Sirija vol. 2

Locked
fosna2014

#108776 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

prljavi Hare wrote:
umjerenaNaoblaka wrote:Afrinske robinje :skoljka:

Image
Jadna koza,njoj je već danas šupak ko' pet maraka. :cry:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
sekerbay

#108777 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

Kikibombona wrote:Radi propalog pokusaja sa suni ekstremistima, Amerikanci su se okrenuli Kurdima
Prije negoli odgovorim, moram napraviti malu uvertiru.
Helem, dugo sam čitao ovu temu bez da ostavljam neke komentare jer je sve rečeno i napisane su takve analize da ih se ne bi postidjeli vodeći svjetski analitičari.
Prije svih morao bih pohvaliti tebe(prije pristrasnih upisa za kurde), chelija i još par drugih forumaša.
Ovaj upis na koji odgovaram je jedan od tih, ali(majka mu stara, uvijek postoji to ali) imao bih repliku.

Naime, ni sami ameri bogati terorističkim iskustvom kojeg su preko cia sijali po čitavom svijetu, nisu bili u sličnoj situaciji kakva je ova u siriji.
Dakle, i ameri se uče što bi se reklo u hodu.
Mislim da su dosta toga naučili od turaka, prvenstveno mislim na mit koji zna kako ukrotiti te pobunjenike i dovesti ih da rade za turske interese.
A ako ima neki iz hts-a koji neće da igra kako turci sviraju, takvom se postavi bomba.
A ako je u pitanju čitava grupa, ide ona stara latinska divide et impera.

Kažem ti, jedan šejh je dovoljan pa da svi ti počnu raditi za američke interese.
Dovoljno dugo sam izučavao vjeru da znam o čemu pričam.
Dakle, jedna predaja u kojoj se kaže da će muslimani potpisati primirje sa rimljanima(ameri) i boriti se protiv zajedničkog neprijatelja(asada) i svi će raditi za američke interese.
Isto tako, davanje prednosti borbi protiv otpadnika u odnosu na borbu protiv krstaša.
Nažalost, ti ljudi tako razmišljaju.
Da ne idem u detalje, jer mi je muka kad samo razmišljam o tome.
Kratko rečeno, nadam se da griješim i da neće doći do crnog scenarija koji će biti gori od ovoga što se dosad dešavalo
los talibanos

#108778 Re: Sirija vol. 2

Post by los talibanos »

Evo Erdo kaze nastavice operacije dalje dok se Manbij,Qamishli,Rasulayn,Ayn al Arab i cijela granica ne ocisti od PKK-ovaca :izet:
fosna2014

#108779 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

los talibanos wrote:Evo Erdo kaze nastavice operacije dalje dok se Manbij,Qamishli,Rasulayn,Ayn al Arab i cijela granica ne ocisti od PKK-ovaca :izet:
Po meni zvuci logicno iz pozicije Turske. Erdogan pravi tampon zonu (Arapi) izmedju Turske i Sirije. Naselice stanovnistvo odano Nusri, Zinkiju i Jaishovcima i to je to. Dobice svoj kanton duz granice, napravice svoje zakone i super.

Neka vrsta federalne Sirije je na pomolu.
rajv0sa

#108780 Re: Sirija vol. 2

Post by rajv0sa »

Kurdi bolje da vas nema sve se Tursko na Manbidž sprema.
ultrajvosa 1987

#108781 Re: Sirija vol. 2

Post by ultrajvosa 1987 »

Tako dodje trenutak kad ce Ameri birati ... Kurdi il Turci ?
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#108782 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

sekerbay wrote:Kratko rečeno, nadam se da griješim i da neće doći do crnog scenarija koji će biti gori od ovoga što se dosad dešavalo
Sociopate koje navigiraju politikom bliskoistočnog nazovi-zapada imaju plan napada i invazije pune skale na Siriju. Kako sa mora, tako sa kopna (Al-Tanf, provincije Dera i Kuneitra), obima invazije na Irak.

Da li će se usuditi da taj plan realizuju ne znam, ali znam da će u tom slučaju i njihove zemlje postati "Sirija".
Young Erotica

#108783 Re: Sirija vol. 2

Post by Young Erotica »

ultrajvosa 1987 wrote:Tako dodje trenutak kad ce Ameri birati ... Kurdi il Turci ?
:D

Znamo koga neće izabrati.
sekerbay

#108784 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

Što se tiče rusa, pa oni su naplatili svoj uloženi trud.
Ostali su u siriji.
Njima je tartus neprocjenjiv. Na vlasti je ostao njihov saveznik s kojim su dodatno ojačali savez.
Potrošili su staru municiju i testirali nova oružja.
A ako im amer bude pravio veće probleme, dovoljno je da asadu "prodaju" protuzracnu odbranu.
Što se tiče obnove sirije, mnogi zanemaruju moć azijske a ustvari kineske banke za razvoj.
To je sila u nastajanju.
Druga smetnja amerima je turska koja neće dozvoliti neku kurdsku državu uz svoju granicu.
Mislim da će do kraja aprila uzeti tel rifat i manbij, a za ostalo ćemo vidjeti.
Nato članica koja brani svoje interese. Zaboli njih šta kažu ameri. Nije erdo dzabe spominjo neke osmanlijske šamare :lol:
Polako, sačekajmo nove poteze uistinu dobrih šahista.
Young Erotica

#108785 Re: Sirija vol. 2

Post by Young Erotica »

Pa samo Kikibombona misli da će Ameri da zalegnu za kurde protiv Turaka.

Ovo oko obnove sam već pisao, kinezi imaju para, znanja i gladni su trzista.
Maystor

#108786 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Challenger_ wrote:
sekerbay wrote:Kratko rečeno, nadam se da griješim i da neće doći do crnog scenarija koji će biti gori od ovoga što se dosad dešavalo
Sociopate koje navigiraju politikom bliskoistočnog nazovi-zapada imaju plan napada i invazije pune skale na Siriju. Kako sa mora, tako sa kopna (Al-Tanf, provincije Dera i Kuneitra), obima invazije na Irak.

Da li će se usuditi da taj plan realizuju ne znam, ali znam da će u tom slučaju i njihove zemlje postati "Sirija".
Tramp je uklonio skoro sve ljude oko sebe koji su imali iole drugačije mišljenje; sprema se nešto veliko. Naravno da amerika može zapaliti Siriju, ali može li vatru držati ograničenom, kako njima odgovara? Ja mislim da ne može.

Popularnost Trampa je toliko niska, da su izgubili lokalne izbore i u svom najjačem uporištu - Pensilvaniji. Otvaranje velikog rata na bliskom istoku se čini kao izlazna strategija.
iznogud123

#108787 Re: Sirija vol. 2

Post by iznogud123 »

basar wrote:Ako tražite hrabru vojsku koja se bori protiv brojčano i opremom nadmoćnijeg neprijatelja, i to uspješno, onda pratite akcije Hutija u Jemenu.
Uništavaju im Abrams tenkove, obaraju avione, bespilotne letjelice, uništavaju brodove, kasape pješadiju snajperskim napadima, utrčavaju im u bunkere sa bombama itd. prepun je tviter i jutjub takvih snimaka.

Obrukali su vojsku SA i svih onih koji su im pomogli u agresiji. Samo da im neko doturi napredno oružje ovi se ne bi do Rijada zaustavili.

Čak neće ni abrams tenk da ukradu, koji vrijedi nekih 6-7 miliona dolara, nego fino ga zapale, jer je haram krasti. :)
Challenger_

#108788 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Maystor wrote:Tramp je uklonio skoro sve ljude oko sebe koji su imali iole drugačije mišljenje; sprema se nešto veliko. Naravno da amerika može zapaliti Siriju, ali može li vatru držati ograničenom, kako njima odgovara? Ja mislim da ne može.

Popularnost Trampa je toliko niska, da su izgubili lokalne izbore i u svom najjačem uporištu - Pensilvaniji. Otvaranje velikog rata na bliskom istoku se čini kao izlazna strategija.
Da... To može biti izlazna strategija ali, eventualni ruski vojni odgovor američko društvo može gurnuti u egipatski scenario. Isto se odnosi na francuske budaletine koje jesu dio tog invazionog plana. Dakle, tipujem da će u slučaju invazije (ne kažem da će do nje doći, nadam se da neće) većeg obima na Siriju (koji bi bio neprihvatljiv za rusku stranu, jer postoji i prihvatljiv obim u inicijalnoj fazi takvog scenarija) doći do haotizacije političke situacije u USA, Francuskoj i još nekoliko zemalja nazovi-zapada, a do potpunog haosa na Bliskom istoku.

p.s.

Dobro došao nazad!
Young Erotica

#108789 Re: Sirija vol. 2

Post by Young Erotica »

Sto li gadjaju pobunjenike u Idlibu, zar nisu turci rekli no more, odakle Asadu hrabrosti :lol:

http://syria.liveuamap.com/en/2018/19-m ... -sheikhoun
Challenger_

#108790 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Obračun sa kriminalcima:
#Syria #Hama #Salamiyah : the largest and most dangerous gangs who committed killing and kidnapping in Salamiyah are arrested after clashes with the police. There are injuries in both sides ending in capturing the entire group of 20 people
Tako to radi DRŽAVA dok sa druge strane (u spektru od tzv. "FSA" do ISIL-a) imamo samo nedržavotvorne razbojničke bande koje sociopate zapada i istoka nazivaju "pobunjenicima".
sekerbay

#108791 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

Challenger_ wrote:imaju plan napada i invazije pune skale na Siriju.
Imaju li snage za takav napad?
Mislim da su se dobrano potrošili ulažući u pobunjenike.
Osim toga, gdje sa par miliona novih izbjeglica.

Što se mene tiče, čekam rušenje al-akse i građenje hrama. Tek tak počinje finale lige prvaka :)
Ovo što gledamo su kvalifikacije.
Challenger_

#108792 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

sekerbay wrote:Što se mene tiče, čekam rušenje al-akse i građenje hrama. Tek tak počinje finale lige prvaka :)
Ovo što gledamo su kvalifikacije.
Otprilike.

Al-Aqsa se nužno ne mora rušiti, može se urušiti sama od sebe a postoji i "plan B" a to je gradnja Hrama do samih njenih zidova, odnosno koegzistencija Hrama i džamije.

Image
fosna2014

#108793 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

Gradsko naselje Hazeh pred oslobadjanjem. Damask.
sekerbay

#108794 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

Challenger_ wrote:Al-Aqsa se nužno ne mora rušiti, može se urušiti sama od sebe
Potkopavaju sinovi jakubovi. Barem je to poznato.
Nema veze, uglavnom će ga napraviti, pa kako god.
Nebitno je hoće li prije toga pustiti svoje pse rata, ili će čekati ustolicenje vladara pa da onda krenu u pravljenje države u granicama koje sanjaju.

Nego, da se vratimo sadašnjosti.
Hoće li turci stati nakon manbija, ili će preći eufrat?
DaysleepeR

#108795 Re: Sirija vol. 2

Post by DaysleepeR »

Ispod Saqba-e impresivni tuneli na kraju videa

Challenger_

#108796 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

sekerbay wrote:Hoće li turci stati nakon manbija, ili će preći eufrat?
Odgovor je uslovljen čitavim nizom faktora, to je sada iz ove perspektive vrlo teško zaključiti.
sekerbay

#108797 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

Image[/quote]

Da se na momenat vratim na ovu sliku. Ovo što se vidi na slici je kupola na stijeni a ne al-aqsa.
Teško je naći sliku na kojoj se vidi ona, al-aqsa i zid plača, pa da se zaključi da ipak moraju srušiti aksu ako žele hram.
A ako žele onaj drugi hram u njegovim dimenzijama, onda će srušiti obje.

Image

Nesretnici nemaju pojma da ih je Allah poslao da se takmiče u dobročinstvu a ne u izgradnji objekata.
Moliti se mogu i u aksi
Last edited by sekerbay on 19/03/2018 16:49, edited 1 time in total.
Kikibombona

#108798 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

sekerbay wrote:
Challenger_ wrote:Al-Aqsa se nužno ne mora rušiti, može se urušiti sama od sebe
Potkopavaju sinovi jakubovi. Barem je to poznato.
Nema veze, uglavnom će ga napraviti, pa kako god.
Nebitno je hoće li prije toga pustiti svoje pse rata, ili će čekati ustolicenje vladara pa da onda krenu u pravljenje države u granicama koje sanjaju.

Nego, da se vratimo sadašnjosti.
Hoće li turci stati nakon manbija, ili će preći eufrat?
Turci mogu u Manbidz samo ako im Amerika dozvoli.

Kao sto Amerika ne moze u al-Bab bez dozvole Turske, tako i Turci ne mogu u Manbidz bez dozvole Amerike. I obavezno imati na umu da je Amerika velika a Turska mala.

Danas su Manbidz posjetili zvanicnici State Departmenta i americka vojska
Hawar Ali
@HawarAAli
·
48 m
#BREAKING
A delegation from @StateDept Visits #Manbaj today confirmed #US committed to defend #Manbj from any attacks
Jedan od kurdskih lidera na svom tviter profilu
Dr Abdulkarim Omar
@abdulkarimomar1
A delegation from the American Foreign Ministry during a visit to the Civil Council in Manbaj today confirmed that the International Alliance, and the United States are committed to defending Manbj , and will continue to support until security and peace for all regions of Syria
Turci da imaju dozvolu davno bi napali Manbidz. Da imaju dozvolu, napali bi cijeli Zapadni Kurdistan. Imaju 500 000 vojnika.

Napali su samo Afrin nakon dogovora sa Rusima. O tome je Erdogan otvoreno govorio. Kada je sirijska vojska, tj. sije iz Nubla i Zare, usle u Afrin, Erdogan je rekao da ima dogovor sa Putinom. Da Turska nije dobila odobrenje od Rusije, NE BI NIKADA USLI U AFRIN.

Misljenja sam da Turci pokusavaju dobiti jos Manbidz u dogovoru sa Amerikom, pod uslovom da nakon toga prestanu dosadjivati Amerikancima i da pristanu na Zapadni Kurdistan istocno od Eufrata. Namjerno dizu ljestvicu kako bi sto vise dobili.

Bez americke dozvole NISTA nece uraditi.
Young Erotica

#108799 Re: Sirija vol. 2

Post by Young Erotica »

Turci ce pre zaratiti sa amerikom nego da dozvole Kurdistan, to je direktna pretnja po njihovu drzavu. Ozbiljno ih podcenjuješ.

Ako smo mi ovako mali odbili da se povinujemo njihovim zeljama zamisli sta će turci uraditi za svoj problem br. 1
sekerbay

#108800 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

Cheli mudro ćuti, a vjerujem da se i sam dvoumi između ovog što piše Kiki i onoga što napisa @young erotica :)
Što se mene tiče, i jedno i drugo imaju smisla.
Locked