Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- 512MB
#10901 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nema nista bolje za mentalno pa i fizicko zdravlje od redovnih uspjeha na poslovnom ali i privatnom polju. A uspjehe neces postic klateci muda i cekajuci da prodje dan, burnout zagarantovan...
- stakasa
#10902 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Greska momak, kobna greska. Kad uspjeh izostane, a izostace, to je tip ljudi koji ce preskociti burnout i imati bliske susrete sa klinickim depresijama te razmisljati o samoubistvu. Vazno je na vrijeme presaltati u pravu brzinu512MB wrote:Nema nista bolje za mentalno pa i fizicko zdravlje od redovnih uspjeha na poslovnom ali i privatnom polju. A uspjehe neces postic klateci muda i cekajuci da prodje dan, burnout zagarantovan...
-
Hendrix
#10903 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma to je normala svugdje u svijetu, zavisi i od branse s kojom se bavis. Po meni je problem sto nove generacije biraju karijeru prije familije, doduse mnogi su i natjerani na to visokim troskovima zivota. Ne mogu se ja mjeriti s likom koji ostaje svaku noc do 8 ili jace kad je on samac bez ikakvih obaveza u zivotu osim da steka pare za putovanje na neku egzoticnu destinaciju. Preambiciozni ljudi koji ne poznaju zivot van kancelarije su rak rana danasnjeg drustva i paradoksalno je da uz sva tehnicka dostignuca i pomagala mi ustvari radimo vise nego prije.konoplja wrote:Kolega u Morgan Stanleyu u Londonu se ubija od posla. Kolegica u PWCu u Njemackoj se isto tako ubija na poslu i non stop se zale na sate koje rade. Vise mi to lici da je trend do tih firmi a ne lokacije.
Nisam tip koji bi radije lezao 24h nego nesto radio, ali opet necu nikad reci kao moj kolega "bilo mi dosadno kuci za vikend pa sam uzeo da zavrsim projekat". I kreten je dobio opomenu od sefa da to vise ne radi jer je poenta vikenda odmor.
- konjislav
#10904 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Po ovim statistickim informacijama (iz federalne agencije za statistiku rada) pise da u prosjeku:Radio Sarajevo wrote:Jesi li ti pogledao link?moonca wrote:Mnogo radim s Amerikancima ovdje u Holandiji, i većinom se radi o natprosječno pametnim ljudima (u odnosu na prosječnog Amera), ali kad moram raditi s onima koji su tamo, plakao bih. To je možda stvar živaca, ali meni se stvarno ne da objašnjavati da ne bih živio u zemlji u kojoj se dijete može izliječiti samo sa nekoliko miliona dolara.[/quote]
![]()
Jesi li ti pogledala link koji sam postavio, ili gluposti valjaš, kao i inače?
konjislav wrote: Ne znam ja je li frajer fakat trolla ili misli da se ne moze izlijeciti dijete bez nekoliko miliona dolara?
Je li on nas zeza ili je fakat ozbiljan?
Dakle, dijete iz Hrvatske se trenutno liječi u Americi, i ljudi su sakupili tri miliona dolara za to.
I ovaj moj rođak iz KPMG-a ima ugovor na 35 sati, ali u praksi radi po 80. Fak det šit.konjislav wrote:Na ovoj gore stranici se vide podaci za 2018 i 2019.https://en.wikipedia.org/wiki/Working_time
According to the Bureau of Labor Statistics, the average non-farm private sector employee worked 34.5 hours per week as of June 2012.[56]
[56] "Average weekly hours and overtime of all employees on private nonfarm payrolls by industry sector, seasonally adjusted". Employment Situation. United States Bureau of Labor Statistics. Retrieved 17 July 2012.
Tek si došao na Zapad, i to si došao u najbolju zemlju na svijetu, tako da možda nećeš ni osjetiti čari robovlasništva, pogotovo ako se fakat baviš time što pričaš. Ne znam ni kakva ti je startna pozicija bila u Bosni, pa da možeš porediti. Većina dijaspore koju ovdje poznajem su poput Terabajta, došli s njive, i naravno da im je ovdje bolje. Ali njiva nikad ne izlazi iz njih, džaba asfalti, džaba jezici, to je stanje uma.
Znaci u prosjeku 38 sati sedmicno u finansijskom sektoru. Mozda postoji i neka finansijska firma gdje se radi 1000 sati sedmicno, to je kao sto vidis jedan veliki izuzetak, standard je 38.Financial activities
Mart 2018 - 37.5
Januar 2019 - 37.8
Februar 2019 - 37.7
Mart 2019 - 37.7
Ako lazu oni, onda lazem i ja.
- 512MB
#10905 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Upravo suprotno, po mom licnim iskustvu ali i iz price sa kolegama iz drugih kompanija, nova generacija je sve vise na work-life-balance i part time fazonu da bi mogli putovati i redovno instagram filovat. Uz to ih je sve vise tehnoloski neobrazovana, vrh je koristit novi iphone i postavit sliku na fejs. Zato na sve strane fali ljudi koji su spremni stvarati novu vrijednost.Hendrix wrote:Ma to je normala svugdje u svijetu, zavisi i od branse s kojom se bavis. Po meni je problem sto nove generacije biraju karijeru prije familije, doduse mnogi su i natjerani na to visokim troskovima zivota. Ne mogu se ja mjeriti s likom koji ostaje svaku noc do 8 ili jace kad je on samac bez ikakvih obaveza u zivotu osim da steka pare za putovanje na neku egzoticnu destinaciju. Preambiciozni ljudi koji ne poznaju zivot van kancelarije su rak rana danasnjeg drustva i paradoksalno je da uz sva tehnicka dostignuca i pomagala mi ustvari radimo vise nego prije.konoplja wrote:Kolega u Morgan Stanleyu u Londonu se ubija od posla. Kolegica u PWCu u Njemackoj se isto tako ubija na poslu i non stop se zale na sate koje rade. Vise mi to lici da je trend do tih firmi a ne lokacije.
Nisam tip koji bi radije lezao 24h nego nesto radio, ali opet necu nikad reci kao moj kolega "bilo mi dosadno kuci za vikend pa sam uzeo da zavrsim projekat". I kreten je dobio opomenu od sefa da to vise ne radi jer je poenta vikenda odmor.
- konoplja
#10906 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Moj problem je da je BiH mala za moje zelje i hirove. Sarajevo je glavni i najveci grad sa stanovnistvom od otprilike 400,000 glava. Meni je to nedovoljno i premalo. Eto, to mogu izdvojiti kao prvi razlog zasto ne zivim vise u BiH i ne zelim da zivim tu.
Dalje, uzasna socio ekonomska slika drustva i izoliranost. Hocu da putujem i obiliazim svijet. Iz BiH nemam tu mogucnost iz mnogih razloga.
1. Povezanost. Koliko znam ne postoje direktne linije za gradove poput Londona, Pariza, Madrida, Varsave, Praga itd.
2. Novac. Jednostavno je skuplje nekome iz BiH da otputuje bilo gdje u zapadnoj Europi i fino se provede. Sa prosjecnom BiH placom ne mozes ni 5 dana u Londonu da zivis.
3. Politicka scena, nacionalne tenzije, i ostalo. Toga mi je stvarno puna kapa.
I kako neko moze tvrditi da je u Sarajevu super ziviti kada je grad prljav. Zrak oneciscen. Vode nema svake druge sedmice itd.
Za kraj da se razumijemo, nije mi ni Zagreb po mjeri ili nesto bolji mnogo. Beograd je ok velicinom ali ima hrpu drugih problema.
Eto to da nadodam da ne ispadne da je ovo atak iskljucivo na BiH.
Dalje, uzasna socio ekonomska slika drustva i izoliranost. Hocu da putujem i obiliazim svijet. Iz BiH nemam tu mogucnost iz mnogih razloga.
1. Povezanost. Koliko znam ne postoje direktne linije za gradove poput Londona, Pariza, Madrida, Varsave, Praga itd.
2. Novac. Jednostavno je skuplje nekome iz BiH da otputuje bilo gdje u zapadnoj Europi i fino se provede. Sa prosjecnom BiH placom ne mozes ni 5 dana u Londonu da zivis.
I kako neko moze tvrditi da je u Sarajevu super ziviti kada je grad prljav. Zrak oneciscen. Vode nema svake druge sedmice itd.
Za kraj da se razumijemo, nije mi ni Zagreb po mjeri ili nesto bolji mnogo. Beograd je ok velicinom ali ima hrpu drugih problema.
- Radio Sarajevo
#10907 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vidi se da nikad nisi ranije radio na Zapadu. Nadam se da nećeš osjetiti čari kapitalizma i ostajanja do kasno.konjislav wrote: Znaci u prosjeku 38 sati sedmicno u finansijskom sektoru. Mozda postoji i neka finansijska firma gdje se radi 1000 sati sedmicno, to je kao sto vidis jedan veliki izuzetak, standard je 38.
Ako lazu oni, onda lazem i ja.
Poznajem barem 50 ljudi koji imaju burn out, baš zbog toga što u ugovorima piše jedno, a u praksi je drugo. Jednom mi je drugarica koja je pravnica u Austriji rekla kako bi sutra potpisala da svaki dan ode kući u 21 sat.
Neće ti niko u statistike staviti neoficijelne podatke. Kažem ti opet, nadam se da ti se to neće desiti.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#10908 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
sa prosječnom platom koje države možeš u londonu 5 dana, ne mogu ni britanci kako trebakonoplja wrote:Moj problem je da je BiH mala za moje zelje i hirove. Sarajevo je glavni i najveci grad sa stanovnistvom od otprilike 400,000 glava. Meni je to nedovoljno i premalo. Eto, to mogu izdvojiti kao prvi razlog zasto ne zivim vise u BiH i ne zelim da zivim tu.
povezani nismo, auto je jedina normalnija opcija
novac je relativna stvar, možeš do rima sa dva noćenja autobusom za 300KM, samo kakve si volje... a ako misliš da je samo nama skup london, rim, milano, varaš se...
a što se politike tiče, isključi klix, avaz itd, ljepota
- konoplja
#10909 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa evo komplet skandinavija, beneluks, njemacka, francuska, svicarska, pa cak i spanjolci i talijani bi mogli lagano u london turisticki da to priuste na sedmicu sebi.. To je sam europa, a nije europa cijeli svijet. Malo iz konteksta si ovo uzeo. Vise mislim na foru otici u london turisticki sedam dana. To prosjek sa nasih podneblja moze samo da sanja. Iz ovih drugi drzava mogu sasvim lako. Pa evo bio sam ja prosle godine u londonu sa prosjecnom njemackom placom i sasvim fino mi je bilo. Da je skupo jeste, ali se moze.mk ultra wrote:sa prosječnom platom koje države možeš u londonu 5 dana, ne mogu ni britanci kako trebakonoplja wrote:Moj problem je da je BiH mala za moje zelje i hirove. Sarajevo je glavni i najveci grad sa stanovnistvom od otprilike 400,000 glava. Meni je to nedovoljno i premalo. Eto, to mogu izdvojiti kao prvi razlog zasto ne zivim vise u BiH i ne zelim da zivim tu.
povezani nismo, auto je jedina normalnija opcija
novac je relativna stvar, možeš do rima sa dva noćenja autobusom za 300KM, samo kakve si volje... a ako misliš da je samo nama skup london, rim, milano, varaš se...
a što se politike tiče, isključi klix, avaz itd, ljepota
ostalo necu komentirati.
- 512MB
#10910 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Prosjecna primanja:

Vikend u Londonu za dvije osobe:

Ko ce seb lakse i prije to priustit?

Vikend u Londonu za dvije osobe:

Ko ce seb lakse i prije to priustit?
Last edited by 512MB on 09/04/2019 13:25, edited 1 time in total.
-
todd_smith
#10911 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I to je bit svega. Ostalo je nepotrebno pisati.konoplja wrote:Moj problem je da je BiH mala za moje zelje i hirove. Sarajevo je glavni i najveci grad sa stanovnistvom od otprilike 400,000 glava. Meni je to nedovoljno i premalo. Eto, to mogu izdvojiti kao prvi razlog zasto ne zivim vise u BiH i ne zelim da zivim tu.
- konoplja
#10912 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Naravno, zbog toga je i navedno u prvoj recenici. Ostalo je samo obrazlozenje.todd_smith wrote: I to je bit svega. Ostalo je nepotrebno pisati.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#10913 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Na stranu standard, šta je prednost života u Minhenu koji je višemilionski grad u odnosu na neki u toj istoj Njemačkoj, a koji ima 400 000 stanovnika?
- stakasa
#10914 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa bi li ti vise volio gledat Bajerna ili Oberhauzena? Tako ti je i na ostalim poljimaTomahawk11 wrote:Na stranu standard, šta je prednost života u Minhenu koji je višemilionski grad u odnosu na neki u toj istoj Njemačkoj, a koji ima 400 000 stanovnika?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#10915 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
OK, Minhen ima veći fudbalski klub. Ko voli fudbal, svakako bitnostakasa wrote:Pa bi li ti vise volio gledat Bajerna ili Oberhauzena? Tako ti je i na ostalim poljimaTomahawk11 wrote:Na stranu standard, šta je prednost života u Minhenu koji je višemilionski grad u odnosu na neki u toj istoj Njemačkoj, a koji ima 400 000 stanovnika?
Ne znam, meni bi više odgovarao ovaj grad od 400 000. Ovaj 5+ miliona, to je previše. Sve je predaleko i prekomplikovano.
Posjetiti, svakako. Svakodnevni život...ne, hvala.
-
Suzie Q
#10916 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kasno upadam ali eto.. ovo sto Radio Sarajevo govori za lijecenje u USA... rodica iz Denvera mi je bas pricala da generalno tamo bolesti poput raka koje su kod nas maltene neizlječive, tamo sasvim normalno lijece jer je medicina toliko napredna da je sve maltene izljecivo. Ali moras imati love
- mk ultra
#10917 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
možeš i iz bosne, ne u neke vrhunske hotele, ali možeš sigurno... za london ne znam, ove sve ostale gradove naše agencije imaju u ponudi...konoplja wrote:
Pa evo komplet skandinavija, beneluks, njemacka, francuska, svicarska, pa cak i spanjolci i talijani bi mogli lagano u london turisticki da to priuste na sedmicu sebi.. To je sam europa, a nije europa cijeli svijet. Malo iz konteksta si ovo uzeo. Vise mislim na foru otici u london turisticki sedam dana. To prosjek sa nasih podneblja moze samo da sanja. Iz ovih drugi drzava mogu sasvim lako. Pa evo bio sam ja prosle godine u londonu sa prosjecnom njemackom placom i sasvim fino mi je bilo. Da je skupo jeste, ali se moze.
ostalo necu komentirati.
bila je avio karta za budimpeštu koliko se sjećam 30€, i bilo bruku aranžmana...
da je lakše iz zemlje sa višim standardom, naravno da jeste
-
sumirprimus
#10918 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
steve jobs likes thisSuzie Q wrote:Kasno upadam ali eto.. ovo sto Radio Sarajevo govori za lijecenje u USA... rodica iz Denvera mi je bas pricala da generalno tamo bolesti poput raka koje su kod nas maltene neizlječive, tamo sasvim normalno lijece jer je medicina toliko napredna da je sve maltene izljecivo. Ali moras imati love
NOOOOOT
- stakasa
#10919 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zivis u svojoj "oblasti" a ako ces na aerodrom, utakmicu, neko dogadanje brzo se prebacis metroom. Podzemna je kljuc i gradovi sa 800k i vise stanovnika a bez podzemne su neozbiljni. Pa vecina Parizana ne vidi Ajfelov toranj mjesecima i godinama ja mislim, kao ni oni u Londonu Big Ben. Zivis na Richmondu, tu si ti i kafici i restorani i kina i doktor i osiguranje i mehanicar... Na taj nacin to funkcionise. Mada shvatam poentu tvoje priceTomahawk11 wrote:OK, Minhen ima veći fudbalski klub. Ko voli fudbal, svakako bitnostakasa wrote:Pa bi li ti vise volio gledat Bajerna ili Oberhauzena? Tako ti je i na ostalim poljimaTomahawk11 wrote:Na stranu standard, šta je prednost života u Minhenu koji je višemilionski grad u odnosu na neki u toj istoj Njemačkoj, a koji ima 400 000 stanovnika?![]()
Ne znam, meni bi više odgovarao ovaj grad od 400 000. Ovaj 5+ miliona, to je previše. Sve je predaleko i prekomplikovano.
- konoplja
#10920 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vise kulturni i drustvenih desavanja. Koncerti, razlicita sportska natjecanja. Vise ljudi za upoznati iz razlicitih krajeva itd.Tomahawk11 wrote:OK, Minhen ima veći fudbalski klub. Ko voli fudbal, svakako bitnostakasa wrote:Pa bi li ti vise volio gledat Bajerna ili Oberhauzena? Tako ti je i na ostalim poljimaTomahawk11 wrote:Na stranu standard, šta je prednost života u Minhenu koji je višemilionski grad u odnosu na neki u toj istoj Njemačkoj, a koji ima 400 000 stanovnika?![]()
Nema u Njemackoj bas ogromnih gradova. Jedino bi Berlin smatrao bas ogromnim gradom. Njemacka ima samo 4 grada iznad 1 mil. Berlin, Minhen, Hamburg i Keln.
- stakasa
#10921 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kakve bolan agencije... To je dosad trebalo izumrijetmk ultra wrote:možeš i iz bosne, ne u neke vrhunske hotele, ali možeš sigurno... za london ne znam, ove sve ostale gradove naše agencije imaju u ponudi...konoplja wrote:
Pa evo komplet skandinavija, beneluks, njemacka, francuska, svicarska, pa cak i spanjolci i talijani bi mogli lagano u london turisticki da to priuste na sedmicu sebi.. To je sam europa, a nije europa cijeli svijet. Malo iz konteksta si ovo uzeo. Vise mislim na foru otici u london turisticki sedam dana. To prosjek sa nasih podneblja moze samo da sanja. Iz ovih drugi drzava mogu sasvim lako. Pa evo bio sam ja prosle godine u londonu sa prosjecnom njemackom placom i sasvim fino mi je bilo. Da je skupo jeste, ali se moze.
ostalo necu komentirati.
bila je avio karta za budimpeštu koliko se sjećam 30€, i bilo bruku aranžmana...
da je lakše iz zemlje sa višim standardom, naravno da jeste
- mk ultra
#10922 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
pa u doba bookinga vjerovatno, ali cijene koje oni nude ne možeš dobiti sam... nije džabe red pred centrotursomstakasa wrote: Kakve bolan agencije... To je dosad trebalo izumrijet
- stakasa
#10923 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U pravilu bude skuplja pita od tepsijemk ultra wrote:pa u doba bookinga vjerovatno, ali cijene koje oni nude ne možeš dobiti sam... nije džabe red pred centrotursomstakasa wrote: Kakve bolan agencije... To je dosad trebalo izumrijet
-
sumirprimus
#10924 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
i ovisi sta, dosta stvari koje ja ganjam nema preko agencija tako da je buking u prednosti 
- stakasa
#10925 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Eno pogledo sam, Budimpesta Wizzairom povratna avionska i tri nocenja u hostelu za dvjesto maraka. To jeste jeftino ali mozes i privatno naci te cjene, nekad jeftinije nekad skupljemk ultra wrote:pa u doba bookinga vjerovatno, ali cijene koje oni nude ne možeš dobiti sam... nije džabe red pred centrotursomstakasa wrote: Kakve bolan agencije... To je dosad trebalo izumrijet