Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
tututuuuu

#10876 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by tututuuuu »

_BataZiv_0809 wrote:
ultima_palabra wrote: Ma jeste to sve tako, skoro svako je tamo bar po djedu ili Hercegovac ili Bosanac :D

Samo ne znam kako to daje pravo nekome iz BiH da određuje šta će se raditi u Hrvatskoj. BiH Hrvati su se većinom složili da se zovu hrvatskom dijasporom i nema sad nazad.
Yep, tako je. To je ujedno i odgovor na zagijevo pitanje. Dijaspora je uvijek vise desno orjentisana.
Ne bih rekao bas desno. I onaj ZG sto spominje "ustasko nasljedje" isto nije u pravu. Glasa se ugl. interesno. Da je to tako kao sto ti i kolega iz ZG tvrdi onda bi ljudi ovdje glasali dominanto za HSP. A ti manje glasova dobiju od SDP-a, kad su u pitanju Hrvati van BiH (dijaspora je lakse za napisati, ali nije tocno). Ima dosta desnijih stranaka od tog HDZ-a pa skoro da nista glasova ne dobiju.

HDZ ovdje ima svoju masineriju, svoje stranacko tijelo (koje je clan HDZ-a BiH), interesno vezane itd... I to je razlog sto ce HDZ ovdje uvijek dobiti dobar broj glasova.
zg1911

#10877 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg1911 »

pa hsp ni u rh ne prelazi prag.

u hrvatskoj nisam jos usao u birtiju/restoran di visi poglavnikova slika, odem u grude na svadbu a na ulazu u salu simpaticno lice spomenutog filantropa. moguce da ima toga i po lickim zabitima recimo, al me put nikad nije tamo nanuo. znam puno hercegovaca i gotovo svi su desno. naglasak na rijec gotovo. u svakom slucaju osjetnije desno nego prosjecni hrvati. da se razumijemo, to ne znaci da se radi o losim ljudima, nije sve u politici...

kad spomenuh ustasko nasljedje mislih na cinjenicu da su hrvati iz bih uglavnom "birali" ustasku stranu.

i meni se cini da je banksy u pravu kad kaze da su bosanski hrvati umjereniji...
stakasa

#10878 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by stakasa »

Banksy wrote:
zg1911 wrote:
zasto su gotovo svi crobihovci desnicari?
To baš i nije tačno. CroHercegovci, da, to dobiju s majčinim mlijekom. Bosanski Hrvati su nešto drugačiji, pitomiji i mriniji, različitih političkih preferencija, uglavnom odani Bosni.
B

Bosanski Hrvati koji su se u ratu doselili u Hercegovinu su ubjedljivo najtvrdi i najmaliciozniji. Tako da ova generalizacija i ne stoji
tututuuuu

#10879 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by tututuuuu »

zg1911 wrote:pa hsp ni u rh ne prelazi prag.

u hrvatskoj nisam jos usao u birtiju/restoran di visi poglavnikova slika, odem u grude na svadbu a na ulazu u salu simpaticno lice spomenutog filantropa. moguce da ima toga i po lickim zabitima recimo, al me put nikad nije tamo nanuo. znam puno hercegovaca i gotovo svi su desno. naglasak na rijec gotovo. u svakom slucaju osjetnije desno nego prosjecni hrvati. da se razumijemo, to ne znaci da se radi o losim ljudima, nije sve u politici...

kad spomenuh ustasko nasljedje mislih na cinjenicu da su hrvati iz bih uglavnom "birali" ustasku stranu.

i meni se cini da je banksy u pravu kad kaze da su bosanski hrvati umjereniji...
Pitanje je zasto se glasa ugl. za HDZ. I neko je ovdje obrazlozio kako je "dijaspora" uvijek desno nastrojena. a ja sam na to odgovorio da je to tako glasali bi za recimo HSP koja je u svakom slucaju bitno desnija stranka od HDZ-a. A znamo da to nije slucaj. Eto i sam kazes, slike Pavelica... a opet malo ko da glasa za HSP iz BiH.
zg1911

#10880 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg1911 »

dobro i inace su oni koji su morali odseliti radikalniji

@tututu

kod nas hdz i je jedina ozbiljnija desna opcija. hsp se raspadanjima samounistio. nije da zalim...
ultima_palabra

#10881 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ultima_palabra »

stakasa wrote:
Banksy wrote:
zg1911 wrote:
To baš i nije tačno. CroHercegovci, da, to dobiju s majčinim mlijekom. Bosanski Hrvati su nešto drugačiji, pitomiji i mriniji, različitih političkih preferencija, uglavnom odani Bosni.
B

Bosanski Hrvati koji su se u ratu doselili u Hercegovinu su ubjedljivo najtvrdi i najmaliciozniji. Tako da ova generalizacija i ne stoji
Pa kakav bi ti bio da si popušio priču o Herceg-Bosni i iz Travnika preselio u Šuškovo selo, usput dajući četnicima sa Vlašića sve što imaš?
Banksy

#10882 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

stakasa wrote:
Banksy wrote:
zg1911 wrote:
B

Netačno, provjereno. Ipak su to oni domicilni.
Onaj koji je silom mijenjao mjesto boravka je sigurno istraumiran i ogorčen i frustriran i ljut na sve oko sebe - i na one koji su ga protjerali ili na one koji su ga zaveli da napusti svoje i na one koji su ga tu dočekali - i takvi su svi, s takvim iskustvom, na svim stranama. Ali to je akutno stanje koje samo ima potencijal da se pretvori u hronično, porodično. Možda bude, a možda i ne.
S druge strane, Zapadna Hercegovina je svoja na svom, homogena, jednonacionalna, jednoreligijska, bez jakih ratnih posljedica, ratnih razaranja i civilnih žrtava zadnjeg rata. Pa opet, zadrta, ekstremna i ostrašćena do krajnjih granica. Kako, zašto, otkud, e to je već fenomen o kojem bi se dalo šire, možda na nekoj drugoj temi.
dječak sa šibicama

#10883 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dječak sa šibicama »

Menscini da su Hrvati iz Travnika protjerani... od dobrog niko ne bjezi.
dječak sa šibicama

#10884 Re: Desavanja u Hrvatskoj

tututuuuu wrote:
Sto se glasanja tice ja nikad nisam glasao tamo, tako da to mogu i ukinuti sto se mene tice, ali to se nece dogoditi. Mislim da je nadjen kompromis s kojim su manje vise svi zadovoljni a to je da je broj zastupnika u Saboru smanjen na 3 mjesta cini mi se.

Mene recimo sto nervira vise je sto ti zastupnici koji su izabrani od Hrvata van RH jako malo sta rade uopce a osobito po pitanju ljudi koji su ih izabrali, vec se bave nekakvim unutar politickim zbivanjima i kao i ostali sluze samo kao masina za glasanje.
Kompromis pod pritiskom tada vladajuceg Milanovicevog SDP-a.

Da iseljenistvo glasa za njega, nebi mu smetali, kao ni njegovim glasacima.

Ali zato manjine imaju 8 zastupnika, to ne smeta SDP-u Hrvatske. U vecini EU drzava ni ne postoji status manjinskog naroda, a kamoli zastupnici u parlamentu.
ultima_palabra

#10885 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ultima_palabra »

dječak sa šibicama wrote:Menscini da su Hrvati iz Travnika protjerani... od dobrog niko ne bjezi.
Lose ti se cini, procitaj presude sestorki.
dječak sa šibicama

#10886 Re: Desavanja u Hrvatskoj

ultima_palabra wrote:
dječak sa šibicama wrote:Menscini da su Hrvati iz Travnika protjerani... od dobrog niko ne bjezi.
Da usput procitam i presudu Seselju? ili cemo presude tog suda priznavati samo parcijalno, kako se kome svidjaju?

Mojne mi te price.
ultima_palabra

#10887 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ultima_palabra »

dječak sa šibicama wrote:
ultima_palabra wrote:
Da usput procitam i presudu Seselju? ili cemo presude tog suda priznavati samo parcijalno, kako se kome svidjaju?

Mojne mi te price.
Nije problem... sud je sud. Generalno se sad ide da se osude oni koji su harali unutar svojih granica, a državljani Srbije i Hrvatske da se oslobode odgovornosti.

Oni su protjerani iz Travnika kao i Srbi iz Sarajeva... izašli i popeli se na brda, smatrajući da će se vratiti sa 5-6 dana sa postrojbama.
Last edited by ultima_palabra on 04/10/2016 23:11, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10888 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by _BataZiv_0809 »

ultima_palabra wrote: Nije problem... sud je sud.

Oni su protjerani iz Travnika kao i Srbi iz Sarajeva... izašli i popeli se na brda, smatrajući da će se vratiti sa 5-6 dana sa postrojbama.
Ja se unaprijed izvinjaJEm sto ulijecem ovako kao padobranac, ali fakat nemam pojma o tim dogadjanjima u Travniku. Moze li neki sazetak :thumbup:
dječak sa šibicama

#10889 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Sazetak, armija bih nikoga nije protjerala, nikada i nigdje, ustase tj hrvati oshli sami, El Mudjahid i Sedma muslimanska potpisivali apele "braco ostanite sa nama, nemojte ici" ali uzaludno. Podmukli latini.

Onda su mudjahidi u pravednickoj ljutnji jer su Hrvati otisli, malo demolirali samostan Guca Gora i priklali par Hrvata sto ostase u travnickim selima. Cesto ritualno, jednom odrezu glavu a ostale ljubazno zamole da ljube odrezanu glavu, ritual poznat kao "ljubi brata". Prije nego i njih prikolju.
kakavdanakneiskustvu

#10890 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kakavdanakneiskustvu »

otkad je travnik u hrvatskoj?
Grean

#10891 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Grean »

dječak sa šibicama wrote:Sazetak, armija bih nikoga nije protjerala, nikada i nigdje, ustase tj hrvati oshli sami, El Mudjahid i Sedma muslimanska potpisivali apele "braco ostanite sa nama, nemojte ici" ali uzaludno. Podmukli latini.

Onda su mudjahidi u pravednickoj ljutnji jer su Hrvati otisli, malo demolirali samostan Guca Gora i priklali par Hrvata sto ostase u travnickim selima. Cesto ritualno, jednom odrezu glavu a ostale ljubazno zamole da ljube odrezanu glavu, ritual poznat kao "ljubi brata". Prije nego i njih prikolju.
Kao sto @ultima rece njih je protjerala tadasnja hrvatska secesionisticka politika.
HVO je svjesno poceo rat sa A BIH a rezultat je njihovo preseljenje u Hercegovinu.

Btw...vjerujem da nemas istu pricu za one "protjerane" Olujom a u pitanju je ista stvar samo sa drugim predznakom.
stakasa

#10892 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by stakasa »

dupli
Last edited by stakasa on 05/10/2016 07:57, edited 2 times in total.
stakasa

#10893 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by stakasa »

Banksy wrote:
stakasa wrote:
Banksy wrote:
B

Onaj koji je silom mijenjao mjesto boravka je sigurno istraumiran i ogorčen i frustriran i ljut na sve oko sebe - i na one koji su ga protjerali ili na one koji su ga zaveli da napusti svoje i na one koji su ga tu dočekali - i takvi su svi, s takvim iskustvom, na svim stranama. Ali to je akutno stanje koje samo ima potencijal da se pretvori u hronično, porodično. Možda bude, a možda i ne.
S druge strane, Zapadna Hercegovina je svoja na svom, homogena, jednonacionalna, jednoreligijska, bez jakih ratnih posljedica, ratnih razaranja i civilnih žrtava zadnjeg rata. Pa opet, zadrta, ekstremna i ostrašćena do krajnjih granica. Kako, zašto, otkud, e to je već fenomen o kojem bi se dalo šire, možda na nekoj drugoj temi.
Bezveze se popaliste, ne razumijem zasto vas ovo tangira u ovolikoj mjeri.
Banksy, u ovome slucaju robujes stereotipima. To sto ti kazes da si provjerila sam ja utvrdio na vlastitoj kozi. Vjeruj mi da ces prije naci zajednicki jezik sa nekim iz Citluka nego sa mostarskim Hrvatom ili jos teze, bosanskim Hrvatom nastanjenim u Mostaru. Trenutno su to ljudi koji svoj identitet grade kroz mrznju, Zrinjski, podjele...(tako se valjda dokazuju, skutori su se davno dokazali, oni su trendsetteri u hrvatskom nacionalnom korpusu, u njih je stembilj za ovjeru ko je pravi Hrvat). Da li je to akutno ili hronicno, ostavimo vremenu da presudi, sto kazes mozda bude a mozda i ne.
Lijep pozdrav :D
Banksy

#10894 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

stakasa wrote:
Banksy wrote:
Bezveze se popaliste, ne razumijem zasto vas ovo tangira u ovolikoj mjeri.
Banksy, u ovome slucaju robujes stereotipima. To sto ti kazes da si provjerila sam ja utvrdio na vlastitoj kozi. Vjeruj mi da ces prije naci zajednicki jezik sa nekim iz Citluka nego sa mostarskim Hrvatom ili jos teze, bosanskim Hrvatom nastanjenim u Mostaru. Trenutno su to ljudi koji svoj identitet grade kroz mrznju, Zrinjski, podjele...(tako se valjda dokazuju, skutori su se davno dokazali, oni su trendsetteri u hrvatskom nacionalnom korpusu, u njih je stembilj za ovjeru ko je pravi Hrvat). Da li je to akutno ili hronicno, ostavimo vremenu da presudi, sto kazes mozda bude a mozda i ne.
Lijep pozdrav :D
Obično ne pišem o onome o čemu nemam lična saznanja i neposredna iskustva, pa tako i o ovoj temi. I dalje tvrdim da su hercegovački Hrvati nacionalno tvrđi i ostrašćeniji od bosanskih. Ako i postoje drugačiji primjeri, oni su rezultat pojedinačnih, ličnih odnosa među ljudima različitih etničkih pripadnosti, ali ti odnosi su čvrsto utemljeni prije posljednjeg rata, pa iskazivanje etničkih strasti nije toliko primjetno ili bar nije primjetno u tom odnosu. Ne poričem, ima tu i kumstava i velikih, životnih prijateljstava, imam takvih i u porodici. Ali ja iznad nisam govorila o takvim pojedinačnim slučajevima, već o generalno nacionalističkom raspoloženju Zapadne Hercegovine koje je sasvim drugačije u odnosu na raspoloženje većine bosanskih Hrvata. S ovim ot-om sam ovdje završila, i tebi lijep pozdrav.
ultima_palabra

#10895 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ultima_palabra »

_BataZiv_0809 wrote:
ultima_palabra wrote: Nije problem... sud je sud.

Ja se unaprijed izvinjaJEm sto ulijecem ovako kao padobranac, ali fakat nemam pojma o tim dogadjanjima u Travniku. Moze li neki sazetak :thumbup:
Pa nema pojma ni dječak, što ga ne sprečava da piše... tako da slobodno i ti udri :D
stakasa

#10896 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by stakasa »

dječak sa šibicama wrote:Sazetak, armija bih nikoga nije protjerala, nikada i nigdje, ustase tj hrvati oshli sami, El Mudjahid i Sedma muslimanska potpisivali apele "braco ostanite sa nama, nemojte ici" ali uzaludno. Podmukli latini.

Mnogi su napustili iz straha od armijske odmazde (a kasnije su se bez problema mogli vratit ali nisu, ipak je Stolac ljepsi od Kaknja i Varesa, o Rastanima da ne pricam) ali su isto tako mnogi napustili "bez potrebe" jer su ih ovi iz Hercegovine mamili zaokruzenim, odbranjivim nacionalnim prostorom
zg1911

#10897 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg1911 »

dječak sa šibicama wrote:
tututuuuu wrote:
Sto se glasanja tice ja nikad nisam glasao tamo, tako da to mogu i ukinuti sto se mene tice, ali to se nece dogoditi. Mislim da je nadjen kompromis s kojim su manje vise svi zadovoljni a to je da je broj zastupnika u Saboru smanjen na 3 mjesta cini mi se.

Mene recimo sto nervira vise je sto ti zastupnici koji su izabrani od Hrvata van RH jako malo sta rade uopce a osobito po pitanju ljudi koji su ih izabrali, vec se bave nekakvim unutar politickim zbivanjima i kao i ostali sluze samo kao masina za glasanje.
Kompromis pod pritiskom tada vladajuceg Milanovicevog SDP-a.

Da iseljenistvo glasa za njega, nebi mu smetali, kao ni njegovim glasacima.

Ali zato manjine imaju 8 zastupnika, to ne smeta SDP-u Hrvatske. U vecini EU drzava ni ne postoji status manjinskog naroda, a kamoli zastupnici u parlamentu.
manjine zive u hrvatskoj i direktno ih se ticu pizdarije koje se isglasavaju u saboru rh. ako se povecaju porezne stope poreza na dohodak tice ih se direktno. ako ce se graditi peljeski most platit ce i oni iz svog dzepa. dijelimo istu sudbinu. dok hrvata u bih ili kanadi boli k za npr porezne stope u hrvatskoj ili trosak te i te javne investicije. ne dijelite nasu sudbinu

da ne spominjem da manjinci plesu kako kolo svira - priklanjaju se jacima, dok su glasovi dijaspore uvijek 3 glasa vise za desnu opciju
stakasa

#10898 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by stakasa »

Meni nije jasno kako ti @djecace sa sibicama mozes zagovarat desnu, Tudjmanovu opciju u Hrvatskoj. Prvo te je sa Herceg Bosnom i Bobanom umjesto Kljuica prodao kao Sarajliju a onda te je Vasingtonskim sporazumom prodao i kao BiH Hrvata. I opet za njega, stvarno nerazumno
dječak sa šibicama

#10899 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Ne zagovaram ja nikakvu opciju, to je tvoj proizvoljni zakljucak.

Meni je samo degenericno reci kako Armija BiH nikoga nije protjerivala i kako su ljudi sami otisli sa svojih ognjista. Ali dobro, znamo na kojem smo forumu, pa je suludo o tome raspravljati. I na Banjaluka-x forumu sigurno kazu da su Bosnjaci iz Banjaluke sami otisli.
Zivite u iluzijama, zivi vi meni bili. Tjus.
ultima_palabra

#10900 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ultima_palabra »

dječak sa šibicama wrote:Ne zagovaram ja nikakvu opciju, to je tvoj proizvoljni zakljucak.

Meni je samo degenericno reci kako Armija BiH nikoga nije protjerivala i kako su ljudi sami otisli sa svojih ognjista. Ali dobro, znamo na kojem smo forumu, pa je suludo o tome raspravljati. I na Banjaluka-x forumu sigurno kazu da su Bosnjaci iz Banjaluke sami otisli.
Zivite u iluzijama, zivi vi meni bili. Tjus.
Iz dokaza se vidi da su, počev od sredine januara 1993., čelnici HVO-a i neki
hrvatski čelnici imali namjeru da učvrste kontrolu nad područjima na koja su polagali
pravo i započnu etničko čišćenje datih područja kako bi ona postala većinski ili gotovo u
cijelosti hrvatska. Prema tome, udruženi zločinački poduhvat počeo je sredinom januara
1993. HVO je proveo prethodno opisane vojne kampanje na područjima koja je smatrao
hrvatskim kako bi ojačao svoje prisustvo. Naime, vojne kampanje pratilo je iseljavanje
muslimanskog stanovništva. HVO je isto tako organizovao iseljavanje hrvatskog
stanovništva iz srednje Bosne u Hercegovinu. To iseljavanje imalo je za cilj da zaštiti
jedan dio hrvatskog stanovništva iz srednje Bosne od borbi koje su se vodile u tom
području, ali i da ojača prisustvo Hrvata u Herceg-Bosni sa ciljem da odnos snaga
prevagne u korist Hrvata. Uslijed ove činjenice, dio hrvatskih stanovnika iz srednje Bosne
je otišao dobrovoljno, dok je druge HVO iselio uz primjenu sile.
http://www.icty.org/x/cases/prlic/tjug/ ... ry_bcs.pdf
Super, navrati nam opet.
Post Reply