Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
zposao

#10901 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zposao »

E ovo je pravi kurvanjski odgovor :thumbup:

Čovjek fino pita da smisliš najjači mogući argument suprotnog stajališta, a ti kažeš da je ateistima super jer im je život beznačajan i mogu se uvijek objesit.
Koliki idiot treba biti i kolika intelektualna kukavica pa napisati tako nešto. Pokazao si svu raskoš vlastitog intelekta.

Zar se toliko bojiš da će tvoja vjera biti poljuljana pa pišeš takve gluposti?
exampLe.

#10902 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

allem_77 wrote:
medvjed23 wrote:možda nisam precizno formulisao pitanje.. da probam opet, razloživši ga na dva dijela:

1 - koji je, po mišljenju ateista, najbolji argument u korist religije?
2 - koji je, po mišljenju vjernika, najbolji argument u korist ateizma?

naravno, svjestan sam da mnogi - to je njihovo pravo - neće priznati ni trun vrijednosti izlaganjima druge strane.. međutim, znam i da postoje ljudi koji su sagledali obje strane i u svakoj našli barem nešto vrijedno pažnje..
Najbolji argument u korist ateizma, je da veoma brzo, na lagan način možeš da stekneš veliko bogatstvo. Ja znam način kako da to postigneš, ali ti neću reći. :D
A možeš i da se objesiš kada god poželiš. Jer svakako vjeruješ da Bog ne postoji. Tako da ti je svejedno, jer si uvjeren da pakao ne postoji.
Da proda dusu sejtanu? :D
славянин

#10903 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

allem_77 wrote: Najbolji argument u korist ateizma, je da veoma brzo, na lagan način možeš da stekneš veliko bogatstvo. Ja znam način kako da to postigneš, ali ti neću reći. :D
A možeš i da se objesiš kada god poželiš. Jer svakako vjeruješ da Bog ne postoji. Tako da ti je svejedno, jer si uvjeren da pakao ne postoji.

Upravo suprotno - onaj koji misli da nema raja/pakla mnogo vise cijeni zivot - jednom zivis ucini maksimum iz toga.Religije sa druge strane "filuju" dogmom "ovaj svijet je prolazan bitno je poslije" :wink:
славянин

#10904 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

exampLe. wrote:
:D
Image
allem_77

#10905 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

славянин wrote:
exampLe. wrote:
Image
Već sam jednom forumašu preporučio film,
THE DEVIL´S ADVOCATE. Možda je i gledao? Ali nek ponovo utvrdi gradivo. :D
Ostalo mi u sjećanju kada đavo kaže,
UBIJAM S LJUBAVLJU
славянин

#10906 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

allem_77 wrote:
славянин wrote:
exampLe. wrote:
Image
Već sam jednom forumašu preporučio film,
THE DEVIL´S ADVOCATE. Možda je i gledao? Ali nek ponovo utvrdi gradivo. :D
Ostalo mi u sjećanju kada đavo kaže,
UBIJAM S LJUBAVLJU
Pregledaj "supernatural" , vidit ces - djavo lucifer je cool ciko :lol:
MarlboroGold

#10907 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

allem_77 wrote:
medvjed23 wrote:možda nisam precizno formulisao pitanje.. da probam opet, razloživši ga na dva dijela:

naravno, svjestan sam da mnogi - to je njihovo pravo - neće priznati ni trun vrijednosti izlaganjima druge strane.. međutim, znam i da postoje ljudi koji su sagledali obje strane i u svakoj našli barem nešto vrijedno pažnje..
Najbolji argument u korist ateizma, je da veoma brzo, na lagan način možeš da stekneš veliko bogatstvo. Ja znam način kako da to postigneš, ali ti neću reći. :D
Image

btw Crowley je ubjedljivo najbolji lik u seriji :thumbup:
Last edited by MarlboroGold on 19/05/2019 20:52, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#10908 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Bolje da gledaju American gods...
славянин

#10909 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

MarlboroGold wrote:

Image :lol:
MarlboroGold

#10910 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

славянин wrote:
MarlboroGold wrote:

Image :lol:
:thumbup:

Kad pusti cuke... :D
Dope_Man

#10911 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dope_Man »

Iz ugla ateiste vidim da religija moze pomoci ljudima koji sami ne mogu naci smisao da ga u vjeri nadju. Moze covjeku pomoci da lakse prihvati odredjene stvari, zivotne nedace i posebno smrt jer sve to mogu gledati kao iskusenja iza kojih slijedi nagrada, a smrt haman postaje i beznacajna jer samo se prelazi iz ovog svijeta u neki drugi gdje sve divno je.
Matris

#10912 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Matris »

Diwan wrote:
Ti nisi slobodan čovjek bez obzira na tvoje uslove koje su svakako olakšavajuće od večine drugih, ali te one ne čine neovisnim. Nisi neovisan - zavisan si od mnogih stvari, kao i svi drugi ljudi. Kad se razboliš ideš doktoru ili si sam svoj ljekar/hirurg, treba ti hrana, nailaziš na svakodnevne probleme i situacije sa drugima koje možda ne želiš ...ima tu mali milion stvari koje utiču na to da ti ne možeš biti neovisan pojedinac, a samim tim ne možeš biti i slobodan. Samo življenje sa drugima te čini ovisnima pa makar i na najbanalniji način. Ti si trenutno u poziciji kad se osjećaš superiorno, ali stvari se mjenjaju. Imaš različita godišnja doba, imaš mladost i starost, život i smrt. Ima svega. Ja zastupam sredinu, a ne krajnosti i izričitosti.

Onda imamo robovanje raznim idejama, gdje ljudi ostanu zakovani u nekom sistemu cijeli život i sve gledaju kroz njega. Komunizam, fašizam, ljevica, desnica, ateizam, vjera, umjetnost, sport,bilo šta od toga može biti nekome božanstvo.
Ti bas ne razumijes sta znaci biti rob. Ja zastupam krajnost da necu biti niciji rob pa cak rezultat toga kad bi bilo da neki sociopat i psihopat me muci cijelu vjecnost. Sloboda ima svoju cijenu, i neki ljudi pristaju prodati svoju dusu jednom psihopati samo da izbjegnu kaznu tog istog psihopate. Ja donosim svoje odluke, ne pristajem da budem rob i da neko polaze pravo da me posjeduje i to je ono sto me cini slobodnim. Ne moze niko, pa ni bog kad bi postojao, biti vlasnik drugog svjesnog bica. Ne moze polagati nikakvo pravo na neko drugo bice. Moze silom jedino ali onda to nije bice koje zasluzuje postovanje. Ptica u krletki ima daleko bolje uslove zivota nego ona na slobodi ali ja kad bih imao izbor izmedju dvoje uvijek bih birao slobodu. Ti ako poredis poslodavca i obaveze u zivotu koje imas da prijetnjom vjecne kazne nekog ko hoce da mu se klanjas svaki dan onda ne razumijes sta znaci biti rob a sta znaci biti slobodan. Samo ti robuj i klanjaj se nekom bicu koje hoce da mu se klanjas ako te to cini sretnim a meni ostavi moj "stres". Ako bog postoji ti ces u raj zato sto bio ulizica i pristao da te neko posjeduje. Ja cu u pakao zato sto ne dopustam da jedno bice bude vlasnik drugog bica. Sila ne cini nekog u pravu. Iako bih bio u paklu bio bih moralno superiorniji i od tebe i od tog boga koji se zalazete za robovlasnicke odnose izmedju sebe. I ja sam presao pedesetu kad smo vec kod godina.
Diwan

#10913 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Diwan »

^

Ti meni impliciraš neke misli i ideje koje nemaju veze sa mnom i uvlačiš me u tvoju priču i tvoj odnos prema Bogu. Ja sam samo replicirao na tvoje da si slobodan čovjek i da ne želiš nikome da budeš rob, što je po meni super i hvale vrijedno razmišljanje, ali da življenjem na ovom svijetu mi smo na neki način 'robovi' i ovisni o mnogim stvarima što nas stavlja u nezavidan položaj. Nisam išao u krajnost u koju ti ideš, niti ta krajnost postoji u samom vjerovanju, dogmi i religiji da, ali ne u vjeri.

Suština vjere jeste upravo to što ti govoriš - da oslobodi čovjeka, a ne da ga zarobljava, tako da teistički i religijski 'Bog' i Bog nisu jedna te ista stvar.

Ti si npr. rob dogmatske religijske misli koja čini da reaguješ kako reaguješ jer je prihvataš kao istinu i vjerodostojnu. Ali ona nije istinita. Korumpirana je. Šta ćemo s tim? Da i 'vjerskim' knjigama piše drugačije od onoga što uče, tvoje reakcije uopšte ne bi bilo jer ne bi imao na šta da reaguješ. Tako da smo uslovljeni i sa reakcijama.

Ima mnogo stvari na ovom svijetu koje se prodaju pod istinu ali nisu, i one koje se prodaju pod fanstastiku a nisu. Naša reagovanja i reakcije mogu biti isprazna i smješna jer se odnose na nešto što nije istina, i obrnuto, na nešto što jeste, a pretpostavlja se da nije.
Last edited by Diwan on 19/05/2019 22:37, edited 1 time in total.
allem_77

#10914 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

Mislim da se lucifer ponosi tobom? :D A na ovu rečenicu se vjerojatno grohotom smije?
Ja cu u pakao zato sto ne dopustam da jedno bice bude vlasnik drugog bica.
Jer je Iblis rekao Allahu,
لَأَتَّخِذَنَّ مِنْ عِبَادِكَ نَصِيبًا مَفْرُوضًا
Ja ću se, sigurno, potruditi da preotmem za sebe određen broj Tvojih robova... (en-Nisa, 118)
tuzlak1212

#10915 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

zposao wrote:
Svašta nešto si napisao, ali mi opet nije skroz jasno šta si htio reći.

Ja sam odgovarao na ovaj gore tvoj komentar gdje si napisao da je, parafraziram: "džaba nekome ako je čitav život činio dobra djela ljudima, ako to nije isključivo činio zbog straha od Sudnjega Dana, jer je bitna namjera a nije bitan sam čin"
Sa druge strane ispade da neko drugi može činiti malo manje dobrih djela, ali zato ih ne čini da drugima pomogne nego isključivo ga vodi namjera da mu se upišu na Sudnjem Danu. I taj je u pravu, odnosno spasit će se, a onaj prvi koji iz nekog razloga nije vjerovao u Sudnji Dan, džaba mu sva dobra djrla koja je činio ljudima.

Iz ovoga po meni proizilazi par stvari. Prvo, po tome ispada da nije cilj dobrog djela pomoći nekome, nego je cilj i svrha "sebična" to jest samo da se "ja spasim i da mi se ubroji".
To donekle i mogu razumjeti opravdati jer je bolje i da nekoga vodi strah od Boga pa da cini dobro, nego da ga ne čini nikako.
Ali je tu sada problem što po tvojoj izjavi ispade da Boga apsolutno nije briga šta mi radimo i kako živimo, dok god mi ispunjavamo neke propise. Zašto bi Bog "prokleo" nekoga ko čitav svoj život proživi lijepo, živeći u miru sa drugim ljudima, pomažući svakome u potrebi, a iz nekog razloga nije bio relogiozan? I sve mu to džaba, ode on u Džehenem?
A vamo neko može biti možda kurvar, lagati, varati, krasti...ali svako malo periodično on napravi neko "dobro djelo" čisto eto da mu se ubroji, da se osigura, i taj je po tebi ispravniji od onog prvog?
Druga stvar, u našem narodu se kaže: put do pakla je popločan dobrim namjerama. Lijepo je imati dobru namjeru i ostvariti je. Ali ima dosta dobrih namjera, koje ostanu samo dobre namjere a ucini se nešto suprotno.
Jesi me zaposlio haman :D
Pa rekao sam ti odgovor na pitanje, Džennet je u Božijem vlasništvu i samo se on pita čija će djela prihvatiti a čija neće... Niko nije siguran od svih današnjih ljudi gdje će završiti i kakvim djelom će umrijeti.
Objava je došla da dadne ljudima upute kako se spasiti, ne treba ići u krajnost i pretvarati objavu u simbolizam, forsirat separativna tumačenja i razglabati o sitnicama jer niko ovdje nema znanje za takvo nešto. Vjera je došla kao cijeloživotna milost i uputa čovjeku, pojedincu, da po njoj živi lijep život u vjeri u Boga, život u kojem nema trovanja ni zdravlja ni zajednice i da umre kao čist i čestit i ode Bogu na polaganje računa. Vjerovanje u Boga je prva stvar za pripremanje Sudnjeg Dana, jer kontradiktorno je sjedit i mislit "ja ne vjerujem ali ako ima šta ja ću dat pokoju marku godišnje da se spasim" to tako ne ide.
Evo primjer iz Kur'ana kako Bog opisuje ovu temu:
(Sura vrijeme)
1) Tako mi vremena -
2) čovjek, doista, gubi,
3) samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje
Vidiš tu ima dobrih dijela, i Allah kaže da su neophodna da čovjek ne bude gubitnik, ali ta dijela imaju svoje mjesto u životu, mjesto im je nakon vjerovanja, jer vjerovanje je prvo spomenuto (samo ne oni koji vjeruju). Kasnije ovo "i dobra djela čine" je prevedeno iz sallihati što je izvedenica iz riječi namaz ali to je priča za sebe.
„A oni koji su vjerovali i dobra djela činili bit će u divnim džennetskim ‎baščama, sve što zažele imat će u Gospodara svoga; bit će to blagodat velika“ ‎‎(Eš-Šura: 22)
Ovo je neki opis nevjernika iz Vatre koji slijede trendove svog vremena.
‎„I oni će, svađajući se u njemu, govoriti: „Allaha nam, bili smo, doista, u ‎očitoj zabludi. Kad smo vas sa Gospodarom svjetova izjednačavali, a na ‎stranputicu su nas naveli zlikovci, pa nemamo ni zagovornika, ni prisna prijatelja. ‎‎– Da nam je samo da se povratimo, pa da postanemo vjernici!“ (Eš-Šu'ara: 96-102).‎
„A Mi smo poslali svakog poslanika zato da bi mu se, prema Allahovom naređenju, pokoravali. A da oni koji su se sami prema sebi ogriješili da dođu tebi i zamole Allaha da im oprosti, i da Poslanik zamoli za njih, vidjeli bi da Allah zaista prima pokajanje i da je milostiv.“(En-Nisa, 64)
„O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.“ ( Ez- Zumer, 53)
Sigurno je da su neka dijela inšaAllah prihvaćena i od nevjernika, kao udjeljivanje siromašnim, čista iskrena pravednost, čestitost, iskrenost... Bludnicu će spasiti od vatre to što je napojila žedno kuće, ima hadis parafraziram "spašavajte se od vatre pa makar s pola hurme".
Treba vjerovati a mala dijela spašavaju jer ona su najčešće najveća :D
MarlboroGold

#10916 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Je li dovoljan agnosticizam i da činiš dobra djela? I oni drugima mogu istinu preporučivati da se ne može pobiti postojanje Boga kao više sile i kreatora, kao i strpljenje.
Ako ni ovo nije dovoljno onda šta reći. Isti taj Allah treba biti svjestan da će skroz rijetko ljudi prelaziti na islam koji od malih nogu nisu ni bili rođeni u zemljama u kojima je prisutan kao na bliskom istoku.
allem_77

#10917 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

MarlboroGold wrote:Je li dovoljan agnosticizam i da činiš dobra djela? I oni drugima mogu istinu preporučivati da se ne može pobiti postojanje Boga kao više sile i kreatora, kao i strpljenje.
Ako ni ovo nije dovoljno onda šta reći. Isti taj Allah treba biti svjestan da će skroz rijetko ljudi prelaziti na islam koji od malih nogu nisu ni bili rođeni u zemljama u kojima je prisutan kao na bliskom istoku.
Učenje da je rješenje za čovjekovo potpuno duhovno realiziranje prepuštanje čovjeka i jednoj i drugoj privlačnosti, đavolskoga je porijekla i dominira savremenom kulturom. Jer temeljni Zakon ne uči da bi trebalo: „Činiti što god da ti je volja“, već, naprotiv, prihvatiti prirodu Božijega zakona, spoznati je i pokoravati se univerzalnim, vječnim pravilima.
Matris

#10918 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Matris »

Diwan wrote:^

življenjem na ovom svijetu mi smo na neki način 'robovi'
Zna se vrlo dobro sta znaci biti rob. Ti bi sad relativizirao tu rijec i ucinio je besmislenom samo da opravdas to sto u religiji se ocekuje da budes rob nekom bicu koje ti prihvatas da ima pravo da te rostilja u beskonacnost ako ne radis nesto po njegovom receptu. Pod pretpostavkom kad bi bog postojao: Ja ne ocekujem nista od njega, on nema sta da ocekuje od mene. I nema ni najmanje pravo da on upravlja sa tim sta cu i kako cu ja raditi. Nije moj vlasnik. Ima svoj zivot i nek ga zivi i sikter od mene. Robovlasnistvo je kad neko misli da je vlasnik nad drugim bicem i silom uspostavlja svoje vlasnistvo nad tim bicem. To sto si ti napricao veze nema sa robovlasnickim odnosom.
Matris

#10919 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Matris »

allem_77 wrote:Mislim da se lucifer ponosi tobom? :D A na ovu rečenicu se vjerojatno grohotom smije?
Ja ću se, sigurno, potruditi da preotmem za sebe određen broj Tvojih robova... (en-Nisa, 118)
Zaboravljas da pricamo o drevnim bajkama te ni Lucifer ne postoji. Ali kad bi zamislili da postoji
Bog - obavio vec par genocida, vjecni robovlasnik, pakao, ne vjeruje u ljudske prava, moralnost itd, samo se njemu treba klanjati
Lucifer - bori se za ljudska prava, slobodu svakog bica itd.

Jesi ti siguran da si odabrao pravu stranu? Jesi li siguran da znas ko je dobar a ko los u ovoj prici? Imas dva tipa, jedan poslao knjigu da te zavede na njegovu stranu. Drugi mozda misli da ako si dovoljno pametan neces nasjesti na price ovog prvog pa nije htio ni slati nikakvu knjigu.
beni-bu-man

#10920 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Ponavljam da je Bog sadista nista vise
MarlboroGold

#10921 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

beni-bu-man wrote:Ponavljam da je Bog sadista nista vise
Nemoj tako. Čuo sam da u raju imaju kuće od munchmallowa.
ExNihilo

#10922 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Iblis je prabuntovnik, prva emanacija slobodne volje, ali je tu slobodu iskoristio da posije sjeme fašizma. :D
(Allah) reče: "O Iblisu! Šta te je spriječilo da padneš na sedždu onom šta sam stvorio rukama Svojim? Jesi li se uzoholio ili si od uzvišenih?"

Reče: "Ja sam bolji od njega, mene si stvorio od vatre, a njega si stvorio od ilovače."
S druge strane, ni Bog očigledno nije liberal, i ne podnosi disidente.

Eh, šta je gore: fašizam ili totalitarizam? Da parafraziram Staljina: oboje je gore. :D
beni-bu-man

#10923 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

MarlboroGold wrote:
beni-bu-man wrote:Ponavljam da je Bog sadista nista vise
Nemoj tako. Čuo sam da u raju imaju kuće od munchmallowa.
To su bajke brace Grimm a ne muhina bajka :mrgreen:
MarlboroGold

#10924 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

ExNihilo wrote:Iblis je prabuntovnik, prva emanacija slobodne volje, ali je tu slobodu iskoristio da posije sjeme fašizma. :D
(Allah) reče: "O Iblisu! Šta te je spriječilo da padneš na sedždu onom šta sam stvorio rukama Svojim? Jesi li se uzoholio ili si od uzvišenih?"

Reče: "Ja sam bolji od njega, mene si stvorio od vatre, a njega si stvorio od ilovače."
S druge strane, ni Bog očigledno nije liberal, i ne podnosi disidente.

Eh, šta je gore: fašizam ili totalitarizam? Da parafraziram Staljina: oboje je gore. :D
Što znači da su obojica sadisti, ali sa različitim motivima. Iblis je ljubomoran i sveti se Bogu preko nas, a ovaj drugi gazi sve koji ne čine onako kako on želi.
allem_77

#10925 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

Matris wrote:
allem_77 wrote:Mislim da se lucifer ponosi tobom? :D A na ovu rečenicu se vjerojatno grohotom smije?
Zaboravljas da pricamo o drevnim bajkama te ni Lucifer ne postoji. Ali kad bi zamislili da postoji
Bog - obavio vec par genocida, vjecni robovlasnik, pakao, ne vjeruje u ljudske prava, moralnost itd, samo se njemu treba klanjati
Lucifer - bori se za ljudska prava, slobodu svakog bica itd.

Jesi ti siguran da si odabrao pravu stranu? Jesi li siguran da znas ko je dobar a ko los u ovoj prici? Imas dva tipa, jedan poslao knjigu da te zavede na njegovu stranu. Drugi mozda misli da ako si dovoljno pametan neces nasjesti na price ovog prvog pa nije htio ni slati nikakvu knjigu.
Haman si ti ugazio u pogaču? :D pitaj kršćane jesu li samo dvojica? Ili trojica - pozitivci, a na drugoj strani lucifer - negativac. Znači trojica=dobar, a lucifer=loš, zao.
Last edited by allem_77 on 20/05/2019 17:46, edited 1 time in total.
Locked