konektovan wrote:
E to je puno stvarno, ispade da je raketa.![]()
Pogledaj jos kod nekih prodavaca, velika je ponuda, mozda naletis i na dobar zamjenski.
Ma jasta je, ma uzecu hutchinson ovaj u euromotorio, 100km
Moderators: _BataZiv_0809, anex
konektovan wrote:
E to je puno stvarno, ispade da je raketa.![]()
Pogledaj jos kod nekih prodavaca, velika je ponuda, mozda naletis i na dobar zamjenski.
Sta si konto stavljat kao damping? Neki band? Poslusaj me pa preko dampinga (nebitno kojega) kad vec radis izolaciju stavi armaflex. Razlika nebo i zemlja...Muuky wrote:Ima li neko iskustva sa skidanje neba u autu ,tj. moram skinuti nebo i šta već ima ispod da dođem do lima i da postavim damping materijal ?
Mislim da jeste tvrdo , jer kad dodirnem tvrdo je.. Sad ne znam jel ima nešto ispod njegatempuser wrote:Ako je tvrdo nebo ne bi trebao biti nikakav problem, odvrnes sve stitnike za sunce, rukohvate, unutrasnja osvjetljenja i sve ostalo sa neba, svuces kedere do pola vrata, skines bocne oplate sa A, B i C nosaca i to je to. Problem ga je malo izvuci vani zbog dimenzija pogotovo ako nije karavan ili hatchback, ali u svakom slucaju obori naslone sjedala da imas prostora za manevrisanje.Muuky wrote:Ima li neko iskustva sa skidanje neba u autu ,tj. moram skinuti nebo i šta već ima ispod da dođem do lima i da postavim damping materijal ?
Kad skines vidjeces na sredini tvornicki damping protiv vibracija i uvijanja velike povrsine krova.
Uzeo sam ovaj armaflex al 1cm debljina tj. uzeo sam još 2m x 1 m za krov tj. neboRugafet wrote:Sta si konto stavljat kao damping? Neki band? Poslusaj me pa preko dampinga (nebitno kojega) kad vec radis izolaciju stavi armaflex. Razlika nebo i zemlja...Muuky wrote:Ima li neko iskustva sa skidanje neba u autu ,tj. moram skinuti nebo i šta već ima ispod da dođem do lima i da postavim damping materijal ?
Nema, sve zajedno jedno pola sata ako si stela.Muuky wrote:Mislim da jeste tvrdo , jer kad dodirnem tvrdo je.. Sad ne znam jel ima nešto ispod njegatempuser wrote:Ako je tvrdo nebo ne bi trebao biti nikakav problem, odvrnes sve stitnike za sunce, rukohvate, unutrasnja osvjetljenja i sve ostalo sa neba, svuces kedere do pola vrata, skines bocne oplate sa A, B i C nosaca i to je to. Problem ga je malo izvuci vani zbog dimenzija pogotovo ako nije karavan ili hatchback, ali u svakom slucaju obori naslone sjedala da imas prostora za manevrisanje.Muuky wrote:Ima li neko iskustva sa skidanje neba u autu ,tj. moram skinuti nebo i šta već ima ispod da dođem do lima i da postavim damping materijal ?
Kad skines vidjeces na sredini tvornicki damping protiv vibracija i uvijanja velike povrsine krova.
Značii ima posla popriličnoo
Pitao sam zbog toga rekoh da nije nebo nečim ljepljeno pa zato
Riječ je o Clio RS
bitanga_sa_otesa wrote:on se mijenja samo kad zakuje ,pa pukne kais i upadne pod zupcasti i posavija ventile,ako ti se to nije desilo ne trebas ga mijenjati.
Pozdrav, halali na malo kasnom odgovoru, evo neki update na situaciju...dgL_ wrote: Nestaje li ti antifriza?
Kako mislis izbacuje vodu? Pojasni kada, kako...
Imas li kljucanje vode odn. Antifriza (kao da kuha voda)
Koliko su tvrda crijeva? Kad ih stisnes rukom mozes li ih imalo stisnut ili su ko kamen?
Ulje u antifrizu/antifriz u ulju?
Pušta negdje, ne mora to biti na crijevima samo, bude masno obično...razgledaj malo i pumpu i letvu.Romeo 80 wrote:Sta moze biti uzrok gubljenja servo ulja u sistemu? Pored ocigledne mogucnosti da na nekom crijevu pusta, moze li biti uzrok u servo pumpi ili letvi volana?!
Pregledaj ti sva crijeva, meni je jedna selna tako malo popustila, i antifriz je nestajao, doduse pomalo dok nisam provalio sta je u pitanju.jahac96 wrote:Pozdrav, halali na malo kasnom odgovoru, evo neki update na situaciju...dgL_ wrote: Nestaje li ti antifriza?
Koliko su tvrda crijeva? Kad ih stisnes rukom mozes li ih imalo stisnut ili su ko kamen?
Ulja u antifrizu nema, antifriza u ulju isto nema ( nema onog biijelog ispod cepa ulja)
Punio sam antifriz do vrha i ukljucivao auto jer sam pronasao da ako izbacuje mjehurice otisao dihtung, uglavnom nema mjehurica normalno je.
Crijeva se mogu stisnuti nisu ko kamen ali nisam nigdje daleko previse isao jer me strah zbog ovog svega.
Antifriz i dalje gubi curi negdje.
Takodjer temp je uvijek 90 ne prelazi nikad
Eh ovako nesto sto sam uvidio maloprije jeste da mi je boca unutra sva struhla bukvalno se komadici plastike lome i mrve (boca imao kao 2 neka zida izgleda kao boca u boci nije recimo kao na ostalim autima gledao sam i to skroz su drugacije)
Takodjer mi fali konektor koji se spaja na bocu pokusao sam ga naci ali nema ga nigdje. Sada cu prvo da kupim bocu i da zamjenim pa cemo vidjeti dalje
Da se ispravim i editujem antifriz curi na boci negdje 100% mozda na ventilu jer nabija pritisak to ne znam, sutra kupujem bocu pa cemo vidjetikonektovan wrote:Pregledaj ti sva crijeva, meni je jedna selna tako malo popustila, i antifriz je nestajao, doduse pomalo dok nisam provalio sta je u pitanju.jahac96 wrote:Pozdrav, halali na malo kasnom odgovoru, evo neki update na situaciju...dgL_ wrote: Nestaje li ti antifriza?
Ulja u antifrizu nema, antifriza u ulju isto nema ( nema onog biijelog ispod cepa ulja)
Punio sam antifriz do vrha i ukljucivao auto jer sam pronasao da ako izbacuje mjehurice otisao dihtung, uglavnom nema mjehurica normalno je.
Crijeva se mogu stisnuti nisu ko kamen ali nisam nigdje daleko previse isao jer me strah zbog ovog svega.
Eh ovako nesto sto sam uvidio maloprije jeste da mi je boca unutra sva struhla bukvalno se komadici plastike lome i mrve (boca imao kao 2 neka zida izgleda kao boca u boci nije recimo kao na ostalim autima gledao sam i to skroz su drugacije)
Takodjer mi fali konektor koji se spaja na bocu pokusao sam ga naci ali nema ga nigdje. Sada cu prvo da kupim bocu i da zamjenim pa cemo vidjeti dalje
Zamjeni usput i cep od bocd, zna i on da pravi probleme jer on usustini regulise pritisak u sistemu kroz ventil mali na njemu... Zna da zeza...jahac96 wrote:Pozdrav, halali na malo kasnom odgovoru, evo neki update na situaciju...dgL_ wrote: Nestaje li ti antifriza?
Kupit cu bocu i cep zajedno, Auto sam kupio nedavno prije mjesec dana, kada je kupljen antifriz bio ispod minimuma i nije ima konektor prikljucen na bocu (jbga nisam gledao zeznuo se)dgL_ wrote:Zamjeni usput i cep od bocd, zna i on da pravi probleme jer on usustini regulise pritisak u sistemu kroz ventil mali na njemu... Zna da zeza...
Ja nebi rekao da imas problem sa dihtungom... Barem ga nebi trcao raditi odma... Prati stanje neko izvjesno vrijeeme.. Nisi naveo koliko ti potrosi antifriza na recimo 1000 km? Ili na 500?
ko kaze da nema hidropodizaceliaar wrote:Imam jedno pitanjce za ovdje ko se razumije.
Trenutno u autu (2.0 HDi motor) imam nasuto 5w40 ulje.
Kad je auto hladno, dosta grublji zvuk ima dok se ne ugrije auto.
Da l' je moguće, pošto taj motor nema hidropodizače, da mu je to ulje po hladnom vremenu pregusto...
Kod mene tolko skace da msm da ce probit haubuamar1994 wrote:ko kaze da nema hidropodizaceliaar wrote:Imam jedno pitanjce za ovdje ko se razumije.
Trenutno u autu (2.0 HDi motor) imam nasuto 5w40 ulje.
Kad je auto hladno, dosta grublji zvuk ima dok se ne ugrije auto.
Da l' je moguće, pošto taj motor nema hidropodizače, da mu je to ulje po hladnom vremenu pregusto...![]()
savki hdi radi grublje kad je hladan , pa tako i moj 1.6 hdi sa 5w30 uljem![]()
ne obracaj paznju i vozaj
inace hdi trpi i 10w40
Promjeni bocu i cep, ozraci sistem fino dospi antifriz na max (nemoj sipati iznad max jer moras ostaviti u boci lufta, nije proizvodjac reda radi stavio max i min na boci...)jahac96 wrote:Kupit cu bocu i cep zajedno, Auto sam kupio nedavno prije mjesec dana, kada je kupljen antifriz bio ispod minimuma i nije ima konektor prikljucen na bocu (jbga nisam gledao zeznuo se)dgL_ wrote:Zamjeni usput i cep od bocd, zna i on da pravi probleme jer on usustini regulise pritisak u sistemu kroz ventil mali na njemu... Zna da zeza...
Ja nebi rekao da imas problem sa dihtungom... Barem ga nebi trcao raditi odma... Prati stanje neko izvjesno vrijeeme.. Nisi naveo koliko ti potrosi antifriza na recimo 1000 km? Ili na 500?
Tako da je tesko da ti tacno kazem koliko trosi antifriza, vozao sam se 15ak dana i nakon toga skontao da je antifriz sa sredine boce presao na ispod minimuma a ne vozim ja nesto puno sada, dnevno u prosjeku 15ak km maximalno, ali eto hajmo reci da je za 200km antifriz sa sredine boce presao na ispod minimuma.
Primjetio sam da ako naspem preko maximuma antifriza da ga na taj nacin bukvalno za dan dva nestane do pola boce, znaci sto ima vise brze ga nestaje.
Takodjer siguran sam da curi negdje na boci i ima sve trag kuda odlazi, a kada vozim malo i nakon toga otvorim haubu mogu primjetiti da je boca mokra okolo od antifriza i po koju kap ispod nje. Mene najvise brinu crijeva koja postaju tvrda nakon krace voznje, ukoliko promjena boce to ne promijeni vozim auto u neki servis da testiraju da li je dihtung da ne bacam pare bezveze na popravku
Da pokusam da ti uporedim, ta 2 crijeva su mekana dok je auto ugaseno kao recimo bilo koje gumeno crijevo uglavnom kada pritisnem prstima mogu ih stisnuti da se unutra dodiruju tj da se zatvore. Nadam se da me shvatas na sta mislim, eh sada ja obiđem krug recimo nekih 5-6km otvorim haubu ta 2 ista crijeva su sada kao napuhana guma na biciklu kada pritisnem jako ona se malo udube ali nema sanse da uradim ono sto mogu uraditi kada je auto bilo "hladno".dgL_ wrote: Ne znam kako tvrdis da su tvrda crijeva ako ih rukom mozes stisnuti... Jesil imo prilike vidjet kakva su crijeva od vode na autu koje nabija kompresiju iz cilindara? Budu tvrda skoro kao da su od plastike... Ako ih mozes stisnuti sa dva prsta to bi trebalo biti normalno...
jahac96 wrote:Da pokusam da ti uporedim, ta 2 crijeva su mekana dok je auto ugaseno kao recimo bilo koje gumeno crijevo uglavnom kada pritisnem prstima mogu ih stisnuti da se unutra dodiruju tj da se zatvore. Nadam se da me shvatas na sta mislim, eh sada ja obiđem krug recimo nekih 5-6km otvorim haubu ta 2 ista crijeva su sada kao napuhana guma na biciklu kada pritisnem jako ona se malo udube ali nema sanse da uradim ono sto mogu uraditi kada je auto bilo "hladno".dgL_ wrote: Ne znam kako tvrdis da su tvrda crijeva ako ih rukom mozes stisnuti... Jesil imo prilike vidjet kakva su crijeva od vode na autu koje nabija kompresiju iz cilindara? Budu tvrda skoro kao da su od plastike... Ako ih mozes stisnuti sa dva prsta to bi trebalo biti normalno...
Eh sada odvrnem malo cep na boci, pritisak popusti i ta 2 crijeva se opet mogu stisnuti kao na pocetku