Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
skafiskafsnjak

#10901 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

konektovan wrote:
E to je puno stvarno, ispade da je raketa. :D
Pogledaj jos kod nekih prodavaca, velika je ponuda, mozda naletis i na dobar zamjenski.

Ma jasta je, ma uzecu hutchinson ovaj u euromotorio, 100km
Rugafet

#10902 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Rugafet »

Muuky wrote:Ima li neko iskustva sa skidanje neba u autu ,tj. moram skinuti nebo i šta već ima ispod da dođem do lima i da postavim damping materijal ?
Sta si konto stavljat kao damping? Neki band? Poslusaj me pa preko dampinga (nebitno kojega) kad vec radis izolaciju stavi armaflex. Razlika nebo i zemlja...
Muuky

#10903 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Muuky »

tempuser wrote:
Muuky wrote:Ima li neko iskustva sa skidanje neba u autu ,tj. moram skinuti nebo i šta već ima ispod da dođem do lima i da postavim damping materijal ?
Ako je tvrdo nebo ne bi trebao biti nikakav problem, odvrnes sve stitnike za sunce, rukohvate, unutrasnja osvjetljenja i sve ostalo sa neba, svuces kedere do pola vrata, skines bocne oplate sa A, B i C nosaca i to je to. Problem ga je malo izvuci vani zbog dimenzija pogotovo ako nije karavan ili hatchback, ali u svakom slucaju obori naslone sjedala da imas prostora za manevrisanje.
Kad skines vidjeces na sredini tvornicki damping protiv vibracija i uvijanja velike povrsine krova.
Mislim da jeste tvrdo , jer kad dodirnem tvrdo je.. Sad ne znam jel ima nešto ispod njega
Značii ima posla popriličnoo
Pitao sam zbog toga rekoh da nije nebo nečim ljepljeno pa zato
Riječ je o Clio RS
Muuky

#10904 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Muuky »

Rugafet wrote:
Sta si konto stavljat kao damping? Neki band? Poslusaj me pa preko dampinga (nebitno kojega) kad vec radis izolaciju stavi armaflex. Razlika nebo i zemlja...
Uzeo sam ovaj armaflex al 1cm debljina tj. uzeo sam još 2m x 1 m za krov tj. nebo
Gepek i stranice u gepeku su dampirane sa dvije vrste , prva je tvrda izolacija i ona se grije sa industriskim fenom i potom stavljaš a pre toga ugriješ i lim , posle tog stavljen armaflex 1cm
Urađena je i zadnja klupa sa armaflex 1cm
tempuser

#10905 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

Muuky wrote:
tempuser wrote:
Ako je tvrdo nebo ne bi trebao biti nikakav problem, odvrnes sve stitnike za sunce, rukohvate, unutrasnja osvjetljenja i sve ostalo sa neba, svuces kedere do pola vrata, skines bocne oplate sa A, B i C nosaca i to je to. Problem ga je malo izvuci vani zbog dimenzija pogotovo ako nije karavan ili hatchback, ali u svakom slucaju obori naslone sjedala da imas prostora za manevrisanje.
Kad skines vidjeces na sredini tvornicki damping protiv vibracija i uvijanja velike povrsine krova.
Mislim da jeste tvrdo , jer kad dodirnem tvrdo je.. Sad ne znam jel ima nešto ispod njega
Značii ima posla popriličnoo
Pitao sam zbog toga rekoh da nije nebo nečim ljepljeno pa zato
Riječ je o Clio RS
Nema, sve zajedno jedno pola sata ako si stela.
Posmatrac_007

#10906 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Posmatrac_007 »

Podrav,
Imam pitanje da li se na Golfu 1.9TDI 81KW prilikom zamjene zupčastog remena mijenja i španer mikroremena?
Ovaj španer na autu je posljednjih 170.000 ako ne i duže pa me zanima da li se preporučuje zamjena pošto košta oko 170KM što nije malo :)
Unaprijed hvala na odgovorima! :)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#10907 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

on se mijenja samo kad zakuje ,pa pukne kais i upadne pod zupcasti i posavija ventile,ako ti se to nije desilo ne trebas ga mijenjati.
skafiskafsnjak

#10908 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

bitanga_sa_otesa wrote:on se mijenja samo kad zakuje ,pa pukne kais i upadne pod zupcasti i posavija ventile,ako ti se to nije desilo ne trebas ga mijenjati.

Ipak je 170km :o
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#10909 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

pa nije milja i 700 jebemti :run:
amar1994

#10910 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

:lol: :lol:
skafiskafsnjak

#10911 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

17 x 10km pfff

Ja i ne znam koliko je kostao kad sam radio :lol:
jahac96

#10912 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by jahac96 »

dgL_ wrote: Nestaje li ti antifriza?
Kako mislis izbacuje vodu? Pojasni kada, kako...
Imas li kljucanje vode odn. Antifriza (kao da kuha voda)
Koliko su tvrda crijeva? Kad ih stisnes rukom mozes li ih imalo stisnut ili su ko kamen?
Ulje u antifrizu/antifriz u ulju?
Pozdrav, halali na malo kasnom odgovoru, evo neki update na situaciju...
Ulja u antifrizu nema, antifriza u ulju isto nema ( nema onog biijelog ispod cepa ulja)
Punio sam antifriz do vrha i ukljucivao auto jer sam pronasao da ako izbacuje mjehurice otisao dihtung, uglavnom nema mjehurica normalno je.
Crijeva se mogu stisnuti nisu ko kamen ali nisam nigdje daleko previse isao jer me strah zbog ovog svega.
Antifriz i dalje gubi curi negdje.
Takodjer temp je uvijek 90 ne prelazi nikad
Eh ovako nesto sto sam uvidio maloprije jeste da mi je boca unutra sva struhla bukvalno se komadici plastike lome i mrve (boca imao kao 2 neka zida izgleda kao boca u boci nije recimo kao na ostalim autima gledao sam i to skroz su drugacije)
Takodjer mi fali konektor koji se spaja na bocu pokusao sam ga naci ali nema ga nigdje. Sada cu prvo da kupim bocu i da zamjenim pa cemo vidjeti dalje
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#10913 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Romeo 80 »

Sta moze biti uzrok gubljenja servo ulja u sistemu? Pored ocigledne mogucnosti da na nekom crijevu pusta, moze li biti uzrok u servo pumpi ili letvi volana?!
530i

#10914 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Romeo 80 wrote:Sta moze biti uzrok gubljenja servo ulja u sistemu? Pored ocigledne mogucnosti da na nekom crijevu pusta, moze li biti uzrok u servo pumpi ili letvi volana?!
Pušta negdje, ne mora to biti na crijevima samo, bude masno obično...razgledaj malo i pumpu i letvu.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#10915 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

jahac96 wrote:
Koliko su tvrda crijeva? Kad ih stisnes rukom mozes li ih imalo stisnut ili su ko kamen?
Ulja u antifrizu nema, antifriza u ulju isto nema ( nema onog biijelog ispod cepa ulja)
Punio sam antifriz do vrha i ukljucivao auto jer sam pronasao da ako izbacuje mjehurice otisao dihtung, uglavnom nema mjehurica normalno je.
Crijeva se mogu stisnuti nisu ko kamen ali nisam nigdje daleko previse isao jer me strah zbog ovog svega.
Eh ovako nesto sto sam uvidio maloprije jeste da mi je boca unutra sva struhla bukvalno se komadici plastike lome i mrve (boca imao kao 2 neka zida izgleda kao boca u boci nije recimo kao na ostalim autima gledao sam i to skroz su drugacije)
Takodjer mi fali konektor koji se spaja na bocu pokusao sam ga naci ali nema ga nigdje. Sada cu prvo da kupim bocu i da zamjenim pa cemo vidjeti dalje
Pregledaj ti sva crijeva, meni je jedna selna tako malo popustila, i antifriz je nestajao, doduse pomalo dok nisam provalio sta je u pitanju.
jahac96

#10916 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by jahac96 »

konektovan wrote:
jahac96 wrote:
Pregledaj ti sva crijeva, meni je jedna selna tako malo popustila, i antifriz je nestajao, doduse pomalo dok nisam provalio sta je u pitanju.
Da se ispravim i editujem antifriz curi na boci negdje 100% mozda na ventilu jer nabija pritisak to ne znam, sutra kupujem bocu pa cemo vidjeti
dgL_

#10917 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

jahac96 wrote:
Zamjeni usput i cep od bocd, zna i on da pravi probleme jer on usustini regulise pritisak u sistemu kroz ventil mali na njemu... Zna da zeza...

Ja nebi rekao da imas problem sa dihtungom... Barem ga nebi trcao raditi odma... Prati stanje neko izvjesno vrijeeme.. Nisi naveo koliko ti potrosi antifriza na recimo 1000 km? Ili na 500?
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#10918 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by liaar »

Imam jedno pitanjce za ovdje ko se razumije.

Trenutno u autu (2.0 HDi motor) imam nasuto 5w40 ulje.
Kad je auto hladno, dosta grublji zvuk ima dok se ne ugrije auto.

Da l' je moguće, pošto taj motor nema hidropodizače, da mu je to ulje po hladnom vremenu pregusto...
jahac96

#10919 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by jahac96 »

dgL_ wrote:Zamjeni usput i cep od bocd, zna i on da pravi probleme jer on usustini regulise pritisak u sistemu kroz ventil mali na njemu... Zna da zeza...

Ja nebi rekao da imas problem sa dihtungom... Barem ga nebi trcao raditi odma... Prati stanje neko izvjesno vrijeeme.. Nisi naveo koliko ti potrosi antifriza na recimo 1000 km? Ili na 500?
Kupit cu bocu i cep zajedno, Auto sam kupio nedavno prije mjesec dana, kada je kupljen antifriz bio ispod minimuma i nije ima konektor prikljucen na bocu (jbga nisam gledao zeznuo se)
Tako da je tesko da ti tacno kazem koliko trosi antifriza, vozao sam se 15ak dana i nakon toga skontao da je antifriz sa sredine boce presao na ispod minimuma a ne vozim ja nesto puno sada, dnevno u prosjeku 15ak km maximalno, ali eto hajmo reci da je za 200km antifriz sa sredine boce presao na ispod minimuma.
Primjetio sam da ako naspem preko maximuma antifriza da ga na taj nacin bukvalno za dan dva nestane do pola boce, znaci sto ima vise brze ga nestaje.
Takodjer siguran sam da curi negdje na boci i ima sve trag kuda odlazi, a kada vozim malo i nakon toga otvorim haubu mogu primjetiti da je boca mokra okolo od antifriza i po koju kap ispod nje. Mene najvise brinu crijeva koja postaju tvrda nakon krace voznje, ukoliko promjena boce to ne promijeni vozim auto u neki servis da testiraju da li je dihtung da ne bacam pare bezveze na popravku
amar1994

#10920 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

liaar wrote:Imam jedno pitanjce za ovdje ko se razumije.

Da l' je moguće, pošto taj motor nema hidropodizače, da mu je to ulje po hladnom vremenu pregusto...
ko kaze da nema hidropodizace :D

savki hdi radi grublje kad je hladan , pa tako i moj 1.6 hdi sa 5w30 uljem :thumbup:

ne obracaj paznju i vozaj 8-)

inace hdi trpi i 10w40 :-)
adodbr

#10921 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by adodbr »

amar1994 wrote:
liaar wrote:Imam jedno pitanjce za ovdje ko se razumije.

ko kaze da nema hidropodizace :D

savki hdi radi grublje kad je hladan , pa tako i moj 1.6 hdi sa 5w30 uljem :thumbup:

ne obracaj paznju i vozaj 8-)

inace hdi trpi i 10w40 :-)
Kod mene tolko skace da msm da ce probit haubu
dgL_

#10922 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

jahac96 wrote:
dgL_ wrote:Zamjeni usput i cep od bocd, zna i on da pravi probleme jer on usustini regulise pritisak u sistemu kroz ventil mali na njemu... Zna da zeza...

Kupit cu bocu i cep zajedno, Auto sam kupio nedavno prije mjesec dana, kada je kupljen antifriz bio ispod minimuma i nije ima konektor prikljucen na bocu (jbga nisam gledao zeznuo se)
Tako da je tesko da ti tacno kazem koliko trosi antifriza, vozao sam se 15ak dana i nakon toga skontao da je antifriz sa sredine boce presao na ispod minimuma a ne vozim ja nesto puno sada, dnevno u prosjeku 15ak km maximalno, ali eto hajmo reci da je za 200km antifriz sa sredine boce presao na ispod minimuma.
Primjetio sam da ako naspem preko maximuma antifriza da ga na taj nacin bukvalno za dan dva nestane do pola boce, znaci sto ima vise brze ga nestaje.
Takodjer siguran sam da curi negdje na boci i ima sve trag kuda odlazi, a kada vozim malo i nakon toga otvorim haubu mogu primjetiti da je boca mokra okolo od antifriza i po koju kap ispod nje. Mene najvise brinu crijeva koja postaju tvrda nakon krace voznje, ukoliko promjena boce to ne promijeni vozim auto u neki servis da testiraju da li je dihtung da ne bacam pare bezveze na popravku
Promjeni bocu i cep, ozraci sistem fino dospi antifriz na max (nemoj sipati iznad max jer moras ostaviti u boci lufta, nije proizvodjac reda radi stavio max i min na boci...)

Ne znam kako tvrdis da su tvrda crijeva ako ih rukom mozes stisnuti... Jesil imo prilike vidjet kakva su crijeva od vode na autu koje nabija kompresiju iz cilindara? Budu tvrda skoro kao da su od plastike... Ako ih mozes stisnuti sa dva prsta to bi trebalo biti normalno...
jahac96

#10923 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by jahac96 »

dgL_ wrote: Ne znam kako tvrdis da su tvrda crijeva ako ih rukom mozes stisnuti... Jesil imo prilike vidjet kakva su crijeva od vode na autu koje nabija kompresiju iz cilindara? Budu tvrda skoro kao da su od plastike... Ako ih mozes stisnuti sa dva prsta to bi trebalo biti normalno...
Da pokusam da ti uporedim, ta 2 crijeva su mekana dok je auto ugaseno kao recimo bilo koje gumeno crijevo uglavnom kada pritisnem prstima mogu ih stisnuti da se unutra dodiruju tj da se zatvore. Nadam se da me shvatas na sta mislim, eh sada ja obiđem krug recimo nekih 5-6km otvorim haubu ta 2 ista crijeva su sada kao napuhana guma na biciklu kada pritisnem jako ona se malo udube ali nema sanse da uradim ono sto mogu uraditi kada je auto bilo "hladno".
Eh sada odvrnem malo cep na boci, pritisak popusti i ta 2 crijeva se opet mogu stisnuti kao na pocetku
dgL_

#10924 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

jahac96 wrote:
dgL_ wrote: Ne znam kako tvrdis da su tvrda crijeva ako ih rukom mozes stisnuti... Jesil imo prilike vidjet kakva su crijeva od vode na autu koje nabija kompresiju iz cilindara? Budu tvrda skoro kao da su od plastike... Ako ih mozes stisnuti sa dva prsta to bi trebalo biti normalno...
Da pokusam da ti uporedim, ta 2 crijeva su mekana dok je auto ugaseno kao recimo bilo koje gumeno crijevo uglavnom kada pritisnem prstima mogu ih stisnuti da se unutra dodiruju tj da se zatvore. Nadam se da me shvatas na sta mislim, eh sada ja obiđem krug recimo nekih 5-6km otvorim haubu ta 2 ista crijeva su sada kao napuhana guma na biciklu kada pritisnem jako ona se malo udube ali nema sanse da uradim ono sto mogu uraditi kada je auto bilo "hladno".
Eh sada odvrnem malo cep na boci, pritisak popusti i ta 2 crijeva se opet mogu stisnuti kao na pocetku

Zamjeni bocu i cep pa vidi kako ce se ponasati u smislu tog nestajanja antifriza... Ako tvrdis da ti curi na boci od antifriza... Nakon sto je zamjenis, a u slucaju da ti fakat nabija pritisak ogroman vrlo brzo ce ti sistem opet popustit na nekom crijevu, selni, hladnjaku ne daj Boze ili gdje otpor u datom trenutku bude najmanji...

Zamjeni to i prati dalje... Ovo gore sam napisao da obratis paznju nakon zamjene boce... Jer po pravilu ako je to sto ti mislis negdje mora izbaciti opet...
preludezalude

#10925 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Samo ti promjeni bocu pa onda testiraj. Vrlo moguce da ti je boca negdje napukla i da pusta pod pritiskom. Auto kada radi u sistemu hladjenja treba da bude neki odredjeni pritisak. U glavnom se to vrti oko 1 bar.
Post Reply