Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
funky_baby

#10876 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by funky_baby »

Prvi porod katastrofa, 17h u sali, slabo se otvarala, na vakum me na kraju porodili, oporavak spor ali opet laksi nego sto sam se nadala. Drugi porod, nedavno, puno bolji, prvo sam se dr iskukala kako me strah i kako imam traume, covjek super bio kaze sad cemo polako, u sali bila sat, boli isto pravo, ali je podnosljivije nego oni vjestacki bolovi. Pukla malo sama, sili me, ali me poslije to nije bolilo uopste, odmah poslije poroda mogla normalno sjediti. Uglavnom drugi mi je bio puno laksi od prvog. zamoli i dr i babicu da te ne rezu ako bas ne moraju. Ja kad sam dosla u salu zamolila babicu mozemo li bez epi ovaj put, kaze ona potrudicemo se :). Obje bebe bile 3900. I ja sam se bojala pravo, kad mi je pukao vodenjak nisam se mogla pomaci koliko sam se tresla od straha kasnije sam se dozvala malo i onda je gore bilo ok. Samo polako bice to ok, slusaj dr i babice i bice dobro.
Zoya

#10877 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Zoya »

Zaboravih napisati za ovaj epidural da na svakoj ženi ne funkcioniše isto (mada ovo možda i nije nikakav bauk). Kad meni rekoše babice da postoje žene kojima epidural samo dodatno produži porod pa onda grozna iskustva žena koje umalo nisu ostale invalidi ili onih koje imaju oštećenje tog dijela kičme gdje su dobile epidural. . Kako god, najbolje ga izbjegavati i pustiti da tijelo samo radi od sebe :).
julisiz es grant

#10878 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

Zoya wrote:Zaboravih napisati za ovaj epidural da na svakoj ženi ne funkcioniše isto (mada ovo možda i nije nikakav bauk). Kad meni rekoše babice da postoje žene kojima epidural samo dodatno produži porod pa onda grozna iskustva žena koje umalo nisu ostale invalidi ili onih koje imaju oštećenje tog dijela kičme gdje su dobile epidural. . Kako god, najbolje ga izbjegavati i pustiti da tijelo samo radi od sebe :).
A bio je i jedan smrtni slučaj, dobro proprećan u medijima, koji je završio na sudu.
MrsJ

#10879 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by MrsJ »

Najviše me strah što mi doktor prognozira i drugu bebu krupnu, tako da mi je to veća šansa da će porod biti težak. Nastojim ne misliti na porod, sreća mi je što i radim pa nemam previše vremena za razmišljanje, ali u određenim momentima kada se sjetim prvog poroda znoj me oblije. Šta ću, mora izaći, pa kako bude, valjda ću preživjeti. :) Hvala vam. :wink:
I još nešto: ima li neka posebna priprema za OGTT test? Doktor mi nije ništa objasnio, samo mi je rekao da se 3 puta vadi krv. Ali ima li neka procedura oko jela (da ne smijem određeni broj sati jesti) jer je u pitanju test na dijabetes?
julisiz es grant

#10880 Re: Trudnjače i porodilje online

MrsJ wrote:Najviše me strah što mi doktor prognozira i drugu bebu krupnu, tako da mi je to veća šansa da će porod biti težak. Nastojim ne misliti na porod, sreća mi je što i radim pa nemam previše vremena za razmišljanje, ali u određenim momentima kada se sjetim prvog poroda znoj me oblije. Šta ću, mora izaći, pa kako bude, valjda ću preživjeti. :) Hvala vam. :wink:
I još nešto: ima li neka posebna priprema za OGTT test? Doktor mi nije ništa objasnio, samo mi je rekao da se 3 puta vadi krv. Ali ima li neka procedura oko jela (da ne smijem određeni broj sati jesti) jer je u pitanju test na dijabetes?
Nemoj jesti ni piti ništa (osim vode), najmanje 12 sati prije vađenja krvi.
P!nk

#10881 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by P!nk »

Trudna sam po prvi put i sto vise citam vise se bojim. Nisam imala snove godinama, a sada imam nocne more...brrr. :run:

Nego, doktor mi rece da sam oko 10.sedmice. (to je bilo prosle nedjelje). Rekao mi da srce kuca, da mi beba lici na mr.beanovog teddy-ja (?) i da je u principu sve ok.
Medjutim, zbunilo me sto mi je poceo pricati o skupim prenatalnim testovima, dao mi Genomin broj, objasnio gdje se nalazi... ali mi recimo nije spomenuo da je mjerio niti da ce mjeriti nuhalni nabor, niti je spomenuo double test... je li moguce da ga je vec mjerio pa da nesto nije ok i da mi je zato pricao o tim skupim testovima? Rekao mi je da dodjem ponovo za 3 sedmice na kontrolu.
Ako nije mjerio NN, hoce li za 3 sedmice biti kasno?

Nekako mi je sav "traljav" i mislim da cu mijenjati ginekologa.
manekenka u penziji

#10882 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Meni su se na glavu popeli traljavi doktori.
Danas odem na Jezero da mi doktor pregleda protoke i moždanu aktivnost bebice i samo me pregledao ultrazvucno tj.izmjerio obim glave i bedrene kosti. Po njegovim mjerenjima beba je umjesto sada 32 sedmice, tek 31. Ruku na srce, pregledao je količinu plodove vode, srce i mokracnu besiku ali dopler, zbog kojeg sam došla, nije uradio. Jos sam 3x spomenula da ga pogleda.
Kaže, meni je ovdje sve uredu.
Ja se iskreno nadam da jeste i da ja ovo preuvelicavam.

I voljela bih kad bi me brinuo porod, ali pored toliko pregleda i raznih testova, pa i doktora samo se brinem da li ću roditi zdravo dijete.

I drage moje, kakav god da bude porod, svaki bol se zaboravi kada vam donesu vas zamotuljak. Poroditi se moramo, kao što neko vec iznad reče, nazad nema :)
julisiz es grant

#10883 Re: Trudnjače i porodilje online

manekenka u penziji wrote:Meni su se na glavu popeli traljavi doktori.
Danas odem na Jezero da mi doktor pregleda protoke i moždanu aktivnost bebice i samo me pregledao ultrazvucno tj.izmjerio obim glave i bedrene kosti. Po njegovim mjerenjima beba je umjesto sada 32 sedmice, tek 31. Ruku na srce, pregledao je količinu plodove vode, srce i mokracnu besiku ali dopler, zbog kojeg sam došla, nije uradio. Jos sam 3x spomenula da ga pogleda.

I voljela bih kad bi me brinuo porod, ali pored toliko pregleda i raznih testova, pa i doktora samo se brinem da li ću roditi zdravo dijete.

I drage moje, kakav god da bude porod, svaki bol se zaboravi kada vam donesu vas zamotuljak. Poroditi se moramo, kao što neko vec iznad reče, nazad nema :)
Ma očito ne zna.
Jedina prihvaćena indikacija za mjerenje protoka kroz pupčanu arteriju je zaostatak u rastu ploda. Ali kako kažeš da je razlika prisutna odpočetka onda se radi samo o kasnijoj trudnoći.
Opušteno manekenko, po svemu što pišeš mislim da je sa bebom sve ok :wink: ..najgore je hodati "po doktorima" :-D
manekenka u penziji

#10884 Re: Trudnjače i porodilje online

U svom ovom mom ludilu vi ste moj glas razuma i puno vam hvala na tome, jer podrška od stručnog čovjeka znaci itekako!
ilkbahar

#10885 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ilkbahar »

julisiz es grant wrote:
manekenka u penziji wrote:Meni su se na glavu popeli traljavi doktori.

Ma očito ne zna.
Jedina prihvaćena indikacija za mjerenje protoka kroz pupčanu arteriju je zaostatak u rastu ploda. Ali kako kažeš da je razlika prisutna odpočetka onda se radi samo o kasnijoj trudnoći.
Opušteno manekenko, po svemu što pišeš mislim da je sa bebom sve ok :wink: ..najgore je hodati "po doktorima" :-D
Doktore, proje svega da se i ja zahvalim na vasem.nesebicnom.ucescu na ovom.forumu.
Imam pitanje, sta znaci kasnija.trudnoca? Ja sam tek na pocetku ali na prvom uvz na kojem.je prema.kalendaru bilo punih 7 sedmica, os pocetka posljednje menustracije, doktorica je na nalazu napisala 6+3. Je li to znaci.da je plod manji nego bi trebao biti ili je do uaceca doslo nesto kasnije a ne 14 dana ciklusa?
julisiz es grant

#10886 Re: Trudnjače i porodilje online

Upravo to znači i to je čest slučaj, nikad nije problem osim što može izazvati nedoumicu ako gleda ljekar koji nije odpočetka pratio trudnoću, pa onda može pogrešno pomisliti da plod zaostaje u rastu.
vazi

#10887 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vazi »

Drage dame, je li neka od vas imala u trudnoci problema sa podrigivanjem, ako jeste kako ste se nosile s time i je li prestalo nakon poroda ?
CherryLips

#10888 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

vazi wrote:Drage dame, je li neka od vas imala u trudnoci problema sa podrigivanjem, ako jeste kako ste se nosile s time i je li prestalo nakon poroda ?
Ja sam s tim deverala u prvoj trudnoci ali u prvom trimestru samo,poslije prestalo...
vazi

#10889 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vazi »

CherryLips wrote:
vazi wrote:Drage dame, je li neka od vas imala u trudnoci problema sa podrigivanjem, ako jeste kako ste se nosile s time i je li prestalo nakon poroda ?
Ja sam s tim deverala u prvoj trudnoci ali u prvom trimestru samo,poslije prestalo...
hvala, ovo traje i nakon poroda...istina povremeno ali je zamarajuce.
Satori

#10890 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Satori »

P!nk wrote:Trudna sam po prvi put i sto vise citam vise se bojim. Nisam imala snove godinama, a sada imam nocne more...brrr. :run:

Nego, doktor mi rece da sam oko 10.sedmice. (to je bilo prosle nedjelje). Rekao mi da srce kuca, da mi beba lici na mr.beanovog teddy-ja (?) i da je u principu sve ok.
Medjutim, zbunilo me sto mi je poceo pricati o skupim prenatalnim testovima, dao mi Genomin broj, objasnio gdje se nalazi... ali mi recimo nije spomenuo da je mjerio niti da ce mjeriti nuhalni nabor, niti je spomenuo double test... je li moguce da ga je vec mjerio pa da nesto nije ok i da mi je zato pricao o tim skupim testovima? Rekao mi je da dodjem ponovo za 3 sedmice na kontrolu.
Ako nije mjerio NN, hoce li za 3 sedmice biti kasno?

Nekako mi je sav "traljav" i mislim da cu mijenjati ginekologa.
Meni su u toku trudnoce mjerili nuhalni nabor tek u 13. sedmici. Nije kasno, ali ti svakako promijeni dr. ako ti se ovaj cini traljavim.
Nista nije vrijedno tvog mira, i najbitnije je imati povjerenja u doktora koji ti vodi trudnocu. :wink:
laly

#10891 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by laly »

Pozdrav svim trudnicama..ja sam tek na pocetku trudnoce.Posto je sada sezona gripe imam panican strah od toga da cu dobiti gripu i visoku temperaturu. Da li je gripa i temperatura stetna za razvoj ploda? Ako vas ima ovdje da ste imale gripu u trudnoci molim vas da napisete svoja iskustva.
manekenka u penziji

#10892 Re: Trudnjače i porodilje online

Zašto se bojiš nečega što se još nije ni desilo a i da se desi, nije Smak svijeta, a bebi neće štetiti.

Nije gripa, ali je jaka upala sinusa koja je mene mučila, CRP 103 a referenti interval je 0-5, pa ti vidi kakva je upala bila. Temperatura spala tek 15.dan pa se opet javila na par dana.

Poslje sam imala trovanje popraćeno prolivom i povraćanjem, završila na infuzijama. Elem, rekose mi da se tada bebe ponašaju kao mali paraziti u organizmu i opstaju tako bez problema jer crpe tvoje zalihe.

Više će bebi škoditi tvoj bespotrebni strah nego virus, opusti se :kiss:
laly

#10893 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by laly »

manekenka u penziji wrote:Zašto se bojiš nečega što se još nije ni desilo a i da se desi, nije Smak svijeta, a bebi neće štetiti.

Nije gripa, ali je jaka upala sinusa koja je mene mučila, CRP 103 a referenti interval je 0-5, pa ti vidi kakva je upala bila. Temperatura spala tek 15.dan pa se opet javila na par dana.

Poslje sam imala trovanje popraćeno prolivom i povraćanjem, završila na infuzijama. Elem, rekose mi da se tada bebe ponašaju kao mali paraziti u organizmu i opstaju tako bez problema jer crpe tvoje zalihe.

Više će bebi škoditi tvoj bespotrebni strah nego virus, opusti se :kiss:
Prva mi je trudnoca pa sam iskreno sva pomalo ustrasena :)
A sto se tice straha od gripe, svi oko mene mi stalno ponavljaju cuvaj se virusa, cuvaj se gripe, nemoj puno izlaziti... :skoljka: ...i onda mene bas uhvatio neki strah. Mislim ne moze se covjek bas toliko sacuvati ipak moram ici na posao, voziti se tramvajem i sl. Uglavnom hvala na odgovoru malo si me ohrabrila, jer ja sam zbog ovih silnih "cuvaj se" stekla utisak da je ta gripa posebno opasna za bebu. Citala sam neke clanke na internetu i svugdje pise da i nije bas toliko opasno, ali kad ti neko to i "uzivo" potvrdi bude puno lakse. LP :kiss:
MrsJ

#10894 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by MrsJ »

Kod gripe u trudnoći je samo zeznuto što ne možeš baš svašta od lijekova uzimati što bi možda uzimala da nisi trudna. A sve drugo je sasvim normalno i ne može štetiti bebi. Ako ti se i desi znaj da paracetamol možeš bez problema piti.
julisiz es grant

#10895 Re: Trudnjače i porodilje online

MrsJ wrote:Kod gripe u trudnoći je samo zeznuto što ne možeš baš svašta od lijekova uzimati što bi možda uzimala da nisi trudna. A sve drugo je sasvim normalno i ne može štetiti bebi. Ako ti se i desi znaj da paracetamol možeš bez problema piti.
Zapravo drugi lijek u gripi i ne treba...ako je temperatura 39 i više, može i analgin, a za nevolju i brufen ili voltaren (ali ne poslije 30. sedmice trudnoće).
pukepuke

#10896 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by pukepuke »

MrsJ wrote:Žene koje su se bar dva puta porodile, interesuje me vaše iskustvo i razlika u porodima. Da li je drugi porod lakši i brži? Svi mi govore da ide lakše ali ja se toliko bojim da već noćima sanjam da se porađam. Imala sam jako težak prvi porod: trajalo je oko 20 sati, sa indukcijom najjačih bolova 8 sati, i na kraju me "nazor" porode nisam ni bila skroz otvorena (beba 4 kg). Oporavak mi je bio grozan jer sam imala ogromnu ranu od epiziotomije. Razmišljam i o carskom rezu od silnog straha.
Trenutno sam u 27. sedmici, znači nije porod ni blizu ali ja se sva stresem kada pomislim da opet moram kroz to sve proći. A što je najgore doktor mi je već sada rekao da je moguće da beba bude opet krupna jer je po mjerama 2 sedmice ispred. Nemojte me lažno tješiti, recite mi iskreno kako je vama prošao drugi porod u odnosu na prvi, voljela bih da budem spremna na sve.
Prva beba 3200 g, druga 4100 g, duga 60 cm (ja visoka 162 cm). Doktorica mi na zadnjem UZV rekla da je beba oko 3750 g, mislim da me nije htjela plašiti krupnoćom bebe, pa mi malo slagala :). Na porodu mi rekla da će me morati recnuti jer je, pored toga što je bila krupna, beba još izlazila s rukicom uz obraz. Osjetila sam ja da je beba puno krupnija od prve ali je porod svejedno išao lakše, puno lakše nego prvi. Nekako sam bila prisebnija. I doduše, bila sam otvorena 8 cm.
Uz krupnu bebu sumnjam da možeš proći bez epiziotomije ali pokušaj, reci babici da već imaš malo dijete kod kuće, a nemaš puno pomoći i da moraš biti pokretna zbog njega (obično se na to smiluju, pa izmasiraju međicu, napomenu to doktoru i vode te kroz tiskanje tako da ne popucaš).
Sretno, držim fige!
MrsJ

#10897 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by MrsJ »

Danas sam se još više isprepadala oko toga što je beba krupna. Naime, išla sam da radim 4D ultrazvuk u Polikliniku Sunce (tako sam radila i u prvoj trudnoći jer se kod njih dobije CD sa snimcima bebe) kod dr Delića i kada je uradio mjere pitao me je koja sam sedmica. Kada sam rekla da sam 28. prilično se začudio jer kaže da po mjerama beba odgovara 31. sedmici. :shock: Znači prednjači za 3 sedmice (ima 1700 g a trebalo bi da ima 1000). Sada sam se još više uspaničila, tako da počinjem ozbiljno razmišljati o carskom ako se nastavi ovakav rast bebe. Radila sam i OGTT, u ponedjeljak idem kod svog doktora na kontrolu pa će mi protumačiti nalaz, ali ako neko ima iskustva sa rezultatima ovog testa da mi kaže da li su ovo visoke vrijednosti: na tašte 4.81, nakon 60 minuta 6.76 i nakon 120 minuta 7.07?
julisiz es grant

#10898 Re: Trudnjače i porodilje online

MrsJ wrote:Danas sam se još više isprepadala oko toga što je beba krupna. Naime, išla sam da radim 4D ultrazvuk u Polikliniku Sunce (tako sam radila i u prvoj trudnoći jer se kod njih dobije CD sa snimcima bebe) kod dr Delića i kada je uradio mjere pitao me je koja sam sedmica. Kada sam rekla da sam 28. prilično se začudio jer kaže da po mjerama beba odgovara 31. sedmici. :shock: Znači prednjači za 3 sedmice (ima 1700 g a trebalo bi da ima 1000). Sada sam se još više uspaničila, tako da počinjem ozbiljno razmišljati o carskom ako se nastavi ovakav rast bebe. Radila sam i OGTT, u ponedjeljak idem kod svog doktora na kontrolu pa će mi protumačiti nalaz, ali ako neko ima iskustva sa rezultatima ovog testa da mi kaže da li su ovo visoke vrijednosti: na tašte 4.81, nakon 60 minuta 6.76 i nakon 120 minuta 7.07?
To su sasvim normalne vrijednosti.
I prerano je razmišljati o načinu poroda, a krupnoća bebe nikada nije sama po sebi indikacija za carski (jeste u kombinaciji sa drugim faktorima).
Kao što sam rekao, za praćenje rasta bebe najvažnije je da gleda isti doktor, na istom aparatu. Kod nekih drugih (rijetkih) stvari, drugo mišljenje može imati smisla, kod praćenja rasta baš i ne (može unijeti konfuziju).
MrsJ

#10899 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by MrsJ »

E dobro je onda, malo ste me utjesili, jer mi doktor bas nije djelovao kao da je to normalno. Njemu je beba prekrupna. Vidjet cu jos sta ce mi reci moj doktor, jer na njegovom aparatu mozda ipak bude drugacije. Hvala ;-) Mozete li mi samo reci da li je ovaj nalaz ogtt u redu?
julisiz es grant

#10900 Re: Trudnjače i porodilje online

MrsJ wrote:E dobro je onda, malo ste me utjesili, jer mi doktor bas nije djelovao kao da je to normalno. Njemu je beba prekrupna. Vidjet cu jos sta ce mi reci moj doktor, jer na njegovom aparatu mozda ipak bude drugacije. Hvala ;-) Mozete li mi samo reci da li je ovaj nalaz ogtt u redu?
Rekao sam da jeste, u prvoj rečenici :)
Od trenutne težine (procijenjene) ploda, mnogo je važnija dinamika rasta (tj.koliko beba dobija između dva pregleda, radi orijentacije između 27. i 36. sedmice normalno je 200-250 gr. sedmično), zato je važno da isti doktor prati, jer on ima podatke o prethodnim pregledima, i na istom aparatu (jer različiti aparati koriste različite formule za izračunavanje).
Post Reply