Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
exampLe.

#10876 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

Ja jedno ti deseto.
zposao

#10877 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zposao »

Smrcak15 wrote: to je prosta logika, slijedis Isusa krscnin si, slijedis Muhammeda musliman si, slijedis BUddu, budista si itd

prosta logika druze.
Pa svi kažu da slijede, a pitanje je ko istinski slijedi. Svi kao slijede, a tamo se pobise međusobno u tumačenjima. Ko stvarno slijedi neku historijsku figuru, a ko samo misli da slijedi :wink:
allem_77

#10878 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

exampLe,
ne znam šta ti nije jasno, a tiče se vjere? Vagaš između vjerovanja u Boga i ateizma? Pročitaj prevod Kur'ana i Biblije minimalno 20 puta, ali sa razumijevanjem. Lagano, nemoj žuriti. Zanemari svu ostalu literaturu koja nije vjerskog karaktera. Ako ti i poslije toga ne bude sasvim jasno, nastavi čitati...
славянин

#10879 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
славянин wrote: Nego :?
tipa

Hoces li mi biti poslusan?

AKo se obavezes da, onda ti bude naredjeno da skocis u vatru, da se vidi koliko ti zaista zelis biti poslusan?

Ako skocis, fakticki uskocis u dzennet, jer te ta vatra ne bi przila, to je samo da se vidi spremnost i dali bi se rijec odrzala.
A onaj ko odbije da udje u vatru bit ce kaznjen.
Znaci dok stoji predamnom bog andjeli meleci sejatni sta vec - kaze ti skoci u vatru , da skocim (upisujem :D )
славянин

#10880 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

allem_77 wrote:exampLe,
ne znam šta ti nije jasno, a tiče se vjere? Vagaš između vjerovanja u Boga i ateizma? Pročitaj prevod Kur'ana i Biblije minimalno 20 puta, ali sa razumijevanjem. Lagano, nemoj žuriti. Zanemari svu ostalu literaturu koja nije vjerskog karaktera. Ako ti i poslije toga ne bude sasvim jasno, nastavi čitati...
Nisam 20 ali procitao sam mislim po 2-3 puta , meni totalno van razuma i bilo kakve logike..
JVC

#10881 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Allem i 10 Zapovjedi :D
Hajde da onda krenemo od samog pocetka, tj 1 Zapovjedi koju allem cesto izbacuje iz rukava, a proci cemo ih sve lagano i bez zurbe.

Izlazak 20:2 "Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva."

Veoma jednostavna izjava o vjeri u Boga. Ona je temelj na kojem sjedi cijeli niz zapovijedi.
Kad proctias prvu zapovjed onda ona mora biti izjava da vjerujes u YHWH .
I samo da ne bi pogresno shvatili, koriste se izvorne rijeci prevedene sa hebrejskog ""Ja sam Jahve, Bog tvoj".

Dakle, apsolutno je jasno da je prva zapovijed izjava o vjeri u JHWH i niti jednog drugog boga.
Prema Wikipediji, Alah 'Na arapskom, znaci jednostavno' Bog '. Je li tako?
Da li je Muhamed ikada proglasio Jahvu/JHWH svojim Bogom?

Sljedeci citat pokazuje da u islamu Alah je vrlo specificno ime za jednog boga i ne moze se pozivati ​​na vise bogova.

The unique usage of Allah as a personal name of God is a reflection of Islam’s emphasis on the purity of the belief in God which is the essence of the message of all God’s messengers. Because of this, Islam considers associating any deity or personality with God as a deadly sin which God will never forgive, despite the fact He may forgive all other sins.
https://www.theislamicmessage.com/islam ... -in-islam/

Iz ovoga gore napisanog odgovor je jednostavan: Muhamed nije proglasio YHWH svojim Bogom i kao rezultat toga prekrsio je prvu od 10 zapovijedi.
Last edited by JVC on 19/05/2019 13:53, edited 3 times in total.
kio01

#10882 Re: Ateizam vs. Religija

Post by kio01 »

Smrcak, evo ti si posebno inteligentan i pametniji si od milijardi ljudi na ovoj planeti trenutno i milijardi koji su na planeti zivjeli od Kur'ana pa do danas koji ne vide koliko je islam "logican", te da su sve druge vjere nelogicne, i ti bi cak i kao krscanin presao na islam bez obzira gdje si rodjen i koliko radikalni su ti roditelji kao krscani( mnogi bi raskinuli sve veze sa djetetom kad bi postalo musliman). Ali sta cemo onda sa nevinim glupim ljudima koji nemaju tvoju pamet? Oni nisu bili dovoljno "sretni" da se rode u porodici muslimana, a Allah im nije dao dovoljno napredan mozak da primjete superiornost islama naspram svih drugih religija? Kako oni zasluzuju vjecni Dzehenem( kazna koja je ekstremna za 99% onih koji tamo idu)?
exampLe.

#10883 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

kio01 wrote:Smrcak, evo ti si posebno inteligentan i pametniji si od milijardi ljudi na ovoj planeti trenutno i milijardi koji su na planeti zivjeli od Kur'ana pa do danas koji ne vide koliko je islam "logican", te da su sve druge vjere nelogicne, i ti bi cak i kao krscanin presao na islam bez obzira gdje si rodjen i koliko radikalni su ti roditelji kao krscani( mnogi bi raskinuli sve veze sa djetetom kad bi postalo musliman). Ali sta cemo onda sa nevinim glupim ljudima koji nemaju tvoju pamet? Oni nisu bili dovoljno "sretni" da se rode u porodici muslimana, a Allah im nije dao dovoljno napredan mozak da primjete superiornost islama naspram svih drugih religija? Kako oni zasluzuju vjecni Dzehenem( kazna koja je ekstremna za 99% onih koji tamo idu)?
O tome i ja pricam.

Lako je sada iz trenutnog ugla reci “ja bi pres’o na Islam i da sam rodjen u SAD-u i odgojen od strane roditelja koji su krscani”, a da li bi to stvarno bilo tako?

Cisto sumnjam.
allem_77

#10884 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

славянин wrote:
Nisam 20 ali procitao sam mislim po 2-3 puta , meni totalno van razuma i bilo kakve logike..
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo,
Milostivog, Samilosnog,
Vladara Dana sudnjeg,
Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo!
Uputi nas na Pravi put,
na Put onih kojima si milost Svoju darovao,
a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali!

Ovo je molitva, koju vjernici ponavljaju svakodnevno kada stoje u namazu. Kao što vidiš, osim što hvale Gospodara Svjetova, traže uputu, pravi put, milost... da ne zalutaju, a oni ljudi koje Allah uvede u Dženet, će kada uđu u Dženet reći,

43. Iz njihovih grudi ćemo zlobu odstraniti; ispred njih će rijeke teći, i oni će govoriti: "Hvaljen neka je Allah, koji nas je na Pravi put uputio; mi ne bismo na Pravome putu bili da nas Allah nije uputio, poslanici Gospodara našeg su zaista istinu donosili", i njima će se doviknuti: "Taj Džennet ste u nasljedstvo dobili za ono što ste činili!"

Pročitaj barem ovu suru, možda ti neke stvari budu jasnije?
http://www.islam.ba/Kuran/sura-7.html
medvjed23

#10885 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

pitanje za sve (ne)vjernike kojima nije mrsko odgovoriti: koji je najbolji argument druge strane?
MarlboroGold

#10886 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Ostali: “What makes you think Kur'an is true?”
Smrle: “Because Kur'an says so in sura xxx xxx”
Ostali: “So you think the book is true because the book says it is true? Isn’t that circular logic? Don’t other religion's texts make the same claim to truth?”
Smrle: “… But look at the world, it must have a creator!”
Ostali: “What makes you think it is the creator described in Kur'an, versus another religion’s deity?”
Smrle: "Because Kur'an says so in sura xxx xxx”

...
HardcoreMX

#10887 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

Argumentum ad populum...i to onaj ogoljeni primjer ko iz udzbenika..
Diwan

#10888 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Diwan »

Matris wrote:
Diwan wrote:
Nisi ti samo zatvorenik ovog sistema, nego si bukvalno rob, jer si na sve pristao da bi mogao živjeti i funkcionisati. Pobuni se protiv sistema i svih nepravdi koji postoje pa ćemo vidjeti dokle ćeš. Ili si dio tala, a time opet služiš i dokazuješ da si rob. Pobuni se protiv svog šefa, partije, petog i desetog, a sigurno ima mnogo razloga da se pobuniš, pa ćemo vidjeti, tako da ta priča o tvom navodnom buntovništvu,koja je inače odlika mladih, ne pije vode. Tebi ne treba Bog kome bi 'robovao', već imaš mnogo više njih kojima robuješ. U tu priču koju si razvio oko Boga ne ulazim, samo sam replicirao na tvoju kategoričku tvrdnju da nikome ne robuješ. Aha, malo sutra, ili kako kažu, u mjesecu limburgu.
Radim za koga ja hocu a ako hocu i ne moram. Zivim gdje hocu, koliko hocu i kako hocu. Nisam clan partije, freelancer sam te nemam sefa, zivim kao nomad te sam u svakoj drzavi manje od 6 mjeseci. Ali cak i da sam u jednoj drzavi i radim za jednog poslodavca to ne znaci da sam rob poslodavcu. Moj poslodavac ako bi rekao da mu se moram klanjati dao bi otkaz. Postujem ja njega i on mene. Ja njemu dajem svoj rad, on mene plati i cista posla. Niti sam ja njegov rob niti on moj. Uvijek mogu promjeniti poslodavca.
Rob je rijec specificna za odnos gdje jedno bice misli da posjeduje drugo bice te odredjuje pravila ponasanja za to bice. Za neposlusnost kazna je mucenje. Da li ce tvoj zamisljeni gospodar tebe muciti ako ne budes slijedio ono sta on hoce od tebe? Odgovor na to pitanje ce ti otkriti da li si rob ili nisi.
Ti nisi slobodan čovjek bez obzira na tvoje uslove koje su svakako olakšavajuće od večine drugih, ali te one ne čine neovisnim. Nisi neovisan - zavisan si od mnogih stvari, kao i svi drugi ljudi. Kad se razboliš ideš doktoru ili si sam svoj ljekar/hirurg, treba ti hrana, nailaziš na svakodnevne probleme i situacije sa drugima koje možda ne želiš ...ima tu mali milion stvari koje utiču na to da ti ne možeš biti neovisan pojedinac, a samim tim ne možeš biti i slobodan. Samo življenje sa drugima te čini ovisnima pa makar i na najbanalniji način. Ti si trenutno u poziciji kad se osjećaš superiorno, ali stvari se mjenjaju. Imaš različita godišnja doba, imaš mladost i starost, život i smrt. Ima svega. Ja zastupam sredinu, a ne krajnosti i izričitosti.

Onda imamo robovanje raznim idejama, gdje ljudi ostanu zakovani u nekom sistemu cijeli život i sve gledaju kroz njega. Komunizam, fašizam, ljevica, desnica, ateizam, vjera, umjetnost, sport,bilo šta od toga može biti nekome božanstvo.
HardcoreMX

#10889 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

Matris wrote:
Diwan wrote:
Nisi ti samo zatvorenik ovog sistema, nego si bukvalno rob, jer si na sve pristao da bi mogao živjeti i funkcionisati. Pobuni se protiv sistema i svih nepravdi koji postoje pa ćemo vidjeti dokle ćeš. Ili si dio tala, a time opet služiš i dokazuješ da si rob. Pobuni se protiv svog šefa, partije, petog i desetog, a sigurno ima mnogo razloga da se pobuniš, pa ćemo vidjeti, tako da ta priča o tvom navodnom buntovništvu,koja je inače odlika mladih, ne pije vode. Tebi ne treba Bog kome bi 'robovao', već imaš mnogo više njih kojima robuješ. U tu priču koju si razvio oko Boga ne ulazim, samo sam replicirao na tvoju kategoričku tvrdnju da nikome ne robuješ. Aha, malo sutra, ili kako kažu, u mjesecu limburgu.
Radim za koga ja hocu a ako hocu i ne moram. Zivim gdje hocu, koliko hocu i kako hocu. Nisam clan partije, freelancer sam te nemam sefa, zivim kao nomad te sam u svakoj drzavi manje od 6 mjeseci. Ali cak i da sam u jednoj drzavi i radim za jednog poslodavca to ne znaci da sam rob poslodavcu. Moj poslodavac ako bi rekao da mu se moram klanjati dao bi otkaz. Postujem ja njega i on mene. Ja njemu dajem svoj rad, on mene plati i cista posla. Niti sam ja njegov rob niti on moj. Uvijek mogu promjeniti poslodavca.
Rob je rijec specificna za odnos gdje jedno bice misli da posjeduje drugo bice te odredjuje pravila ponasanja za to bice. Za neposlusnost kazna je mucenje. Da li ce tvoj zamisljeni gospodar tebe muciti ako ne budes slijedio ono sta on hoce od tebe? Odgovor na to pitanje ce ti otkriti da li si rob ili nisi.
zapravo si u podredjenijem odnosu nego klasicni uposlenik..po psiholoskim studijama freelanceri su najvise pod burn out sindromom..neustanovljeno radno vrijeme, stres, pritisak ne prolongiranja termina, ceste selidbe, asocijalnost..slobodan si ko gazela u zoloskom vrtu ili ptica u kavezu na kojem pise freebird..
славянин

#10890 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

allem_77 wrote:
славянин wrote:
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo,
Milostivog, Samilosnog,
Vladara Dana sudnjeg,
Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo!
Uputi nas na Pravi put,
na Put onih kojima si milost Svoju darovao,
a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali!

Ovo je molitva, koju vjernici ponavljaju svakodnevno kada stoje u namazu. Kao što vidiš, osim što hvale Gospodara Svjetova, traže uputu, pravi put, milost... da ne zalutaju, a oni ljudi koje Allah uvede u Dženet, će kada uđu u Dženet reći,

43. Iz njihovih grudi ćemo zlobu odstraniti; ispred njih će rijeke teći, i oni će govoriti: "Hvaljen neka je Allah, koji nas je na Pravi put uputio; mi ne bismo na Pravome putu bili da nas Allah nije uputio, poslanici Gospodara našeg su zaista istinu donosili", i njima će se doviknuti: "Taj Džennet ste u nasljedstvo dobili za ono što ste činili!"

Pročitaj barem ovu suru, možda ti neke stvari budu jasnije?
http://www.islam.ba/Kuran/sura-7.html
Dosao sam do drveta i zabrane da jedu sa drveta a prije toga presao preko unistenih gradova... dosta mi je :D
Dope_Man

#10891 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dope_Man »

medvjed23 wrote:pitanje za sve (ne)vjernike kojima nije mrsko odgovoriti: koji je najbolji argument druge strane?
Samo citaj vjerske knjige. I citaj opet. I citaj opet. Ali dok citas, nemoj slijepo vjerovati u rijeci vec razmisljaj da li to ima smisla. Da li su likovi koji se predstavljaju kao dobri zaista dobri ili su sebicni. Samo citaj vjerske knjige i ''samo ce ti se kasti''.

Najbolji argument protiv religije je sama religija. Bar kada su ove velike u pitanju, niko ih ne moze blatiti koliko one same sebe blate opisima svog narcisoidnog vodje.
medvjed23

#10892 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

možda nisam precizno formulisao pitanje.. da probam opet, razloživši ga na dva dijela:

1 - koji je, po mišljenju ateista, najbolji argument u korist religije?
2 - koji je, po mišljenju vjernika, najbolji argument u korist ateizma?

naravno, svjestan sam da mnogi - to je njihovo pravo - neće priznati ni trun vrijednosti izlaganjima druge strane.. međutim, znam i da postoje ljudi koji su sagledali obje strane i u svakoj našli barem nešto vrijedno pažnje..
tuzlak1212

#10893 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

zposao wrote:
tuzlak1212 wrote:Ako cinis dobra djela a ne vjerujes u Sudnji Dan, onda ti se nece priznati jer nisi imao uopste namjeru da budu priznata samim svojim nevjerovanjem.
Djela se gledaju spram namjera a ne spram samog cina.
.

Ako sam dobro razumio: onaj ko čini dobra djela jer želi pomoći drugima, a pritom za djela ne čini zbog Sudnjeg Dana, ništa mu se ne priznaje...
A onaj ko čini dobra djela jer želi da mu se ta djela broje na Sudnjem Danu, a pritom ga nije briga za te druge ljude, taj će ići u raj jer je bitna namjera?

Jesam li ja to dobro pofato?
Djelimično i jesi i nisi, ljudi nisu dobročinitelji po defaultu, ako će se čekati na empatije i emocije ne bi se skoro nikad nikom pomoglo... Jer samo se okreni oko sebe i vidi koliko sirotinje ima a koliko im pomažeš a koliko možeš pomoći, pa makar obrok u sedmici nekom na vrata odnijeti... Naravno da ljudi to ne rade, ljudi samo misle da su dobri ali nisu. A ljudi su ljudi bez obzira na religiju, rasu, nivo obrazovanja...
Bog je stvorio i Raj i Pakao i Zemlju i ljude i On se pita ko gdje ide. Objave su došle da nam dadnu upute, pa ko prati upute vjerovatno će da bude spašen a ko ne prati vjerovatno će propast. Ne pitaju se ljudi ko je vjernik a ko nevjernik, niti to ljudi mogu znati... Svako za sebe zna da li vjeruje ili ne, i Bog to zna kod njeg, i Bog proklinje svakog onog ko namjerno leđa okreće i prkosi se i oholi se... Ja vjerujem da postoji razlog za to proklinjanje. A ko nema znanje neka traži, naravno ne na forumu :D
Njegov zadatak je da svima dadne od znanja onoliko koliko treba pojedincu da bi prihvatili koncept, mi danas sa internetom itekako imamo mogućnosti, a naše je da prihvatimo ili odbijemo, i stvari su jednostavne. Sva ostala djela idu nakon toga, ko odbacuje Boga a ne odbacuje ljude taj zaslužuje kaznu, jer Bog je važniji od ljudi kao što je roditelj važniji od bilo koje druge osobe. A ko prihvati Boga tu će da nađe svakako more naredbi i propisa da se pomaže ljudima pa tad ide nagrada za bilo šta od toga. Jer Bogu ništa naše ne treba, on samo hoće od nas postojanost u vjeri i dobročinstvo prema ljudima... Nema smisla očekivati nagradu a namjerno odbacivati Boga i negirati ga, to je kontradiktorno.
To je kao da neko ko uzme knjige iz medicine i on nešto uči na svoju ruku, odluči od jednog momenta tražit diplomu doktora a najostrije bojkotuje obrazovni sistem i naucnu medicinu.
Ne može, postoje pravila i propisi kako se to radi. Mora biti institucija koja će nadgledat učenje i ispitivati naučeno i tek tada se znanje prihvata u akademskom smislu.
Oj al se napisa, aj pozz :D :run:
MarlboroGold

#10894 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

medvjed23 wrote:možda nisam precizno formulisao pitanje.. da probam opet, razloživši ga na dva dijela:

naravno, svjestan sam da mnogi - to je njihovo pravo - neće priznati ni trun vrijednosti izlaganjima druge strane.. međutim, znam i da postoje ljudi koji su sagledali obje strane i u svakoj našli barem nešto vrijedno pažnje..
Neki ljudi mogu ponovo pronaći životni kompas u religiji ako su ga prethodno izgubili ili ako su upali u neke probleme svojom ili tuđom krivicom. Dakle, argumenti za su sva pozitivna djelovanja na svijest i karakter ljudi. To je sve za mene što se tiče argumenata u korist religije.
zposao

#10895 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zposao »

tuzlak1212 wrote:
zposao wrote:
tuzlak1212 wrote:Ako cinis dobra djela a ne vjerujes u Sudnji Dan, onda ti se nece priznati jer nisi imao uopste namjeru da budu priznata samim svojim nevjerovanjem.
Djela se gledaju spram namjera a ne spram samog cina.
.

Ako sam dobro razumio: onaj ko čini dobra djela jer želi pomoći drugima, a pritom za djela ne čini zbog Sudnjeg Dana, ništa mu se ne priznaje...
A onaj ko čini dobra djela jer želi da mu se ta djela broje na Sudnjem Danu, a pritom ga nije briga za te druge ljude, taj će ići u raj jer je bitna namjera?

Jesam li ja to dobro pofato?
Djelimično i jesi i nisi, ljudi nisu dobročinitelji po defaultu, ako će se čekati na empatije i emocije ne bi se skoro nikad nikom pomoglo... Jer samo se okreni oko sebe i vidi koliko sirotinje ima a koliko im pomažeš a koliko možeš pomoći, pa makar obrok u sedmici nekom na vrata odnijeti... Naravno da ljudi to ne rade, ljudi samo misle da su dobri ali nisu. A ljudi su ljudi bez obzira na religiju, rasu, nivo obrazovanja...
Bog je stvorio i Raj i Pakao i Zemlju i ljude i On se pita ko gdje ide. Objave su došle da nam dadnu upute, pa ko prati upute vjerovatno će da bude spašen a ko ne prati vjerovatno će propast. Ne pitaju se ljudi ko je vjernik a ko nevjernik, niti to ljudi mogu znati... Svako za sebe zna da li vjeruje ili ne, i Bog to zna kod njeg, i Bog proklinje svakog onog ko namjerno leđa okreće i prkosi se i oholi se... Ja vjerujem da postoji razlog za to proklinjanje. A ko nema znanje neka traži, naravno ne na forumu :D
Njegov zadatak je da svima dadne od znanja onoliko koliko treba pojedincu da bi prihvatili koncept, mi danas sa internetom itekako imamo mogućnosti, a naše je da prihvatimo ili odbijemo, i stvari su jednostavne. Sva ostala djela idu nakon toga, ko odbacuje Boga a ne odbacuje ljude taj zaslužuje kaznu, jer Bog je važniji od ljudi kao što je roditelj važniji od bilo koje druge osobe. A ko prihvati Boga tu će da nađe svakako more naredbi i propisa da se pomaže ljudima pa tad ide nagrada za bilo šta od toga. Jer Bogu ništa naše ne treba, on samo hoće od nas postojanost u vjeri i dobročinstvo prema ljudima... Nema smisla očekivati nagradu a namjerno odbacivati Boga i negirati ga, to je kontradiktorno.
To je kao da neko ko uzme knjige iz medicine i on nešto uči na svoju ruku, odluči od jednog momenta tražit diplomu doktora a najostrije bojkotuje obrazovni sistem i naucnu medicinu.
Ne može, postoje pravila i propisi kako se to radi. Mora biti institucija koja će nadgledat učenje i ispitivati naučeno i tek tada se znanje prihvata u akademskom smislu.
Oj al se napisa, aj pozz :D :run:

Svašta nešto si napisao, ali mi opet nije skroz jasno šta si htio reći.

Ja sam odgovarao na ovaj gore tvoj komentar gdje si napisao da je, parafraziram: "džaba nekome ako je čitav život činio dobra djela ljudima, ako to nije isključivo činio zbog straha od Sudnjega Dana, jer je bitna namjera a nije bitan sam čin"
Sa druge strane ispade da neko drugi može činiti malo manje dobrih djela, ali zato ih ne čini da drugima pomogne nego isključivo ga vodi namjera da mu se upišu na Sudnjem Danu. I taj je u pravu, odnosno spasit će se, a onaj prvi koji iz nekog razloga nije vjerovao u Sudnji Dan, džaba mu sva dobra djrla koja je činio ljudima.

Iz ovoga po meni proizilazi par stvari. Prvo, po tome ispada da nije cilj dobrog djela pomoći nekome, nego je cilj i svrha "sebična" to jest samo da se "ja spasim i da mi se ubroji".
To donekle i mogu razumjeti opravdati jer je bolje i da nekoga vodi strah od Boga pa da cini dobro, nego da ga ne čini nikako.
Ali je tu sada problem što po tvojoj izjavi ispade da Boga apsolutno nije briga šta mi radimo i kako živimo, dok god mi ispunjavamo neke propise. Zašto bi Bog "prokleo" nekoga ko čitav svoj život proživi lijepo, živeći u miru sa drugim ljudima, pomažući svakome u potrebi, a iz nekog razloga nije bio relogiozan? I sve mu to džaba, ode on u Džehenem?
A vamo neko može biti možda kurvar, lagati, varati, krasti...ali svako malo periodično on napravi neko "dobro djelo" čisto eto da mu se ubroji, da se osigura, i taj je po tebi ispravniji od onog prvog?
Druga stvar, u našem narodu se kaže: put do pakla je popločan dobrim namjerama. Lijepo je imati dobru namjeru i ostvariti je. Ali ima dosta dobrih namjera, koje ostanu samo dobre namjere a ucini se nešto suprotno.
zposao

#10896 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zposao »

medvjed23 wrote:možda nisam precizno formulisao pitanje.. da probam opet, razloživši ga na dva dijela:

Pošto sebe vidim na granici, nekad tamo, nekad amo :D :lol: pokušati ću dati najbolji razlog za oba stajališta.

Prvo, kao što reče kolega Marlboro, religija daje neku formu, daje neke opće smjernice, uči čovjeka nekim parametrima dobra i zla, daje dobru "kondiciju" oliti kontinuitet i uči ustrajnosti u vjerovanju, potiče nekoga tko možda nije dobar da čini dobro, ili prijeteći vječnim mukama možda nekog odvrati od činjenja zla.

Najbolji argument u korist ateizma bi bilo za mene "besmisao patnje", ili da budem precizniji , ono kad ateisti kažu: "gdje je Bog i kakav je Bog da pusti da nevina djeca pate, da se vrši nepravda nad pravednikom" i slično... To su vrlo jake izjave i snažni argumenti za prikazivanje Boga kao nekog sadiste ili za konstatiranje životnog besmisla... Vrlo je zajebano na to odgovoriti. (mada sam ja nedavno negdje baš pisao o tome)
exampLe.

#10897 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

Volio bi razumjeti i razmisljanje naseg naroda.

Zive u nekoj rusevini, rokaju djecu svakih godinu dana iako ne mogu ni sebe da hrane a kamoli njih uz stav “niko ne moze njihovu nafaku uzet’”.

Da li trebam uopste govoriti da takva djeca, u vecini slucajeva se pate citav zivot i nikad do njih ne dodje ta “nafaka” koja im je obecana.

Ovdje iskreno ne mogu kriviti toliko ni vjeru, koliko mogu zatucanost naseg debilnog naroda.

Mnogi ljudi se previse oslone na vjeru i cekaju da im sve samo od sebe padne s neba jer su uceni da je nama sudbina vec propisana, da se sve vec unaprijed zna i da mi nemamo drugog izbora nego zivjeti onako kako nam je zapisano da cemo zivjeti.
MarlboroGold

#10898 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Najveći problem su običaji kojih se ljudi slijepo drže a nemaju nikakve veze sa religijom.
MarlboroGold

#10899 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

allem_77

#10900 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

Najbolji argument u korist ateizma, je da veoma brzo, na lagan način možeš da stekneš veliko bogatstvo. Ja znam način kako da to postigneš, ali ti neću reći. :D
A možeš i da se objesiš kada god poželiš. Jer svakako vjeruješ da Bog ne postoji. Tako da ti je svejedno, jer si uvjeren da pakao ne postoji.
Locked