Treba otici da mu 'isceraju dzineallem_77 wrote:Haman si ti ugazio u pogaču?Matris wrote:Zaboravljas da pricamo o drevnim bajkama te ni Lucifer ne postoji. Ali kad bi zamislili da postojiallem_77 wrote:Mislim da se lucifer ponosi tobom?A na ovu rečenicu se vjerojatno grohotom smije?
Ja cu u pakao zato sto ne dopustam da jedno bice bude vlasnik drugog bica.
Jer je Iblis rekao Allahu,
لَأَتَّخِذَنَّ مِنْ عِبَادِكَ نَصِيبًا مَفْرُوضًا
Ja ću se, sigurno, potruditi da preotmem za sebe određen broj Tvojih robova... (en-Nisa, 118)
Bog - obavio vec par genocida, vjecni robovlasnik, pakao, ne vjeruje u ljudske prava, moralnost itd, samo se njemu treba klanjati
Lucifer - bori se za ljudska prava, slobodu svakog bica itd.
Jesi ti siguran da si odabrao pravu stranu? Jesi li siguran da znas ko je dobar a ko los u ovoj prici? Imas dva tipa, jedan poslao knjigu da te zavede na njegovu stranu. Drugi mozda misli da ako si dovoljno pametan neces nasjesti na price ovog prvog pa nije htio ni slati nikakvu knjigu.
Ateizam vs. Religija
- славянин
#10926 Re: Ateizam vs. Religija
-
Matris
#10927 Re: Ateizam vs. Religija
Ne dirajte mi dzina. Evo ja sa svojim dzinom uzivam u pivi a vi robovi veceras da se umijete i cisti pred svog zamisljenog robovlasnika. Inace ako ne budete derali koljena i ljubili mu stope svaki dan mogli bi na rostilju zavrsiti. Zato sto vas voliславянин wrote: Treba otici da mu 'isceraju dzine
- beni-bu-man
#10928 Re: Ateizam vs. Religija
Ima li bujruma sto se te pive ticeMatris wrote:Ne dirajte mi dzina. Evo ja sa svojim dzinom uzivam u pivi a vi robovi veceras da se umijete i cisti pred svog zamisljenog robovlasnika. Inace ako ne budete derali koljena i ljubili mu stope svaki dan mogli bi na rostilju zavrsiti. Zato sto vas voliславянин wrote: Treba otici da mu 'isceraju dzine
-
zposao
#10929 Re: Ateizam vs. Religija
Šjoo gluposti... Haj sad malo zaozbilje...
Ja konto ovo tema za razbijanje glave, nemojte te infantilne fore. De malo teškog intelektualnog rada
Jes, nije, zašto, kako, zbog čega, kada...?
Ja konto ovo tema za razbijanje glave, nemojte te infantilne fore. De malo teškog intelektualnog rada
Jes, nije, zašto, kako, zbog čega, kada...?
-
Matris
#10930 Re: Ateizam vs. Religija
Bujrum. Ali naravno piva se pije sa Dzinom. Ili moze isto Dzin sa ledom ako ti ne sjeda sa pivombeni-bu-man wrote:Ima li bujruma sto se te pive ticeMatris wrote:Ne dirajte mi dzina. Evo ja sa svojim dzinom uzivam u pivi a vi robovi veceras da se umijete i cisti pred svog zamisljenog robovlasnika. Inace ako ne budete derali koljena i ljubili mu stope svaki dan mogli bi na rostilju zavrsiti. Zato sto vas voliславянин wrote: Treba otici da mu 'isceraju dzine
- beni-bu-man
#10931 Re: Ateizam vs. Religija
Matris wrote:
Bujrum. Ali naravno piva se pije sa Dzinom. Ili moze isto Dzin sa ledom ako ti ne sjeda sa pivom
Tonic ???
- medvjed23
-
broj dva
#10933 Re: Ateizam vs. Religija
Mislim da brkas boga i Branka KockicuMarlboroGold wrote:Nemoj tako. Čuo sam da u raju imaju kuće od munchmallowa.beni-bu-man wrote:Ponavljam da je Bog sadista nista vise
- MarlboroGold
#10934 Re: Ateizam vs. Religija
Ma ja to beniju jer voli i postavlja na jednoj temi munchmallow kojeg drugi bojkotujubroj dva wrote:Mislim da brkas boga i Branka KockicuMarlboroGold wrote:Nemoj tako. Čuo sam da u raju imaju kuće od munchmallowa.beni-bu-man wrote:Ponavljam da je Bog sadista nista vise
- beni-bu-man
#10935 Re: Ateizam vs. Religija
Eno aktivirali se sektasi na onoj temi, gori su od ovih vjernika ovdjeMarlboroGold wrote: Ma ja to beniju jer voli i postavlja na jednoj temi munchmallow kojeg drugi bojkotuju
- MarlboroGold
#10936 Re: Ateizam vs. Religija
Jesu... majke mi ljepota mi je čitati Smrleta spram njih.beni-bu-man wrote:Eno aktivirali se sektasi na onoj temi, gori su od ovih vjernika ovdjeMarlboroGold wrote: Ma ja to beniju jer voli i postavlja na jednoj temi munchmallow kojeg drugi bojkotuju![]()
![]()
-
allem_77
#10937 Re: Ateizam vs. Religija
Ne znam tačno šta želiš da dokažeš? Je li ti ozbiljno misliš da se Mojsiju obratio trojedan bog? Volio bih da nam objasniš ko je trojedan bog? Ali bez sličica, kvadrat je krug, odnosno krug je kvadrat? Ja sam pokušao da nađem odgovor na ovom linku. Ali mislim da čak i kršćani ovo ne mogu skontati?JVC wrote:Allem i 10 Zapovjedi![]()
Hajde da onda krenemo od samog pocetka, tj 1 Zapovjedi koju allem cesto izbacuje iz rukava, a proci cemo ih sve lagano i bez zurbe.
Izlazak 20:2 "Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva."
Veoma jednostavna izjava o vjeri u Boga. Ona je temelj na kojem sjedi cijeli niz zapovijedi.
Kad proctias prvu zapovjed onda ona mora biti izjava da vjerujes u YHWH .
I samo da ne bi pogresno shvatili, koriste se izvorne rijeci prevedene sa hebrejskog ""Ja sam Jahve, Bog tvoj".
Dakle, apsolutno je jasno da je prva zapovijed izjava o vjeri u JHWH i niti jednog drugog boga.
Prema Wikipediji, Alah 'Na arapskom, znaci jednostavno' Bog '. Je li tako?
Da li je Muhamed ikada proglasio Jahvu/JHWH svojim Bogom?
Sljedeci citat pokazuje da u islamu Alah je vrlo specificno ime za jednog boga i ne moze se pozivati na vise bogova.
The unique usage of Allah as a personal name of God is a reflection of Islam’s emphasis on the purity of the belief in God which is the essence of the message of all God’s messengers. Because of this, Islam considers associating any deity or personality with God as a deadly sin which God will never forgive, despite the fact He may forgive all other sins.
https://www.theislamicmessage.com/islam ... -in-islam/
Iz ovoga gore napisanog odgovor je jednostavan: Muhamed nije proglasio YHWH svojim Bogom i kao rezultat toga prekrsio je prvu od 10 zapovijedi.
https://biblija-govori.hr/tag/trojedini-bog/
Ovdje piše,
Čini se kako je Ivan u potpunosti svjestan Božje trojedinosti, odnosno “Trojstva”
Što znači, i Ivanu se samo čini? Inače bi pisalo,
Ivan je u potpunosti svjestan Božje trojedinosti, odnosno “Trojstva”
A evo šta Allah u Kur'anu kaže,
9. A da li je do tebe doprla vijest o Musau,
10. kada je vatru ugledao pa čeljadi svojoj rekao: "Ostanite vi tu, ja sam vatru vidio, možda ću vam nekakvu glavnju donijeti ili ću pored vatre naći nekoga ko će mi put pokazati."
11. A kad do nje dođe, neko ga zovnu: "O Musa,
12. Ja sam, uistinu, Gospodar tvoj! Izuj, zato, obuću svoju, ti si, doista, u blagoslovljenoj dolini Tuva.
13. Tebe sam izabrao, zato ono što ti se objavljuje slušaj!
14. Ja sam, uistinu, Allah, drugog boga, osim Mene, nema; zato se samo Meni klanjaj i molitvu obavljaj - da bih ti uvijek na umu bio!
- beni-bu-man
#10938 Re: Ateizam vs. Religija
fanaticari jedni i drugiMarlboroGold wrote:Jesu... majke mi ljepota mi je čitati Smrleta spram njih.beni-bu-man wrote:Eno aktivirali se sektasi na onoj temi, gori su od ovih vjernika ovdjeMarlboroGold wrote: Ma ja to beniju jer voli i postavlja na jednoj temi munchmallow kojeg drugi bojkotuju![]()
![]()
-
belfy
#10939 Re: Ateizam vs. Religija
zasto bas na lijepi ramazan...poredis boga sa komsijom koji je ludji i jaci, sa politicarima...?tuzlak1212 wrote:Iako se neces bunit samo nisi svjestan... Cak i da se pobunis, nemocan si! Sta mislis postic pobunom kada se svi argumenti izloze pred tebe, kada cak i ovaj forum bude ti donesen i Bog kaze, "evo i na forumu su ti spominjali za mene", neces imati izgovora.Matris wrote:Ja bih se pobunio protiv bilo koga (pa i boga kad bi postojao) ko misli da me posjeduje i da moze biti vlasnik nad bilo kim ljudskim bicem. Nikad rob!
Nemocan si protiv komsije koji je jaci i ludji od tebe, protiv politicara koliko god glasao protiv njih, a kamoli pobunit se protiv Boga.
Treba se prilagodit sistemu i izvuc najvecu korist za sebe u oba svijeta gledano... Nisu te stvari u vjeri uopste crne kako ljudi predstavljaju, neko napisa "makar mi nece u paklu ljudi nedostajati", ali nije to tako uopste, nezz kako vi zamisljate svakodnevnicu vjernika ali ona je daleko od nekog dosadnog nelogicnog crnila, nego je cak suprotno od toga
mada nastavak onda nije cudan. prilagodi se sistemu, jer onda nece biti sve tako crno... imas lajk.
-
belfy
#10940 Re: Ateizam vs. Religija
Smrcak15 wrote:quote="славянин"]Pa to je glavni alat vjere ... strah od kazne (naravno bez prisileSmrcak15 wrote:ne zanima te ima li zivot poslije ili ne, ne zanima te hoce li ti biti sudjeno ili ne? ne zanima te hoces li biti kaznjen ili ne?MarlboroGold wrote:Znam da ću završiti pod zemljom. Ostalo me ne zanima.
a siguran sam da bi ti velika prpa bila kad bi se pocelo odvijati onako kako islam opisiva, jer evo mene kao vjernika bi prpa bila iako sam se spremao za to, a sta reci za tebe koji se ne spremas) tj. nepoznatog, i obecanje da ces da se kupas u cokoladnom mlijeku ako budes slusao
nije to glavni to je samo 50%, vjera je nada 50% i strah od kazne 50%...to islam uci a ne da je strah glavni alat.Pa to je glavni alat vjere .
niko ti to ne obecava, mada mozes i to dobiti ako ti je ceif, to je samo stvar sta je covjeku ceif u tom dzennet.[/quote]obecanje da ces da se kupas u cokoladnom mlijeku ako budes slusao
kako niko ne obecava ako vec mozes dobiti sve sto zelis i to dato kao obecanje? ne valja lagati na ramazan...
ali 50% je 50%, a dva put je dvaput, jel tako?
-
belfy
#10941 Re: Ateizam vs. Religija
ne, nego samo ljudi ne vjeruju u bajke. kazu da je i crvenkapicu pojeo vuk, pa se izvuce ziva na kraju. sta je to ako ne zivot nakon smrti?Smrcak15 wrote:znaci tebi je skoknut do dzehennema kao na ekskurziju oticiMarlboroGold wrote:Ako to ne bude dovoljno za džennet onda neka me gurne zajedno sa Adolfom i društvom.![]()
a ja sam siguran da bi se i ti i ja zajedno sasrali do zavrat da nam neko kaze , hajde skocite dobrovljno u provalije dzehennema da vas mi ne guramo bezveze...i to je prava istina da nas ne bi mogle stotine voda saprati koliko bi se prepali, to je puka istina a te tvoje fore kao ja sam faca, mene nije strah ako udari bic Bozije kazneti lazes i sebe i nas ovdje u tom slucaju.
-
belfy
#10942 Re: Ateizam vs. Religija
covjek ti opetovano govori da se ne mozes smilovati na dobro djelo jer to nema smisla, a ti po svom. mozes se smilovati samo onom ko pogrijesi, jer to milost i znaci. nemozes reci da se nekom smilujes jer je napravio nesto dobro. mozak?Smrcak15 wrote:valja logika druze samo ti nisi postavio stvari na svoje mjesto.zposao wrote: Ne valja ti logika. Ili ne znaš značenje riječi.
Ne možeš nikako biti milostiv prema nekome ako je on to zaslužio. Jednostavno ne možeš. Šta će poslodavac biti "milostiv" prema radniku ako mu dadne zarađenu plaću?
Milost se i iskazuje prema onome koji je nije zaslužio. Zato se kaže pomilovanje osuđenog zatvorenika, jer nije zaslužio. Milost bi bila da poslodavac dadne veliku plaću radniku koji je nikako nije kogao zaslužiti.
I tako i Bog. Ne možeš"zaslužiti" milost. Nema toga. Ne postoji. To bi bila onda neka nagrada, to onda nije milost.
Malo te jezik hebe
Evo ovako, pa ti vidi je li logicno ili nije
Zamisli covjek grijesio pofino, ali radio i dobra djela, ali covjek uradi jedno dobro djelo koje nadjaca sva ostala, pa Bogu bude drago i zbog tog dobrog djela oprosti sve grijehe covjeku.
znaci smiluje se zbog tog dobrog djela , i pobrise mu sve grijehe i uvede ga u Raj.
-
belfy
#10944 Re: Ateizam vs. Religija
a Milostivi... ovdje se moze povuci paralela sa ljudima, jel... on je kazni k'o od sale samo zato sto nije pazila covjeka? antropomorfizam? why?Smrcak15 wrote:славянин wrote:Milost se ukazuje valjda onome ko je pogrijesio pa ga pomilujes, kao one u zatvoru kad dobiju pomilovanje. Ali smrletov Bog te izgleda pomiluje kada nisi kriv
tebi je sve druze mutno, pa zato i ne znas kad si krivac...
MOze covjek misliti da cini bogu ugodnu djelo cijeli zivot, ali kad dodje kod njega, da ga kazni ko od sale, samo zato sto covjeka nije pazio sta je to Bog volio a sta ne, sta to Bog uopste dozvoljava a sta ne.
-
belfy
#10945 Re: Ateizam vs. Religija
joj, ovo moram, jer je zaista vic nastao na tome: "nemoj me babo vise branit'"...tuzlak1212 wrote:Ako cinis dobra djela a ne vjerujes u Sudnji Dan, onda ti se nece priznati jer nisi imao uopste namjeru da budu priznata samim svojim nevjerovanjem.
Djela se gledaju spram namjera a ne spram samog cina.
Ako ipak vjerujes a bjezis od toga onda se ide u kategoriju licemjera. A svi su ljudi na granici teskog grijesnika, niko danas nije siguran...
Zato se mi molimo 5 puta dnevno i zikrimo i postimo, ne bil se Bogu umilili, jer se ne uzdamo vas puno u ostala djela jer sami sebe propitujemo i u namjere sumnjamo.
Molimo za uputu, oprost i milost na oba svijeta i strahujemo od svojih mana a nadamo se Bozijoj milosti.
-
belfy
#10946 Re: Ateizam vs. Religija
testiranje nije da li postoji ili ne...Smrcak15 wrote:славянин wrote:Pa znas kada se nadjes pred andjelima melecima demonima i sta vec , mislim da ce ti mnogo lakse da povjeruju u sve to nego u ovo sada + umakanje muha kao antibiotikSmrcak15 wrote:
eh da je to, ali nije
nego testiranje da li ce biti poslusan ili ne Bogu.
eeh druze, niko te nece ni pitati vjerujes li sad u mene ili u andjhele il idemone itd kad ih vidis svojim ocima...nego je testiranje druge vrste, i nije vjerujes li da postoji ili ne
- tuzlak1212
#10947 Re: Ateizam vs. Religija
.
Last edited by tuzlak1212 on 21/05/2019 21:35, edited 1 time in total.
-
belfy
#10948 Re: Ateizam vs. Religija
idu kaze mrav i slon preko mosta i veli mrav "al' tutnjamo!"...allem_77 wrote:славянин,
neko bi rekao, mudro zboriš. A ja kažem, mudro trolaš.
Ako ti i ja budemo raspravljali, uništit će mo temu.
-
belfy
#10949 Re: Ateizam vs. Religija
pa, ako ti vec sada znas unaprijed, onda valjda i ostali vjernici znaju pa ce skociti... ono...Smrcak15 wrote:tipaславянин wrote: Nego
Hoces li mi biti poslusan?
AKo se obavezes da, onda ti bude naredjeno da skocis u vatru, da se vidi koliko ti zaista zelis biti poslusan?
Ako skocis, fakticki uskocis u dzennet, jer te ta vatra ne bi przila, to je samo da se vidi spremnost i dali bi se rijec odrzala.
A onaj ko odbije da udje u vatru bit ce kaznjen.
-
belfy
#10950 Re: Ateizam vs. Religija
ovo podvuceno zvuci bas k'o dobar seks...Smrcak15 wrote:славянин wrote:Malo mi cudno to - radio dobra djela pa cemu samo mozak kljucati jer nije vjerovaocudan taj milosni samilosni - sta bi tek bilo da nije
nije to nista cudno, on ti fino kaze, dodji mi da ti dam svoju milost, priblizi mi se, ne idi putem koji vodi u patnju, ne bacajte sami sebe svojim rukama u propast....i onda dodje jedan славянин i kaze, ma pusti ti to, idem ja svojim putem, nevjerujem ja u te tvojhe dzehenneme i zivote poslije smrti, nema od tog nista....pa evo recimo da bas je tako kako sto Bog kaze i ispostavi se da je tako, i ti zaglavis u dzehennem.
Ko je ovdje kriv
Bog te upozorava cijelog zivota, ne idi tim putem , ne zelim da te kaznim, hocu da ti dadnem milost, ti meni hodaju ja cu tebi trkom prici, nemam nikakve koristi da te kaznim ,a ako sam ides tim putem pa to ti bude sam pao sam se ubio, nisam ti ja kriv sto si neposlusan.
i sad stvarno ako bi zaglavio u dzehennemu, hoces li ti Boga kriviti ili sebe, Boga koji te upozoravao da ne ides putem propasti, koji te pozivao konstantno u svoj Raj, a ti onako odmahivao rukom kao kad muha sleti na nos pa samo mahnes da je optjeras, nista specijalno ti nije znacilo, kad ti Bog kaze priblizi mi se da te uvedem u svoj Raj, budi Mi poslusan za svoje dobro a ne za moje dobro, jer od poslusnosti ti ces profitirati i tvoja familija, a ne budes li poslusan, nastradat ces a mozes i svoju familiju povuci za sobom.
To je klasicni primjer; hoces na put da ides u neki grad, ima dva puta, jedan je kratak i nrepremositv, ima ogromna rupa, a drugi je dug i dobar, pa ti odabres ipak ovaj kraci na kojem je rupa za koju sam te upozoravao, sjedes ti i fmailija u auto i oglusis se od moje upozorenje, i sletite u tu rupu i nastradete svi.
Ko je krivac ovdje, Tiiiii, druze Tiiii
tako isto je i sa Bogom ako zaglavis u dzehennem, ti ces shvatiti da si sam sebe svojim rukama ubacio tamo i tad bi u to situaciji bilo ovo, kao sto
Bog kaze:
102 Oni čija dobra djela budu teška, oni će želje svoje ostvariti,
103 a oni čija dobra djela budu lahka, oni će posve izgubljeni biti, u Džehennemu će vječno boraviti,
104 vatra će im lica pržiti i iskeženih zuba će u njemu ostati.
105 'Zar vam ajeti Moji nisu kazivani, a vi ste ih poricali?'
106 'Gospodaru naš' – reći će – 'naši prohtjevi su bili od nas jači, te smo postali narod zalutali.
107 Gospodaru naš, izbavi nas iz nje; ako bismo ponovo zlo radili, sami bismo sebi nepravdu učinili.'
108 'Ostanite u njoj prezreni i ništa Mi ne govorite!' – reći će On.
109 'Kad su neki robovi Moji govorili: 'Gospodaru naš, mi vjerujemo, zato nam oprosti i smiluj nam se, jer Ti si najmilostiviji!' –
110 vi ste im se toliko rugali da ste zbog toga na Mene zaboravljali i uvijek ste ih ismijavali.
111 Njih sam Ja danas nagradio za ono što su trpjeli, oni su, doista, postigli ono što su željeli.