Republika Turska

Post Reply
kolegione

#10901 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by kolegione »

Ci-Nick wrote:Nešto razmišljam,.. navalili da uvedu smrtnu kaznu da bi mogli pučiste osuditi na smrtnu,... zar se ne sudi za počinjeno djelo po zakonu koji važi u vrijeme izvršenja krivičnog djela ?
Vidi se da zivis u Europi, u principu u normalnim pravnim drzavama zakon nije moguce primjenjivati retroaktivno, ali u zemljama gdje vladaju fasisti fundamentalisti, komunisti ili slicni totalitarni vladari sve je moguce,
Sad u Turskoj jeste pravi momenat da rijesis svoja pravno imovinske i druge probleme po principu komsija vikao smrt Erdoganu ili pak govorio zvio Gulen hahahahhaha
mO k3

#10902 Re: Republika Turska

Post by mO k3 »

sve mi ovo vise smrdi na njegovo maslo . trebali su ga roknuti i fajront
arzuhal

#10903 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by arzuhal »

kolegione wrote:
arzuhal wrote:
kolegione wrote: Ili sam nesto propustio?
Ma haj' da si propustio...
Hahahah, samo to si kopirao, brao uvijek pokazes kakvom argumentacijom i analogijom raspolazes da,ostalim pojasnim ti vjerujes ukoliko neko nema ideale ko vecina da mu treba oduzeti sto vise prava
I kao takav nisi sagovornik za pricu.
Da bi mi ti, recimo, bio sagovornik za priču morao bih prvo da razumijem šta pokušavaš da kažeš, to mora biti razgovjetno, artikulisano, to je preduvjet za ikakvu komunikaciju.

A što se tiče dijela tvog kojeg sam kvotao i na kojeg sam se osvrnuo, pa time sam ti sve rekao: da, propustio si, fulio si poentu, nešto si skroz drugo skonto pa počeo o tome pisati a o čemu ja nemam namjeru diskutovati, s'vaćaš? :) Ja sam napisao stvari da bismo se bolje razumjeli oko uloge Hizmeta i sukoba Erdoaga i Gulena, te ovih masovnih otpuštanja s posla, ne da bi to sve opravdao.
de balzac

#10904 Re: Republika Turska

Post by de balzac »

omar little wrote:steta sto nema lady da ove kvaziznalce posuta ko konzerve. jednim postom.

je l' ministarke? :)
Tito_i_Partija

#10905 Re: Republika Turska

Post by Tito_i_Partija »

Bosanac sa dna kace wrote:
Tito_i_Partija wrote:
Koji nevjerovatno subjektivan tekst, bas sam se dobro nasmij'o. Znaci Erdoganovci sve dobri i uzorni muslimani i politicari, dok su Gulenovci ustvari Scientology na kvadrat? :D
Da, da, da, sajentolodži bješe termin, sve se nešto ne mogu sjetiti, kad ono Tito_i_parija more bit' da su ti javili iz Centralnog komiteta Komunističke partije Turkse? jesss! :gunjastajl: :ljulja:
Tito_i_Partija wrote: Nemoj stat' tu, de nam jos malo o Mehdiju/Sultanu Erdoganu i njegovim herojskim djelima. :pisnuo:
Naravno da neću stati, pomno prati. :gunjastajl: :gunjastajl: :gunjastajl: :sinbad: :sinbad: :sinbad:
Eh sto volim ovakve sto se upecaju na nesto skroz banalno k'o slika i korisnicko ime. Razmisljanje ograniceno k'o balkon, tipicno za Erdoganovce. :pisnuo:

Nego, pusti se ti propagande i radi ono sto najbolje znas: klimaj glavu i ljubi sliku sultana svog. :D

Image
aditon

#10906 Re: Republika Turska

Post by aditon »

Iskreno, ne znam čemu ovakve teme. Zašto bi nas u principu zanimalo šta se dešava u Turskoj. To što smo dio nekadašnjeg Osmanskog carstva bili nije razlog da se mi ovdje raspravljamo o Turskoj. Na kraju krajeva, ovdje se iznose mišljenja i stavovi na osnovu informacija koje nam serviraju masovni mediji. U sve što čujem, ja apsolutno ne vjerujem. Ipak tražim druge izvore koji su pouzdaniji i koji imaju prave informacije nego slušajući CNN od kojeg opet svi ostali mediji samo preuzimaju vijest.

Ako imamo temu Republika Turska, zašto onda nemamo temu npr Papue Nova Gvineja, Haiti, Japan itd. Bošnjaci bi se trebali poistovječivati s Bosnom i Hercegovinom a ne Turskom. Nikad nisamo ništa svoje znali cijeniti nažalost. "Prijateljstvo" Tursko i BiH je samo politika, nema tu ljubavi nemojte biti naivni. Al et, ovdje bar možemo biti sve ono što u stvarnom životu nismo. :)
Point.

#10907 Re: Republika Turska

Post by Point. »

aditon wrote:Iskreno, ne znam čemu ovakve teme. Zašto bi nas u principu zanimalo šta se dešava u Turskoj. To što smo dio nekadašnjeg Osmanskog carstva bili nije razlog da se mi ovdje raspravljamo o Turskoj. Na kraju krajeva, ovdje se iznose mišljenja i stavovi na osnovu informacija koje nam serviraju masovni mediji. U sve što čujem, ja apsolutno ne vjerujem. Ipak tražim druge izvore koji su pouzdaniji i koji imaju prave informacije nego slušajući CNN od kojeg opet svi ostali mediji samo preuzimaju vijest.

Ako imamo temu Republika Turska, zašto onda nemamo temu npr Papue Nova Gvineja, Haiti, Japan itd. Bošnjaci bi se trebali poistovječivati s Bosnom i Hercegovinom a ne Turskom. Nikad nisamo ništa svoje znali cijeniti nažalost. "Prijateljstvo" Tursko i BiH je samo politika, nema tu ljubavi nemojte biti naivni. Al et, ovdje bar možemo biti sve ono što u stvarnom životu nismo. :)
Zato sto smo generalno glup narod. Polupismeni krezavi mozgovi koji misle da je Turska nasa mati a supak Erdo nas babo. Koji se vode matricom kako bh hrvati imaju Hrvatsku, bh srbi Srbiju a mi kao Tursku. Plitko misljenje ko Miljacka.
mousstapha

#10908 Re: Republika Turska

Post by mousstapha »

aditon wrote: Ako imamo temu Republika Turska, zašto onda nemamo temu npr Papue Nova Gvineja, Haiti, Japan itd. Bošnjaci bi se trebali poistovječivati s Bosnom i Hercegovinom a ne Turskom. Nikad nisamo ništa svoje znali cijeniti nažalost. "Prijateljstvo" Tursko i BiH je samo politika, nema tu ljubavi nemojte biti naivni. Al et, ovdje bar možemo biti sve ono što u stvarnom životu nismo. :)
Raspravlja se o državama koje su važne zbog svog geoplitičkog uticaja u svijetu, a i mogu uticati na odnose u našem društvu. Da se desi neko sranje u Turskoj imala bi cijela Evropa brige i problema, a kamo li mi.
Last edited by mousstapha on 20/07/2016 14:53, edited 1 time in total.
MOSALJOZE

#10909 Re: Republika Turska

Post by MOSALJOZE »

Pa otvori temu o Japanu i raspravljaj.
Niko ti ne brani.
klixo

#10910 Re: Republika Turska

Post by klixo »

Je li demokratija ako narod zeli diktatora ? :D
Ultravox

#10911 Re: Republika Turska

Post by Ultravox »

MOSALJOZE wrote:Pa otvori temu o Japanu i raspravljaj.
Niko ti ne brani.
O Japanu nešto i znamo, bolji bi izbor bio Papue Nova Gvineja ili Haiti... pa da raspravljamo ;-)
kolegione

#10912 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by kolegione »

arzuhal wrote:
Da bi mi ti, recimo, bio sagovornik za priču morao bih prvo da razumijem šta pokušavaš da kažeš, to mora biti razgovjetno, artikulisano, to je preduvjet za ikakvu komunikaciju.

A što se tiče dijela tvog kojeg sam kvotao i na kojeg sam se osvrnuo, pa time sam ti sve rekao: da, propustio si, fulio si poentu, nešto si skroz drugo skonto pa počeo o tome pisati a o čemu ja nemam namjeru diskutovati, s'vaćaš? :) Ja sam napisao stvari da bismo se bolje razumjeli oko uloge Hizmeta i sukoba Erdoaga i Gulena, te ovih masovnih otpuštanja s posla, ne da bi to sve opravdao.
Uz bolje razumijevanje dodao si i dio kako mislis da je to legalno i da je minoran broj oni koji ce biti osteceni, Ja sam samo postavio tezu koja je 100% tacna a to je da ti podržavaš da se ideoloski razlicitima uzimaju prava, ako je ta ideologija u bitnoj razlici sa tvojom.
over and out
ultima_palabra

#10913 Re: Republika Turska

Post by ultima_palabra »

arzuhal wrote:
ultima_palabra wrote:http://www.klix.ba/vijesti/regija/andje ... /160720040
Ne bi bilo prvi put da nas Turcin zajebe i proda... a sad nastavite o nadi ummeta, halifatu itd.
Vrlo sam oprezan s uvredama kada posrijede nekakvi intelektualci, analitičari i sve to, ne trčim baš pred rudu, ali kada je u pitanju ovaj Anđelković onda mi je on među prvim na tom siromašnom spisku intelektualaca glupih k'o falus...
Nisam nikad cuo za njega, ocigledno da je ovo 'sto je babi milo'... ali je ipak moguc scenarij prema ovome sto gledamo zadnjih dana.

Svako ko pomaze ruskom medjedu da pojaca utjecaj na Balkanu je neprijatelj BiH.
benjen

#10914 Re: Republika Turska

Post by benjen »

Amen to that ,brother.
aditon

#10915 Re: Republika Turska

Post by aditon »

Point. wrote:
aditon wrote:Iskreno, ne znam čemu ovakve teme. Zašto bi nas u principu zanimalo šta se dešava u Turskoj. To što smo dio nekadašnjeg Osmanskog carstva bili nije razlog da se mi ovdje raspravljamo o Turskoj. Na kraju krajeva, ovdje se iznose mišljenja i stavovi na osnovu informacija koje nam serviraju masovni mediji. U sve što čujem, ja apsolutno ne vjerujem. Ipak tražim druge izvore koji su pouzdaniji i koji imaju prave informacije nego slušajući CNN od kojeg opet svi ostali mediji samo preuzimaju vijest.

Zato sto smo generalno glup narod. Polupismeni krezavi mozgovi koji misle da je Turska nasa mati a supak Erdo nas babo. Koji se vode matricom kako bh hrvati imaju Hrvatsku, bh srbi Srbiju a mi kao Tursku. Plitko misljenje ko Miljacka.
Da, mislim da si upravu. Međutim, i ova druga dva "naroda" su u istoj zabludi kao i Bošnjaci. Pravoslavci iz Bosne nikad neće biti Srbi ili katolici iz Bosne neće biti nikad Hrvati. Oni jesu Srbi i Hrvati samo u svojim glavama i u glavama političara za dnevno-politička potkusurivanja. Žalosno je što mrze zemlju u kojoj su rođeni i gdje su njihovi preci stotinama godina unazad živjeli i umirali. Kada Mato iz Kreševa dođe u Zagreb ili neki drugi grad, on gore za njih nije niti će kad biti Hrvat već Bosanac, a isto tako i kad Slobodan iz Trebinja ode u Beograd, on je gore samo Bosanac :)

Međutim da ne idemo u off topic, svima nam je u podsvjesti (ne svima :) ) upravo to što si rekao. Toliko smo glupi da nas više ni političari ne moraju zavađati jer samo sami sebi u podsvjest toliko usadili podjele da nam i ovakve teme na forumu trebaju.

Šta se dešava u Turskoj me stvarno ne zanima iako će neki reči Turska je bitan faktor, velika zemlja, sve što se njima dešava odrazit će se i u svijetu i bla bla. To naravno nije tačno, tj ne postoji ova tema zbog toga već upravo zbog gore pomenutih razloga. Opet kažem, zašto nema teme Papue Nova Gvineja? Zašto nema teme Njemačka (bar je ja nisam vidio) a na političkom planu malo koja zemlja u svijetu ima veći utjecaj od Njemačke?
mousstapha

#10916 Re: Republika Turska

Post by mousstapha »

Zašto ti raspravljaš na ovoj temi ako te ne zanimaju dešavanja u Turskoj?
Banksy

#10917 Re: Republika Turska

Post by Banksy »

klixo wrote: Je li demokratija ako narod zeli diktatora ? :D
Jeste, to je demokratija,
ako si SDA tupi glasač,
ako si preko vladajuće SDA uhljebljen na budžet,
jeste ako je neko tvoj privatno ili poslovno blizak SDA vrhu,
jeste ako si familijarno ili porijeklom povezan s Turskom,
itd,
preletih temu, pa koliko vidim, samo takvi mašu ''demokratijom''...
omar little

#10918 Re: Republika Turska

Post by omar little »

de balzac wrote:
omar little wrote:steta sto nema lady da ove kvaziznalce posuta ko konzerve. jednim postom.

je l' ministarke? :)
ne. midnight. puno prije tvog vremena registracije.
Nadzornik

#10919 Re: Republika Turska

Post by Nadzornik »

Image
Banksy

#10920 Re: Republika Turska

Post by Banksy »

Sve su izvjesnije sumnje da je Erdogan odobrio puč

Munjevita je spremnost kojom je režim predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana probrao gotovo 3000 (!) sudaca i tužilaca koje je trebalo suspendirati, a neke i zatvoriti, kao pomagače puča, suradnike izbjeglog imama Fethullaha Gülena.

Postoje dvije mogućnosti: ili unutar te iste sudbene vlasti Erdoğan barata istražnim aparatom koji je kadar u nekoliko sati provesti temeljitu istragu, utvrditi utemeljenu sumnju i na temelju toga suspendirati i hapsiti, brzinom i uvidom kojim inače posjeduje samo dragi Bog, ako postoji – ili je ta čistka bila otprije pripremljena, pa se samo čekao pogodan moment, koji je puč pružio, ili je čak puč izazvan, odnosno dopušten, da bi se Predsjednik, koji po Ustavu nije na čelu izvršne vlasti (ta uloga pripada premijeru), ali koji tu vlast nepovlasno drži u ruci, koji je iznjedrio vlastitu definiciju terorizma, neprihvatljivu Evropskoj uniji, kako bi mogao eliminirati nepoćudne parlamentarne zastupnike a time i presudnu porciju zakonodavne vlasti, sada riješio i nepoćudnog dijela sudbene vlasti, jedine koja ga je dosad povremeno i umjereno kočila u nedemokratskim nasrtajima, pa i na novinare.

Ako je to posrijedi – a indicije vode u tom smjeru – treba ponovo pretresti činjenice i vidjeti temelje li se indicije na njima.

Prvo, puč je proveden traljavo. Ni sjene one efikasnosti koje je Turska vojska – druga po snazi u NATO-u (!) – pokazala u državnim udarima 1960-1980, ni traga one odlučnosti kojom mlati po Kurdistanu, ne štedeći ni svoju baštinu. Nisu iskorištene elitne jedinice, nego uglavnom novaci, zbunjeni momci, od kojih su neki zaprepašteno tvrdili da su bili uvjereni da je posrijedi vojna vježba. Vidjeli smo snimke kako ih preplašene tuku i policajci i civili – potpuno nespojivo s duhom koji bi pokazali vojnici koji su svjesno riskirali život u obranu svog ideala domovine. Napokon, ne znam kako je u Turskoj, ali na Balkanu je teško zamisliti da civilni policajci tuku vojnike koji trpe, u nas je obično policija izvlačila deblji kraj, opasač je znao biti moćniji od pendreka, imam neka osobna iskustva, iako ne recentna.

Drugo, među generalima i visokim časnicima koji su također uhićeni poslije propasti puča, navedeni su Erdal Öztürk, zapovjednik Treće armije, Adem Huduti, zapovjednik Druge armije, te njegov zamjenik Avni Angun, te bivši zapovjednik Vojnog zrakoplovstva Akin Öztürk. Treća armija djeluje protiv kurdskih “terorista”, odgovorna je za istočne i južne pokrajine - ne raspolaže li ona trupama s visokom bojnom spremnošću, a ne preplašenim dečkima koje smo vidjeli pokorne?

Treće, pučisti jesu krenuli na centre političke i komunikacijske moći, ali nisu došli ni blizu glavnom i neprikosnovenoim centru moći - a to je sam Erdoğan. Blokirali su aerodrome u Ankari i Istanbulu, ali im je svejedno Erdoğan neometan sletio na Atatürkov aerodrom u Istanbulu, pa je čak - kako javljaju turski i inozemni izvori – njegov dolazak najavljen pola sata ranije, uz upit: jesu li televizijske trupe spremne?

Četvrto, prve najave priprema udara objavljene su prije otprilike dva mjeseca, ali tada su energično demantirane iz Ankare.

Peto, dok je još sve bilo u previranju, dok se činilo da je Erdoğan odsječen od institucionalnih komunikacija, dok se preko FaceTimea javio na smartphone pred kamerom turskog CNN-a, već je optužio Fethullaha Gülena kao organizatora puča. Na temelju koje istrage, čijih priznanja, kojih dokumenata? Ili je i to već bilo unaprijed pripremljeno?

Postavlja se, naravno, pitanje zar bi turski vođa inscenirao, ili makar dopustio akciju, koja je stajala života 161 civila i pripadnika policije te 104 pučista, dok je broj ranjenika nadišao 1440? Posrijedi je zbroj žrtava gori nego u nekima od razglašenijih terorističkih atentata.

Erdoğanovi protivnici odvraćaju da je sadašnja turska vlast pobila bitno više ljudi u turskom i iračkom Kurdistanu, pa da joj 200-300 mrtvih više ili manje malo znače, ako služe političkom cilju: eliminiranju protivnika.

Naravno, sve to su samo pretpostavke i indicije, nisu dokazi. Možda i labave, ali svakako daleko obrazloženije od onih koje je dosad iznio Erdoğanov režim. Jedan od bližih suradnika Angele Merkel, demokršćanin Elmar Brok izražava bojazan da bi Erdoğan sada mogao “pokušati proširiti svoju moć”, “promijeniti ustav u autokratskom smjeru”, te time “podvojiti zemlju”.

Erdogan: Odmah vratiti smrtnu kaznu!

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u nedjelju je rekao da ne može biti odgađanja uporabe smrtne kazne nakon propalog pokušaja puča, dodajući da će o tome vlada razgovarati s oporbenim strankama. Govoreći mnoštvu svojih pristaša koji su tražili smrtnu kaznu pred svojom kućom u Istanbulu, Erdogan je rekao: "Ne možemo zanemariti ovaj zahtjev".

Turska je ukinula smrtnu kaznu 2004. kako bi udovoljila kriterijima Europske unije za pristupanje, a nije nikoga pogubila od 1984. Erdogan je isto tako pozvao svoje pristaše da do petka nastave prosvjede na ulicama i trgovima protiv pokušaja vojnog udara rekavši kako prijetnja protiv njega još nije do kraja uklonjena.

Inoslav Bešker

Traljavi puč spasio je uzdrmanog Erdogana

Diplomat, novinar i publicist Zlatko Dizdarević ističe kako za predsjednika Erdogana postoji jezgra u vojsci koja je antiotomanska i baštini Ataturkovu ideologiju i koncept.

- Takva jezgra, dakle, postoji u vojsci i ona je latentna. Erdogan je uvijek znao da se ne može osloniti na vojsku u stopostotnom kapacitetu. Prema tome, lako je bilo ustvrditi da to ponovno kreće iz nekog kruga unutar vojske povezanog s njegovim najvećim strateškim neprijateljem Gulenom koji je u Americi. Gulen stalno služi Erdoganu kao opravdanje za sva moguća čišćenja u vojsci, među intelektualcima, novinarima, sucima...

Gulen uvijek dobro dolazi Erdoganu kao razlog za njegove nedemokratske poteze. Tako je i ovaj put Gulen optužen kao idejni tvorac ovog vojnog puča. To je ono što javnost sa strane vidi i, neupućena dovoljno u cijelu stvar, uzima zdravo za gotovo - ukazao je stručnjak za Bliski istok, koji naglašava:

- Ono što meni osobno daje pravo na razne sumnje u odnosu na tu teoriju je sljedeće: cijela stvar u vojno - operativnom smislu je izvedena nedopustivo traljavo. To znači da nisu zauzete institucije koje trebaju biti zauzete ako se želi uspješan vojni udar. Drugo, nisu zauzeti ključni mediji ili ih nisu stavili u svoju funkciju. Treće, nisu prekinuli elektroničku komunikaciju - internet i slično. Četvrto, nije točno ni da je zračna luka bila zauzeta jer je Erdogan sletio na istanbulski aerodrom, a ne na neki drugi. Peto, meni je vrlo znakovita rečenica Erdogana, koji je kazao kako im je sam Bog podario ovu akciju čime mu je omogućeno da očisti armiju od neprijatelja.

Tko zna čitati politiku i razmišljati, neka to prevede kako zna. Erdogan, koji sebe smatra Bogom, rekao je što misli. Konačno, kad sve zbrojite i oduzmete, on, koji je bio veoma uzdrman na domaćem političkom planu, nakon desetak sati ovakve operacije izišao je popopulistički neusporedivo jači na domaćoj sceni jer je na ovaj način očistio identificirane neprijatelje i to je ključna činjenica temeljem koje treba prosuđivati što se zapravo tamo dogodilo.

Zlatko Dizdarević

Turkey coup may have been 'staged' by Erdoğan regime

Erdogan Purges 20,000 As Europe Voices Concern Coup Was Staged With "Prepared Arrest Lists"

Was Turkey's coup attempt just an elaborate hoax by Erdogan?

Commentary: Coup or not, Erdogan is still the likely winner in Turkey

Last week’s failed coup attempt left Turkish President Tayyip Erdogan in such a strong position that many Turks and others believe he himself engineered it – or at the very least knew of it and let it play out to his advantage

...
Banksy

#10921 Re: Republika Turska

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote:

http://www.klix.ba/vijesti/regija/andje ... /160720040
Ne bi bilo prvi put da nas Turcin zajebe i proda... a sad nastavite o nadi ummeta, halifatu itd.
To je to.

Čak sekularni muslimani tijesno povezani sa Amerikom za nas mogu biti veći problem od ekstremnih islamista povezanih sa nekom silom koja danas nije u saradnji sa Amerikom", rekao je Anđelković.
skupljac_zeljeza

#10922 Re: Republika Turska

Post by skupljac_zeljeza »

MOSALJOZE wrote:Pa otvori temu o Japanu i raspravljaj.
Niko ti ne brani.
Može i o austrijskim nacionalistima.

Mene sve ovo posjeća na sukob Tita i IB-ovaca. Tito ih sklanja i gradi kult ličnosti i nastavlja sa ekonomskim progresom sa nama poznatim završetkom. Kako će se završiti u slučaju Turske, to još ne znamo.
Zgoljo

#10923 Re: Republika Turska

Post by Zgoljo »

Kmek vol 3,dan šesti.

Islamofobi raznih boja,dezena,nijansi oli ti borci za ljudska prava koji podrzavaju vojne udare,na haparati.
Zgoljo

#10924 Re: Republika Turska

Post by Zgoljo »

Gade mi se ovakvi kao Dizdarevic,u bobu znaju sta je sta ali nemaju muda reci nego moraju sluziti.Najgore sto mislim da cak ni pinku ne dobijaju za to,volontiraju reklo bi se.
Sad on nas hoce ubijedit da je to unutarturski obracun.

Živio Mladen Marić i nepokoreni svijet.
Last edited by Zgoljo on 20/07/2016 15:33, edited 1 time in total.
Gojeni H

#10925 Re: Republika Turska

Post by Gojeni H »

Matzan wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: ..., Gülen se bavio organizovanjem svog kulta.

:thumbup: Hvala ti puno!
Napokon neko ko poznaje situaciju.
I od mene mnogo hvala, Bosanac :thumbup:

Ja sam izdvojio dio na koji sam sumnjao iz ranijih izlaganja nekoliko forumasa. Gulen se cini vodjom sekte, mozda grijesim, ali meni tako tukne ...
Post Reply