pa ja sto bi dao lijevi zmigavac nisam lud i ici u suprotan smijerLogovan wrote:hellhammer wrote:ne daje se nikada zmigavac u ulasku u kruzniJa sam ovako učio. Svi su mi govorili jedno te isto.
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- beni-bu-man
#10901 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- supercali
#10902 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Imate video gore pa pogledajte
- hellhammer
#10903 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ko danas ne moze napraviti video na youtube?supercali wrote:Imate video gore pa pogledajte
- Logovan
#10905 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Mogu i ja napraviti video onako kako mislim da treba, ali to ne znači da je tačno.supercali wrote:Imate video gore pa pogledajte
- sinus
#10906 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jedan video gdje se daje lijevi zmigavac su objavili ovi:
https://ama.ab.ca/
A drugi video gdje se ne daje lijevi zmigavac ovi:
https://www.adac.de/
Na osnovu cega tvrdite da su prvi pametniji od drugih ili drugi od prvih ?
Sve sto se moze zakljuciti da su u razlicitim zemljama pravila razlicita. A koja su bolja pravila to je nesto o cemu se moze diskutovati. Ali da govorite kako je neko glupan jer misli da su neka pravila bolja od onih za koja vi mislite da su bolja je besmisleno.
https://ama.ab.ca/
A drugi video gdje se ne daje lijevi zmigavac ovi:
https://www.adac.de/
Na osnovu cega tvrdite da su prvi pametniji od drugih ili drugi od prvih ?
Sve sto se moze zakljuciti da su u razlicitim zemljama pravila razlicita. A koja su bolja pravila to je nesto o cemu se moze diskutovati. Ali da govorite kako je neko glupan jer misli da su neka pravila bolja od onih za koja vi mislite da su bolja je besmisleno.
- supercali
#10907 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa napravili isti kao sto su i ovaj tvojhellhammer wrote:ko danas ne moze napraviti video na youtube?supercali wrote:Imate video gore pa pogledajte
Alberta motor association
- black
#10908 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Na ulazu u kružni tok uz navedeni prometni znak obično se postavlja i prometni znak “nailazak na cestu sa prvenstvom prolaza”. Vozila koja ulaze u kružni tok moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku, što u vidu sigurnosti podrazumijeva: pravovremeno smanjiti brzinu kretanja, po potrebi zaustaviti se i fazu uključivanja izvesti bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima.
Prilikom uključivanja vozila u kružni tok vozač nema obavezu uključivanja pokazivača pravca obzirom da je smjer vožnje jasan.
Kretanje u kružnom toku
*Usporite pri prilasku kružnom toku a ukoliko postoji znak STOP, zaustavite se.
*Vozila koja vam dolaze sa leve strane imaju prednost t.j. ona koja su već u kružnom toku.
*Dajte levi migavac i bezbedno se uključite u kružni tok kada ne bude bilo kola.
*Kretanje je u pravcu obrnutom od kazaljke na satu.
*Ukoliko izlazite na prvom izlazu, prestrojte se u krajnju desnu traku kružnog toka a ako ulazite „dublje“ u kružni tok krećite se bliže ostrvu.
*Pre nego što krenete da izlazite iz kružnog toka, najavite prestrojavanje desnim migavcem.
*Isključite se iz kružnog toka.
Prvo pravilo kružnog toka koje je na snazi u BiH, glasi da prednost ima vozilo koje je već unutar toka i da onaj ko želi ući u njega, treba pričekati i uključiti se bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima. Pri tome ne mora uključivati žmigavac, jer je jasno da ide udesno. Ovo pravilo važi u svakom slučaju, osim kada signalizacija govori drugačije, jer tada na snazi može biti pravilo desne strane (onda prednost ima onaj ko ulazi u kružni tok). Zato je potrebno na vrijeme uočiti znakove (kod nas ih, srećom, ima).
U kružnom toku sa dvije trake, kakvi su uglavnom kod nas, potrebno je izabrati pravilnu putanju. Ako želite izaći na prvom izlazu, uključite se u prvu desnu traku i odmah uključite pokazivač smjera da ostali učesnici saobraćaja znaju da ćete se odmah i isključiti. Ako idete na drugi izlaz, možete voziti objema trakama - ulazite iz desne u desnu (ili vanjsku) ili iz lijeve u lijevu (unutrašnju, i to s lijevim žmigavcem). Iz desne trake kružnog toka izlazite u prvu, a iz unutrašnje u lijevu. Pri tome, opet, treba na vrijeme (poslije prolaska pored prvog izlaza), uključiti "žmigavac" kako bi vas ostali vozači, u slučaju da idete unutrašnjom trakom, pustili da izađete iz kružnog toka.
- hellhammer
#10909 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
adac je tata mata za evropusupercali wrote:Pa napravili isti kao sto su i ovaj tvojhellhammer wrote:ko danas ne moze napraviti video na youtube?supercali wrote:Imate video gore pa pogledajte
Alberta motor association
-
Seawolf
#10910 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dakle, iz dosadašnje priče i animacija smo naučili slijedeće: u Kanadi, Švedskoj i Nizozemskoj se daje lijevi žmigavac.
U Bosni i Hercegovini (osim Respa), Hrvatskoj i Njemačkoj se ne daje lijevi žmigavac. Koliko ja znam, niti u Francuskoj se ne daje lijevi žmigavac, barem sam ja tako vozio, a nisam vidio niti da ga neko drugi daje.
U Bosni i Hercegovini (osim Respa), Hrvatskoj i Njemačkoj se ne daje lijevi žmigavac. Koliko ja znam, niti u Francuskoj se ne daje lijevi žmigavac, barem sam ja tako vozio, a nisam vidio niti da ga neko drugi daje.
- Filter
#10911 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ringe ringe raja

- beni-bu-man
#10912 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
pa normalno. samo treba logicno skontati cemu sluzi zmigavacSeawolf wrote:Dakle, iz dosadašnje priče i animacija smo naučili slijedeće: u Kanadi, Švedskoj i Nizozemskoj se daje lijevi žmigavac.
- basicm
#10913 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tako jeSeawolf wrote:Dakle, iz dosadašnje priče i animacija smo naučili slijedeće: u Kanadi, Švedskoj i Nizozemskoj se daje lijevi žmigavac.
- supercali
#10914 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Seawolf wrote:Dakle, iz dosadašnje priče i animacija smo naučili slijedeće: u Kanadi, Švedskoj i Nizozemskoj se daje lijevi žmigavac.
A imas i video ispod toga black je autor postaPrvo pravilo kružnog toka koje je na snazi u BiH, glasi da prednost ima vozilo koje je već unutar toka i da onaj ko želi ući u njega, treba pričekati i uključiti se bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima. Pri tome ne mora uključivati žmigavac, jer je jasno da ide udesno. Ovo pravilo važi u svakom slučaju, osim kada signalizacija govori drugačije, jer tada na snazi može biti pravilo desne strane (onda prednost ima onaj ko ulazi u kružni tok). Zato je potrebno na vrijeme uočiti znakove (kod nas ih, srećom, ima).
U kružnom toku sa dvije trake, kakvi su uglavnom kod nas, potrebno je izabrati pravilnu putanju. Ako želite izaći na prvom izlazu, uključite se u prvu desnu traku i odmah uključite pokazivač smjera da ostali učesnici saobraćaja znaju da ćete se odmah i isključiti. Ako idete na drugi izlaz, možete voziti objema trakama - ulazite iz desne u desnu (ili vanjsku) ili iz lijeve u lijevu (unutrašnju, i to s lijevim žmigavcem). Iz desne trake kružnog toka izlazite u prvu, a iz unutrašnje u lijevu. Pri tome, opet, treba na vrijeme (poslije prolaska pored prvog izlaza), uključiti "žmigavac" kako bi vas ostali vozači, u slučaju da idete unutrašnjom trakom, pustili da izađete iz kružnog toka.
- sparky
#10915 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Danas ja stao da pustim čovjeka od jedno 75 godina da pređe na pješačkom, kod robota u Hrasnom, a debil u zelenom golfu 4, priča na telefon i proleti pored mene. To još i nije najgore. Iza mene taksista u sivoj petici mi još svira što sam stao. Onda je osjetio čari vožnje 3km/h.
Situacija broj dva. Uz Bistrik, kod prolaza za Franjevačku čovjek se uključuje sa parkinga i ja naravno stao jer ne mogu proći, a ovi što idu niz Bistrik ne pomisljaju da lika puste. Dolazi crni cl prvo blica, svira i onda pođe da me obiđe ali taj se već uključio u svoju traku. Krenem i ja pa papak ostane ni tamo ni vamo. Onda vrhunac idiotizma. Stiže me i prestiže kod škole i odmah skreće desno. Sve one šahtove je potrefio.
Ovi na pješačkom su me iznervirali, a ovaj letač me je nasmijao.
Situacija broj dva. Uz Bistrik, kod prolaza za Franjevačku čovjek se uključuje sa parkinga i ja naravno stao jer ne mogu proći, a ovi što idu niz Bistrik ne pomisljaju da lika puste. Dolazi crni cl prvo blica, svira i onda pođe da me obiđe ali taj se već uključio u svoju traku. Krenem i ja pa papak ostane ni tamo ni vamo. Onda vrhunac idiotizma. Stiže me i prestiže kod škole i odmah skreće desno. Sve one šahtove je potrefio.
Ovi na pješačkom su me iznervirali, a ovaj letač me je nasmijao.
-
Throttle
#10916 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Seawolf wrote:Dakle, iz dosadašnje priče i animacija smo naučili slijedeće: u Kanadi, Švedskoj i Nizozemskoj se daje lijevi žmigavac.
-
zdruzdjo
#10917 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa morao je covjek da ti pokaze svog boga.sparky wrote:.........a ovaj letač me je nasmijao.
Ti ces njega izraditi kad zeli da ispadne bilmez.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#10918 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Danas u 12:00 sam krenuo prema SG, guzva je od SCC i onda dodjes nema parking mjesta nigdje, ni kod pozorista, ni kod ekonomije, ni prije BBI, tek u BBI se parkiras i onda hajde pjesice nazad, jer se nema gdje parkirati....danas je neka kataklizma, sta li....onda se poslije vratis u BBI i kreten u bijelom Audiju nece da plati parking i onaj se nateze na rampi s njim, kolona se uhvatila....na kraju ga je pustio
I onda opet guzva i strogih 40 u povratku....onaj koga ovo ne nervira, a ogranicen je vremenski, ne znam....cca 2 sata sam ostavio da odem s Otoke, obavim nesto zasta je trebalo 15 min i vratim se...
I onda opet guzva i strogih 40 u povratku....onaj koga ovo ne nervira, a ogranicen je vremenski, ne znam....cca 2 sata sam ostavio da odem s Otoke, obavim nesto zasta je trebalo 15 min i vratim se...
- skafiskafsnjak
#10919 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da se prisjetim familije kamiondzijama koji idu 40kmh , a nece da stanu na jedno od brojnih prosirenja.
Nakupe djubrad kolonu po 30 auta, a nece da stanu
Nakupe djubrad kolonu po 30 auta, a nece da stanu
- seoBIH
#10920 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jbga, bez dobrog gradskog prevoza, situacija ce biti sve gora.
- Logovan
#10921 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Čuj pustio ga.Tomahawk11 wrote:Danas u 12:00 sam krenuo prema SG, guzva je od SCC i onda dodjes nema parking mjesta nigdje, ni kod pozorista, ni kod ekonomije, ni prije BBI, tek u BBI se parkiras i onda hajde pjesice nazad, jer se nema gdje parkirati....danas je neka kataklizma, sta li....onda se poslije vratis u BBI i kreten u bijelom Audiju nece da plati parking i onaj se nateze na rampi s njim, kolona se uhvatila....na kraju ga je pustio![]()
Odoh i ja danas, sutra otići i natezati se sa tim na rampi, pustit će me vjerovatno, uporan sam momak.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#10922 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Isto mi je palo na pamet da dodjem i pravim se budala, ali nisam imao vremena.Logovan wrote:Čuj pustio ga.Tomahawk11 wrote:Danas u 12:00 sam krenuo prema SG, guzva je od SCC i onda dodjes nema parking mjesta nigdje, ni kod pozorista, ni kod ekonomije, ni prije BBI, tek u BBI se parkiras i onda hajde pjesice nazad, jer se nema gdje parkirati....danas je neka kataklizma, sta li....onda se poslije vratis u BBI i kreten u bijelom Audiju nece da plati parking i onaj se nateze na rampi s njim, kolona se uhvatila....na kraju ga je pustio![]()
Odoh i ja danas, sutra otići i natezati se sa tim na rampi, pustit će me vjerovatno, uporan sam momak.
Al dobro, kontam i njega, vidi kolona se uhvatila, sta da radi?!
- beni-bu-man
#10923 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
i ja kontam sto je ulazio u garazu koja se naplacuje pa se zali nestoLogovan wrote:Čuj pustio ga.Tomahawk11 wrote:Danas u 12:00 sam krenuo prema SG, guzva je od SCC i onda dodjes nema parking mjesta nigdje, ni kod pozorista, ni kod ekonomije, ni prije BBI, tek u BBI se parkiras i onda hajde pjesice nazad, jer se nema gdje parkirati....danas je neka kataklizma, sta li....onda se poslije vratis u BBI i kreten u bijelom Audiju nece da plati parking i onaj se nateze na rampi s njim, kolona se uhvatila....na kraju ga je pustio![]()
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#10924 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Spas traziti u gradskom prevozu, pogotovo tramvajskom. Vise puta sam obavio brze neke stvari u gradu, nego kad sam isao svojim autom. Trazenje parkinga je postalo ravno trazenju zlata, brzina protoka saobracaja kroz centar je uzasna. Znao sam od skenderije do ul. Kemal - begove, po pola sata voziti, uzas zivi.Tomahawk11 wrote:Danas u 12:00 sam krenuo prema SG, guzva je od SCC i onda dodjes nema parking mjesta nigdje, ni kod pozorista, ni kod ekonomije, ni prije BBI, tek u BBI se parkiras i onda hajde pjesice nazad, jer se nema gdje parkirati....danas je neka kataklizma, sta li....onda se poslije vratis u BBI i kreten u bijelom Audiju nece da plati parking i onaj se nateze na rampi s njim, kolona se uhvatila....na kraju ga je pustio![]()
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#10925 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
pa majmun vozi bijelog audijabeni-bu-man wrote: i ja kontam sto je ulazio u garazu koja se naplacuje pa se zali nesto
sto bi on placao
sigurno je nasao neki razlog
onaj odmahuje rukama
i na kraju ode u onu kabinu
i dize rampu