SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- DaysleepeR
#108976 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne vjerujem da ćemo doživjeti da vozač romobila siđe sa istog kada prelazi pješački prelaz.
Niti će se to pravilo ovdje provoditi niti sankcionisati.
Niti će se to pravilo ovdje provoditi niti sankcionisati.
- Hajlac
#108977 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Glupo je definisan taj prijedlog zakona - isto kao da romobil cija maksimalna brzina u praksi (kako provjeravati i testirati na ulici?) prelazi 25 km/h ni ne vodi se kao romobil. Nego kao sta onda? Kao motor, samim tim sto je "cipovan", a fizicki je i dalje romobil?Predložene izmjene definišu električni romobil kao vozilo na električni pogon čija maksimalna brzina ne prelazi 25 kilometara na sat, a snaga motora 0,6 kW.
Valjda je trebalo formulisati kao i za bicikl - propisuje se ogranicenje na do max 25 km/h na biciklistickim stazama i vozda.
Zamisli da je u postojecem zakonu napisano da se "bicikl definise kao vozilo cija maksimalna brzina ne prelazi 25 km/h". U tom slucaju elektricni bicikl (recimo isto "cipovan") kao i likovi sprinteri na road biciklima smiju voziti biciklistickom stazom brze od 25 km/h
Jer, govorimo o tvornickim limitima tih vozila ogranicenim na 25km/h.
Cuj "definise se" - sta ga imas bolan definisati na osnovu (tvornicke) brzine kad se time da manipulisati ? Zakon treba propisivati obaveznu opremu, te max dozvoljenu brzinu na:
a) cesti
b) biciklistickoj stazi
c) pjesackoj stazi
ma o kakvoj (pod)vrsti bilo romobila bilo bicikla (elektricni, "fatbike" itd.) se radilo.
Last edited by Hajlac on 21/07/2026 11:53, edited 10 times in total.
- drug_profi
#108978 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Hoće li iko naći način da recimo radi zaplijenu romobila ako je čipovan ili je nelegalan (brži od 25 km/h)?
Ništa ovaj zakon sam po sebi neće promijeniti. Čekamo da pogine prvi pješak od udara romobila.
Ništa ovaj zakon sam po sebi neće promijeniti. Čekamo da pogine prvi pješak od udara romobila.
-
Naslovnica
- kabal1337
#108980 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
zato uvesti da je obavezan smjer, suprotan smjer saobracaju vozila. da je ovo slucaj mnogo lakse bi vozac vidio niskog letaca na romobilu.
-
BadBoy
#108981 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Šta je bilo tačno, je li vozio brzo vilsom? Koliko ja vidim ovo je jači romobil od 1kw sa max brzinom od 45 km/h.
Žao mi je momka u svakom slučaju...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#108982 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
bilo je da je iz vilsonova prebrzo ušao u raskrsnicu ali da je sekund pred udes sa tim autom za koje sam mislio da je dacija ono skoda zvonio nekom pjesaku koji je pretrcavao na crveno
dakle prosao je kroz svoje zeleno i udario u auto koje je skretalo ka mostu
je li se auto kretalo ili stajalo (da pusti pjesake) sada nisam siguran
baš me ovo unazadi cijeli dan mislim o tome mislio sam i zvati bolnicu kako je momak ali ne bi dali podatke samo rodbini
baš me ovo unazadi cijeli dan mislim o tome mislio sam i zvati bolnicu kako je momak ali ne bi dali podatke samo rodbini
-
DonieBrasco
#108983 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Iz tragedije u tragediju, kao femicidi ove nesrece, saobracajne i slicno, nista se nece promjeniti jer smo mi bolesno i nepismeno drustvno.
- Pandakonda
#108984 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pokoj dusi momku ali kao sto rece forumas gore, nista se od ovoga ne bi desilo da je samo sisao sa romobila prije prelaska na pjesacki. Također brzina je sigurno morala biti veća od 25 kmh obzirom na stetu koja je nastala na autu i u kakvom stanju je bio skuter nakon udara. Zali boze mladosti i traume sa kojom ce vozac morat zivjeti....
Kaciga je ovdje pod moranje, svaki smrtni ishod sa romobila je bio radi povrede glave jer je vozaci nisu imali
Kaciga je ovdje pod moranje, svaki smrtni ishod sa romobila je bio radi povrede glave jer je vozaci nisu imali
- Hajlac
#108985 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kakav pjesacki?Pandakonda wrote: ↑21/07/2026 12:03 Pokoj dusi momku ali kao sto rece forumas gore, nista se od ovoga ne bi desilo da je samo sisao sa romobila prije prelaska na pjesacki. Također brzina je sigurno morala biti veća od 25 kmh obzirom na stetu koja je nastala na autu i u kakvom stanju je bio skuter nakon udara. Zali boze mladosti i traume sa kojom ce vozac morat zivjeti....
Romobil se kretao regularnom cestovnom trakom (pravac Vilsonovo - Kotromanica) a ne pjesackom stazom pa da silazi na raskrsnici.
Da li motoristi sidju s motora kad prelaze raskrsnicu?
Last edited by Hajlac on 21/07/2026 12:06, edited 1 time in total.
- drug_profi
#108986 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne znam kako će vozač proći na sudu, ali svejedno će ga gristi savjest do kraja života koliko god da je malo ili puno kriv za ovo.
-
Mustang1
#108987 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jucer dijete na romobilu prolijece raskrsnicu kad se crveno upalilo ide cestom pa na pjesacki a toj traci zeleno auta krenula. Sekunda falila covjek zakoci, svira ali dzaba ode dijete svojim putem. Ovo se mora regulisati sto prije.
- Facility
#108988 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovo je razlog nesreće, obojici je bilo "zeleno", a romobil se kretao brzinom automobila, pa je trebao pratiti zeleno za automobile, a ne za pješake.Truba wrote: ↑21/07/2026 11:54 bilo je da je iz vilsonova prebrzo ušao u raskrsnicu ali da je sekund pred udes sa tim autom za koje sam mislio da je dacija ono skoda zvonio nekom pjesaku koji je pretrcavao na crveno
Da su se poštovali zakoni fizike i sigurnosti, pa i ovi naši postojeći saobraćajni, do ovoga ne bi došlo.
Tako da nije da nam nedostaje zakona, već svijesti i primjene.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#108989 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovakav udar napraviti sa romobilom morala je biti brzina barem duplo veća od koje romobil smije zakonski Ici. 40-50 km/h je minimum
- Hajlac
#108990 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Bice katastrovalno "rjesenje" ako sad na frku izglasaju ovakav debilan prijedlog izmjena zakona o ucesnicima u saobracaju.
U zakon treba uvesti jednu siru kategoriju od ovog debilizma "romobila koji postize brzinu do 25 km/h".
Kategoriju vozila na dva tocka s elektricnim pogonom, a koja imaju sirinu guma do 7cm (sto ce ih jasno razdvojiti od klasicnih motora, mopeda(9+cm), Tomosa(8+cm) itd.) kako sad uvode u Holandiji zbog sve vise nesreca koje prouzrojuku elektricna cudovista zvana "fatbike".
Znaci otprilike ovako:
Za sva vozila na dva tocka i elektricni pogon, s gumama sirine do 7cm, obavezno je koristenje kacige, zadnje i prednje svjetlosne signalizacije kao i zvucne (sirena-zvonce), uz ogranicenje brzine:
a) na cesti do 50 km/h
b) na biciklistickoj stazi do 25 km/h
c) na pjesackoj stazi npr. do 15 km/h
uz postivanje svih saobracajnih propisa.
U zakon treba uvesti jednu siru kategoriju od ovog debilizma "romobila koji postize brzinu do 25 km/h".
Kategoriju vozila na dva tocka s elektricnim pogonom, a koja imaju sirinu guma do 7cm (sto ce ih jasno razdvojiti od klasicnih motora, mopeda(9+cm), Tomosa(8+cm) itd.) kako sad uvode u Holandiji zbog sve vise nesreca koje prouzrojuku elektricna cudovista zvana "fatbike".
Znaci otprilike ovako:
Za sva vozila na dva tocka i elektricni pogon, s gumama sirine do 7cm, obavezno je koristenje kacige, zadnje i prednje svjetlosne signalizacije kao i zvucne (sirena-zvonce), uz ogranicenje brzine:
a) na cesti do 50 km/h
Last edited by Hajlac on 21/07/2026 12:21, edited 1 time in total.
- Pandakonda
#108991 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja kako sam upratio decko je isao trakom gdje idu auta ali je pratio zeleno za pjesake a ne za automobile. Znaci tu je bio odma pored pjesackog gdje je trebaao sici obzirom da je pratio semafor za taj dioHajlac wrote: ↑21/07/2026 12:05Kakav pjesacki?Pandakonda wrote: ↑21/07/2026 12:03 Pokoj dusi momku ali kao sto rece forumas gore, nista se od ovoga ne bi desilo da je samo sisao sa romobila prije prelaska na pjesacki. Također brzina je sigurno morala biti veća od 25 kmh obzirom na stetu koja je nastala na autu i u kakvom stanju je bio skuter nakon udara. Zali boze mladosti i traume sa kojom ce vozac morat zivjeti....
Romobil se kretao regularnom cestovnom trakom (pravac Vilsonovo - Kotromanica) a ne pjesackom stazom pa da silazi na raskrsnici.
Da li motoristi sidju s motora kad prelaze raskrsnicu?![]()
- tramvajtrojka
#108992 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Al koja fabrikacija električna cudovista fatbikeHajlac wrote: ↑21/07/2026 12:18 Bice katastrovalno "rjesenje" ako sad na frku izglasaju ovakav debilan prijedlog izmjena zakona o ucesnicima u saobracaju.
Znaci otprilike ovako:
a) na cesti do 50 km/h
- DaysleepeR
#108993 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pogledaj testove ADAC-a na 40 km/h, to je nivo štete.sime_cipol wrote: ↑21/07/2026 12:17Ovakav udar napraviti sa romobilom morala je biti brzina barem duplo veća od koje romobil smije zakonski Ici. 40-50 km/h je minimum
Nisu ljudi kod nas svjesni šta je 40 na sat.
Za ovo se na forumu govorilo da je brzina preko ograničenja.

-
esso_sa
#108994 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja ne kontam ni to prolijetanje romobilom kroz raskrsnicu kada ti je zeleno.
Pa sa motorom i u full opremi usporim na brzinu puza dok prolazim kroz raskrsnicu, ruka spremna na kocnici, jer nikad ne znas hoce li ti neko s kim se krizas oduzeti prvenstvo ili ce neko proletiti kroz crveno pa te pogoditi s boka...
A ovi prolete kao da je komplet raskrsnica prazna...
Zao mi je covjeka, kaciga bi ovdje sigurno odigrala ulogu i spasila mu zivot, ali ni oprema nije garant sigurnosti ako sam kao ucesnik u saobracaju ne vodis racuna i preventivno razmisljas kako za sebe, tako i za druge oko sebe...
Pa sa motorom i u full opremi usporim na brzinu puza dok prolazim kroz raskrsnicu, ruka spremna na kocnici, jer nikad ne znas hoce li ti neko s kim se krizas oduzeti prvenstvo ili ce neko proletiti kroz crveno pa te pogoditi s boka...
Zao mi je covjeka, kaciga bi ovdje sigurno odigrala ulogu i spasila mu zivot, ali ni oprema nije garant sigurnosti ako sam kao ucesnik u saobracaju ne vodis racuna i preventivno razmisljas kako za sebe, tako i za druge oko sebe...
Last edited by esso_sa on 21/07/2026 12:25, edited 2 times in total.
- Hajlac
#108995 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne.Pandakonda wrote: ↑21/07/2026 12:19 Ja kako sam upratio decko je isao trakom gdje idu auta ali je pratio zeleno za pjesake a ne za automobile. Znaci tu je bio odma pored pjesackog gdje je trebaao sici obzirom da je pratio semafor za taj dio
Isao je cestom i na zeleno za aute na sto ima puno zakonsko pravo jednako kao i biciklisti jer na tom mjestu ne postoji biciklisticka staza (a crveno za pjesake - jedan pjesak ispred njega valjda pretrcavao), ali ocito ogromnom brzinom, i provlaceci se izmedju auta koji su skretali (prema Parlamentu i prema mostu) profurao pravo prema Kotromanicevoj te na samom centru raskrsnice frontalno se sudario s ovim autom koje je vec napola skretalo iz Kotromaniceve ka mostu.
- Hajlac
#108996 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sta se cerekaš liče?tramvajtrojka wrote: ↑21/07/2026 12:22Al koja fabrikacija električna cudovista fatbikeHajlac wrote: ↑21/07/2026 12:18 Bice katastrovalno "rjesenje" ako sad na frku izglasaju ovakav debilan prijedlog izmjena zakona o ucesnicima u saobracaju.
Znaci otprilike ovako:
a) na cesti do 50 km/h
uz postivanje svih saobracajnih propisa.![]()
Hajlac strucnjak za sve od zalijepljene kontaktne mreze do el. bicikla
![]()
Holandija muku muci s tim cudovistima koja zadnje dvije godine dovode do drasticnog porasta teskih saobracajnih nesreca u Amsterdamu.

Ovo ni u ludilu ne smije ici u istu kategoriju (i na istu biciklisticku stazu s biciklistima i romobilima) zbog tri do cetiri puta vece tezine vozila i samim tim ozljeda po druge ucesnike u saobracaju.
Da mozda i ti ne vozis takve grdosije po biciklistickim stazama?
P.S. vec nekoliko puta sam dozivio da mi u susret po biciklistickoj stazi profura doslovno klasicni MOPED/mali motor
Last edited by Hajlac on 21/07/2026 12:32, edited 3 times in total.
- Ateista
#108997 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nadam se da ce neko konacno skontati da ovakva vozila kao ni bicikla nisu za ceste, vec za biciklisticke staze ili ako nema onda za trotoara, uz ugranicenje brzine romobilima naravno i ustupanje prednosti pjesacima.
-
esso_sa
#108998 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Rješenje nije samo donošenje zakona nego je njegovo strogo provođenje na terenu. A pošto to nije slučaj ni sa postojećim zakonima, piši propalo.
Svest će se na maltretiranje i pisanje kazni maloljetnicima i to je to
- Peacean
#108999 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kao što je već rečeno, ljudi ne shvataju opasnost brzina koji romobili mogu postići. I 25 na sat može bez problema da ubije nekog bez kacige.esso_sa wrote: ↑21/07/2026 12:24 Ja ne kontam ni to prolijetanje romobilom kroz raskrsnicu kada ti je zeleno.
- Ateista
#109000 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Naravno, mora se i provoditi.
Samo hocu da kazem da nije rjesenje takva vozila da idu na cestu, opet gdje nema biciklisticke moraju se i pjesaci zastititi, ali opet cak i romobili su manji rizik za pjesake nego sto su za njih rizik auta.