Ovo nikako ne mogu da shvatim. Isto ko da će umrijet ako malo uspori. I ovo je svojestveno samo romobilistima. Uvijek se drži max brzina
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
BadBoy
#109101 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Averus
#109102 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Iskreno, djeca se bolje ponašaju na romobilima nego odrasli. Valjda što još uvijek imaju makar malo straha da će im neko šamar zviznutiThorgerson wrote: ↑22/07/2026 13:09 Najgore sto su vecinom djeca na tim cudima. I ono ne konta, da ako naleti na pjesacki 40 na sat, druze ja te ne mpgu vidjeti. Ja ocekujem pjesaka koji ide 5km/h. Bacim pogled tamo vamo i to je to. Kad ti naletis 40+ na sat, ko ce te vidjeti.
Ove prdonje (i prdonjke) od 25+ se ponašaju kao da voze tenk, a ne romobil. Neki dan se na pločniku mimoilazim s drugim pješakom, lik na romobilu samo što nas nije obojicu pokosio da se provuče između nas jer zaboga gdje će on sačekati 2 sekunde! Tačno od huje u trenutku nisam znao reagovati, inače bih mu makar dobacio nešto u vezi s porijeklom.
A što se tiče ovih što zazivaju zakon, uređenje i to - 100% podržavam, ali kod nas to ne pije vode. Imamo i zakon protiv zatamnjenih stakala, 70% auta u gradu imaju preko zakonskog % zatamnjenja i nikom ništa. Imamo i zakon protiv skakanja pješaka po cesti, ja svaki dan moram izbjegavati pješake kao u kakvoj videoigrici.
Napraviš im put preko travnjaka, oni svi mimo puta.
Napraviš im pothodnik, oni svi po kružnom toku hodaju.
Označiš mu na kružnom kako da se kreće autom, ono se vozi u suprotnom pravcu, staje na sred kružnog da ispusti jarana/ženu/dijete.
Dakle nije problem zakon. Problem je što se kod nas zakon sprovodi samo kad odgovara. I romobile će sad malo zaganjati jedno 10 dana da se smire strasti i onda dalje po starom.
- Ateista
#109103 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A tek ono sviranje i zvonjenje pjesacima dok voze pjesackim, to je postala bas cesta pojava.
Nemam nista protiv da idu trotoarom ako nema biciklisticke, vidimo koliko je opasno romobile i bicikla staviti na cestu, ali de malo postovanja prema pjesacima, uspori ako nemas prostora i sacekaj, niko nema obavezu da im se sklanja.
-
BadBoy
#109104 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja zvonim ponekad, ali sa veće udaljenosti i vrlo lagano ako ocijenim da je pješak "pogubljen" a staza uža, pa da se ne trzne i ne iznenadi. I uvijek usporim i zahvalim se kad prođem ako su se sklonili da mi stvore prostora.Ateista wrote: ↑22/07/2026 14:29A tek ono sviranje i zvonjenje pjesacima dok voze pjesackim, to je postala bas cesta pojava.
Nemam nista protiv da idu trotoarom ako nema biciklisticke, vidimo koliko je opasno romobile i bicikla staviti na cestu, ali de malo postovanja prema pjesacima, uspori ako nemas prostora i sacekaj, niko nema obavezu da im se sklanja.
- drug_profi
#109105 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Meni ne smeta kad me upozori, naročito jer sam sa cukama uvijek. Vrlo često su nečujni, a ja nemam oči na leđima.
-
esso_sa
#109106 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zna li se šta je sa onim biciklistom što je prepadao pješake sa glasnom pištaljkom? Jel se smirio nakon što ga nalemaše u Vilsonovom? 
-
last mohicans
#109107 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma jok, pedala sa reflektorima i jakim trubama. Kako se svi raspojasaju na biciklističkoj, kontam da i ja zbavim njegove trube i svjetlosne efekte.
- Isner
#109108 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Imam komšiluk, vrijedi države
Kurajber se navadio da oko ponoci voza motor sa onim praskavcem na auspuhu, valjda mu bila šega... Trecu noc nahvatan, degenecilo ga i muško i žensko... Još cekam Crnu hroniku da nas objavi
- Averus
#109109 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Ateista
#109110 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I zvonjenje moze biti ok kad se kulturno radi, ali ono zaleti se i usput zvoni da mu se sklanjaju, bas papanluk.BadBoy wrote: ↑22/07/2026 14:58Ja zvonim ponekad, ali sa veće udaljenosti i vrlo lagano ako ocijenim da je pješak "pogubljen" a staza uža, pa da se ne trzne i ne iznenadi. I uvijek usporim i zahvalim se kad prođem ako su se sklonili da mi stvore prostora.Ateista wrote: ↑22/07/2026 14:29A tek ono sviranje i zvonjenje pjesacima dok voze pjesackim, to je postala bas cesta pojava.
- insaneinthebrain
- Hajlac
#109112 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zadnjih preko mjesec dana neki majmuni-seljacine turiraju jurcaju preko 100 na sat iskljucivo oko ponoci na potezu Hrasno-Anex-Svrakino - neko seljobersko napucano auto s navarenom 'rorom' + sportski motor.
Krenu od cca 00:00 i samo gore-dolje gore-dolje istom tom dionicom ulice Safeta Hadzica.
A policija, koja redovno sijeli u onom kaficu Delfin, kao da ne postoji za ove mamlaze
Neshvatljivo.
Jebemti šugavi Balkanistan učmali.
- dječak sa šibicama
#109113 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ako njima nije zao zivota, onda ne mozes tu nista. Mislim i na motoriste i na romobiliste koji jurcaju. Moze se i 25 kmh ici i opet ces doci prije nego pjeske, a i ne hodas.
Oni ne znaju sta ce se dogoditi sa njima kad se strovale sa vozilice ili ako ih udari automobil. Ima tih snimaka puno, istina dosta je maknuto i uglavnom danas na deep webu. Prepolovljenih motociklista i slicno.
Ja sam u LJ vidio jednog takvog izmasakriranog, jurcao po smartinskoj koja je dusu dala za jurcanje, zakucao se u automobil na raskrsnici letio pa sigurno 40 metara i pao pred ljude na benzinskoj. Kad je lik jedini koji se usudio prici skinuo kacigu, dijelovi mozga ispadaju ili ne znam sta bilo je bijelo krvavo. A on je letio sigurno 200 kmh jer se na kraju kotrljao ko krpena lutka. Svi udovi polomljeni, gadno vidjeti cak gadnije od onih groznih nogu sto vise iz gepeka, sjetice se ko je prezivio rat pa nekad isao kralja tomislava ulicom a tutnje golfovi sa masakriranim ranjenicima i one noge sto imas osjecaj da vise na kozi ili pantolama. I mlataraju lijevo desno, ko neka grozna pozornica neke horor predstave.
Kome nije zao sebe, sta cu mu ja. Nije glup, zna sta radi.
Oni ne znaju sta ce se dogoditi sa njima kad se strovale sa vozilice ili ako ih udari automobil. Ima tih snimaka puno, istina dosta je maknuto i uglavnom danas na deep webu. Prepolovljenih motociklista i slicno.
Ja sam u LJ vidio jednog takvog izmasakriranog, jurcao po smartinskoj koja je dusu dala za jurcanje, zakucao se u automobil na raskrsnici letio pa sigurno 40 metara i pao pred ljude na benzinskoj. Kad je lik jedini koji se usudio prici skinuo kacigu, dijelovi mozga ispadaju ili ne znam sta bilo je bijelo krvavo. A on je letio sigurno 200 kmh jer se na kraju kotrljao ko krpena lutka. Svi udovi polomljeni, gadno vidjeti cak gadnije od onih groznih nogu sto vise iz gepeka, sjetice se ko je prezivio rat pa nekad isao kralja tomislava ulicom a tutnje golfovi sa masakriranim ranjenicima i one noge sto imas osjecaj da vise na kozi ili pantolama. I mlataraju lijevo desno, ko neka grozna pozornica neke horor predstave.
Kome nije zao sebe, sta cu mu ja. Nije glup, zna sta radi.
- Hajlac
#109114 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma uopste nije stvar u tome sto ce agresivni samozivi majmun sebe jednog dana mozda pretvoriti u kašu organa i polomljenih kostiju, nego sto takvi svakodnevno terorisu normalne zakonite ucesnike u saobracaju koje mimoilaze i stresiraju kriza mimoilazenjima, a nerijetko i fizicki povrijede u sudaranjima sto na biciklistickoj, sto na pjesackom sto na cesti.
Zasto da ja kao biciklist koji postuje propise i druge ucesnike (pogotovo pjesake) zalim za majmunima koji meni i ostalima doslovno skracuju zivotni vijek stvaranjem near-miss stresnih situacija svakodnevno, sto se naravno akumulira dugorocno ?
Vozaci auta najmanje ispastaju jer su ultra zasticeni u limenim kutijama od tonu i vise od povreda.
P.S. Nedavno situacija kod dzamije na C. Vili - porodicni dripac seljober neodgojeni izveo dvije male cerke (djevojcice mozda 1-2. razred osnovne), sve troje su na biciklima, i kao pripremaju se da krenu biciklistickom stazom u suprotnom smjeru od propisanog (prema Dolac malti umjesto prema Otoci) i lik je 'poslozio' cerke paralelno tako da su one zauzele cijelu stazu po sirini (a znamo koliko je tamo uska susjedna pjesacka staza tj. uzurpirana silnim parkiranim autima).
Ja uredno zvoncetom upozorim dok sam prolazio pored njega stazom (one su jos malo dalje iza njega) - kad cujem kako se krkan nesto buni.
Nekoliko dana nakon toga opet na istom mjestu se srecemo (ocito zive tu), i sad je cini mi se samo jedna djevojcica na biciklu s njim.
I sta on radi - okrece se prema njoj i bukvalno joj signalizira da pocne skretati prema meni i IZGURAVATI me sa biciklisticke staze desno na pjesacku, sto je dijete i uradilo!

Kao da je to njegova privatna povrsina...

Danas-sutra ce ta pogresno (ne)odgojena djeca sjesti za romobil, u auto itd. i bahato se ponasati kako ih je samozivi majmun i naucio.
Zasto da ja kao biciklist koji postuje propise i druge ucesnike (pogotovo pjesake) zalim za majmunima koji meni i ostalima doslovno skracuju zivotni vijek stvaranjem near-miss stresnih situacija svakodnevno, sto se naravno akumulira dugorocno ?
Vozaci auta najmanje ispastaju jer su ultra zasticeni u limenim kutijama od tonu i vise od povreda.
P.S. Nedavno situacija kod dzamije na C. Vili - porodicni dripac seljober neodgojeni izveo dvije male cerke (djevojcice mozda 1-2. razred osnovne), sve troje su na biciklima, i kao pripremaju se da krenu biciklistickom stazom u suprotnom smjeru od propisanog (prema Dolac malti umjesto prema Otoci) i lik je 'poslozio' cerke paralelno tako da su one zauzele cijelu stazu po sirini (a znamo koliko je tamo uska susjedna pjesacka staza tj. uzurpirana silnim parkiranim autima).
Ja uredno zvoncetom upozorim dok sam prolazio pored njega stazom (one su jos malo dalje iza njega) - kad cujem kako se krkan nesto buni.
Nekoliko dana nakon toga opet na istom mjestu se srecemo (ocito zive tu), i sad je cini mi se samo jedna djevojcica na biciklu s njim.
I sta on radi - okrece se prema njoj i bukvalno joj signalizira da pocne skretati prema meni i IZGURAVATI me sa biciklisticke staze desno na pjesacku, sto je dijete i uradilo!

Danas-sutra ce ta pogresno (ne)odgojena djeca sjesti za romobil, u auto itd. i bahato se ponasati kako ih je samozivi majmun i naucio.
-
kera1231
#109115 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Hajlac wrote: ↑22/07/2026 15:42 Ma uopste nije stvar u tome sto ce agresivni samozivi majmun sebe jednog dana mozda pretvoriti u kašu organa i polomljenih kostiju, nego sto takvi svakodnevno terorisu normalne zakonite ucesnike u saobracaju koje mimoilaze i stresiraju kriza mimoilazenjima, a nerijetko i fizicki povrijede u sudaranjima sto na biciklistickoj, sto na pjesackom sto na cesti.

- Hajlac
- Hajlac
#109118 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Totalni (samo)destruktivni popizditis 'malog law-abiding covjeka' zbog hronicno truhlog sistema zvanog Jači Tlači, korupcije drzavnih/lokalnih institucija...
Last edited by Hajlac on 22/07/2026 16:53, edited 1 time in total.
- darius_maximus
#109119 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
E neka sam doživio i Killdozera na ovom forumu 
Još nam Sky King fali...
Još nam Sky King fali...
-
noviclan
#109120 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Oruzane snage, vrlo vjerovatno zurio na posao. Sve je to do mentalnog sklopa sto kazu dok ne dodje iz guzice u glavu, samo nekada bude i prekasno
- Hajlac
#109121 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Svi mi zurimo na posao svaki dan. Plus guzve kao prijetnja zakasnjavanju na radno mjesto.
Pa vozaci auta ne gaze pjesake radi +- 2 sekunde u prometu.
Isto kao da za onog vozaca dostavnog fast food vozila koji je napravio strasnu nesrecu onomad kazemo nesto tipa: Fast food, vrlo vjerovatno zurio dostaviti, jer ne valja pica/cevapi kad se ohlade...
Jel mislite da je doticni koji je 2x vecom brzinom od dozvoljene divljao cestom vozeci inherentno nestabilno "vozilo" s minijaturnim tockovima od 8" i netom prije strahovitog udara u auto zamalo pokupio pjesaka na zebri (nebitno je to sto je bilo crveno pjesaku - ovdje je uzrok nesrece voznja NEPRILAGODJENOM BRZINOM), postenjem dosao do radnog mjesta u Ministarstvu odbrane?
Sta bismo rekli za bilo koje auto da divlja ujutro prema poslu 2x vecom brzinom tj. 100 umjesto dozvoljenih 50 km/h glavnim gradskim raskrsnicama? Zurio na posao, radi u Predsjednistvu?
- tramvajtrojka
#109122 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Koji tebe kompleksi peru to je cudo jednoHajlac wrote: ↑22/07/2026 17:02Svi mi zurimo na posao svaki dan. Plus guzve kao prijetnja zakasnjavanju na radno mjesto.
Pa vozaci auta ne gaze pjesake radi +- 2 sekunde u prometu.
Isto kao da za onog vozaca dostavnog fast food vozila koji je napravio strasnu nesrecu onomad kazemo nesto tipa: Fast food, vrlo vjerovatno zurio dostaviti, jer ne valja pica/cevapi kad se ohlade...
Jel mislite da je doticni koji je 2x vecom brzinom od dozvoljene divljao cestom vozeci inherentno nestabilno "vozilo" s minijaturnim tockovima od 8" i netom prije strahovitog udara u auto zamalo pokupio pjesaka na zebri (nebitno je to sto je bilo crveno pjesaku - ovdje je uzrok nesrece voznja NEPRILAGODJENOM BRZINOM), postenjem dosao do radnog mjesta u Ministarstvu odbrane?
Sta bismo rekli za bilo koje auto da divlja ujutro prema poslu 2x vecom brzinom tj. 100 umjesto dozvoljenih 50 km/h glavnim gradskim raskrsnicama? Zurio na posao, radi u Predsjednistvu?
- Hajlac
#109123 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Branis kabadahiju koji je direktno ugrozavao sigurnost i zivote drugih ucesnika u saobracaju, pocevsi od biciklista na stazi u Vilsonovom gdje je po svjedocenju forumasa-svjedoka (Truba) profurao pored njega puno vecom brzinom a koji se kretao normalnom brzinom od 20-ak km/h, pa do ugrozavanja pjesaka i ostalih ucesnika na samoj raskrsnici kod Vrbanje, vozeci duplo vecom brzinom od dozvoljene, spravu koja je minimalno dvaput manje stabilna od bicikla za brzo prikociti i izbjeci nesrecu ?tramvajtrojka wrote: ↑22/07/2026 19:15 Koji tebe kompleksi peru to je cudo jednoovako pisati o nekome sa ovolikom prepotencijom i uvjerenjima
Malo je falilo da leteci tom brzinom ubije pjesaka koji je pretrcavao preko zebre.
Last edited by Hajlac on 22/07/2026 21:35, edited 1 time in total.
- tramvajtrojka
- Hajlac
#109125 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne pada snijeg da pokrije brijeg, već da zvijeri otkrije tragtramvajtrojka wrote: ↑22/07/2026 19:26
Od svih elektricnih zujalica ovo je najbolja stvar probao sam nedavno ovaj bike od cvile do Skenderije, brzi od svega u špicijos fini momci su iza ove firme dobra prica uglavnom
![]()
Al sam se navukao da uvezem iz Njemačke super 73 e ono je vec šminka![]()
![]()
Sad je kristalno jasno zasto se lik nasao prozvanim na moj post o zapocetom procesu zabranjivanja el. "fatbike" opasnih cudovista u Amsterdamu zbog drasticnog povecanja nesreca s tezim posljedicama zadnje dvije godine
https://www.dw.com/en/high-speed-fatbik ... o-70285392
Krajnje korumpiran lik koji je spreman aminovati divljanje u saobracaju zbog licnih afiniteta.