Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post Reply

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

GandalfSivi

#10876 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

Challenger__ wrote:Pričao sam tokom petka i subote sa rodbinom i rajom u USA. Kažu da je sada ekonomska situacija bolja nego prije godinu dana. To su mi rekla trojica sa tri strane USA.

Pitanje za vas koji ste tamo: da li je to pouzdano tako?
Napisah sve stranicu prije
Challenger__

#10877 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Challenger__ »

GandalfSivi wrote:
Challenger__ wrote:Pričao sam tokom petka i subote sa rodbinom i rajom u USA. Kažu da je sada ekonomska situacija bolja nego prije godinu dana. To su mi rekla trojica sa tri strane USA.

Onaj veliki upis gdje na početku pišeš o povećanju prihoda dioničara i padu nezaposlenosti?
jeza u ledja

#10878 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

commendatore wrote:
jeza u ledja wrote:
commendatore wrote:nemoj se brukat tamo ljudima - ni ti ni taj delegat sto radi do 8 navece
Dobro hvala na lekciji iz engleskog, hajde sad razguli lagano.
lagano mozes --- ma znas vec sta :lol:

antivozacu bmwa meCRedesa i faušvea - htio ne htio isti si ti mentalni sklop.... :lol:
hau jes nou.
jeza u ledja

#10879 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

joj ovoga kad pocne biflat... :D ovo me podsjeca na onu forumasicu, ne mogu se sjetit nika... sto je na svaku temu imala “nekog” s kim je pricala i ko joj je objasnio stvari. :D

nego bogami ja bih se pripazio kad zoves i pravis te runde oko amerike, da te nedobog ne prisluskuju kojekakve sluzbe? :D vidis da su poceli pratit ove raša kolužn stvari i to :oops:
Challenger__

#10880 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Challenger__ »

Personalizacija rasprave u maniru krkana od formata. Vjeruj mi, sažaljevam te.
insomnia78

#10881 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by insomnia78 »

Procito ba lik clanak na klixu i on sad bajagi pric’o s rajom :lol: :lol: :lol:
jeza u ledja

#10882 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Challenger__ wrote:Personalizacija rasprave u maniru krkana od formata. Vjeruj mi, sažaljevam te.

:D
GandalfSivi

#10883 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

Challenger__ wrote:
GandalfSivi wrote:

Onaj veliki upis gdje na početku pišeš o povećanju prihoda dioničara i padu nezaposlenosti?
Rast berze, pad nezaposlenosti, stagnacija standarda, potencijalni dugorocni problemi. Da taj, sto pitas?
Fudo387

#10884 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Fudo387 »

Ja ne primjecujem stagnaciju standarda, a tesko da to moze u istu recenicu sa rastom berze i padom nezaposlenosti.
Ustvari, ako pogledamo banalne stvari kao sto su recimo cijene goriva, standard je drasticno skocio u odnosu na zadnjih desetak godina.
Challenger__

#10885 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Challenger__ »

pasha078 wrote:Nego da mi tebe dovedemo malo ovdje, jez te provoda po VT, gandalf u DC, ja u PNW da vidis da ne jedu ljude zive ovdje mozda odlucis i ostat i zaboravis rusiju i vozda......
:roll:

Samo se opusti, ništa se ne sekiraj, ako bude raspoložen, sve će ti objasniti Fudo.
jeza u ledja

#10886 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Fudo387 wrote:Ja ne primjecujem stagnaciju standarda, a tesko da to moze u istu recenicu sa rastom berze i padom nezaposlenosti.
Ustvari, ako pogledamo banalne stvari kao sto su recimo cijene goriva, standard je drasticno skocio u odnosu na zadnjih desetak godina.
Kako mislis ne primjecujes stagnaciju standarda? :-? Ne stagnira standard sad, vec zadnjih 15 godina, prvenstveno jer plate ostaju iste.
A sad je situacija odlicna, i bila je zadnjih nekoliko godina. Samo sto je tokom izbora bila druga mantra, jelte ("brojevi o nezaposlenosti su frizirani", "dionice rastu ali sta to znaci obicnom covjeku", itd)
A sto se tice rasta dionica u zadnjih godinu dana, pa to je standardno kad Republikanci preuzmu vlast. Odmah dolazi do deregulacija, poreskih olaksica, berze krahnu, a lokalne vlade nemaju cim da plate osnovne servise. Obicno to biva tako kad ostavis finansijskoj industriji da radi sta hoce bez ikakvih regulacija. Pogledas svih 10 recesija od 1950 pa do danas, od njih 10, 9 ih se desilo pod republikanskih predsjednikom. Pogledas ekonomski rast od rata na ovamo, 3 prva mjesta zauzimaju periodi tokom vladavine Demokrata u Bijeloj Kuci. U stvari u prvih 5 je samo Reagan od Republikanaca, a u zadnjih 6 su svi ostali Republikanci, plus Obama (koji je najgori :D ). Pogledas nezaposlenost, najvecih 7 ili 8 skokova nezaposlenosti se desilo tokom mandata republikanskih predsjednika.
Ali hajmo se pravit da ce ovaj put bit drukcije. :D :roll: Woo fucking hoo.

A ne kontam ni taj komentar o cijeni goriva i poveznicu sa standardom zivljenja? Mogu rasti uporedno i cijene i plate,
Fudo387

#10887 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Fudo387 »

jeza u ledja wrote:
Fudo387 wrote:Ja ne primjecujem stagnaciju standarda, a tesko da to moze u istu recenicu sa rastom berze i padom nezaposlenosti.
Kako mislis ne primjecujes stagnaciju standarda? :-? Ne stagnira standard sad, vec zadnjih 15 godina, prvenstveno jer plate ostaju iste.
A sad je situacija odlicna, i bila je zadnjih nekoliko godina. Samo sto je tokom izbora bila druga mantra, jelte ("brojevi o nezaposlenosti su frizirani", "dionice rastu ali sta to znaci obicnom covjeku", itd)
A sto se tice rasta dionica u zadnjih godinu dana, pa to je standardno kad Republikanci preuzmu vlast. Odmah dolazi do deregulacija, poreskih olaksica, berze krahnu, a lokalne vlade nemaju cim da plate osnovne servise. Obicno to biva tako kad ostavis finansijskoj industriji da radi sta hoce bez ikakvih regulacija. Pogledas svih 10 recesija od 1950 pa do danas, od njih 10, 9 ih se desilo pod republikanskih predsjednikom. Pogledas ekonomski rast od rata na ovamo, 3 prva mjesta zauzimaju periodi tokom vladavine Demokrata u Bijeloj Kuci. U stvari u prvih 5 je samo Reagan od Republikanaca, a u zadnjih 6 su svi ostali Republikanci, plus Obama (koji je najgori :D ). Pogledas nezaposlenost, najvecih 7 ili 8 skokova nezaposlenosti se desilo tokom mandata republikanskih predsjednika.
Ali hajmo se pravit da ce ovaj put bit drukcije. :D :roll: Woo fucking hoo.

A ne kontam ni taj komentar o cijeni goriva i poveznicu sa standardom zivljenja? Mogu rasti uporedno i cijene i plate,
Ti sad ulazis u politiku, demokrate vs republikanci, njihova prepiranja ko je bolji, gori, sta je frizirano, sta nije...iskreno, jebe mi se za to. Ovdje smo se dotakli price o standardu, ekonomiji, qrcu, palcu.
Rast berze donosi investicije, investicije donose poslove, poslovi donose pare, vise para-bolji standard. Logicno.
Plate rastu, kome ne rastu neka se prekvalifikuje i rasce mu, ha ja. Okrece hamburgere za rostiljom i plata mu ne raste, bu hu, bas me cudi sto mu plata ne raste.
Kako nema veze cijena goriva?
Ako trosis manje na gorivo ostaje ti vise para za druge stvari, isto tako i biznisu, mozda tu ekstra lovu ulozi u bonuse, investicije i to vuce opet druge stvari za sobom.
Fudo387

#10888 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Fudo387 »

Challenger__ wrote:
pasha078 wrote:Nego da mi tebe dovedemo malo ovdje, jez te provoda po VT, gandalf u DC, ja u PNW da vidis da ne jedu ljude zive ovdje mozda odlucis i ostat i zaboravis rusiju i vozda......
:roll:

Samo se opusti, ništa se ne sekiraj, ako bude raspoložen, sve će ti objasniti Fudo.
Bolje ti je sjedi s rajom pred granap, marni koju pivu, ljepse ce ti biti. Jebo Vermont, jarane divljina. Jez nije bardo, vi’s kad ga sta pojede u onim sumetinama. :D
GandalfSivi

#10889 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

Fudo387 wrote: Plate rastu, kome ne rastu neka se prekvalifikuje i rasce mu, ha ja. Okrece hamburgere za rostiljom i plata mu ne raste, bu hu, bas me cudi sto mu plata ne raste.
Ako trosis manje na gorivo ostaje ti vise para za druge stvari, isto tako i biznisu, mozda tu ekstra lovu ulozi u bonuse, investicije i to vuce opet druge stvari za sobom.
Malo si nelogican ovdje, cijena goriva i jeste jedino bitna tome koji rostilja, jer su njemu primanja takva da se osjeti. Ja ti vise pricam o nekom generalnom standardu, gdje plata u prosjeku stagnira dugo vremena, dok s druge strane imas laganu inflaciju, koja se pogotovo osjeti na trzistu nekretnina, visoko oporezivanoj robi (tipa cigare, alkohol), a realno i vecine svakodnevnih namirnica. O uslugama da ne pricamo...
Fudo387

#10890 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Fudo387 »

GandalfSivi wrote:
Fudo387 wrote: Plate rastu, kome ne rastu neka se prekvalifikuje i rasce mu, ha ja. Okrece hamburgere za rostiljom i plata mu ne raste, bu hu, bas me cudi sto mu plata ne raste.
Malo si nelogican ovdje, cijena goriva i jeste jedino bitna tome koji rostilja, jer su njemu primanja takva da se osjeti. Ja ti vise pricam o nekom generalnom standardu, gdje gplata u prosjeku stagnira dugo vremena, dok s druge strane imas laganu inflaciju, koja se pogotovo osjeti na trzistu nekretnina, visoko oporezivanoj robi (tipa cigare, alkohol), a realno i vecine svakodnevnih namirnica. O uslugama da ne pricamo...
Cijena goriva je bitna svima. Od obicnog smrtnika, do onih koji vrte milijarde po wall streetu. Pa upravo ste nam vi demokrate nabili cijene na cigare i alkohol, daj vam jos poreza. :twisted:
Trziste nekretnina je u odlicnom stanju, dobro je sto cijene idu gore. :D
GandalfSivi

#10891 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

Fudo387 wrote: Trziste nekretnina je u odlicnom stanju, dobro je sto cijene idu gore. :D
Jebo te nekretnine, treba kupiti kucu dogodine, slabo mi je vec...
Fudo387

#10892 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Fudo387 »

GandalfSivi wrote:
Fudo387 wrote: Trziste nekretnina je u odlicnom stanju, dobro je sto cijene idu gore. :D
Jbg. Sto nisi kupio kad je sve otislo u pm, ono je bila once in lifetime pljacka.
GandalfSivi

#10893 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

Fudo387 wrote:
GandalfSivi wrote:
Jbg. Sto nisi kupio kad je sve otislo u pm, ono je bila once in lifetime pljacka.
Tek dosao bio, plus kod nas u DC je balon, nije nikada padalo...
Fudo387

#10894 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Fudo387 »

Hm, ne bude mi mrsko, pogledah cijene kuca kod tebe.
Oojjjj :lol:
Ako ne zaradjivas 200k +, bjezi iz tog djumbusa.
GandalfSivi

#10895 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

Fudo387 wrote:Hm, ne bude mi mrsko, pogledah cijene kuca kod tebe.
Haha, kazem ti :)
jeza u ledja

#10896 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Fudo387 wrote: Ti sad ulazis u politiku, demokrate vs republikanci, njihova prepiranja ko je bolji, gori, sta je frizirano, sta nije...iskreno, jebe mi se za to. Ovdje smo se dotakli price o standardu, ekonomiji, qrcu, palcu.
Rast berze donosi investicije, investicije donose poslove, poslovi donose pare, vise para-bolji standard. Logicno.
Plate rastu, kome ne rastu neka se prekvalifikuje i rasce mu, ha ja. Okrece hamburgere za rostiljom i plata mu ne raste, bu hu, bas me cudi sto mu plata ne raste.
Pa ti razmisljas kao Republikanac. Taj koncept trickle-down economy je osnova republikanskog razmisljanja. Ja ti navodim primjere da je dokazano u praksi da to ne ide. U praksi je dokazano da rast berze ne donosi dovoljno investicija i poslova da bi jedno praceno drugim bilo opravdano. Kad kazem opravdano mislim na negativne stvari koje prate porezne i regulativne olaksice koje omogucavaju rast te berze. U praksi se ispostavlja da rast berze bez dovoljnih regulacija omogucava samo bogacenje onih na vrhu, a ne i ostalih, i sto je najgore ostavlja volatilno trziste koje neminovno krahira, sjebavajuci ljude koji se nadju na dnu.
Pa valjda ti je zadnja recesija to zorno mogla pokazati? Ukines regulacije banaka (bas sad je prosao jedan "zanimljiv" zakon :roll: ), ukines regulaciju kreditnog trzista, dobijes hiljade igraca koji love u mutnom. Balon se napuse, a kad pukne, ko je jamio jamio, jel? Tu je 90% ljudi donje, kao sto si vidio. Dalje, ukines regulacije zastite okoline, ukines javne poslove, kad sve krahira, ko ce kupiti otpatke kraha, ko ce se pobrinuti da ti dijete moze u dobru javnu skolu, da ce imati dobru zdravstvenu zastitu, da neces imati rupe na cestama, zagadjen vazduh?
Ja ti govorim da jedno bez drugog ne ide. Za vrijeme Busha uvedene su tzv "Bush tax cuts", masivan plan za podsticaj privrede, rasta poslova i tax breaks. U periodu od 2003e do 2007 Dow Jones indeks je porastao sa oko 10,000 na 16,000. Za to vrijeme jeste nezaposlenost opala za 2-2.5%, ali su plate ostale iste (to znas i sam). I onda je nastupio krah.
Za vrijeme Reagana isto su bile njegove Tax Cuts 81-e. Dionice skocile i do 1987e su sa 2,000 skocile na 5,500. Znaci cijelo vrijeme rasle. I nezaposlenost je s vremenom pala, ali za samo 1%, a plate onih na dnu ostale pravolinijske. Ako pogledas period Reagan-Bush od 1981 do kraja 1992, nezaposlenost je bila identicna na pocetku i na kraju tog perioda (oko 7.5%). Za to vrijeme Dow Jones je skocio sa 2,700 na pocetku tog perioda na 5,700 na kraju tog perioda. Plate onih 20% najbogatijih su porasle 3-4 puta vise od onih ostalih 80%. Znaci berza raste, a sve otalo isto, osim za one na vrhu.

Jednostavno ideja da porast berze prati porast standarda zivota nije nuzno tacna. To je tacno za neke, pogotovo za top 20%, ali za vecinu nije. Doduse, vecina nas ovdje je privilegovana (ako izuzmemo to da smo dosli kao imigranti), pa mozda nekima nije jasno da velika vecina ljudi u zemlji i nema bas s puno cim da raspolaze.
jeza u ledja

#10897 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Fudo387 wrote:Hm, ne bude mi mrsko, pogledah cijene kuca kod tebe.
Ma jednostavno kad zivis u takvom gradu moras prihvatiti da ti je procenat koji izdvajas za rentu ili mortgage veci od ostatka zemlje. Plate u takvim gradovima jesu vece, ali ni blizu toliko da prate cijene zivota.
Medjutim, zato imas opciju da ako u nesto ulozis, nakon malo stezanja kaisa za 10-20 godina od zarade na dobiti od kuce isplatis sebi dobar dio penzije. Odes s tim parama u neko predgradje ili divljinu i kupis nesto upola cijene, a ostalo u padze. :P Plus si naravno imao priliku zivjeti u gradu koji ti pruza sve, ukljucujuci posao koji si zelio raditi.
Ne govorim nuzno o sebi bajdvej samo kaem, nije to sve tako crno. Al definitivno postoji neka granica nakon koje se zapitas da li se stvarno isplati izdvajat toliki procenat plate radi stanarine. Neka trzista su fakat prenapuhana, pa ono ovdje je kul, ovdje super votazi ovo ono, a ono dodjes kontas ti i hiljade drugih isto tako dosli tamo, a u stvari nakon nekog vremena vidis da se ono sto je bilo interesantno pretvorilo u naselje za izuzetno bogate i da onda oni mijenjaju karakter istog u nesto sto te vise ne zanima. I onda se zapitas imal to tebi smisla uopste.
jefferson

#10898 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:
Fudo387 wrote: Ti sad ulazis u politiku, demokrate vs republikanci, njihova prepiranja ko je bolji, gori, sta je frizirano, sta nije...iskreno, jebe mi se za to. Ovdje smo se dotakli price o standardu, ekonomiji, qrcu, palcu.
Pa ti razmisljas kao Republikanac. Taj koncept trickle-down economy je osnova republikanskog razmisljanja. Ja ti navodim primjere da je dokazano u praksi da to ne ide. U praksi je dokazano da rast berze ne donosi dovoljno investicija i poslova da bi jedno praceno drugim bilo opravdano. Kad kazem opravdano mislim na negativne stvari koje prate porezne i regulativne olaksice koje omogucavaju rast te berze. U praksi se ispostavlja da rast berze bez dovoljnih regulacija omogucava samo bogacenje onih na vrhu, a ne i ostalih, i sto je najgore ostavlja volatilno trziste koje neminovno krahira, sjebavajuci ljude koji se nadju na dnu.
Pa valjda ti je zadnja recesija to zorno mogla pokazati? Ukines regulacije banaka (bas sad je prosao jedan "zanimljiv" zakon :roll: ), ukines regulaciju kreditnog trzista, dobijes hiljade igraca koji love u mutnom. Balon se napuse, a kad pukne, ko je jamio jamio, jel? Tu je 90% ljudi donje, kao sto si vidio. Dalje, ukines regulacije zastite okoline, ukines javne poslove, kad sve krahira, ko ce kupiti otpatke kraha, ko ce se pobrinuti da ti dijete moze u dobru javnu skolu, da ce imati dobru zdravstvenu zastitu, da neces imati rupe na cestama, zagadjen vazduh?
Ja ti govorim da jedno bez drugog ne ide. Za vrijeme Busha uvedene su tzv "Bush tax cuts", masivan plan za podsticaj privrede, rasta poslova i tax breaks. U periodu od 2003e do 2007 Dow Jones indeks je porastao sa oko 10,000 na 16,000. Za to vrijeme jeste nezaposlenost opala za 2-2.5%, ali su plate ostale iste (to znas i sam). I onda je nastupio krah.
Za vrijeme Reagana isto su bile njegove Tax Cuts 81-e. Dionice skocile i do 1987e su sa 2,000 skocile na 5,500. Znaci cijelo vrijeme rasle. I nezaposlenost je s vremenom pala, ali za samo 1%, a plate onih na dnu ostale pravolinijske. Ako pogledas period Reagan-Bush od 1981 do kraja 1992, nezaposlenost je bila identicna na pocetku i na kraju tog perioda (oko 7.5%). Za to vrijeme Dow Jones je skocio sa 2,700 na pocetku tog perioda na 5,700 na kraju tog perioda. Plate onih 20% najbogatijih su porasle 3-4 puta vise od onih ostalih 80%. Znaci berza raste, a sve otalo isto, osim za one na vrhu.

Jednostavno ideja da porast berze prati porast standarda zivota nije nuzno tacna. To je tacno za neke, pogotovo za top 20%, ali za vecinu nije. Doduse, vecina nas ovdje je privilegovana (ako izuzmemo to da smo dosli kao imigranti), pa mozda nekima nije jasno da velika vecina ljudi u zemlji i nema bas s puno cim da raspolaze.
Previse diskutujete. Samo treba pogledati Kansas gdje je tvorac "trickle down" ekonomije dobio razrjesene ruke. Toliko im je dobro da nemaju vise doktora i nastavnika a, pazi ovo, republikanski kongres drzave ja morao podici poreze.
Ja fakat vise ne znam koliko puta ce se morati dokazati da "trickle down" wkonomija ne funkcionise. Ni sam Adam Smit nije to sugerirao u svom radu.
Interesantno je da one bezbozne drzave koje dizu poreze kao sto je Minesota, Kalifornija i slicno moraju bukvalno da hrane ove "trickle down" ekonomije kao Alabama, texas i slicno. Da je drugacije Texas bi finansirao kaliforniju a ne obrnuto.
Fudo387

#10899 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Fudo387 »

jeza u ledja wrote:

Kapitalizam.
Nekad ide, nekad zapne, pa se popravlja, pa opet ide...i tako.
Ovo nije socijalno pravedno drustvo, to sto ima dobar dio onih koji nemaju puno toga na raspolaganju ja ne mogu nadomjestiti. Opsta je borba na zivot i smrt, i sto nas bude vise sve ce biti zajebanije. Najlakse je mozak na pasu i cekati Obamu, ovaj, Change. Kad se sutra probudi jedino sto mu se change je duzina noktiju.
Ja sam za totalnu deregulaciju trzista, banaka, pm, ko zna neka sebi zaradi, ko je glup, sta cu mu ja, ima rostilja na svakom koraku, nece skapat od gladi.
I da vise naprave onaj naftovod. Jebe mi se i za indijanske vigvame, 2017 a on razapo rezervat i ganja medjede okolo. Pa vidis da nije zdrav.
Ja, smanjiti i poreze, svakako nije pos’o federalne vlade da pravi skole i finansira lokalne drotove.
jeza u ledja

#10900 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Kapitalizam ne moze funkcionisati ako vecina nema hajra od toga. Jer na kraju niko nece imati hajra od toga.

Ovo sto imas sad nije napravljeno cistim kapitalizmom. Da je tako, ne bi ni bilo ovog sad. Znas sta, ljudi poput tebe malo zaboravljaju kakve sve privilegije imaju od regulisanog trzista i vladinog upliva, kao i od taksi. Jel ti dijete ide u skolu? Da ga ne saljes mozda u privatnu skolu? Ili ako nemas djecu, pretpostavljam da bi gundjao oko toga sto moras izdvajati takse za to. Ja sam uvjeren da danas, da ne postoji sistem kakav postoji za javno skolstvo, da bi vecina ljudi koji su uvjereni u kapitalizam, tako poput tebe, bila protiv izdvajanja za javno skolstvo. To nikad ne bi proslo kao zakon, kao sto ne prolazi ni ovo za zdravstvo.
Dises zdrav vazduh. Znas na sta su licili industrijski gradovi 1920ih, 30-ih, prije bilo kakvih "anti-kapitalistickih" regulacija? Pa nisi mogao disat covjece. U gradovima je radila ulicna rasvjeta 24/7. Radis 9-5? Radis malo prekovremeno? Hmm, fino. Da nije bilo "anti-kapitalistickih" regulacija danas bi sljakao 12 sati, sa sve subotom, a mozda i nedjeljom, bez da te neko pita. Hoces dalje? Kakva ti je autocesta kojom vozis? Mostovi? Koliko placas cestarinu, jel imas EZPass? Imas jezero kakvo vjestacko u blizini? Malo rekreacija i to. Ko ti je to napravio?

Puno je ljudima ispran mozak republikanskim parama i lobijima o posasti big government, nesposobnosti vlasti, taksama koje im namecu, oruzjem koje im otimaju. Valjda zinula guzica pa se zaboravilo sta znaci kad nemas ono sto ti drzava omogucava. To je tako, bas pisem i na temi o Spaniji, dodje vrijeme kad cijela generacija koja zna kako je bilo nekad odumre, pa se pojavi generacija sebicnih i umisljenih da su uhvatili boga za muda.

Inace i ja sam za deregulaciju tamo gdje ima smisla, kao sto nisam za povecanje takse tamo gdje nema.
Post Reply