijeloj pari koju je izbacivao). I kako se ukljuci tako i nastavi tim brzim ritmom ispred mene. I onda se neko poslije njega usreci sa tim autom...
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#10941 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by liaar »

axe22 wrote:A sto onda ne navedes odmah u prvom postu da ima zvuk kao da plastika lupka, da je auto tromo prvi 20 minuta, da isti zvuk ima i kad se kola zagriju???
A ne kazes da je malo bucniji motor dok je hladana sto je normalno za dizel.

Iduci put kad bude isao doktoru (nadam se nikad) samo reci "DOKTORE BOLI ME" ali ne spominji sta i gdje pa neka doktor konta onda sta bi moglo biti.

DIZNA
Ma ne moram mu ništa ni reći, od kako je počeo raditi, šta god da mi je bilo isto je uradi : pogleda me, napiše mi 3 lijeka koja se plaćaju, ne kupim nijedan i tako sigurno već 10 godina :lol: :lol: :lol:

Jebi ga zaboravih to za plastiku i tromost napisat, nije mi ni na pameti bilo kad sam pisao...
All Apologies

#10942 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by All Apologies »

Pozdrav. Treba mi pomoc oko forda ka. Ne mogu otvoriti gepek jer brava ne radi. 2000 je godiste, centralna brava. Trazila sam drugu bravu s kljucem medjutim nema. Nasla sam jednu od ford fieste 1996-2002. Da li ta odgovara na ford ka? Ne znam da li je bila kod centralnog zakljucavanja, da li je to bitno?
https://www.olx.ba/artikal/23000408/for ... eka-96-02/
Hvala puno! lp
preludezalude

#10943 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

jahac96 wrote:zamijenio bocu, izgleda ne gubi vise permant, ali to cu znati tek kroz par dana, tek sam ocistio oko motora ako procuri da mogu prepoznati jer ostaje smedjkast trag gdje iscuri. Vozio sam se malo duze i po auto putu da malo forsiram auto haha i kada sam kuci dosao crijeva nisu nesto posebno tvrda vjerovatno je ovo sasvim normalno. Izgleda da sto su mi neki ljudi govorili da je dihtung glave i da moram spremiti nekoliko stoja a ja sam sredio za cvaju. Samo da se ne ureknem i da bude samo to :D
Neznam koji je sistem kod tebe... da li je prelivna boca ili je boca koja je u sistemu i pod pritiskom je. Pretpostavljam da je boca u sistemu. U svakom slucaju treba ponekad i zamijeniti cep koji je ili na hladnjaku ili na boci. Taj cep regulise pritisak u sistemu i on kad zakaze moze doci do problema. Kad ostane zaglavljen u otvorenom polozaju onda nema pritiska u sistemu i drasticno pada temperatura vrenja tekucine. Npr 50 % antifriz pod pritiskom oko 1bar ima tacku kljucanja oko 125 stepeni a isti antifriz bez pritiska ce prokljucati na 106 stepeni. Kada ostane zaglavljen u zatvorenom polozaju onda moze doci do pretjeranog pritiska u sistemu koji moze dovesti do pucanja crijeva, hladnjaka ili mozda cak i boce.
jahac96

#10944 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by jahac96 »

preludezalude wrote:Neznam koji je sistem kod tebe... da li je prelivna boca ili je boca koja je u sistemu i pod pritiskom je. Pretpostavljam da je boca u sistemu. U svakom slucaju treba ponekad i zamijeniti cep koji je ili na hladnjaku ili na boci. Taj cep regulise pritisak u sistemu i on kad zakaze moze doci do problema. Kad ostane zaglavljen u otvorenom polozaju onda nema pritiska u sistemu i drasticno pada temperatura vrenja tekucine. Npr 50 % antifriz pod pritiskom oko 1bar ima tacku kljucanja oko 125 stepeni a isti antifriz bez pritiska ce prokljucati na 106 stepeni. Kada ostane zaglavljen u zatvorenom polozaju onda moze doci do pretjeranog pritiska u sistemu koji moze dovesti do pucanja crijeva, hladnjaka ili mozda cak i boce.
Iskreno ne znam ni ja koji je sistem ima bocu koju ima i golf 5,4...
Međutim moja stara boca nije ista kao i ova nova (istih su dimenzija ali sarafi ne idu na isto mjesto) i moja boca je imala nesto kao bocu u boci (eh to unutra je bilo struhnulu...
Otvarao sam haubu jako puno auto ima istu bocu kao ja ovu sto sam sada uzeo (golfovi drugi seati u sustinu svi VW) a niko kao onu moju staru sto je otisla u k....
Uglavnom sad za sad sve izgleda oke
kafanski_covjek

#10945 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kafanski_covjek »

All Apologies wrote:Pozdrav. Treba mi pomoc oko forda ka. Ne mogu otvoriti gepek jer brava ne radi. 2000 je godiste, centralna brava. Trazila sam drugu bravu s kljucem medjutim nema. Nasla sam jednu od ford fieste 1996-2002. Da li ta odgovara na ford ka? Ne znam da li je bila kod centralnog zakljucavanja, da li je to bitno?
https://www.olx.ba/artikal/23000408/for ... eka-96-02/
Hvala puno! lp
odgovara, cak ti od mazde 121 dosta dijelova odgovara
adodbr

#10946 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by adodbr »

Koliko kosta da mi neko rjesi problem sa gorivom i sta mu moze sad bit koji q? tipa bile 2 crtice , naspem za 10 nista , naspem za 2 dana opet za 10 nista i dalje 2 crtice ( a vozio 2 puta do grada i nazad nekih 30tak km sve ukupno ) , naspem danas za 20 skoci na pola rezervoara ?

https://ibb.co/ig9wRG

Bilo ovako ja nasuo za 10 odvezo grad 2,3 puta i nazad , nasuo opet 10 odvezo jednom grad , i onda za 20 i napunio naredne 4 dal je to negdje realno ???
dgL_

#10947 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

adodbr wrote:Koliko kosta da mi neko rjesi problem sa gorivom i sta mu moze sad bit koji q? tipa bile 2 crtice , naspem za 10 nista , naspem za 2 dana opet za 10 nista i dalje 2 crtice ( a vozio 2 puta do grada i nazad nekih 30tak km sve ukupno ) , naspem danas za 20 skoci na pola rezervoara ?

Bilo ovako ja nasuo za 10 odvezo grad 2,3 puta i nazad , nasuo opet 10 odvezo jednom grad , i onda za 20 i napunio naredne 4 dal je to negdje realno ???
Kakav ba crni problem... Na rezervar od 70 litara recimo ti naspes 5 litara goriva... Auto ti nije u stanju to ni ocitat... Nemas nikakav kvar... Kad naspes cvaju onda je to vec bar neka kolicina i naravno da ce registrovat...

Izvaditi kljuc svaki put kad sipas gorivo...
beni-bu-man

#10948 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by beni-bu-man »

adodbr wrote:Koliko kosta da mi neko rjesi problem sa gorivom i sta mu moze sad bit koji q? tipa bile 2 crtice , naspem za 10 nista , naspem za 2 dana opet za 10 nista i dalje 2 crtice ( a vozio 2 puta do grada i nazad nekih 30tak km sve ukupno ) , naspem danas za 20 skoci na pola rezervoara ?

pocasti se barem s pola rezervoara :mrgreen:
muha_sa

#10949 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by muha_sa »

kolko dugo pumpadzija drzi onaj pistolj dok ti naspe tolko goriva :?
Ned071

#10950 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

moze li crknut grijac pravit probleme pa da auto ide u safe mode?
Post Reply