Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Seawolf

#10926 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Seawolf »

nosara wrote: Pedja ima viska love, pa se rasipa i prosipa "asocijalnu" osjetljivost... Ovako kako "solidarnost" Pedja zamislja, 90% onih koji nekako sastavljaju kraj s krajem, "otklizalo" bi u grupu onih koji su u stanju socijalne potrebe...

Lako za Pedju... :-)
Od svakoga prema mogućnostima, svakome prema potrebama (Marksizam i socijalističko samoupravljanje za prvi razred srednje škole). :-D
madner

#10927 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Pa to ti je isti primjer, njegovih 2 je mojih 1.1.

Ja se naravno ne slazem sa tom logikom, ali napravio si od toga visu matematiku. Jos jednom, ako placamo za one koji to sebi ne mogu prisuititi onda moramo placati vise od stvarne cijene da pokrijemo te.

Ne mogu ti dati jednostavniji primjer od ovih 100 ljudi i 10 od njih koji ne mogu platiti.

Pausalno ili potroseno placanje nema nikakve veze sa tvojim pitanjem, to je samo nacin obracuna.
veljaca

#10928 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

madner wrote:Pa to ti je isti primjer, njegovih 2 je mojih 1.1.

Ja se naravno ne slazem sa tom logikom, ali napravio si od toga visu matematiku. Jos jednom, ako placamo za one koji to sebi ne mogu prisuititi onda moramo placati vise od stvarne cijene da pokrijemo te.

Ne mogu ti dati jednostavniji primjer od ovih 100 ljudi i 10 od njih koji ne mogu platiti.

Pausalno ili potroseno placanje nema nikakve veze sa tvojim pitanjem, to je samo nacin obracuna.
Ovo je najbitnije ....

A ne znam ( bez uvrede ) kako mozes reci da je isti primjer kada od cijene 1 dobijes 1,1 ( sto ti kazes i sa cime se evo i ja bih mogao donekle sloziti ) ili kada od cijene 1 dobijes 2,1 ( sto je Pedjina ideja ) ...

A ovo pausalno nema veze sa mojim pitanjem ( to nisam nigdje ni rekao ), samo sam time zelio inicirati gdje izmedju ostalog lezi problem Vodovoda ... jer zadovoljan potrosac je onaj koji MOZE platiti ono sto STVARNO potrosi ...

Veljaca,
s.r.
Last edited by veljaca on 04/10/2012 11:50, edited 1 time in total.
madner

#10929 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

veljaca wrote:
madner wrote:Pa to ti je isti primjer, njegovih 2 je mojih 1.1.

Ovo je najbitnije ....

A ne znam ( bez uvrede ) kako mozes reci da je isti primjer kada od cijene 1 dobijes 1,1 ( sto ti kazes i sa cime se evo i ja bih mogao donekle sloziti ) ili kada od cijene 1 dobijes 2,1 ( sto je Pedjina ideja ) ...

A ovo pausalno nema veze sa mojim pitanjem ( to nisam nigdje ni rekao ), samo sam time zelio inicirati gdje izmedju ostalog lezi problem Vodovoda ... jer zadovoljan potrosac je onaj koji MOZE platiti ono sto STVARNO potrosi ...

Veljaca,
s.r.
Zato sto je to samo primjer. Ako od 100 ljudi 50 ne moze platiti nista za vodu, onda je cijena 2 KM i u mom primjeru.

Problem ViK-a je sto ljudi nemaju stavku u svom budzetu za odrzavanje sistema, nego su uvijek trazili od kantona da oni budi ti koji ce posebno placat njihovu primarnu djelatnost.

Dakle recimo SDA je glavna u kantonu i postavi svog covjeka u ViK. Isti prima njihove ljude. Kako bi im povecao plate sav budzet trosi na plate a preko svoje stranke dobija dotacije iz kantonalnog budzeta za odrzavanje. Time gradjani kantona placaju radnicima ViK vece plate i ujedno uhljebe par ljudi te partije.
ultima_palabra

#10930 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

madner wrote:Dakle recimo SDA je glavna u kantonu i postavi svog covjeka u ViK. Isti prima njihove ljude. Kako bi im povecao plate sav budzet trosi na plate a preko svoje stranke dobija dotacije iz kantonalnog budzeta za odrzavanje. Time gradjani kantona placaju radnicima ViK vece plate i ujedno uhljebe par ljudi te partije.
Ovo je poenta.
nosara

#10931 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

Lud i ponosan wrote:Ponudim ja tako, svojevremeno, pojedincu koji je ljut na cijeli svijet da participira u plemenitom, iskrenom i postenom projektu, da se uvjeri da nije sve tako crno kako se predstavlja i da nada postoji, ali on na to ne da nikakav odgovor... Ni to mu ne valja.

Dakle, postoje ljudi kojima nista ne valja, koji pozitivu ne vide ni u suncanom danu, nasmijanim licima, djeci na skolskom igralistu, ali to je njihov problem sa kojim se moraju nositi. I sto je najgore, bitno je samo srati, kritikovati, traziti vazduh u vakumu, a ne ponuditi prijedlog, aktivnosti, ne iskazati zelju da se to stanje promjeni.
Mislim da se ovo odnosi na mene...

Dakle, ja, vec par decenija, ucestvujem u jednom takvom plemenitom, iskrenom i postenom projektu... Clan sam malog, zatvorenog udruzenja, koje broji cetiri clana, dva sa posebnim potrebama i dva koji se bore kao lavovi da im pruze sve sto im treba, ukljucujuci i nadu, perspektivu i sto je najvaznije, a novcem se ne moze kupit, bezuslovnu ljubav... I tako svaki dan, 24/7...

Jedino cega u tom udruzenju nema, a nece nikad ni bit, jer ja vodim racuna o tome, je lakovjernost kojekakvim supljatorima i oslanjanje na raznorazne "aktiviste"...

Mozemo li se vratit na temu, ili ti nije dosta...?
nosara

#10932 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

ultima_palabra wrote:
madner wrote:Dakle recimo SDA je glavna u kantonu i postavi svog covjeka u ViK. Isti prima njihove ljude. Kako bi im povecao plate sav budzet trosi na plate a preko svoje stranke dobija dotacije iz kantonalnog budzeta za odrzavanje. Time gradjani kantona placaju radnicima ViK vece plate i ujedno uhljebe par ljudi te partije.
Ovo je poenta.
A esdepederi, umjesto da otpuste visak ljudi i plate svedu na realan nivo, povecaju cjenu vode, struje, grijanja, zraka, ali i dovedu jos ljudi... "Svojih"... :D

A nemamo svi svog "Pedju" koji ce placat duplo vise...
drug profi

#10933 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

Da su trebali sjekirom sasjec - trebali su.
Ali da su povecali cijene komunalija - to nije tacno. Cijene su iste kao prije 2010. Cjenovnik el. energije je stupio na snagu sa ovim mandatom, ali je zatrazen prije izbora od prethodne vlasti. Sto se tice struje, najjeftinija je u regiji. To je komercijalna roba i sami sebe upropastavamo time sto je pretavarmo u socijalnu kategoriju da bi odrzali socijalni mir.

Voda i grijanje: i u ovoj cijeni bi vjerovatno moglo da se nadje ekonomska racunica da se sve moze pokriti u vecoj ili manjoj mjeri, pod uslovom da svi plate svoj racun.
Ljudi ne placaju, sudovi spori, i tako unedogled....
ultima_palabra

#10934 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

nosara wrote:
ultima_palabra wrote:
Ovo je poenta.
A esdepederi, umjesto da otpuste visak ljudi i plate svedu na realan nivo, povecaju cjenu vode, struje, grijanja, zraka, ali i dovedu jos ljudi... "Svojih"... :D

A nemamo svi svog "Pedju" koji ce placat duplo vise...
Slažem se... nisu doduše još povećali cijene, ali to je manje-više neminovno.

Birači su ih birali da provedu reforme, nisu ih proveli... a ovi što se protive rezovima, ionako nikad neće glasati za njih.
drug profi

#10935 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

Ja zamisljam nosaru kao politkoma u recimo diviziji.
Ja sta bi tu streljanja bilo svaki dan.
nosara

#10936 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

drug profi wrote:Da su trebali sjekirom sasjec - trebali su.
Ali da su povecali cijene komunalija - to nije tacno. Cijene su iste kao prije 2010. Cjenovnik el. energije je stupio na snagu sa ovim mandatom, ali je zatrazen prije izbora od prethodne vlasti. Sto se tice struje, najjeftinija je u regiji. To je komercijalna roba i sami sebe upropastavamo time sto je pretavarmo u socijalnu kategoriju da bi odrzali socijalni mir.

Voda i grijanje: i u ovoj cijeni bi vjerovatno moglo da se nadje ekonomska racunica da se sve moze pokriti u vecoj ili manjoj mjeri, pod uslovom da svi plate svoj racun.
Nove cijene cekaju izbore...

Nijedan prirodni resurs ne treba bit komercijalna roba za vlastite gradjane... Struja, voda, vjetar, sunce... Plin, nafta (ko ima)... Izvozom se nadoknadjuje povlastena "domaca" cijena... Nijedno javno komunalno preduzece ne treba da bude u "plusu" nakon sto se pokriju SVI troskovi, izuzev profita ostvarenog izvozom...
nosara

#10937 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

drug profi wrote:Ja zamisljam nosaru kao politkoma u recimo diviziji.
Neoliberali streljaju daleko vise, svakodnevno, na razne nacine...
drug profi

#10938 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

nosara wrote:

Nijedan prirodni resurs ne treba bit komercijalna roba za vlastite gradjane... Struja, voda, vjetar, sunce... Plin, nafta (ko ima)... Izvozom se nadoknadjuje povlastena "domaca" cijena... Nijedno javno komunalno preduzece ne treba da bude u "plusu" nakon sto se pokriju SVI troskovi, izuzev profita ostvarenog izvozom...
Slazem se da nove cijene stizu iza izbora. Za struju se vec zna.
Struja, energija, mora biti komercijalna. Drugacije se nece stediti i drugacije nema razvoja kapaciteta. Sva roba mora imati komercijalnu osnovu jer je drugacije neodrziv lanac proizvodnje. Struja u BiH se dobija vecim djelom od uglja, sto daje egzaktnu racunicu, koliko kosta njena proizvodnja.
Druga stvar je sto i ta monopolska preduzeca moraju imati korektiv koji ce ih tjerati da smanje vlastite troskove.
Elektroprivreda, koja je sa 10% u privatnim rukama, mora raditi kao preduzece koje donosi dobit, ili je nije trebalo nikako davati u privatizaciju.
drug profi

#10939 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

nosara wrote:
Jedina razlika druze sto neoliberali ipak daju nekakvu sansu da se ukopis u sistem. Kod tebe je vecina toga u startu za streljanje.
nosara

#10940 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

drug profi wrote:
nosara wrote:

Slazem se da nove cijene stizu iza izbora. Za struju se vec zna.
Struja, energija, mora biti komercijalna. Drugacije se nece stediti i drugacije nema razvoja kapaciteta. Sva roba mora imati komercijalnu osnovu jer je drugacije neodrziv lanac proizvodnje. Struja u BiH se dobija vecim djelom od uglja, sto daje egzaktnu racunicu, koliko kosta njena proizvodnja.
Druga stvar je sto i ta monopolska preduzeca moraju imati korektiv koji ce ih tjerati da smanje vlastite troskove.
Elektroprivreda, koja je sa 10% u privatnim rukama, mora raditi kao preduzece koje donosi dobit, ili je nije trebalo nikako davati u privatizaciju.
Naravno da nije...

Privatizacija i komercijalizacija prirodnih resursa u odnosu na prave vlasnike tih resursa (gradjani) je kriminal...
nosara

#10941 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

drug profi wrote:
nosara wrote:
Jedina razlika druze sto neoliberali ipak daju nekakvu sansu da se ukopis u sistem. Kod tebe je vecina toga u startu za streljanje.
Ti ovdje vidis nekakav sistem u koji se pozeljno uklopit, ja vidim haos koji se mogao izbjec...
drug profi

#10942 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

Ali, sad kad je vec privatizovana, onda mora raditi po zakonu, a svrha privrednih drustva je sticanje dobiti.
Druga je stvar sto im treba oteti monopol.
veljaca

#10943 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

madner wrote:
Zato sto je to samo primjer. Ako od 100 ljudi 50 ne moze platiti nista za vodu, onda je cijena 2 KM i u mom primjeru.
Nisi shvatio poentu i Pedjinu a Bogami i moju ....

Tvojom logikom bi onda mogla cijena biti i daleko veca:

npr. ako od 100 ljudi samo 1 moze da plati vodu, onda je cijena umjesto 1 KM za njega 100 KM :-) .... a to nije poenta Pedjine ( nadam se, ako to nije izvinjavam mu se ) a pogotovo ne moje diskusije ....

Veljaca,
s.r.
Last edited by veljaca on 04/10/2012 13:08, edited 1 time in total.
drug profi

#10944 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

nosara wrote:
drug profi wrote:
nosara wrote:
Ti ovdje vidis nekakav sistem u koji se pozeljno uklopit, ja vidim haos koji se mogao izbjec...
zachatasmo temu nosara.
Ne vidim ja sistem, ne vidim ni komuniste,ni neoliberale. Vidim samo nas ovamo i njih tamo. Ti vadis neke definicije iz udzbenika koje su smisljene da opisu uredjena drustva. Ovdje nema nista od toga, ali ono za sta se ti zalazes, ne donosi rjesenje, nego samo bijeg od stvarnosti.

Dosta je bilo. Tema je NS.
madner

#10945 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

nosara wrote:

Sve je neciji prirodni resurs, od auta do pc-a.
Ovo ideja iz 1920 :D

Jedini nacin da firme u vecinskom vlasnistvu drzave posluju kako treba jeste da se ponasaju u skladu sa zakonima trzista. Ovi rade upravo to sto ti zagovaras i rezultat je kakav jeste. Niti su u plusu, niti usluga valja.
nosara

#10946 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

drug profi wrote:Ali, sad kad je vec privatizovana, onda mora raditi po zakonu, a svrha privrednih drustva je sticanje dobiti.
Profit po svaku cijenu... Da bi "Pedje" mogli imat pausale od pet i vise milja mjesecno, a onda "castit" sitnu buraniju tako sto ce skuplje platit kubik vode... To je taj tvoj sistem...
madner

#10947 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Politika je ta koja postavlja okvirne uslove, firme su te koje u istima ispunjavaju svoje kriterije.
nosara

#10948 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

madner wrote: Sve je neciji prirodni resurs, od auta do pc-a.
Ovo ideja iz 1920 :D

Jedini nacin da firme u vecinskom vlasnistvu drzave posluju kako treba jeste da se ponasaju u skladu sa zakonima trzista. Ovi rade upravo to sto ti zagovaras i rezultat je kakav jeste. Niti su u plusu, niti usluga valja.
Tabe sam cekao... Socijaldemokrata - fridmanovac... :D
drug profi

#10949 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

nosara wrote:
drug profi wrote:Ali, sad kad je vec privatizovana, onda mora raditi po zakonu, a svrha privrednih drustva je sticanje dobiti.
Profit po svaku cijenu... Da bi "Pedje" mogli imat pausale od pet i vise milja mjesecno, a onda "castit" sitnu buraniju tako sto ce skuplje platit kubik vode... To je taj tvoj sistem...
Ne druze, nego da moras raditi da bi imao. Nema dzabe rucka.
nosara

#10950 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

drug profi wrote:
nosara wrote:
Ne druze, nego da moras raditi da bi imao. Nema dzabe rucka.
"Sistem" nije u stanju stvorit "posao"... Nesto se ne uklapa...
Locked