Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#10926 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pitar sa Kariba »

Haj` "inzinjeri", koji je most? :D

Image
(open in a new window)
:oops:
thekupus

#10927 Re: Slike starog Sarajeva

Post by thekupus »

liči mi na šeher-ćehajinu, ali mi to prejednostavno nešto, ne bi nas pitao :D

Da nije most koji je bio ispred ulaza u carevu džamiju? stope se i danas vide u vodi

Mada se ne sjećam da sam ikad vidio sliku njega
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#10928 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

izgleda da je taj ,vidi se vijecnica u cosku,podaleko je od njega ...
julisiz es grant

#10929 Re: Slike starog Sarajeva

Post by julisiz es grant »

Predaleko je od vijećnice da bi bio Šeherćehajina ili Careva ćuprija.
Ovo je Latinska ćuprija/Principov most. Jedino on ima ovakvu gradnju, samo mu fale one rupe, ali su one mogle biti dodate naknadno. Na slici i izgleda da je u procesu renoviranja.
Pitar sa Kariba

#10930 Re: Slike starog Sarajeva

Careva, srusena 1897. godine. I bila je malo nize od sadasnje....
Mišo_Kovač

#10931 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Mišo_Kovač »

santo gral wrote:Principov Most oli ti ga Careva Ćuprija
To dvoje nije isto :D
branimir stulic

#10932 Re: Slike starog Sarajeva

Post by branimir stulic »

Pitar sa Kariba wrote:Haj` "inzinjeri", koji je most? :D

Image
(open in a new window)
:oops:
careva cuprija koja je bila 10.tak metara ispod danasnje... Srusena radi loseg stanja a i nije se uklapala u koncept korita >Miljacke. mogli su se vidjeti njeni temelji. Ne znam kako je sada. Bila je ideja da se rekonstruise..
Pitar sa Kariba

#10933 Re: Slike starog Sarajeva

branimir stulic wrote: careva cuprija koja je bila 10.tak metara ispod danasnje... Srusena radi loseg stanja a i nije se uklapala u koncept korita >Miljacke. mogli su se vidjeti njeni temelji. Ne znam kako je sada. Bila je ideja da se rekonstruise..
:thumbup:

A evo i Cumurije.

Image
Godinama su pored mosta, u rijeku istresali pepeo od drvenog ćumura, kovači i sabljari iz susjedne čaršije, pa narod ovaj drveni most prozva Ćumurija.
Prilikom regulacije korita Miljacke, umjesto ovog drvenog mosta, 1886. godine, postavljen je željezni most. Konstrukcija ovog mosta koristila se pri gradnji željezničke pruge Brod-Sarajevo. Kad je pruga završena, most je prenešen na mjesto stare Ćumurije.
selma 83

#10934 Re: Slike starog Sarajeva

Post by selma 83 »

pozdrav svima, neko je davno napisao kako nema više video zapisa iz saraj. iz 70 , 80 tih. pa da se vidi život i ulice. eh večeras sam prvi put vidio film iz 72 god i prvih 10 minuta je baš sa dosta materijala, čak možete vidjeti vašintonac, prorok saobraćaj , da li je na saračima onaj crven kamen popločan ili ? meni je vidjeti bilo imresivno. vidjećete raskrsnice kako su bile rješene tada , automobile, i potpuno lijep grad. ja eto imam sad neki drugu percepciju.ipak 72 je to ali sve prva liga. Fim: deveto čudo na istoku ima na you tubu. :thumbup: ako se može prvih 10 minuta skinuti pa ovdje postaviti...meni samo dođe misao; a ha ovako je bilo kad je moj stari pošao u srednju ,tad...
selma 83

#10935 Re: Slike starog Sarajeva

Post by selma 83 »

julisiz es grant wrote:
hrasno wrote:
Banksy wrote:velike rezolucije
gdje li je ovo...?
Image
1923
ovo ti je cesta izmedju Jablanice i Prozora, nekad je tu bila željeznička stanica Rama....
I ne razlikuje se mnogo ni danas, osim što je na mjestu rijeke sada jezero, i cesta je nešto malo bolja :D
kažu da gluplja stvar nije mogla biti urađewna nego pregraditi Ramu, jer je klima izmjenjena, lijepe ravnice saprane a čitavo jedno bogato selo ,begovsko, potopljeno, sad kad voda se spusti pojave se mezari i temelji džamije kuća, a bilo žito ,voće, kuće. :cry:
selma 83

#10936 Re: Slike starog Sarajeva

Post by selma 83 »

jefff wrote:Image
gledaj rešetki(odvoda) haj nek je ovdje neko smio šaht maznuti i prodati u otpad, a ni otpad ga ne bi lako uzeo, jer vrlo brzo bi plavo auto naišlo. :-D
Pitar sa Kariba

#10937 Re: Slike starog Sarajeva

Evo `vako @ selma 83, pa neka gleda koliko ko hoce. :D

26:53 Kad je Zeljo titulu na Kosevu uzeo. :D
selma 83

#10938 Re: Slike starog Sarajeva

Post by selma 83 »

Pitar sa Kariba wrote:Evo `vako @ selma 83, pa neka gleda koliko ko hoce. :D

nick je Selma ali piše Emir . živio također u "prljavom" socijalizmu ,bio dijete 80 tih pa to Sarajevo pamtim. volim iz 70 tih nešto vidjeti, jer je bilo dosta starina , željeznica, kuća ko u Alan Fordu ,pogotovo onaj dio oko Malte, Alan Ford u realnosti :-D , a narod živi ko u seriji "mućke" :wink: , fapovi, ford pokoji, stojadini. pezejci ,bilo je 70 tih više nekih stranih marki auta, 2 :19 :D nepojmljivo....gdje parkiraju auto... :-)
Otto24

#10939 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Otto24 »

:D ...
nosara

#10940 Re: Slike starog Sarajeva

Post by nosara »

selma 83 wrote:

nick je Selma ali piše Emir . živio također u "prljavom" socijalizmu ,bio dijete 80 tih pa to Sarajevo pamtim. volim iz 70 tih nešto vidjeti, jer je bilo dosta starina , željeznica, kuća ko u Alan Fordu ,pogotovo onaj dio oko Malte, Alan Ford u realnosti :-D , a narod živi ko u seriji "mućke" :wink: , fapovi, ford pokoji, stojadini. pezejci ,bilo je 70 tih više nekih stranih marki auta, 2 :19 :D nepojmljivo....gdje parkiraju auto... :-)
Na kojoj si ti Malti bio? Na Alan Ford vise su podsjecali padinski dijelovi grada sa svojim cerpicarama...
selma 83

#10941 Re: Slike starog Sarajeva

Post by selma 83 »

nosara wrote:
selma 83 wrote:

Na kojoj si ti Malti bio? Na Alan Ford vise su podsjecali padinski dijelovi grada sa svojim cerpicarama...
imaš ovdje slike oko sadašnjeg doma zdravlja omer maslić, kuda se ćiro spuštao preko tramvaja, ili recimo pogledaj gdje je sad pošta i veterinarski fakultet bile su zgrade od pune cigle kolektivnog stanovanja, mislim na arhitekturu , a bilo je i siromaštva jer to je bio period 15-20 god od 2 sv. rata, koji je zemlju opustošio.bilaje do 60 tih godina strašna oskudnica. nađi slike .tih zgrada/kuća više nema. ali su bile baš ko u alan fordu, znaći tarabe, voćnjaci. avlije. to još ima u bihaćkoj ulici koja je iza omera maslića, ona je preživjela. mada je to sad sređeno u odnosu na 50 ili 60 tih nađi slike ,eto toliko.nije ovo u negativnom kontekstu, već ja naglašavam tu neku urbanost radničkog življenja. kako je grbavica izglwedala jesi li vidio.?
selma 83

#10942 Re: Slike starog Sarajeva

Post by selma 83 »

ali glupljeg filma ja ne viđoh, i Ljubiša je svašta moro prihvatati, vjerovatno zbog koje pare
, a film finansirao : Bosna Film Sarajevo, neko je baš fino pare rasipao, i kako je režiser ,tehnički direktor dobio uopšte pare??? bilo je i onda raznih rasipanja.dok recimo putevi su bili bez slivnika ,puni rupa ,puni pjeska ostalog nakon sipanja, primjer kod nas ovdje: 88,89,90,91cesta između b i bolj potoka je bila sa kanalima koji su bili zatrpani tako da su bila jezera a cesta je bila žila kucavica.(krpili bi većinom u krajem maja) kreneš čist na posao ili u školu ako se desi da se krećeš blizu raznih lokvi a naiđe bus ili kamion ti si bio okupan osim ako imaš prostora za sklonit se u stranu.(ima i sad zid koji je dug oko 50 metara odmah uz trotoar e tu si bio donji ako si krenuo a naiđe recimo "Dubrava" :D :lol: koje blato ...znači gradska zona ,safeta zajke sada, NE brdo. ovo je sad 10 puta uređenije, u proljeće znači sve pliva, blato, pijesak, rupe, prljava vozila grassa, koje imao auto bio je sretan.centar je bio sređivan i pod cvijećem, i dan danas se u novom sarajevu peru ulice šmrkom tačno do granice kod kvadrant pijace, komplet D malta Hrasno, pofalići, čuo sam jedino da Alipašino polje peru ulice ,da li Dobrinja :?:
Last edited by selma 83 on 13/01/2019 19:12, edited 1 time in total.
Banksy

#10943 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

Image
bitanga_sa_otesa

#10944 Re: Slike starog Sarajeva

selma 83 wrote: ...znači gradska zona
to nit je bila, nit je sad gradska zona...
selma 83

#10945 Re: Slike starog Sarajeva

Post by selma 83 »

bitanga_sa_otesa wrote:
selma 83 wrote: ...znači gradska zona
to nit je bila, nit je sad gradska zona...
pa nije baš ali moja kuća je 1000 metara od otoke, plus tu su odavno dvije srednje škole, elektrotehnička i žiš, pa je li to sad grad ili nije :-) Boljakovo jest daleko ,tamo nisam. jesam išao u školu za to i pišem o putu. meni recimo Velešići i Bare isto tako koda nisu grad ali su gradska zona. ok kako ko šta uzima, odem nekad u Aziće, sve vila do vile ali ono je selo a spada u Sarajevo ,Stup isto(znam da je opština Ilidža).
bitanga_sa_otesa

#10946 Re: Slike starog Sarajeva

selma 83 wrote: Velešići i Bare isto tako koda nisu grad ali su gradska zona. ok kako ko šta uzima, odem nekad u Aziće, sve vila do vile ali ono je selo a spada u Sarajevo ,Stup isto(znam da je opština Ilidža).
sve su to prigradski dijelovi...
selma 83

#10947 Re: Slike starog Sarajeva

Post by selma 83 »

bitanga_sa_otesa wrote:
selma 83 wrote: Velešići i Bare isto tako koda nisu grad ali su gradska zona. ok kako ko šta uzima, odem nekad u Aziće, sve vila do vile ali ono je selo a spada u Sarajevo ,Stup isto(znam da je opština Ilidža).
sve su to prigradski dijelovi...
zna li iko ovdje, pere li KPJK još nešto osim novog Sarajeva, ja sam čuo za C-fazu Alipašino ... :?:
Banksy

#10948 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

Ne znamo,

vratimo se temi.

28.09.1968
Image
Banksy

#10949 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

1968
Image