Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10901 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by _BataZiv_0809 »

ultima_palabra wrote: Pa nema pojma ni dječak, što ga ne sprečava da piše... tako da slobodno i ti udri :D
Nemam sta udarat, kad ne znam. A volio bih da znam. Pa bujrum, ako ti se da :)
dječak sa šibicama

#10902 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dječak sa šibicama »

Vijeću su predočeni brojni dokazi o naoružavanju Srba, ali su se i Hrvati i muslimani naoružavali. Sve zaraćene strane su se pripremale za neminovna neprijateljstva kako bi sačuvali teritorije, a ne da su to bile jednostrane akcije Srba.

Većina članova Vijeća nije mogla zaključiti izvan razumne sumnje da je Šešelj pozivao na etničko čišćenje BiH.

sve trcim
Banksy

#10903 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

Ne znam ništa o ratnom Travniku, ali postavljati Šešeljevu presudu kao argument u bilo kakvoj raspravi je zaista presmiješno kad je cijeli svijet od samog početka znao da ta optužnica nije dobro pripremljena, da je cijeli slučaj traljav, da će ga, u nedostatku dokaza, mrcvariti godinama, a da će mu bilo kakvu krivicu teško dokazati. To je školski primjer kako pravda i nije uvijek dostižna ako je pravosuđe traljavo i nemarno. Ne tvrdim ništa za Travnik, ali ovo zaista nije nikakav argument.
dječak sa šibicama

#10904 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Ma da, lose pripremljena optuznica, bla bla truc.

Isto kao i presuda Srbiji po pitanju agresije i odgovornosti za genocid. Ili presude Stanisicu i Frenkiju, bez obzira na najavljeno obnavljanje procesa.

Haski sud je politicki sud, i nista vise od toga. Uzimati presude tog suda selektivno onako kako se kome dopada, sprdacina obicna.

Ponavljam, to je sud koji je jednog Seselja oslobodio svake odgovornosti. Sapienti sat.
Banksy

#10905 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

dječak sa šibicama wrote:Ma da, lose pripremljena optuznica, bla bla truc.

Isto kao i presuda Srbiji po pitanju agresije i odgovornosti za genocid. Ili presude Stanisicu i Frenkiju, bez obzira na najavljeno obnavljanje procesa.

Haski sud je politicki sud, i nista vise od toga. Uzimati presude tog suda selektivno onako kako se kome dopada, sprdacina obicna.

Ponavljam, to je sud koji je jednog Seselja oslobodio svake odgovornosti. Sapienti sat.
Nije mi najjasnije šta pokušavaš reći. Da su presude haškog suda bezvrijedne i irelevantne?
dječak sa šibicama

#10906 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Mislim da je jasno sta zelim reci, politicki sud. Koji sudi vodjen politickim motivima.

Pustili su Milosevica da umre bez presude, oslobodili odgovornosti ljude koji su direktni krivci za rat, Seselj, Frenki, Stanisic pa to su vedete Miloseviceve politike.

Kod njih nisu samo presude smijesne, nego i optuznice. Uostalom, nije li Hartmanova napisala i rekla sve o tom i takvom sudu.

Pozivati se na haski sud je u najmanju ruku deplasirano.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#10907 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Chmoljo »

što opet nije razlog da se demantuju dokazi koji su se iznosili na tom sudu.
dječak sa šibicama

#10908 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Postoje i dokazi brojnih krivokletstava na tom sudu, o cemu bivsi djelatnici suda pisu i govore, ali koga briga... a to ionako nije tema.

Ja samo reagirah na notorne gluposti kako su ljudi iz obijesti otisli iz svojih kuca. To je takva glupost da ono... blesavo o tome i raspravljati.
plinas

#10909 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by plinas »

Apsolutno je haski sud politicki i njihove presude su nidje veze sto bi se reklo, a mislit da je neko iz cejfa i meraka napistio svoju kucu da bi ga sravili u kolektivni smjestaj pa u tudju kucu moze samo zlonamjerna osoba, eto nek se stavi u poziciju tih ljudi, nek skonta posto bi ostavio svoj stan, posao, auto, familiju itd i otisao s cekerom u nepoznato i neizvjesno, poserem se na taj sud u Hagu
Last edited by plinas on 05/10/2016 13:10, edited 1 time in total.
Banksy

#10910 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

dječak sa šibicama wrote:
Pozivati se na haski sud je u najmanju ruku deplasirano.
A-haaa, pa dobro, poštujem, ali ja ne mislim tako. Šta više, mislim da je beskrajno važan i da je jedno od rijetkih čvrstih mjesta za koje se žrtve zadnjeg rata mogu uhvatiti.
Izuzimajući one koji relativiziraju njegov rad iz krajnje zlonamjernih razloga, mislim da je sumnja u efekte njegovih dosega i konsekvenci, a zbog par loše urađenih slučajeva, sasvim neopravdana.
ultima_palabra

#10911 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ultima_palabra »

Nigdje nisam napisao da je iz obijesti... neki su zavedeni i izvarani, neki zastrašeni, neki natjerani od HVO-a, a neki nisu smjeli ni rizikovati da ostanu jer se znalo da su pravili spiskove i slične stvari. Znaš već kako je išlo sa sarajevskim Srbima.

Vidi, ja sam bio tu i znam stvari iz prve ruke. Svi zločini koji su se dešavali sa obje strane su došli poslije.

Pošto ti nemaš pojma o tome, a meni se ne da pisati na temi koja nema veze s tim, postavio sam presudu iz Haaga kao nešto što je najbliže nepristranom rezimeu. Pošto ti ni to nije dovoljno, očekujem da postaviš neki dokaz, bilo šta opipljivo što opovrgava to što sam napisao.
Last edited by ultima_palabra on 05/10/2016 13:15, edited 2 times in total.
dječak sa šibicama

#10912 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Po meni je deplasirano jer osuditi nekakvog generala zbog genocida u Srebrenici, ali ne osuditi i Srbiju koja je kreator genocida, ili Karadzica... klasicna je kontrola stete.

A to je politika, ne pravda.

Ili osude jednog Martica, sitnu ribu, a oslobode Stanisica koji je stvorio Martica. Ili Seselja, i jos u presudi napisu kako su se svi naoruzavali pa je ko biva to gradjanski rat. A Seselj je dizao moral, tacno tim slovima pise u presudi, on je dizao moral svojim vojnicima a ne pozivao na ubijanje. A on ne da je pozivao na ubijanje, nego je medju prvima angazovao svoje horde koje su u sustini bili najveci koljaci.

Prethodno se tuzilastvo svojski potrudilo da kao svjedoke optuzbe dovedu sto vece debile, nepismene likove, koje je Seselj razbucao na sudjenju.

Ma smijesno u najmanju ruku.
Chmoljo

#10913 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Chmoljo »

dječak sa šibicama wrote:Postoje i dokazi brojnih krivokletstava na tom sudu, o cemu bivsi djelatnici suda pisu i govore, ali koga briga... a to ionako nije tema.

Ja samo reagirah na notorne gluposti kako su ljudi iz obijesti otisli iz svojih kuca. To je takva glupost da ono... blesavo o tome i raspravljati.
obijesti? ne pročitah baš takvo nešto. prije za obećanjem za boljim životom, ili nemogučnošću života sa "njima". inače je to pravo nepoznata stvar na ovim prostorima... Hint: reintegracija.

neću tvrditi ništa o konkretnoj temi (Travnik), jer nisam upoznat sa dešavanjima, kao što ni ti nisi naprimjer o Silosu. ali reći da nije bilo namjenskih kolektivnih iseljavanja sopstvenog naroda zarad ostvarivanja nacionalističke politike (pregrupiranje zacrtanih teritorija) je bogami žešći bulšit.
dječak sa šibicama

#10914 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Naravno, kad je rijec o protjeranim Hrvatima i Srbima onda su otisli sami "na brda", ali kad Ibran ili Hakija kazu da je Alija zamijenio Srebrenicu za Vogoscu, onda su njih dvojica cetnici i lazovi.

To je vec stvar subjektivnog pogleda. Nasi nisu pravili zlocine, anamo oni jesu. Moj narod je uvijek prognan i genocidisan, anaomo oni narodi su uvijek sami otisli jer nas ne vole.

Ja nisam iz tog filma, zao mi je.
stakasa

#10915 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by stakasa »

Tema je zakocila na bosanskim Hrvatima. Ja ne znam nikoga da se je tako lako odrekao svojih korjena kao ovi u Hercegovinu pregrupisani 93-e i 94-e. Ne da reci da je Bosanac i gotovo
Banksy

#10916 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

dječak sa šibicama wrote:Naravno, kad je rijec o protjeranim Hrvatima i Srbima onda su otisli sami "na brda", ali kad Ibran ili Hakija kazu da je Alija zamijenio Srebrenicu za Vogoscu, onda su njih dvojica cetnici i lazovi.

To je vec stvar subjektivnog pogleda. Nasi nisu pravili zlocine, anamo oni jesu. Moj narod je uvijek prognan i genocidisan, anaomo oni narodi su uvijek sami otisli jer nas ne vole.

Pošteno, ali zar si na ovoj temi primjetio nekoga ko jeste?
dječak sa šibicama

#10917 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Na forumu jesam. Ovu temu bas i ne pratim toliko.

Niko se svojih korijena ne odrice, samo zivi tamo gdje mu je bolje, i gdje se osjeca sigurnije. Mato iz Travnika u Kninu, Slobo iz Knina u Banjaluci, Alija iz Bratunca u Vogosci. Takvu drzavu su narodi zaiskali, i takvu su drzavu dobili.
ultima_palabra

#10918 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ultima_palabra »

dječak sa šibicama wrote:Bla bla, truć truć, opće mjesto, fraza, floskula
Banksy

#10919 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

dječak sa šibicama wrote:
Na forumu jesam. Ovu temu bas i ne pratim toliko.
Aha, e onda dobro.
Chmoljo

#10920 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Chmoljo »

dječak sa šibicama wrote:Naravno, kad je rijec o protjeranim Hrvatima i Srbima onda su otisli sami "na brda", ali kad Ibran ili Hakija kazu da je Alija zamijenio Srebrenicu za Vogoscu, onda su njih dvojica cetnici i lazovi.

hoćemo li sada kačiti Krajišnikove pozive za iseljavanjem? spominjati novoizgrađena hercegovačka sela? ili slike organizovanog iseljavanja iz Knina? ;-) kako rekoh, reći da se to nije radilo je kvalitetan bulšit, koji pokušavaš osporiti na osnovu desetih slučajeva.

a malo će ko od Bošnjaka negirati da je SDA uradila sve da u okolini Sarajeva zadrži prognane. možda i da ih naseli. ali to ni po muke ne bi bilo da iza tih "razmjena" nisu ostajale masovne grobnice. jebote kuća, izgradiće se. vratiće se opet u svoj kraj. al iz mrtvih neće niko. a to je opet druga krajnost bulšita. da je režiran i pokolj...

uglavnom... off topic je, ne sumnjam da će ovo piskaranje nekome promijeniti mišljenje, ali bogami ne mogu na rende kora.
pemanapemani

#10921 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by pemanapemani »

Mom pokojnom ocu su 1996. godine nudili da bude direktor Porezne uprave u Donjem Lapcu (Lika) samo da odemo iz Sarajeva.

Govnar iz HDZ-a, ispred zgrade općine Ilidža, ga napao što smo se vratili u porodičnu kuću nakon reintegracije i otvoreno mu rekao da Hrvati nemaju šta tražiti na području grada Sarajeva.

Proguglati šta o ovome veli profesor fra Drago Bojić. (čovjeku su sjebali život zbog toga što je rekao istinu)
stakasa

#10922 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by stakasa »

pemanapemani wrote:Mom pokojnom ocu su 1996. godine nudili da bude direktor Porezne uprave u Donjem Lapcu (Lika) samo da odemo iz Sarajeva.

Govnar iz HDZ-a, ispred zgrade općine Ilidža, ga napao što smo se vratili u porodičnu kuću nakon reintegracije i otvoreno mu rekao da Hrvati nemaju šta tražiti na području grada Sarajeva.

Proguglati šta o ovome veli profesor fra Drago Bojić. (čovjeku su sjebali život zbog toga što je rekao istinu)
Svaka cast tvome ocu, nije nimalo lako oduprijeti se pritiscima te vrste. Sve najbolje
pemanapemani

#10923 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by pemanapemani »

stakasa wrote:
pemanapemani wrote:Mom pokojnom ocu su 1996. godine nudili da bude direktor Porezne uprave u Donjem Lapcu (Lika) samo da odemo iz Sarajeva.

Svaka cast tvome ocu, nije nimalo lako oduprijeti se pritiscima te vrste. Sve najbolje
Ma nije vala ni teško, a i definitivno ovo nisam napisao da mi se čestita i slično, nego zato što ljudi koji nemaju pojma pišu neistine.

I još jednu stvar ne treba zaboraviti, dio katoličke crkve je zdušno podržavao Tuđmanovu politiku. Jebi ga, takvim danas ratni zločinac Dario Kordić drži duhovne obnove :-).

Sad će doći @Black Swan i reći da sam sotonist i komunjara, te da je navedeno izmišljotina. :)
stakasa

#10924 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by stakasa »

pemanapemani wrote:
stakasa wrote:

Ma nije vala ni teško, a i definitivno ovo nisam napisao da mi se čestita i slično, nego zato što ljudi koji nemaju pojma pišu neistine.

I još jednu stvar ne treba zaboraviti, dio katoličke crkve je zdušno podržavao Tuđmanovu politiku. Jebi ga, takvim danas ratni zločinac Dario Kordić drži duhovne obnove :-).

Sad će doći @Black Swan i reći da sam sotonist i komunjara, te da je navedeno izmišljotina. :)
Nadam se da ce tako i ostati
Grean

#10925 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Grean »

dječak sa šibicama wrote:Na forumu jesam. Ovu temu bas i ne pratim toliko.

Niko se svojih korijena ne odrice, samo zivi tamo gdje mu je bolje, i gdje se osjeca sigurnije. Mato iz Travnika u Kninu, Slobo iz Knina u Banjaluci, Alija iz Bratunca u Vogosci. Takvu drzavu su narodi zaiskali, i takvu su drzavu dobili.
Niko ne negira da su ti ljudi nastradali i da su zrtve politike. Problem je sto ti svjesno brkas uzroke i posljedice.

Uzrok je tadasnja hrvatska politika, pokusaj da se kroz svoje paralelne vojne strukture i vlast zaokruzi etnicki cista teritorija ekskluzivno za Hrvate. Znaci ista politika kao na Palama. Jos u oktobru 92', a ovo je vazno naglasiti, protjeruju Bosnjake iz Prozora i pale njihovu imovinu.

Posljedica ove politike je da u proljece 93', nekih 5 mjeseci nakon Prozora, pocinje otvoreni rat izmedju HVO-a i A BiH sirom srednje Bosne i Hercegovine. Negdje su nastradali Hrvati, negdje Bosnjaci jer bilo je ili ili.

Opet za kraj, niko ne negira pojedine zlocine A BiH i to da su u svemu tome i neduzni nastradali samo se ne dozvoljava zamjena teza da su napadnuti iz cistog mira. Cijeli sukob je isprovociran od strane HVO-a i hrvatske politike.

Svako ko je bio u Armiji tada i isao po srednjoj Bosni ili Hercegovini zna kako su se qurcili HVO-ovci na punktovima po Zenici a da ne pricam o Varesu, Busovaci, Mostaru, Kiseljaku. Mislili su da je pitanje dana kad ce nas povaliti, to su planirali i u to vjerovali.
Post Reply