BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
ala7

#10926 Re: BHTelecom All About

Post by ala7 »

irac300 wrote:Ovdje definitivno ima pacijenata i to malo ozbiljnijih slučajeva. Tema stvarno otišla u goli k....!!!
Nek znaju za sva vremena da se ne svađaju :) . Nije mi bilo mrsko "proguglati" na netindex da bas vidim ko je No.1 po brzinama u BiH. I nuto ovo ispade:

Image

Sve je jasno kad pogledas odnos broja internet korisnika (velicine ISP-a) i mjesta na netindexu. Sramotno za BH Telecom.
I 32 hiljade korisnika nije mala cifra Telemach-a.

Pozdrav
Maharadza

#10927 Re: BHTelecom All About

Post by Maharadza »

ala7 wrote:
irac300 wrote:Ovdje definitivno ima pacijenata i to malo ozbiljnijih slučajeva. Tema stvarno otišla u goli k....!!!
Nek znaju za sva vremena da se ne svađaju :) . Nije mi bilo mrsko "proguglati" na netindex da bas vidim ko je No.1 po brzinama u BiH. I nuto ovo ispade:

Image

Sve je jasno kad pogledas odnos broja internet korisnika (velicine ISP-a) i mjesta na netindexu. Sramotno za BH Telecom.

Pozdrav
Šuhveli mi tu kako lol nije na prvome mjestu, a sa najnižim brojem korisnika sam očekivao da pometu svu konkurenciju.

Btw: Idemo prvi...pardon...drugi...ah ne, ipak treći...ni to...ufff...jbg...halalite.:mrgreen:

Tapatalked
Last edited by Maharadza on 23/02/2013 02:05, edited 1 time in total.
ala7

#10928 Re: BHTelecom All About

Post by ala7 »

Lud i ponosan wrote:^^

Image

:D
To je na nivou Sarajeva ;). Ono je bilo na nivou BiH ;) Nije BiH samo Sarajevo, nismo toliko ograničeni ;)
Maharadza

#10929 Re: BHTelecom All About

Post by Maharadza »

Image

:D
Eh to je već realnije. ;-)

Divi kome je najdeblji...grafik. :mrgreen:

Btw. I Europronet 'daje više' od bht-a! :lol::lol::lol: Koja smijurija od firme, ali bitno je da sanela 'odrađuje' svoj posao dobro. 8-)

Tapatalked
ala7

#10930 Re: BHTelecom All About

Post by ala7 »

Lud i ponosan wrote:Hoces na nivou BiH? :D

Pa u Sarajevu su najvece brzine u drzavi, rezultati ce biti, skoro, isti. ;-) Ali, evo, kad vec ne vjerujes...

Image
Elem nejse hoces glavom kroz zid, izvoli:)

Pa Novi Travnik ima vecu prosjecnu brzinu od Sarajeva :) Toliko o Sarajevu. Idi vidi pa mi javi ;)
BiH se uzima kao mjerilo. Sarajevo nije BiH :)
Necu se raspravljati stobom. Ako krenem moracu ti crtati i to bojicama :)
ala7

#10931 Re: BHTelecom All About

Post by ala7 »

Ko kome treba crtati? :lol: :lol:

Ja sam rekao da su najvece brzine u Sarajevu i da ce rezultati biti slicni, jesam nesto pogrijesio? Prva slika je Sarajevo, druga BiH, pa uporedi. :lol:
Nisu najvece, vec u Novom Travniku po netindexu ;) Idi vidi pa mi javi. :)
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#10932 Re: BHTelecom All About

Post by un1ted »

Šakom ga..
ala7

#10933 Re: BHTelecom All About

Post by ala7 »

Lud i ponosan wrote:
un1ted wrote:Šakom ga..
Frajer duduk i jos uporan... :lol: :lol: Ne konta razliku izmedju prosjecne i najvece brzine, niti konta razliku izmedju 400 i 45000 testova. A da je kliknuo samo na "by ip address" vidio bi na kom mjestu se nalazi Novi Travnik. :oops:

I kazem mu da uporedi dvije slike, ali opet mu nesto nije bilo jasno. :lol: :lol:
Da te nema morao bi te neko izmisliti. Najljepsi si kad se pravdas :thumbup:
zilog

#10934 Re: BHTelecom All About

Post by zilog »

ala7 wrote:Nek znaju za sva vremena da se ne svađaju :) . Nije mi bilo mrsko "proguglati" na netindex da bas vidim ko je No.1 po brzinama u BiH. I nuto ovo ispade:

Image

Pozdrav
Steta sto si stavio NetIndex. :sad:
Mogao se pratiti stvarni odnos izmedju ISP-ova.
Prije nekog vremena (pola godine - godinu) Telemach je bio prvi sa nerealno velikim brojem testova, za sta sam skrenuo paznju kada se ovde postalo. Do prije neki dan, EPN je bio na vrhu, ali niko nije postao NetIndex. Logosoft je ostatak vremena na vrhu, ali su VDSL stavili u posebnu mrezu i to se vidi na prosirenom izdanju indexa. Da sam pisao o tome, sutra bi drugi ISP stavio bot-a da mu pumpa ST i BiH bi bila prva na svijetu.

Sada je sve palo u vodu. @ala7 vjerovatno nije HS-ov igrac, ali ce se svi ostali sjetiti da napumpavaju rezultate. HS-ov rezultat je vjerovatno realan. LOL-ov kvare preostali wireless korisnici i odvojen prosjek VDSL-a.

Ono sto bi bilo dobro spomenuti, u ovom trenutku, dok nema pumpanja, je prosjecna ocjena ISP-a.
Logosoft 3,8
Telemach 3,4
HS 3,3
BH Telecom 2,8
BHT-ov rezultat, vjerovatno, kvare oni koji nemaju drugog izbora.
Prosjecan broj rezultata SpeedTest-ova, po broju IP adresa, kod vecine operatora koji ne stimaju ST, je cca 20-30%. Moguce je da taj broj poraste, kada se mijenja brzina, ili ima tehnickih problema, ali je to prosjek. Broj testova moze dramaticno opasti, kada korisnici nemaju nikakvih problema.

Sve ovo sto sam napisao je vazilo samo do sada. Samo cekam sljedecu sedmicu kada prosjeci pocnu rasti.
Domy31

#10935 Re: BHTelecom All About

Post by Domy31 »

kakvo je ovo sranje sa sim karticama, bruku ih ne radi :-)
TerbijjetPaša

#10936 Re: BHTelecom All About

Post by TerbijjetPaša »

Pa u Sarajevu su najvece brzine u drzavi, rezultati ce biti, skoro, isti. ;-) Ali, evo, kad vec ne vjerujes...

Image
hahahahaha AirABA na 3. mjestu. Ako vjerujes da je ovo realno stanje onda si ti brate na teskim drogama. :D
RLyonR

#10937 Re: BHTelecom All About

Post by RLyonR »

Predjite na fiber opticImage
fortaleza

#10938 Re: BHTelecom All About

Post by fortaleza »

Slab ti upload. :D
TerbijjetPaša

#10939 Re: BHTelecom All About

Post by TerbijjetPaša »

RLyonR wrote:Predjite na fiber opticImage
A i Ping nije nesto :mrgreen:
Maharadza

#10940 Re: BHTelecom All About

Post by Maharadza »

TerbijjetPaša wrote:
RLyonR wrote:Predjite na fiber opticImage
A i Ping nije nesto :mrgreen:

A i naziv tog' ISP-a niđe veze. Kao da su ga u kafani osnovali. :mrgreen:

Tapatalked
The Realist

#10941 Re: BHTelecom All About

Post by The Realist »

Image
Zašto je Logosoft na dva mjesta? To VDSL i ADSL (ili kako već) odvojeni? Ako jeste, onda ti nije ni ovo mjerodavno :D (mada, kao što napisa Zilog, Wi-Fi im kvari prosjek (sada ne znam koliko imaju korisnika tu).
iceman2010

#10942 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

Ova situacija govori tacno ono sto sam rekao o korisnicima. Kod svih ISP-ova velika vecina korisnika je na najmanjem paketu. Prosjek svakog provajdera je samo malo iznad najmanjeg paketa koji ima u ponudi. Sta vam to govori? Da je to kao sto neki pricaju ne bi BH Telecom samo u Sarajevu gdje je konkurencija zestoka imao vise korisnika Interneta nego Telemach ukupno ili HS i LOL zajedno. BHT samo u Sarajevu ima oko 38.000 korisnika Interneta, a u citavoj BiH duplo vise nego svi zajedno. Ovo nesto govori zar ne?! Da se razumijemo, ne kazem da ne treba uradi sve sto je potrebno da bi se i zahtjevnijim korisnicima mogla dati bolja ponuda Interneta i Telecom na tome intenzivno radi. Samo kazem da cak i ove cinjenice govore u prilog mojoj tvrdnji da prosjecan korisnik nije onaj koji skine dva filma i jednu igricu dnevno vec onaj koji Internet koristi za surfanje, facebook, youtube i sl. Nemojmo zaboraviti da prosjek brzine izmjerene na speedtest-u ne predstavlja i saobracaj koji korisnici generisu.

A vidjecemo koliko ce Telecom uraditi na mrezi u narednom periodu. Problem BHT je ogromna mreza na kojoj nije jednostavno napraviti izmjene i svim korisnicima kojih je ogroman broj ponuditi istu uslugu. Sto se tice Sarajeva za ovu godinu je planirano A.polje, Otoka, Svrakino selo (zgrade), Breka. Da se ja pitam dao bih prioritet Kosevskom brdu i Ciglanama jer su oni podaleko od najblizeg DSLAM-a, a mozda je nesto i planirano tamo. Za ove sto sam nabrojao znam da A.polje ide FTTB, a Svrakino selo FTTC ili FTTN. Za Otoku nisam siguran mada je bilo neke price cak i o FTTH, ali nije provjereno. Najvjerovatnije da ce i tamo ici FTTB posto se relativno lako pokriva veliki broj korisnika jednim uredjajem (visoke zgrade). Sto se tice Breke tamo je vec radjen FTTH. Ne znam sta je planirano dalje kada je Breka u pitanju, ali nesto ce se raditi ove godine.

I jos jedna napomena. Brzine na DSLAM portovima su vec promjenjene za oko pola korisnika u Sarajevu. Jedan manji broj toga i tamo gdje se potencijalno mogu ocekivati problemi. Za sada je proslo, jako, jako dobro. Cak bolje nego sto sam ocekivao.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#10943 Re: BHTelecom All About

Post by un1ted »

Hajde prosjecni korisnice, pogledaj utakmicu u boljoj rezoluciji nego na BHT na internetu danas. Mozes li sa svojim netom !? Ako mozes, daj da vidim koji to link mozes, ili ces otrcati do rodbine koja ima SK ?
TerbijjetPaša

#10944 Re: BHTelecom All About

Post by TerbijjetPaša »

iceman2010 wrote:Ova situacija govori tacno ono sto sam rekao o korisnicima. Kod svih ISP-ova velika vecina korisnika je na najmanjem paketu. Prosjek svakog provajdera je samo malo iznad najmanjeg paketa koji ima u ponudi. Sta vam to govori? Da je to kao sto neki pricaju ne bi BH Telecom samo u Sarajevu gdje je konkurencija zestoka imao vise korisnika Interneta nego Telemach ukupno ili HS i LOL zajedno. BHT samo u Sarajevu ima oko 38.000 korisnika Interneta, a u citavoj BiH duplo vise nego svi zajedno. Ovo nesto govori zar ne?! Da se razumijemo, ne kazem da ne treba uradi sve sto je potrebno da bi se i zahtjevnijim korisnicima mogla dati bolja ponuda Interneta i Telecom na tome intenzivno radi. Samo kazem da cak i ove cinjenice govore u prilog mojoj tvrdnji da prosjecan korisnik nije onaj koji skine dva filma i jednu igricu dnevno vec onaj koji Internet koristi za surfanje, facebook, youtube i sl. Nemojmo zaboraviti da prosjek brzine izmjerene na speedtest-u ne predstavlja i saobracaj koji korisnici generisu.

A vidjecemo koliko ce Telecom uraditi na mrezi u narednom periodu. Problem BHT je ogromna mreza na kojoj nije jednostavno napraviti izmjene i svim korisnicima kojih je ogroman broj ponuditi istu uslugu. Sto se tice Sarajeva za ovu godinu je planirano A.polje, Otoka, Svrakino selo (zgrade), Breka. Da se ja pitam dao bih prioritet Kosevskom brdu i Ciglanama jer su oni podaleko od najblizeg DSLAM-a, a mozda je nesto i planirano tamo. Za ove sto sam nabrojao znam da A.polje ide FTTB, a Svrakino selo FTTC ili FTTN. Za Otoku nisam siguran mada je bilo neke price cak i o FTTH, ali nije provjereno. Najvjerovatnije da ce i tamo ici FTTB posto se relativno lako pokriva veliki broj korisnika jednim uredjajem (visoke zgrade). Sto se tice Breke tamo je vec radjen FTTH. Ne znam sta je planirano dalje kada je Breka u pitanju, ali nesto ce se raditi ove godine.

I jos jedna napomena. Brzine na DSLAM portovima su vec promjenjene za oko pola korisnika u Sarajevu. Jedan manji broj toga i tamo gdje se potencijalno mogu ocekivati problemi. Za sada je proslo, jako, jako dobro. Cak bolje nego sto sam ocekivao.
A znas li kad ce Nedžarići i Stupsko Brdo biti u planu. Ovdje je mreza katastrofalna. Nadzemne instalacije su nove medjutim podzemne su jos prijeratne a usput su presjecene transejima, kanalima itd i kasnije popravljane samo. Nedžarići i S. Brdo primaju signal sa centrale u Novom Gradu (PTT inzinjering) pa da li ce sa Alipasinom i ova naselja sredjivati buduci da su u istoj opstini (Bar sto se neta tice)?
TerbijjetPaša

#10945 Re: BHTelecom All About

Post by TerbijjetPaša »

un1ted wrote:Hajde prosjecni korisnice, pogledaj utakmicu u boljoj rezoluciji nego na BHT na internetu danas. Mozes li sa svojim netom !? Ako mozes, daj da vidim koji to link mozes, ili ces otrcati do rodbine koja ima SK ?
To je smece od kanala.
Maharadza

#10946 Re: BHTelecom All About

Post by Maharadza »

iceman2010 wrote:Ova situacija govori tacno ono sto sam rekao o korisnicima. Kod svih ISP-ova velika vecina korisnika je na najmanjem paketu. Prosjek svakog provajdera je samo malo iznad najmanjeg paketa koji ima u ponudi. Sta vam to govori? Da je to kao sto neki pricaju ne bi BH Telecom samo u Sarajevu gdje je konkurencija zestoka imao vise korisnika Interneta nego Telemach ukupno ili HS i LOL zajedno. BHT samo u Sarajevu ima oko 38.000 korisnika Interneta, a u citavoj BiH duplo vise nego svi zajedno. Ovo nesto govori zar ne?! Da se razumijemo, ne kazem da ne treba uradi sve sto je potrebno da bi se i zahtjevnijim korisnicima mogla dati bolja ponuda Interneta i Telecom na tome intenzivno radi. Samo kazem da cak i ove cinjenice govore u prilog mojoj tvrdnji da prosjecan korisnik nije onaj koji skine dva filma i jednu igricu dnevno vec onaj koji Internet koristi za surfanje, facebook, youtube i sl. Nemojmo zaboraviti da prosjek brzine izmjerene na speedtest-u ne predstavlja i saobracaj koji korisnici generisu.

Mene zanima da li oni imaju u planu kakav wireless pružiti po Sarajevu, onako đuture da se može čovjek spojiti pa makar pregledati mail-ove, ne treba mi sada brzina da skidam torrente, za to imam kući internet konekciju! KOliko znam, Bihać npr. ima besplatan wifi koji pokriva čitav grad!? Koliko je realno da se to ovdje ostvari, naravno uzimajući u obzir i ovu kantonalnu vlast!?
TerbijjetPaša wrote:
un1ted wrote:Hajde prosjecni korisnice, pogledaj utakmicu u boljoj rezoluciji nego na BHT na internetu danas. Mozes li sa svojim netom !? Ako mozes, daj da vidim koji to link mozes, ili ces otrcati do rodbine koja ima SK ?
To je smece od kanala.
Za one koji mrze sport, pogotovu fudbal, košarku i tenis - svakako, za sve ostale je do jaja! ;-)
iceman2010

#10947 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

TerbijjetPaša wrote: A znas li kad ce Nedžarići i Stupsko Brdo biti u planu. Ovdje je mreza katastrofalna. Nadzemne instalacije su nove medjutim podzemne su jos prijeratne a usput su presjecene transejima, kanalima itd i kasnije popravljane samo. Nedžarići i S. Brdo primaju signal sa centrale u Novom Gradu (PTT inzinjering) pa da li ce sa Alipasinom i ova naselja sredjivati buduci da su u istoj opstini (Bar sto se neta tice)?
Ne znam. Moguce. Ovo sam saznao onako usput. Moguce da ce toga biti jos.
TerbijjetPaša

#10948 Re: BHTelecom All About

Post by TerbijjetPaša »

Maharadza wrote:

Mene zanima da li oni imaju u planu kakav wireless pružiti po Sarajevu, onako đuture da se može čovjek spojiti pa makar pregledati mail-ove, ne treba mi sada brzina da skidam torrente, za to imam kući internet konekciju! KOliko znam, Bihać npr. ima besplatan wifi koji pokriva čitav grad!? Koliko je realno da se to ovdje ostvari, naravno uzimajući u obzir i ovu kantonalnu vlast!?
TerbijjetPaša wrote:
To je smece od kanala.
Za one koji mrze sport, pogotovu fudbal, košarku i tenis - svakako, za sve ostale je do jaja! ;-)
Ilidza je pokrivena Free Wi Fi i to od EPN-a. Dobrinja je pokrivena Telemachom. Za ostale dijelove grada ne znam.
iceman2010

#10949 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

Maharadza wrote:

Ima nekoliko Hotspotova BHT-a po gradu. Ne znam pod kakvim uslovima se mogu koristiti. Nisam nesto pratio situaciju oko toga. Nesto je bilo price, nevezano za BHT, o pokrivanju Bascarsije wireless-om. Ne znam ni sa ovim dokle je. Ja uglavnom koristim 3G za ono sto meni treba. Na pretplati sam, pod ugovorom 200% imam najmanji Msurf, on je 100 MB (50 ali zbog akcije 100) pa flat sa 64 kbps. Mozda uzmem ovih 250 (mislim da je 500 posto sam u 200%) za 6 KM mjesecno. Meni je to vise nego dovoljno.
arnes_king

#10950 Re: BHTelecom All About

Post by arnes_king »

Kako ste vi naporni s tim prepirkama ko je bolji, bht telemach ili neki treci -.- pa jbt udje covjek u temu da vidi ima li nesto korisno za procitati ali ne, sve sto se moze procitati je kako se prepirete, nebi me iznenadilo da se uskoro budete trazili po gradu da se bijete zbog tog -.-
Locked